Kirjahyllynsynkronointiproblematiikkaa

Jotkut aakkostavat. Toiset värikoodaavat. Me päätimme järjestää kirjahyllymme teemoittain.

Se tapahtuu näin:

1. Molemmat alkavat optimistisin mielin ja innoissaan purkaa omia (yhteensä 21 kpl) kirjalaatikoitaan hyllyyn, yhdessä sovittujen teemojen mukaisesti.

2. ”Miks sä aloitat tuolta oven takaa? Tuo ne sun sarjikset tänne! En mä halua laittaa näitä mun paskakirjoja tähän etualalle!”

3. Muutaman laatikon jälkeen näyttää hyvältä. Paitsi: ”Eikä, miks mulla VOI olla näin paskoja kirjoja, mihin mä nää piilotan? Tuon niitä sun kirjoja tänne eka hyllyyn! Tuu jo pois sieltä oven takaa!!!!”

4. Puolet purettu. Teemat sotkettu. Vauva herää.

5. ”Mä luovutan ja ladon nää vaan!” ”Etkä luovuta!” Vauva kantoliinaan.

6. Molemmat luovuttavat. Vauva pois kantoliinasta, möyriköön sitten tuossa lattialla.

7. Kirjarivien päälle on ilmestynyt pinoja. Osa hyllyistä edelleen tyhjinä. Vauva on imeskellyt palasen pahvilaatikkoa (apua).

8. ”Joo kato sit SEURAAVAKSI me laitetaan sellaiset otsikkoliimalaput noille hyllyille ja aletaan vaan siirrellä niitä eri paikkoihin. Tämä on nyt paljon kätevämpää, kun me NÄHDÄÄN, että kuinka paljon näitä on…”

9. Jatketaan ensi viikolla.

10. Tuskin jatketaan.

*******

Kahden erilaisen kirjahyllyn yhdistäminen oli yllättävän vaikeaa. Joelin kirjahyllyn kirjoissa on kaikissa arviolta 800 sivua tiukkaa englanninkielistä tekstiä. Minun kirjahyllyssäni on hyllymetreittäin okransävyisiä kirjoja, joissa intialaiselle naiselle käy huonosti, saudinaiselle käy huonosti, afrikkalaiselle naiselle käy huonosti ja afganistanilaiselle naiselle käy hyvin huonosti. Okei, ja yhdessä lilansävyisessä kirjassa myös eestiläiselle naiselle käy huonosti.

Huonosti käy myös näiden kahden kirjahyllymaailman yhteensovittamiselle. Esimerkiksi:

”Intian uskonnot” ja Kaari Utrion ”Bella Donna” kuuluvat mun mielestä selvästi tietokirjallisuuteen. Paitsi että Joelin jäljiltä sillä hyllyllä näyttää tältä:

”Tietoisuuden selitys”, ”The Eastern Origins of Western Civilisation”, ”The Complete DINOSAUR”. Hmm yhtä äkkiä mun ”Mytologian jumalat” -kirjan fontti alkaa näyttää jotenkin lapselliselta.

Mun ikivanhat opinto-oppaat sen sijaan ihan hyvin sopivat tähän Walt Disneyn viereen.

Why Nations Fail? Why Krista’s Graduation Failed?

Omistan myös näköjään aivan liikaa kaikenlaista epämääräistä ja luokittelematonta kirjallista noloutta. Miten nimetään luokka, johon kuuluu runoja, muumiaforismeja, hippikirjallisuutta ja ”Paskapuheesta”...?

”Se on menox!” Oikeesti. MIKSI mä omistan tällaisia?

Joelin (tai siis Homeroksen) ”Ilias” on päässyt epämääräisten aforismikirjasten ja Amma-kirjallisuuden joukkoon. Homeroksen ”Odysseia” puolestaan löytyy…

…tuosta ihan muumien ja kiristävien polvisukkien (täh?) vierestä.

