Operaatio huone kerrallaan: pikkuveski

Mitäs sitä muuta viikonloppuna kuin operaatio huone kerrallaan hei!

Oli kyllä sellainen fiilis, että okei okei siivotaan yksi huone lattiasta kattoon joo – mutta mahdollisimman pieni ja helppo sellainen, kiitos. Ja pienempää meiltä ei löydy kuin alakerran pikkuveski.

Tervetuloa vessaan. Om! Sisäistä rauhaa tarjolla, tai edes jotain muuta helpotusta.

Mua huvittaa vieläkin nuo Buddha-laudankappaleet tuolla ikkunalla. Roudasin ne Thaimaasta vuonna 2003 – siellä ne näyttivät hienoilta jossain katumarkkinoilla, mutta kotiin tullessa Suomen luonnonvalo näytti, että no okei ovathan nämä aika kitch jopa minunkin makuuni.

Niinpä ne jäivät moneksi vuodeksi käyttämättä. Kunnes tänne puutaloon muuttaessa spontaanisti länttäsin ne tuonne vessan ikkunalle näköesteeksi. Ja oho! Oisko vähän jopa täydelliset tuohon!

Toinen pikkuveskin olennaisuus on tuo vessanpöntön kansi, jonka ostin aikoinaan Punavuoren-kotiini. Itse asiassa koko veskin väriteemaidea on juuri tuosta kannesta peräisin. Peräisin, öhhöhö.

Okei, tosi kömpelö puujalkavitsi jopa multa. Sori. Mihin se edes liittyi, vessanpönttö, perä, ööh, en tajua. Pelkästään huono juttu. Mutta hieno kansi! Tunnen sisäistä riemua aina, kun tuota katselen! Ja peppuni Buddhan päälle painan.

Ja sitten, kun on pyyhkimisen aika, saa ottaa paperin tämännäköisen ystävällisen tyypin hellästä huomasta. Hän lähti Intiasta matkalaukussani mukaan Suomeen vuonna 2005, ensimmäiseltä Intian-matkaltani.

Haha, kuulosti siltä kuin olisin pöllinyt sen jostain. Ihan ostin siis.

Sattuneista syistä herkimmät lapsivieraat ohjaan meillä käyttämään yläkerran vessaa. Siellä ei ole pääkallohirviöitä. Tietääkseni.

Vessan kattolamppu on sikamaisen pölyinen oranssi.

Pikkuveski(KIN) on näitä huoneita, jonka isompaa remonttia tänne muuttaessa kaavailimme. Ja olisihan tuolla tietysti jossain vaiheessa vessanpöntön uusimisen aika – ties kuinka vanhoja meidän pöntöt ovat. Vanhoja. Olemme siis ostaneet niihin vain uudet kannet tänne muuttaessamme niin, että ne tuntuivat hygieniasyistä mukavammilta.

Ja esimerkiksi pikkuveskin kaakelit on maalattu söttöisellä kaakelimaalilla – ja se ei ollut niin siistiä, helppoa ja tyylikästä kuin sisustuslehdissä sanotaan. Se oli valuvaa ja rumaa, ja kaakelien saumamaalauksen osalta sanoisin, että myös mahdotonta.

Mutta onhan noihin silmä tottunut.

Enkä mä niitä rumia kaakeleita tai puuttuvia listoja (tuolta kaakelin ja laudoituksen välistäkin puuttuu lista) katsele, kun voi mieluummin katsella näitä pieniä kivoja yksityiskohtia.

Esimerkiksi vessan ihanaa lukkoa, joka on käsittääkseni talon alkuperäisiä juttuja, noin 110 vuoden takaa.

Ja ei, me ei varsinaisesti käytetä tuota lukkoa.

Meillä käydään muutenkin veskissä ovet auki.

 

Aiemmat osat:
Operaatio huone kerrallaan:  keittiö
Operaatio huone kerrallaan: eteinen

12

You Might Also Like

 • Julia
  22.11.2020 at 20:08

  Ihana vessa! 😍 Ja teidän koko koti muutenkin, värikästä vastapainoa kaikelle valkoiselle ja pelkistetylle, jota sisustuslehdet ovat pullollaan. Ihanaa myös, kun esineillä on omat tarinansa, eikä kaikkea ole hankittu tyyliin Ikeasta. Meidän kodissa on siis myös Ikeaa, mutta myös vanhoja juttuja, jopa asioita omasta lapsuudestani. Ja myös tuliaisia kaukomailta kuten teillä.

