Lapset diskoon vai porttikielto?

No niin, nythän on lehdissä HS:n mielipidekirjoituksesta lähtenyt juttu, josta en nyt itsekään selvästi VOI olla kirjoittamatta. Vaikka onhan tämä nyt jo vähän väsynyttä, että vähän väliä tässä meidän kotimaassa nousee keskusteluun näitä ”paheksutaan lapsiperheitä” -aiheita, milloin-nyt-mistäkin. Milloin lapset on väärin ravintolassa, milloin ihan vaan väärin olemassa

Eli näin tämä kuvio meni: Hesariin kirjoittanut mielipidekirjoittaja oli siis ärsyyntynyt siitä, että laivan yökerhossa oli lapsia iltamyöhään tanssilattialla, koko kirjoitus täällä. Eilen illalla myös Iltalehden näkökulma-kirjoituksessa pohdittiin asiaa, täällä.

Hengittelen tässä nyt syvään ennen kuin alan kirjoittaa. Ja yritän kirjoittaa lyhyesti, paasaamatta. Vaikkapa yhden pointin tekniikalla. Mutta taas tämäkin asia oli nyt sitten sellainen, joka erityisesti osuu silmään näin Espanjan jälkeen. Eli lähden liikkeelle siitä.

Okei, Espanjan elämänrytmi on erilainen. Iltakymmenellä leikkipuistossa on vielä ihan prime time. Me oltiin usein päivällisellä ravintolassa iltakymmenen pintaan asti, ja kun me lähdettiin nukkumaan, monesti ravintolaan vasta saapui lapsiperheitä. Viikonloppuna yhden-kahden aikoihin yöllä oli ihan tavallista, että naapurista kuului aikuisten seurustelun ääniä ja seassa lasten leikkimisen ääntä.

Siinä ympäristössä kysymys ”saavatko lapset olla koko perheen iltashowta katsomassa yökerhossa” olisi ihan absurdi!

Totta kai, eihän se muuten koko perheen show olisi, vai? Vauvasta vaariin, tietysti, sitähän se elämä on!

Espanjassa ollessa kolmen talven ajan olemme nyt vain kolmesti olleet lapsiperheenä jonkun tiellä. Kahdesta olen kertonut ennenkin, mutta uusin case oli tänä talvena. Ylläri: kaikissa tapauksissa paheksujana oli suomalainen vanhempi henkilö. Koskaan muuten ei oltu ikinä tiellä tai häiriöksi; ei edes tuplavaunuilla pahimmissa ruuhkabusseissa.

Ei voisi kuvitella, että paikallinen paheksuisi jotain tuollaista. Lapsethan on ihania! Guapa!

Kun taas Suomessa viime kesänä kävelin kahden enkelimäisesti käyttäytyvän pikkutytön (omat lapset) kanssa käsi kädessä ruuhka-aikaan Aleksanterinkadun päästä päähän. Meille tuhahdeltiin kahdesti sen lyhyen matkan aikana, aurinkoisena kesäpäivänä! Riehuivatko lapset, huusivatko, heittelivätkö autoja kivillä? Eivät, vaan kävelivät nätisti rinnalla ja juttelivat mun kanssa Korkeasaareen lähdöstä. Mutta ”syntimme” oli se, että kävelimme hitaammin kuin kiireisten tärkeiden ihmisten virta. Olimme virkaihmisten tiellä! Hush siitä pois tieltä, inhottavat kesäiloiset lapset ja inhottava hymyilevä äiti-ihminen!

Haha. Oi kyllä.

Takaisin Ruotsin-laivalle.

Pisteet Tallink Siljalle siitä, miten vastasivat ainakin Iltalehden jutussa. Toivottavasti pysyvät perheystävällisessä linjassaan. Ei aiottu laittaa porttikieltoa lapsille laivan yökerhoon. Siellä siis kerrottiin, että yhdeksältä illalla heillä on lasten disko (jossa mekin ollaan oltu! kuvat alla!), jonka jälkeen suuri osa lapsiperheistä menee nukkumaan. Jotkut kuitenkin jäävät katsomaan vielä keskiyön shown, joka on tarkoitettu koko perheelle myös ja joka alkaa klo 23 ja kestää puoli tuntia.

Aivan huikean huimaa, että kaikenikäisille on tarjolla tällaisia elämyksiä laivalla!

Lastendiskoilemassa laivalla muutama vuosi sitten.

