Opettavaa puuhastelua pikkukoululaiselle (ja arvonta!)

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Oppi&Ilon kanssa.

Meidän lapset ovat ihan pikkunaperosta asti rakastaneet erilaisia puuhakirjoja – ihan niin kuin minä itsekin lapsena! Muistan vieläkin, miten erityisesti eskari-ikäisenä väkersin erilaisten puuhakirjojen tehtäviä tärkeänä: katsokaa, mä osaan! Kohta mä olen ihan oikea koululainen! Vanhemmilta tulleet kehut ja kannustukset olivat kullanarvoisia tulevaa oppimispolkua ajatellen.

Tämä on mulle itselle tosi tärkeä juttu lasten kanssa toimimisessa. Mä nimittäin uskon hyvin vakaasti, että just tuollainen onnistumisen ilo ruokkii mahtavasti oppimismotivaatiota. Koulutielle on hyvä lähteä, kun tuntee varmuutta omista oppimisen kyvyistään ja ajattelee, että uuden oppiminen on kivaa. Ihana päästä kouluun oppimaan lisää asioita! Ja jos ei heti osata, niin sitten harjoitellaan – harjoitteleminen on hauskaa!

Oppimisen ilon filosofiastani oon kirjoittanut aiemminkin, esimerkiksi ”mitä haluan opettaa lapsilleni” -postauksissa, 1,5 vuotta sitten täällä.

Meidän lähimarkettien puuhakirjahyllyt tulivat meille tutuiksi jo aikoinaan, kun silloin 2-vuotiaalle esikoiselle piti keksiä paikoillaanpysyvää viihdettä, kun minä imetin pikkusiskoa. Tavallisista tarra- ja värityskirjoista se lähti. Muutama vuosi sitten ”löysimme” Oppi&Ilon opettavaisten ja ikävaiheittain suunniteltujen puuhakirjojen pariin – kiitos sukulaisen, joka alkoi ostaa niitä tytöille merkkipäivälahjoiksi. Ilmeisesti kirjakaupasta oli niitä suositeltu lahjavinkkinä, ja se oli kyllä erinomaisen hyvä suositus!

Tällä hetkellä etenkin poispyyhittävillä tusseilla tehtävät Oppi&Ilon puuhakirjat ovat meidän perheessä ihan lemppareita. Niitä kun voi tehdä uudelleen ja uudelleen! Ja vaikka molemmat sisarukset vuorotellen.

Tänä kesänä meillä on ollut tapetilla erityisesti kellonaikojen opettelu.

Havahduin tähän itse asiassa jo joskus viime keväänä; kääk täytyyköhän kouluun mennessä osata kello…? Me ei olla hoksattu sitä opetella! Meillä on kyllä montessorikerhossa askarreltu pahvikello, ja meillä oli myös erittäin hyvä tarkoitus opetella sillä kelloa jo viime vuonna. Vai sitä edellisenä? Mutta se sitten vaan jotenkin… …unohtui. Kysyin tästä eskarissa, ja siellä vakuuteltiin, että ei tarvitse osata vielä kelloa, kaikki tällaiset opitaan sitten koulussa. No hyvä!

Mutta silti meille jäi kytemään ajatus, että olisi vaikka ihan jo aamulähtöjen (ja nukkumaanmenojen) helpottamiseksi hyvä, jos lapsi osaisi jo peruspiirteet kellotaulusta: mitä on tasan ja puoli? Ja ehkä myös varttia vaille ja varttia yli.

Eikös näilläkin jo pääse pitkälle? Näin me ainakin ajateltiin. ”Vähän yli tasan kahdeksan” tai ”kohta puoli yhdeksän” ovat jo tosi hyviä ajanmääreitä!

Oppi&Ilolta me saatiinkin sitten tulevalle koululaiselle juuri tähän tarkoitukseen tosi hyvä puuhakirja: Pyyhittävät kellopuuhat. Tämän avulla meillä on nyt tänä kesänä opeteltu kellonaikoja!

