Punkkeja vastaan! Vinkit ja varusteet

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Reiman kanssa.

Viime viikonlopun mökkireissun punkkisaldo: yksi minulla, yksi Joelilla.

Molemmat punkit olivat kiinnittyneet kylkeen, ja ne napattiin ihosta irti jokailtaisessa punkkitarkastuksessa.

Lasten punkkisaldo onneksi tältä keväältä nolla. Vaikka he ravasivat, laukkasivat ja kirmasivat kaiket päivät ja illat pitkin punkkipöpelikköä mökkimetsää.

Meidän mökkipöpelikössä punkkeja on pal-jon.

Pahimmillaan Joelin (meidän punkkimagneetti) jaloista on yhden autopaikalle johtavan polunpätkän kävelyn jälkeen poimittu kymmenen vipeltävää punkkia. Silloin ne tietysti löytyvät niin nopeasti, että eivät ole vielä ehtineet edes kiinnittyä – huh.

Silti hyvin poikkeuksellinen on sellainen mökkireissu, että kenelläkään ei olisi yhtään punkkia kiinnittyneenä. Sitä alkaa jopa epäillä punkkitarkastusten huolellisuutta. ”Eikö muka todellakaan löydy? Pitäiskö tarkastaa uudestaan?” Yleensä punkit ovat tosiaan Joelilla, vähän harvemmin minulla, ja silloin tällöin (kop kop puuta tätä ennen) niitä on löytynyt myös lapsista.

Mutta nyt me saatiin blogiyhteistyön myötä Reimalta nämä punkkeja torjuvat Anti-Bite -varusteet, joten toivottavasti tänä kesänä lasten punkkisaldo jää (ensimmäistä kertaa) nollaan!

Punkkien lisäksi nämä Anti-Bite -vaatteet torjuvat muuten myös hyttysiä, kärpäsiä, ampiaisia (JESH) ja jopa täitä.

Näiden Reiman Anti-Bite -tuotteiden alkutaival on meille entuudestaan tuttu – kaksi vuotta sitten nimittäin Reima lanseerasi Anti Mosquito -vaatteet (yhtä aikaa Xylitol Cool -vaatteiden kanssa), ja me saatiin niitä silloin käyttöön. Blogissa niitä ihasteltiin kaksi vuotta sitten täällä.

Me tykättiin noista ekoistakin valtavasti. Mullakin on 164-kokoa tälläinen hyttysiä karkottava takki, ja se todellakin toimii. Hyttysiltoina puen sen aina päälleni. Mutta jo silloin me kaihoiltiin, että voi kunpa nämä torjuisivat myös punkkeja.

Ne kun meillä ovat vielä se hyttysiäkin isompi riesa.

No, nykyisissä malleissa (viime vuonna tämä ominaisuus taisi tulla mukaan) on nyt sitten punkkien torjuvuuskin mukana, JESH! Näistä todellakin tulee meidän tulevan kesän luonnossaliikkumisen päävarusteet!

Näiden Mantereet-takkien ja Sillat-housujen materiaalit ovat tuollaista tosi joustavaa ja mukavaa kangasta. Näissä on superhyvä liikkua! Sekä takki että housut ovat vuorettomia (eli just kesäkäyttöön sopivia, tai keväällä esimerkiksi näissä kuvissa ne on puettu kevätiltaan merinovillakerraston kanssa), ja niissä on myös UV-suoja, 50+.  Nämä myös hengittävät hyvin ja kuivuvat tosi nopeasti: kesä märkänsä kuivaa!

Eli kaikin puolin just mahtavaa ja toimivaa kesäretkivaatetusta!

Sillat-housut ovat muuten vieläpä 2in1 eli ne saa myös shortseiksi vestkarit avaamalla. Aiempia vastaavia Reiman housuja meidän lapset käyttivätkin tosi paljon myös shortsimallisina, erityisesti leggareiden kanssa – hih tyylikysymyksiä.

Lapset olivat myös tosi iloisia näistä Hytty-lippiksistä. Meidän lasten tavaramerkkikesähatut ovat tietysti ne ”kesätyttöhatut” (Reiman Tropical ja Rantsu), jotka ovat vuosikausia näkyneet blogissa – ja niitä lapset käyttävät kyllä jatkossakin kuumalla, sillä ne suojaavat niin hyvin myös niskaa. Mutta tytöt ovat toivoneet myös lippiksiä, ja tällaisella ötököitä torjuvalla ominaisuudella nämä ovat tosi näppärät!

Toivottavasti nämä päässä ei tule hyttyset ja ampparit (IIK) suoraan naamaan tutustumaan.

Yllätyin muuten positiivisesti tämän lippiksen lipasta: se on sellainen joustava, että hatun voi rullata vaikka taskuun (tai kesämatkalle lähtiessä kassiin) eikä se mene litistyessä pilalle.

