Puutarhan värejä

Puutalon puutarhassa juuri nyt (kuvia ei käsitelty).

Hekumallisia unikkoja:

Pinkeistäkin pinkimpi bougeanvilla:

Vuoden kukkeinta hetkeä juhlivat syreenit:

Ikilempparit samettikukat:

Vakkarioranssi… …mikätääruukkukukkanytolikaan:

…ja uusi tulokas keltainen jokuamppelikukka:

…sekä tuo kaikkialle levittäytyvä perhanan kokoomuskukka:

Ajattelin antaa tuon ruiskukan (tänäkin vuonna) kukkia tuossa kukkapenkin ulkopuolla ja kitkeä sen vasta sitten pois. Mutta kukkapenkin puolen kokoomusvaltaaminen ärsyttää; ne ovat peittäneet koko kukkapenkin pään alleen, en edes tiedä, mitä siellä alun perin on ollut.

Tai siis onhan noi ihan nättejä, mutta se poliittinen merkitys on vaan ikuisiksi ajoiksi pilannut tuon kukan multa.

Ostin juuri viime viikolla sitä sellaista myrkkyä, jota laitetaan kukan lehdelle ja sen kautta koko kukka (juurineen) tuhoutuu. Kuulostaa vaan niin hurjalta, en ole vielä uskaltanut kokeilla.

Onko teillä kokemuksia, uskaltaako sitä myrkkyä roisisti käyttää ihan kukkapenkissä? Siellä ois ukonputket (?) jälkikasvuineen odottamassa…

 

PS. Osa kukkaloistosta löytää tiensä toki myös puutaloon sisälle:

Joo joo joo oon just aikeissa siivota.

1

You Might Also Like

 • _niini_ (Ei varmistettu)
  14.6.2015 at 11:49

  En käyttäisi mitään myrkkyjä. RoundUpissa on monia haitallisia aineita (esim. glyfosaatti), joka on erittäin haitallista pieneliöstölle ja erityisesti mehiläisille. Se on myös ihmisille myrkyllinen aine, jonka käyttöä on varottava lasten ja eläinten kanssa.

  • Kristaliina
   14.6.2015 at 12:43

   Voi PASKA. Ja mä just maksoin yli 20 euroa (hik) tuollaisesta myrkystä. Vähän ihmettelin, että miksi se oli hyllyn uumenissa eikä jossain paraatipaikalla niin kuin tuollaisen ihmeaineen kuvittelin olevan. Mä oon siis mainonnan uhri – olikohan se viime vuonna vai edellisenä, kun tuota niin paljon mainostettiin.

   Hemmetti naapurilla on mehiläisiä, pihalla siilejä ja pupuja, ja sit lapset ja kissat… Eihän me tuota voida käyttää. Perse. Ois pitänyt selvittää ennen kuin osti. Onneksi sentään ennen kuin käytin sitä!

 • tiia_
  14.6.2015 at 11:50

  Kaunista kukkaloistoa! :) Mä en ole mikään puutarhaekspertti, mutta itse en käytä Roundupia. Sen epäillään aiheuttavan syöpää, ja onhan sen emofirmakin Monsanto, joka on pahis.

  • Kristaliina
   14.6.2015 at 12:46

   Voi v*u (oon jo kahdessa kommentissa näköjään käyttänyt kohta kaikki tuntemani kirosanat) googlasin myös jotain sikiövaurioita. No, täällä ei siis ole ketään sikiöitä (ettei synny väärinkäsityksiä), mutta ei hyvältä kuulosta.

   Mitä hemmettiä mä nyt tuolle purkillekaan teen, uskaltaako tuollaista edes roskikseen heittää!?!

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    14.6.2015 at 19:53

    Älä heitä roskiin vaan anna jollekin, jolla oikeasti tarve: esim. hävitettävä pihasta vaarallista jättiputkea. Meidän pihalla on totaalikielto turhille myrkyille. Ja jos joku nätti kukka leviää, ole onnellinen ja anna levitä. :)

 • Gardener
  14.6.2015 at 12:04

  Älä murehdi tuon kukan kanssa Kokoomusta, se on vuorikaunokki. Ja se Kokoomuksen kukka on ruiskaunokki. Mutta kyllä, samansukuisia ovat. Ei muuta kun kaivat vaan juuriston ylös, kuivatat sen auringossa ja pistät kompostiin. Leviämistä voi myös estää poimimalla kukat maljakkoon ennen kuin se siementää kaikkialle.

