Se idea, ne niksit

”Pöh. Jos syö enemmän kuin kuluttaa, niin lihoo. Jos kuluttaa enemmän kuin syö, niin laihtuu. Kaikki muu on ihan huuhaata”, kuuluu mun eläkeläis-neuvolantäti-äitini painava mielipide. Hän on 72 vuotta ja hänen vyötärönsä taitaa olla kapeampi kuin minulla.

Ja ilokseni olen huomannut, että tuohon  mullistav… eiku: ihan täysin perinteiseen ajatukseen nämä monet nykyiset painonhallintaohjelmat perustuvatkin.

*****

Hih, tästä taisikin tulla tällainen Kiloklubi-trilogia (aiemmat kirjoitukset täällä ja täällä). Lupasin siis vielä kirjoittaa vähän tuon ohjelman käytöstä (lähinnä parin vuoden takaisia kokemuksia) ja heittää pari pikkuniksiä. Tässä:

Näin se toimii:

En tarkkaan muista, kuinka paljon ohjelma siihen liittyessä opastaa, mutta peruspointti menee jokseenkin näin:

 • Ensin kirjataan Omat tiedot -kohtaan pituus, nykyinen paino, arkiaktiivisuus, liikuntatyyli ja kiloklubbailun tavoite: siellä on siis painonpudotuksen lisäksi kohta ”En halua laihduttaa, vaan tarkoituksenani on säilyttää nykyinen painoni, tai haluan hallita painoani raskauden tai imetyksen aikana.” Tätä jälkimmmäistä suosittelen lämpimästi esim. normaalipainoisille/hoikille, jotka haluavat tsekata, että syövätkö riittävän terveellisesti – itselleni tuo on antanut kyllä melkoisia ahaa-elämyksiä!

Tämän jälkeen katsii tutustua kolmeen tärkeään välilehteen: edistyminen, liikunta ja ruoka.

 • Edistyminen-sivu piirtää hienoa diagrammia siitä, miten paino lähtee laskemaan – ja kertoo, kuinka monta viikkoa tavoiteen saavuttamiseen vielä kuluu. Ei saa masentua: edistyminen on hidasta, ohjelma lupaa 300-800g viikossa, jos sitä noudattaa oikein.

(Viime kerralla itse en huomannut edistymistä ensin ol-len-kaan ja manasin, että ei tää toimi normaalipainon sisällä – mutta jatkoin sitkeästi, ja muutaman kuukauden päästä tajusin, että het-ki-nen: tuo painohan on laskenut nätisti koko ajan! On siis ihan luonnollista, että paino ”sahaa” edestakaisin. Sen takia laskua ei ensin huomaa, mutta ajan myötä tajuaa, että ”sahaaminen” siirtyy vähä vähältä aina vähän matalammalle tasolle…)

 • Liikunta-välilehdelle kirjataan siis (loogisesti) viikon liikunnat – niistä saa lisää kaloreita käyttöönsä. Välilehti mittaa liikunnan laatua (kulutus, määrä, teho ja vaihtelu) sekä aerobisen harjoittelun, lihaskuntoharjoittelun ja liikkuvuusharjoittelun suhdetta.

(Liikunta on Kiloklubissa oikeanlaisen syömisen ”tukitoimi”, mutta ainakin itselleni motivaatio syntyi kummasti, kun tajusi että sillä saa lisää RUOKAA :) )

 • Ruoka – ja näin olemme päässeet pallojen ihanaan maailmaan! (ja syömään)

   

Ruoka Kiloklubissa:

Perusperiaate on tämä: ohjelma tarkkailee ruoan laatua (pallojen väreillä) ja määrää (kaloreilla).

Energialaskelma-kohtaan ohjelma on laskenut antamiesi tietojen perusteella, paljonko on peruskulutuksesi, paljonko sinun kannattaa syödä, mikä on liikunnan vaikutus ja mikä on ko. päivän energiavaje – näistä kaikista toteutunut ja suositus.

Omaan silmääni tuo laskelma näyttää suht hieroglyfiltä, joten tuijotan siitä lähinnä ylintä ja alinta: paljonko olen syönyt suhteessa suositukseen, ja paljonko on energiavaje suhteessa suositukseen.

