Back to patukka

Olen saanut Instassa useampiakin kysymyksiä, että mitäs ihmettä (ilmeisesti ihan hyvää?) mun hiuksille on tapahtunut.

No, ainakin niistä lähti Suomeen-tulon jälkeen 15 senttiä pituutta, ja toki värin päivitys ja tehohoitokin varmasti vaikuttavat.

Itse olen (hetken totuttelun jälkeen) tykästynyt tähän uuteen pituuteen. Vai lyhyyteen? Tai no ehkä tätä pituudeksi edelleen kutsutaan.

Lähes vyötärölle ylettyneet hiukset olivat toki… …pitkät, mutta samalla ne tuntuivat myös jotenkin raskailta – väsyneen naaman kanssa tuntui usein siltä, että äääää kaikki roikkuu vaan alaspäin. Ja sitten heitinkin päähän aina sen oman klassisen ikivakkarini, kolmen sekunnin äitinutturan. Se sentään nosti edes jotain ylöspäin.

Nyt mitan lyhennyttyä hiusten auki pitäminen tuntuu paljon luontevammalta. Jesh! Ehkä tämä onkin just sopiva hiusten pituus mulle!

Ja ei, nuo kiharat eivät ole mulla heti aamulla herättyäni.

Mutta ulos lähtiessäni jo ovat.

Kiitos perinteistäkin perinteisemmän (ja superhelpon!) kiharrusmenetelmän nimeltään…

…patukat. Tässä työpöydän kulmalla, otetuna pois 45 minuutin päässä pidon jälkeen.

Bongasin tuollaiset patukat Espanjasta basaarista – oisko ollut alle euron pussi.

En tiennyt alkuun yhtään, että miten noita oikein käytännössä käytetään; patukka oli siis mulle ulkonäöltään tuttu (eiks näitä jotenkin mummot ole joskus käyttäneet…?), mutta mitä eroa on esimerkiksi patukan paksuudella, ja niin edelleen…

(jätetäänpä kaikki kaksimielisyydet nyt pois tästä)

Niinpä ostin alkuun paksuimmat ja ohuimmat, ja vähän testailin. Sitten ostin vielä keskikokoisetkin. Lopulta päädyin siihen, että sellaiset suht luonnolliset, puolisotkuiset ”latvasta kihartuu luontevasti vähän” -kiharat saan laittamalla päällimmäisen kerroksen 3-4 paksummalla patukalla, ja alahiukset puolestaan 2-3 keskikokoisella.

Tämän päivän kiharat tein tuolla setillä, joka ylhäällä olevassa työpöytäkuvassa näkyy. Ja näin päin rullaan ne:

Laitoin siis esimerkiksi tänä aamuna patukat päähäni heti herättyäni, siinä hammaspesun ja aamutoimien yhteydessä. Rullaamisessa menee ehkä kaksi minuuttia, kun siihen on rutinoitunut.

Ja sitten nappaan ne pois, kun pitää lähteä ulos ulko-ovesta. Tuollainen vajaa tuntikin riittää, mutta toki jos on myöhemmin jonnekin meno ja voi olla sitä ennen kotona pari tuntia patukat päässä, niin kiharoista tulee vielä selkeämmät. Alkuun jopa yritin patukat päässä nukkumista, mutta sitten totesin, että…

…hyvä uni on mulle tärkeämpää kuin ulkonäkö, kiitos vaan.

Tuolleen ne sitten on päässä. Kaunista, haha.

Patukoiden avaamisen jälkeen ”auon” hiusosiot sormilla (ettei jää sellaisiksi enkelinkiharoiksi) ja puristelen vähän sotkua, ja sitten sutaisen vähän kiiltoseerumia päälle. Sitten suihkauttelen parit suihkaukset lakkaa; en päälle, vaan tukan ”sisään” eli kiharoiden väleihin.

Nopea ja vaivaton juttu – ja jesh, tän ansiosta mua voi nähdä myös hiukset auki, rasti seinään.

…ja jos haluaisi ”piukemmat” ja korkkiruuvimaisemmat kiharat, patukan voisi rullata myös näin, että kieputtaa hiusosion ensin itsensä ympärille tötterönä.

Tällöin (mun mielestä ainakin) patukan pitää olla päässä vähän pidempään kuin mun tekniikassa – ja mun makuun nuo ”avonaiset” isommat sotkukiharat on mulle itselleni arkikäyttöön sopivammat.

Ja vielä erikoisvinkki – jos on enemmän aikaa käytettävänä – on sitten se, että rullaa kiharat vähän kosteina, ja patukoiden ollessa päässä välillä vähän kuivailee niitä.

