Parasta jouluaskarteluihin: Ihana

Tämä julkaisu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Ihana-askartelulehden kanssa.

Sain tuossa syysloman kynnyksellä kolme näytenumeroa Ihana-lehteä. Ai, onkohan tämä joku lehtiuutuus? Nostin lehdet kiinnostuneena postipinoon pöydälle – näyttääpä tosi kivalta, tutustun. Mutta kun ne osuivat perheen tokaluokkalaisen silmiin…

”Äiti!!! Mitä nämä oikein on?!?!? Nämähän on aivan… IHANIA!!!”

Voidaanko tehdä tämä, voidaanko tehdä tämä, voidaanko tehdä tämä! Lapsi selasi innostuksissaan kaikkia kolmea lehteä yhtä aikaa: Savannin eläimiä kävyistä! Koristesateenvarjoja mainoslehtisistä! Piparkakkutalo pahvilaatikosta! Lumiukko kananmunankuorista! Joulutähti leivinpaperista!

(viimeinen näistä vaikutti – kröhöm – aika työläältä)

Seuraavana kymmenen aamuna lapsi askarteli ennen koulua itse itsekseen lehden ohjeiden mukaan itselle ja siskolle frisbeet kertakäyttölautasista. Jesh, äidille työrauha!

Ihana-lehden joulunumero ja meidän viikonloppuaskartelut alkamassa.

Mähän olen aiemmalta osaamiseltani sen verran epäaskartelija, että en ollut tällaisesta lehdestä ennen kuullutkaan – hölmönä luulin sitä uutuudeksi, vaikka lehti on ollut olemassa jo 13 vuotta! Kaikki nämä vuodet tällainen lehti on tosiaan ollut Lehtipisteissä (tai tilattavissa) ja minä olen ollut sille ihan sokeana, hassua.

En ole pitkään aikaan tilannut mitään aikakauslehtiä, mutta nyt tämä iski ihan yllättäen ja aiheenakin vähän takavasemmalta. Tämä meille!

Lehdessä sykähdytti huomata erityisesti se, että sitä ei ole tehty vain askarteluhifistelijöille, vaan ihan meille tavallisille lasten kanssa kötöstysaskartelijöillekin. Tällaisille ”no en ole askarrelut 20 vuoteen, mutta öööö okei tehdään vaan tonttuja” -tyypeille.

Ehkä siksi en ole tuota aiemmin huomannut, ehkä olen alitajuisesti lehtihyllyllä luokitellut sen mun taitojen ulkopuolella olevaksi.

Ihana-lehdellä ja sen perustajalla on myös tarina. Ja se on… ihana.

Sen taustalta löytyy ihana naisyrittäjä, Kaarina Korventaka – tunnistaako joku Mestaritekijä-tv-sarjan vakituomarin? – joka aiemmin työskenteli ensin vaatetusalalla hääpukujen ompelijana ja myöhemmin käsityönopettajana.

Kaarina opetti työväenopistolla ompelua ja teki myös Häät-lehteen freelancerina muoti- ja koristelujuttuja – kunnes tuli elämänvaiheena eteen se meille monelle tuttu tilanne, eli perhe-elämä ja sen myötä syntyvä pohdinta: mitä minä oikein haluan tehdä jatkossa työkseni? Maalle muuttamisen ja vauvojen kanssa ei oikein voinut enää lähteä iltaisin pääkaupunkiseudulle opettamaan.

Hänellä oli kokemusta pienen lehden tekemisestä ja into inspiroida muitakin käsillä tekemisen maailmaan. Voisikohan täällä Suomessa oikeasti perustaa ihan oman askartelulehden…?

Ja nyt 13 vuotta myöhemmin ollaan tässä – Kaarina tosiaan päätoimittaa Suomen ainoaa askartelulehteä! Lehdessä työskentelee Kaarinan lisäksi kaksi työntekijää sekä ryhmä luotto-freelancereita. Ja tällä innostuneella ja luovalla porukalla syntyy Ihana-lehti, kuusi kertaa vuodessa. Jo kolmentoista vuoden ajan, ja lehti näyttää tälläkin hetkellä niin uudelta ja raikkaalta, että sitä voi tosiaan erehtyä luulemaan lehtiuutuudeksi!

