Terveen merkki: kylppäri-innostus!

No niin, lisää toipumisen merkkejä! Tein tuossa massiivisen puhtaanpyykinlajitteluoperaation (tämä ei ole se merkki) ja totesin, että nyt kuulkaas hemmetti vie kaadetaan yksi seinä.

Idea ei ollut uusi, mutta sen toimeenpanovimma iski siinä pyykkivuoren äärellä akuutisti päälle. Meillä on tuolla 4,5 neliötä tilaa, joka tekisi elämänlaatuun niiiii-iiiin ison (pyykkihuollon kokoisen) parannuksen!

…että jos joskus vois elää sellaista elämää, että yläkerran avoimeen tilaan tullessa näky ei olisi tämä:

näkymä makuuhuoneessa

Makuuhuoneessa on pyykkikori. On oma kori likaisille sukille. Oma röykkiö likaisille lakanoille ja pyyhkeille. Kaiteella puolipuhtaita. Lipastolla puhtaita, jotka eivät ole päässeet vielä hyllylle. Pyykkitelineellä puhtaita kuivumassa.

Kylpyhuoneessa on kaksi pyykkikoria (nuo läjät lattialla; on siellä koritkin, lytyssä), toinen lasten 60 ja toinen 40 asteen pyykille. Pöydällä ruskeissa pikku koreissa tyttöjen käytössä olevat vaatteet. Pöydän alapuolen ritiläkoreissa seuraavan/edellisen koon vaatteita ja väärän kauden vaatteet (nyt kesävaatteita). Keskellä pöydällä pinossa puhtaita, jotka eivät päässeet vielä tälläkään lajittelusessiolla kaappiin. Tuossa tuolilla Joelin puhtaita, jotka lajittelin siihen valmiiksi kaappiinviemistä odottamaan.

Tuolla ”oksalla” roikkuu käytössä olevia pyyhkeitä, Seeluskan kurapuku, sukkatelineellä kuivumassa lasten sukkia. Ja tuolla saunassa toinen pyykkiteline.

kylpyhuone nyt

GRAAH!

Pyykkihuolto on mun mielestä ehkä vähiten veemäinen kotityö. (ja tämä oli siis tosi paljon sanottu) Pyykkineurootikkona (siitä aiemmin täällä; ja HUOM tuo vanha postaus on osa vanhaa kaupallista yhteistyötä, mutta siitä mä siellä olin kertonut) lajittelen pyykit tarkkaan ja mulle on esimerkiksi ihan luksusta tuo, että pyykkikoreja on useita – niihin, kun heti laittaa vaatteet riisuessaan, niin lajittelutyö on jo pitkällä!

Mutta… äääh aina keskellä meidän makuuhuonetta!

Ja koska siis muitakin vaihtoehtoja meillä olisi.

Joskus 1,5 vuotta sittenhän sain edellisen toimitasykäyksen tässä pyykinsijaintiasiassa. Silloin poistettiin meillä käyttämättömänä olleesta saunasta lauteet (siitä täällä) tarkoituksena siirtää pyykkihuolto sinne. Idea oli hyvä, mutta jäi puolittaiseksi: saunan puolelle meno tuosta oviaukosta tuntuu vaan liian.. …ahtaalta ja väkisinkin ainakin toinen pyykkitelineistä kantautuu edelleen makuuhuoneeseen.

Samoin likaisista pyykeistä suurin osa on edelleen makuuhuoneessa.

Tahtoo kodinhoitohuoneen!

sauna nyt

Tuo seinä! Tuo seinä! Tuon seinän poisto muuttaisi kaiken!

Kaivoin esiin kynän ja ruutupaperia ja aloin piirtää. Tässä siis kylpyhuoneen ja vaatehuoneen tilanne nyt:

tilanne nyt

…kun se voisi olla vaikka:

uusi kylpyhuone pohjapiirrustus

Tuonne saunaan siis mahtuisi iso ovellinen kaapisto, jossa jokaiselle pyykkilajille voisi olla oma ritiläkorinsa/pussinsa! En ehkä kestä, miten mahtavaa!!!! Voi hemmetti mä oon kotiäiti: mä unelmoin tällaisesta!!!!!

Lisäksi sinne matalaan tilaan mahtuisi saman verran pöytä- ja ritilälokerikkotilaa kuin nyt tällä hetkellä. Eli tuplasti yhteensä. Tuossa kylppärin matalassa tilassa tuo meillä jo-olemassa-oleva pöytäsysteemi on toiminut tosi hyvin.

Takaseinällä esim. ylhäällä voisi olla pari hyllyä varastointitarkoitukseen ja sitten keskellä ne pyykkitelineet…

Ah <3 <3 <3

Joel tämän nähdessään otti puheeksi (taas kerran) kuivausrummun. Sekin mahtuisi. Mä periaatteessa sitä vastustan, mutta hmm ehkä lakanoille sitä vois…? Äh, mä oon aina vastustanut sitä; en ole varma, olenko valmis kääntämään kelkkaani! (lue: en ole)

sauna tilaa

Käyttämätöntä (tai no: huonostikäytettyä) tilaa!

Se isoin juttu olisi nyt siis tuon seinänpuolikkaan kaataminen… Se ei itse asiassa ole niin pikkujuttu kuin mitä moukari kädessä (heh, kuvainnollisesti – ei sentään vielä) voisi kuvitella. Saunan vesieristys siitä rikkoutuu – joten jos puutalo joskus myydään, se voi olla ostajalle isokin juttu. Mutta pitää ajatella meitä itseämme eikä mahdollisia tulevia ostajia – mehän tässä asumme. Silti ajatus vähän kummittelee.

Lisäksi sekä kattoon että lattian ja seinän kaakeliin tulee jonkinlainen ”aukko” poistuvasta seinästä. Lattiaan voi tietysti laittaa vaikka kynnyksen, se olisi mulle ok. Mutta entä seinän kaakelin kohdalla (voisiko siihen laittaa jonkun värillisen hauskan raidan?) ja katossa…?

Koko kylppärin remontoiminen (uudet kaakelit jne) on budjettisyistä mahdotonta.