Oikeastaan mun näkemyksen aiheeseen voi tiivistää yhteen asiaan. Tässä ehkä sitten se yhden pointin tekniikan ydin.

Iltalehden näkökulma-juttu käynnistyi tunnelmakuvailulla, jossa (jo alkuillasta? ainakin mainittiin, että jo muutaman juoman jälkeen) joku herrasmies huutaa rivouksia naisille: ”Miksi täältä ei saa pillua?”

Kun samaan aikaan tanssilattialla on alle 5-vuotiaita.

Kumpikohan heistä käyttäytyy epäsopivasti, se pillua huuteleva mies vai ne lapsiperheet? Kumman käytökseen pitäisi puuttua?

On ihan hämmästyttävä ajatus (vaikkakin tajuan, että se on Suomessa vallalla), että lasten ja lapsiperheiden pitäisi pitäisi pysyä poissa, jotta aikuiset saavat rauhassa sikailla. Eikös se diskoilu ole aika kivaa kaikenikäisille, miksi se olisi vain aikuisten oikeus?

Pikemminkin aikuiset voisivat skarpata käytöstään, jos huomaavat lapsia ympärillä. Toki muutenkin voisi skarpata eikä huudella sitä pillua. Mutta siis lapsethan kuuluvat elämään! Tässä maailmassa on vauvoja, lapsia, nuoria, aikuisia ja vanhuksia – kaikilla samanlaiset oikeudet diskoilla! Ja ylipäänsä olla olemassa, oli se sitten laivalla, kadulla tai ruuhkabussissa.

Vastuulliset normaalit vanhemmat hoitavat kyllä jälkikasvunsa nukkumaan sitten, kun katsovat sen ajankohtaiseksi; vaikka kivoissa bilemeiningissä nukkumaanmenoaika saattaisi rutkastikin venyä. Koko perheen puolenyön show kuulostaa niin kivalta, että kyllä sitä sen takia joskus voi nukkumaanmenoaikaa venyttääkin!

Olen iloinen niiden perheiden puolesta, jotka siellä ovat olleet hauskaa pitämässä yömyöhällä! Hyvä te!

Miksi pitäisi poistua ravintolasta ennen elämyksellistä iltashowta – siksi, että ilman lapsia matkustavilla ihmisillä (jotka ovat maksaneet risteilystä ihan samalla valuutalla kuin lapsiperheetkin) on yksinoikeus humaltua rauhassa…? Lapsethan kuuluvat elämään, herranjestas!

Eri asia, jos puhe olisi humalaisista vanhemmista, jotka eivät huolehtisi lapsistaan laivalla (tai muualla). Sitäkin ilmiötä ilmeisesti on, ja se on tosiaan ihan eri juttu ja varmasti aina hälytysmerkki jostain isommista perheen ongelmista.

Tässä diskoillaan laivalla 3- ja 1-vuotiaiden lasten kanssa.

Nyt tekee mieli lähteä Tallink Siljan laivalle ihan tukimielessä! Diskon tanssilattialla tavataan!

33

You Might Also Like

 • Tessa
  10.4.2019 at 15:26

  Lähetään yhdessä! Ma en aio enää ikinä antaa kenenkään vaikuttaa mun tai meidän mielialaan tuhinoillaan. Nykyään olen ottanut käyttöön seuraavan vastauksen (saa lainata): Passiivis-aggressiivinen puhina aiheuttaa ilmavaivoja.

  • krista
   10.4.2019 at 15:29

   Lapsiperhetreffit diskon tanssilattialla puolitaöin! Oispa muuten mahtava tempaus!

   Mua ei kans enää tuhinat liikuta. Joskus ekan pienen vauvan kanssa jopa jännitin, että oonko jossain tiellä. Nyt (ja varsinkin kun on saanut toisesta maasta perspektiiviä) tajuan, että ne puhinat ovat SEN henkilön ongelma, ja korkeintaan tunnen empatiaa tuhisijan mielenmaisemaa kohtaan. Mahtaa olla hankalaa, jos elämään suhtautuu sillä tavalla, että muut ihmiset niin kovasti ärsyttää! …ja mahtaa aiheuttaa ilmavaivoja :D