Ja sitten vielä punkkipöpelikköjen kuuminta sukkamuotia – kesän turvallisimmat sukat puetaan nimittäin näin:

Vaikka näky ei välttämättä ole maailman esteettisin, se todellakin kannattaa. Ja jonkin verran tätä näkyikin esimerkiksi luontopoluilla jo viime vuonna! Tämä sukkienkäyttötapa pitäisi kyllä jotenkin lanseerata ihan sukkamuodiksi asti – tämä nimittäin blokkaa hyvin punkkien pääsyn lahkeesta sisään.

Jos nimittäin (tavalliset) sukat ovat normaalisti lahkeen alla, punkki pääsee helposti kiipeämään sukkaa pitkin ylös kohti paljasta ihoa. Mutta kun laittaa jalkaan nämä Reiman Anti-Biten Insect-sukat, jotka torjuvat punkkeja, niin johan pitäisi pysyä sääret punkkipuhtaina!

Vinkki: näitä sukkia on muuten saatavilla aikuisten kokoihin (38/41 saakka) ja valkoisen lisäksi myös tummanvihreitä, punaisia ja tummansinisiä.

Niitä sukkia (ja muitakin Anti-Bite -vaatteita) myydään muuten Reiman verkkokaupassa loppuun just nyt valtavalla vauhdilla – tämä on tietysti just se aika, kun tähän punkkiasiaan herätään – mutta ainakin valkoisessa värissä on tätä kirjoittaessa vielä kaikkia kokoja jäljellä!

Jo silloin aikoinaan Reiman hyttysiä torjuvia vaatteita käyttöön ottaessamme kävi mielessä, että ei kai nämä vaan ole mitään ympäristömyrkkyjä…? No, ei tietenkään ole.

Reiman Anti-Bite -mallistosssa on käytetty kankaaseen lisättynä turvallista, biohajoavaa karkotetta (IR3535), joka on myrkytön, väritön ja hajuton. WHO ja EPA (Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviranomainen) ovat todenneet sen turvallisiksi aikuisille, lapsille ja jopa yli kuusikuukautisille vauvoille. Tuotteet eivät tapa hyönteisiä eivätkä häiritse luonnon omia prosesseja.

Ihmiset eivät siis kykene sitä haistamaan, mutta hyönteisten näkökulmasta ne naamioivat ihmisihon luontaiset tuoksut.

Hyönteisiä karkottava ominaisuus kestää Reiman Anti-Bite -tuotteissa sadan pesun verran.

Tätä kestävyyttä muuten kiitän erityisesti sukkien osalta: hyvä, että niitä voi käyttää ja pestä ilman, että teho heti lopahtaa!

Vielä vähän tästä punkkiasiasta. Tässä kun meillä on (valitettavasti) kertynyt enemmänkin kokemustietoa – mökin lisäksi punkkeja tulee jonkin verran myös meidän kotipihalta.

Pukeutuminen on tosiaan se tärkeä juttu. Lisäksi tällaisin vinkein lähtisin kohti jo-käynnistynyttä punkkikautta.

1. Punkkitarkastukset ihan joka ilta. Meillä itse asiassa niitä tehdään useamman kerran päivässä.

Punkkeja ei voi nähdä itse esimerkiksi omalta selkäpuolelta – ja usein ne sinne menevätkin, erityisesti reisiin ja pohkeisiin. Joten vaatteet pois ja perheenjäsenen eteen tarkistettavaksi!

Meidän kokemuksella punkkeja löytyy aikuisilla useimmiten kyljistä, pohkeista, reisistä ja käsivarsien sisäpinnalta. Lapsissa punkit pääsevät nopeammin kulkemaan pidempiäkin matkoja – eli erityisesti lasten kanssa korvantaustat ja päänahka ovat edellisten lisäksi riskipaikkoja. Päässä punkit voivat ehtiä ruokailla pidempiäkin aikoja, koska sieltä niitä on valitettavasti vaikeampi löytää.

Mainittakoon muuten, että esimerkiksi Sotkamossa ollessa viime kesänä meillä ei tarkistettu näin aktiivisesti. Siellä kun punkkeja ei ole läheskään tässä mittakaavassa kuin täällä etelässä ja etenkin tuolla meidän mökin seudun rannikolla.

2. Mitä nopeammin punkin saa pois, sen parempi! Parasta tietysti, jos sen huomaa ennen kiinnittymistä.

Puutiaisaivotulehdus (TBE – eli tämä on se, johon on se rokote) tarttuu jo muutamassa minuutissa, mutta borrelioosin osalta tauti ei välttämättä ehdi tarttua ihmiseen, jos punkin saa poistettua nopeasti, tyyliin saman päivän aikana. Eli se säännöllinen tarkastaminen on oikeasti tosi tärkeää.

3. Punkit tarttuvat helposti korkeista heinistä ja korsista. Eli niihin ne kiipeävät ja siitä hipaistessa siirtyvät kiinni ihmiseen.

