Hyvästi, sauna!

Tiedättehän, miten joskus jotain blogia lukiessa voi inspiroitua (heh mä jotenkin karsastan tuota sanaa: mun mielestä taiteilija inspiroituu eikä pyykinpesijä) tekemään omaankin kotiin jotain muutosta.

Näköjään niin voi tapahtua myös omaa blogia lukiessa.

Oli nimittäin se suuri pyykkitelinehaaste. Meillähän isompi, siivekkeellinen teline oli silloin makuuhuoneessa ja pienempi teline saunassa, ahtaasti lauteiden päässä. Paria päivää myöhemmin, kun ahtauduin isoine mahoineni sinne saunaan puhtaita sukkia telineeltä hakemaan, se iski: ei nyt ihan inspiraatio vaan pikemminkin toimintatarve.

Johan nyt on hemmetti, jos me ei jo päästä noista saunan lauteista eroon.

Meillähän on siis iso ja siisti sauna. Jota me ei käytetä. Kahden ja puolen vuoden aikana sauna on lämmitetty tasan kaksi kertaa. Saunasta luopumisesta on puhuttu jo piiiiitkään, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Mutta nyt tapahtui.

Joel alkoi ruuvailla lauteita irti ja minä laitoin ilmoituksen paikalliseen kierrätysryhmään: haluaako joku? No halusi: lauteet saavat pian uuden elämän paikallisen kerhotilan istumapenkkeinä.

Ja meidän saunakin sai uuden elämän…

…pyykinkuivaushuoneena!

Voi hitsi, miten tyytyväinen olenkaan!

Lauteiden alta paljastui tilaa. Paljon, paljon tilaa. Ainakin kuusi neliötä. Voi, miten paljon mahdollisuuksia tämä tila antaakaan! Tästä voisi joskus tulevaisuudessa tulla vaikka uusi vaatehuone (ja nykyisestä vaatehuoneesta makuuhuone). Tai vaikkapa nykyisen vaatehuoneen ja saunan välisen seinän kaatamalla hieno makuualkovi: katsokaa, miten kaunis muoto – ja tähän sopisi juuri sopivasti 120-senttinen sänky yöpöytineen:

Mihinkään isoon huonejärjestysmuutokseen ei juuri nyt kuitenkaan ole tarvetta – mutta kiva tietää, että mahdollisuuksia on sitten, kun vaikkapa nuo perheen pienimmät alkavat kaivata omia huoneitaan. Mutta toistaiseksi tila saa siis palvella meitä pyykinkuivaus- ja kodinhoito/varastohuoneena. Kahden pyykkitelineen lisäksi sinne mahtuu metreittäin seinähyllyjä. Lisää säilytystilaa, jea!

Tässäpä nämä tilarohmut vielä noutoa odottamassa. 

Hyvästi vaan, ei tule ikävä!

 

You Might Also Like

 • Juudit
  26.3.2014 at 13:20

  Ah ja voi, saunan rakkaana ystävänä vähän kirpaisee. Mutta ihan mahtavaa, että jos ja kun se ei teillä ole käytössä, niin näin se tapahtuu!

  • Kristaliina
   26.3.2014 at 13:47

   Mekään ei nyt ihan näin suorilta oltu vielä valmiita tuota kokonaan purkamaan (vesieristeet, kaakelit sun muut), vaan nyt on hyvä hetki makustella, että oliko ratkaisu oikea :) Jos saunaa tulee ikävä, niin lauteethan voi vaan hankkia – ja luultavasti sitten sellaiset seinälle nostettavat lauteet, kun sellaisiakin kuulemma on olemassa. Kiuaskin vielä jää :)

   Tai sitten jos/kun tulee sellainen olo, että me asutaan tässä vielä piiiiiitkään (eikä saunota), niin sitten voi ehkä tehdä vielä radikaalimpiakin ratkaisuja tuon saunan poiston suhteen :)

   Kesämökille on onneksi vain reilun puolen tunnin matka, joten akuuttiin saunomistarpeeseen löytyy sitten rantasaunavastaus sieltä! :) On se niin eri asia saunoa siellä kuin täällä kaupungissa. Tuo yläkerran ikkunaton sauna kun on tuulettamisen kannaltakin niin vaikea: koko yläkerta oli ihan yksi pätsi aina niiden saunomiskokeilujen jälkeen.

   • Juudit
    26.3.2014 at 19:32

    Kesämökki korvaa kaiken! Eikä se tosiaan teillä kaukana ole. Ja ihana idea tuolla PiritaV:n blogissa!

