Nyt löytyi paljon puuhaa – ja ilmaiseksi!

Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Oppi & ilon kanssa.

Nyt en pihtaile tätä vinkkiä mihinkään postauksen loppuun, vaan hihkaisen sen ulos tässä heti alussa niin, että mahdollisimman moni tämän varmasti hoksaa. Luvassa paljon ilmaista tekemistä uudenlaisen arjen helpottamiseksi!

Kaikki ”etätyöt & lapset kotona” -tilanteessa olevat ja muutkin kotiseinien sisällä olevat siis huomio huomio: Oppi & ilon sivuilta löytyy nyt iso määrä heidän huippuhyviä ja opettavaisia puuhastelumateriaaleja kotikäyttöön ihan ilmaiseksi! Jea, niin mahtavaa!

Meidän viskarilainen tykkää juuri nyt pyyhittävästä Kohti koulua -puuhakirjasta.

Ensinnäkin siellä on ikäryhmittäin suunnattuja puuhakorttipaketteja. Ne voi printata omasta tulostimesta. Ja jos teillä ei ole printteriä, niin kannattaa silti käydä ne tsekkaamassa: osan voi tehdä tulostamattakin, esimerkiksi 0-2 -vuotiaiden puuhavinkit voi vanhempi vain lukea näytöltä, tulostamista ei siis tarvita.

Sitten siellä on luontopuuhaa kotiin ja metsäretkelle. Eli nyt, kun Suomessa saa vielä liikkua metsissä, niin siitä kannattaa iloita ja ottaa kaikki siitä irti. Sivustolla on eri-ikäisille suunnattuja luontoaiheisia tehtäviä ihan ikähaarukalla 3-12v.

Ja sitten vielä Oppi & ilon Tiedeseikkailut, muistatteko? Niistä blogissa aiemmin täällä ja täällä. Noita Tiedeseikkailun puuhia löytyy myös Oppi & ilon sivulta nyt yksitoista kappaletta – jea!

Moni perhe joustaa tässä tilanteessa ruutu- ja peliajoista, ja kyllä: usein se on erittäin toimiva tapa saada lapsi pysymään paikoillaan vaikkapa vanhemman etäpalaverin ajan. Kannattaa antaa lapselle tehtäväksi myös opettavaisia pelejä! Eli tuolta sivustolta löytyy nyt myös paljon Oppi & ilon ilmaisia verkkopelejä eri-ikäisille lapsille. Nämäkin on ikäryhmittäin järjestelty, eli sieltä on helppo löytää omalle lapselle sopivaa pelattavaa!

Vielä yksi juttu: viime viikolla kirjoitin lapsen etäopetuksen järjestämisestä. No, vasta jälkikäteen hoksasimme, että tuolla olisi ollut valmis viikkokalenteripohja (vähän niin kuin lukujärjestys) ja siihen erilaisia tekemisvinkkejä. Niitä voisi saksia irti ja kiinnittää sinitarralla päiväkohtaisesti  lukujärjestykseen.

Eli iso suosittelu! Tuon sivun vaikka tallentaa oman koneen suosikkeihin – aivan mahtava materiaalipankki pitkäksi aikaa! Ja kun tuota sivustoa kahlaa, tulee eteen vain lisää ja lisää erilaista puuhastelua. Tykkään kovasti siitä, että sieltä löytyy myös sisä- ja ulkoleikkivinkkejä. Tällaisille tulee varmasti tulevina viikkoina tarve. Kaiken tämän nykytilan myllerryksen ja kauhistelun keskellä mua jotenkin jopa liikuttaa ajatus, että siellä kodin seinien sisältä löytyisi tilaa ja aikaa (?) myös tuollaisille perinteisemmän henkisille perusleikeille.

Iso kiitos siis täältä puutalosta Oppi & ilolle, että olette laittaneet nämä kaikkien saataville! Näistä on varmasti paljon hyötyä perheiden uudenlaisessa arjessa!

Phuuh, josko vetäisin henkeä välissä!