Omalla kotipihalla nurmikkoa kannattaa pitää lyhyenä. Tosin sitten on se pörriäispuoli, ja esimerkiksi voikukkien haluaisin antaa kukkia ihanasti… Eli vähän puolensa ja puolensa.

4. Punkkikausi on pidempi kuin luulisi. Se on jo alkanut. Jossain vaiheessa kesää niitä tuntuu olevan jo vähemmän, mutta syksyllä tuntuu niin kuin nousisi ”uusi aalto”.

5. Punkit voivat tarttua myös vaatteiden välityksellä! Jos vaikka heittää metsässä eväitä syödessä ylimääräiset vaatteet (tai repun) maahan, punkit voivat tarttua ensin niihin ja sitten myöhemmin löytää tiensä iholle. Eli punkkialueella mieluummin reppu ja ylimääräinen villapaita vaikka kivelle tai oksan haaraan kuin pöpelikön päälle!

Myös eväät kannattaa syödä kivellä, puunrungolla tai kalliolla istuen, ei heinikossa.

6. Punkit ovat pienempiä kuin moni luulee. Olemme huomanneet, että moni kuvittelee punkin olevan sellainen noin nuppineulanpään kokoinen. Ja toki niitäkin on liikkeellä. Mutta punkit voivat olla myös aivan olemattoman näköisiä hitusia, joista ajattelee, että ei tuo nyt punkki ole. Newsflash: voi se olla.

Punkkipinsettien (tai mikä väline kenellekin sopii) lisäksi kannattaa siis omistaa myös suurennuslasi.

Tämän kaiken jälkeen helpostihan sitä voisi sanoa, että yök kamalaa punkkeja, en mene metsään! Toivottavasti kukaan ei päädy sellaiseen johtopäätökseen!

Suomen luonto nimittäin tarjoaa niin lapsille kuin aikuisillekin niin upeita ja tärkeitä elämyksiä ja kokemuksia – just sitä parasta kesästä nauttimista! – että punkkien tai muiden ötököiden takia luontoon menoa ei kannata välttää. Sitä paitsi punkkeja on kotipihoillakin, ainakin täällä meillä päin, joten meidän pitäisi linnoittautua sisätiloihin ja asfaltille, jos punkkiajatuksen kanssa emme pystyisi elämään.

Eli vähän niin kuin muinakin vuodenaikoina: varusteista se paljon on kiinni.

Ja sellaisesta järkevästä pää kylmänä -asennoitumisesta. Punkkeja (etelä-)Suomen luonnossa nykyään on, ja tämän tiedon kanssa pitää vaan elää.

Sukat siis lahkeiden päälle, Reiman Anti-Bite -vaatteet lapsille, ja punkkitarkastukset koko perheen päivittäiseksi rutiiniksi!

 

PS.  Tämähän tietysti vaihtelee tosi paljon maantieteellisesti. Kumpi teillä on isompi riesa: punkit vai hyttyset?

Meillä täällä nykyisin punkit, mutta mun lapsuudessa Kuusamossa kesäiltaisin meidän rivarikodin takapihalle (suotyyppinen maasto) ei voinut mennä ilman sellaista harsolla varustettua ”mehiläistenhoitajahattua”. Ja iyyyyyh, miten paljon niitä senaikaisia pahanhajuisia myrkkyjä silloin meihin lapsiinkin suihkuteltiin. Oispa ollut Anti-Bite jo silloin!

10

You Might Also Like

 • Anna
  10.5.2021 at 16:27

  Noita sukkia oikein monivärisillä raidoilla ja polvisukkamallina niin, että oikein näytetään, että on se sukka siinä. Korostetaan niitä! Remonttimiehetkin aina sanoo (meillä on remontti menossa ja niitä on pyörinyt tässä enemmänkin viimisen puolen vuoden aikana), että mitä ei voi piilottaa kannattaa korostaa ;)

  • krista
   10.5.2021 at 18:18

   No hei kyllä, Reimalle tästä kehitysehdotusta! Sellaisia iloisia värikkäitä sukkia, varmasti olisi menekkiä! Hih mitäs sanoisitte vaikka jollain hauskalla ötökkökuviolla…?

 • A
  10.5.2021 at 21:02

  Mulla on vähän sama, tuotteet kuulostaa tosi hyvältä, mutta vaikea on markkinoida esim. tuota housumallia pukeutumisestaan tarkalle tyttölapselle (metsään suostuisi tuollaiset housut laittamaan, mutta mun mielestä tuo 2-in-1 funktio on vähän turha, siis mieluummin ottaisin ihan rehelliset housut ja sortsit sit erikseen). Sukat ois oikein jees, mutta taas väriskaala on kyllä mahdottoman tylsä. Ehkä valkoiset menee ostoskoriin (niistähän ne punkki €%€%€ näkyisi, vaan eipä metsäreissun jälkeen ois kyllä enää valkoiset).