Kun vieläpä miettii, millaista myllerrystä lehtialalla on ollut ja isojakin lehtiä tullut ja mennyt, niin tämä on kyllä tosi vaikuttava lehtiura. Iso arvostus!

Eikä ole oikeastaan ollenkaan ihme, että Ihana-lehti on näin menestynyt. Tajusin sen jotenkin ihan konkreettisesti näitä lehtiä lukiessani.

Nettihän on tietysti nykyään askarteluohjeita pullollaan, vain klikkausten päässä tuhansia-tuhansia ohjeita, klik klik vaan.

Mutta miksi sitten en olen mennyt sinne klikkailemaan? Vaikka joka päivä uusia ohjeita? Vaikea sanoa, ja välillä olen toki jotain askarteluohjeita katsonutkin. Ehkä se on jonkinlainen määrä-ähky, ja kun ei tiedä tarkalleen, mitä sieltä netistä edes etsiä.

Ja sitten miten erilainen oli se tunne, kun sai yli 80 sivua just siihen vuodenaikaan sopivia, kauniilla kuvilla varustettuja ja superselkeitä askarteluohjeita käsiinsä. Ohhh. Mä tiesin olevani tavallaan ”vanhanaikainen aikakauslehti-ihminen”, mutta tämä sen taas jotenkin niin konkreettisesti näytti.

Lehden käsissä pitäminen on aivan ihanaa – ja sen selaaminen siis kertakaikkiaan…. oi kyllä, inspiroivaa!

Samastun siis ihan täysillä meidän perheen tokaluokkalaisen fiiliksiin: Tehdään tuo! Tuo! Tuo! Ja myös tuo!

Jokaisessa Ihana-lehdessä on siis mahtava määrä ajankohtaan sopivia, erilaisille (kröhöm) taitotasoille tarkoittetuja askarteluohjeita. Ja tosi monipuolisesti erilaisia juttuja: makramee-töistä betonin valamiseen tai siilin talvipesän nikkaroimiseen. Lehden sisällä on myös erilaisia ajankohtaan sopivia askartelupapereita, sekä aikuisten että lasten estetiikalla. Erityiskiitos syysnumeron krokotiilipaperista, terkuin meidän eskarilainen!

Erityisesti lasten kanssa tehtäviin askarteluihin on oma osionsa nimeltään pikku-Ihana – tosin ajattelin kyllä kokeilla esimerkiksi mini-makramee-tonttuja lasten kanssa ”aikuisten puoleltakin”. Ja kierrätysaskarteluita on paljon. Kaarina kertookin, että se on kestotoive: askartelua kotoa löytyvästä kierrätysmateriaalista.

Kyllä, kiitos! Mä toivon tätä myös!

Hahaa, ja itsehän heitin riemunvoltit myös noin sadasta uudesta ideasta (lapin lisä mukana tuossa sadassa) käyttää noita ruokakuljetusten pahvilaatikoita! Tätä lisää, paljon! Koska siis materiaalihan riittää. Ja just kananmunakennoja, munankuoria (lumiukkoja!), vessapaperirullia, mainoslehtisiä ja niin edelleen. Tykkään niin paljon siitä ajatuksesta, että roskat saavatkin uuden elämän!

Toinen lukijoiden keskuudessa supersuosittu ja myös mulle erityisen mieleinen teema on luonnonmateriaalien hyödyntäminen! I-ha-naa.

Musta tuli siis todellakin tämän lehden tilaaja, jos et nyt sitä jo heti tajunneet.

Tämän postauksen kuvat ovat viime viikonlopulta, kun askartelimme lasten kanssa Ihana-lehden ohjeen mukaan joulukoristeita aaltopahvista. Eli siis noista meidän ruokakuljetuspahvilaatikoista!

Haha mä en ollut tätä yhtään tajunnut. Käsi ylös, jos tulee mindblown-efektinä jollekin muullekin: kun tavallisesta pahvilaatikon pahvista repii pois päällimmäisen paperikerroksen, niin sieltähän tulee hitsi vie alta aaltopahvia!!!