 • Salla
  10.4.2019 at 16:11

  En ole pystynyt edes lukemaan noita juttuja, kun alkaa samantien ketuttamaan liikaa. En jotenkin jaksa yhtään tätä keskustelua, jossa milloin mikäkin ihmisryhmä pitäisi jotenkin ”siivota pois” katukuvasta / ravintoloista / elämästä ylipäätänsä. Argh. Voitaisiinko antaa ihmisten elää elämiään ja hyväksyä se, että vaikka aina ei tykkäisi jonkun ihmisen käytöksestä/ tekemisestä / olemisen tavasta, niin sen tunteen voi pitää ihan itsellään. Jokaista meistä on varmasti joskus ärsyttänyt muut ihmiset, samoin kuin todennäköisesti jokainen on itsekin joskus käyttäytynyt ärsyttävästi. Voidaanko vaan antaa kaikkien kukkien kukkia? (Tähän nyt sitten kaikki disclaimerit siitä, että jos joku käytöksellään vaarantaa itsensä tai muiden hyvinvoinnin tms, niin totta kai puututaan ym)

  Loppuun vielä kommenttina: nää laivojen keskiyön showt on ihan mun rakkaimpia lapsuudenmuistoja! Käytiin pienestä pitäen suht usein perheen kanssa risteilyillä ja yksi reissun kohokohtia oli aina nuo keskiyön showt, joita odotettiin ja jännitettiin koko ilta. Millaiset asut niillä on? Millainen tarina? Ja voi sitä onnea ja autuutta kun lavan täytti ryhmät mielettömiä tanssijoita ja esiintyjiä vaatteissa, jotka oli kuorrutettu paljeteilla ja höyhenillä ja rimpsuilla ja ties millä ihanalla :D Ja tietysti se, kun me lapset saatiin jotkut neonväriset alkoholittomat drinkit, joissa oli myös kaikki mahdolliset sateenvarjot ja hopeatupsut ja ne sellaiset pimeässä loistavat tikut, joista tehtiin sitten rannerenkaat. Ahh kultainen 90-luku :D

  • krista
   10.4.2019 at 18:24

   Just samaa mieltä! Vanhukset/lastenrattaat ei ”saisi” liikkua ruuhka-aikoisin, hitaat mummot pois kassoilta kolikkoja laskemasta, vaunut pois ahtaiden kauppojen käytäviltä jne jne – tää on tosi kurjaa, että on niin paljon ihmisiä, jotka ajattelee näin! Ei pystytä näkemään, että me kaikki ollaan ihmisiä ja meillä on oikeus olla hitaita, nuoria, vanhoja, kipeitä ja niin edelleen.

   Ihania lapsuusmuistoja sulla! <3 Me ei koskaan käyty perheen kanssa laivalla, me varmaan asuttiin niin kaukana satamista. Mutta siis MAHTAVA kuulla, että tuo keskiyön show on ihan perinne, IHANAA <3 <3 <3 <3

 • Vannikkila
  10.4.2019 at 17:06

  En osaa kirjoittaa ilman kiukkua tästä aiheesta :D kokeillaan.
  .
  A. Siellä on yökerho ja disko erikseen. Toisessa lastenkin ohjelmaa, toisessa ei. Menisivät kitisijät sinne.
  .
  B. Meillä lapsi on jo vauvasta nauttinut livemusiikista ja aion antaa nauttia jatkossakin. On niin erilaisia unirytmejä lapsilla, että kamalaa, jos meidät olisi käsketty kahdeksasta eteenpäin hyttiin, kun lapsi oli pieni. Siinä ei olisi kukaan ollut tyytyväinen, varsinkaan humalaansa nukkuvat, edellisenä iltana tuhisseet aikuiset.
  .
  C. Milloin lapset oppisivat, jos eivät koskaan näe?
  .
  D. Opettelisivat itse käyttäytymään laivalla niin ettei tarvitse lapsen kanssa hävetä vieressä vieraita aikuisia. Ymmärrän, ettei voi laskea lapsia poukkoilemaan jalkoihin täydelle lattialle, se on lapsestaan huolehtimista, mutta tuo antamasi huuteluesimerkin kaltaiset tilanteet juuri – kamalaa kun aikuinen ihminen joutuu käyttämään fiksusti.
  .
  E. Lopetan paasauksen ja muistelen miten tärkeää omalle lapselle oli juuri tuo muumidisko ja saada halata Muumipeikkoa ihan itse <3

  • krista
   10.4.2019 at 18:27

   Samaa mieltä kaikista kohdista A-E. Ja lisään, että mua alkoi tehdä mieli viedä perhe just muumidiskoon ja laivalle :D

   Ja sit vielä se lisäys, että ei VARMASTI ne lapset siellä kuitenkaan pilkkuun asti ole. Että luulisi, että jää ”lapsivapaata” tanssiaikaa tanssijoillekin. Ja jos ei jää tanssijoiden kanssa riittävästi ja heitä harmittaa, niin SILTI he eivät voi toista asiakasryhmää sieltä vaatia poistumaan siksi, että HE saisivat olla rauhassa. Ugh!

