Sata äitiyspakkausta Keniaan – tehdään se uusiksi!

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä World Visionin kanssa.

Tämän varmasti muistattekin: Vähän yli vuosi sitten kuulin aivan mahtavasta hyväntekeväisyyskohteesta, jossa me voidaan ihan konkreettisesti tehdä yhdessä hyvää, ja jopa pelastaa vauvojen ja äitien henkiä: World Vision kerää äitiyspakkauksia kenialaisille äideille, köyhimmästä köyhimmälle alueelle Turkanassa. Tavoitteena on saada äidit neuvolajärjestelmän pariin ja turvallisiin olosuhteisiin synnyttämään.

Olin jo sitä ennen ajatellut, että tämä blogi voisi olla meille hyvä kanava ”lyöttäytyä yhteen” ja tehdä yhteisponnistuksena jokin oma hyväntekeväisyysteko. Ja tämä vaikutti (ja vaikuttaa edelleen) aivan täydelliseltä kohteelta. Luotettava taho, meitä perheellisiä koskettava kohde, ja konkreettinen apu, joka menee varmasti perille. Niinpä heitin tänne blogiin haasteen: kerätäänkö yhdessä sata äitiyspakkausta Keniaan – tuon määrän ihan keksin siis itse. Ja sitten jännitin, että onnistuukohan…?

Te vastasitte, että onnistuu. Lähditte ihan mielettömällä innolla mukaan. Ja me todellakin tehtiin se! Jopa yli kolminkertaisesti: sadan paketin sijaan me kerättiin 313 äitiyspakkausta! 313 kenialaiselle äidille ja vauvalle – siitä 313 kertaa kiitos!

…ja tässä röpeltämäni minipieni videonpätkä, josta näkee, miltä siellä Kakuman pakolaisleirillä näyttää:

Ja ai että me tosiaan  ollaan saatu World Visionilta niin lämpimät kiitokset, että…. sata sydäntä! Tai siis 313 sydäntä, tietysti! Meidän auttamisponnistus todella siellä huomattiin, ja he olivat onnesta aivan mykkyräisinä – että vau, mikä porukka! Ja mä olen ihan samaa mieltä! Ja ne meidän ostamat pakkaukset ovat nyt siellä tuomassa turvaa ja iloa 313 tosi vaikeissa olosuhteissa elävälle äidille.

Äideille, jotka kurjista olosuhteista huolimatta ovat kuin mekin: äitejä, jotka haluavat tarjota lapsilleen mahdollisimman turvallisen alun elämälleen.

Kirjoitin tästä aiheesta viimeksi toukokuun alussa. Silloin kerroin, että meidän lahjoittamat pakkaukset ovat juuri sillä hetkellä Kenian pölyisillä ja kuoppaisilla maanteillä matkalla pakolaisleirille. Ja pian sen jälkeen ne olivatkin jo saapuneet perille – ja heti jakoon ensimmäisille äideille!

Tässä kuvassa yksi ensimmäisistä jaetuista pakkauksista ja sen esittelyä. Pakkauksen sai pakolaisleirillä 34-vuotias Kiru, joka oli juuri synnyttänyt neljännen lapsensa. ”Kun aiemmat lapset syntyivät, meillä ei yksinkertaisesti ollut mitään”, hän kertoi tulkin välityksellä.

Ja mikä tilanne on nyt?

Pakkauksia oli marraskuun alkuun mennessä (tuorein Keniasta saatu tieto) jaettu 612 äidille Kakuman pakolaisleirillä sijaitsevalla terveysasemalla, sekä Turkanan maakunnan ylläpitämällä Kerion terveysasemalla. Jakelu käynnistettiin alkukesästä.

Perille Keniaan pakkauksia on tullut nyt 1300 kpl ja niitä jaetaan siis niin kauan kuin pakkauksia riittää.

Pakkaus siis annetaan niille äideille, jotka tulevat neljä kertaa neuvolatarkastukseen raskautensa aikana. Tavoitteena on antaa samalla naisille tietoa imetyksestä, perhesuunnittelusta, omasta hyvinvoinnista – ja saada yhä useammat äidit synnyttämään klinikoilla.