Sitten on sanakirjoja, jotka eivät enää mahtuneetkaan riviin…

…ja joita kukaan ei ole avannut vuosiin, koska netti on sanakirjoja pullollaaan. Ja miten tuo ”Ajatus, aate ja yhteiskunta” liittyy tähän – Joel, anyone?

Tuo pitkä sarjakuvarivikin voisi näyttää tältä:

…mutta kun sekaan laittaa mun sarjakuvia, niin käy näin:

Miks mun sarjakuvat on paljon pienempiä (eikä muutenkaan yhtään niin katu-uskottavia) kuin Joelin…?

Mun matkakirjojen rivi sen sijaan oli ihan vakuuttava…

…ennen kuin kaatui.

Eäääh. Jatketaan siis myöhemmin.

Niin, ja se itse kirjahylly noin niin kuin lautakasamielessä – se on VALMIS! Koko itsenikkaroitu hienous kuvien kanssa luvassa siis, kunhan kirjat ovat paikoillaan.

Eli ehkä ei ihan lähiaikoina.

 

You Might Also Like

 • Mamma
  7.1.2013 at 12:49

  Ihania ootte. Mä koon aina halunnu olla luku- ja kirjaihminen mutta ei, ei vaan uppoo kirjat. Meillä on vaan lastenkirjoja, mun 4 eri koulun kirjat joista kolme jäi kesken, ukon mekaanikkokirjat, epämääräisiä sanakirjoja ja muutama keittokirja. Yhden pahvilaatikon verran. Mutta sisäinen muuttolintuni kiittää minua XD

 • HelloAochi
  7.1.2013 at 12:58

  Mä oon suosiolla jättänyt kirjalaatikot mökille, Ateenan kotiin ja äidin asunnon kellariin Vuosaareen. Kaikki 43 laatikollista. Vanhemmat EI tykkää. Kyllä mä ne joskus siivoan sieltä pois, sitten kun kun kun.

 • Silkkitassu
  7.1.2013 at 13:05

  Ihan samalta näyttää kuin meilläkin. Molempien sarjakuvat ovat ihan erikokoisia, eivätkä mene minnekään nätisti. Osa kirjoista ei edes mahtunut korkeudestaan kirjahyllyyn. No tässä oli tilanne vielä pari viikkoa sitten. Järkyttävä kaaos ja hyvin sekava vaikutelma (osittain johtui kyllä kaikesta muusta rojusta…) Sitten tein niin, että kun noihin hyllyihin mahtuu kaksi kirjaa per hyllynpaksuus, joten paskat kirjat ovat siellä takana ja paremmat kirjat edessä. Samalla tuli tilaa hyllyihin.

  20121120_202003_1.jpg

  2012-12-30_18.48.19.jpg

  Tässä kuvassa nyt ei näy koko olohuone, mutta saa vähän osviittaa, eli kaikki kolme hyllyä on viereikkäin ja keskimmäinen hylly on varattu kirjoille, tämä on koriste-esineille ja viimeinen hylly (joka ei näy kuvassa) on musiikille sekä vielä vähän arvoituksena oleville paskakirjoille, joille en löytänyt sopivaa paikkaa… Ainakin ne siis ovat yhdellä hyllyllä, eikä koko kirjahyllyn leveydeltä. Ainiin ja sitten on vielä oma erillinen ”mango-hylly”, omistamilleni mangasarjakuville. Tuossa on joka rivillä siis kolme kirjaa per hyllyn paksuus.. Tuon kuvan jälkeen niitä on kyllä tainnut tulla ostettua taas kymmenen lisää… Rahaa niihin on palanut ihan hirveästi… n. 10 euroa kpl.. tuossa kuvassa 340 kappaletta..

  2012-10-25_21.58.23-1.jpg

  Että semmosta.. :)

 • Kati (vierailija) (Ei varmistettu)
  7.1.2013 at 13:29

  Miksi, oi miksi sulla on tallessa vanhat opinto-oppaat? Luetko niitä useinkin? ;)

 • Hebs (Ei varmistettu)
  7.1.2013 at 13:32

  Heh, samaa mietin, olen heittänyt opinto-oppaat pois jo kauan sitten.

