Lukemaan ja laskemaan leikkimällä – uudet suosikit

Tämä julkaisu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Oppi & ilon kanssa. Sisältää arvonnan!

”Äiti, äiti, katso!!!!”, hihkui ensi syksyn eskarilainen.

Hän oli juuri tehnyt Oppi & ilon Leikitään kirjaimilla -magneettipuuhan tehtävää, jossa kirjainmagneeteilla kirjoitetaan nimi ”Pauli”. Sitten hän oli lisännyt siihen vielä kolme omaa kirjainta.

”Pauli, Pauliina! Pauli, Pauliina! Äiti, äiti, katso, mitä mä huomasin! Tästä Paulin nimestä saa kolmella kirjaimella Pauliinan!!!”

Juuri sitä kuulkaas on oppimisen ja oivaltamisen riemu. Pauli, Pauliina, jesh!

Mähän siis uskon vahvasti siihen, että lapset ovat luontaisesti uteliaita ja innokkaita oppimaan uutta. Ja että aikuinen voi sitä intoa ruokkia ja tukea. Uskon, että lapsilla on sellaisia luontaisia kehityskausia tai herkkyysvaiheita, joissa vaikka kirjaimet kiinnostavat, tai laskeminen. Tai vaikka musiikin tekeminen tai taide, tai ihan mikä vaan!

Ajattelen, että ei ole tärkeää, minkä ikäisenä lapsi vaikkapa oppii lukemaan. Siihen ei ole mikään kiire, vaan se tapahtuu jokaisella yksilöllisesti! Mutta se on tärkeintä, että lapsella säilyy se luontainen positiivinen ja innokas suhtautuminen oppimiseen.

Tunne siitä, että oppiminen on kivaa!

Tästä olen kirjoittanut aikaisemminkin, mm. jo pari vuotta sitten täällä. Lapsen oppiminen käy totta kai leikin kautta, ei vakavasti tai pakottaen, vaan innostuen ja ilolla!

Missä sanoissa kuuluu i-kirjain?

Saimme pari viikkoa sitten testiin kaksi Oppi & ilon uutta tuotetta, Leikitään kirjaimilla- ja Leikitään numeroilla -magneettipuuhat. Ja nyt kyllä oli jo heti ensikosketus sellainen, että oksat pois. Siinä jo heti lapsen puuhastelua seuraillessani laitoin viestiä tutulle montessoria soveltavalle lastenohjaajalle ja parille muulle kaverille. Liitin mukaan pari kuvaa (näitä samoja kuin tässä postauksessa) ja hihkuin: ”Tää teidän kannattaa hankkia! Tää on niin hyvä, että en meinaa pöksyissäni pysyä!”

Mehän ollaan aiemminkin rakastettu Oppi & ilon tuotteita, eli tiesin odottaa hyvää. Mutta siis nämä puuhatuotteet todellakin räjäyttivät potin. Näistä voin sanoa sen klassisen: jos pitäisi valita vain yksi, se on tämä.  Tämä on nimittäin ihan täydellinen. Vau.

Anteeksi ylisanat, mutta tarkoitan joka ikistä. Oppi & ilo on todellakin näissä uusissa tuotteissa ylittänyt jopa itsensä – ja se on paljon se, koska muutkin tuotteet ovat olleet aivan huippuja.

Mitkä sanat alkavat näillä kirjaimilla?

Tähän Leikitään kirjaimilla -magneettipuuhaan on siis ihan huikealla tavalla koottu yhteen kaikki (mun silmään) sellaiset lasta houkuttavat näkökulmat ja lähestymistavat, joilla kirjaimista kiinnostunut lapsi voi oppia puuhasteluleikin kautta lukemisen taidon.

Magneettipuuhassa on 40 valmista tehtävää, vaikeusasteeltaan varustettu joko yhdellä tähdellä (aloittavalle) tai kahdella tähdellä (osaa jo vähän enemmän). Puuhat avaavat kirjaimia ja sanoja monelta ulottuvuudelta: välillä mietitään sanojen alkukirjaimia tai maistellaan, kuuluuko sanassa jokin kirjain. Joissain tehtävissä mietitään riimejä tai että kuinka monta tavua missäkin sanassa on.

