Se idea, ne niksit

”Pöh. Jos syö enemmän kuin kuluttaa, niin lihoo. Jos kuluttaa enemmän kuin syö, niin laihtuu. Kaikki muu on ihan huuhaata”, kuuluu mun eläkeläis-neuvolantäti-äitini painava mielipide. Hän on 72 vuotta ja hänen vyötärönsä taitaa olla kapeampi kuin minulla.

Ja ilokseni olen huomannut, että tuohon  mullistav… eiku: ihan täysin perinteiseen ajatukseen nämä monet nykyiset painonhallintaohjelmat perustuvatkin.

*****

Hih, tästä taisikin tulla tällainen Kiloklubi-trilogia (aiemmat kirjoitukset täällä ja täällä). Lupasin siis vielä kirjoittaa vähän tuon ohjelman käytöstä (lähinnä parin vuoden takaisia kokemuksia) ja heittää pari pikkuniksiä. Tässä:

Näin se toimii:

En tarkkaan muista, kuinka paljon ohjelma siihen liittyessä opastaa, mutta peruspointti menee jokseenkin näin:

 • Ensin kirjataan Omat tiedot -kohtaan pituus, nykyinen paino, arkiaktiivisuus, liikuntatyyli ja kiloklubbailun tavoite: siellä on siis painonpudotuksen lisäksi kohta ”En halua laihduttaa, vaan tarkoituksenani on säilyttää nykyinen painoni, tai haluan hallita painoani raskauden tai imetyksen aikana.” Tätä jälkimmmäistä suosittelen lämpimästi esim. normaalipainoisille/hoikille, jotka haluavat tsekata, että syövätkö riittävän terveellisesti – itselleni tuo on antanut kyllä melkoisia ahaa-elämyksiä!

Tämän jälkeen katsii tutustua kolmeen tärkeään välilehteen: edistyminen, liikunta ja ruoka.

 • Edistyminen-sivu piirtää hienoa diagrammia siitä, miten paino lähtee laskemaan – ja kertoo, kuinka monta viikkoa tavoiteen saavuttamiseen vielä kuluu. Ei saa masentua: edistyminen on hidasta, ohjelma lupaa 300-800g viikossa, jos sitä noudattaa oikein.

(Viime kerralla itse en huomannut edistymistä ensin ol-len-kaan ja manasin, että ei tää toimi normaalipainon sisällä – mutta jatkoin sitkeästi, ja muutaman kuukauden päästä tajusin, että het-ki-nen: tuo painohan on laskenut nätisti koko ajan! On siis ihan luonnollista, että paino ”sahaa” edestakaisin. Sen takia laskua ei ensin huomaa, mutta ajan myötä tajuaa, että ”sahaaminen” siirtyy vähä vähältä aina vähän matalammalle tasolle…)

 • Liikunta-välilehdelle kirjataan siis (loogisesti) viikon liikunnat – niistä saa lisää kaloreita käyttöönsä. Välilehti mittaa liikunnan laatua (kulutus, määrä, teho ja vaihtelu) sekä aerobisen harjoittelun, lihaskuntoharjoittelun ja liikkuvuusharjoittelun suhdetta.

(Liikunta on Kiloklubissa oikeanlaisen syömisen ”tukitoimi”, mutta ainakin itselleni motivaatio syntyi kummasti, kun tajusi että sillä saa lisää RUOKAA :) )

 • Ruoka – ja näin olemme päässeet pallojen ihanaan maailmaan! (ja syömään)

   

Ruoka Kiloklubissa:

Perusperiaate on tämä: ohjelma tarkkailee ruoan laatua (pallojen väreillä) ja määrää (kaloreilla).

Energialaskelma-kohtaan ohjelma on laskenut antamiesi tietojen perusteella, paljonko on peruskulutuksesi, paljonko sinun kannattaa syödä, mikä on liikunnan vaikutus ja mikä on ko. päivän energiavaje – näistä kaikista toteutunut ja suositus.

Omaan silmääni tuo laskelma näyttää suht hieroglyfiltä, joten tuijotan siitä lähinnä ylintä ja alinta: paljonko olen syönyt suhteessa suositukseen, ja paljonko on energiavaje suhteessa suositukseen.

Aloittelijana kiinnitin huomiota ensin vain noihin lukuihin ja pallot olivat mitä sattuu. Söin tyyliin edelleen nuudelit ja sitten olin nälkäinen, kun kalorit ”loppuivat kesken”. Sitten tajusin, että het-ki-nen: kun kiinnitän huomion noihin palloihin ja yritän saada ne vihreiksi, riittävät yhtä äkkiä kaloritkin, eikä edes jää yhtään nälkä!

Ruoan laatu – ne neljä palloa!