No nyt, kun tuo vinkkihehkutus täten pullautettu nyt ulos systeemeistäni (oon tuosta vaan niin innoissani!), siirryn vähitellen nätisti siihen asiaan, mistä oikeasti ajattelin alun perin tähän postaukseen kirjoittaa.

Tämä oli mun alkuperäinen aihe ennen kuin bongasin nuo ilmaiset puuhat: se, miten hyödyllisiä nuo Oppi & ilon erilaiset puuhajutut ovat meille nyt olleet. Saimme niitä siis  viime syksyn blogiyhteistyöstä ja lisäksi olemme saaneet niitä pidemmän aikaa sukulaiselta lahjaksi aina jouluina ja syntymäpäivinä – aina yhtä toivottu lahja!

Jo silloin viime syksynä, kun talossa oli ensimmäistä kertaa koululainen, huomasimme, että läksyjentekotilanne voi olla perheen pienemmälle turhauttava paikka. Koululainen tarvitsee totta kai läksyjentekorauhan – mutta miten hoitaa tilanne, kun pienemmän suupielet alkavat uhkaavasti kääntyä alaspäin…? Ei tehnyt mieli alkaa riitelemään tai käskemään.

Heti silloin syksyn ensimmäisenä läksyjentekoiltana keksin spontaanisti: haluaisitko säkin omia läksyjä?

Ja ai että, miten hän on ollut tuohon (hätä)ratkaisuun tyytyväinen!

Hän on tehnyt siis syksystä asti (silloin, kun haluaa – joskus hän lähtee toki omiin leikkeihin itsekseen) ”omia läksyjä” eli just noita viime syksyn blogiyhteistyön Oppi & ilon tehtäväkortteja ja puuhakirjoja.

Ja kuulkaas tämä sama potenssiin sata nyt tässä uudessä tilanteessa, kun koululaisella on arkipäivisin etäkoulua.

Koululaisen ohjaaminen ja viisivuotiaan viihdyttäminen ja omat etätyöt on aika haastava yhdistelmä, mutta hyvin monella se on todellisuutta just nyt – saatikka teillä, joilla on vielä enemmän lapsia. Ja siis okei okei, ehkä jollakulla pienemmät sisarukset leikkivät itsekseen tyytyväisinä sillä aikaa, kun isommat käyvät etäkoulua – ja jos tämä olisi kiiltokuvablogi, jättäisin seuraavan varmaan kertomatta. Mutta rehellisesti sanottuna meillä se menisi hyvin nopeasti kitinäksi ja kiukutteluksi, jos aikuisen huomio olisi vain koululaisessa. Ja koska tämä tilanne voi jatkua pitkään, olisi mun mielestä tärkeä yrittää keksiä jo ennakkoon sellaisia rutiineja, että homma ei menisi riidaksi.

Kun ollaan kerran neljän seinän sisällä, on tärkeää olla mahdollisimman hyvin sovussa – muuten ne seinät käyvät nopeasti ahtaiksi.

Niinpä (kerroinkin jo täällä) meillä tosiaan saman pöydän ääressä istuu tosiaan kaksi lasta, ja molempia ohjataan tehtävissään vuorotellen. Aikuinen on siinä välissä – ja välillä siinä saa naputeltua joitain työmeilejäkin samalla eteenpäin. ”Opettajan” huomion saa nostamalla käden ylös samaan tapaan kuin koulussakin.

Koululainen tekee siis etäkoulun tehtäviä ja viisivuotias puolestaan tekee noita meidän jo-olemassaolevia puuhakortteja ja -kirjoja. Toistaiseksi ne ovat riittäneet hyvin (jo syksystä asti kiinnostus pysynyt yllä samoihin kirjoihin!), mutta jossain vaiheessa me aiotaan tilata niitä Oppi & ilon nettikaupasta vielä lisää.

Erityisesti noissa puuhapakoissa on tosi paljon tehtävää.

