5 x käsityöläisen pajasta pukinkonttiin

Tämä julkaisu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Leikkisät, EKORUROSOA, Happy Parrot, ja Lumoan kanssa.

Ah, tätä(kin) kirjoitusta mä olen odottanut – nyt on nimittäin tulossa aivan ihania joululahjavinkkejä suomalaisilta käsityöläisiltä: itse tehtyjä nahkatossuja, pipoja ja pantoja, rusetteja, lastenvaatteita, imetysvaatteita, koruja, merinovillaa ja muita asusteita!

TA-DAA!

”Kotimaista ja eettistä kuusen alle” -haaste eli mun ikioma pienten naisyrittäjien juttusarja siis jatkuu. Ihania ja rohkeita oman tiensä kulkijoita inspiraatioksi, sekä heidän tekemiään tuotteita taatusti hyvää mieltä tuottavaksi joululahjavinkiksi, olkaa hyvä!

Viisi huikeaa naista.

Leikkisät – suloisuuksia vauvoille, taaperoille ja isommille

Oululaiselle pukuompelija Susanna Venäläiselle iski omien lasten myötä varsinainen luovuuspuuska: joka puolelta sateli ideoita, mitä kaikkea ihanaa omille lapsille voisi ommella.

Koulutuksestaan huolimatta Susanna työskenteli ennen lapsia ihan eri alalla: kun hän valmistui pukuompelijaksi, suomalaisen käsityön arvostus ei vielä ollut ollenkaan tässä mitassa kuin nykyisin. Omalle alalle työllistyminen tuntui silloin lähes mahdottomalta ajatukselta.

Lasten kanssa kotona ollessaan Susanna alkoi pitää blogia – hahaa, kuulostaapa tutulta! Blogin aiheena olivat Susannan käsityöt, ja pian hän alkoi saada kyselyitä: voiko näitä tilata itselle, ja miten?

Susannan yrityksen nimi on Leikkisät, sillä leikkisyys on hänelle tärkeä arvo sekä vanhempana että käsityöläisenä: leikkiin innostaminen ja leikin mahdollistaminen. Esimerkiksi kaikissa vaatteissa pitää olla mukava olla ja hyvä leikkiä. Muutkin arvot ovat aina mukana tuotteiden suunnittelussa ja tekemisessä: pitkäikäisyys ja monikäyttöisyys, sekä tietysti suomalainen työ.

Susanna on persoonaltaan sisäsyntyinen keksintönikkari, joka hoksaa pulmat ja keksii niihin ratkaisut. Oman vauvansa kanssa Susanna pohti, että millainen vaate olisi kaunis, mahdollisimman helppo pukea, ja pysyisi hyvin päällä ryömijän tai konttailijan päällä.

Syntyi kietaisumekkobody, johon Susanna sai hyödyllisyysmallisuojan. Tätä vaatetta ei saa siis mistään muualta kuin Leikkisät-verkkokaupasta.

Kuten arvaatte, myös muhun nuo Susannan arvot kolahtivat. Leikkisiä vaatteita lapsille!

Ilahduin, kun isompien lasten osastolta löytyi tämä aivan ihana pupumekko (siellä on myös mahtava lepakkopaita!), jota löytyi kokooon 122/128 asti. Susanna on pohtinut myös vielä isompikokoisten lastenvaatteiden valikoimaan ottamista – jos niillä on kysyntää, hihkaiskaa jos haluaisitte – sillä moni vanhempi (kuten minä!) haluaa isommillekin lapsille nimenomaan leikkisiä vaatteita.

Uskon, että tällaisille kotimaisille lastenvaatteille on tilausta!

Löysin Leikkisät-verkkokaupasta myös toisen asian, mille meillä on ollut akuutti tarve: eskarilaiselle uudet nahkatossut eskariin. Hän on pitkään leikkinyt lepakkotyttöä, joten nahkaiset lepakkotossut olivat hänelle niin nappiin kuin olla ja voi!

Ja tietysti lempivärissä vihreässä.

Meidän vihreään toiveväriin liittyen Susanna vinkkaa, että koska hän valmistaa kaikki tuotteet itse, myös omien toiveiden mukaista yksilöintiä on mahdollista tehdä. Vaikkapa juuri tossujen värissä, ja joskus hän on tehnyt tossuja aikuisillekin, vaikka niitä ei verkkokaupasta löydykään.

Jos siis verkkokaupasta ei löydy juuri omannäköistä tuotetta, kannattaa aina tiedustella, josko omien toiveiden mukainen tuote olisi mahdollista saada.

Niin iso arvostus tälle! Olin myös aivan pökerrysihastuksissani siitä, että hän tosiaan tekee nahkatossutkin kokonaan itse käsityönä. Käsityötaito-mindblown, jotenkin tämä nahkatossu-ulottuvuus mut ihan erityisesti yllätti.

Joululahjavinkki: Leikkisät-verkkokaupasta siis esimerkiksi kotimaisena käsityönä rakkaudella valmistettuja vauvanvaatteita, isommille lapsille pupumekko tai lepakkopaita, nahkatossuja, huppupyyhkeitä  ja erilaisia asusteita, kuten merinovillapipoja tai ihan supersöpö rusettikaulalappu ruokailuun tai kuolasuojaksi.

Leikkisät.fi:ssä on myös ihana joulumallisto taaperoille, vauvoille ja isommillekin lapsille – esimerkiksi tuo pupumekko jouluisilla väreillä.