Ideoita? Mielipiteitä?

Hehe ja nyt pitää käyttää vanhaa mainoslausetta: eikä siinä vielä kaikki.

Tuolle samaiselle tilalle kun olisi olemassa kilpailevakin käyttötarkoitus. Jos pyykinhoitohuone olisi tämän hetken akuutein tilantarve, niin noin viiden vuoden päästä unelma saattaisi olla tämä:

lastenhuone makuuhuone pohjapiirrustus

…eli yläkerran ”ison avaran tilan” (=nyt meidän makkari= just tuo pyykkikaaostila) lisäksi sinne olisi tosi helpolla saatavissa myös toinen ihan oikea ja hyvänkokoinen huone. Joko tytöille tai makkariksi meille vanhemmille.

Tai vaikka tytöille omat huoneet ja vanhempien makkari muuttaisi alakertaan.

Ihana ajatus tässä on se, että vaikka neliöitä meillä ei ole nelihenkiselle perheelle kuin… …ehkä keskiverrosti (vähän alle 100 neliötä virallisesti, mutta laajennusten ansiosta lattiapinta-alaa vähän enemmän), tämä vanha puutalo kuitenkin vielä hyvin joustaa meidän perheen tarpeisiin. Ehkä ikuisesti. Yläkerran mahdollisuuksista kirjoitin muuten jo iät-ajat-sitten täällä.

Eli että vaihtoehtoja on.

Mutta nyt hemmetti vie ensin se kodinhoitohuone! Tahtoo kodinhoitohuoneen!

26

You Might Also Like

 • Sus-anna
  27.10.2015 at 16:44

  Vahva jees sille että pyykit pois aulasta/makkarista. Mutta kerrohan, miksi vastustat kuivausrumpua? Mitkä on faktat taustalla :) Ihan varmaan ilmankin pärjää, minä vain hlökohtaisesti 6+koira taloudessa priorisoin ton kapistuksen top3n joukkoon kodin mööpeleistä ;) Toki kuivausHUONE tai pyykkärikodinhoitohengetär ois se unelma, mut nyt olen onnellinen tuosta kapineesta.

  • krista
   27.10.2015 at 16:51

   Tämä kuivausrumpuvastaisuus on mun henkilökohtainen päähänpinttymä, joka liittyy tuohon värineuroosiin :D Eli oon niin tarkka väreistä, että mulle on vaan on aivan sietämätön se ajatus värien haalistumisesta/pinnan nyppääntymisestä. Esimerkiksi näen TASAN lasten vaatteesta, jos sitä on salaa kuivausrummuteltu anoppilassa, GRAAAAAH :D Tämä todennäköisesti liittyy pitkälti siihen, että meillä käytetään niin kirkkaita värejä (ja mun silmä huomaa sävyerot), esim. Joel aikoinaan kuivausrummutteli omat vaatteensa systemaattisesti aina – mä aina vinoilen, että ne olikin kaikki sellaisia pierunvärisiä jo valmiiksi :D Eli pitkälti mun oma päähänpinttymäneuroosi; jotain munkin pitää (ikään kuin Joelille vastapainona) kategorisesti vastustaa :D

   MUTTA samaan hengevetoon myönnän, että esimerkiksi lakanoille se voisi olla hyvä. Mutta kannattaako ostaa kallista laitetta vain siihen. Ja toinen, mitä mulle on kehuttu, niin on täkkien/tyynyjen peseminen (ja hyvänäpysyminen). Mutta niitä me voitais käytännössä rummutella anoppilassa. Käytännössä ollaan tehty niin vain kerran :D Mutta kuohkeita tuli, pakko myöntää!

   • Hattis
    27.10.2015 at 20:32

    Entäs kuivaava pesukone? Jos siis olisi myös pesukoneen osto ajankohtaista. Jos vain lakanoita ajattelet. Meillä oli sellainen, ja ihan hyvin vältti just lakanoille jne. Itseasiassa en ikinä kuivannut lakanoita loppuun (koska meidän kuivaavan pesukoneen silitystoiminto ei ollut kovin häävi) vaan jätin ne vähän kosteiksi, viikkasin muutaman kerran ja nostin oven päälle/pyykkitelineelle/muuhun sopivaan paikkaan kuivumaan. Ja tadaa – kuivuessaan lakana siliää ihan itsestään ja on helppo viikata loppuun. Suuri etu tässä on myös se, että puolikuivina lakanat vievät loppuun kuivuessaan murto-osan siitä, mitä ne veisivät auki levitettyinä. Tämä oli suuren suuri etu pienessä kämpässä. Kuivasin tuolla myös alusvaatteet (paitsi en rintsikoita).
    Muuten olen aika samaa mieltä tuosta kuivausrummun kuluttavuudesta. Nyt meillä on ihan oikea kuivuri, ja olen edelleen hyvin kranttu laittamaan sinne mitään muuta kuin lakanoita ja sukkia :D

    • krista
     27.10.2015 at 21:06

     Heh no toihan itse asiassa ON kuivaava pesukone; juurikin se sama, jolla Joel aikoinaan kuivasi. Mutta kuivaustoiminto oli mennyt rikki jo siinä vaiheessa, kun yhteen muutettiin. Nyt se siis vain pesee :) Ollaan kauhulla odotettu, että meneeköhän se jossain vaiheessa rikki kokonaan (välillä osoittaa merkkejä siitä), mutta ONNEKSI toimii edelleen. Oh mä kaipaan mun vuonna -97 ostetusta minipesukoneesta, joka ongelmitta toimi niin kauan (varmaan toimii edelleen), kun mä jätin sen Punavuoren-kotini seuraavalle ostajalle vuonna 2011. Se varmaan toimii ikuisesti! <3
     -
     Mutta JOS (kop kop puuta) pesukoneen osto ois joskus ajankohtaista (niin kuin ehkä on), niin sitten kuivaustoiminnolla varustettu vois olla hyvinkin sopiva vaihtoehto just lakanoita sun muita ajatellen!