Kasvispallon saa vihreäksi syömällä vähintään 600 g kasviksia päivässä.

Energiapallo vihertää, jos ruokavaliossa on riittävästi proteiineja ja hyvänlaatuista rasvaa. (minulle se vaikein pallo)

Herkkupallo ei onneksi ole ehdoton, eli riittää, kun alle 10 % päivän ravinnosta tulee herkuista – satunnainen suklaapala siis on ihan sallittu.

Kuitupallo reagoi vaaleaviljahöttöön ja vihreä pallo vaatii vähintään 25g kuituja päivässä – vihreän pallon saavuttaa vaihtamalla pastat tai leivät mahdollisimman kuitupitoisiin.

Lisäksi ekstrana energiadiagrammi näyttää ruokavalion koostumuksen: paljonko (kaloreina, grammoina ja prosentteina) päivän ruoan energiasta tulee hiilihydraateista, rasvasta, proteiinista ja alkoholista.

Itselleni kasvissyöjänä selvisi silloin pari vuotta sitten, että omat kompastinkiveni ruokavaliossa ovat proteiinien ja hyvien rasvojen aivan liian pieni määrä. Vastaavasti hiilihydraatteja (pastat, nuudelit) oli aivan liikaa. Eli fiksaus päivän ruoan koostumukseen ei edes tarkoittanut nälkää – päinvastoin, nimenomaan ne proteiinit ja rasvat pitävät nälän hyvin loitolla!

Ja sitten vaan syömään!

Ruoat lisätään ko. päivän kohdalle laittamalla hakusanan kenttään (sanan katkaisu tarvittaessa *-merkillä) ja painamalla plussaa > valitsemalla oikean aterian. Alaspäin näyttävästä väkäsestä saa muutettuja mittoja – voi siis päättää, haluaako esim. ilmaista määrän grammoina/litroina/purkkeina tms.

Pari käyttöniksiä:

 • Jos seuraa painoa (ja halutessaan vyötärönympärystä), se kannattaa mitata säännöllisesti, niin edistymisen huomaa diagrammista parhaiten. Itse käväisen vaa’alla joka aamu, mutta punnituksen voi tehdä esim. kerran viikossa jonain samana viikonpäivänä – suosittelen aamua :)
 • Koko viikon liikunnat kannattaa kirjata ennakkoon jo viikon alussa! Näin saa heti maanantaista alkaen oikeat kalorimäärät käyttöönsä, kalorisuositukset nimittäin nousevat sitä mukaa, kun liikuntaa tulee ko. viikolle lisää.
 • Usein syömänsä ruoat kannattaa merkata lemppareiksi – silloin ne tulevat aina hakuun ensimmäiseksi. Suosikit merkataan sydämen kuvalla, joka löytyy i-nappulan (niin kuin info) alakulmasta. Klikkaamalla sydämen punaiseksi se on merkattu omaksi suosikiksi.
 • Myös kokonaisen aterian voi kopsata edelliseltä päivältä – itse käytän tätä esim. aamupalalla, kun syön aina saman aamiaisen… Tämä onnistuu kohdasta ”selaa menuja” > ”omat ruokalistat” > valitaan oikea viikko > ”kopioi tämä ateria” HUOM. Varmista, että vasemmalla puolella päivä, johon haluat kopioida, on oikea – kopio nimittäin korvaa kaikki ko. kohtaan aiemmin syötetyt tiedot!

…ja pari ruokaniksiä:

Itselleni silloin pari vuotta sitten ”avainrooliin” nousivat nämä ruoat:

 • lorautuksia rypsiöljyä ruokiin, jopa puuroon ja leivän päälle > hyvät rasvat
 • cashew-pähkinöitä (ei kuitenkaan liikaa, koska sisältävät paljon kaloreita) > hyvät rasvat
 • Soijarouhe > paljon proteiineja, vähän kaloreita
 • Ehrmannin maitorahka (tai vastaava Valiolta – näillä paras rasva/proteiinikoostumus) > paljon proteiineja ja pitää nälän poissa

Ruokatottumuksista (omasta mielestäni) ratkaisevin oli nimenomaan hedelmäsalaatti-maitorahka-välipala: joka päivä töiden jälkeen menin ensimmäisenä jääkaapille ja pilkoin sieltä kukkurallisen lautasellisen hedelmiä (esim. päärynä, banaani, kiivi) ja siihen päälle Ehrmannin maitorahka ja kanelia – mmm! Kasvispallo ja energiapallo tykkäsivät, ja välipala piti nälän poissa monta monta tuntia. Eikä sitten tarvinnut vetää pastaövereitä sudennälässä iltaruoaksi…

*******

Tsihihihi aika pitkä postaus yhdellä minipienellä vihreän pallon kuvalla – sori!