Aloittelijana kiinnitin huomiota ensin vain noihin lukuihin ja pallot olivat mitä sattuu. Söin tyyliin edelleen nuudelit ja sitten olin nälkäinen, kun kalorit ”loppuivat kesken”. Sitten tajusin, että het-ki-nen: kun kiinnitän huomion noihin palloihin ja yritän saada ne vihreiksi, riittävät yhtä äkkiä kaloritkin, eikä edes jää yhtään nälkä!

Ruoan laatu – ne neljä palloa!

Kasvispallon saa vihreäksi syömällä vähintään 600 g kasviksia päivässä.

Energiapallo vihertää, jos ruokavaliossa on riittävästi proteiineja ja hyvänlaatuista rasvaa. (minulle se vaikein pallo)

Herkkupallo ei onneksi ole ehdoton, eli riittää, kun alle 10 % päivän ravinnosta tulee herkuista – satunnainen suklaapala siis on ihan sallittu.

Kuitupallo reagoi vaaleaviljahöttöön ja vihreä pallo vaatii vähintään 25g kuituja päivässä – vihreän pallon saavuttaa vaihtamalla pastat tai leivät mahdollisimman kuitupitoisiin.

Lisäksi ekstrana energiadiagrammi näyttää ruokavalion koostumuksen: paljonko (kaloreina, grammoina ja prosentteina) päivän ruoan energiasta tulee hiilihydraateista, rasvasta, proteiinista ja alkoholista.

Itselleni kasvissyöjänä selvisi silloin pari vuotta sitten, että omat kompastinkiveni ruokavaliossa ovat proteiinien ja hyvien rasvojen aivan liian pieni määrä. Vastaavasti hiilihydraatteja (pastat, nuudelit) oli aivan liikaa. Eli fiksaus päivän ruoan koostumukseen ei edes tarkoittanut nälkää – päinvastoin, nimenomaan ne proteiinit ja rasvat pitävät nälän hyvin loitolla!

Ja sitten vaan syömään!

Ruoat lisätään ko. päivän kohdalle laittamalla hakusanan kenttään (sanan katkaisu tarvittaessa *-merkillä) ja painamalla plussaa > valitsemalla oikean aterian. Alaspäin näyttävästä väkäsestä saa muutettuja mittoja – voi siis päättää, haluaako esim. ilmaista määrän grammoina/litroina/purkkeina tms.

Pari käyttöniksiä:

 • Jos seuraa painoa (ja halutessaan vyötärönympärystä), se kannattaa mitata säännöllisesti, niin edistymisen huomaa diagrammista parhaiten. Itse käväisen vaa’alla joka aamu, mutta punnituksen voi tehdä esim. kerran viikossa jonain samana viikonpäivänä – suosittelen aamua :)
 • Koko viikon liikunnat kannattaa kirjata ennakkoon jo viikon alussa! Näin saa heti maanantaista alkaen oikeat kalorimäärät käyttöönsä, kalorisuositukset nimittäin nousevat sitä mukaa, kun liikuntaa tulee ko. viikolle lisää.
 • Usein syömänsä ruoat kannattaa merkata lemppareiksi – silloin ne tulevat aina hakuun ensimmäiseksi. Suosikit merkataan sydämen kuvalla, joka löytyy i-nappulan (niin kuin info) alakulmasta. Klikkaamalla sydämen punaiseksi se on merkattu omaksi suosikiksi.
 • Myös kokonaisen aterian voi kopsata edelliseltä päivältä – itse käytän tätä esim. aamupalalla, kun syön aina saman aamiaisen… Tämä onnistuu kohdasta ”selaa menuja” > ”omat ruokalistat” > valitaan oikea viikko > ”kopioi tämä ateria” HUOM. Varmista, että vasemmalla puolella päivä, johon haluat kopioida, on oikea – kopio nimittäin korvaa kaikki ko. kohtaan aiemmin syötetyt tiedot!