Ja paperi irtosi siitä yllättävän helposti, ainakin just näistä meidän laatikoista. Uuuu!

Ja tässä siis meidän askartelutavoite:

Askartelun ohje on Rina Dhakalin tekemä, ja se on mahtavan selkeä ja helppo lasten kanssa tehtäväksi. Juuri sellainen, että tekemisen ilo pysyy yllä! Ja yhden yhteiskerran jälkeen lapset ovat tehneet näitä vielä ihan itsekseenkin.

Ensin siis aaltopahvista leikattiin tuollaisia pitkiä kolmioita. Ne maalattiin oman maun mukaisilla väreillä – tässä tulossa joulunpunaista.

Annetaan väri kuivua, ja sen jälkeen ”nurjalle puolelle” laitetaan liimaa (me laitettiin erikeeperiä ja hyvin pysyy). Langasta tehdään ripustinlenkki ja tökätään se sinne liimaan, tuonne kolmion leveälle puolelle. Ja sitten vaan rullataan kolmio leveästä päästä alkaen niin, että aallot jää päälle.

Tadaa!

Myöhemmin käytimme osan koristeista vielä glitter-kylvyssä, kas näin:

Toivottavasti saitte mun selostuksesta selvää – saa kysyä tarkemmin – ja tosiaan tuo varsinainen ammattilaisen antama selkeä ohje (ja paljon paljon muuta yhtä ihania ohjeita!) löytyy tuoreimmasta Ihana-lehdestä.

Uusimman lehden muuta sisältöä esitellään täällä ja YouTubesta video löytyy täältä.

Mutta! Sellainen juttu vaan pitää varoittaa, että tällä kertaa tämä joulunumero on ollut niin valtavan suosittu, että se on ollut jo joistain Lehtipisteistä loppu. Kaarina on nyt toimittanut niitä lisää niin paljon kuin lehteä on painettu – mutta nyt kun loppuu, sitten se on valitettavasti kokonaan loppu.

Eli kannattaa mennä heti se sieltä ostamaan, jos haluaa.

Ja jos tilaa lehden itselleen kotiin, niin sitten saa ainakin jatkossa itselleen nekin numerot, jotka Lehtipisteistä myydään loppuun!

Lehdethän voi säilyttää ”askarteluarkistona” (itse ajattelin tehdä just niin), sillä askarteluideat eivät vanhene. Ja esimerkiksi aiempien vuosien joulunumeroita ja kaikkia muitakin lehden numeroita voi tilata Ihana-lehden verkkokaupasta täältä. Eli voi vaikka katsoa videolta viime vuoden joululehden askarteluideat ja tilata itselleen erikseen just sen numeron.

Ihana ilmestyy siis joka toinen kuukausi, kuusi kertaa vuodessa. Jokaisen lehden mukana tulee myös nippu ajankohtaisia askartelupapereita.

Tilausedut Puutalobabyn lukijoille:

Edut saa täältä laittamalla tilauskoodi-kohtaan koodin: PUUTALOBABY

Ihanan vuositilauksiin saa nyt yhden numeron kaupan päälle, eli kuuden lehden sijaan seitsemän numeroa. Vuositilausten hinnat ovat kestotilaukselle 49,90 e ja määräaikaiselle tilaukselle 59,90 e. 

Myös kestotilauksen tutustumisjakso on hyvä tapa tutustua lehteen: 19,90 e/kolme numeroa (norm. 24,95 e). Tällöin tilaus jatkuu kestotilauksena (hinta 49,90 e vuonna 2021), jos sitä ei erikseen peruuta.

Ihana joululahjavinkki:
Varsinkin määräaikaistilaukset toimivat superhyvin joululahjoina – ei tarvitse huolehtia tilauksen päättämisestä. Puolen vuoden määräaikainen tilauksen tarjoushinta on 24,90 e (3 numeroa).

Jos lehden tilaa joululahjaksi, Ihanan sivulta voi tallentaa tai tulostaa jouluisen kortin, jonka voi antaa lahjan saajalle.