  Ja sun huumori uppoaa aina, oot loistokirjoittaja 😆👌

  • krista
   23.11.2020 at 10:21

   Oh, kiitos <3 <3 <3 Ja meillä on toki myös Ikeaa, esimerkiksi kuvissakin vilahtava pyyhekoukku/nuppi ja mualla kodissa aina siellä täällä hyvää Ikeaa muiden asioiden seassa - sopivalla yhdistelmällä just vanhaa, perittyä, muistoja ja uutta toimivaa :)
   -
   Ja kiitos myös huumorikiitoksista :) Joskus puujaloin, joskus paremmin :D

 • SSR
  23.11.2020 at 08:39

  Hei! Reilu kymmenen vuotta buddhalaisessa maassa buddhalaisen kanssa asuneena vinkkaan että lapsivieraiden lisäksi mahdolliset buddhalaiset vieraat kannattaa myös ohjata toiseen vessaan :)

  Postauksen alussa katselin että jaiks, buddhan kuvia vessassa. Mietin että nooh, tämä on kuitenkin Suomessa ja onhan nuo aseteltu kuitenkin aika korkealle eivätkä ole ihan lattianrajassa… Tuon vessanpöntön kannen kanssa piti kuitenkin katsoa kaksi kertaa ja tekstikin sen totesi, buddhan kuvahan se siellä, yhdessä talon ”likaisimmista” paikoista :O

  Tämä ei ole moraalisaarna, ja omasta mielestäni vessa on varsin hieno, vinkkaan vaan siltä varalta jos talossa vierailee kyseisen uskonnon edustajia.

  Loppuun vielä kiitokset blogistasi, ulkomailla asuessa on kiva lukea suomalaisia blogeja ja sinun on heittämällä ihan ykkössuosikkien joukossa. Suuri kiitos!

  • Anomuumioriginaali
   23.11.2020 at 09:23

   Heh, itsellä kävi vähän sama mielessä, vaikka ei ole edes tuollaista paikallistuntemusta taustalla. Voi olla, että vastaavasti Jeesuksen kuvilla tapetoitu pönttö tai lattiareikä aasialaiskodissa näyttäis länsimaalaisen vieraan silmään vähän kummalliselta, vaikka ei mikään harras kristitty olisikaan. Itsellä ainakin kävisi mielessä, että halutaanko tällä viestiä jotain. Mutta toisaalta jokainenhan saa sisustaa oman kotinsa vessan just sellaiseksi kuin haluaa. Ehkä jää Kristan omaksi asiaksi arvioida, a) kuinka todennäköisesti niillä joku buddhalainen käy, b) kuinka todennäköisesti vessa herättäisi siinä ikäviä tunteita ja etenkin c) onko niillä vieraan vaikeilla tunteilla vessan omistajalle merkitystä. Kenen vessassa käyt, sen seiniä katselet tai jotain sinnepäin :D

   • SSR
    23.11.2020 at 10:52

    Jep, itsekin suomalaisena (ja en hartaana minkään uskonnon edustajana) kallistun helposti ajattelemaan että kodin omistajalla on tässä toki täydet valtuudet päättää sisustuselementeistään, ja siitä että välittääkö mahdollisesti aiheuttamastaan mielipahasta. Ja omat vierailijat tuntien toki tietää onko mielipahan syntymiseen ylipäätään mahdollisuutta :)

    Sellaisen kulttuurisen ja ns. keskustelun vapauden eron olen kuitenkin havainnut että länsimaissa on täysin OK vitsailla rajustikin uskontoon liityvissä asioissa, ja esim. tv-sketseissä on aika tavallista että yksi humoristisista hamoista on vaikkapa Jeesus. Buddhalaisissa maissa usein vastaavanlainen olisi ihan ennenkuulumatonta, ja siitä todennäköisesti järkyttyisi koko kansakunta hartauden asteesta riippumatta.