  Joo-o ja punkki on Suomen luonnon ärsyttävin otus (mäkärät ja itikat on inhoja, mutta punkki pahempi). Meillä metsäretken jälkeen koko vaatekerta riisutaan kylppäriin ja vaatteet saa siellä olla ”karanteenissa” (mieluiten käyttöön pesukoneen ja kuivausrummun kautta kiertäen, vaikka ”turha” pyykinpesu ärsyttää). Toki kun lapsi on ip:ssä metsässä on näitä metsäpäiviä kouluaikaan lähes joka päivä (buahhaa), onneksi sieltä ei tunnu punkkeja pahemmin mukaan tarttuvan, Helsingin keskuspuiston sieni- ja marja-apajilta niitä on jokunen kotiin tuotu ja kylppärin kaakeleista kipittämässä bongattu (onneksi, perheen kollektiinen punkkisaldo on edelleen nolla punkkia ihossa kiinni).

  • krista
   10.5.2021 at 21:31

   Meillä jotenkin lapset tykkäsi näistä kovasti tyylillisestikin, niiden mielestä nää oli jotenkin silleen ”katu-uskottavat”. Toinen leikki dj:tä :D Meillä on siis tavallisesti ollut kirjavampaa, mutta niinpä vaan olivat nämäkin mieleisiä! Housuihin mä olisin kaivannut kirkkaampia värejä, toivottavasti tuleville vuosille on niitäkin tulossa!

   Ja siis kyllä, punkit meilläkin on kurjimman kärjessä! Ei ne loppukesän hirvikärpäsetkään herkkuja ole (niitäkin on tuolla mökillä), mutta tässä punkissa kun on vielä tuo tautipuoli… Meillä tässä on tosiaan punkkeja niin kotipihalla kuin päiväkodin pihalla ja metsikössä. Mutta pitää vaan olla tarkkana ja muistaa tarkistukset!

 • Vierailija H
  10.5.2021 at 21:15

  Tutustupa tähän toiseen Reimaan: Reima Kutila on kehittänyt punkkiansan: https://www.punkbuster.fi/category/5/tuotteet, tästä oli Hesarissa juttu hetki sitten. Ei ole itsellä kokemusta tosin.

  • krista
   10.5.2021 at 21:34

   Joo, mäkin oon kuullut noista! Eiks se vanhempi niksi ollut just valkoisella lakanalla pyyhkiä pihamaa – tää taitaa olla vähän niin kuin pidemmälle viety versio siitä! En halua edes kuvitella, paljonko tuolta mökkipöpeliköstä löytyisi :D Sieltä ei kyllä punkit pyyhkimällä lopu :D

 • Hola!
  10.5.2021 at 22:04

  Borrelioosin sairastaneena, enkä siitä täysin toipuneena sanon, että punkit ovat KAIKKEIN inhottavin riesa. En keksi punkeille mitään hyvää funktiota ja jos niillä sellainen onkin, sen voi joku toinen hyönteinen varmasti korvata.
  Löytyisipä tuollaisia punkkivaatteita myös aikuisille! Olisin innokas kokeilemaan.

  • krista
   11.5.2021 at 09:09

   Joo siis mäkin olen borrelioosin ikävämmän kaavan kautta sairastamisesta kuullut tutulta, ei mikään pikkusairaus kyllä tämä – eikä se puutiaisaivotulehduskaan, vakavia voivat olla molemmat ja pahimmillaan loppuelämän vaikuttavat.

   Mäkin mielelläni käyttäisin aikuisen koossa! Erityisesti alakroppaan voisi olla tärkeää, kun sieltä päin ne kiipeävät: ,housut tai vaikka naisille leggarit, joissa edes polveen asti olisi tuolllaista kangasta! Noita sukkia tosiaan oli ainakin tuohon 38/41-kokoon asti, jos se riittää!

 • Airi
  11.5.2021 at 07:56

  Nyt aloin muuten pelätä tyttären poikien puolesta kun asuvat metsän reunalla ja pojat ovat tietty metsässä paljon, aluskasvillisuutta siellä riittää muutenkin, täytyypä soittaa ja kysyä onko punkkeja näkynyt. Meillä päin ei ole itikoita juurikaan kuin ehkä myöhään illalla jos istuu ulkona tai aamulla kun merenrannalla ollaan kalastuspuuhissa mutta punkit ovat ne joita itse pelkään ja punkkitarkastus onkin hyvä tehdä usein. Nyt kun ei ole koiraakaan niin se ei tuo niitä sisälle mutta silloin kun oli niin saattoi punkki palleroisena kömpiä tyttären patjalla kun nukkui hänen kanssaan. Tuosta merenrannalla olosta sen verran, että itse olen siellä paljon kalastushaalareissa joissa kumisaappaat ovat valmiina kiinni, niissä hyppelen ja juoksen minne haluan, käärmeetkään ei silloin ole mielessä. Onnea kovasti koko perheelle vauvauutisesta.