Tällä hetkellä meidän TOP3-suosikit (eli eniten käytössä juuri nyt) meidän ”vanhoista” puuhamateriaaleista ovat nämä:

1. Pyyhittävä Kohti koulua -puuhakirja (5-7v)

Tätä meidän perheen ekaluokkalainen teki loppukesästä ennen koulun alkamista, mutta nyt viime viikolla hoksasimme, että meidän viisivuotiaan taidotkin (tai siis hän täyttää muuten kohta kuusi!) jo riittävät tehtäviin.

Kirjassa on 40 tehtävää, ja nämähän ovat kaikki siis näitä poispyyhittäviä juttuja, eli kirjaa voi tehdä uudestaan ja uudestaan.

Heti tuoreeltaan kirjan loppuunsaamisen jälkeen meidän viskarille tulee vähäksi aikaa ”mähän tein sen jo” -olo, mutta jo viikon tai parin päästä kirja vaikuttaa varmasti tuoreelta jälleen.

2. Eskarilainen-puuhakortit (5-6v)

Tämä on vaikeustasoltaan samaa tai ihan ministi helpompaa kuin edellinen – just sopiva tosiaan tällaiselle viittä vaille eskarilaiselle tai eskarilaiselle.  Ja tässä tekemistä on paljon. 50 korttia, ja jokaisessa molemmin puolin tehtävä. Ei lopu ihan heti kesken!

3. Pyyhittävät kellopuuhat (6-8v)

Tykkäsimme tästä tosi paljon jo silloin syksyllä, mutta nyt tälle kirjalle on tullut vielä ihan uusi ulottuvuus. Ekaluokkalaisen luokalla nimittäin opetellaan juuri nyt näitä, ja koska tulimme ”vauhdista” mukaan suomalaisen oman luokan opetukseen, meiltä jäi yksi kellotehtävien monistenivaska saamatta.

Mutta – tadaa – kun siitä puuttuvasta monisteesta nyt tulee etätehtäviä koululaiselle, me voimme tehdä tätä kirjaa aina suunnilleen saman verran. Mahtava sattuma, että meillä sattui olemaan tämä omassa hyllyssä!

Näitä Oppi & ilon erilaisia puuhakirjoja ja -kortteja voi ostaa kaupoista (esimerkiksi Prisma, Citymarket ja monet kirjakaupat) ja tilata Oppi & ilon omasta verkkokaupasta täältä. Verkkokaupassa on tällä hetkellä ilmainen toimitus kaikkiin tilauksiin.

Sain lisäksi tänne blogiin jaettavaksi oman alekoodin, jolla saa 20 % alennuksen kaikista Oppi & ilo -verkkokaupan tuotteista. Alennus on voimassa tämän kuukauden loppuun asti eli 31.3.2020 asti. Ja alekoodi on tässä:
puutalobaby20

Jos siis puuhakirjavarantonne kaipaa täydennystä tulevaa kevättä ajatellen ja lapset puuhasteltavaa (ja aikuiset työrauhaa, heh), niin käyttäkää ihmeessä hyödyksenne!

 

PS. Vielä yksi vinkki: unohtiko lapsi pyyhkiä piirroksensa heti puuhan jälkeen? Me on huomattu, että ihmesienellä lähtee pois myöhemminkin!

 

Meidän aiempia kokemuksia Oppi & ilon erilaisista tuotteista täällä:

Ihmettely lasten supervoimana: www.puutalobaby.fi/ihmettely-on-lasten-supervoima/
Tiedeseikkailu-kirjojen tiedetemput: www.puutalobaby.fi/nain-tehdaan-sadetta/
Ekaluokkalaiselle sopivia puuhakirjoja: www.puutalobaby.fi/oppi-ja-ilo-ekaluokkalaisen-puuhakirjat/

8

You Might Also Like

 • Jenni M.
  23.3.2020 at 21:15

  Meilläkin on ollut käytössä. Poika teki yhdeltä istumalta kokonaisen kirjan, vaikkei muuten ole ollut kynätehtävistä kiinnostunut.
  Mutta saako lisäkyniä jostain muualta kuin verkkokaupasta? Prismoista tai citymarketeista en ole löytänyt, vaikka näitä puuhakirjoja sielläkin on ollut. Tai sopiiko näihin kalvotussit tms?