    Joissain maissa on myös ihan lainvastaista myydä tai ostaa buddhan kuvia tai patsaita sisustuseineiksi (siis myös ulkomaille vietäviksi), tai vaikkapa tatuoida buddhan kuva, eritoten ”alhaiseen” ruumiinosaan kuten vaikkapa jalkapöytään tai muualle alaruumiiseen.

    No, tämän lisäyksen pääpointtina siis ero uskontoon liittyvien kuvien ja keskustelun herkkyydestä / vapaudesta länsimaiden ja joidenkin Aasian maiden välillä :)

  • krista
   23.11.2020 at 10:23

   Heh totta! Buddhalaisia vieraita meillä harvemmin taitaa käydä, mutta tosi hyvä huomio silti!

   Ja kiitos! Ihan huippua kuulla, aina ilahduttaa mieltä <3

  • Oliver
   23.11.2020 at 10:51

   Yritin miettiä mitä itse ajattelisin krusifiksein koristellusta vessanpöntön kannesta. Luterilaisen yhteiskunnan kasvatti olen mutta itse en ole koskaan kuulunut kirkkoon. Ainakaan näin ajatusleikkinä se ei herätä muita tunteita kuin ”jaa tämmöinen, mistähän se tämän on löytänyt”. Uskonnolliselle ihmiselle olisi varmaan eri.

   • Tilia
    23.11.2020 at 16:06

    Krääsän ja pilkan väli voi olla kyllä aika lyhyt vessasisustuksessa – mikä on hyvää ja mikä huonoa makua. Suomessahan on perinteisesti leikattu tollojen valtionpäämiesten, poliitikkojen yms. kuvia ulkohuussin seinälle, että siinä mielessä suht varovainen saa olla, kun kuvia vessaan laittelee. Meille joku buddha on kivaa eksotiikkaa, mutta tosiaan, miltä se näyttäisi, jos vessan pöntössä olisi vaikka se perinteinen suojelusenkelikuva, missä enkeli johdattaa lapsia sillan yli? Olisiko se kiva vitsi pöntössä vai rienausta? Tai joku lause Raamatusta tai Suomen lippu… Toisaalta joku vaaleanpunainen pitsivessa enkelikoristein ei välttämättä kuitenkaan olisi provokaatioksi luettava, vaan pelkästään söpöä. Ja vaikka niitä buddhalaisia vieraita ei kävisikään, kyllähän tuo sisustus viestittää muillekin kävijöille suhtautumistanne toisten uskontoihin, vaikka sillä ei varmasti mitään pahaa ole alunperin tarkoitettukaan. Nykyaika on vain sellaista, että eskimopuikkokin vaihtaa nimensä ja asioita mietitään enemmän kuin ennen.

    • Oliver
     23.11.2020 at 22:16

     En mä kyllä edelleenkään saa tästä kiinni, vaikka ois lippu tai suojelusenkeli tai mikä vaan itselle tärkeä asia. Miten se vaikuttaa mihinkään mitenkään vaikka se kuva olisi vessanpöntön kannessa. Selvästi tää kuitenkin on joillekin eri juttu, mielenkiintoista.

     • SSR
      24.11.2020 at 07:55

      Vaikka oma mielipiteeni asian suhteen ei ole tässä tapauksessa ihan niin voimakas kuin Tilian kommentissa yllä, saan ehkä ajatuksesta sen verran kiinni että likaisuuskäsitys eri kulttuureissa voi olla hyvin erilainen kuin Suomessa.

      Buddhalaisessa kulttuurissa vessa ja etenkin pönttö koetaan ihan eri tavalla likaisena kuin Suomessa, jossa vessa on monille huone siinä missä keittiökin. Sen vuoksi ajatus siitä että jotain niin pyhää yhdistetään johonkin niin likaiseen on ihan käsittämätöntä ja reaktio todennäköisesti hyvin erilainen kuin vaikkapa suomalaisella tapakristityllä siinä krusifiksein koristellun pöntön äärellä. Myös ruumiinosien ”likaisuudessa” on isoja eroja, kun taas jalka on Suomessa ruumiinosa ihan siinä missä käsikin :)

      Siihen että kuinka paljon oman vessan sisustuksessa pitää sitten ottaa muut kulttuurit ja uskonnot huomioon en ota kantaa, mutta halusin ensimmäisellä kommentillani vain tuoda tämän näkökulman esiin siltä varalta jos vieraisiin tosiaan buddhalaisia lukeutuu.