   • Sus-anna
    27.10.2015 at 20:56

    No just lakanoille, pyyhkeille, sukille, alusvaatteille (ei rintsikat) jne mäkin kuivausrumpua käytän. Joihinkin lastenvaatteisiin (mulla ei värifriikkiyttä sen suhteen ;) ) kyllä myös, osa kestää kuivauksen hyvinkin. Arempia materiaaleja en toki kuivausrumpuun laita. Meillä ei mankelia joten pehmeys ja sileys tulee kuivausrummusta. Jos niitä ei jätä rumpuun lojumaan :D Mutta ah kun ne on suoraan heti sillään viikattavissa kaappiin!

    • krista
     27.10.2015 at 21:09

     Hihi niin kuin ehkä arvasit, mankelia ei ole meilläkään (lapsuudenkodissa oli eikä sitä kukaan käyttänyt IKINÄ) enkä silitä IKINÄ MITÄÄN muuta kuin tanssiasun hameen ja huivin ryhmäpaineen alla :)

 • Karoliinan
  27.10.2015 at 16:48

  Ei oo kritisoitia, kauhistelua tai mitään muuta kun saunahullun utelias kysymys: miksi ette tykkää saunasta? :D

  • krista
   27.10.2015 at 16:56

   Mä ajattelin, että sauna ois ihana – mutta 2,5 vuoden jälkeen tajuttiin, että oltiin käytetty sitä vain kaksi kertaa! Lapsena meillä kyllä saunottiin eli se perustapa mulla on muistissa ja siitä tykkäsin; mutta jotenkin se ei vaan ole tullut osaksi meidän arkea (ja Joel ei kamalasti välitä saunomisesta). Paitsi mökillä! Jos on jossain mökkiolosuhteissa, niin kauniina kesäiltana saunominen ja sen jälkeen ulkona löyhyttely on tietysti ihan parasta! Ooo tai jos omalla pihalla ois joku tunnelmallinen ulkosauna! Oijoijoijoi! <3
   -
   Eli että sauna sinänsä on ihan jees ja tuo meidän sauna on (kuulemma) ollut tosi hyvä, mutta meillä on niille neliöille vaan meille itsellemme tärkeämpää käyttöä :)

 • Ana
  27.10.2015 at 17:04

  Miksi vastustat kuivausrumpua? Jos teillä on sähkölämmitys niin ainakaan talvikaudella ei ole perusteita vastustaa kuivuria ekologisista syistä. Nykykuivausrummut kun ovat niin matalakulutuksisia että pyykin kuivaaminen niillä kuluttaa vähemmän energiaa kuin pyykkinarulla kuivaaminen. Ajattelin ennen että kuivausrumpu on kamalaa tuhlausta ja sitten otin asioista selvää. En ollut tullut ajatelleeksi että pyykkien kuivuminen sisällä viilentää ilmaa ja näin ollen vaatii lisää tehoja lämmityspattereilta eli energiaa. Nyt kuivaan suurimman osan pyykeistä rummulla ja se on ihanaa! Mieletön helpotus entiseen verrattuna. Ja jos pelkäät vaatteiden kulumista niin sekin on nykykoneilla turha pelko (toki parhaat omat ja miehen päällysvaatteet kuivaan suoraan henkarilla). Kuivurin käyttö vähentää myös huonepölyä huomattavasti eikä tarvii imuroida niin usein. Eikä vanhalle puutalollekaan huoneilman kosteuden vähentäminen oo huono juttu. Ps En oo kodinkonekauppias vaan toinen pyykki-intoileva kotiäiti ☺️

  • krista
   27.10.2015 at 17:16

   Huonepölyn väheneminen kyllä houkuttais! Siitä tuo tämänkertainen pyykinsiirtointo oikeastaan lähtikin; ähisin pölylle makkarin lattioilla; pyykkihuollostahan se osittain johtuu… :(

   Ilman kosteudessa sen sijaan ei ole ongelmaa, oikeastaan päinvastoin tuolla yläkerrassa – meillä on nytkin ollut ilmankostutin öisin päällä… Vaikka kuivuvasta pyykistäkin saa tosiaan hyvän kostutuksen!

 • Ana
  27.10.2015 at 17:10

  Ai nyt huomasin ton värijutun. Kuinka vanha anopin kuivausrumpu on? Ainakaan meidän tänä vuonna ostetulla en oo huomannut värien haalistumista tai nyppääntymistä. Mun mielestä kuivuri jopa vähentää nyppyisyyttä kun se sitoo pölyn vaatteista. Tai ainakin rummuttomalta kaverilta käytettynä saadut lastenvaatteet ovat saattaneet jopa parantua rummutuksella.

  • krista
   27.10.2015 at 17:13

   Joo tosiaan ehdin tuossa samaan aikaan vastatakin. Hmm voisko tosiaan laitteen nykyaikaisuudella olla osansa…? En tiedä sen rummun ikää, ei ilmeisesti ihan uusi kuitenkaan… Mutta Joelilla kyllä oli uusi rumpu silloin…. …neljä vuotta sitten. Eli ei ihan eilen sekään :)

 • Sonja
  27.10.2015 at 17:49

  Mun eka ajatus oli, että miksi muuten ette samantein kaataisi seinää nykyisen saunan ja vaatehuoneen väliltä?
  Siinä tulisi tavallaan ikäänkuin kellonmukainen kierto: vaatteet riisutaan kylppärissä, pestään sauna/kodinhoitohuoneessa ja viedään siitä suoraan vaatehuoneen hyllyyn.
  Koska JOS teillä ollaan yhtään samanlaisia kuin meillä, ne vaatteet jää puhtaina siihen kaiteelle edelleen, koska sinne on pidempi matka sitä kautta…

  Sit kun tulee se toisen makkarin aika eteen, olisi yksi steppi (seinän kaataminen ”saunan” ja vaatehuoneen väliltä) jo tehty.

  Mä siis vain haaveilen samanlaisesta pyykkihuoltotilasta…! Meillä riisumis-, pesu-, ja kuivauspaikka on yksi ja sama kylppäri. Ei kuivausrumpua (se on hankintalistalla asap).