  • krista
   23.3.2020 at 22:18

   Me ollaan saatu lisäkynäpakkauksia sukulaiselta aina lahjojen yhteydessä, ja arvelen, että hän on ostanut kirjakaupasta – mutta en nyt uskalla varmaksi sanoa… Voin kysyä tuolta Oppi&Ilolta! Mutta ainakin tuolta verkkokaupasta löytyy!

   Nämä on kyllä sellaisia, että saavat meidän lapsetkin paikoilleen piiiitkäksi aikaa <3

   • Ribis
    23.3.2020 at 22:41

    Mä olen ostanut Suomalaisesta kirjakaupasta lisäkyniä/värillisiä kyniä. Jotkut K-Citymarketit näyttäisivät myös myyvän niitä.

    • krista
     24.3.2020 at 10:14

     Jesh, kiitos tästä! :)

   • krista
    24.3.2020 at 13:48

    Ja Oppi&Ilolta vielä terkut, että sekä Prisman että Citymarketin valikoimassa teoriassa pitäisi olla, mutta heiltäkin on huomattu, että usein ne ovat lopussa – omaan kauppaan voi vinkata, että tilaisivat lisää :) Suomalaisessa kirjakaupassa on myös tusseja myynnissä, ja heillä kuulemma usein niitä hyvin saatavilla. Ja totta kai tosiaan sit vielä verkkokauppa (jossa nyt ilmainen toimitus ja tämä alekoodi) :)

    • Jenni M.
     24.3.2020 at 17:54

     Jees, kiitos vastauksista. Tussitilaus lähti. :)

     • krista
      24.3.2020 at 17:55

      Kiva! Noi on kyllä tosi kivoja nuo lisätussit, vähän väriä :)

 • Neiti Entropian äiti
  23.3.2020 at 21:44

  Kiitos tästä, tilaus lähti menemään! Tiedostan, että tämä on sarjassa first world problems, mutta on aika haastavaa keksiä tekemistä taaperolle kotona viikkokausiksi. Tänään meni hermot ja kävin ostamassa ison kassillisen ulkoleluja sählymailoista saippuakuplahärpäkkeisiin. Nyt täydensin settiä kasalla puuhakirjoja yms. Veikkaan, että Tutki kakkaa -kirja ainakin iskee kohdeyleisöön (ja ehkä vähän löysää äidinkin pipoa).

  • krista
   23.3.2020 at 22:21

   Jesh, kiva että oli hyötyä! <3 Ja siis kyllä, vaikka on kuinka first world problems, niin silti viihtyminen on paljon parempi vaihtoehto kuin kiukuttelu ja kitinä :D Eli siis kyllä, nyt kun tulevat viikot (kuukaudet?) on kotosalla oloa luvassa, niin kyllä viihdekeinot tulee tarpeeseen - ja väitän, että sählymailat ja saippuakuplahärpäkkeet (ja puuhakirjat) kuitenkin sata kertaa virikkeellisempää viihdettä kuin että katsottaisiin vaikka videoita tulevat kuukaudet. Joten hyvähyvä! Ja pieni hihitys tuolle "tutki kakkaa". Toi ei ole mulle kirjana tuttu, mutta oon kyllä huomannut sen tuolta sivuilta. Aika hauska :)

 • Miitu
  25.3.2020 at 04:25

  Viime viikko oli kieltämättä aika tuskaa, kun oma pää yritti sopeutua uuteen tilanteeseen ja siinä samalla piti auttaa lapsiakin sopeutumaan. Täälläkin 5-vuotiaalla on ollut kova paikka se, että siskolla aivan oikeasti on joka arkipäivä koulua, eikä ole jatkuvasti käytettävissä leikkikaverina. Eikä se viime viikko sinänsä varsin omatoimisella koululaisellekaan helppo ollut. Aika härdelliä oli aamut, kun siinä omia videoneuvotteluja aloittaessa yritti saada yhden tekemään kouluhommia ja viihdytettyä toista.
  .
  Tää viikko on onneksi ollut jo paljon strukturoidumpi, kun mies on pystynyt olemaan juniorin kanssa ja koululainen tehnyt tehtäviään mun vieressä. Lisäksi taito- ja taideaineiden tunneille pystyy pienempikin helposti osallistumaan.