Näkee ihan selvästi, että tämä setti on opetusammattilaisten huolella miettimä ja rakentama. Mä olen aika varma, että tällaisen kun antaa kirjaimista kiinnostuneelle lapselle (ja tietysti alussa tukee puuhissa), lapsen lukutaito loksahtaa kohdalleen kuin itsestään.

Kuinka monta tavua näissä sanoissa on?

Varsinaisten 40 tehtävän lisäksi muissa puuhastelumahdollisuuksissa on oikeastaan vain mielikuvitus rajana. Kuvia voi vapaasti vaikka lajitella tai etsiä tietyllä kirjaimella alkavia kuvia. Magneettikirjaimilla voi harjoitella kirjoittamista ja tarkistaa sanoista, että menikö oikein. Voi harjoitella sanojen tavutusta, tai katsoa, kuinka monta sanaa keksii satunnaisesta kirjainröykkiöstä. Tai keksiä riimejä, mahdollisimman pitkiä sanoja tai vaikka kokeilla, millaisia sanoja voi oman nimen kirjaimista muodostaa.

Eli siis paljon, paljon, paljon kaikenlaista!

Meille on joskus aiemmin hankittu sellaiset jääkaappimagneettikirjaimet ja olin ajatellut, että niitä voisi ostaa lisää, jotta niillä voisi paremmin kirjoittaa – mutta tässä setissä onkin sitten magneettikirjainten mahdollisuudet potenssiin sata.

Ja sitten laskemisesta! Meidän tällä ensi syksyn eskarilaisella on nimittäin ollut nyt niin suuri kiinnostus kirjaimiin ja lukemiseen, että koko laskemisen ajatus on jäänyt vähän niin kuin kirjaininnon jalkoihin. Ja ei se mitään – kyllähän sitä ehtii!

Toisaalta oli ihana huomata, että joskus pieni sysäys johonkin suuntaan riittää. Kun me nimittäin nyt tänään mökillä ollessa otettiin mukaan tuo Oppi & ilon Leikitään numeroilla -magneettipuuha, niin lapsihan viihtyikin sitten sen äärellä kuin… …magneetti, haha. Se kävikin hyvin, koska isosisko kaipasi vähän omaa lukurauhaa sohvannurkassa; ja sitä järjestyi, kun pikkusisko innostui laskemisesta.

Hyvä osoitus siitä, miten pienellä virikkeellä voi joskus saada innon syttymään!

Myös tässä Leikitään numeroilla -magnettipuuhassa on 40 valmista tehtävää sekä isot mahdollisuudet keksiä ihan omanlaisia laskemiseen, numeroihin ja muotoihin liittyviä leikkejä.

Ja tässäkin on vaikeustasona joko yksi tai kaksi tähteä. Helpomman tason tehtävissä voidaan vaikkapa lajitella samanvärisiä tavaroita kaupan hyllylle. Sitten voi laskea ne, tai ryhtyä esimerkiksi vapaamuotoiseen kauppaleikkiin.

Kaikkein mieleisimpiä laskutehtäviä tälle meidän kuusivuotiaalle ovat tällä hetkellä selvästi juuri erilaiset kauppaleikit, joissa ostetaan, myydään ja vertaillaan. Erityisesti kolikot kiinnostavat! Mitä saa millä rahalla, ja paljonko jää sen jälkeen jäljelle? Mitä sillä voisi vielä ostaa?

Itse asiassa tässä kauppaleikkivaiheessa isosiskokin saapui kirjansa takaa mukaan puuhastelemaan. Tässä tehtävässä rakennettiin itse muotopalikoista vaaka ja sen jälkeen punnitaan vihanneksia.

Molemmat Oppi & ilon magneettipuuhat tulevat tällaisissa bokseissa, jotka taittuvat näppärästi magneettitelineiksi. Boksin voi sulkea kuminauhalla, eli sitä on helppo kuljettaa mukana – meillä näitä on nyt tehty sekä kotona että kesämökillä. Puuhastelu sujuisi varmasti matkallakin etenkin sellaisessa kulkuneuvossa (juna, lentokone, bussi), jossa on pieni pöytä lapsen edessä tarjolla.