Tärkeä pointti tässä tosiaan on se, että kyse ei ole vain yksittäisestä tavaralahjasta – toki se köyhä äiti sen sellaisena voi kokea. Mutta tämän äitiyspakkaushankkeen välityksellä pyritään tekemään suomalainen ”äitiyspakkauksen ihme” myös Keniassa: saamaan äidit neuvolajärjestelmän ja seurannan pariin, ja sitä kautta alueen hurjat lapsikuolleisuusluvut vihdoinkin laskemaan.

Eli että ihan muutetaan ”maan tapaa” siitä, että joskus tulevaisuudessa Keniassakin olisi olisi ihan perusasia mennä klinikoille synnyttämään ja neuvolaan, eikä enää synnytettäisi majoissa, joissa hygieniaa ja ammattilaisia ei ole saatavissa.

Se on iso tavoite, ja ihan valtavan tärkeä! Se pelastaa vauvojen ja äitien henkiä nyt ja tulevaisuudessa!

Äitiyspakkauksen moskiittoverko, keltainen peitto ja etualalla taskulamppu.

Tämän postuksen kuvat ja videoklipit ovat World Visionin työntekijän omalla kännykällään ottamia. Ne ovat siis ihan aitoja tilanteita, ihmisiä ja tuokiokuvia Kakuman pakolaisleiriltä.

Keltapaitainen äiti tässä yllä olevassa kuvassa lasten kanssa on 32-vuotias Mucahirwa, kahdeksan lapsen äiti. Hän on saapunut Kakuman pakolaisleirille jo kaksi vuotta sitten, vuonna 2016 Kongosta. Hän pakeni miehensä ja lastensa kanssa sotaa. Perheen isä vammautui taisteluissa pahasti ja menetti toisensa jalkansa. Perheen kodin- ja lastenhoitovastuu on siis vielä tavallistakin enemmän äidin harteilla.

Moskiittoverkon alla nukkuva vauva on 12 päivää vanha. Kuva on perheen kodista, joka on aavikolle pystytetty yhden huoneen maja. Millaista tuollaisessa majassa olisi asua kahdeksan lapsen kanssa? Sateella maja on läpimärkä paikka olla ja nukkua, ja helteellä taas tuskaisen kuuma.

Mucahirva ja perheen tuore vauva saivat siis yhden meidän lahjoittamista äitiyspakkauksista. Tuossa seuraavassa kuvassa vauva nukkuu äitiyspakkauksesta saadun moskiittoverkon alla. (verkko kyllä laitettiin kiinni kuvan ottamisen jälkeen) Välillä verkon alla lepäilee myös nuorin isoveli (kuvassa alakulmassa näkyy hänen kätensä), joka on myös vasta reilun vuoden ikäinen.

Mucahirwa kertoo, että hyttysverkon ohella äitiyspakkauksesta eniten käytössä ovat olleet vauvan vaatteet, taskulamppu, ja isälle tarkoitettu chuka eli perinteinen miesten käyttämä viitta.

Mucahirva ja 313 muuta äitiä välittävät World Visionin välityksellä meille kiitoksensa! <3

Ja tosiaan: tämä ei ollut yksittäinen pieni tavaralahja yksittäiselle äidille, vaan tätä kautta pyritään vaikuttamaan laajasti kenialaisten äitien raskaudenseurantaan ja pienentämään lapsikuolleisuutta. Tavoite on, että Kenian terveysviranomaiset vakuuttuisivat ja ottaisivat äitiyspakkauksen ja siihen liittyvät terveyspalvelut osaksi kansallista ohjelmaansa. Tässäkin tavoitteessa on edistytty: World Vision on käynyt Kenian valtion kanssa neuvotteluja äitiyspakkausten laajemmasta jakelusta ja Turkanan alueen paikallishallinnon budjettiin on jo lisätty ensi vuodelle varoja äitiyspakkausten jakamiseksi terveysasemilla.

Uusi tuhannen pakkauksen lähetys saapuu Keniaan vielä ennen joulua – itse asiassa todennäköisesti se on juuri nyt lähipäivinä jo maassa. Näistä pakkauksista puolet jaetaan vielä Kakuman pakolaisleirillä ja puolet Ngoswetin alueella Länsi-Keniassa.

World Visionin kenttätyöntekijät ovat jo nyt reilun puolen vuoden jälkeen raportoineet, että niiden äitien määrä, jotka käyvät vaadittavat neljä kertaa raskaudenseurannassa, on selvästi kasvanut projektissa mukana olevilla terveysasemilla. Tarkat luvut klinikoilta saadaan World Visionille vuoden lopussa.