Hei ja niille, joita tämä aihe ei voisi vähempää kiinnostaa: tämän trilogian jälkeen pyrin vaikenemaan (postausten puolesta) tästä aiheesta. Kiitos kärsivällisyydestänne ja anteeksi :)

Ja me, jotka tätä aiotaan alkaa harrastaa, voidaan jatkaa keskustelua näiden kolmen postauksen alla :)

1

You Might Also Like

 • M-M
  6.1.2013 at 14:59

  Kuulostaa mielenkiintoiselle, täytyy varmaan kokeilla. Jos sais nämä vielä jäljellä olevat n.20 raskauskiloa pois, niitä tuli likemmäs 30kg.

 • Kristaliina
  6.1.2013 at 15:03

  Mulle kans ehti tulla siinä 34 raskausviikossa jotain 24 kiloa :) Tänä aamuna oli jäljellä vielä 6 kg alkupainoon…

 • jermia
  6.1.2013 at 15:37

  Tunnukset luotu kiloklubiin ja innolla koittamaan =)

 • Naks (Ei varmistettu)
  6.1.2013 at 16:18

  Ah, tuo vihreiden pallojen koukuttava metsästys. :) Itsekin olen tehnyt sitä aikoinaan, en tosin enää pitkiin aikoihin (ei ole tarvetta).

  Vannoutuneena lihansyöjänä proteiinin määrä ei ole tuottanut itselleni koskaan ongelmia – kuidut kylläkin, koska en syö käytännössä lainkaan leipää. Rasvatkin tuppasivat helposti olemaan Kiloklubin mielestä liian kovia. Näihin juttuihin pari itse hyväksi kokemaani vinkkiä:

  – jos energiapallo herjaa liian suuresta kovien rasvojen määrästä, kannattaa käyttää proteiininlähteinä kananmunaa ja nahkoineen syötyjä broilerinkoipia – näistä se tykkää paljon enemmän kuin naudanlihasta ja rasvaisista juustoista
  – kuitupallon saa vihreäksi myös ilman ainuttakaan viljatuotetta, jos syö riittävän kuitupitoisia kasviksia ja hedelmiä – omat suosikkini tässä olivat porkkana, parsakaali ja päärynä (pähkinät ja siemenet toimivat myös)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  6.1.2013 at 17:55

  Kiitos sinun, olen hurahtanut Kiloklubiin ja jee: 1,5 kiloa on jo poissa ja hirrrveen innostunu keräämään vihreitä palloja. Siistiä!

 • Tyyne
  6.1.2013 at 18:14

  Olinkin tuolla kiloklubissa just aiemmin miettiny tota ruokion kopiointijuttua! Kiitti vinkistä! Kumminkin kun jokapäivä on lähes samat aamupalat,välipalat,ym. niin helpottaa kirjaamista :)

 • -mimmu- (Ei varmistettu)
  6.1.2013 at 18:50

  Onnea koitokseen!:)
  Mua kiinnostais että paljonko ja millasta liikuntaa harrastatte päivisin? siis Kristaliina ja lukijat:)

 • M-M
  6.1.2013 at 19:34

  Sain tehtyä tunnukset tuonne.

  Ja nyt on olen myös ilmottautunut pilates-tunnille kevääksi. Vau, kaks jumppaa viikossa :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  6.1.2013 at 19:51

  Siis onko tuo oikeasti ilmainen??!!

 • Naks (Ei varmistettu)
  6.1.2013 at 20:36

  Vierailija, kyllä Kiloklubi on oikeasti ilmainen. :)

  Ai niin, aiemmassa viestissä jäi kommentoimatta tämä äitisi mielipide: ”Pöh. Jos syö enemmän kuin kuluttaa, niin lihoo. Jos kuluttaa enemmän kuin syö, niin laihtuu. Kaikki muu on ihan huuhaata”

  Tuo ei ole mielipide, vaan fakta. ;) Kukaan meistä ei voi rikkoa fysiikan lakeja. Monimutkaiseksi homman tekee se, ettei kukaan tiedä tarkalleen, paljonko kuluttaa. Ja kuten itsekin olet huomannut, ruoan laatu vaikuttaa rutkasti siihen, millä energiamäärällä nälkä pysyy poissa.

 • T a r u
  6.1.2013 at 21:12

  Kirjauduin taas tänään ensimmäistä kertaa neljään vuoteen kiloklubiin ja kirosin makroravinnetietojen puutetta, mutta kiitos vinkistä että ne löytyy sieltä sittenkin :D Itse kun en luota että kiloklubin pallurat vihertää silloin kun makrot on oikeasti hyvät…

 • Tyyne
  6.1.2013 at 22:27

  Mä ajattelin jotain semmosta, että 2x salia ja 3x lenkkiä/vko.. ja saliin sisältyy 20min juoksumattoa (eli n. 2,5-3km) :).. ja keväällä toivottavasti vielä enempi lenkkeilyä!