 • T-100
  26.3.2014 at 13:23

  Hieno ratkaisu! Jostain syystä mietin tuota teidän saunaa, nimenomaan teidän saunaa joku ilta sitten. Ei vissiin uni tullut silmään ja asuntoasiat ovat kohtsillään aika akuutteja meillä, ei tosin minkään perheenlisäyksen takia. Mutta kuitenkin, harmittaa välillä kuinka paljon tilaa sauna nielaisee neliöistä. Tykkäämme saunoa, mutta puulämmitteisessä saunassa. Meidän sähkökiuas loihtii niin ärtsyt löylyt millä tahansa asetuksella, ettei sitä voi nautinnoksi sanoa.

  Haaveilen kodista, jossa sauna olisi piharakennuksessa. Ties mistä syystä pelkään saunan (sähkö -tai puulämmiteisen) aiheuttavan tulipalon, joka nielee koko kodin. Irrationaalinen pelko tai ei, en voi sille mitään. Olisin valmis milloin tahansa luopumaan saunasta, jos siihen tilalle saisi jonkun järkevän huoneen. Nykyisessä kodissa se ei ole mahdollista, tuskin tulevissakaan. Mutta asuntoja katsellessa saunattomuus on miinuksen sijaan plussa!

  • Kristaliina
   26.3.2014 at 13:50

   Joo, piharakennussauna olisi niii-iiin eri juttu! Meillä on tosiaan ollut vielä tuo tuulettamisongelmakin (josta jo tuossa ekan kommentin alla lörpöttelin), eli saunan virkistävä vaikutus menee vähän hukkaan, jos sen jälkeen pitää hikoilla pätsityyppisessä makuuhuoneessa seuraava yö…

   Tai sekin auttaisi, jos saunassa olisi ikkuna, jonka kautta kuumuuden voisi paremmin tuulettaa ulos saunomisen jälkeen!

  • Nellis (Ei varmistettu)
   27.3.2014 at 13:14

   Piharakennussauna on niin huikea juttu. Kun muutimme kerrostalosta omakotitaloon mietimme tuleeko koko pihasaunaa edes käytettyä, kun ei ole samaa rakennusta. Nyt en vaihtaisi mistään hinnasta. Kerrostalon sähkösaunaa käytimme joskus ja jouluna, mutta nykyään saunomme vähintään kerran viikossa. Uudesta talosta kun haaveilemme, niin kaikki asuinrakennuksessa sijaitsevat saunat tuntuvat ihan turhilta ja ihmettelen miksi ihmiset eivät ole lähteneet tähän piharakennussaunaideaan tarttumaan. Jos me joskus rakennamme oman tönön, jätämme siitä saunan pois ja teemme sen erikseen.

 • Hannahi90
  26.3.2014 at 13:24

  Mulla häiritsis tuo himmeä valo, olisin sitä vaihtamassa koska saunassa voi istua pimeässäkin, mutta nyt pitäs nähdä mihin pyykkejä laittaa. Olettako suunnitellu tekevänne sille lampulle jotain? Ainakin tuon kehikon poisottaminen valaisi huonetta vähän paremmin, mutta kyllähän sinne näyttää tulevan valoa toisesta huoneesta. Onnittelut hyvästä saunan poistoratkaisusta!

  • Kristaliina
   26.3.2014 at 13:32

   Joo, toinen lamppu ihan ehdottomasti tarvitaan! :)

 • kao kao
  26.3.2014 at 13:25

  Vau, aika rohkea ratkaisu suomalaiselta :) Mä harmittelin piirrustuksista et sauna vie tilaa (olisin halunnut vaatehuoneen) mut sille onkin tullut niin paljon käyttöä, ettei harmita enää ollenkaan :D 

  Toi teidän kuivaushuone näyttää kyllä kätevältä. Kannatan.

 • Nannannaa
  26.3.2014 at 13:37

  Hieno ratkaisu! Onhan toi aika fiksu veto tosiaan, jos ei kerta sillä saunalla tee mitään. Mä edellisessä asunnossa haaveilin saunan muuttamisesta vaatehuoneeksi, tai oikeastaan sen laajennusosaksi, mutta se jäi haaveeksi. Nykyisessä talossamme saunalle onkin sitten ollut käyttöä enemmän, enkä enää voisi kuvitella luopuvani siitä. Mutta sitten, kun oon rikas (hah, huomaa positiivinen ajattelu), aion rakennuttaa talon, jossa ei ole saunaa, vaan erillinen saunarakennus. Ainahan voi haaveilla… :D

 • Annukka* (Ei varmistettu)
  26.3.2014 at 13:57

  Toivottavasti et nyt tarvii ”kolmea ässää” synnytyksen käynnistämiseen. (Tsori oli pakko :D ) Tila hyötykäyttöön vaan! Ja niin kauan kun kius on paikoillaan, niin retkituolit käyttöön ja saunomaan :) Vähän hassua kyllä uudemmissakin taloissa ratkaisut joissa sauna ja makkarit yläkerrassa, harvemmin toimii kovin hyvin. Teillä on varmaan joskus ollut yhteinen pihasauna taloyhtiössä.