…ja pari ruokaniksiä:

Itselleni silloin pari vuotta sitten ”avainrooliin” nousivat nämä ruoat:

 • lorautuksia rypsiöljyä ruokiin, jopa puuroon ja leivän päälle > hyvät rasvat
 • cashew-pähkinöitä (ei kuitenkaan liikaa, koska sisältävät paljon kaloreita) > hyvät rasvat
 • Soijarouhe > paljon proteiineja, vähän kaloreita
 • Ehrmannin maitorahka (tai vastaava Valiolta – näillä paras rasva/proteiinikoostumus) > paljon proteiineja ja pitää nälän poissa

Ruokatottumuksista (omasta mielestäni) ratkaisevin oli nimenomaan hedelmäsalaatti-maitorahka-välipala: joka päivä töiden jälkeen menin ensimmäisenä jääkaapille ja pilkoin sieltä kukkurallisen lautasellisen hedelmiä (esim. päärynä, banaani, kiivi) ja siihen päälle Ehrmannin maitorahka ja kanelia – mmm! Kasvispallo ja energiapallo tykkäsivät, ja välipala piti nälän poissa monta monta tuntia. Eikä sitten tarvinnut vetää pastaövereitä sudennälässä iltaruoaksi…

*******

Tsihihihi aika pitkä postaus yhdellä minipienellä vihreän pallon kuvalla – sori!

Hei ja niille, joita tämä aihe ei voisi vähempää kiinnostaa: tämän trilogian jälkeen pyrin vaikenemaan (postausten puolesta) tästä aiheesta. Kiitos kärsivällisyydestänne ja anteeksi :)

Ja me, jotka tätä aiotaan alkaa harrastaa, voidaan jatkaa keskustelua näiden kolmen postauksen alla :)

1

You Might Also Like

 • Tyyne
  8.1.2013 at 15:16

  Vierailija: Jes, juuri noin itsekin ajattelin :)

 • Kristaliina
  8.1.2013 at 17:06

  Hei mahtavaa, KIITOS kaikille munkin puolesta noista vinkeistä! Mä en ehtinyt koko päivänä koneelle (ja nyt ryntään tanssitunnille), mutta täällähän keskustelu ja tsemppaus elää mainiosti ilman muakin :D

  Tämähän näyttää alkaneen tosi hyvin monella, jee!

  Mä tosiaan seuraan kolmea kohtaa: niitä palloja, sekä noita samoja rivejä, mitkä Vierailija 14.43 mainitsee: ravinnosta saatu energia ja päivän energiavaje. Yritän saada siis pallot vihreiksi ja sitten ylimmän ja alimman rivin täsmäämään suosituksen kanssa. Tottelen itse ohjelmaa aika ”kiltisti” eli ala nipistämään suurempia vajeita kuin ohjelma suosittelee – en nimittäin kestä nälkää enkä haluakaan kestää, kun ei kerran ole pakko :)

  Mahtavaa, että osasitte myös vastata tuohon kulutuskysymykseen – tuohan kuulosti loogiselta selitykseltä siihen!

  Palaan vielä illalla ja vastailen niille, mm. eppuli ja NinaMaria, joille en ehtinyt! ”Täytyy mennä tanssitunnille ja minä… ….ööh, meen tarpomaan tuonne lumeen” :)

 • Belin (Ei varmistettu)
  8.1.2013 at 18:16

  Täälläkin aloitettu ravintoremontti! Tavoitteena ei ole painonpudotus vaan ravinnon oikean määrän ja laadun saavuttaminen. Liikun aika paljon, enkä näköjään ole saanut tarpeeksi hyviä rasvoja ja protskuja tarpeeksi. Nyt odotankin lähinnä painon nousua, jos lihasmassa lähtisi viimein kasvamaan! Liikunnan teho on itselläni punaisena, voiko muka liikkua liian ”tehokkaasti”? Mutta voi miten helposti tuo herkkupallo muuttuu punaiseksi! : S

 • T a r u
  8.1.2013 at 18:43

  Se liikunnan teho pallura muuttuu sen mukaan, mitä olet asetuksissa itsellesi laittanut liikkujaprofiiliin :) Eli esim. Tiedoissa olet terveysliikkuja, mutta harrastat jotain korkean sykkeen lajia, niin alkaa herjaamaan. 

 • Belin (Ei varmistettu)
  8.1.2013 at 19:01

  No niinpäs olikin! Kiitos tiedosta, T a r u! Sainpas vihreät neliötkin! :)

 • Kristaliina
  8.1.2013 at 20:38

  Täällä taas tanssitunnin jäljiltä!