Tässä alla yksi klinikalle synnyttämään saaduista äideistä. Hän on 20-vuotias Mary, joka kuvassa imettää neljän tunnin ikäistä vauvaansa. Vieressä on vasta saatu äitiyspakkaus. Mary kertoo, että kaikki pakkauksen tarvikkeet tulevat todella tarpeeseen, sillä kyseessä on Maryn ensimmäinen lapsi.

World Vision siis jatkaa pitkällä tähtäimellä tätä aivan huipputärkeää työtään Keniassa – ja eihän mekään lopeteta tähän, vai mitä…?

Mulla itselläni on ainakin taas joulun tullen tapana ostaa aineettomia joululahjoja, ja nyt(kin) aion ostaa juuri näitä 35 euron arvoisia äitiyspakkauksia. Laskin, että mä ostan niitä nyt ainakin kolme kappaletta.

Siinä olisi kolmelle äidille pakkaukset, mutta meidän joukossa on voimaa paljon enemmän kuin minussa yksin. Kerätäänkö taas yhteiset sata, vaikka tässä joulun alla? Mitä sanotte, löytyykö meistä vielä uutta potkua tähän…?

Toivon ihan valtavan paljon, että saadaan taas yhteisponnistus käyntiin! Tämä on ihan huipputärkeä projekti ja ihan konkreettinen tapa auttaa omalla pienellä panostuksella jotakuta äitiä ja vauvaa jossain kaukana <3

Mutta tulee sitten sata tai viisikymmentä tai viisi (tai nämä minun kolme), niin joka ikisen pakkauksen saa käteensä kenialainen Kiru tai Mucahirwa tai Mary tai joku muu äiti, oikea ihminen hädässä. Alkeellisessa majassa pakolaiskeskuksessa tai paimentolaisalueella asuva äiti, jolla ei ole mitään. Mutta joka on kuin kuka tahansa meistä: toivoo lapselleen parasta.

Äitiyspakkauksen 35 euroa ei ole vain abstrakti lahjoitussumma, se on ihan oikea pakkaus täynnä tärkeitä tarvikkeita – ja samalla houkutin saada äiti raskaudenseurantaan ja synnyttämään turvallisempaan ympäristöön terveysklinikalle.

Uhh ja vau. Nyt julkaisen tämän jutun ja jään jännityksellä ja innolla odottamaan, että kuuluuko kommentteihin taas ”mukana!”-hihkaisuja niin kuin viimeksi <3 <3 <3 <3 Ihan vilpittömästi: mä oon harvoin päässyt kokemaan niin mahtavaa yhteisliikutusta ja intokulpintaa kuin silloin viimeksi, kun huomasin, että vau me saatiin tällainen mahtava ponnistus yhdessä aikaan!

Välittäkää myös ihmeessä viestiä tuttavapiirissänne – kertokaa vaikka, että tällaisen lahjan te haluatte itselleni tulevana jouluna. ”Mun lahjan voi osoittaa kenialaisille äidille!”

Yksi äitiyspakkaus maksaa siis 35 euroa.

Jos ostat äitiyspakkauksen täältä tai muista tämän postauksen linkeistä, niin tieto kertyy meidän yhteiseen laskuriin, josta voidaan seurata ja jännittää meidän yhdessä keräämää määrää!

Mitäs sanotte? Lähtisitkö vielä mukaan? <3 <3 <3

Jään odottamaan ja jännittämään! <3

22
Like
4

You Might Also Like

 • Pampula
  24.12.2018 at 11:28

  Osallistuin ostamalla yhden äitiyspakkauksen, meni siskolle joululahjaksi<3 Tämä on ollut pitkään mielessä ja nyt sitten ihan viime tipassa sain aikaiseksi. Tärkeä kampanja ja hienoa, että tuot tätä blogissa esiin. Kiitos blogista, joka viehättää vuodesta toiseen. Oikein hyvää joulua! <3

  • krista
   25.12.2018 at 21:02

   Ihanaa, kiitos!!!! <3 <3 Sekä ihanasta palautteesta että paketista <3 Sain muuten juuri ennen jouluaattoa viestin, että sadan paketin tavoite on ylittynyt- IHANAA! <3 Kyselen joulupyhien jälkeen, että mihin lukuun päädyttiin :)
   -
   Ihanaa joulunaikaa teidän perheelle! <3

  1 2