Jos on sileämmät hiukset, niin pysyvyyteen tarvitsee varmaan jotain… …pohjustusainetta. Ja toki jos kuumentelee, niin joku lämpösuoja ehkä on hyvä olla?

Mutta mulla nämä syntyy aika minimivaivalla. Siinä aamukahvia hörppiessä. Ei ne välttämättä iltapäivällä enää ihan samalta näytä, mutta… …no, harvoin vilkaisen peiliin nyt muutenkaan, haha.

Suositteluni siis; jos jostain hamalta 80-luvulta on sulle jäänyt patukat laatikonpohjalle, niin ota ihmeessä käyttöön! Ihan näppärä perinteinen väline!

19

You Might Also Like

 • saaana
  16.4.2019 at 17:52

  Jos sulla on yhtään luonnonkiharaan taipuvat hiukset, suosittelen tutustumaan curly girl metodiin. Siinä annetaan hiuksille eväät luonnolliseen kihartumiseen. Aluksi tuntuu hankalalta ja siltä, että vaatii paljon, mutta hiukset tykkää! Suosittelen facebookin curly girl suomi -ryhmää.

  • krista
   16.4.2019 at 22:45

   Oho, pitääpä tutustua! Mulla on tällaiset… …sotkuiset luonnostaan. On ne ilmeisesti enemmänkin kiharuuteen taipuisat kuin suoruuteen; vähän tuollainen karhea ja paksu peikkotukkalaatu :D Mutta tutustun, kiitos vinkistä!

 • Anniina
  16.4.2019 at 18:32

  Minulla on tallella 90 luvulta, ja olen jopa nukkunut nuo päässäni 😂. Märkään ja yön yli niin kiharat on kunnon permanentin näköinen 😂

  • krista
   16.4.2019 at 22:48

   Joo tämä on kyllä kunnon ysäri(tai jopa kasari?)väline. Mut hei TOIMII! Mitään sähköisiä kihartimia en omistakaan… Tai no joku ikivanha suoristusrauta mulla taitaa olla, jos en ole kierrätysryhmämyynyt sitä eteenpäin. Mutta en edes koskaan kokeillut tehdä sillä kiharoita, vaikka ne kai onnistuu. Jotenkin nuo kuumat välineet ei ole ihan mua varten, mä vaan poltan niillä itseni :D

 • Julia
  16.4.2019 at 19:39

  Mulla saattaa vielä olla näitä teini-iästä jälellä – Silloin oli muotia kähertää pää näillä sillai tosi käkkäräksi 😝 (Tai
  vaihtoehtoisesti ottaa permis – Joka
  on muuten vissiin tehnyt taas paluun. Tai krepata hiukset 🙊).

  Mut siis ihanan näkönen tukka sulla patukoilla 😍👌 Ja hiustenleikkuu 👌 Olet tosi kaunis!

  • krista
   16.4.2019 at 22:54

   Oi, kiitos <3 <3 <3
   -
   Ja hei esiin kaapista vaan ja testiin! Mäkin voisin joskus testata noilla pienillä rullilla ihan sellaista totaalikäkkärää :D Mulla on muuten myös kasari-kreppirauta jossain. Mutta en kyllä ehkä uskaltaisi testata :D Siinä oli kaksi erilaista terää, krepit tai laineet.

 • Torey
  16.4.2019 at 20:06

  Vitsit että näyttää hyvältä!

  Mä kiharsin pitkää tukkaa vuosi sitten sellasen paksun hiuspannan (mikä se on?) avulla. Hiukset kieputetaan sen ympärille. 😊

  https://naissanelioissa.wordpress.com

  • krista
   16.4.2019 at 22:55

   Kiitos! <3 Ja hei mulla onkin tuosta joku mielikuva, mutta mitenköhän se meni... Ja kokeilinkohan mä sitä itsekin...? :D Pitääpä googlata!

 • Jessie
  16.4.2019 at 21:36

  Mulla on noi käytössä öisin. Päälaelle korkea ponnari ja hiukset parille rullalle. Tuntuu nukkuessa ihan samalta kuin nukkuisi korkealla nutturalla, eli ei haittaa yhtään. Testaapa!

  • krista
   16.4.2019 at 22:57

   Oho, ai ponnarin kanssa! Mullahan on korkea nuttura öisin eli vois toimia! Siitä ponnarin kohdasta ei jää jälkeä kiharoihin….?

   • Jessie
    16.4.2019 at 23:13

    En ole huomannut että jättäisi. Käytän sellaista spiraalihiuslenkkiä, joka pysyy hyvin vaikken laita kovin tiukalle.