 • PiritaV (Ei varmistettu)
  26.3.2014 at 14:07

  http://www.aurinkoisiaaamuja.blogspot.fi/2013/08/saunan-uusi-elama.html

  Vink a vink :)
  On toiminut hyvin!

  • Kristaliina
   26.3.2014 at 14:12

   Oi, miten älyttömän mahtava ratkaisu! Meidän omassa kylppärissä on onneksemme ollut niin hurjasti tilaa, että ollaan saatu sinne sellainen iiiiiso hoitopöytä/laatikostosysteemi, mutta jos sitä ei olisi ollut, niin tuollainen olisi ollut ihan ykkösjuttu meillekin…

   Mutta ihan mahtava vinkki muille, joilla sauna on hukkatilana – kantsii tsekata tuo PiritaV:n linkki!

 • äit (Ei varmistettu)
  26.3.2014 at 14:11

  Olette tämän varmaan itsekin huomanneet, mutta varmistakaa paloturvallisuuteen liittyvät asiat, kun kiuaskin sinne saunaan jää. Etenkin kun on noita pieniä ja uteliaita mukana menossa ja tutkivat kaikki paikat, mielenkiintoiset nappulat jne.

  • Kristaliina
   26.3.2014 at 14:13

   Totta! Siinähän taitaa olla ihan sähkötöpseli, joka voi vaan vetäistä seinästä irti… Kiitos vinkistä!

   • PiritaV (Ei varmistettu)
    26.3.2014 at 15:24

    Juu, sähkötöpselin saa irti ja meillä ainakin johdot pystyi piilottamaan ”seinän sisälle” ja siihen vaan semmonen muovilättyrä päälle. Ai mitenniin ”et varmaankaan itse hoitanut hommaa?” No en niin :D

   • Raleigh (Ei varmistettu)
    26.3.2014 at 15:40

    Jos ei ole töpseliä, niin sulakkeen poisto toimii myös.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  26.3.2014 at 14:26

  Juu, en millään pysty käsittämään tätä suomalaisiin iskostettua saunomiskulttuuria, jonka mukaan tarvitaan kaksioon vähintään kuuden hengen sauna, mutta säilytykseen riittää ihan hyvin kaksi täyskorkeata kaappia. Itse päädyttiin ostamaan saunaton asunto, isolla vaatehuoneella, kun ei yksinkertaisesti löytynyt asuntoa, jossa olisi pieni ikkunallinen sauna. Muutamassa asunnossa sauna oli kylpyhuoneen kokoinen, ellei jopa isompi.

 • Katie
  26.3.2014 at 14:43

  Hih, ja me taas maksettiin maltaita, jotta saatiin sauna rakennettua Lontoon-kotiin! Saunapaketti Suomesta, useampi tonni, neljä sukulaismiestä rakentajiksi ja meidän äiti heille kokiksi… Ei ollut ihan halpa keikka se! ;) Mutta meillä kyllä saunotaankin kerran – pari viikossa. Ja on muuten Länsi-Euroopan parhaat löylyt, sanoisin.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  26.3.2014 at 14:52

  Harvemmin taitaa kiuas ihan perustöpselillä olla seinässä kiinni (vaatii isomman virran kuten liesikin), mutta oma sulake sille taitaa olla taulussa poikkeuksetta, joten sehän on helppo poistaa/kytkeä pois päältä.

  • Kristaliina
   26.3.2014 at 15:09

   Aaa, no voi olla, että muistan väärin, kun muistan nähneeni siellä töpselin :) Mutta sulakkeesta tosiaan sitten! :)

   • Tilia (kirjautumatta) (Ei varmistettu)
    26.3.2014 at 15:32

    Samalla kun pyydätte sähkömiehen sitä uutta lampun paikkaa laittamaan, hän voi hoitaa kiukaan irrottamisen sähköverkosta. Toki siihen asti kannattaa pitää se sulake pois päältä (tai olisi kannattanut jo koko ajan, jos ette ole kiuasta käyttäneet).

    Kannattaa myös miettiä tuota saunatilan tuuletusta, jos siellä kuivaatte pyykkejä jatkuvasti, ettei ala nurkat homehtua. Saunomisen jälkeenhän sauna kuivataan yleensä lämmittämällä kiuasta vielä saunomisen loputtua jonkin aikaa, mutta jos se on nyt aina ”kylmänä” niin ilmanvaihto kannattaa varmistaa.

    • Katie
     26.3.2014 at 15:46

     Tai sitten napsaisette se kiukaan päälle varttitunniksi aina ripustettuanne uuden pyykkisatsin!

     • hupu (Ei varmistettu)
      26.3.2014 at 18:49

      Tää on kyllä aika klassinen tulipalon syttymissyy…jos kiuas unohtuu päälle jne.