Alennuskoodi: Susanna lupasi tämän blogin lukijoille – 10 % alennuksen kaikista Leikkisät-verkkokaupan tuotteista. Alennus on voimassa tämän viikon perjantaihin eli 27.11. 2020 asti.

Alennuksen saa koodilla: puutalobaby

EKORU – kierrätysaarteita kolikoista ja hopealusikoista

Äitini luona Sotkamossa hyllyn päällä on tyhjään lasipulloon kerätty vanhoja pennin kolikoita. Keittiön laatikosta puolestaan löytyy vanha siro hopealusikka poikineen – itsekin olen saanut rippilahjana aikoinaan hopealusikkasetin, joka on täysin koskemattomana kaapissa.

Hyödyttömiä pölyttyviä muistoesineitä?

Ei, vaan mahtavaa materiaalia kierrätyskoruihin, sanoo Tampereella asuva metalliartesaani ja korutaiteilija Laura Saarivuori-Eskola.

Kun Laura opiskeli metalliartesaaniksi, oli markka juuri muuttumassa euroksi. ”Meneepä paljon hyvää metallia hukkaan”, hän ajatteli ja alkoi pohtia, miten erilaisia kierrätysmetalleja voisi käsitellä ja työstää.

Vielä silloin ei kuitenkaan ollut yrittäjyyden aika. Laura työskenteli tehtaassa viimeistelemässä hydrauliikkalohkoja – kuulemma mahtava työpaikka. Vähitellen orastava kierrätyskorujen suunnitteluajatus alkoi kuitenkin houkuttaa, ensin osa-aikaisesti ja lopulta täysipäiväisenä yrittäjänä.

Nykyisin Lauran oman merkin EKORUn koruja myydään kivijalkamyymälässä Tampereen Tallipihan puodissa – sieltä tiskin takaa voi tavata myös Lauran parina päivänä viikossa – sekä netissä EKORUn Weecos-kaupassa.

Ja siis mikä idea! Koruja vanhoista kolikoista sekä uusiokoruja esimerkiksi vanhoista hopealusikoista ja muista aterimista. Valmiita mallistoja ja tilaustöitä!

Itselleni iski heti yksilöllinen koruidea!

Kun juttelin Lauran kanssa, äitini oli juuri täyttämässä 80 vuotta. Hän on siis syntynyt vuonna 1940. Hänen oma äitinsä puolestaan on syntynyt vuonna 1910.

Sukupolvien ketju. Se on Lauran toteuttamana tässä:

Ylimpänä on siis 10 pennin kolikko isoäitini syntymävuodelta 1910. Vau. Seuraavana on äitini syntymävuoden markka, vuodelta 1940. Sitten on minun markkani vuoro, vuosi on silloin ollut 1977. Alimpana ovat meidän tyttöjen viisisenttiset: vuodet 2012 ja 2014.

Tästä tuli niin poskettoman hieno, että meinaan pakahtua!

Laura ehdotti sukupolvien ketju -kaulakorun kaveriksi vielä pennikorviksia. Ja katsokaa: en ole koskaan tullutkaan ajatelleeksi, miten hieno kuvio tuossa vanhan pennin kruunapuolessa oikein on ollut!

Laura kertoi, että kuvio on nimeltään hannunvaakuna. Vanha kansa kutsui sitä nimellä käpälikkö, ja se on onnea tuottava symboli. Oih!

Sain itse valita korujen vuosiluvut. Valitsin toiseen korvaani oman syntymävuoteni 1977 ja toiseen korvaan Joelin syntymävuoden 1983.

Laura kertoo nauttivansa juuri tällaisista tilaustöistä. Usein hän saa kuulla autenttiset kertomukset tilaajien toiveiden taustalla: se inspiroi, liikuttaa ja lisää koruihin merkityksellisyyttä.

Ja materiaaliahan riittää.

Vanhoja markka-ajan kolikoita pyörii suomalaisten kotien laatikonpohjilla varmasti vielä sadan vuoden päästäkin. Ja käsi ylös: kuinka monen keittiön kaapista löytyy käyttämättöminä vanhoja kummilusikoita tai muita pieniä kahvilusikoita?

*käsi ylhäällä tässä*

Äitinikin tästä innostui ja keräsi jo kuulemma keittiölaatikoista isot pinot korumateriaalia. Niistä saisi hienot korusarjat meidän tytöille! EKORUn Instagramista kannattaa kurkistaa tuloksia – veikkaan, että mykistytte ja lähdette kaivelemaan kaappejanne.

Yksi kuva on kuitenkin pakko napata ihan tähänkin EKORUn Instasta. Niin tiedätte, mitä tarkoitan.

Tämä. VAU. Onko teillä kotona tällaisia lusikoita?

Kuva: EKORUn Instagram

Joululahjavinkki: Vanhat pölyttyvät pöytähopeat koruiksi! Vai iskisikö sinuun tehdä koruja merkityksellisten vuosien kolikoista? Ekorulla on myös valmiskorumallistoja, ja esimerkiksi pennikorvakorut (vuosiluvut 1977-1990) löytyvät täältä. Vuosiluvun saa valita tilatessaan itse, ja vanhempiakin vuosikymmeniä löytyy. Ja tosiaan Laura rakastaa myös tilaustöitä, eli kaikissa koruideoissa kannattaa olla yhteydessä suoraan häneen.

EKORUn Insta seurantaan siis, täältä löytyy!