  Roundupin käyttö on kielletty useissa maissa ja sen käyttökieltoa harkitaan nyt myös Suomessa ja muissa EU-maissa. Päätöstä odotellaan vielä tämän vuoden puolella ja toivottavasti se menee läpi.

  En useasti paasaa muihin blogeihin puutarha-asioista mutta nyt oli pakko kun tuo Roundup on niin vakava juttu ja sun blogi on niin suosittu. Toivon että moni luki tän ja edeltävätkin varoitukset ajatuksella ;)

   

  • Kristaliina
   14.6.2015 at 12:51

   Oi! Vuorikaunokki! Kiitos – heti helpotti :) Toi on kyllä tavallaan kaunis, taidanpa poimia iiiiiiison (niitä on paljon) maljakollisen!

   Hyvä kun paasasit! Mä oli tosiaan mainonnan uhri, tuota viime (toissa?) vuonna niin kovasti mainostettiin. Vähän kyllä päässä raksutti mullakin, että niinköhän sitä uskaltaa vaan ympäriinsä sirotella – siksi tuossa sitä kysyinkin. Ois vaan pitänyt ottaa selvää ennen kuin laittoi yli 20 euroa tuollaiseen myrkkyyn! DAMN!

  • Nellis (Ei varmistettu)
   14.6.2015 at 13:03

   KIITOS!!! Oikeesti! Mies on puhunut tuosta roundupin käytöstä ja oon vähän miettiny, että miten lasten ja eläinten kanssa. Nyt en todellakaan anna miehen hankkia sitä, hui! Minä en yleensä ole mikään tarkka tällaisissa asioissa (oli kyse meikeistä tai muista kemikaaleista, jos niissä nyt vähän on muka jotain haitallista – ainahan niissä on vähän jotain, ajattelen). Nyt kuitenkin tuli niin hyvää argumenttia, että sitä kauhuainetta ei meille tule! Harmi sinänsä, koska vaikuttaa (mainosten perusteella) olevan just tällaisen laiskan rikkaruohonkitkijän unelma.

 • kissamau (Ei varmistettu)
  14.6.2015 at 12:13

  Tuohan on vuorikaunokki, eikä mikään kokoomuskukka! Huolettoman puutarhurin lempiperenna. Leviää kuin rutto, peittää rumat kohdat, eikä vaadi mitään hoitoa.

  • Kristaliina
   14.6.2015 at 12:55

   Huoleton puutarhuri – meitsi! :)

   Toi tosiaan kasvaa tällä hetkellä sellaisella hiekkamaalla (kukkapenkin lisäksi), siis sellaisella ”hiekkakäytävähiekoituksella”. Että kyllä: leviää :)

 • Tindeka
  14.6.2015 at 12:39

  Sitten taas jos pihasta löytyy jotain jättiputkea, olisi se saatava pikimmiten tavalla tai toisella hävitettyä. Jotkut niistä ainakin on myrkyllisiä ja pahimman luokan haittakasveja. Alkukesä lienee tässä paras, joten jotain kahdee tehdä pikaiseen (jos ei ehdi niin katko ainakin ennen kukkia niin ei ole uusia siemeniä riesana).

  Mä kanssa vieroksun noita torjuntamyrkkyjä ja ne on sellainen viimeisistä viimeisin keino, jota en ole vielä koskaan käyttänyt. Mutta jos nuo putket ovat vähänkään yhtä hankalia torjua kuin meidän pihan vallanneet vuohenputket niin joku myrkky saattaa olla ainut ratkaisu. Koska eroon niistä on päästävä. Ehkä kuitenkin ensin kokeilisin muita keinoja varsinkin jos eivät ihan vallalleen ole päässeet. Mulla meinaa alkaa järkkyä mielenterveys aina ku mietin meiän pihan vuohenputkia ja lupiineja, niitä on IHAN JOKA V****N PAIKASSA ja niiden kitkeminen tuntuu olevan tyyliä nyppää yksi niin kymmenen tulee sen hautajaisiin. Että kyllä tässä ihan pikkuvähäsen alkaa erilaiset myrkytkin siintää mielessä ennen kuin järki ihan täysin lähtee.

  • Kristaliina
   14.6.2015 at 12:59

   Meillä on kans joku rikkakasvi, joka ei vaan lähde juuresta vaikka sitä miten ottaisi. Eli aina vaan katkeaa ja juuret jää – eikä ole auttanut, vaikka yhden osan penkkiä mylläsin kokonaan uusiksi yksi kesä. Graaah!

