Me ihastuttiin maaliskuussa Espanjassa tuoreisiin ciabatta-sämpylöihin eväsleipinä. Oijoijoijoi, näitä täytyy saada kotimaassakin!
Heti Suomeen palatessa Joel otti ciabatta-sämpylät testiluonteiseen kokeiluleipomiseen, ja sehän osui ihan kerralla nappiin. Tuli ihan järjettömän hyviä!
Tämä resepti on Joelin oma, mutta muitakin variaatioita netistä varmasti löytyy. Tämä on ainakin superhyvä! Ja ainekset ovat niin yksinkertaiset, että leipäasioihin vihkiytymätöntä ihan kummastuttaa!
Ainekset:
- 8 dl vehnäjauhoa
- 4 dl vettä
- 1/2 dl öljyä (oikeasti kai oliiviöljyä, mutta kotimainen rypsiöljy sopii ihan yhtä hyvin)
- 2 tl suolaa
- 4 g (1/3 pussi) kuivahiivaa
Tee näin:
Sekoita isossa (2l tai enemmän) kulhossa jauho, hiiva ja suola. Kaada joukkoon ensin vesi ja sekoita kauttaaltaan tahmaiseksi mutta ei vielä tasaiseksi. Sitten lisää öljy. Sekoita nyt tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele ja taittele sitä pari kertaa kulhossa.
Pussita tai kelmuta kulho ja laita kaappiin (huoneenlämpö) vuorokaudeksi. Pahoittele perheenjäsenille, että leipää ei tule tänään vaan vasta huomenna.
Seuraavana päivänä:
Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen ja pelti valmiiksi uuniin lämpenemään.
Ripottele jauhoa työtasolle tai leikkuulaudalle sekä leivinpaperille. Laske taikina hellävaraisesti kuin vastasyntynyt vauva leikkuulaudalle ja ihastele sen pontevuutta. Jaa se kaapimella kuuteen osaan. Nosta osat jauhotetulle leivinpaperille ja taputtele reunoja vähän sisäänpäin söpöiksi leipäsiksi. Täydellisen pyöreitä niistä ei tarvitsekaan tulla! Ripottele vähän jauhoja leipästen päälle.
Ota hengenvaarallisesti polttavan tulikuuma pelti uunista. Järjestä viimeistään tässä kohdassa lapset, kotieläimet ja puolisot pois keittiöstä hämmentämästä. Vedä leivinpaperi leivänalkuineen pellille ja sujauta uunin keskitasolle. Onnittele itseäsi, että taikinat eivät päätyneet lattialle, vaikka se oli lähellä.
Paista noin 13 minuuttia ja anna jäähtyä hetki ennen syömistä.
Jos sinulla on ritilä, kannattaa antaa jäähtyä sen päällä, niin alapinnastakin tulee mukavan rapea. (meillä ei ole, haha)
HUOM! Nämä sämpylät eivät säily seuraavaan päivään, koska ne on syöty jo tänään. Nam!
29
Maria
25.4.2024 at 06:39Hei, kokeilisin ohjetta mieluusti, mutta tuleeko tuosta vain 6 sämpylää? Pitääkö tehdä heti tuplamäärä? 😊
krista
25.4.2024 at 08:33Joo, kuusi isoa sämpylää tulee tästä! Jos tekee tuplamäärän, kannattaa kuulemma tehdä kaksi pellillistä :)
Päivi
25.4.2024 at 07:55Mikä on sekaan kaadettavan veden lämpötila? Kylmää, kädenlämpöistä, 40°C, vai mitä?
krista
25.4.2024 at 08:33Mäpäs kysyn, hetkinen! :)
krista
25.4.2024 at 11:13Joel sanoo, että ei merkitystä! Se on kokonaisen vuorokauden kaapissa kuitenkin eli menee huoneenlämpöiseksi. Joel on laittanut sellaista viileää, mitä nyt hanasta tulee.
A
25.4.2024 at 18:00Hih, mä mietin että miten teidän 5 hengen perhe jakaa 6 sämpylää :) Hyvältä kuulostaa resepti, pitkä kohotus tekee aina ihmeen hyvää (leivälle, pullalla tai mille vaan hiivajutulle). Meillä hittisämpylät on (jo kuopatun) Carrot Kitchen sovelluksen perua olevat porkkanasämpylät (onneksi resepti kirjoitettiin muistiin) ja niissä ihmeellisintä on miten hyviä sämpylöitä tulee ilman vaivaamista ja vaivaisella 10+20 minuutin kohotuksella (näitä sämpylöitä lapsi on meille tehnyt kymmeniä kertoja). Yleisesti ottaen itse tykkään kovasti tällaisistä kohotetaan seuraavaan päivään resepteistä.
krista
25.4.2024 at 18:48Me ollaan tällaisia itsetehdyn leivän tuoreina syöjiä, näitä syödään tavallisesti yksi per nenä pian valmistumisen jälkeen. Nämähän on tooosi isoja, taapero ei syö kuin ehkä neljäsosan, loput menee seuraavana aamuna aamupalalla sille, jolle maistuu :)
–
Meillä kans Joelilla näyttäisi tosi usein olevan näitä seuraavaan päivään kohoavia leipomuksia. Esimerkiksi pizzataikina!
–
Porkkanasämpylät kuulostaa kans ihanilta!
Stea
26.4.2024 at 21:27Kiitos! Testattu ja todettu hyviksi.
krista
28.4.2024 at 14:51Hei mahtavaa! Ja kiva, kun tykkäsitte!
Anna
28.4.2024 at 21:48Minulle tulee heti mieleen, että sekoittaisin näihin jotain siemeniä, kuivattua nokkosta yms./tms. Näyttää ihanilta ja kuulostaa niin yksinkertaisilta, mutta minä en jaksa innotua, jos on pelkkää valkoista vehnäjauhoa. Pienellä tuunauksella siis kokeilisin.
Ja ettei kuumaa peltiä tarvitse kuumentaa 300 asteeseen, kuten pitsan kanssa ja pelata sillä pellillä niin tuohan kuulostaa tosi helpolta ja kesyltä peltitanssilta :D
Jos ensi yö menee hyvin ja aamulla on energiaa niin pitäisiköhän pyöräyttää taikina kohoamaan.
krista
29.4.2024 at 08:56Joo hei kokeile ihmeessä tuunauksia, ja vinkkaa sitten, millaista tuli! <3
Mursu
2.5.2024 at 10:07Oli helpot ja hyvät, tehtiin vappubrunssille :)
krista
7.5.2024 at 11:55Hei mahtavaa, kiva kun maistui ja kiitos, kun kävit huikkailemassa tänne! <3