ROSOA – pipoja, pantoja ja tonttulakkeja

Hyvinkääläinen Kea Akay on kirjaimellisesti ”ompelijoiden sukua”: hänen äitinsä teki elämäntyönsä ompelijana ja yrittäjänä, ja isä oli mukana työssä kankaita leikkaamassa. Vierestä Kea näki, miten haastavaa välillä oli, kun koko perheen tulot olivat kiinni yhdessä yrityksessä. Ehkä siksi Kea itse ei aikonut yrittäjäksi. Hän opiskeli eri alalle ja meni töihin sairaalaan.

Jossain verissä se ompeleminen kuitenkin piili.

Vuosien varrella tutut tilasivat Kealta silloin tällöin pipoja. Mutta varsinainen käänne (ompelu)elämässä tapahtui koronakeväällä 2020. Koko perhe oli koronatilanteen takia puoli vuotta kotosalla. Kea alkoi suunnitella ja ommella kasvomaskeja ja mietti, miten ne saisi nätisti mätsättyä muihin asusteisiin, vaikkapa pipoihin. Ja kun hän laittoi ilmoituksen hyvinkääläisten FB-ilmoitustaululle, viestiboksi lähes räjähti tilauksista. Hyvä palaute poiki seuraavia asiakkaita.

Yhtäkkiä Kea ompeli, ompeli, ompeli, hoisi tilauksia ja lähetti maskeja. Hän tarvitsi Y-tunnuksen, toiminimen, nettisivun… ja hups, tässähän ollaan yrittäjänä!

Yritys on nimeltään ROSOA. Elämään siis paljon kauneutta, mutta myös vähän rosoa!

Ensimmäisen kasvomaskimyyntipiikin jälkeen Kealla jäi aikaa suunnitella myös muita tuotteita: ihanilla kuoseilla tehtyjä pipoja, erilaisia pantoja, headwrapeja, rusettiturbaaneja – ja tietysti nyt tähän ajankohtaan täydellisesti sopivia tonttulakkeja!

Meidän lapset rakastuivat tällaiseen (meille) ihan uuteen ulottuvuuteen tonttulakkeja: toiselle lapselle me valittiin Kean ompelema tonttulakki ja toiselle jouluisen värinen rusettipanta.

Meillä on siis aina tähän asti ollut jouluisin käytössä niitä tyypillisiä vanhoja, varaston kätköistä kaivettuja markettimyyntityyppisiä peruskulkustonttulakkeja. Niiden haasteena on kuitenkin ollut se, että erityisesti materiaaleille herkkä lapsi on tuntenut kovan kellon ja kilinän ikäväksi.

Mutta tuollainen rusetilla koristeltu tupsulatvainen supersuloinen tontun lakki – iiiiih, miten ihanaa!

Ja tupsu on tietysti tekokarvatupsu.

Meillä on nyt siis leikitty tonttuja jo monta päivää, ROSOAn paketin saapumisesta asti. Tonttukoulua, tonttujumppaa, tonttutansseja, tonttulauluja. Tipe tipe tip tap vaan kaikille jo näin marraskuussa!

Okei, okei, meidän tontut on tietysti olleet söpöjä vanhoissa saumatratkeilevissa ”made in China” -tonttulakeissaankin (tai jopa ilman lakkeja, heh), mutta ai että mä tunnen nyt iloa näistä! Nämä ovat vieläpä sen verran joustavia, että väitän, että nämä ovat meille nyt about ikuisia ja jatkossa toivottavasti sukupolvelta toiselle siirtyviä meidän perheen perinnelakkeja.

Vai luulenko liikoja? En usko! Katsokaa nyt näitä!

”Tonttumarssi, tonttumarssi, tonttumarssi!”, lapset hihkuivat.

Tällä hetkellä Kea työskentelee puolet työajastaan sairaalassa ja puolet omassa yrityksessään. Hän kertoo, että ompeleminen ja suunnitteleminen ovat ihanaa vastapainoa yhdenmukaiselle sairaalamaailmalle.

”Sairaala on värimaailmaltaan valkoista ja vihreää, eikä työssä ole juuri luovuudelle tilaa. Sen rinnalla tunnen suurta iloa, kun voin ottaa minkä vaan värikkään ja iloisen kankaan, ja tehdä siitä ihan mitä vaan”, hän kuvailee.

Sisäisen luovuuden löytäminen tuo rikkautta elämään. Virtaa siihen tavalliseen arkeenkin!

Joululahjavinkki: No nyt ennen joulua ainakin tonttulakkiostoksille! Hatut ehtivät vielä hyvin joulunalustonttuleikkeihin, kun vaan nyt pian tilaa! Pipoja ROSOAlta saa tosi ihanissa ja monipuolisissa kuoseissa, sekä lapsille että aikuisille. Mun silmään noissa ruttupipoissa on kiva ”ekstrajuju” tuo rypytys. Saa myös ilman rypytystä toki. Kangaskuosit näkee täältä.

Ja tuo Silvan päässä oleva headwrap on kyllä niin herkullinen, että olen alkanut miettiä, miltä se näyttäisi aikuisen päässä. Ihanalta. Vaikkapa strösselit-kangas olisi ihan mun näköinen! Tämä rusetti-ihanuus olisi siis ihana joululahja aikuisellekin, vink vink vaan esimeriksi ystäville tai siskoille lahjoja miettiville!

Seuraa muuten myös ROSOAn ihanaa Instaa täällä (löytyy nimellä: @byrosoa). Sieltä voi bongailla vaikka uusia kuoseja ja ihastella tulevia juttuja!