Kirja lähtee erilaisten tehtävien avulla tosi kivasti liikkeelle ensin tasatunneista, sitten edeten puolikkaisiin tunteihin ja vartteihin. Ja kun samalla vielä ostettiin kotiin viisarilliset kellot meille kotiin sekä ala- että yläkertaan, niin se oli sitten siinä! Tuleva ekaluokkalainen oppi tämän kesän aikana keskeisimmät kellonajat helposti ja vähän niin kuin leikkien, jahuu!

Esimerkiksi nukkumaanmenoon motivoiminen onkin nyt ihan selvästi helpottanut, kun voi lapsille sanoa, että ”hupsis, tulkaapa katsomaan itse katsomaan kelloa, että paljonko se on”. (Kymmenen, jaiks! Pitäisi palata jo arkiruotuun!)

Pyyhittävien kellopuuhien lisäksi Oppi&Ilolla on tämän syksyn uusille koululaisille kolme muutakin tosi hyödyllistä materiaalia, tällaiset meillä on käytössä: Kohti koulua -puuhakirja, Valppain mielin -puuhakirja (liikennepuuhaa) sekä ihan älyttömän hyvä ja monipuolinen puuhakorttisarja nimeltään Kouluunmenijä.

Meillä on siis puuhasteltu nyt näitä kaikkia. Osaa on tehty jo vähän aiemminkin: tuon Kohti koulua -puuhakirjan lapsi sai jo viime jouluna joululahjaksi Espanjaan asti, ja Kouluunmenijä-puuhakorttisetin puolestaan 7-vuotissyntymäpäivälahjaksi.

Kaikki näistä sopivat mun mielestä tosi hyvin just ekaluokkalaiselle, sekä tässä koulun alkaessa syksyllä että koko vuoden ajan. Ja totta kai myös eskarilaiselle vähitellen koulun ensimmäisiä taitoja pohjustamaan.

Superiso suositus myös esimerkiksi 6- ja 7-vuotissynttärilahjoiksi!

Esimerkiksi tältä näyttävät puuhakorttipakan puuhat:

Sitten muuten vielä pieni pro-tason (heh) vinkki.

Näiden poispyyhittävillä tusseilla tehtävien puuhakirjojen ja -pakettien mukana on aina oma (musta) tussi, mutta värikkäämpiä tusseja on ostettavissa myös erikseen. Me saatiin tyttöjen synttärilahjojen mukana keväällä kaksi pakettia näitä värillisiä tusseja, ja ne ovat tuoneet kyllä lisäiloa (ja väriä) puuhien tekemiseen.

Vinkki väritietoiselle siis! Tai etenkin jos näitä tekee paljon niin kuin meillä tehdään, kahden puuhastelijan voimin.

Pakko vielä muistuttaa, että kaikissa näissä tulevan koululaisen uusissa taidoissa pätee mun mielestä sama kuin kellon oppimisen kanssakin: kyllähän ne opit myös koulussa tulevat. Eli ei paineita tai stressiä! Kunhan sinne kouluun menee sitten kivalla mielellä torstaina.

Mutta tällaiset hyvät ja ikävaiheiden mukaan suunnitellut puuhakirjat vahvistavat orastavia tai puhkeamaisillaan olevia oman kehitysvaiheen taitoja. Lisäksi tosiaan mä uskon tosi vahvasti siihen, että onnistumisen ilo ruokkii intoa oppia! Lapsi huomaa, että erilaiset tehtävät ovat kivoja ja oppiminen hauskaa.

Sillä iloisella mielialalla kohti koulua – jo yliylihuomenna!

(”IIK!”, sanoo äiti)

Lapsen kanssa on muuten meillä nyt paljon puhuttu siitä, että mitä siellä koulussa tehdään. ”Siellä tehdään varmasti aika paljon erilaisia tehtäviä”, minä olen kertonut. Ja yhdessä ollaan todettu, että hei sehän on just kivaa!

Koulussa on siis varmasti tosi kivaa.

Näitä Oppi&Ilon tuotteita saa heidän oman verkkokauppansa lisäksi myös kirjakaupoista ja isoista marketeista, kuten K-Citymarketeista ja Prismoista.