     • Tilia
      24.11.2020 at 08:17

      Sehän se just on, kun vessaan on laitettu yleensä niiden kuvia, jotka nimemaan EI ole itselle tärkeitä, vaan joita vihaa tai erityisesti haluaa loukata! Eli suomeksi sanottuna asioita, joita haluaisi vetää vessanpöntöstä alas. Niin siinäpä se tulkinnan vaara piilee, jos joku muuten vain koristelee vessan mielestään nätiksi.

     • Anna
      24.11.2020 at 17:54

      Suomalaisissa kodeissa vessa saattaa välillä olla jopa puhtaampi kuin keittiö jos mietityään ihan bakteeriasioita. Koska vessaa pestään ahkerasti tuijuilla aineilla. Mutta tämä on vain bakteerien kautta ajateltuna. Se mitä kulttuuri sitten sanoo likaisuudesta on asia erikseen.
      Minä olen kohtalaisen isänmaallinen ihminen (en niin että tänne ei saisi muuttaa muita tai muiden kulttuuri ei saisi näkyä vaan niin että haluan selvittää ja ylläpitää jollain tasolla vanhoja suomalaisia perinteitä), mutta en silti katsoisi pahalla suomenlippuvessaa. Näkökantoja on erilaisia.

   • krista
    24.11.2020 at 19:02

    Mihinköhän väliin täällä vastaisin, vaikka tänne :) Jotenkin mulla ei riittänyt henkiset paukut just nyt tähän vessakeskusteluun, syytään PMS:ää.

    Kun vuonna 2005 näin tuon vessanpöntön kannen Stokkalla, ajattelin, että VAU PAKKO SAADA. Se oli mun mielestä hienoin kansi ikinä, kauniit värit ja tunnelma vei Thaimaahan, jota rakastan. Kun sen ostin, tunsin suurta iloa siitä, että kenelläkään ei varmasti ole näin hienoa vessanpöntönkantta kuin mulla. (vaikka varmaan tietysti on, on noita muutkin sieltä ostaneet, hah) Ja niin olen ajatellut tähän päivään – okei tai siis eiliseen – asti. Minkäänlainen uskonnon halventaminen ei minulla siinä tosiaan ollut mielessä, johtuuneeko siitä, että oma suhtautumiseni uskontoon (ja ylipäänsä elämään) on aika ”mutkaton” enkä siksi pysty(nyt) näkemään siinä mitään halventavaa. Jos siinä olisi ollut Jeesus ja samat värit, olisin ollut varmasti yhtä innoissani! Mutta selvästi huomaan, että tämä herättää tuntemuksia. Mulla on myös tämä sama kuin A:lla, eli mulle vessan seinällä olevat jutut eivät ole ”pilkallisia”, en itse näe sitä yhteyttä mutta ymmärrän tästä, että näköjään jotkut ajattelevat toisin.

    Tilia puolestaan haluaisin sanoa suoraan, että mua vähän väsyttää. Sä olet IHANA, kun täällä aina keskustelet ja arvostan sitä valtavasti, mutta mi-ten sulla on jotenkin aina mun teksteistä jotain nokankoputettavaa. J-o-k-a-k-e-r-t-a. Vuodesta toiseen – mikä on siis IHANAA, että tosiaan olet vuodesta toiseen täällä pysynyt vakkarina ja akatiivisena keskustelijana! Mutta välillä se vaan väsyttää. Onko ehkä sun tapa keskustella, että löydätkin aina JUST sen asian, josta oot eri mieltä – välillä se on jopa huikeaa, miten sen keksitkin. Yritän jaksaa ja arvostaa sitä keskustelua, mutte ehkä etenkin näin PMS tilassa se tuntuu välillä tosi raskaalta ja kuormittavalta. Jos pidät somea vessan seinänä, johon kirjoitellaan (hauska vertaus sinänsä), niin muistutan, että täällä kuitenkin joku aito ihminen henkilökohtaisella persoonallaan nämä aina joku päivä lukee ja vastaa, ja jokapäiväinen kriittiseen vessanseinätekstiin vastaaminen voi olla joskus kuormittavaa. Ja sä varmaan muistatkin, että tässä vuosien varrella aiemminkin on ollut sellainen hetki, kun olen pyytänyt vähän pysäyttämään negatiivisuuden määrää tai siis kysynyt sulta suoraan, että mistä nyt tuulee. Niinpä pyydän sulta ehkä vähän pehmeämpää otetta kritiikkisi, jos se vaan olisi mahdollista. Tai löytäisitkö joskus jotain hyvää tai kivaakin sanottavaa? Kiitos, jos onnistuu ja kiitos, jos ymmärät!