Happy Parrot – rusetteja kaikissa olomuodoissa

Kahdessa kaupungissa – Turussa ja Tallinnassa – asuvalle perheelle tulee laiva- ja junamatkat tutuiksi. Kun Anna Nääppä matkusti tuota väliä julkisessa liikenteessä kahdestaan vauvan kanssa, hän alkoi kaivata ”omannäköisiään” imetysvaatteita: kauniita ja naisellisia, mutta käteviä. Ja sellaisia, jotka armollisesti myös peittävät äidin muuttuneita muotoja.

Visiot ja suunnitelmat alkoivat syntyä. Hammashoitajana työskennellyt Anna huomasi suunnittelevansa vaatteita! Hän piirsi paperille malleja ja ajeli vauvanvaunuineen ratikalla tallinnalaisia ompelimoja kartoittamassa. Alkuun hän ei edes kehdannut kertoa kenellekään, mitä hänellä oli työn alla. Mutta siitä Annan oma herkullisensuloinen yritys Happy Parrot sai alkunsa.

Pitkän suunnittelun jälkeen Mama Birdiksi nimetyt imetysmekko ja -paita valmistuivat, ja niistä tuli ihania. Itse asiassa niin ihania, että sellaista tekee mieli käyttää, vaikka ei imettäisikään!

Anna kivijalkamyymälässään Turussa.

Tarina kuitenkin jatkuu – hauskalla käänteellä!

Imetyspaitojen ja -mekkojen leikkaamisesta jäi yli kangaspaloja, ja Anna taiteili jämäpaloista pieniä rusetteja lapselleen. Ovatpas suloisia! Sitten vielä vähän lisää erilaisia rusetteja. Anna laittoi niitä Happy Parrotin Instagramiin.

Kävi niin, että tammikuussa 2019 eräs tavallinen, mutta Instagramia ahkerasti käyttävä äiti halusi ostaa Annalta kaksi rusettia. Anna tietysti myi ne hänelle. Ostaja laittoi kuvan Instaan, ja… wu-TUM! Yhtäkkiä kaikki halusivat rusetteja! Rusetteja, rusetteja, rusetteja, lisää ja lisää näitä ihania rusetteja! Saisinkos minäkin vielä vähän rusetteja?

Oi somen mahtava voima! Yhtäkkiä Anna ja hänen siskonsa tekivät rusetteja kaiken aikaa. Itse asiassa kun tein tätä haastattelua kuvapuhelun välityksellä, Annan kädet askartelivat koko ajan uusia rusetteja.

Nykyisin Annalla on Happy Parrotin kivijalkamyymälä Turussa, osoitteessa Kivikartiontie 1. Suurin osa myynnistä tapahtuu kuitenkin Happy Parrot -nettikaupassa.

Ja kyllä, edelleen eniten halutaan rusetteja.

Asiakkaiden ikisuosikkeja ovat etenkin mustat, valkoiset ja vaaleanpunaiset rusetit – mutta väri- ja kuosivalikoimassa on myös paljon paljon muuta. Valikoima tuntuukin olevan lähes huumaava. Rusetteja, rusetteja, rusetteja!

Tämän hetken trendinä näyttäisivät olevan ”harsokankaiset” rusetit eli musliinipuuvilla. Sekä tietysti näin joulun alla ihanasti kimalteleva ja juhlava sametti. Me valittiin tuollainen aivan upea vihreä samettirusettipompula, ja se on ollut meillä nyt näistä se ihan eniten käytetty rusetti.

Meidän Happy Parrot -rusettikokoelma. Osa on jatkuvasti barbien ja pehmolelujen koristuksina.

Tällä hetkellä Anna työllistää itsensä (ja osittain myös siskonsa) lisäksi Turusta kolme kotiompelijaa, jotka ompelevat ennen kaikkea rusetteja. Imetyspaidat ja -mekot puolestaan ommellaan edelleen Tallinnassa Annan luotto-ompelimossa. Se sijaitsee vain muutaman ratikkapysäkin päästä Annan perheen Tallinnan-kodista, joten hän käy usein siellä tapaamassa ompelijoita. Ja kyllä: edelleen hakemassa imetyspaidoista jääviä jäännöspalatilkkuja rusetteja varten.

Kun Anna ruseteiltaan ehtii, hän myös suunnittelee uusia juttuja. Imetysvaatteisiin on muhimassa monta pontentiaalista hitti-ideaa, ja myös lastenvaatteiden suunnittelu kiinnostaa. Joskus tulevaisuudessa.

Ja ennen kaikkea ne rusetit!

Joululahjavinkki: Happy Parrot -nettikaupassa on niin paljon rusetteja, että pidä pää kylmänä, kun sinne menet! Mähän tietysti vinkkaan noista isoista ja muhkeista, esimerkiksi Giant-pinneistä. Rusetit kuluvat totta kai myös pojille: täällä erityisesti kaulaan tarkoitettuja suloisia bowtie-kaularusetteja.

Mama Bird -imetysmekko on niin ihana, että sitä kannattaa kurkistaa, vaikka ei imetäkään. Esimerkiksi farkkukankaisena. Mekosta on myös vetoketjuton ei-imettäjän versio, jonka väri on mun silmään täydellinen.

Lisäksi siellä on paljon pieniä ihanuuksia. Itse iskin silmäni esimerkiksi tällaiseen ylijäämäkankaasta valmistettuun kruunuun ja ihanaan musliinipuuvillaiseen hameeseen – tuo curryn väri, ah!

Alennuskoodi: Jesh! Tosi hyvä alennuskoodi tässä, eli – 20 % alennuksen kaikista Happy Parrotin omista tuotteista. Nyt rusettiostoksille! Alennus on voimassa su 29.11.2020 asti.