 • Ninnumaaria
  25.3.2020 at 20:24

  Hei, te kun olette konkareita etäyhteyksien pidossa, niin löytyisikö nyt korona-aikana jakaa vinkkejä ystävyyssuhteiden etäylläpitoon lapsilla?
  On nyt pelattu yatzia videoyhteydellä, mutta lisää vinkkejä kaivattaisiin!
  Kiitos elämänmyönteisestä blogista! <3

  • krista
   25.3.2020 at 20:30

   Ei hitsi, ootko sä ajatustenlukija vai onko sulla suora vakoilyhteys mun koneelle? :D Ihan mahtavaa! :D Nimittäin just tällä samalla hetkellä mä juttelen ystävän kanssa, että mitä tällaisia leikkejä voisi keksiä :D Meillä ei itsellä vielä ole kovin paljon kokemusta, mutta voisin tehdä joskus sellaisen ”viisaat päät yhteen ja vinkit jakoon” -postauksen, johon voisi kerätä kaikkea, mitä voisi leikkiä vaikka skypellä tai ulkona leikkiä muiden lasten kanssa niin, että pysytään kaukana (esim. omilla pihoillaan naapurit). Kaikki tällainen tulee kyllä olemaan kullanarvoista tulevina kuukausina, ehkäpä lapset löytää uusia etäleikkimisen tapoja <3

   • Ninnumaaria
    26.3.2020 at 21:01

    Loistavaa! Mä arvasin, että sä vielä tartut tähän. :)
    Yhteinen aivoriihi on kyllä myös hyvä idea!
    Me just tänään leikittiin naapureiden kanssa omilla takapihoilla ”yhdessä” ja erikseen. Heiteltiin vielä palloa, kaikilla hanskat kädessä.

  • A
   26.3.2020 at 11:27

   Yhdessä piirtäminen on mun (piirtämistä ja askartelua rakastavalle) lapselle ollut tosi kiva juttu. Tätä on harrastanut jo paljon ennen koronaa kauempana asuvan serkun kanssa. Eli videopuhelu auki, molemmille lapsille piirustusvälineet ja sitten yhdessä keskitään mitä piirretään. Samalla tulee juteltua niitä näitä.

   Nyt korona-aikaan tyttö leikkii kavereiden kanssa. Videopuhelut luokkakavereiden kanssa on päivittäisiä ja tekeminen vaihtelee tanssiesityksistä yhteisleikkiin. Eilen lapset leikkivät pehmoeläimillä koulua etäyhteyden päässä. Tässä kohtaa se videokuva on aika olennainen juttu ja sen jälkeen kyse on ihan vaan mielikuvituksesta :) (ja onneksi netti on bulkkihintaista, ts. ei maksa yhtään ekstraa vaikka videopuhelut kestää tunnin tai pari, ruutuaikaa ei siis olla lapselle enää rajoitettu yhtään sosiaalisten suhteiden hoidossa). Sen oon huomannut, että vaatii vähän harjoittelua lapsilta. Jotkut tytön kaverit on sellaisia, että pitää ns. olla ”asiaa” jotta juttu luistaa, toisten kaverien kanssa yhteisleikit pyörähtää helposti käyntiin…

 • Mervita
  26.3.2020 at 10:45

  Vinkki vitonen pyyhkimättä jääneille tehtäville jos ei ole taikasientä saatavilla: kun kuivuneen jäljen päälle piirtää uudestaan lähtee se ihan normaalisti pyyhkimällä pois :)

  • krista
   26.3.2020 at 10:52

   Ooo vau, mahtava niksi, kiitos! Täytyypä ens kerralla kokeilla tätä!