  • krista
   27.10.2015 at 21:13

   Oi, tuo kiertomainen juttu ois kyllä hyvä! Meillä alakerrassa huonejärjestys on just kiertämisen mahdollistava, ja se on vaan niii-iiin kotoisa <3 MUTTA siinä ois sitten se ongelma, että just se seinä häviäisi, jolle se pyykkikaappi on mahdollista laittaa JA jolla vaatehuoneen hyllyt ovat. Se vaatisi sitten taas erilaista ajatusta säilytystiloille - mikä olisi tietysti ihan mahdollinen...
   -
   Mutta kyllä: meillä saattaa tulla (lue: tulee) SILTI se ongelma, että ne kamat jää siihen, mihin ne lähimpänä kädestä sattuu asettumaan. Pitäis vaan saada niin hienosäädetty systeemi, että JUST siinä kohdassa ois sopiva säilytyskori! Toi on muuten Joelin pitkäaikainen ehdotus: että seurataan, mihin meillä röykkiöt kertyy ja JUST SIIHEN kohtaan (ei edes puolta metriä sivuun vaan tasan siihen) hankitaan joku kori. Suht fiksulta kuulostais! Käytännön feng shuit! :D

 • Miitu
  27.10.2015 at 17:52

  Meillä paistoi rakennusvaiheessa sateenkaari montussa kodinhoitohuoneeseen :D Kahdesta kaapista löytyy yhteensä kuusi koria, ja onneksi sitä omaa tyyliä oli tullu tarkasteltua sen verta pitkään, ettei menty standardi kahdella. Kun jos nyt tarkkoja ollaan, niin pari koria lisää vois olla vielä ihan passeli.

  • krista
   27.10.2015 at 19:19

   Oooo jos ois omat lokerot tyyliin pyyhkeille/ lakanoille/ sukille /farkuille /vaaleille /parille värillisille/ mustille /villalle /hienopesulle… <3 <3 <3 Ei tarvitsisi aina leväyttää isoa koria lattialle ja kaivaa sieltä sopivia!

 • murina
  27.10.2015 at 18:04

  Mä kanssa oon kategorisesti vastustanu kuivausrumpua, tilaakin vie ja vaatteet kuluu ja ja… mut kun meijän pesukone hajosi, niin joustin ja ostin kuivaavan pesukoneen. En mä sitä kuivausominaisuutta kyllä ole paljoa käyttänyt, mut just lakanat ja pyyhkeet on kiva pyöräyttää siellä

  • krista
   27.10.2015 at 21:14

   Joo mä luulen, että jos en muuten kuivausrummulle lämpenekään tässä vaiheessa (oon vielä vähän haudutteluvaiheessa kun/jos tää kylpäärimuutos tehdään), niin viimeistään sitten pesukoneen hajotessa kannattais hankkia kuivaava kone samassa! Just lakanoille ja pyyhkeille.

 • Jonnaa
  27.10.2015 at 18:08

  Meinasin juuri lähteä viikaamaan viikon puhtaita pyykkejä…mutta koska muutkaan ei sitä tee niin voin esim..lukea vähän lisää ja parantaa flunssaani.

  • krista
   27.10.2015 at 19:16

   Hahaa, meidän pyykkiröykkiöitä saa aina vapaasti käyttää syynä jättää omat pyykit laittamatta! :)

 • vierailija vierailija
  27.10.2015 at 20:20

  Likapyykinlajittelu omiin koreihinsa on niin minunkin juttuni :) Jos asuisin teillä, niin laittaisin likapyykit noihin nykyisen pöydän alla oleviin koreihin, jotta ne olisivat mahdollisimman lähellä pesukonetta. Puhtaille pyykeille taas varaisin hyllytilaa vaatehuoneesta ja/tai kaappitilaa makuuhuoneesta. Pyykkitelineongelmaa en kyllä osaisikaan ratkaista, mutta ainakin kaikki likaiset pyykit olisivat kylpyhuoneen puolella.

  • krista
   27.10.2015 at 21:20

   Ai hitsi hyviä ideoita! Toisaalta me ollaan kyllä niii-iiin tykästytty tuohon meidän nykysysteemiin, jossa tyttöjen pukeutuminen hoidetaan siinä aamutoimien yhteydessä kylppärissä (tyttöjen kaikki vaatteet on siis tuossa, mitään ei ole vaatehuoneessa), ja kun tuntuu että EDES YKSI osa vaatesysteemistä toimii, niin sitä ei halua lähteä vaarantamaan :)

   Heh vaatehuoneessahan PERIAATEESSA kuuluis olla aikuisten kaikki puhtaat ja lakanat sun muut (makkarissa meillä ei ole kaappeja ollenkaan), mutta kappas kun ne askeleet sinne vaatehuoneeseen asti tuntuvat olevan niin loputtoman pitkiä :D Ehkä meidän pitäis siirtää meidän koko perheen vaatteet tonne kylppäriin :D

   • murina
    28.10.2015 at 13:32

    Teette saunasta vaatehuoneen ja tadaa sit teillä on yhden huoneen verran tyhjää IHAN MIHIN VAAN KÄYTTÖÖN :D

    • krista
     28.10.2015 at 14:08

     Tämä myös totta, ja joskus ollut yhtenä ajatuksena! Siinä vois olla vaatehuone johon kulkuaukot sekä kylppäristä että ”pikkuhuoneesta”, ja pikkuhuone ois mun & Joelin makkari. Toimisi niii-iiiin hyvin! Hmmm, ehkä tämä ois vielä parempi kuin tuo mun 5-vuotisunelma! Joo! Eli tuo vanha sauna ei olisikaan makuualkovi vaan VAATEHUONE. Samalla sitä kautta ois yöllä kulku veskiin ilman, että tarvitsisi mennä lastenhuoneen (jos se ois siinä ”isossa tilassa”) kautta… Joo! Joo! Jooo!