Alennuksen saa koodilla: puutalobaby

…ja vielä viides ihana nainen ja yritys täällä, eli:

Lumoan – koruista vastuulliseen vaateteollisuuteen

Tietokilpailukysymys: Mitä tekee suomalainen yritys nimeltään Lumoan?

Mä itse vastaisin itsestäänselvästi, että niitä ihania mekkoja ja paitoja, joissa on se pitsikaulus!

Jos olisit vastannut, että koruja, olet ehkä tutustunut Lumoaniin aikaisemmin kuin minä.

Kaikki nimittäin lähti Suvi Valkeiskankaan perheen kaksion olohuoneen nurkasta, jossa hän hakkasi ja halkoi hopealevyjä ja takoi kirjaimia. Suvi oli silloin kotona vajaan vuoden ikäisen esikoisensa kanssa. Ja hän halusi tehdä merkityksellisiä koruja, jossa on kantajaansa koskettava viesti.

Korusuunnittelun taustaa hänellä ei ollut, vaan kaupallinen koulutus – ja luova mieli keksiä ja innostua.

Itse asiassa nämä korutkin soittavat minulla jotain muistilohkokelloja – olen näitä usein erityisesti muiden äitien kaulassa nähnyt ja ihastellut. Mitä sitten koruun itse painaisin? Jotain merkityksellistä.

Tietysti. Lasten nimet. Kun näin vielä tuollaiset pienet ihanat helmipompulat, oli asia selvä. Vihreä pompula krokotiilitytöstä, hento vaaleanpunainen yksisarvisesta.

Eikö olekin juuri ”meidän näköinen” kokonaisuus?

Nimien lisäksi Lumoanin koruihin painetaan usein tärkeitä päivämääriä, lauseita tai vaikkapa merkityksellisiä laulujen sanoja. Esimerkiksi lahjan antajan ja lahjan saajan yksityisiä omia juttuja, ikuisesti yhdistäviä sanoja.

Koruista ja niistä ihanista pitsivaatteista Lumoan on vuosien varrella laajentunut – ja enää kaikki ideat eivät tule pelkästään Suvin idearikkaasta pääkopasta, vaan Lumoanilla on esimerkiksi oma vaatesuunnittelija. Neljän työkaveruksen osaamisesta löytyy myös ”vastuullisuusguru”, joka jatkuvasti löytää ideoita ja tapoja vastuullisempaan vaatevalmistukseen. Vastuullisuusasioiden ammattilainen hoksaa kiinnittää huomiota jopa vaate-etikettien kiinnityssysteemeihin!

Materiaaleista nyt tietysti puhumattakaan.

Esimerkiksi Lumoanin farkut on valmistettu kierrätetystä puuvillasta ja sertifioidusta puuvillasta, ja polyesterin osuus tulee kierrätetystä muovipulloista. Kankaan valmistuksessa on kiinnitetty huomiota veden kulutukseen, ja langan kehruussa on käytetty tekniikkaa, joka pidentää valmiin tuotteen pesuväliä eli vähentää pesuveden kulutusta. Farkut on suunniteltu Suomessa (tietysti) ja valmistettu suomalaisen yrityksen tehtaalla Virossa.

Itse rakastuin tuohon Lumoanin Aallokko-neuletakkiin. Juuri tällaisiin pitkiin malleihin on ihana kietoutua. Ja siis vau: neuletakin kaikki kuidut ovat 100 % kierrätetyjä. Tällaista vaatetta en olekaan koskaan pitänyt päälläni! Kierrätyslanka on Italiasta: 65 % kierrätettyä puuvillaa, 30 %  kierrätettyä villaa – ja lisänä 5 % ”muita kuituja”, tällaisissa kierrätyskuidussa kaikkea ei pystytä määrittelemään. Mutta kierrätettyä siis sekin!

Neuletakin tuntuma on lämmin ja ihanan ”villaisa”.

Neuletakki on yhden koon – se minua jotenkin jännitti – ja se mahtuu XS-kokoisista ainakin pienempiin pluskokoihin asti. Okei mä olen mukavasti siellä välissä leveydeltäni, mutta mitenköhän neuletakin pituus näin 156,5-senttiselle…?

No ihan mahtavasti! Pitkä on, mutta hyvännäköisen pitkä!

Nyt joulun alla Lumoan-nettikaupasta kannattaa katsella myös merinovillaa. Mulesing-vapaata, luonnollisesti.

Ihan jättimäisen iso suositus näille merinovillapipoille! Niiden päällinen on 100 % merinovillaa…

…ja niiden sisusvuori on tälllaiselle villakutisevasta otsasta kärsivälle niin poskettoman ihanaa kuin kuvitella voi.

Suvi nauraakin, että aika harva valmistaja käyttäisi tuoteensa vuorikankaana näin ”ylilaadukasta” kangasta. Mutta kävipä niin, että tuollaista modaali-kashmir-kangasta jäi toisesta vaatteesta yli. Ja niinpä sitä sitten tietysti haluttiin hyödyntää, joten siitä tuli täydellinen piponsisuskangas.

Niin pehmeä!

Joululahjavinkki: Lumoanin merkitykselliset tekstikorut ovat yhtä aikaa koruja ja viestejä. Pehmeisiin paketteihin käärisin ehdottomasti noita merinovillapipoja sekä lapsille että aikuisille. Mun päällä näkyvän Aallokko-neuletakin lisäksi kannattaa kurkistaa myös 100 % merinovillaisia Kajastus-villatakkeja – itseeni kolahti erityisesti väri peacock blue, mutta hopeanharmaata ja hiekkaakin löytyy.