     • Katie
      27.3.2014 at 20:47

      No eikös siihen saa ajastinta, joka napsaisis sen pois päältä halutun ajan jälkeen? Mun vanhempien kiukaassa ainakin on: sammuttava itsensä muistaakseni kahden tunnin kuluttua. Meidän ajastin saa sammuttaa saunan tavoitelämpötilan saavutettuaan.

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    27.3.2014 at 12:50

    Jos sulakkeesta, niin kannattaa tarkistaa montako sulaketta kiukaaseen on kytketty. Meillä ei ollut yksi vaan kolme sulaketta kytkettynä, jotta kaikki kiukaan vastukset lämpenivät.

 • Tilia (kirjautumatta) (Ei varmistettu)
  26.3.2014 at 15:34

  Lisään vielä, että näin kauniilla ilmalla kuivaa pyykit kivasti jo ulkonakin. Se on vanhoissa puutaloissa aina turvallisinta kosteusjuttujen kannalta.

 • Liisa
  26.3.2014 at 16:34

  Vaikka itse olen himosaunoja, sanon että teitte erittäin fiksun ratkaisun! Jos sauna on huono (eli kuumentaa koko talon ja ilmanvaihtokin on ehkä heikko), miksi tuhlata siihen neliöitä.

  Meillä on sauna- ja pyykkiasioiden suhteen täydellinen koti (vaikka itse sanonkin). Asumme 4:n asunnon kerrostalossa, ja yhteisinä tiloina on erittäin laadukas puusauna sekä iso pyykkihuone, jossa on kaikilla omat pyykkikoneet ja paljon ilmavaa kuivatustilaa. Lisäksi pihalla on pyykkinarut joille siirryn taas ihan pian kuivattamaan meidän perheen pyykit. Täydellinen järjestely, koska näin varsinaisesta asunnosta ei tuhlaannu senttiäkään näille toiminnoille. Silti tilat ovat yhtä kätevästi saatavilla kuin missä tahansa 2-kerroksisessa okt:ssa.

  Lempinaapurin kanssa olemme jopa puolitosissamme miettineet parotalon rakentamista, jossa sauna, kodinhoitohuone ja harrastehuone olisivat yhteiset! Miksi omistaa kokonaan tiloja, joissa ei asuta?

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  26.3.2014 at 17:53

  Hei hieno juttu! Kiva, että uskallatte tehdä muutoksia. Itsekin olisin varmaan päätynyt samaan ratkaisuun. Rakastan saunomista – mökillä. Mulle saunomisesta tekee nautinnollista se, että ympärillä on hiljainen maisema ja välillä pääsee järveen vilvoittelemaan (tai sitten lumeen kierimään, heh). Kaupunkiasunnoissa en ihan ymmärrä sitä, miten jokaiseen pieneenkin tilaan pitää se sauna ahtaa. Oltiin just katsomassa miehen kanssa isohkoa yksiötä, jonka keittiöstä oli lohkaistu pala pois ja rakennettu sauna tilalle, semmonen varmaan parin neliön sauna. Miksi, oi miksi…

  Ja kaikkein pahimpia on semmoset saunat joissa ei edes saunota, vaan niitä käytetään epäkäytännöllisinä kodinhoitohuoneen jatkeina, niitäkin oon nähnyt paljon :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  26.3.2014 at 19:36

  Oi miten mä tykkään tästä ideasta! Mä haluan saunoa mökillä ja siksi mä voisin riemusta kiljuen vaihtaa saunan pyykinkuivaukseen tarkoitetuksi!! Harmi vaan kun toi mies lämmittää saunan itselleen 2-3krt viikossa (luojan kiitos puusaunasta!) niin ei onnistu… 3 vuoden aikana olen minäkin tietysti tossa saunassa saunonut, mut sellainen erillinen saunamökki ois ihan mieletön. Ehkä vielä joskus!

 • paprika (Ei varmistettu)
  26.3.2014 at 22:49

  EIKÄ!! :D Ooon niin kade kade aina kun ihmisillä on mahdollisuus saunoa kun tykkävät (meillä ei saunaa) ja viime aikoina olen tätä harmitellut jotenkin eri toteen… Alkovi kuulostaa tosin ihanalta ja turvalliselta pesältä :)

 • jnk (Ei varmistettu)
  27.3.2014 at 10:01

  Pakko kommentoida, että kiitos tästä blogista! Niin viihdyttävä ja hyvin kirjoitettu, että luin KAIKKI blogitekstit putkeen parissa viikossa. Nyt on muuten aika tiukasti teidän perhe-elämä ”koettu” :D Itse en ole varsinaista kohderyhmää (lapseton) mutta blogissa on tullut niin hyviä vinkkejä, että olen laittanut niitä kirjainmerkkeihin talteen tulevaisuutta varten :)