 • Jenn-
  27.10.2015 at 20:36

  Kuivausrumpu on kyllä hyvä. Mä kuivatan kaikki vaatteet narulla, jottei ne kutistuis tai menis muuten pilalle kuivausrummussa, mutta lakanoille, pyyhkeille, harsoille ja muille se on niin hyvä. Tulee pehmeitä ja ne saa sitten sieltä suoraan kaappiin tai takas käyttöön, kun ne muuten veis kuivuessaan psljon tilaa. No ei se sentään viikkaa niitä valmiiks , mutta ihan kelpo kone muuten.

  Heh, vähän ot, mutta joku aika sitten oli uutinen, että suomalaisilla on keskimäärin asuintilaa 40 m2 per henkilö. Helsinkiläisilläkin on 34 m2 per henkilö, joten me asutaan helsinkiläisittäinkin ahtaasti, kun meillä on 85 neliötä neljällä ihmisellä. Tasan ei käy onnen lahjat :D

  • krista
   27.10.2015 at 21:25

   Joo just tuollaisille mäkin käyttäisin, jos meillä sellainen olisi!

   Mä muuten ajattelinkin tuota kirjoittaessa (ja pikagooglasin, mutta en sekunnissa löytänyt eikä ollut enempää aikaa) tuota asumisväljyyttä… Ai helsinkiläisittäin meilläkin ois siis 136 neliotä, wou – ja koko Suomen mittakaavassa 160, ohhoh! No, nämä nykyiset satakunta oikeasti tuntuvat meille just sopivilta, ainakaan just nyt ei ole meilläkään tarvetta enempään :)

   • Stev
    28.10.2015 at 13:47

    Terveiset täältä muualta Suomesta: 4 henkeä ja 67 neliötä :D Ollaan asuttu tässä ensin miehen kans kahdestaan ja perhe on kasvanut sen jälkeen kahdella lapsella. Nyt alkaa tuntua, kun nuorimmainenkin on ohittanut vauvaiän, että tarvis enemmän tilaa. Esim.kaappitilaa, eteistilaa, vaatesäilytys ja ihan astiakaapitkin alkaa loppumaan..Tähän asti ollaan kyllä pärjätty mainiosti. Perhepeti kyllä vaikuttaa siihen, eli kolmiossa yksi huone on varattu kokonaan nukkumiseen ja toinen huone lasten leikkihuoneena.
    Ja mä oon muuten samanlainen rumpujäärä, hih. Mä en ikinä kykenis ”rummuttamaan” (ihan outo sanakin heh..) muuta kuin ehkä lakanoita ja pyyhkeitä. Tosin voishan se olla että kun kuivausrumpuun tottuisi, niin harmittelis vaan, että miksi ei aikaisemmin ole kuivausrumpua hankkinut.

    • Rinkeli
     29.10.2015 at 08:38

     Pääkaupunkiseudulta 4 henkeä + 67 neliötä moi! Musta taas tuntuu, että tässä mahtuu olemaan vielä pitkään. Vaikka on 50-luvun talo ja kiinteää säilytystilaa asunnossa hintsusti. Mutta tilava vintti ja kohtuullisen kokoinen kellari auttaa. Kunhan vauvavuosi tästä kuluu, haaveilen myös aloittavani vähän mittavamman karsintaoperaation, kaappien kätköistä saa varmasti paljon kamaa kiertoon ja tilaa vapautuu.

 • a
  27.10.2015 at 20:40

  Heh, meillä ollaan niin eri maata. Perheessä kolme tyyppiä (kaksi aikuista ja yksi lapsi 4v.) ja kylppäri-vessa-pyykkihuolto tilaa on alle 4m^2 (tilaan mahtuu silti hyvin normikokoinen pesutorni). Pyykkikoreja on yksi, sinne kaikki pyykit sikinsokin ja sit kun kori on täynnä (noin 1-2pv välein) lajittelen pyykit kasoiksi (pääosin asteikolla tummat – kirjavat (aka pinkit :D) – vaaleat) ja pesen koneellisen minkä jälkeen kuivausrumpuun (ja mahdollisesti jälkikuivumaan pystymalliseen telineeseen joka vie noin 60cm*60cm lattiatilan). Laskostus ja kaappeihin ja seuraavana päivänä uusiksi (lakana- ja pyyhepyykkipäivänä sit 3-4 koneellista pestään mutta onpahan hoidettu). Eli kun ei ole tilaa säilöä puhtaita-likaisia-puolipitoisia, niin ei kerry kasojakaan :) Kuivausrumpu on ehdoton (no ei meille mahtuisi kuivumaan, kun en halua pyykinkuivaustelinettä virittää olkkariinkaan), mä itse bongaan kirpparilta ne kamalat narukuivatetut korppuvaatteet, jotka kummasti kohenee kun ne pestään kunnon ohjelmalla (60 astetta puuvillalle) ja rummutetaan (esim. velour ja joustofrotee on ihan kamalia ilman rumpua)….ja se pölyn määrä joka ilmassa leijuu ilman kuivausrumpua, se on ihan kamalaa. Disclaimerina tosin, että kesällä meillä pyykki kuivataan mahdollisuuksien mukaan ulkona narulla (koska ihana ulkokuivatetun pyykintuoksu ja toisaalta jos on helle ei todellakaan halua rummun tuottamaa lisälämpöä).