Alennuskoodi: Ja alekoodi myös Suvilta, olkaa hyvä! Lumoan-nettikauppaan siis 10 % alennus tämän blogin lukijoille. Alennus on voimassa su 29.11.2020 asti.

Alennuksen saa koodilla: puutalobaby

Mahtava määrä joululahjavinkkejä – tiedän – mutta eivätkös olekin ihania? Näin paljon mahdollisuuksia ostaa pukinkonttiin laadukkaita, kotimaisten yrittäjien tuotteita!

Sen päätöksen voi tehdä jokainen kohdallaan: mahdollisimman moneen pakettiin tänä vuonna eettisiä kotimaisia tuotteita?

Jos jaksoit tänne asti, pliis anna piip-merkki itsestäsi: mikä tuote just suhun erityisesti kolahti?

Piip?

PS. Muista myös aiempien pienyrittäjien joululahjavinkit:

Kolme hyvinvointiyrittäjää täällä.
5 + 1 naistaideyrittäjää täällä.
Ihana-askartelulehti täällä.
Ovelia-heijastinolkavyöt täällä.

9

You Might Also Like

 • Cookie-
  23.11.2020 at 20:06

  Sain syntymävuoteni penni-korvikset jo 6vuotta sitten lahjaksi ja samoin äitini hiihtokilpailu lusikoista on tullut korvakorut minulle ja sisarelleni. Pikkuserkkuni sai myös rippikorun kun lusikan pesän taakse kiinnitettiin varren ruusu ja risti. Upeita olleet aina!

  • krista
   23.11.2020 at 20:50

   VAU! Mä kuulin näistä eka kertaa vasta nyt <3
   -
   Ja siis joooo-oooo hiihtokilpailulusikat myös, mahtava idea! Tosin mä en ole niitä koskaan saanut :D Mutta jollekin, joka on saanut, mä olin vaan aina toiseksiviimeinen :D Ja myös tuo rippikoruidea, ah! Voisi jatkossa aina nimiäis/rippi/valmistujaisjuhlaksi jostain suvussa "elävistä" lusikoista tehdä tällaisia. Tulisi käyttöön ja seuraaville sukupolville eikä vain pöyttyisi kaapissa! <3

 • Beanilie
  23.11.2020 at 20:14

  Aivan huikeita naisia! Kiitos tästä postauksesta.
  Itselleni osui erityisesti sekä EKORUn että Lumoanin tapa tuottaa merkityksellisiä muistoesineitä asiakkaalle eettisesti ja noh, merkitykselliseksi. Omat pyöreät synttärit lähenee ens vuonna ja taidan toivoa lähipiiriltä just mulle suunniteltua ja tehtyä korua :)
  Omia lapsia mulla ei ole, mutta hienoa nähdä suomalaisuuden arvostuksen lisääntyminen nimenomaan käyttövaatteissa!

  • krista
   23.11.2020 at 20:54

   Niin ihana kuulla! <3 Ja hitsi mä vähän pelkäsin, että ei kai mun piiiiitkä postaus hyydytä teitä lukijoita, mutta kommenteista päätellen ootte päässeet tänne postauksen loppuun asti! JESH! Ja jos nämä tuntuu pitkiltä (heh hyvä tässä vaiheessa vihjata), niin voihan näitä aina scrollata ja lukea aina sellaisesta otsikosta/kuvasta asti, mikä itselle just kolahtaa <3 Mutta joo, ootte niin ihania, kun luette pitkiäkin postauksia <3
   -
   Ja siis mahtava ajatus toivoa just jotain tällaista kymppipyöreyslahjaksi! Useinhan lahjan ostajillakin on aikamoinen pähkäily - voisi kuvitella, että tällainen vinkki on tervetullut! Ja tosiaan merkityksellinen sekä lahjan saajalle että sen antajalle <3

 • Jenna
  23.11.2020 at 20:32

  Olipa hyviä nostoja, kiitos! Aivan ihanat puputossut meni heti tilaukseen Leikkisältä :)

  • krista
   23.11.2020 at 20:55

   Jeeee, ihanaa! Susanna varmasti tuulettaa, kun hän huomaa tilauksesi <3 Ne puputossut muuten olivat IHANAT. Mä vähän katselin ensin niitä, mutta kun näytin lapselle, hän totesi, että hän on kuule äiti lepakkotyttö <3 Toinen lapsi todellakin olisi halunnut puputossut, mutta hänelle sitten oli tuo mekko tarpeellisempi, kun seuraavan koon vaatteita aina tarvitaan.

   • Beanilie
    24.11.2020 at 18:37

    Hyvin pääsi loppuun asti! Kivaa vaan, että sun postaukset on niin erilaisia vaikka ovatkin kaikki sun näköisiä <3

    • krista
     24.11.2020 at 19:09

     Kiva kuulla, kiitos! :) Mä itse nautin tosi paljon kans tällaisten juttujen kirjoittamisesta – ja varmaan se on tosiaan se vaihtelukin just itsellekin, joka on mielekästä, eli erilaisten juttujen kirjoittaminen ja ei joka päivä samaa :)

  • Susanna/Leikkisät
   24.11.2020 at 19:35

   Kiitos! Ihana kuulla, että puputossut ihastuttivat :)

 • Kirmi
  23.11.2020 at 21:18

  Minua varmaan kiinnostaisi eniten pipo, joka ei kutita otsaa. Tosin tonttulakkikin vähän alkoi kutkuttamaan, kun olemme lapsen kanssa jouluintoilijoita. Kiitos hyvästä postauksesta (eikä häirinnyt pidempi kirjoitus kiinnostavasta aiheesta).

