Mistä Linnanmäki on saanut nimensä?

”Miksi Linnanmäen nimi on Linnanmäki”, kysyi lapsi joskus alkukeväällä, kun silloin vielä suljetun Linnanmäen hiljaiset laitteet vilahtivat bussin ikkunasta.

Minulla oli aiheesta mielessäni hämärä muistikuva, mutta satavarma en ollut – niinpä tarkistin Googlesta. Olisitteko te muut osanneet vastata?

Muistin siis itse sen verran, että nimitys liittyisi jotenkin vesitorneihin. Siihen punaiseen tiilipömpeliin, jossa ennen oli sisällä nuhjuinen eläinjuna ja nykyisin sisävuoristorata – siis siihen, minkä ympäri Muksupuksu-juna ajaa. Mutta miten se sitten siihen vesitorniin liittyi…?

No. Wikipedia tiesi (täällä). Alueen nimi on alunperin ollut Vesilinnanmäki, ja nimi tuli kahdesta vesitornista eli vesilinnasta.

Toinen vesitorneista on siis tuo pyöreä tiilirakennus, mutta toista en saa mieleeni millään. Toinen sivu Wikipediassa (täällä) kertoo, että se on suorakaiteen muotoinen ja sijaitsee vuoristoradan takana – täytyypä ihan sillä silmällä katsella joku kerta.

Tähän liittymättömänä asiana (sarjassamme tajunnanvirtaa) olen usein miettinyt, että missäköhän siellä on se omakotitalo. Joskus ajat-ajat sitten luin jostain lehtijutusta, että siellä on tosiaan joku vanha talo (puutalo?), jossa ihan asutaan. Tai ainakin jutun ilmestymisen aikaan asuttiin. Mua jotenkin ihan hurjasti kiinnostaa nämä tällaiset; joskus Hesarissa oli juttusarja erikoisista asutojen sijainneista ja jos en ihan väärin muista, joku myös asuu (asui?) eduskuntatalossa ja joku Olympiastadionilla. Aika huikeaa.

PS. Viime aikoina olen katsonut myös Googlesta mm. nämä lasten kysymykset:

  • Onko vauvakrokotiileillä hampaita?
  • Minkä planeetan ympärillä on sellainen rengas?

Miten vanhemmat pärjäsivät ennen Googlea…?

32

You Might Also Like

  • Elmeri
    13.7.2017 at 18:01

    Muakin kiinnostaa, piti tämäkin googlettaa 😊 Enää siellä ei asuta. http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002571598.html

    • krista
      13.7.2017 at 19:22

      Joo, just tämä! Hitsi en pääse lukemaan koko juttua, kun ei ole lukuoikeutta, höh!

  • Mirva / Little Messers' House
    14.7.2017 at 00:11

    ”Miten vanhemmat pärjäsivät ennen Googlea…?”
    En todella tiedä! Luin jostain et 5 vuotias kysyy keskimäärin 400 kysymystä päivässä (muistaakseni, saattoi olla myös 4 vuotias ja 500 kysymystä…. Tai jotain sinnepäin). Meillä ainakin Google laulaa kaikenpäivää! Ja ne kysymykset välillä kun ei meinaa ymmärtää et mitä toinen edes kysyy.. ;)

  • Lilah
    14.7.2017 at 08:23

    Turussahan yliopiston osoite on Vesilinnantie – ihan vastaava linna sielläkin.

    Oonkohan uuvuttanut omat lapseni vastauksilla koska ne ei kyllä missään nimessä ole ikinä kyselleet noin paljoa kuin Mirvan mainitsema keskimääräinen. Huh!

    • Karkkibee
      14.7.2017 at 08:55

      Hih, sama. Mulla on hyvin epäuteliaat lapset :D – en edes muista niiden koskaan oikeastaan kysyneen mitään erityisen mielenkiintosta, varmaan siksi kun itse koko ajan pölötän niille bussissa vaikka että ”tiesittekste muuten että…”

      • Karkkibee
        14.7.2017 at 09:01

        No okei nyt kun oikein rupesin miettimään niin onhan sieltä tullut näitä ”mihin avaruus loppuu, mistä tiedetään että avaruus loppuu, miltä se ei-mitään tuntuu ja ihan peruskyssäreitä puunlehtien väristä ja miten australiassa voi olla yö ku meillä on päivä sun muuta” mutta siis hyvin vähän per päivä – ehkä kolme kysymystä. Ja vastaus ei yleensä kiinnosta kahta minuuttia kauempaa :)

  • Tilia
    14.7.2017 at 08:35

    Vesilinna löytyy myös Jyväskylästä. Sisältää nykyään vesi- ja näkötornin ja Vesilinna-nimisen ravintolan lisäksi myös Luontomuseon.

  • Puumis
    14.7.2017 at 10:21

    Mä ainakin muistan, että serkkujen kysymystulvaan keksin aina vastaukset silloin teininä kun niitä joskus kaitsin, ihan vaan (köhköh) omasta päästä. Niillä on varmaan ollut tosi hauskaa kouluun mennessä. ”Mitä, eikö maapallo olekaan litteä ja eikö menninkäiset koputtelekaan pienellä, haltijoitten lahjoittamalla vasaralla linnunmunien kuoria, että ne poikaset pääsee ulos?” :D

    • Emmi
      14.7.2017 at 11:11

      Mun noin 10 vuotta vanhempi serkku kertoi meille kun oltiin jotain 6v, että fritsut hänen kaulassaan oli jättiläishämäkin puremajälkiä. Minä en uskonut mutta saman ikäinen toinen serkku tunnusti yläasteella että hän oli pelännyt ja etsinyt niitä jättiläishämähäkkejä :D Sisarukset ja läheiset serkut on kyllä parasta maailmassa <3 No toki edelleen jos näen kyseisiä jälkiä jollakin kaulassa ajattelen että "vau, täälläkin niitä jättiläishämähäkkejä siis on". Itse en edes teininä niihin törmännyt :D

  • Heidi
    14.7.2017 at 13:02

    Ennen Googlea tarkistettiin faktat kirjojen kautta, jos meillä oli sellainen joka keskittyi keskustelun aiheeseen :D Toimi ihan hyvin!

  • Ebe
    14.7.2017 at 17:59

    Ei nyt liity tähän mutta näkynyt varmaan viikon verran jo huonosti tää sivu. Välillä parani ku päivitti mutta nyt ei auta enää sekään. Näyttää ns keskeneräiseltä tai häthätää kokoon kyhätyltä sivulta, tosi raivostuttava lukea :(

    • krista
      14.7.2017 at 19:35

      Onko sullakin mobiili? Mikä laite ja mikä selain? Tästä on tullut nyt jonkin verran viestejä (meidän laitteilla Android ja Crome/Explorer näkyy normaalisti) ja häikkä osui tietysti kurjaan aikaan, kun kaikki lomailee… Mutta yritän saada jonkun kiinni ens viikolla!

  • Ebe
    14.7.2017 at 19:50

    Android ja Chrome. Voihan kökkö, toivotaan jos joku löytyis :)

    • krista
      14.7.2017 at 21:09

      No hitsi, mulla ja Joelilla näkyy Android-Crome yhdistelmällä ihan normaalisti. Mutta joku häikkä on tosiaan päällä, muiltakin tullut siis samanlaista viestiä. Toivottavasti saadaan korjattua pian, hyvä kun laitatte viestiä näistä!