Magneettipuuhat on tarkoitettu 5-8 -vuotiaille, ja tämän oman keväällä 6 vuotta täyttäneen lapsen kanssa nämä ovat täydellisesti nappiin. Me tehdään tällä hetkellä ”yhden tähden” tehtäviä, joten lisähaastettakin vielä on tarjolla myöhemmin, kun taidot karttuvat.

Suosittelisin näitä siis just sellaisille, joilla kiinnostus kirjaimiin tai laskemiseen on syntynyt – tai vaihtoehtoisesti (niin kuin tämä meidän kauppaleikistä innostuminen osoitti) jotka kaipaavat ehkä vähän pientä sykäystä innostua lisää.

Eli voisi tätä kokeilla mun mielestä jo vaikka alle 5-vuotiaallekin, jos on suuri into päällä esimerkiksi kirjainten opettelua kohtaan.

Ja jee, sain tällaiset samanlaiset Leikitään kirjaimilla– ja Leikitään numeroilla -magneettipuuhapakkaukset myös arvottavaksi lukijoiden kesken! Arvon kaksi eri voittajaa, toinen voittaa kirjaimet ja toinen numerot.

Arvotaan siis tässä!

Arvontaan voit osallistua kommentoimalla tähän postaukseen ma 8.6. klo 18 mennessä. Kerro vaikka, löytyykö teiltä juuri nyt kirjaimista tai numeroista innostunut lapsi, ja miten tämä innostus teillä näkyy?

Meidän aiempia Oppi & ilon suosikkituotteita ovat olleet myös nämä:

Arvaa, mitä ajattelen -peli täällä.
Ilmaiset netin puuhamateriaalit ja omat suosikit puuhakirjoista ja -pakoista täällä.
Tiedeseikkailu-sarja täällä ja täällä.
Suositukset kouluunlähtijän puuhamateriaaleiksi täällä.

Osa meidän Oppi & ilon materiaaleista on blogiyhteistöiden kautta saatuja, mutta saamme näitä (erittäin toivottuna) säännöllisenä joulu- tai syntymäpäivälahjoina myös lähipiiristä. Iso suositus – jos teillä on vaikka lapsen syntymäpäivä tulossa ja joku kyselee lahjatoivetta, niin mainitkaa ihmeessä nämä! Lahjan antajankin on näitä helppo ostaa, sillä tuotteissa on selkeästi laitettu ikätasosuositukset näkyviin!

16

You Might Also Like

 • Rinkeli
  1.6.2020 at 16:05

  Meidän kohta 6v täyttävä oppi lukemaan jouluna, mutta tämä paketti olisi varmasti täydellinen tukemaan sen vahvistamista. Ja oman työn kautta tulee matematiikkaa opetettua pienille, mutta kotona se osa jää helposti unholaan, matikkapaketti olisi täydellinen siis siihen! 🙌🏽

  • krista
   1.6.2020 at 16:14

   Joo kyllä, varmasti etenkin ”kakkostähtitason” tehtävät menee hyvin vahvistamiseen myös silloin, kun lukutaitoa jo on – ja itse asiassa meidän ekaluokkalainenkin näitä ilokseen on tehnyt (ja auttanut siskoa), vaikka lukee jo sujuvasti pitkiä kirjoja. Mutta sellainen tehtävien tekeminen on vaan niin kivaa <3
   -
   Meidän ekaluokkalainen oppi juuri nyt viime kevään aikana (Oppi&ilon puuhakorteista sekin, hehe) lukemaan yksittäisiä helppoja ja helpohkoja sanoja sillä tavalla, että kirjain kerrallaan > tavuksi > sanaksi eli vähän niin kuin sanan salaisuusmysteeriä selvittäisi. Ja kun tarkkaan miettii, niin kyllä se sana sieltä sitten löytyy <3 Tällaiseen(kin) vaiheeseen tämä setti on TÄY-DEL-LI-NEN ja itse asiassa tällä olisi voinut alkaa tehdä erilaisia juttuja jo silloin, kun kiinnostus kirjaimiin on herännyt. Koska nuohan on tosiaan samalla myös magneettiaakkoset, jolla voi kirjoittaa vaikka sen oman nimensä tuhat kertaa niin kuin lapsi oppiessaan tekee <3 Eli aika laaja ikä- ja taitoskaala!