  • krista
   23.11.2020 at 21:28

   Ihana kuulla! Ja molempia lämpimästi (pipoa jopa kirjaimellisen lämpimästi) suosittelen! <3 Ja siis tuo tonttulakki on niin syötävän suloinen (ja lapsi, kun on siitä niin innoissaan), että on kyllä tuottanut meillekin jo rutkasti jouluiloa ihan näin muutamassa päivässä <3 Tonttumarssi, tonttumarssi, tonttumarssi! <3 Pienempi on mennyt nukkumaan tonttulakki ja lepakkotossut sängyn vieressä :D

 • L
  23.11.2020 at 22:02

  No oliko ihania, mikä herkkukattaus! Kummitytölle ja omalle tyttärelle Happy Parrot rusettipinnejä ja -ponnareita joulupakettiin <3 Täydellistä, kun hentohiuksisille sopivia hiusjuttuja on vaikea löytää, ja ne mitä löytyy ovat aina niitä todnäk kovin vastuutonta tuotantoa tuolla ketjuliikkeissä.

  • krista
   24.11.2020 at 09:32

   No rusetit on i-ha-ni-a! Meilläkin eskarilainen lähti taas rusetit letissä eskariin <3
   -
   Ja siis just tuo, mitä lopussa sanot: siis se valtava ero tällaisten tässä postauksessa olevien tuotteiden ja ketjuliiketuotteiden välillä! Esimerkiksi just Happy Parrotin rusetit on kolmen turkulaisen kotiompelijan ompelemia eli todellakin tietää, että "who made my clothes" <3

 • A
  23.11.2020 at 22:53

  Kivoja vinkkauksia! Just nyt ei ole mikään tarpeen itselle taikka lapselle (jonka suurin lahjatoive on legorobotti), mutta näistä on kiva lukea. Sellainen vinkkaus kaikille vaatteiden tekijöille, että vaikka onkin ihana tehdä söpöjä vaatteita leikki-ikäisille, niin on aika monta pikkukoululaista, joille 122/128 koko on auttamatta liian pieni (meillä about keskikäyrillä(!) kasvava tokaluokkalainen tyttö on noin 135cm pitkä ja kyllä monen vaatemerkin 134/140 kokokin on jo liian nafti tai äiti ei raski ostaa kallista vaatetta joka jää parin pesun jälkeen pieneksi). Mutta siinä mielessä kiva, että voi saada tilattua omien toiveiden mukaan, lähes kaikki suomalaiset ”pienet” merkit kun nykyään lopettaa kokoon 134/140.

  • krista
   24.11.2020 at 09:49

   Joo, just tästä me muuten just juteltiinkin Susannan (Leikkisät) kanssa! Tosiaan isommillekin lapsille sitä kaipaisi ”lapsennäköisiä” kivoja vaatteita, ja Susannakin oli pohtinut, että olisiko niille menekkiä. Uskon, että olisi!

   • A
    24.11.2020 at 10:06

    Siinä on sellainen hyvä markkinarako, että moni muu ei niitä isompia vaatteita tee. Esimerkkinä vaikka Nosh, joka päätti jakaa lastenvaatemalliston pieniin ja isoihin (128 isoin pienten koko, eli 134 menee jo isoihin). Pienten mallistossa on ihania söpöjä kuoseja ja malleja, isompien vaatteet on tylsiä tyyliteltyjä yksivärisiä huppareita tms. Kun meidän lapsen (edelleen, keskimittainen tokaluokkalainen tyttö) Noshit 134/140 jää koko ajan pieniksi (muutama vielä mahtuu), niin voi arvata, että meille ei ole uusia Nosheja tullut (mikä on harmi, koska kyllä mun lapsi kyllä tykkäisi niistä pienempien vaatteista). Kyllä mä mielelläni vaatettaisi lapsen lapsekkaasti niin kauan kun se haluaa, ehtii niitä Adduja ja muita pitää ihan tarpeeksi isompanakin.

    • krista
     24.11.2020 at 10:32

     No kuule JUST sama havainto täällä! Lisää lapsekkaita leikillisiä vaatteita siis koululaistenkin kokoihin kaivataan <3 Pikkukoululaiset kuitenkin ovat ihan tällaisia "oi ihana pupu" -lapsia vielä eivätkä mitään pikkuteinejä. Ja on tärkeä saada olla lapsi mahdollisimman pitkään <3 Teini ehtii kyllä sitten tosiaan olla myöhemminkin!

    • 6veen ja 2veen äiti
     24.11.2020 at 11:13

     Juuri sama ongelma meilläkin ollut, kun ekaluokkalainen tyttö menee yläkäyrillä (140/146), alkoi vaan jo 5-6-vuotiaana olla hankala löytää lapsekasta. Toinen mille olisi markkinaa, olisi pienten poikien söpöt vaatteet, tai paremminkin että ne söpöt vaatteet olisivat unisex-leikkaukseltaan – ilman puhvihihoja, rimpsuja jne. – edes osa. Kun tuo kuopuspoika kohta 3v. rakastaa eläimiä, keijujakin ja kaikkea söpöä, mutta melkein nämä on joko tyttömäisellä leikkauksella tai tunikoita/mekkoja.