  • krista
   11.5.2021 at 09:15

   Joo, tietysti maantieteestä riippuu, että onko se punkkialuetta – kannattaa kysäistä ja muistuttaa, että aloittavat jo tämän kesän punkkitarkastukset!

   Meilläkin on hyttysten kanssa aika helppoa. Tai ehkä se on mihin vertaa; kun mun kokemukset on sieltä Kuusamosta, niin täkäläinen hyttystaajuus ei tunnu juuri miltään :D Mutta mä luulen, että tässä meidän pihassa tai mökillä ei niitä niin paljon olekaan!

   Kalastushaalari kumisaappailla on kyllä punkki- ja käärmeturvallinenkin varustus!

   Ja kiitos onnitteluista <3

 • Karina
  11.5.2021 at 08:41

  Meillä on ollut lapsilla juurikin korvan takana, ja päiväkodin ja koulun pihasta on tulleet – mua ei onneksi tarvittu irrottamaan vaan opettajat on olleet näissä asialla :)
  Meillä on mökillä sukulaisten koirissa ollut tottakai punkkeja, mutta toistaiseksi *kop kop* ollaan itse vältytty – punkkitarkastus on tietty iltaisin tehtävä, mutta appiukko pitää niin lyhyenä nurmikon ja lapset enimmäkseen remuavat rannalla laiturilla tai vedessä niin vähemmälle on jääneet punkit meidän perheessä. Tuolla Etelä-Saimaan seudulla taitaa sitä puutiaisaivokuumettakin olla, mutta jotenkin ei olla saatu aikaiseksi hakea rokotuksia :-/ Noihin lippiksiin täytyykin tutustua! Tehtiin viime kesänä road trip Lappiin, josta ajettiin Kuusamon (olin muuten melko yllättynyt kuinka pieni paikka se on) kautta kotiin, ja hyttysinvaasio kyllä yllätti. Lapsetkin viihtyivät parhaiten kylpylähotelleissa sillä matkalla :D Jos mennään uudestaan niin täytyy varustautua vähän paremmin.

  • krista
   11.5.2021 at 09:20

   Oi hienoa, että ovat huomanneet jo siellä! Tärkeää tosiaan saada pian pois, niin hyvä että ovat jos siellä ottaneet. Meillä isoimpana punkkimokana pari vuotta sitten yksi oli päässyt lapsen päähän hiusten sekaan ja sieltä me ei oltu sitä huomattu – niinpä se oli ollut siellä piiiiitkään ja syönyt itsensä lihavaksi, iyyyh. (täällä: https://www.puutalobaby.fi/punkkikausi-ei-ole-ohi/)

   Lyhyt nurmikko on kyllä meilläkin hyväksi havaittu: kun viime kesänä pidettiin kotinurmikkoa lyhyenä (muistaakseni), oli punkkejakin vähemmän. Mutta tuolla möksällä ei nurtsialuetta olekaan, luonnonpöpelikköä vaan. Saniaisia kyllä kovasti viime kesänä sieltä niitin!

   Haha joo Kuusamossa niitä hyttysiä tosiaan ON, siis ihan hullua :D Tuntuu, että kun hengittää, menee joka hönkäyksellä vähintään pari sisäänhengitykseen :D Tai no mun muistoja tietysti lapsuudesta, mutta tuskin ne siitä ovat vähentyneet. Siellä todella kantsii olla hyttysvarusteet, muuten käy ulkoilu (etenkin iltaisin) tuskaiseksi. Meillä molemmat lapset tykkäsi lippiksistä tosi paljon, ne päässä lähtivät kouluun ja eskariin tänään, kun eka kerran saivat lähteä ilman kevätpipoa sinnekin :)

   • Karina
    11.5.2021 at 13:40

    Meillä taas ei kelpuuteta enää (tietenkään!) muita lippiksiä kun adidaksen tai jonkun kuuluisan NBA/NHL joukkueen (ja tytär haluaa mieluummin kalastajanlakin) mutta noita varmaan käyttäisivät juurikin mökillä tai tilanteessa jossa koulukaverit eivät näe ;)
    Käväisenkin itse asiassa siellä Reiman myymälässä Tammistossa. Mä oon tosi huono ostamaan netissä.