   Oh lupiinit on ihania <3 Samoin kuin voikukat mun mielestä – rakastan tienpenkkoja kesäisin, niissä jotain niin…. …kotoisaa :) Mutta joo, onks lupiinit kans tuollaisia kaikkialleleviäviä? Vois kyllä (minkä tahansa kukan suhteen) levitä hermo, jos sellainen tukahduttaisi sitten vaan alleen kaikki muut kukat… Niinhän tosiaan tuo ruisvuorikaunokkikin on kaunis. Mutta jos ei tee mitään, kohta ei varmaan mitään muuta pihalla olisikaan…

   • Tindeka
    14.6.2015 at 13:25

    Nuo juuresta leviävät kasvit on kyl siitä pirullisia, että jos myllää kukkapenkin ilman että noukkii sieltä joka ikisen juurenpalasen niin lähinnä vaan aikaansaa kasvin lisääntymisen vähenemisen sijasta. Ja jokaisen juurenpätkän irtisaaminen onkin sitten oma (mahdoton?) rojektinsa.

    Juu lupiini on kaikkialle voimakkaasti leviävä haittakasvi, jolla ei tosin ole muita terveyshaittoja kuin tuo mielenterveyden järkkyminen. Tuo pahasti valtaa alaa ja vie esim sielä tienvarsilla tilaa alkuperäiskasveilta. Ja myös metsiin tuo saattaa lähteä hiljalleen leviämään. Ite katselisin mieluummin tienvarsilla sellaista vanhanajan kukkaketoa mieluummin kuin noita lupiineja. Ja kun tietää mikä paholainen tuo on, ei se enää näytä niin kauniiltakaan (tavallaan vähä sama juttu siis kun kokoomuskukassakin ;) ). Meillä tuota sikiää ihan joka penkissä ja pensaanjuuressa (mä en yleensäkään tykkää, että mitään samaa kasvia olis ihan joka penkassa) ja lisäksi pihan sisäänkäynnin lupiinit on alkaneet levitä meidän omaan pikkumetsään, murrrr. Tuo on käsittääkseni myös määritelty haittakasviksi, joka olisi syytä hävittää (miten? perrrrrr**le… :D ) .

     

 • PikkuKirppunen (Ei varmistettu)
  14.6.2015 at 13:01

  Mulla ei oo mitään kommentoitavaa tohon Roundup-asiaan, mutta sen sijaan ihailen tein pihan väriloistoa! Ihanan, ihanan värikästä. ^_^ Oon periaatteessa vähän kateellinen: Meillä itellä on siis niin sanottu syötävä puutarha, koska mun kärsivällisyys ja viitteliäisyys ei kestä ”pelkän kauniin” hoitoa; motivoi hoitaaki (lue: kastella kuumalla ja kerran kesässä vilasta, pitäskö tomaattia karsia tai raparperit jo leikata talteen) ku saa syyä lopputuloksen :D Kateellisuus siis koska olisihan tuollaset värit ihania-ihania. :)

 • LL (Ei varmistettu)
  14.6.2015 at 13:14

  Ihania värejä! Enemmän on enemmän ;)
  Karjanlaneitoa /neitobegonia ovat noi amppelit :)
  Samaa mieltä edellisten kommenttien kanssa, myrkyt viimeisenä vaihtoehtona. Roundup/glyfosaatti tappaa sitten ihan kaikki kasvit joten siksi siitä kehitetty toi ”helppo ja kiva” uus geeli mikälie purkki. Marketissa myytävät on kyllä laimeampia kuin maataloudessa käytetyt. Tollaset myrkyt on ongelmajätettä.

 • Pumpula (Ei varmistettu)
  14.6.2015 at 13:16

  Meillä on auttanut rikkaongelmaan runsas maisemointikankaan käyttö! Perennapenkin kun jo alkukesästä (mieluiten) päällystää kankaalla huolellisesti ja jättää vain itse kukkakeskittymille aukot, pääsee kitkemisestä todella helpolla. Kankaan päälle vain ohuehko kerros multaa tai jos oikein haluaa panostaa, kuorikatetta. Kyllä on kaunista!