 • M-M
  26.3.2020 at 13:40

  Meinasin just tulla kysymään vinkkejä miten jämähtäneen tussin saa pois nuista :) Just hinkkasin tovin yhtä kirjaa tiskiaineella ja rätillä, siinä oliki hommaa. Meillä on 3 pyyhittävää puuhakirjaa ja niitä meidän 5vee tekee koululaisen tehdessä läksyjä. Kauaa ei tosin jaksa keskittyä. Meillä vaan kaivattaisiin semmoista puuhakirjaa, jossa olisi vain sokkelo/labyrintti tehtäviä, niitä 5v jaksais tehdä vaikka kuinka paljon.

 • Pettynyt
  30.3.2020 at 16:12

  Minäkin toiveikkaana laitoin tarkkaan harkitun puuhakirjatilauksen viime viikolla menemään. Odottelin postipakettia, kuten tilausvahvistuksessa luki, mutta voihan kurjuus – vihkoset menivätkin Matkahuoltoon. Meiltä on Matkahuoltoon kovasti matkaa ja kun näin korona-aikaan ei ole mitään asiointia minnekään muuallekaan, ei näiden pelkkien vihkojen vuoksi kannata ajaa kymmeniä kilometrejä. Asiakaspalvelu ei voi kuulemma asialle mitään. Joten täytyy tässä vain yrittää kehitellä muuta puuhaa eskarilaiselle ja taaperolle.

  • krista
   30.3.2020 at 16:27

   Voi kurjuus! :( Olit jo yhteyksissä asiakaspalveluun siis, mutta haluatko että mäkin kyselen…? Voin hyvin laittaa kysymyksen menemään, josko osaisivat jotain vinkkiä antaa, että miten toimia! Mä ymmärrän tosi hyvin, että näinä aikoina ei tosiaankaan lähde jonnekin kauas erikseen hakemaan, en mäkään lähtisi! Voi höh!

   • Pettynyt
    31.3.2020 at 16:10

    Kiitos avun tarjoamisesta :) Laitoin kuitenkin itse asiakaspalveluun eilen uutta viestiä, koska heidän toimitusehdoissaan puhutaan nähdäkseni vain postilähetyksestä. Lupasivat selvittää asiaa, mutta vielä ei ole mitään kuulunut. Nähtäväksi jää, päätyvätkö nämä tilaamani Oppi & ilo -puuhakirjat koskaan meille asti. Tämän vuoksi tilasin jo toisenlaisia kirjoja muualta, että olisi myös kynätehtäviä tablettitehtävien lisäksi.

 • Aino
  30.3.2020 at 16:24

  Kiitos tästä! 😍 Tän innoittamana raaskin cittarissa käydessäni ostaa yhden pyyhittävän kirjan, joka on pelastanu jo sata tilannetta joihin normaalisti liittyy raivokohtaus. Aattelin kirjan sopivan isommalle lapselle, mutta kun olikin parivuotiaallekki niin mieleinen, niin nyt sitten tilasin pari lisää ja kerkesin alekoodiaki käyttämään 😊 ja kommenttien viisastamana yritin olla kaukaa viisas ja ostin lisäkyniä samantien. 😉 Mun nelivuotias ei oo ollu koskaan kiinnostunut piirtämisestä, mutta hänkin sai uutta motivaatiota opetella kynän käyttöä!

  • krista
   30.3.2020 at 16:29

   Siis eikö olekin ihan huippuja <3 Me kans ollaan ihan vilpittömästi näiden faneja, viimeksi eilen Seela selitti skypessä isovanhemmille näistä, että hän tekee omia tehtäviä Oppi ja Ilosta <3 Kiva, että ehdit käyttää vielä alekoodinkin lisäostoihin, jesh!