  • krista
   27.10.2015 at 21:31

   Hihii, mahtavia koulukuntaeroja! Mutta hei lajittelet eli siinä me ollaan samanlaisia – mä luin kolme eka riviä odottaen, että hitsi kohta se huljauttaa kaikki sukat ja rintsikat samaan koneeseen :D Ei sentään :) Vaikka jos niin tekisikin, niin pesussahan ne kai puhdistuvat, ei siinä mitään – mä vaan oon tää neuroosinen tässä :D

   Mutta joo tapojen (ja päähänpinttymien) lisäksi tietysti myös käytäntö/tilat asettavat rajat tällaisille. Aaa paitsi on mulla pienissäkin kodeissa ollut aina niitä röykkiöitä :D Mutta se onkin sitten sitä mun huonotapaisuutta vaan :D

 • Vierailija H
  27.10.2015 at 21:05

  Ai että mä rakastan Suunnittelua. Projekteja. Mulla pitää olla aina joku projekti kotona meneillään.
  Pääsisikö pienimmällä hommalla, jos purkaisi vaan tuon lasiseinän, ja jättäisi kaakeliseinän paikoilleen? Jos toi nykyinen työskentelytason määrä riittää teille ja pulaa on nimenomaan kaappitilasta, niin entä jos siihen nykyiseen saunaan kaakeliseinän taakse laittaisitte liukuovelliset kaapit, jossa olisi vetolaatikoita/ritilälaatikoita (tai ei tohon kaltevaan osaan saa vetolaatikoita, mutta voisihan ylähyllyt olla ihan tavallisia hyllyjä ja alimmat vetolaatikoita). Silloin ei se jäljelle jäävä kaakeliseinäkään näyttäisi niin hassulta. Ja liukuovikaapithan säästää kivasti tilaa ja tekee kuitenkin siistimpää ilmettä kun ON ovi. Kuulostaa siltä, että aiotte asua vielä pitkään puutalossa, joten kyllä noi ratkaisut kannattaa tehdä itselle. Pikaista toipumista ja hyviä suunnitteluja :)

  • krista
   27.10.2015 at 21:37

   Oi kyllä, just tuota mä oon tässä illalla ajatellut! Siis tuota purkamishommaa; että purkaisi vaan lasiosan. Tosin siinä on seinää lasin alla, mutta SILTI pääsisi vähemmällä. Tuo seinäpätkä kun ei tuossa periaatteessa niin haittaa, kun se tulee vain samaan tasoon asti tuon pöydän kanssa.

   Oi tuo liukuovi-vetolaatikkoidea vois myös toimia! Toisaalta ehkä me ollaan ”kädestälaskijoita”, joten jos laskutilaa ei olisi pöydällä, kamaa alkaisi kertymään johonkin random-ovenkarmin päälle… Mutta ehkä pöytätaso ja sen alla vetolaatikoita. Ja sitten sen toisella puolella olevan kaapin ovet vois olla liukuovia! Ei tarvitsisi niin paljon tilaa, jos siinä on kuitenkin ne pyykkitelineetkin keskellä… Koska systeemin pitäis just TOIMIA, jos siinä on jotain pullonkauloja, niin sitten ollaan taas puolen vuoden päästä takaisin lähtötilanteessa ja pyykit makkarissa; sen verran hyvin meidät itsekin tunnen :D

 • Saara
  27.10.2015 at 21:21

  Hei. Mäkin oon ihan supertarkka vaatteista, enkä kuivaa rummussa oikeastaan kenenkään paitoja ym. muita hienoja ja tärkeitä, mutta kyllä sitä vaan rummutettavaa riittää esim. lakanat, pyyhkeet, peruscolleget ja urheiluvaatteet. Mun mielestä rumpu säästää tosi paljon aikaa, kun vaan osan ripustaa ja osa suoraan rumpuun. Ja rummussa vaatteet myös siliää. Kannattaa harkita!

  • krista
   27.10.2015 at 21:39

   Rummuilla on selvästi faninsa! Meitsi tällainen kuivausrumpuvastustusjäärä :D Mutta saatan mä taipuakin, ei ois ensimmäinen kerta :)

 • pyykkeilijä
  27.10.2015 at 21:56

  Meillä on kylppärissä pyykkinarut senästä seinään n. 6 kpl. Teilläkin saisi saunaan laitettua. Itse tykkään laittaa pyykit ylös kuivumaan, alla mahtuu kävellä ja hartiat avautuu kun joutuu nostelemaan käsiä. Itsekin olen tosi epäileväinen kuivurista eikä meillä sellaista oli. Ja jos pyykki kuivuu kylppärissä niin ei se muuta kämppää viilennä.

  • krista
   27.10.2015 at 22:26

   Joo meilläkin itse asiassa on tuonne entisen saunan puolelle viritettynä narut nyt sen jälkeen, kun lauteet poistuivat. Mutta meille se taas ei ole niii-iiin hyvin toiminut; mä kun olen aivan liian lyhyt laittamaan sinne (tai niiden pitäis olla tosi-tosi alhaalla, jolloin se on sitten taas tilankäytöllisesti huonompi)… Joel laittaa sinne kyllä lakanat, siihen se toimii hyvin – itse asiassa tuossa toiseksiviimeisessä kuvassa näkyykin piknik-viltti siellä narulla kuivumassa :)

 • N
  27.10.2015 at 22:43

  Heippa! Täällä toinen joka on ihan fanaattinen pyykinlajittelun suhteen :) Meidän pikku kylppäristä löytyy 3 Ikean Lillången-pyykkikaappia. Ovat niin kätevät, jokaisessa kaapissa on kaksi isoa pyykkikoria, eli yhteensä 6 koria. Kylppäri pysyy aina siistinä kun pyykit on ovien takana piilossa ja pyykit on helppo heivata koriin ovessa olevasta reiästä. Itse lajittelen pyykit pesulämpötilojen ja värin mukaan, eka kaappi on 30 , toinen 40 ja kolmas 60 asteessa pestäville. Toimii!

  • Tilia
   28.10.2015 at 14:21

   Niitähän saa myös sellaisia alaslaskettavia kuivaustelineitä, jotka voi täyttää alhaalla ja nostaa narusta ylös kuivamaan.

   Itse en ole puhtausfriikki, mutta en kyllä ikinä haluaisi säilyttää kenenkään puhtaita vaatteita tilassa, jossa on vessanpönttö, ilmeisesti vielä käytössä oleva. Yh. Muutenkin kylppäri on sellainen tila, jossa on helposti kosteutta. Muuten olen kyllä sitä mieltä, että vaatevarastoinnin on oltava kulkureitin varrella eikä missään asunnun perällä, jonne ei tule lähdetyksi viemään/hakemaan mitään.