    • krista
     17.4.2019 at 09:14

     Aaa joo se on varmaan se salaisuus, ettei jälkiä jää!

  • RainDrop
   17.4.2019 at 09:23

   Ponnarin hiukset voi kihartaa myös sukkanutturalla, se on vähän pehmeämpi kuin nuo patukat ja pysyy ainakin mulla paremmin. Netistä löytyy ohjeita jos ei oo tuttu, mutta siis vanhasta sukasta leikataan kärki pois ja sukka rullataan donitsiksi. Hiukset kierretään sitten latvasta alkaen sen ympärille, sillä saa aika kivat kiharat myös :)

   Mulla on tommoset patukat kans, mutta en pysty nukkumaan niitten kanssa ja harvoin on aikaa aamulla useampaa tuntia ennen lähtöä niin on jäänyt käyttämättä. Mutta ostin netin kautta pehmeät vaahtomuovirullat joissa on vaan ohut rautalanka keskellä, niiden kanssa onnistuu nukkuminenkin :)

   Ja tosi kaunis tukka sulla Krista, ja hyvin sopii tuo pituus.

 • Mansikka
  16.4.2019 at 22:28

  Ihanat kiharat ja muutenkin näytät kauniilta! Hiusten väri ja pituus sopivat sulle tosi hyvin :) <3

  • krista
   16.4.2019 at 22:58

   Voi ihanaa, kiitos <3 <3 <3

 • Anna
  17.4.2019 at 14:31

  Luulin nähneeni noita patukoita tänään Tokmannilla myynnissä!
  Joskus aina iskee hiushaikeus kun on kaikkea kivaa mitä niille voisi tehdä. Meillä äidin puolen suvussa naisilla on kaikilla piikkisuora, ohut ja liukas tukka (paitsi yhdellä tädeistä joka peri vaarin kiharat ja aavistuksen paksumman tukan). Isälläni ja veljelläni puolestaan on luonnostaan vahvat ja kiharat hiukset. Veljellä oikein sellaiset keltakullan väriset korkkiruuvit ihan luonnostaan ennen armeijaa kun kasvatti pitkät hiukset.
  Sitten lopulta onnistun kuitenkin aina kääntämään ajatteluni siihen että lyhyet hiukset ovat pirteät ja helppohoitoiset. Voin leikata itse ja vaikka koneella ajellen pitää pituuden kurissa. Ei ole liian kuuma eikä kuivumisessa mene tuntikausia.
  Mutta silti olisi ihana kun hatun alta valuisi lainehtien kihartuva hiuspilvi.
  Nyt menee jo ihan höpötintiksi koko viesti, mutta jos saisin itse luoda itselleni sellaiset hiukset joita pitäisin täydellisinä niin haluaisin luonnostaan taipuisat (ei mitään säkkäräkiharaa) hiukset jotka leikkaisin edestä pidemmäksi ja takaa niskan paljastavan mittaisiksi. Värinä luulen että minulle sopisi ja itsekin tykkäisin tummanruskeasta. Nykyinen värini on vähän harmaaseen taittuva tummanruskea pohjalta ja vaaleampi kellertävänruskea pinnalta.
  Siitä on kyllä vuosia kun olen viimeksi värjännyt hiuksiani. Välillä tekisi kovasti mieli, mutta sitten muistan taas takjut, hoitoainepakon, suihkussa valuvan värin ja juurikasvun ja totean että ei, kyllä minä mieluummin pidän oman värini. Isäni muuten luuli vuosia että värjään tukkaani kun se on iän myötä luonnostaan tummunut. Lapsena olin pellavapää :)

 • MMinne
  17.4.2019 at 14:52

  Itseltäni löytyy myös muutamat tuollaiset patukat ja ne ovatkin käteviä lyhyessä käytössä. Mutta pidempään ollessa ne alkavat mulla jotenkin putoilemaan, vaikka hiukset on luonnostaan kiharat eli karheat. Siihen auttaa patukat, joissa on päässä reikä, johon se toinen pää pujotetaan. En nyt nopealla googlauksella löytänyt samanlaisia, mutta vähän tämän tyyliset:
  https://fashiongirl.fi/vaahtopapiljotit-3-kpl.html
  Toimii erityisesti yön yli, nämä eivät rullaannu auki. Ovat myös jotenkin pehmeämmät pitää kuin nuo tavispatukat, mutta onhan ne vähän hankalat yöllä päässä. Tottumiskysymys varmaan toki sekin, ensiksi tuntuu painavan aivan pirusti, vaikka miten olis..

  En olekaan kiharrellut noilla vuosikausiin, kiitos muistutuksesta! :) Ihanalta näyttää hiuksesi!