    Ja sit vielä vessajutuista olen muistellut sellaista jännää juttua kuin eräs tosi hieno thaimaalainen ravintola Varsovassa, siellä oli aivan järjettömän upea Buddha-vessa! Oon siis miettinyt sitä, että eikö sitten henkilökunta siellä ollut thaimaalaista, ehkä ei. Jännä juttu! Ja aina oppii jotain uutta <3

    • Anomuumioriginaali
     25.11.2020 at 09:34

     Mulla on karsea olo, että me kenties pilattiin (no toivottavasti ei, voi olla että liioittelen meidän merkitystä) sulta sun omasta kotoa kokonainen paikka, vieläpä niin päivittäinen kuin vessa :( :( Pelkään, että kun sulle ennen tuli joka kerta hyvä mieli kun näit sen, nyt sulle tulee tulee joka kerta tämä keskustelu mieleen. Oon pahoillani. Anteeksi. :( Se vessa on tosi kauniin värinen ja suloinenkin, ja näkeehän sen puusilmäkin, että se kansi on suunniteltu buddhalaiskuvaston estetiikkaa arvostaen eikä pilkkaamistarkoituksessa. Ja sitä estetiikkaa arvostaen sä oot sen hankkinut. Sä et oo noita valintojasi tehdessä ollut edes sadan kilometrin säteellä tarkoituksesta loukata ketään, ja koska on erittäin epätodennäköistä, että ne valinnat tulisi vahingossakaan ketään loukanneeksi, musta olis ihanaa jos sä voisit jatkaa niistä ilahtumista edelleenkin ja löytäisit mielenrauhaa haistattaa meillä nettikommentaattoreilla pitkän paskan (kirjaimellisesti, öhö öhö). <3

     Sä panet itsesi järkyttävällä tavalla julkisesti likoon, että me uteliaat tuntemattomat saadaan viihdykettä. Tuntuu kohtuuttomalta, että se voi joskus backfirettää sulle näin. Saispa oman kommentin peruttua tila-aika-avaruudesta.

     • krista
      25.11.2020 at 09:49

      Voi <3 <3 <3 <3 <3 ja vielä huutomerkit <3 Kiitos tästä! Joskus ihan hassusti ryöpsähtää, ensimmäisissä kommenteissa ei siis todellakaan ollut mitään "vikaa", mutta joskus vaan keskustelu lähtee sit elämään omaa elämäänsä. Mutta älä tunne pahaa mieltä <3 Ja kiitos, kun ymmärrät! <3

 • Anna
  23.11.2020 at 17:49

  Ihana tuo lukko sekä vessapaperiteline <3
  .
  Vessanpöntön uusimisessa käyttäisin harkintaa sen mukaan onko pönttö toimiva ja käyttökelpoinen vai alkaako se mennä rikki. Sinäkikään kun et ole mikään super pitkä niin meillä vaihdettiin pönttöjä koska alakerran vessassa pönttö alkoi mennä rikki useammastakin kohdasta ja paitsi että minun silmääni uudet olivat aika kömpelöitä ulkomuodoltaan niin ne olivat myös korkeampia kuin vanhat pöntöt. Minäkin käytän matalaa jakkaraa aina pöntöllä istuessa, koska on hankala rentoutua jos jalat roikkuvat ilmassa xD Juuri sen verran eroa oli pönttöjen korkeudessa.
  Ja siis ihan jo se että haluaako vanhaan taloon upouuden näköistä ja selvästi modernia pönttöä jos vanha talon henkeen ehkä sopivampi on vielä ihan toimiva. Se on ihan makukysymys, mutta se tekee yllättävän ison muutoksen tunnelmaan vaikka kyse on vaan pöntöstä.