   Vaatekomeron huoneeksi ottamisen suhteen kannattaa tarkastella etukäteen, täyttääkö se asuinhuoneen määritelmän. Onko ikkunapinta-alaa tarpeeksi vai luokittuuko varastotilaksi. Kyllähän näitä muutoksia ihmiset paljon tekevät kriteereistä piittaamatta, mutta tuntuisi ainakin minusta kivemmalta, että ihmisasumukseksi kelpaamaton tila olisi vaikka aikuisten makkarina eikä lastenhuoneena, jossa lapset viettävät kavereineen paljon aikaa myös päiväsaikaan (ainakin sitten kouluiässä).

   Saunan vedeneristystä en muutostöissä säälisi, koska se nyt vanhenee vuosien mittaan joka tapauksessa ja eikös teillä ollut aikomus asua Puutalossa pitkään. Käytännössä 10 vuottakin voi olla jo vedeneristyksen kannalta vanhentunutta ja 90-luvun eristyksiin ei luoteta enää missään. Pihasaunalle kyllä pisteet – voisitteko yhdistää sen siihen leikkimökkiin? Huvi ja hyöty samassa ja pitempi käyttöaika kuin pelkällä mökillä (teinibileiden paratiisi tulevaisuudessa?).

   • krista
    28.10.2015 at 18:03

    Hehe hauska huomata, että mulla ei ole tullut MIELEENKÄÄN mikään vessanpönttöällytysjuttu VAIKKA mä pidän itseäni puolineuroottisena vessanpöntön suhteen :D Mähän en siis suvaitse minkäänlaista hyllyä/kaappia vessanpöntön päälle enkä esim. pöntön vieressä säilyttäisi (ilman ovia) mitään enkä suvaitse muuta mattoa kylppäriin/vessaan kuin sellaisen ”pyyhemäisen”, jota voi surutta pestä koneessa (koska mahdolliset tipat). Mutta jotenkin mun ajatuksiin ei ole millään tavalla sijoittunut ällötys pyykkien vastapäisellä seinällä (matkaa n. 1,5 metriä lähimpiin ) sijaintin :) No, heh – kun en ole tätä ennen sitä ällöillyt, niin menköön samalla ajattelemattomuuslinjalla jatkossakin :D

    Luokitukset eivät tällaisessa vanhassa puutalossa oikein täsmää. Asuintilaa on otettu/otetaan vuosikymmenten varrella siitä, mistä sitä irtoaa – kellaristakin otettaisiin, jos siinä ei menisi just meidän kohdalla sellainen kallio, jota ei voi louhia räjäyttämättä koko taloa. Alun perin tässä on ollut kaksi pientä asuntoa ja käsittääkseni kylmä rappu – olisikohan yläkerran ”asuinhuonemääritelmäinen” tila sen kymmenen neliön hellahuoneen kokoinen :D Ja kyllä tämä ihan ihmisasumukseksi kelpaavaa on :D Vaikka ei ihan standardikuutiota. Olen myös asunut ullakkoasunnossa, jossa oli nolla neliötä ”ihmisasumusta” :D Se on vähän varmaan niin, että mitä kukakin ihmisasumukseksi kelpaavana ajattelee :)

 • politicspolitics
  27.10.2015 at 23:16

  Hei,

  täysin toisesta aiheesta, mutta kun teilläkin päivähoito on ajankohtainen aihe, niin tuetko tätä aloitetta/oletko allekirjoittanut?

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1634

  Olisi hienoa jos ottaisit asiaan kantaa.

  Tsemppiä toipumiseen ja mahdollisiin remontteihin!

  • krista
   28.10.2015 at 12:56

   Ehdottomasti kannatan ja tuen! Ja kyllä: jossain vaiheessa voisi olla ihan kokonaisen bloggauksen paikka tästä aiheesta!

 • Ana
  28.10.2015 at 08:11

  Vielä yksi kommentti kuivausrumpukäännytykseen, sitten lopetan :). Parhaissa uusissa koneissa on lämpöpumpputekniikka. En osaa tarkkaan selittää mutta ilmeisesti vanhat koneet sekä halvemmat uudetkin (ja luulen että kaikki kuivaavat pesukoneet) kuivas suurin piirtein kuumentamalla pyykin. Ja se tottakai kulutti/kuluttaa pyykkiä. Nää uudet ja paremmat jotenkin tiivistää sen veden sieltä pyykin joukoista jollain toisellakin mekanismilla. Eli uusi hyvä rumpu ei kuumenna ja näin ollen kuluta (tai kutista) pyykkiä samalla tavalla. Sen takia energiankulutuskin on paljon pienempi kuin vanhoilla. Sanoisin siis että jos päädyt kääntämään kelkkasi rumpuasiassa niin osta pesutorni kunnon kuivurilla mielummin kuin kuivaava pesukone jossa se kuivaustoiminto ei koskaan ole yhtä hyvä kuin kunnon kuivausrummussa.

  • krista
   29.10.2015 at 21:24

   Hei tuohon täytyy tutustua, jos mä tuohon rumpuasiaan jossain vaiheessa alan taipua! :)

 • Heispi
  28.10.2015 at 08:47

  Mä oon nyt todennut, että oli millaiset tilat yms tahansa, mä olen vähän sotkuinen. Aina oon syyttänyt, että ei oo säilytystilaa ja tavaroille paikkoja, sen takia jäävät levälleen ja muuta hoopoa. Mä nyt vaan oon vähän sekainen tyyppi ja heittelen vaatteita mihin sattuu (puolipuhtaita siis. Likaiset pyykkikotroin!) Ja sitten ne on levällään. Nyt asutaan niin, että kaikelle on oma paikkansa, mutta ei ne vaan aina löydä tietään sinne. Toisaalta aika helpottavaa todeta sekin, eipähän tarvii kämppää syyttää :)) mutta pyykinpesu on paras (tai vähiten inhottava) kotityö. Mä oon kyllä siinä vähän tuhma, etten pese 60 asteessa ku petivaatteet ja pyyhkeet. Ihan hyvinä pysyy 40 asteessakin ja säästää sähköä. Niin ja mä kyttään myös lasten vaatteita koko ajan nyppyjen ja kulumisen varalta, enkä kestä kun välillä tulee ostaneeksi sellaisia, jotka heti nyhjyyntyy (kun oikein liki kattoo) ekassa pesussa.