   • Rinkeli
    1.6.2020 at 18:47

    Joo niinpä!
    Ja meille on tulossa syksyllä toinen niin tämän paketin voisi laittaa talteen! 🤩

 • Tessa
  1.6.2020 at 16:12

  Ah, tää ois meille aivan huippu! Ja todellakin löytyy kirjaimista innostuva lapsi, joka tälläkin hetkellä huuta tuolta ”Äitiiii mä en muista mikä on EEEEEEE” kun mä yritän tehdä töitä :D

  • krista
   1.6.2020 at 16:49

   HIhi, ihana! <3 Tällainen ois teille kyllä tosiaan ihan nappiin - koska sitten voisi etsiä sillä e-kirjaimella alkavia asioita ja miettiä, missä sanoissa se e kuuluu ja niin edelleen ja niin edelleen <3

 • Maria L
  1.6.2020 at 16:13

  Täällä eskarivuosi meni ja kyllä kirjaimista ja numeroista ollaan kovasti kiinnostuneita mutta ihan ei vielä lukeminen taivu että tää ois just nyt tosi hyvä sysäys siihen. Laskeminen sujuu kunhan numerot oikein päin hoksaa laittaa. Osallistun arvontaan josko onni potkis. 😊😊 Mutta menee hankintalistalle jos ei. Kiitos vinkistä!

  • krista
   1.6.2020 at 16:58

   Joo kyllä, tämä toimii mun mielestä just siihen sellaiseen ”kiinnostuksesta varsinaisen taitoon” -sysäykseen! Meillä kans pienempi on just sillä kynnyksellä, että hän saa helpon/helpohkon sanan saa tosiaan huolellisella salapoliisintyöllä luettua, mutta vielä kun näillä leikkii, niin veikkaan, että kohta se vaan NAPS napsahtaa kohdalleen. Eli tosiaan suosittelen kovasti! <3

 • Merja
  1.6.2020 at 16:17

  Meiltä löytyy kirjaimista innostunut pikkuneiti, joka haluaisi oppia lukemaan, isosisko on hälle jo koittanut kirjaimia opettaakin, kun ovat koulua leikkineet. Tällainen Lekkitään kirjaimilla -magneettipuuhapakkaus olisi siis meille omiaan. Niinpä peukutamme, jotta voittaisimme sellaisen😊.

  • krista
   1.6.2020 at 17:01

   Koululeikki onkin muuten kiva tapa oppia <3 Ja hei tän kanssakin muuten koululeikki sujuu kivasti - meidän tytöt just noita laskutehtäviä tosiaan tekivät yhdessä, isosisko siinä vieressä kehui ja kannusti. (tuossa tuuletuskuvassa just sellainen tilanne päällä) Ja samoin isosisko voi lukea tehtäväkortin pienemmälle ja auttaa vähän hankalammissa jutuissa <3

 • A
  1.6.2020 at 16:35

  Töistä löytyy useampikin lapsi, jotka mielellään näiden parissa puuhastelisi :)

  • krista
   1.6.2020 at 17:02

   Joo jos olet esimerkiksi päiväkodissa töissä, niin tämä olisi aivan huippu sellaiseen ympäristöön!

 • Tiiti
  1.6.2020 at 16:44

  Tuleva eskari lukee jo täyttä päätä paksujakin kirjoja (Suurenmoinen sitruunaseikkailu oli hitti, vink vink), mutta laskemista voisi tasapainona harjoitella lisää, juuri tuollainen kauppaleikki ”mitä saa millä rahalla” osuisi nyt hyvään saumaan. Eli meille olisi numeropuuhat hyvät!

  Oppi&Ilo-tuotteet on kyllä olleet meilläkin tosi tykättyjä, onneksi nää on keksitty!