  • Anna
   23.11.2020 at 19:46

   Onhan uudessa pöntössä toki se etu että ne yleisesti kai käyttävät vähän vähemmän vettä kuin vanhat.

  • A
   24.11.2020 at 11:53

   Pakko tarttua tähän, että vessaan ois (perinteisesti??) laitettu kuvia joita halutaan pilkata, aika erikoinen juttu. Ei mun lähipiirissä kyllä, en tunnista tätä kyllä yhtään. Suvun mökkihuussien kuvituksena ei ole inhokkeja, vaan kyllä siellä on lehtileikkeitä julkkiksista menneiltä vuosilta (kuten myös niitä vanhoja lehtiä selattavaksi) tai kuvia suomen luonnon kasveista tai kaloista (sellaiset perinteiset sanomalehdessä usein kesäisin julkaissut sivut). Omassa vessassa ei ole juuri nyt kuvia suuntaan tai toiseen, mutta silloin kun siellä on pieniä tauluja ollut, niin ne on ollut kivoja postikortteja tai jotain hauskaa, ei niin muuhun kodin sisustukseen sopivaa. Haleja Krista, aika paljon on mielensäpahoittajia kivan vessan kommentoijiksi eksynyt (mä itse pelkään, että valkoisen vessanpöntön kannen-palvojien Helsingin osasto saa vihiä meidän valkoisesta pöntönkannesta…tai sit sori vaan, en pysty samaistumaan muiden puolesta ammatikseen mielensäpahoittujien hypoteettisiin valituksiin, siis musta on aika arroganttia tulla sanomaan jonkun ihmisryhmän pahoittavan mieltään jostain asiasta, jos ei ole itse sen edustaja).

   • Tilia
    24.11.2020 at 14:37

    No, sehän syntyi tuo Muumipeikkokin, kun Tove Jansson piirsi veljelleen suuttuneena huussin seinälle rumimman mahdollisimman hahmon, jonka keksi. Se, että teillä on ollut vain nättejä kuvia, ei poista sitä, että vessan kuvitusta ja kirjoituksia on muualla käytetty myös provosoivaan tarkoitukseen, vaikka se Kristallakaan ei ole varmasti ollut tässä tarkoituksena. Vessan seinille kirjoiteltiin jo muinaisessa Egyptissä. Nykyään vastaavaa keskustelua käydään vissiin täällä somessa. :)

   • Khadijah
    24.11.2020 at 17:06

    En koe olevani mikään mielensäpahoittaja. Toki tunnistan ilmiön, että nykyisin tuntuu, että kaikesta joku loukkaantuu ja kaikkea ei voi ikinä huomioida ollakseen ”täydellinen”, kuten Krista tuossa kuvaili alempana. Ehkä kanava on väärä, mutta kyllä tässä näkyy juuri se että joidenkin mielestä uskonnollinen rasismi on jotenkin enemmän hyväksyttävää kuin vaikkapa ihonväriin tai kulttuuriin liittyvä rasismi. Ei tarvitse olla buddhalainen ajatellakseen, että buddhan kuva pöntön kannessa saatetaan kokea vähän mauttomaksi ja sopimattomaksi heidän toimestaan.
    MUTTA tämä on tosiaan yksityisessä kodissa Suomessa, eikä mikään julkinen vessa, joten on hyvin epätodennäköistä, että joku buddhalainen tästä mielensä pahoittaa. Yleisesti peräänkuulutan kuitenkin muiden kuin oman uskontojen edustajien kunnioittamista ja pohtimista, mikä on sopivaa.

    Kristalla on persoonallinen ja muutoin hieno vessa, eikä tarkoitus ole varmasti ollut loukata, mutta minun mielestä on silti ymmärretävää että tästä syntyy keskustelua (hyvässä hengessä).

    • Sanna
     24.11.2020 at 17:42

     Haennet tässä sanaa ’syrjintä’

 • Khadijah
  23.11.2020 at 19:47

  Nyt on minunkin pakko kommentoida. Olen aina pitänyt sinua suvaitsevana ja jotenkin todella ”ihmisläheisenä” ja vastuullisena henkilönä, joka tarkasti punnitsee tekojaan.