  Mutta huomaan, että olet ollut samaan aikaan kauppiksessa, mitä luit siellä?

  Ehkä olemme olleet opiskelukavereita :)

 • Hebs (Ei varmistettu)
  7.1.2013 at 13:33

  Ainakin näköjään markkinoinnin perusteet :) Muistan tuon kirjan, ehkä jotain sisällöstäkin.

 • PSK
  7.1.2013 at 13:38

  Voisko tässä soveltaa Marttojen vinkkiä, jossa ei pitänyt siivota kaappeja, ellei aio asua siellä ;) Mulla kirjat hyllyssä ei minkään teeman mukaisesti, ainoastaan paskakirjat alimmalla hyllyllä. Ja mapit. Mutta nehän vasta onkin paskaa.

 • phocahispida
  7.1.2013 at 13:44

  Mä NIIN HALUAISIN värijärjestää tommosen määrän kirjoja. Aaaaahaaahaaah aah.

 • phocahispida
  7.1.2013 at 13:45

  Pahoittelut jorgasmista*.

  *Järjestely-orgasmi

 • Marjia
  7.1.2013 at 14:36

  Teillä on kirjahylly kasassa, WAU! Meilläkin on siis vielä toivoa…. Muutto oli heinäkuussa, Siiri syntyi syyskuussa (vieläpä 8 päivää lasketunajan jälkeen) ja mä olin sitä mieltä, että kiva kun kerkiää tämän uuden asunnon laittaa kuntoon ennen vauvan syntymää, kun on kesäloma ja äippäloma ja kaikkee. Nooh, laatikot on tuossa olohuoneen nurkassa odottelemassa kirjahyllyä ja Siiri varmaan oppii lukemaan, ennen kun saadaan ne hyllyyn, jota ei siis vielä ole.

 • LauraEm.
  7.1.2013 at 14:50

  Eiih, meillä on muutosta alle kuukausi ja mä toivoin että kirjahylly nousee pystyyn ”ihan näinä päivinä”… oon muuten ennen harmitellut miestä joka ei kanna mukanaan kirjastoo, mut nyt taidan myös olla yllättävän helpottunu siitä että kirjahylly ja erityisesti sen järjestäminen on MUN juttu jonka saa tehdä yksin :)

 • Kristaliina
  7.1.2013 at 15:19

  Ai niin joo, ja cd:istä: mun omat cd:t piileskelevät sellaisen vanhan ”apteekkarinlipaston” pikkulaatikoissa – ja Joel niille aina kovasti irvailee, elän kuulemma jossain pimeällä keskiajalla… Joel kun puolestaan edustaa sitä ”kaikkimusiikkiontietystikoneella”-koulukuntaa, ja mä oon nipin napin päässyt kasetti/lp-levykaudelta noihin cd-levyihin. :D

  …ja arvatkaas, miten magea videokasettikokoelma mulla on! :D Se on kyllä piilossa yläkerran vaatehuoneessa, en kestä sitä vinoilua :)

 • Silkkitassu
  7.1.2013 at 15:22

  On meilläkin muuten yksi kirjalaatikko S:n jäljiltä eteisessä, josta juuri eilen S mietti et pitäisi tuokin käydä läpi et mitä säästää kirjahyllyyn ja mitä vie ullakolle..
  Ainiin ja kuvistani taitaa saada sellaisen kuvan et meillä asuu lapsia tai kyläilee lapsia vähintäänkin, kun on leluja ympäri hyllyjä.. Näin ei ole, vaan ne on ihan allekirjoittaneen kokoelmat.. :) Mut eiköhän meillekin tule joskus niillä oikeasti leikkijöitä (jos äiti uskaltaa niitä joskus antaa lapsilleen..)