     • krista
      24.11.2020 at 12:09

      Totta! Pojille (unisex) ja isommille lapsille söpöysvaatteita kaivataan <3

  • Susanna/Leikkisät
   24.11.2020 at 19:30

   Kiitos vinkistä. Otamme jatkossa tämän huomioon ja tarjoamme vaatteista myös isompia kokoja :)

   • krista
    24.11.2020 at 19:35

    ❤️❤️❤️

 • Elsa
  24.11.2020 at 15:05

  Ehdottomasti kiinnostaa isommat koot leikkisistä lastenvaatteista. Usva on hujahtanut yli 140cm pitkäksi ja harvalla merkiltä löytyy enää sopivia vaatteita. Hän itse rakastaa esim. eläinkuoseja ja värejä, mutta tarjolla on vain mustia ja harmaita tylsyyksiä. Kasivuotiaan pitäisi vielä saada pukeutua niin kuin lapsi. :)

  • krista
   24.11.2020 at 19:19

   Lapset tosiaan ovat niin eri kokoisia – ja silti aivan yhtä ”lapsekkaita” ovat yli 140-senttiset tokaluokkalaiset kuin 120-senttisetkin, ja olisi ihana että voisivat myös pukeutua sen oman makunsa ja estetiikkansa – ja lapsekkuutensa mukaan <3 Hei mä veikkaan, että tuota pupumekkoa ja lepakkopaitaa varmasti saa tuossakin koossa, Susanna tosiaan jo jutteli, että on tehdä tästä isommatkin kaavat, jolloin vaatteita saa isompinakin! Ja toi pupumekko on siis tosi ihana, pehmeä ja joustava, joten iso suosittelu!

  • Susanna/Leikkisät
   24.11.2020 at 19:23

   Hei! Ihana kuulla, että kiinnostusta isompiin leikkisiin vaatteisiin löytyy :) Otamme tämän ehdottomasti huomioon jatkossa ja kasvatamme kokovalikoimaa. Tilauksesta voi toki jo nyt saada isompaa kokoa, joten jos isompi koko vaikkapa pupumekosta kiinnostaa, niin voi olla yhteydessä sähköpostiin info @ leikkisat.fi.

   • krista
    24.11.2020 at 19:25

    Jee, niin ihanaa, kiitos Susanna! <3

   • Anna
    24.11.2020 at 21:21

    Josd tarpeeksi isoa kokoa saisi ja vaaleanåpunaisen voisi vaihtaa johonkin muuhun väriin niin saattaisin ostaa vaiukka itselleni :D Työvaatteeksi päiväkotiin <3

    • krista
     25.11.2020 at 09:28

     Tää ois muuten aivan ihana aikuistentunikanakin! <3

 • Anna
  24.11.2020 at 20:16

  Pitääpä laittaa taas korvan taa tuo Leikkisät. Kuitenkin tarvitaan välillä uusia tossuja ja tuo pupumekko on aivan ihana. Ehkä jopa vinkkaan sukulaisille jos miettivät vaatepuolta lapsille lahjaksi. Ruseteista voisi kanssa vinkata :)
  Se mitä jäin kaipaamaan oli tossujen sisämittaan myös leveystiedot. Meillä lapsilla on aika leveä räpylä ja on aina vähän arpapeliä lähteä tilaamaan jalkineita (edes tossuja) sovittamatta.
  Saman palautteen jalkineiden levesymitoista laitoin muuten juuri Reimallekin kun sieltä tilatut kengät piti palauttaa ja ottaa isompaa kokoa kun oli leveyden puolesta pienet.

  • krista
   24.11.2020 at 21:01

   Jesh, laita ihmeessä korvan taakse <3
   -
   Tossujen malli on mun näppituntumalla mukavan leveä :) Susanna varmasti voi kertoa tarkatkin mitat ja tällaisissa tilauksesta tehtävissä varmasti räätälöintivaraakin löytyy <3 Mutta totta, mitat varmasti ois näppärä nähdä heti vilkaisusta :) Toive menee varmasti perille tästä :)

   • Anna
    25.11.2020 at 16:37

    Malli näyttää tosiaan hyvältä, mutta mehän jouduttiin palauttamaan ne Reiman kengät (pehmeävartiset jotka teilläkin on) ja ottamaan kaksi kokoa isompana että leveys riitti. Onneksi pysyvät hyvin jalassa lonksumatta ja ylimääräinen pituuskaan ei tunnu tytön vauhtia hidastavan. Tuo teki kuitenkin entistäkin epäluuloisemmaksi kun nekin näytti ensivilkaisulta ihan ok:lta ja olikin sellaiset että tyttö veti ohuen sukan päälle koon jonka piti olla sellainen missä villasukkavaraakin ja halusi ne heti pois kun puristi (ei ole herkkä tällaisille jutuille).

 • MMinne
  25.11.2020 at 11:58

  Kivoja vinkkejä! Ja ihana toi piiiitkä neuletakki! Harmi, kun se yhdenkoon ei näyttäisi ollenkaan tuolta, jos heittäisin sen skrodeen 180 senttiseen varteeni, mahtaisko helma yltää edes polveen..;)

  • krista
   25.11.2020 at 12:04

   Tuolla Lumoanin sivuilla on kivasti kerrottu mallin pituus ja koko, niin voi vähän arvioida! Eli tuolla on tuo takki 170-senttisen S-kokoisen mallin päällä (silloin yltää mun silmään n. 15 cm polven alle) ja sitten on 164-senttisen 48-kokoisen mallin päällä ja silloin on… no oisko hei suunnilleen samaan kohtaan, reilusti polven alle kuitenkin. Veikkaisin, että sulla olisi polvessa tai vähän alle! Tää takki on kyllä niii-iiin ihana! <3