Ja jesh! Sain Oppi&Ilolta kivat koulun alkuun sopivat tehtäväpaketit myös tänne blogiin arvottavaksi!

Arvotaan siis täten täällä kolme (3) Oppi&Ilon tuotepakettia, ja kuhunkin tuotepakettiin voittaja saa valita kaksi (2) kpl vapaavalintaista tuotetta seuraavista Oppi&Ilon tuotteista: Kouluun menijä -puuhakortit sekä Kohti koulua-, Valppain mielin-, Pyyhittävät kellopuuhat– tai Ketterät kirjaimet -puuhakirjat.

Kunkin palkinnon eli yhden tuotepaketin arvo on 21,80–27,40 € palkinnoksi valittavista tuotteista riippuen.

Arvonta on voimassa 5.-15.8.2019 ja siihen voi osallistua tavalliseen tapaan, eli kommentoimalla tätä blogipostausta! Kerro kommentissasi, että mitkä kaksi tuotetta annetuista vaihtoehdoista haluaisit teille, jos voitat! Ja voi toki kertoa lisäksi muutakin; esimerkiksi että onko nämä Oppi&Ilon erilaiset tuotteet teille entuudestaan tuttuja ja mitä ootte näistä tykänneet :) Me ollaan tykätty paljon!

Arvonnan säännöt löytyvät täältä.

PS. Oppi&Ilon uutiskirjeestä saa vinkkejä iloiseen oppimiseen ja esimerkiksi tiedon Oppi&Ilon ystävämyynneistä. Uutiskirje tulee noin kuukauden välein, ja sen voi tilata täältä.

 

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Oppi&Ilon kanssa.

6
Like
2

You Might Also Like

 • Sanna
  6.8.2019 at 04:33

  Ketterät kirjaimet ja kellopuuhat.
  Meilä 5.v on ollut nyt tosi kiinnostunu ajankulusta, tulisi siis hyvään aikaan tää puuhastelu

 • Karoliiinan
  6.8.2019 at 08:22

  Ketterät kirjaimet & kello! Meidän 4v rakastaa näitä Oppi&Ilo puuhakirjoja. Nyt vaan niiden tekeminen on jääny, kun noi kirjat on jo moneen kertaan tehty, joten pitäis kyllä ostaa uusia. Noita jälkiä on uuvuttava hinkkaa puhtaaks, jos ne unohtuu kuivumaan tohon kirjaan kiinni :D…

  • krista
   6.8.2019 at 09:46

   Huomasitko tuolta aiempaa vinkin, joku oli pyyhkinyt niitä vauvan kosteuspyyhkeellä! Siis kuivumisen jälkeen. Meillä ei olla testattu (tytöt pyyhkii heti itse, kun usein toinen sisko tulee tekemään heti perään), mutta täytyy ehdottomasti kokeilla, jos joskus jää kuivaumaan musteet kirjaan!

 • Anni
  6.8.2019 at 08:31

  Kohti koulua ja kellopuuhat eskarilaiselle 😊

 • Marja-Leena
  6.8.2019 at 09:19

  Kouluun menijä ja pyyhittävä kellotaulu! Samaan heräsin minäkin, et ei oo tullu paljon kelloa opeteltua esikoisen kanssa

 • Sanna
  6.8.2019 at 09:56

  Kohti koulua ja Ketterät kirjaimet.

  Mä opin eskari-ikäisenä kellon sillä, että sain tuliaislahjaksi ihanan hiirikellon. Sitten ku se oli kädessä niin kyllä sen siten opetteli. Tietty pienen aikakäsitys saattaa olla vähän hatara, vaikka periaatteessa osaisi lukea kellotaulua. Mutta kyllä musta tuntuu, että se on myös lapselle kiva, että osaa koulupäivän aikana vähän paremmin hahmottaa esimerkiksi paljonko koulupäivää on jäljellä.

 • Hanna Koooooo
  6.8.2019 at 10:13

  Kouluunmenijä sekä kellopuuhat. :) <3

 • Anna A
  6.8.2019 at 10:29

  Kouluun menijä ja pyyhittävät kellopuuhat!