 • Inu (Ei varmistettu)
  6.1.2013 at 22:32

  Mukana!! Tein jo tunnuksetkin kiloklubiin. Huomenna alkaa uusi elämä ;) Mulle tuli raskauden aikana painoa +20kg ja niistä nyt 3,5kk synnytyksen jälkeen jäljellä 5kg. Tavoitteena ois kuitenki pudottaa n. 10kg, sitten voisin olla tyytyväinen nahoissani!

  Kiitos ihanasta blogista! Nyt olen saanut luettua koko blogisi alusta loppuun :) Ihanaa luettavaa <3

 • Kanelibasilika
  6.1.2013 at 22:56

  Innostuinpa minäkin! Pidempään olen jo miettinyt, mikä mättää kun en tietääkseni syö liikaa ja liikun keskinkertaisesti (etenkin hyöty liikun) ja silti vaan olen omasta mielestäni väärän kokoinen (normaalin ylälaidalla painoindeksin mielestä, sen hyvänolon painon mukaan 5kg liikaa). Yritin harjoitella tämän viikon syömisillä tuon Kiloklubin kanssa ja kappas, syön aika reippaasti liian vähän! Jopas! ..olen kala-kasvissyöjä, en syö lainkaan vehnää (allergia) ja silti aika pitkälti mättää joka kohdassa paitsi herkuissa (joissa luulin lipsuvani!) ;) 

  Kiitos siis vinkeistä! Katsotaanpa mitä tapahtuu! :)

 • Tommi K
  7.1.2013 at 09:32

  Ehrmannin maitorahka on kyllä aivan karsean makuista, ja sen päällä lilluu epämääräinen kirkas neste. Eww. Valion rahka taas on sen verran paksua, että se jää kurkkuun kiinni, ainakin jos sitä syö lähes pelkiltään. Silloin joskus, kun jaksoin olla kiinnostunut proteiinitankkauksesta, söin maustamatonta Exquisa-rahkaa, joka on koostumukseltaan ja maultaan hyvin paljon miellyttävämpää.

 • NinaMaria
  7.1.2013 at 10:26

  Itsekin oon ajatellut hiukan skarpata kevään suhteen :) painoa ei tarvii pudottaa mutta hiukan lihasta lisää ja rasvaa pois. Eli hengessä mukana!

  Itse oon kokeillu kiloklubia ja mulla se ei oikeen toiminut. Tai koitui siitä hyvääkin = ymmärsin vaihtaa pahoja rasvoja hyviin rasvoihin  ja huomasin, että saan kuin saankin (en syö lihaa) proteiinia reilusti. Se missä en usko sitä (veikkaan että ”huijasin” tahtomattani) on se, että sen mukaan jäin käytännössä joka päivä kaloreissa lähes puoleen siitä, mitä oikeasti tarvitsen edes elääkseni. En usko! Joo joku sanoo nyt, et mitä jos oot säästöliekillä? No en kyllä ole. Eli veikkaan, et joku siinä mulla mättää = en saa kaloreita sinne oikein.

 • SonjaKoo
  7.1.2013 at 10:45

  Mullekaan ei maistu se Ehrmann, joskus söin sitä väkipakolla mut nyt on onneksi Valiolta se ihana Pehmeä rahka. Mutta kanelia en oo koittanut. Pitää muistaa ostaa sitä heti tänään! Nam nam.

 • Tommi K
  7.1.2013 at 10:49

  Aa, Valiolta on siis tullut jokin uusi rahkatuote? Silloin villeinä kuntosalivuosinani (tai jotain) oli vaan sitä tymäkkää perusrahkaa, ei mitään pehmytrahkaa :D

 • SonjaKoo
  7.1.2013 at 10:55

  Haha! :D Juu Tommi kokeilepas sitä Valion uutta (tai voi olla et on ollu kauankin, mut mä hoksasin vasta syksyllä), sekin on tymäkämpää kuin Ehrmann, mutta maku on pehmeämpi. Pirkan vastaavakin on kitkerämpää kuin tää Pehmeä. :) 

 • empap (Ei varmistettu)
  7.1.2013 at 11:15

  Innostuinpa minäkin mukaan ja nyt tuntuu, etten osaa syödä ollenkaan oikealla tavalla :D mutta 18 viikkoa ja sitten pitäisi olla tavoite painossa :) luottavaisin mielin mukaan, tämä on kuitenkin vasta ensimmäinen päivä :)

 • 1 2 3