  Eppuli: Hih, en tiedä vaikka nuo maagiset pallot auttaisivat jo ajatuksellakin – itsellä ainakin on ollut ihan tosi-tosi energinen alkuviikko, jotenkin sitä jopa unohtaa, että en mä vielä ole siinä lähtöpainossa :D Eli että on ihan sellainen olo niin kuin olisi jo saavuttanut ns. tavoitteensa vaikka on vasta aloittanut :) …tai jotain, vaikea selittää :)

  Hei huomasitteko muuten, että ne pallot myös näppärästi ”kertoo”, että mikä niissä on vikana. Klikkaamalla palloa selviää, paljonko (ja mitä) tarvitaan että pallo tulisi vihreäksi – tai että mitä on tullut syötyä liikaa/liian vähän.

  NinaMaria: Hmm, mitäköhän tuossa vois olla vikana…? Niiden kalorisisältöjen pitäis olla tuossa ohjelmassa ihan samat (per 100 g) kuin purkin kyljessä eli kyllä se jotenkin ”syöttötekniseltä” vialta jotenkin mun korvaan kuulostais… Ootko huomannut sen annoskoon muutosmahdollisuuden, eli painetaan siitä alaspäin näyttävästä väkäsestä ja valitaan esim. pikkupulla kpl (eikä pikkupulla 100g). Tämä esimerkki (kröhöm) taas tietysti ihan kuvitteellinen, mums mums :D
  …terveisin punainen herkkupallo, damn!

  T a r u: KIITOS edelleenkin noista vinkeistä, niistä on paljon apua! Sä oot selvästi ihan pro ton käytössä :)

  Onpa meitä tän aloittaneita paljon, kivaa!

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  8.1.2013 at 21:22

  Heippa!
  Mäkin innostuin ja huomasin heti, mikä mättää! Ja pieniä kokeiluja (ihan vaan klubissa, ei omalla lautasella :D) tehneenä tiedän, että esim. makkaran vaihtamalla kanaan saakin proteiinit ja energian vihreälle. Eli ihan pikkumuutoksia toisaalta. Ja hauskaa, kun oli iltapala syömättä ja kaikki näyttää pieleen ja iltapalan lisäsi niin tadaa!
  Sain myös poikaystäväni innostumaan ;) Se istui mun vieressä ja kyseli, että voiskos tän tehdä myös hänelle!

  t. Reetta

 • Kristaliina
  8.1.2013 at 22:41

  Oot Reetta niii-iiin asian ytimessä: periaatteessa aika pienillä ruokailutottumusten muutoksilla voi saada ruokavalion terveellisemmäksi – ja siinä samalla painokin alkaa laskea (hitaasti) vähän niin kuin itsestään… Mä kans oon tehnyt tuollaista testailua: tyyliin ”mitä jos oisinkin syönyt tuota-ja-tuota, olisiko pallojen väri muuttunut…”, ja sitten ne vähitellen löytyvät ne omat tavat saada sopiva kalorimäärä ja hyvät pallot :)

  Heh joo mäkin sain silloin joskus Joelin innostumaan. Se kans käyttää tätä välillä (ei just nyt kylläkään) voimatreenaamisen yhteydessä: välillä rasvanpudotukseen ja välillä proteiinitankkaukseen tai mitä-ikinä-nyt-tekeekin :) Välillä meillä oli (silloin pari vuotta sitten) sellainen skaba käynnissä, että se, jolla oli viikon lopuksi vähemmän vihreitä palloja, joutui tarjoamaan molemmille pizzat perjantaina töiden jälkeen :D

 • Eppuli (Ei varmistettu)
  9.1.2013 at 13:27

  En huomannut, kiitos vinkistä. Sain vihdoin myös sen energia pallon keltaiseksi (jee!) kiitos avokadon. Jo neljännes yhdestä muuttaa energian paremmaksi. Harmi etten pidä avokadosta. Olisko jollain hyviä yhditelmä-vinkkejä avokadon pariksi?

  Motivaatio tänään kovilla. Flunssaa pukkaa eikä jaksa ajatella mitä suuhunsa lykkää. Jotenkin suklaa jemma vetää enemmän puoleensa, kuin jääkaapin vihanneslokero.

 • 1 2 3