    • krista
     11.5.2021 at 13:54

     Hihi, meillä ei ole tuollaista merkkitietämystä vielä ollenkaan, eivät edes tiedä tuollaisten merkkien olemassaolostakaan. Tietääkseni – tai ainakaan eivät ole tippaakaan kiinnostuneita :D Katsotaan (jaiks), iskeekö tännekin joskus, mutta toisaalta esimerkiksi Joeliin ei koskaan iskenyt eli saattaa toki olla geeneissä merkki-immuniteettikin :D

     Se on kiva se Tammiston myymälä, sieltä varmaan löytyy! Ja hei Anti-Bitea on muuten myös kalastajahattumallia! Se kans näyttää mun mielestä ihan kivalta, samat värit. Me otettiin molemmille siksi malliltaan lippikset, kun sitä kalastajahattumallia (ne kesän aurinkohatut) meillä on jo yhdet hatut jo entuudestaan ja lippismallia ei tätä ennen ollut.

 • Sumonen
  11.5.2021 at 19:55

  Tää tuli nyt kyllä miun uniin. Jep. Heräsin viime yönä pohtimaan, että miten yksikään eläin voi asua metsässä, jossa on noin hirveästi punkkeja. Unisilmin näin eläin reppanoita, jotka oli ladattu täyteen punkkeja. Ja sit tietty mietin ilmaston lämpenemistä ja sitä mikä tilanne tulee olemaan punkkien suhteen joskus muutaman kymmenen vuoden kuluttua jne. Uhhuh. Tänään on menty kahvin voimalla 😵

  • krista
   12.5.2021 at 09:09

   Auts, anteeksi <3 Meillä on muuten mökkitontilla tosi paljon kauriita - luultavasti tällä ja punkkien määrällä on selvä yhteys, näin luulisin. Jaahas, ja googlasinkin: "Punkit rakastavat kauriita ja peuroja", niinpä niin (esim. https://www.lansivayla.fi/paikalliset/1502041) Punkithan eivät tunnu (eikä pureminen), joten toivottavasti eläimet eivät niistä kovasti kärsi. Vaikka uhh jossain (se oli blogi, täällä: https://hirvikota.wordpress.com/2020/03/17/metsakauriit-ja-valkohantapeurat-ovat-punkkinaaraiden-mielisaalista/) sanottiin, että hirvieläimessä voi roikkua kerrallaan jopa parituhatta punkkia ja kukin ruokailija voi syötyään pullauttaa 2000 uutta munaa…. Okei nyt lopetan, painajaisunimatskua :D Kahvia tännekin!

   • Sumonen
    12.5.2021 at 12:19

    Uhhuh. Rankkoja lukuja. Painajaismatskua todella!
    Hassua kyllä, kun luulin alunperin lukeneeni blogi juttua varusteista ja vinkeistä, niin omat aivot jäi työstämään jotain ihan muuta ja miksi just yöaikaan? En ymmärrä. Just on alkanu kuopus nukkua läpi yöt, niin voishan sitä ihan nukkuakin yöllä. Mut voihan sitä miettiä punkkeja ja onneks on kuitenkin kahvia.

 • Niuho
  11.5.2021 at 21:19

  Inhoan punkkeja yli kaiken, mutta oonko silti ainoa, jota arveluttaa ajatus jostain torjuntakemikaalista vaatteessa ihoa vasten ehkä pitkäänkin? Me eletään jo ihan ylikemikalisoituneessa ympäristössä, ja vaikka moni yhdiste yksinään on ehkä turvallinen, kaikkien satojen kemikaalien yhteisvaikutuksia ei mitenkään voida tutkia. Just äskettäin tuli taas jossain vastaan uutinen kuinka länsimaisten ihmisten lisääntymiskyky heikkenee jatkuvasti, syylliseksi epäillään ympäristön kemikaaleja, joita on ihan kaikkialla: huonekaluissa, leluissa, rakennusmateriaaleissa, vaatteissa ym. En uskaltaisi omille lapsilleni tuollaisia vaatteita punkkikammostani huolimatta ostaa. Kuinka hyvin valmistaja on esim. tutkinut miten kyseinen torjunta-aine reagoi eri pesuaineiden ja niissä käytettyjen hajusteiden (jotka nekin aivan turhaa kemikaalisaastetta) kanssa? Entä onko tutkittu voiko esim. raskauden aikana ihonkontaktin kautta kulkeutua pieniä määriä ainetta kehittyvään sikiöön? (Ja miten sitä voisi edes eettisesti tutkia..) Monet kemikaalialtistuksen seuraukset saattavat lisäksi näkyä vasta vuosien päästä altistuksesta esim. sairauksina tai hedelmättömyytenä. Tuskin Reima on tällaisia mahdollisia pitkäaikaisvaikutuksista mitenkään pystynyt edes tutkimaan. Olen varmaan monien mielestä tässä turhan niuho, mutta omien lasteni kohdalla pyrin ennemmin pienentämään kemikaalikuormaa kuin varta vasten kasvattamaan sitä esim. torjunta-aineilla käsitellyillä vaatteilla.