  Nämä buddhan kuvat vessassa ja etenkin pöntönkannessa herättää ajatuksia. En ole itse buddhalainen, joten en tiedä miten buddhalainen asian kokee. Sen verran tiedän että buddhalaisessa maassa tällainen vessa olisi ennenkuulumaton ja sitä pidettäisiin epäsopivana. Toki tämä vessa tässä tapauksessa on yksityiskodissa Suomessa eikä mikään julkinen paikka.
  Kuitenkin kommentti ”pylly buddhan päällä” on mielestäni mauton, jopa loukkaava.
  Jos olisin Krista, harkitsin kyllä syvästi, onko se sopivaa ja omien arvojen mukaista.

  Olen itse muslimi ja olen kummissani tästä vallitsevasta nykykulttuurista joissa muiden uskontoa voidaan pilkata, vähätellä ja asettaa naurunalaiseksi. En minäkään pilkkaa muiden uskontojen harjoittajia tai uskonnottomia ateisteja.

  Ihonväriin liittyvästä rasismista keskustellaan valtavasti (mikä on hyvä asia) ja todella useat tuomitsee sen täysin, kuten itsekin. Koen, että jokaisen kuuluisi tarkastella itseään ja ajatuksiaan, onko minulla kuitenkin joitain rasistisia piirteitä tai ennakko-olettamia?
  Kuitenkin uskontoon liittyvää rasismia käsitellään ihan eri tavalla ja moni kokee sen hyväksyttäväksi. Minä olen valkoinen suomalainen muslimi. Olen asunut Suomessa ja ulkomailla ja olen kokenut paljon rasismia ja syrjintää uskontoni takia. Se on välillä ollut todella raskasta ja alentavaa. Olen ollut jopa vaarallisissa tilanteissa ja kokenut solvausta, huutelua ja uhkailua.
  Punainen risti määrittelee rasismin näin:
  ”Rasismi käsitteenä tarkoittaa oletetun ihmisryhmän arvottamista esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät. … Rasismi aiheuttaa eriarvoistumista ja vahingoittaa sen kohteiden lisäksi koko yhteiskuntaa.”

  Tämä ylläoleva ajatus ei ole todellakaan suunnattu henkilökohtaisesti Kristalle vaan ihan kaikille..
  Välillä tuntuu, että kaiken voi sanoa ja tehdä, siitä huolimatta kuinka loukkaavalta se toisesta tuntuu, koska sanavapaus.
  Sanavapauden verukkeella solvataan ja aiheutetaan pahaa mieltä. Sen ei pitäisi olla hyväksyttävää.
  Ihonväriin liittyvästä rasismista minulla ei ole kokemusta. Itse tuomitsen sen ja niin tuomitsen myös uskontoon liittyvän rasismin.

  Vielä yksi ajatus sananvapaudesta ja nyky-yhteiskunnan yksilön vapaudesta.
  On tissigate ja me too liikkeet. On feminismi ja on oikeus olla homo, trans tai sukupuoleton, Isot yhtiöt ja vaikuttajat tukee
  Pride-liikettä. Vedotaan, että ihmisillä on oikeus pukeutua miten tykkää ja esimerkiksi käyttää niin lyhyttä hametta kuin tykkää yms. Mikä siinä on sitten niin vaikeata hyväksyä, että minä haluan omasta tahdostani käyttää huivia ja harjoittaa uskontoani tavalla, joka ei vahingoita muita? Miksi minulla ei ole vapautta? Miksi minut asetetaan eri asemaan? Miksi minun ja monien muiden on koettava rasismia tämän asian tiimoilta.
  Tätä olisi kaikkien hyvä pohtia, yksilötasolla ja päättäjien myös.

  Anteeksi kun oli niin rönsyilevä viesti.
  Kristan talo on kiva väripilkku ja tykkään monista teksteistä ja tavastasi kirjoittaa :)
  Jospa innostuisin kommentoimaan useammin. Olen vakituinen lukija.