  • krista
   28.10.2015 at 13:01

   Tämä niii-iiin vois olla mun kirjoittama! Hehe niin sillä poikkeuksella, että mä vielä kuvittelen, että joku systeemi mukamas jotenkin auttaisi :D Tai no kyllä varmaan VÄHÄN voikin (parempi kuin ei mitään), mutta pohjimmiltaan mä oon just tuolleen sotkuinen. Ja Joel kans. Tällaisia me vaan ollaan :) Mä itse asiassa (puolisalaa) nautin siitä, että saan omassa kodissani leväyttää tavarat just siihen kuin haluan – tunnen jotain puolianarkistista iloa heivatessani likapyykin päältäni kaaressa koriin PÄIN ja jos se ei osu, siitä että SAAN jättää sen siihen lattialle lojumaan eikä kukaan mua kiellä tai toru :D Tälleen vähän yli-ikäinen Peppi Pitkätossu siis :D :D :D

   • Heispi
    28.10.2015 at 14:32

    Hahaa! Just tolleen. Ja samaan hengenvetoon aattelen, et onneks ei oo ketään vieraita tulossa. Toisaalta sitten pidän myös siitä, että saan siivoilla kaikki nätisti paikoilleen. Tärkeintä siinä on just se, että sen tekee silloin kun huvittaa! :)

 • Emmakko
  28.10.2015 at 09:39

  Mä en nyt lukenut ihan jokaista kommenttia, joten ehkä joku kirjoitti just samaa, mutta meillä on kaksi sellaista ritiläkorisarjaa pyykkikoreina, plus yksi iso perinteinen lakanapyykille. Ritiläkoreissa on mustat, punaiset, vihreät+siniset, harmaat+ruskeat, valkoiset ja urheiluvaatteet – kukin omassa korissaan. Ja koska meillä on kolmikerroksinen rintamamiestalo ja pyykkikone kellarissa, meillä on tietty yleispyykkikorit myös yläkerrassa lastenhuoneen vieressä ja keskikerroksessa eteisessä (joka meillä sijaitsee keskikerroksen keskellä). Aina on pyykkikori lähellä, ja lajittelen sit alhaalla ne yleispyykkikoreista tulleet kaikessa rauhassa.

  Ostimme kuivausrummun kaksi vuotta sitten kovan moraalisen pohdiskelun jälkeen. Mä en periaatteessa pidä siitä., kuivaan pyykin ulkona huhtikuun lopusta syyskuun loppuun, jos vaan kelit sallivat. Kuitenkin, meillä kun pyykkinarut ovat tuolla kellarissa, puhtaaseen pyykkiin tulee välillä vähemmän raikas tuoksu, jos se unohtuu narulle kuivumaan päiväkausiksi (vaikka kellarimme on ihan kuiva). Nykyisin kuivaan kuivausrummussa suurimman osan pyykistä, paitsi printtipaidat, urheilukamat ja herkimmät alusvaatteet. Ihanimmat paitani ja tunikani kuivaan henkarilla. Pölyn määrä on todellakin vähentynyt, enkä ole huomannut vaatteissa mitenkään järkyttävää kulumista. Lasten sukkahousuja se selkeästi kuluttaa, mutta collegevaatteet ja suurin osa trikoisistakin näyttää ihan samalta. Ja toisaalta, suurin osa meidän lasten vaatteista on käytettyinä tutuilta saatuja, joten tuho on jo tapahtunut :)

  • krista
   29.10.2015 at 21:27

   Meillä on muuten kans ollut ajatuksissa pitää yhtä pyykkikoria alakerrassa, mutta jotenkin käytäntö ei vaan ole vakiintuneet. Tällä hetkellä siinä aiotussa pyykkikorissa on Seelan vaipat :) Alakerrasta kertyvä pyykki jää sitten usein roikkumaan eteisessä portaiden kaiteelle odottamaan, että joku tulisi napanneeksi sen mukaan. Niin kuin on blogin eteispeilikuvista varmasti monesti näkynyt :D

 • Päivi
  28.10.2015 at 19:59

  En tykkää kuivausrummusta, mutta kuivauskaappia rakastan! Sinne mahtuu paljon, ei pilaa vaatteita, kuivattaa nopsaan niin alusvaatteet kuin lasten haalarit. En keksi huonoa sanottavaa. Harkitse. ;)

  • MMinne
   29.10.2015 at 10:08

   No olihan täällä kommentti myös kuivauskaapista! Ajattelin, että eikö kellään muka ole.. On nimittäin parasta ikinä!;) En ole itse hankkinut, oli kämpässä valmiina, mutta en suostu enää olemaan ilman! Sellainen ostetaan kaikkiin mahdollisiin tuleviinkin asumuksiin!
   Kuivattaa todellakin pyykit nopeasti eikä nukkaa tai pilaa millään tavalla. Hyvä myös siinä, että voit kuivata pesemätöntä pyykkiä. Käsittääkseni (olen käyttäny kuivausrumpua ehkä kaksi kertaa eläissäni) tuollaiseen kuivausrumpuun ei oikein voi laittaa ulkona sateessa kastuneita vaatteita kuivumaan. Tässä kuivaa nekin! Minä teen lisäksi usein niin, että kuivaan pyykit puolikuiviksi kaapissa, avaan oven ja annan kuivua valmiiksi itsestään. Jos siis haluaa olla sähköä säästävämpi eikä ole niin kovaa kiirettä..:)
   Kuivattaa kyl paljon muutakin, esim. suppilovahverot..:D Siihen kaappia ei ehkä ihan ole suunniteltu, mut hei, hoituu!

  • krista
   29.10.2015 at 21:28

   Tälle hei mäkin voisin lämmetä! Mun entisessä taloyhtiössä oli muuten pyykkituvan yhteydessä sellainen kuivaushuone. Sellainen ihan huone, jossa oli paljon pyykkinaruja ja iso puhaltava puhuri. Se oli niii-iiiin luksusta!

  1 2