  • krista
   12.5.2021 at 09:25

   Ei se ole niuhotusta (nimimerkkiisi viitataen) vaan ihan tärkeää ajattelua! Ja mulla itselläni tuli silloin eka kerralla tämän kysymyksen äärellä (kun kaksi vuotta sitten alettiin käyttää niitä hyttysiä torjuvia takkeja) vahvasti eteen luottamus valmistajaan: rehellisesti sanottuna miltä tahansa valmistajalta en tällaisia vaatteita ottaisi käyttöön, sillä miten voisin luottaa niiden turvallisuuteen. Reiman osalta kuitenkin luotan: onhan talvi-ja välikausivaatteissakin erilaisia käsittelyitä ja niistä olen puhunut paljon Reiman vastuullisuus/ekoasiantuntijan kanssa (mm. postaus täällä: https://www.puutalobaby.fi/lasten-ulkovaatteiden-ekologisuus/ ja vielä vanhempi postaus loppupuolella kemikaleista täällä: https://www.puutalobaby.fi/mita-reiman-haalari-on-syonyt/) Kun on yritys, joka noin vahvasti pitää huolta käsittelyaineiden turvallisuudesta ja ympäristöpuolesta kuin Reima, niin en millään pysty näkemään, että yhtäkkiä näihin (LASTEN!) vaatteisiin laitettaisiin jotain, mistä ei oltaisi varmoja sen turvallisuudesta. Tää ratkaisee meillä näiden käytön. Mutta jos olisi kaupassa joku ”merkitön” tuote, jonka valmistajaa en tunne, en laittaisi lapsille ainakaan enkä varmaan itsellenikään, ainakaan nyt raskaana.

   Tuo kankaassa oleva aine on siis IR3535 ja siitä on paljon pitkäaikaista tutkimusta ja löytyy paljon tietoa netistä. Esimerkiksi Wikipedian mukaan (https://en.wikipedia.org/wiki/Ethyl_butylacetylaminopropionate) sitä on turvallista käyttää (siellä sanotaan jopa imeväisille, raskaana oleville ja imettäville), se on biologisesti hajoava ja hajoaa ympäristössä hyvin lyhyessä ajassa. Se on beeta-alaniinin johdannainen, ja se puolestaan on aminohappo, jota esiintyy luonnostaan ihmiskehossa. Eli varmasti huolella valittu tähän mahdollisimman hyvä aine – lastenvaatteista kun tosiaan kyse, niin varmasti tätä on selvitetty enemmän kuin me osataan kuvitella. Reiman sivuilla lisätietoa täällä: https://www.reima.com/fi/kaikki-mita-sinun-tarvitsee-tietaa-reima-anti-bite-mallistosta.

   Mutta totta kai jokaisen kannattaa miettiä omalta kohdaltaan hyöty vs. haitta kaikesta kemikaalin käytöstä, on se sitten aurinkovoide (just rasvasin lapset kouluun ja eskariin, niin siksi tuli mieleen), vedenpitävän välikausihaalarin käyttö ja muut tekniset ulkovarusteet, kauneuden ja ihonhoidon tuotteet (just pyörittelin käsissäni deodoranttia, kun sen käyttö raskaana vähän epäilyttää jostain oudosta määrittelemättömästä syystä), suihkutettava hyttysmyrkky tai tällainen. Meillä itsellä piti hätärinä viime kesänä laittaa muutamia kertoja lapsille suihkutettavaa myrkkyäkin, ja se tuntuu mun mielestä pahalla (vaikka mut itseni on niillä kyllä lapsena myrkytetty kesäisin päivittäin ja makuuhuoneisiinkin niitä suihkittiin). Eli itse koen, että tuhannesti mieluummin tässä muodossa tätä ainetta kuin myrkkyä iholla – jos siis niistä pitää valita. Parhaimmillaan tietysti pärjää kokonaan ilman, mutta se tietysti riippuu myös paljon maantieteellisestä sijainnista ja ulkoilutottumuksista. Mutta harkintaa tosiaan kannattaa aina tehdä!

 • Lilja
  11.5.2021 at 22:33

  Hieno idea varmasti noi vaatteet, mutta itse ajattelen tavallisten pitkien vaatteiden suojaavan yhtä hyvin. Mökillä laitetaan vaatteisiin teepuuöljyä tms.karkottamaan ötököitä.

  • krista
   12.5.2021 at 09:28

   Jossain varmasti riittää paremmin (tai jopa ei punkkeja juurikaan ole, kuten Sotkamossa – silloin sai pelkissä kesämekossa huidella heinikossakin), kun taas toisaalla tarvitaan kaikki keinot. Esimerkiksi tuolla meidän mökillä (rannikkoseutu tästä Helsingistä kohti ”pahinta punkkialuetta”) punkkeja on niin paljon, että tässä 12 vuoden käyttökokemuksella totean, että tavalliset pitkät vaatteet eivät valitettavasti ole riittäneet. Onneksi sentään ei ole noita tauteja tullut, vaikka punkkeja onkin minussa ollut kiinni useita joka kesä ja Joelissa kymmeniä-kymmeniä. Mutta kannattaa tosiaan mitoittaa sen oman tarpeen mukaan – ja jos tavalliset pitkät vaatteet riittää, niin sehän on vaan hienoa!