  • krista
   23.11.2020 at 20:29

   Mä oon tosi pahoillani! Sekä siitä, että vessani on mauton – mutta/ja ennen kaikkea siitä rasismista, mitä olet kohdannut pukeutuessasi omasta tahdosta niin kuin haluat. Se on väärin! Viestisi on tärkeä, kiitos kun kirjoitit <3 Anteeksi vielä, ja anteeksi myös lyhyt vastaukseni, mulle tuli jotenkin riittämätön ja surullinen olo (joskus tuntuu, että ei vaan voi olla niin täydellinen kuin mitä maailma tuntuu vaativan), mutta tää on vaan mun omaa väsymystä nyt, ei liity suhun. Mutta olen pahoillani!
   -
   Ihana kuitenkin kuulla, että seuraat blogiani ja tykkäät! <3

 • Anna
  24.11.2020 at 19:55

  Minä taas koen välillä olevani liiankin ahkera kommentoimaan, mutta nytkin tuntuu että haluan vielä tähän kohtaan avata suuni.
  Ensinnäkin täällä on todella mukava lukea näitä kommentteja siksi että vaikka mielipiteitä on monia niin kuitenkin kaikki kommentit ovat asiallisia. Rakastan näitä kommenttiosioita missä keskustelu lähtee rönsyilemään jonkun aiheen ympärillä.
  .
  Itse aiheesta. Eri kulttuureissa ja uskonnoissa on erilaisia tapoja ja tabuja. Mutta eihän esimerkiksi sekään että joku kulkee ilman huivia loukkaa huivin käyttäjiä ainakaan Suomessa. Vai? Eikä PITÄISI loukata huivittomia jos joku käyttää. Tai jos joku tahtoo kulkea risti kaulassa ei kai se loukkaa muita ei kristittyjä. Kuten ei sekään että joku ei kulje risti kaulassa ole loukkaus kristityille. Eri asia on sitten jos vierailee jonkun toisen uskonnon pyhällä paikalla tai rakennuksessa. Silloin noudatetaan paikan sääntöjä ja kunnioitetaan muita. Kuitenkin minusta esimerkiksi tällainen budhan kuva tai vaikka sitten se krusifiksi on enemmän ei nyt ehkä kuitenkaan kunnioituksen osoitus, mutta sanotaan että mielenkiinnon osoitus toisen uskontoa kohtaan. Me olemme Suomessa jossa vessaa ei pidetä niin saastaisena huoneena ja esimerkiksi meillä on vessassa ystäväni tekemiä sarjakuvia ja nimenomaan se on paikka jossa kiireisen arjen keskellä aina pysähtyy ja on aikaa palata hetkeksi sarjakuvan tuomiin muistoihin. Meillä on myös pieni taulu vessan seinällä eikä sen ole tarkoitus loukata taiteilijaa vaan nimenomaan laittaa taulu paikkaan jossa se tuo iloa. Aion myös laittaa oman joulukalenterini (kuvakalenteri) vessaan jossa koko perhe voi saada siitä iloa pöntölle pyllähtäessään.
  Toki aina voi lähteä siitä että valistaa ihmistä oman uskontonsa tavoista ja sanoo ääneen jos joku asia loukkaa. Esimerkiksi tässä tapauksessa budhalaiset voisivat olla yhteydessä tahoon joka valmistaa näitä kansia ja yleisesti kertoa julkisuudessa asioista jotka ovat heille sellaisia jotka he toivoisivat huomioitavan muuallakin maailmassa. Näin tietoisuus asiasta lisääntyy.
  Minä en oikein pysty ymmärtämään sellaista kiihkomielistä raivoa ja kiukkua joka välillä nousee jonkun asian ympärillä. Olipa se sitten uskonto tai politiikka tai vaikka urheilu. Paljon enemmän saisi aikaan rakentavalla keskustelulla eikä rähinällä ja uhkailulla. Tällaista raivoa ei täällä onneksi näy, mutta kunhan tässä pohdin :)
  Vessa on kaunis ja ihanan lämpimän värinen.

 • Jokunen
  25.11.2020 at 07:12

  Muistelin nähneeni tämän jo ennenkin ja nyt bongasin tuosta ”aiheeseen liittyy” osiosta sarjan ensimmäisen osan: ”operaatio huone kerrallaan: pikkuveski”, eli täähän on jo siivottu/esitelty. :) ei haittaa silti vaikka tuli uudelleen.
  https://www.puutalobaby.fi/operaatio-huone-kerrallaan-pikkuveski/