  • Kristaliina
   14.6.2015 at 21:54

   No hitsi kun tuossa on se ongelma, että iätajatvanhassa penkissä on niiii-iiiiin paljon kukkaa, että mä pelkään tukahduttavani jotain olennaista. Tuolta nimittäin koko kesän aina aina plumpsahtelee jotain ihania ylläreitä esiin, silleen ”oi täällä on tällaistakin” -tyyliin. Mä veikkaan, että joku on joskus ihan ajatellut, että riittää sitten kukittavaa ihan alkukesästä loppukesään asti. Esimerkiksi loppukesän japanin lyhtykoisot on just niitä, että yhtä äkkiä ne vaan aina ilmestyy jostain!

   Mutta jos ois itse istutettu/systemaattisemmin kasvava penkki, niin toi ois varmaan just hyvä!

 • Cpop
  14.6.2015 at 13:48

  Nyt kun muistaisin mitä siihen kasville piti laittaa ja sen pitäisi se kuolettaa juuria myöten.. ja se oli siis ihan tyyliin ruoka-aine ei mikään myrkky. Koetan muistella asiaa, jospa se tuolta jostain sopukoista tulisi vielä mieleen. Tuli ekana mieleen joku etikka, mutta ei se tainnut se olla, hm…

 • Emmakko (Ei varmistettu)
  14.6.2015 at 17:23

  Jostain ongelmakasvista saatat päästä eroon, jos haravoit syksyllä kaikki pihan lehdet kasvuston päälle ja annat kasan olla siinä koko seuraavan vuoden. Mä sain aika ison alueen vuohenputkia hävitettyä tuolla lailla (pihassamme kasvaa jättikokoinen tammi, joten lehtiä riittää). Se on luonnonmukainen keino, joskaan ei välttämättä toimi kaikista sitkeimmille kasveille :)

 • SanniKaarina (Ei varmistettu)
  14.6.2015 at 19:41

  Toi sun vakkarioranssi ja mikälie amppelikukka on molemmat Karjalanneitoja :)

 • Juttatatti
  14.6.2015 at 19:55

  Vettä ja etikkaa suihkit, niin on luonnollisempi tappaja puutarhassa :) Jos joukkoon lisää hiukan astianpesuainetta, niin pitäisi vielä muuttaa maaperää sellaiseksi, ettei kasva jatkossakaan mikään (eli samalla tavalla kuin roundup tuhoaa sen maan kasvukelvottomaksi).

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   15.6.2015 at 13:44

   Roundup ei kyllä tuhoa maata kasvukelvottomaksi. Se estää tasan niiden kasvien toiminnan mihin osuu suoraan.

   • Juttatatti
    24.6.2015 at 17:00

    Ehkä nämä uudet ”vain kosketus” -myrkyt, mutta jos suihkii menemään, niin ei siinä kyllä mikään sitten kasva. 

 • Jenn-
  14.6.2015 at 20:27

  Kyllä ne on siellä Kokoomuksessa laittanut oikein kampanjan pystyyn. Ensin lähettivät Benin (en edes yritä kirjoittaa sukunimeä) sun juttusille ja sitten yrittävät vielä aivopestä sut kokoomuskukilla. Kuvittelevat kai, että kun saavat sut ensin nalkkiin, niin sitä kautta myös sun lukijat äänestäjiksi. Mä sanon jo nyt: mä en kyllä rupee! 

  • Kristaliina
   14.6.2015 at 21:05

   Hahahahaha Ben on varmaan käynyt heittelemässä kokoomussiemeniä meidän pihalle, kiinni jäi! Mitä seuraavaksi, aijaijai!

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    14.6.2015 at 23:03

    Ben ja kokoomussiementen heittely…onneks laitatit sen kierukan sentään!

 • Naakka (Ei varmistettu)
  14.6.2015 at 23:24

  Viritä kunnon kaksintaistelu ja istuta sen vuorikaunokin päälle esim. tarha-alpia, joka on myös kova leviämään. Sitten vaan seuraat sivusta kumpi voittaa.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  15.6.2015 at 08:21

  Jos oot just ostanut sen myrkyn, niin käy palauttamassa kauppaan. Eikö kuluttajansuojan mukaan palautus avaamattomille tuotteille oo 30 päivää, siis ihan kulutustuotteille.

  • Vain etämyynnissä (Ei varmistettu)
   15.6.2015 at 09:53

   Lakisääteinen 14 päivän peruutusoikeus koskee etämyyntiä. Myymälästä ostetuille tuotteille ei ole mitään lakisääteistä palautusoikeutta. Jotkut kaupat toki tarjoavat vaihto- ja/tai palautusoikeutta virheettömille tuotteille, mutta mikään laki ei siihen velvoita.