 • Nro 26
  13.5.2021 at 11:16

  Harmi kun ei ole aikuisten kokoja. Bugoff on suomalainen firma, joilla on aikuistenkin kokoja tällaista myrkytöntä versiota, mutta niillä esim naisten housut oli (minun mielestä) maailman tylsimmän vaalean beigen väriset. Myös koirien kaulahuiveja, joita ihmisetkin voi käyttää, olen nähnyt. Mutta mikä puuttuu, ja mikä ehdottomasti tarvittaisiin, on punkeilta ja muilta ötököiltä suojaava piknikhuopa!

  • krista
   14.5.2021 at 11:25

   Joo tuolla näyttäisi tosiaan olevan naisten housujakin, mutta äääääääh on kyllä nyt niin kaukana munkin tyylistä, että… Ja kyllä, kannatusta todellakin tuolle piknikhuopaidealle!

   • Nro 26
    14.5.2021 at 23:04

    Tota IR3535:sta löytyy suihkeena apteekista Free-merkkisenä, ja farmaseutin kanssa ideoitiin, että sitä voisi ehkä suihkuttaa piknikhuovalle (ehkä pelkät reunat riittäisivät?) ennen piknikkiä. Voisi olla ihan pätevä idea. Saattaa tahrata tekstiilejä, mutta piknikhuopa nyt on piknikillä muutenkin akuutissa vaarassa tahraantua :D
    Tän sun postauksen innoittamana tilasin Reimalta oliivinvihreitä punkikarkoitussukkia, ja nyt mietin että ennen metsälenkkiä voisi suihkutella tuolla Freellä myös kengät. Ja ehkä lahkeet.

    itse suihkutelluista vaatekappaleista voi kyllä toisalta ehkä levitä ympäristöön sitä myrkkyä, niin että siinä mielessä ei välttämättä paras idea, tai ainakin paras ehkä minimoida mahdolliset ongelmat ja suihkuttaa vain piknikhuovan reunat ja vain päältäpäin?

    Sweadteam-metsästysvaatefirmalta löytyy IR3535 Antibite-mallisto myös, niillä oli mun makuun ihan ok ulkoilutakki+housut naisillekin. Hinta vaan oli odotetusti aika korkea, takista varsinkin. Mut mun apina/gorillakäsille ei kyllä tuossa Reiman lastenkoossa hihat riitä :D

    Ps. IR3535:ssa I=insect R=repellent :O

 • Sandrassss
  14.5.2021 at 10:52

  Mites punkkitarkastukset kun asuu yksin? :D

  • krista
   14.5.2021 at 11:23

   Apua :D Naapuriapua? Videopuhelu kaverille…? :D

  • Tilia
   17.5.2021 at 09:14

   Kaksi peiliä on aika hyvä kombo, tarvittaessa lisäksi suurennuslasi ja otsalamppu.

 • Miitu
  18.5.2021 at 22:26

  Suurin tuska on ampparit, mitä etenkin toinen lapsi pelkää hysteerisesti… Seuraavana sijalla mäkäräiset ja vasta sitten hyttyset. Punkkeihin ei juuri olla vielä törmätty, vaikka niitäkin täällä on.

 • Anna
  21.5.2021 at 20:53

  Hei, miten nämä vaatteet vastaavat kokoaan? Minkä kokoiset takit & housut teillä ja minkä pituiset lapset? :)

  • krista
   21.5.2021 at 21:40

   Mulla on (heh) vähän tätä ”kasvun vara” -taipumusta :D Lasten koot on hyvin siro 125cm ja keskivertoinen 122 cm. Ja koot otin 134 ja 128. Tuo 128 ois ehkä sopivin koko näissä molemmille, mutta ajattelin, että menee sit ens kesänäkin :D Etenkin isommissa housuissa lahkeet tulee jo aika pitkiksi. Noissa Pattereissa lahkeet sujahtaa hyvin ruttuun kenkiin ja oli siksi hyvät, mutta myöhemmin matalien tennarien kanssa huomattiinkin, että 134-koon lahje oli aika pitkä, piti kääntää reilusti.

   Pöksyjen vyötärössä on sellainen piilossa oleva kiristys, se on meille aina must toisen lapsen kanssa. Ei voisi kuvitellakaan housuja ilman kiristysnauhaa, kun ei pysy jalassa millään. Keskimittaisen lapsen näkökulmasta vyötärö on aika hyvin istuva, ei mitenkään superleveää mallia (niin kuin Reimalla haalareissa) vaan sellainen kokoaan vastaava. Ja muutenkin sanoisin, että mallien koko on suunnilleen kokoaan vastaava, ei mitään superlöysää.