  • krista
   1.6.2020 at 17:05

   Hei kiitos vinkistä, tuo ei ollutkaan tuttu kirja entuudestaan! Jo kansikuva näyttää kivalta :)

   Joo tuo kauppaleikki on tuossa laskemispuolessa ihan huippu, ja kauppaleikkiin liittyviä tehtäviä siinä onkin paljon! Se iski meillekin tosiaan ihan täysillä <3
   -
   Ja kyllä, mä oon samaa mieltä. Nämä Oppi&ilon tuotteet ovat olleet kyllä ihan täydellisesti meidän mieleen! Tosiaan tän meidän tulevan eskarin ensimmäiset luetut sanatkin luettiin keväällä just Oppi&ilon puuhakorteista <3

 • Suis
  1.6.2020 at 16:46

  Nuo olisi varmasti loistavia tukiopetusmateriaaleja alkuopetus luokkaan. Eli jos arpaonni suosisi niin veisin ne elokuussa luokkaan kun kotona ei tähän ikähaarukkaan sopivia tekijöitä ole😊

  • krista
   1.6.2020 at 16:53

   Aivan varmasti olisi! <3 Todella iso suosittelu alkuopetukseen! Mäkin siis tälle tutulle lastenohjaajalle vinkkasin juuri siitä näkökulmasta! Tää aivan varmasti toimisi hienosti eskarille ja viskarille ja tietysti ihan vielä eka-tokaluokkalaisellekin, jos lukeminen ei ole vielä "auennut". Tästä tosiaan selvästi näki (Joelin kanssa tätä yhdessä ihasteltiin), että tämä on rakennettu ajatellen just sitä, millä eri tavoilla sitä lukemisen taidon syntymistä voi lähestyä (just tavutukset, kuuluuko kirjain sanassa, millä kirjaimella alkaa, lajittelut jne).

 • A
  1.6.2020 at 16:51

  Meidän 8v. on jo näiden suhteen vähän ”liian iso” (äidin arvio, osaa siis jo nämä asiat hyvin), mutta kun näki postauksen kuvat, niin totesi että noi ois just mahtavia :D Eli näyttää selvästi hyvältä pikkukoululaisenkin silmiin. Ei kuitenkaan osallistuta arvontaan, niin joku enemmän tarvitseva saa mahdollisuuden :)

  • krista
   1.6.2020 at 16:55

   Joo meilläkin isompi tykkää, vaikka taidollisesti ei enää sellaista itsensä haastamista tarjoaisikaan – mutta pikkusiskon kanssa on näköjään yhdessä hauska tehdä :) Jotenkin se on varmasti tuo, kun on tuollainen magneettitaulu ja kivannäköisiä kuvia siinä – ja tuollainen puuhasteluhan on tosi kivaa. Ehkäpä tuotekehityksenä seuraavana voisivat tehdä tästä koululaisenkin versiot!

 • Omppu
  1.6.2020 at 17:02

  Meillä keväällä 5-vuotias yrittää opetella lukemaan MO-KO-MA-KI-kirjojen avulla (suuri suositus myös niille!), mutta ei ole vielä hoksannut lukemisen ”valaistumista”. Ja kun isoveli oppi itse lukemaan 4-vuotiaana, niin me vanhemmat ollaan vähän ulalla miten tätä kirjainkiinnostusta voitaisiin parhaalla tavalla tukea. Joten tämä kirjainpaketti olisi todella loistava siihen!

  • krista
   1.6.2020 at 21:36

   Oi, kiitos vinkistä, tuokaan ei ollut tuttu vielä!

   Tuo ”valaistuminen” on kyllä just hyvä sana tuohon! Itse asiassa muistan itseltänikin tuon tunteen lapsena: olin ruokakaupassa (ehkä äidin tai hoitotädin kanssa, sitä en tarkasti muista) ja hedelmäosastolla yhtäkkiä tajusin, että mitä niissä kylteissä lukee! Se oli todellakin sellainen valaistuminen!

   Ja kyll, tuo on just tosi hyvä paketti tuollaisen tukemiseen! Siinä nimenomaan lukemisen juttuja lähestytään silleen monella eri tavalla <3

 • Ida
  1.6.2020 at 17:18

  Ensi syksyn eskarilainen oppi viime talvena lukemaan, ja laskeekin sujuvasti, mutta varmasti nämä innostaisivat harjoittelemaan enemmän. :) Ja ehkäpä näiden myötä myös juuri 5 vuotta täyttänyt pikkuvelikin innostuisi kirjaimista ja numeroista, tällä hetkellä ne eivät vielä kiinnosta laisinkaan.

