Kun käristyskupoli roadtripin söi

Lasten viimeinen lomapäivä ennen eskarin ja päivähoidon alkua. Toinen lapsi vietti vapaata aamupäiväänsä kaivamalla soraa, toinen huiteli kavereiden kanssa.

Alkukesästä haaveiltiin vielä roadtripistä.

Haaveeksi jäi.

Pätsinkuumassa pikkuautossa istuminen päivän kuumimpaan aikaan (päiväuniaika, jolloin siirtymät olisi ollut paras tehdä) ei yhtäkkiä tuntunutkaan niin houkuttavalta kuin alkukesän ”normaalikesäsäässä” vielä tuntui. Ilmeisesti ilmastointilaitteen jotkutnesteet olivat loppu, mutta kuumuus pehmensi aivoja niin paljon, että joku huoltoajan varaaminen (saatikka huoltoon meneminen) on tuntunut ihan mahdottomalta.

Että juu katsotaanpa syksymmällä. Vähän kaikkea. Kuuma heinäkuu meni oikein kivasti akselilla uimala-kesämökki-kotipiha. Paras kesäsijainti tänä kesänä meille.

Ja se roadtrip. Ehkäpä ensi kesänä? Onneksi haaveet harvoin ovat sellaisia, että se on joko tässäjanyt tai eikoskaan. On se ihana välimuoto ”no katsotaan nyt tässä”.

Se on hellekeleille oikein sopiva muoto.

 

20

You Might Also Like

 • Puumis
  8.8.2018 at 16:48

  Mitkänesteet? Mullakin lakkasi toimimasta – onko siellä jotain nesteitä vai :D Mä ajattelin että on vaan niin kuuma ettei ilmastointikaan enää jaksa ja oon mennyt niillä lehmänhönkäyksillä :D

  • krista
   8.8.2018 at 17:04

   Haha, samat lehmänhönkäykset meilläkin! Mutta joo kuulin kuuman (kirjaimellisesti) vinkin, että sitä ilmastointia pitäisi jotenkin huoltaakin. Ja että ainakaan kaikissa malleissa/autoissa (esim. just meidän autossa) sitä ei voi tehdä itse vaan pitää mennä huoltamoon. Mutta varmaan näillä kesäkeleillä ei ole ihan pieni jono sellaiseen :D

  • Anna
   8.8.2018 at 18:08

   Ilmastointineste. En tiedä tarkkaan, mutta ilmastointi pyörii jonkunlaisen nesteen varassa ja käsittääkseni ne kuuluvat normaalien kausihuoltojen piiriin että ne katsotaan säännöllisesti (?). Ilmastoinnin kunnossapidon kannalta olisi hyvä myös pyörittää ilmastointia välillä ympäri vuoden. Siis myös ihan talvella olisi hyvä saada ne nesteet liikkeelle aina sillointällöin. Sitä en tiedä miksi.
   Jos on vaan noista nesteistä kiinni niin ei pitäisi olla mikään mahdoton homma. Tietysti niiden nesteiden putki on viottunut ja nesteet valuneet maahan niin voi olla että tarvii jotain varaosia.

   • krista
    8.8.2018 at 20:59

    Meillä on viimeksi viime syksynä huollettu auto, vois (ehkä…?) kuvitella, että huollettu myös tuo – vuosihuolto tulee sit taas syksyllä. Toivottavasti ei ole isompaa vikaa tuolla!

    • Ribis
     10.8.2018 at 11:59

     Auton ovien ja ikkunoiden tulisi (kuulemma) olla ilmastointilaitteen päällä ollessa kiinni, muuten se ilmastointiaine karkaa harakoille ja käy just noin, että ei sitten enää viilennäkään. Näin on autoja ja niiden laittoa/huoltoa harrastava mieheni selittänyt. Eli vaikka olisi huollossa tarkastettu niin on saattanut ilmastointiaine loppua.

 • Karoliinan
  8.8.2018 at 16:48

  Silvalle hyvää nimipäivää! :)

  • krista
   8.8.2018 at 17:05

   Ooo onks nyt Silvan nimppari? Täytyypä juhlistaa jätskillä! Kiitos onnitteluista <3

 • Wewwaton
  8.8.2018 at 17:23

  Se on ilmastoinnin neste on kylmäainetta ja se on paineistettuna siellä jäähdytinpiirissä. Sitä ei edes voi lisätä itse (paitsi jos sattuu omistamaan semmoiset ilmastointilaitteen huoltoon tarkoitetut vehkeet). 😁 Ja se täyttöhuolto pitäisi olla suht nopea, tunti-pari max, olettaen että mikään muu ei ole mennyt rikki.

  • krista
   8.8.2018 at 19:48

   Joo, just tämä! Mä veikkaan, että se on just meillä loppu :)

   • Huitu
    8.8.2018 at 20:42

    Siis jos sitä nestettä kohta saa mistään. Mies kerto, että EU on alkanut rajottaa niiden tuontia ilmastosyistä, eivät siis nähtävästi oo mitään kovin hyviä ilmastonmuutoksen ja päästöjen tms kannalta. Et ainakin pienet korjaamot ei tahdo enää saada sitä mistään, ketjuliikkeillä voi olla paremmat kanavat. Mut sillonkin hinta on moninkertaistunu et meilläkin mies totes, et saa nähdä, saadaanko/onko varaa hankkia uusia nesteitä, kun nykyset loppuu. Sit on edessä hikisiä reissuja.