Tilaukset siis Ihanan sivuilta täältä, ja muistakaa laittaa tuo koodi PUUTALOBABY, niin tulee just nämä etuhinnat tilaukseen! Edut ovat voimassa 24.12.2020 asti.

En tiedä, onko teillä samanlainen fiilis kuin mulla – mutta mun nähdäkseni kaikenlainen käsillä itse tekeminen elää nyt jotenkin ihanaa uutta kukoistuskauttaan. Esimerkiksi sana ”askartelu” ei ole enää vain sellaista lastenkerhojen ”lapsellista” väripaperien yhteen liimaamista. Askartelu on noussut kaikenikäisten oikeaksi, ihastusta tuottavaksi harrastukseksi.

Vai näenkö tämän vaan nyt itse eri tavalla kuin joskus aikoinaan lapsettomana?

Tarkoitan esimerkiksi just makramee-töiden buumia ja kaikenlaisia kransseja (mulla on akuutti innostus tehdä elämäni ensimmäinen kranssi), tai vaikka jotain itsetehtyjä boho-henkisiä sisustuskoristeita luonnonmateriaaleista.

Muhun henkilökohtaisesti kolahtaa erityisesti ajatus, että askarteluun ei tarvita välttämättä mitään överispesiaalitaitoja, kunhan tekee vaan ilolla ja käyttää niitä tarvikkeita, joita kotoa löytyy! Hah jollain kummalla tavalla se keräysroskiin kannettu pahvilaatikko on ihan erilainen, kun se on askarreltu ensin säpäleiksi.

Ja just se tekemisen ilo. Varmasti some on siinä ollut iso tekijä, vaikkapa Instagramissa jaetut ideat ja inspiraatiot.

Ai niin, ja Ihana-lehti on tietysti myös Instagramissa, täältä löytyy, tulkaa ihmeessä seuraamaan!

Onko Ihana-askartelulehti teille muille entuudestaan tuttu?

9

You Might Also Like

 • Anna x
  13.11.2020 at 23:17

  Mä oon niin epäaskartelija kuin olla ja voi. Kuviksessa kyllä aina 10, mutta askartelu on jotenkin ihan eri….
  Tuijotin vain ihania kuvia tässä postauksessa, ja tuota penaalia, sekä Silvan hiuksia:)

  Onneksi edes toinen lapsistani tykkää kauheasti askarrella, ilman minua:)

  • krista
   14.11.2020 at 10:41

   Tätä kuulee monesti, ja meidän Joelkin aina sanoo noin (ja siksi mulla on ollut ”askarteluvastuu”) – mutta sitten, kun esimerkiksi viime keväänänä tekivät etäkoulupäivänä pääsiäispupuja vanhoista sukista, niin niistä tuli ihan MAHTAVIA. Ensireaktio ”opella” oli, että ”äääääh miks mun opevastuupäivänä tuli just askartelu”, mutta kun alkoivat hommiin, niin <3 <3 <3 Mä mietin jo silloin, että voisko se olla, että isompien kuvaamataidosta tällaiset askartelujutut on jätetty pois (sit käsityö on erikseen ja se oli ennen tekstiilityötä ja puutyötä) ja siksi jotenkin jää mieleen sellainen "osaan mä piirtää, mutta en mä askartele" -fiilis. Vaikka oikeasti varmasti sitten osaisi ja innostuisi, kun alkaisi vaan tehdä! Mulla itsellä on siis osaaminen ihan kötöstystä, mutta sit taas luonteeltani innostun helposti :D
   -
   Ja kiva, että lapsella on askarteluinto! Etenkin just näin isommat lapsethan tekee itsekseen ja se onkin tosi kivaa tekemistä! Mä uskon, että meillä tytöt varmaan just noita lasten ohjeita tekee jatkossa itsekseenkin.
   -
   Hih ja kiitos! Penaali on muuten mun kouluaikojen penaali, Silva löysi sen äitini luota ja otti käyttöön. Se on ollut mulla toka luokalla ja nyt Silvalla toka luokalla myös <3