  • krista
   1.6.2020 at 21:38

   Joo nämä sopisi varmaan tosi hyvin teillä molemmille lapsille! Toinen saisi harjaantumista (ja ihan vaan huviakin) ja toinen sitten innostusta! Näillä voi tosiaan yhdessäkin leikkiä vaikka kauppaleikkiä <3

 • Anna
  1.6.2020 at 17:40

  Meillä ensi vuoden eskari joka aina välillä innostuu lukemisjutuista, mutta tuskastuu sitten niiden vaikeuteen. Luulen että tällainen tehtäväpaketti olisi juuri omiaan tarjoamaan sopivia haasteita tällaiselle kiinnostuneelle lapsoselle. Lisäksi hän laskee mielellään ja pakko sanoa että jopa pikkusisko 2v laskee jonnekin 4-5 tienoille ja tunnistaa ainakin lukumäärän 2. Eli hänkin saattaisi saada iloa ja hyötyä numeromateriaalista.

  • krista
   1.6.2020 at 21:43

   Tuo on muuten hyvä pointti, että vaikeustason pitää olla lapsen taidoille sopiva, tai muuten oppiminen ei olekaan enää kivaa vaan saattaa muuttua turhauttavaksi! Koska sehän on kuitenkin tosi tärkeää, että miettii ja sitten tajuaa, tulee niitä onnistumisen kokemuksia! Tässä on tosiaan sopivia tehtäviä mun mielestä, ja voi tosiaan alkuun tehdä noita yhden tähden tehtäviä ja edetä sitten niistä vähitellen taitojen karttuessa <3
   -
   Ja kyllä, tuollainen pienikin tykkäisi varmasti ainakin järjestää ja lajitella erilaisia materiaaleja, ja laskea pieniä lukuja! Ja ihan vaan leikkiäkin noilla kuvilla ja leikkiä vaikka kauppaa!

 • laulau
  1.6.2020 at 17:42

  Nää ois huiput. :)

 • Tia
  1.6.2020 at 17:49

  Meidän oma ei ihan vielä ymmärrä näiden päälle mutta kummitytölle nämä olis just passelit 🤗

 • Puutalon asukas
  1.6.2020 at 17:57

  Meillä numerot ja laskeminen on 5v lapsella ollut useamman vuoden jo kiinnostuksen kohteena, mutta tuo magneettikirjaimet olisi huippu herättelemään kiinnostusta kirjaimiin ja lukemiseen. Jos arpaonni ei suosi, niin pitää ostaa kesän lomareissuille tekemiseksi :)

 • Nina
  1.6.2020 at 17:57

  Meidän melkein-viisivuotiaamme opettelee parhaillaan innolla kirjaimia ja numeroita, ja nämä varmasti täydentäisivät oppimista. Etenkään kun tyyppi ei tykkää itse kirjoittaa tai piirtää numeroita :D

 • Teija
  1.6.2020 at 17:57

  Meillä 4-v on kovasti kiinnostunut kirjaimista ja ”lukee” kovasti itsekseenkin, numeroihin taas ei vielä ole niin kiinnostusta. Tuo kirjain leikki setti menee ehdottomasti ostoslistalle :)

 • Eeee
  1.6.2020 at 18:21

  Meidän 3vee on tosi kiinnostunut kirjaimista ja miettii, millä kirjaimella joku sana alkaa. Oppi juuri kirjoittamaan nimensä ❤️

 • eno
  1.6.2020 at 18:29

  Meillä näkyy kiinnostus sekä kirjaimiin, että numeroihin. Tuleva ekaluokkalainen tykkää piirtää ja kirjoittaa piirustuksiinsa viestejä ja näistä otetut valokuvat lähetetään sitten meille vähän kauempana asuville enoille ja tädeille. Myös tekstiviestin kirjoittamista on alettu harjoittelemaan.

 • Terhi
  1.6.2020 at 19:13

  Tuleva ekaluokkalainen voisi saada kirjaimista tarvittavan lisäsysäyksen lukemisen ihmeelliseen maailmaan :)

 • Jermia
  1.6.2020 at 19:14

  Oma on vielä melko pieni, mutta kummityttö varmasti ilahtuisi :)

 • 1 2 3 7