    • krista
     8.8.2018 at 20:53

     No OHO! Onko sit sellaista järkevä käyttääkään, jos on ympäristölle noin paha… :( Täytyypä selvittää! Suomen kesäkuuman aika on sen verran lyhyt, että meidän perheen osalta voitaisiin olla ilmankin…

     • krista
      8.8.2018 at 20:55

      Joo heti löytyi esim. tällainen! Meillä on vm. 2012 auto, joten saattaa jopa tsägällä olla tuota parempaa, mutta täytyy kysyä huollon yhteydessä tai opiskella auton ohjekirjaa!
      http://www.ammattiautot.fi/uutiset/uusi-ymparistoystavallinen-r1234yf-kylmaaine-ja-sen-huoltolaitteet/ (en tunne lähdettä, googlaamalla löytyi)

     • Huitu
      8.8.2018 at 21:26

      Joo meillä on vuoden 2008 auto, niin meille ei käy toi uusi. Kuten varmaan monella muullakin on vanha auto, kun ei oo varaa vaihtaa uudempaan, mut ilman autoa ei voi oikein elää isompien kaupunkien ulkopuolella tai välillä sisäpuolellakaan. Ja sit siinä on tietty se, että uusi on 20 kertaa kalliimpaa kuin vanha, niin sekin voi jo rajottaa monen käyttöä.

      Et toki ympäristö kiittää ja se on hyvä, että kehitetään parempia aineita ja juttuja mut samalla vähän närästää, että niillä aletaan helposti rahastaa ja vaikeutetaan niiden elämää, joilla ei oo varaa tai mahdollisuutta ajatella ympäristön kautta, vaikka kuinka haluaisikin.

    • Anna
     9.8.2018 at 11:09

     Tosi mielenkiintoista! aina oppii jotain uutta :) Vaikka nyt ei niin kovin positiivista, mutta uutta kuitenkin.

 • Mansikka
  8.8.2018 at 20:24

  Kuulostaa tutulta! Täälläkin oli vielä jotain reissuhaaveita heinäkuun alun pidemmän kotimaan reissun jälkeen, mutta sitten, kun kuumuus vyöryi ylle, ei todellakaan huvittanut lähteä autoon kököttämään (vaikka ilmastointi toimikin)! :D Toisaalta just hyvä näin. Kotona ja lähiympäristössä riitti puuhaa, ja oli ihanaa kulkea pyörällä (melkein) joka paikkaan :)

  Tsemppiä sinne uuteen-vanhaan arkeen! <3

  • krista
   8.8.2018 at 21:02

   Meilläkin on sellainen fiilis, että mistään ei jääty paitsi, vaikka roadtrip jäikin <3 Ihana on ollut lomailla just tässä lähiympäristössä, ja paljon tekemistä on riittänyt <3
   .
   Kiitos tsempeistä, samoin sinne! <3 Täällä just löysin tyttöjen hoitoreput ja tossut, huomenna alkaa syksyn hoidot, onneksi pehmeästi <3 (ja uudessa paikassa, mutta siitä paikasta on kiva fiilis)

   • Mansikka
    8.8.2018 at 21:43

    Kiitos! <3 Uudessa paikassa aloittaminen tuo varmasti oman jännityksensä alkuun, mutta kiva kuulla, että teillä on siitä hyvä fiilis! Se on tärkeä juttu se <3

 • sssansan
  9.8.2018 at 16:26

  Voittehan te tehdä roadtripin esim. syyslomalla? ;) Silloin ei vielä ole varmaan liian kylmä muttei kuumakaan, ja syksyllä on vielä paljon kivaa tekemistä ulkonakin yms!

  • krista
   9.8.2018 at 16:35

   Totta! Vaikka kröhöm mä luulen, että mulla ja Joelilla ei paljon syyslomia ole – mutta hmm ehkä siitä saisi muutaman päivän järjestymään! :)

 • Jenn-
  10.8.2018 at 20:37

  Mä ymmärsin mun iskän puheista, että sen nesteen ei pitäis sieltä jatkuvasti kulua, eli ei olis sillä tavalla paha juttu. Tai siis se ei ole sillä lailla jatkuvasti kuluvaa tavaraa, että pitäis olla kovin huolissaan sen käytöstä.

  Mun mielestä ilmastointi on kyllä myös turvallisuusjuttu, kun kyllähän siinä keskittyminen herpaantuu, jos ulkona on +30 ° C ja auton sisällä sit 50 astetta. Että hyvillä mielin vaan korjauttamaan sitä ilmastointia.

 • Kantapään kautta
  17.8.2018 at 17:58

  Heippa! Ilmastointilaitteiden huolto pitää varata erikseen, ei usein kuulu edes merkkiliikkeissä vuosi- tai kausihuoltoon. Se olisi hyvä huollattaa kahden-kolmen vuoden välein ja huollossa mm. poistetaan vanha neste ja täytetään uutta tilalle. Se missä vuosimallissa ”vanhemman” ja ”uudemman” nestetyypin raja menee lienee mallikohtaista, monessa tuntuu rajana olevan vm. 2013 auto johon pitäisi laittaa vanhemman mallin nestettä ja 2014 vuosimalliseen sitten uudentyyppistä. Jos se neste pääsee haihtumaan sieltä kokonaan, on riskinä että koko ilmastointilaitteisto vioittuu ja se sitten maksaa hunajaa.

  Terkuin nimimerkki kovanahkainen kantapää :)