 • Silkkitassu
  7.1.2013 at 15:27

  Niin ja pelit ja videot ovat meillä noiden valkoisten ja mustien kaappien ovien takana (samassa missä baarikaappi on, mihin hamstraan työpaikalta ja lahjaksi saadut viina/viinipullot.. ;))

 • Kristaliina
  7.1.2013 at 15:29

  Hih joo äidin (ja isin) leluja saa tietysti vaan siellä jossain ylähyllyllä ihailla :) Joelillakin taitaa olla jonkinasteinen figuurikokoelma, mutta se on todennäköisesti piilotettu myös minulta :D

 • Vilukissanvillat (Ei varmistettu)
  7.1.2013 at 15:38

  Voi mäkin haluaisin omistaa jättimäärän kirjoja mutta ehkä mulla sitten joskus on sellanen oma ”kirjasto”, jossa niitä vois kans järjestellä… Nyt oon luopunut niin monesta kirjasta kuin vaan oon mitenkään raaskinut ja jättänyt vaan jokusia klassikoita tai muita hyviä. Ei näin pientä asuntoa vaan voi täyttää kirjoilla… :/ Eräs ystäväpariskuntani muuten järjesti ison kirjahyllynsä värien mukaan! Oli aika kivan näköinen, silleen osa sisustusta :D

 • Silkkitassu
  7.1.2013 at 15:46

  Minä mietin yhdessä vaiheessa et virkkaisin jonkun sortin ”verhot” noiden eteen, et ei näyttäisi niin sekamelskalta ja jos sieltä jonkun kirjan joskus tarvitsisi niin voisi helposti vain siirtää sitä verhoa pois edestä. Värikoodaus ois kiva, mutta hyvin hankala lopulta toteuttaa, kun tahdon pitää tietyn kirjailijan tekeleet samassa paikassa.
  Vilukissanvillat: miten ystäväpariskuntasi toimi erikokoisten kirjojen kanssa? Oliko ne omilla hyllyillään värinmukaisesti vai samalla hyllyllä kaiken kokoisien kirjojen keskellä värinmukaisesti?

 • Katie
  7.1.2013 at 15:58

  LOL! Värikoodaus on toooosiii koukuttavaa! Mutta aivan järjettömän tyydyttävää, kuten Phocahispidakin tiesi. ;) On siinä se huono puoli, ettei koskaan löydä etsimäänsä, ellei muista kirjanselän väriä, mutta voi että näyttää hylly hyvältä – ja ne nolot kirjat katoaa fiksumpien viereen!  (Meillä on vierekkäin Dan Brownia ja Afrikkaa.)

  Mulla on noi samat valtsikan opinto-oppaat, Kristaliina… Ja samoin gradu kirjoittamatta, oho.

 • A-Sofia
  7.1.2013 at 16:36

  Hah hah! lollasin noille jotain pahaa tapahtuu jollekin, mutta lopussa nainen selviää -kirjoille. Siis sinänsä nehän ovat kauheita tarinoita, mutta mäkin olen koukussa niihin. 

  Ja valtsikan opinto-oppaista: niitä on tosiaan kiva katella ja muistella kyynelsilmin fuksivuotta, heh heh. Alma mater, JEEJEE! Mä oon sentään saanu heitettyä ne pois, mutta tilastotieteen johdatuksen rutikuivaa monistenivaska-kirjaa ja laskareita en. Nyt voi katsos äitipäänä ihmetellä, että wau, osasinko mä tuollaisenkin monimutkaisen kaavan silloin. Puhumattakaan jostain muista luentomuistiinpanoista, joissa on hienoja sanoja (ja joista ei enää todellakaan muista mitä mahtoivat tarkoittaa). 

 • Kristaliina
  7.1.2013 at 16:51

  Hih joo, ja joskus löytyy omia paatoksella kirjoitettuja esseitä: ”…että anteeks että Foucault että MITÄ että..?” :D Toisaalta siitä mun yhdestä gradunalusta oli aika helppo tiivistää kandintyö: deletoin vain kaiken sen kirjoittamani, mitä en enää tajunnut – ja tadaa: 60 sivusta tuli näppärästi 20 :)

  Katie, noooh, mehän voidaan tehdä ne gradut sitten, kun lapset muuttaa pois kotoa – ehkä sitten on aikaa… :)

 • 1 2