  Hyvä vinkki nuo lisätussipaketit. Meillä nuo mukana tulevat tussit eksyvät aina kynälaatikkoon ja niitä käytetään tavalliselle paperille ja ovat sitten käyttökelvottomia…
  Meillä on muutamia näitä pienempien piirustuskirjoja ollut. Muistaakseni joku vuosi sitten (viime kesänä?) Hesestä sai lastenaterian yhteydessä joitain oppi ja ilo kortteja ja niitä on myös tehty!

  Meillä mennään ens maanantaina kouluun… Iik ja kääk :)

 • Soile
  6.8.2019 at 10:55

  Kohti koulua -puuhakirja ja Ketterät kirjaimet tulevalle eskarilaiselle! Meillä on puuhakirjat ja -kortit ahkerassa käytössä erityisesti automatkoilla, ovat pelastaneet monta pitkää ajomatkaa :)

 • Jonskuti
  6.8.2019 at 11:23

  Kohti koulua ja valppain mielin olisi valinta kummitytön perheelle lahjaksi. Oma poika vasta kaksi niin hänelle muita kivoja puuhia :)

 • Vaeltajatar
  6.8.2019 at 11:28

  Kouluunmenijä ja kellopuuhat 😊

 • Lilas
  6.8.2019 at 12:46

  Jonkin verran ennestään nämä ovat tuttuja. Voiton sattuessa kohdalle kiinnostaisi kohti koulua ja valppain mielin.

 • Liina
  6.8.2019 at 13:11

  Kouluun menijä ja Ketterät kirjaimet

 • Pampula
  6.8.2019 at 16:21

  Oppi&Ilo -kortit ovat tuttuja työn kautta! Jos voittaisin, valitsisin Ketterät kirjaimet -puuhakirjan ja Kouluun menijä-puuhakortit.

 • MarjaKoo
  6.8.2019 at 17:06

  Kouluunmenijän puuhakortit ja ketterät kirjaimet, siinäpä paketti! Lahjaksi menisi.

 • Eve S.
  6.8.2019 at 17:07

  Kouluumenijä-puuhakortit ja ketterät kirjaimet olisi mieluisat tulevalle ekaluokkalaiselle.

 • MP
  6.8.2019 at 17:36

  Kohti koulua ja Ketterät kirjaimet. Oppi&Ilo-tuotteet ovat tuttuja! Pyyhittäviä kirjoja ja kortteja on kotona sekä saman tuotemerkin matkapelejä ja muita puuhia. Olen opettaja ja olen vienyt kouluunkin välipaloiksi oppilaille. Ovat tykänneet ekoista kutosiin asti! Samalla vinkkaan Oppi&Ilo-sivun ilmaisista verkkopeleistä lapsille. Olen joskus oppilaiden kanssa pelaillut.

 • Maalainen
  6.8.2019 at 18:50

  Kohti koulua ja pyyhittävät kellopuuhat 😊

 • miral
  6.8.2019 at 19:15

  Kouluunmenijä-kortit ja kellopuuhaa. Paljon löytyy oppi & ilo -tehtäväkirjoja ja kortteja tästä taloudesta jo ennestäänkin, mutta noita ei vielä. Koodauspuuhia on viimeisimmäksi tehty.
  Meilläkin esikoinen aloittamassa koulun tällä viikolla!

 • Marshall
  6.8.2019 at 19:59

  Kouluunmenijä-puuhakortit ja kellopuuhat :) olisi ihania!

 • Mira S.
  6.8.2019 at 20:41

  Meillä poika on kaksi tämmöistä puuhakirjaa saanut lahjaksi ja tykkää hirveästi! Moneen kertaan tehty ja pyyhitty ja tehty taas, joten uudet tulisivat tarpeeseen. :D Pyyhittävät kellopuuhat ja Kouluunmenijän puuhakortit olisi oma valinta tulevalle ekaluokkalaiselleni.

 • 1 2 3 4 5 6