 • T
  10.4.2019 at 17:50

  Luin sen mielipidekirjoituksen nopeasti läpi, eli en muista kaikkea. Mutta itselleni jäi se mielikuva, että kyseinen herra olisi halunnut tanssimaan, mutta tanssilattia oli täynnä lapsia. Ja kaikki varmaan ovat nähneet millaisella vauhdilla vakiotansseja osaavat pariskunnat tanssivat, siinä ei oikein edes ehdi varoa lapsia ja herraa harmitti tämä asia.

  Tai siis näin näen sen. Mielestäni lapset saavat olla siellä, jopa siinä myöhäisillan ohjelman aikana. Lapset saavat myös tanssia tanssilattialla päivällä ja illalla silloin, kun ne ”oikeat tanssit” eivät ole meneillään. Mutta itse kyllä vetäisen lapset pois sieltä lattialta kun tanssit alkavat, ihan suodakseni tanssijoille rauhan sekä pelastaakseni lapset pois jaloista heidän oman turvallisuutensa takia.

  Näin siis itse ajattelen sen. Ei minua ole koskaan lapset laivalla häirinneet. Monestihan he tekevät kaikkea hassua ja hauskaakin, mitä on vain kiva katsella. Mutta en myöskään halua lapsia sinne lavalle silloin, kun joku kunnon bändi alkaa soittaa ja iso kasa aikuisia faneja on bilettämässä.

  • Riikka
   10.4.2019 at 18:25

   Luin samalla lailla, eli mielestäni alkuperäinen kirjoittaja ei ollut mitenkään lapsivihamielinen. Laivalla on lapsille paljon tekemistä, muumidiskoa ym. Onhan se tylsä, jos aikuiset innokkaat vakiotanssijat eivät puolestaan saa tanssia. Alkoi kyllä itselläkin tehdä mieli laivalle pitkästä aikaa. Se on kivaa hommaa koko perheelle.

  • krista
   10.4.2019 at 18:33

   Joo kyllä, eka mielipidekirjoittaja puhui tanssimisesta ja sitten Iltalehden Näkökulma-puolestaan tuosta sikailusta! Jälkimmäinen vasta kirvoitti mut kirjoittamaan jutun, ensimmäinen ei vielä niin paljon ylittänyt ärsytyskynnystä :)

   MUTTA silti mä näen sen niin, että lapsia ON maailmassa ja heillä on oikeus olla ilman, että muu ryhmä voi ”poistaa” ne tieltään. Ehdin jo tuohon ylöskin kirjoittaa, että lapsivapaita tanssituntejakin sinne pikkutunneille varmasti jää – ja jos ei jää vakiotanssijoiden mielestä tarpeeksi, se on tietysti harmi, mutta ei silti HE voi sitä määrätä, että tämä kuuluu vakiotanssijoille, ei muille. Sitä paitsi tämä vakiotanssiporukka on ainakin mun laivakokemuksella ollut aina muutamia pareja vaan, ei he sitä tanssilattiaa omista. Tai sitten voi tehdä jotain lavatanssioiden yksityistilaisuuksia!

   Mäkin varmasti omiani paimentaisin turvallisuussyistä vähän sivuun vauhdikkaasti tanssivista – mutta siinä onkin se ydin, pitäisi ostata ”elää yhdessä ja rinnakkain”. Vakijotanssijankaan ei tarvitse kyräillä sivusta, että ei mahdu tanssimaan, vaan sekaan vaan tanssimaan (lapsia varoen toki), kaikki on elämää, kaikilla on oikeus olla. Sit vaan suvaitsevaisesti katsotaan, että miten kaikilla on kivaa tässä sujuvasti rinnakkain :)

   Ja siis ihan samaa mieltä olen kaikesta sun kanssa!

   • Elli
    10.4.2019 at 19:20

    Käyn jonkun verran laivoilla tanssimassa, paritansseja siis, ei diskotanssia, ja on ihan pakko kommentoida tuota tanssimista lapsia varoen. Tanssilattialla valtaosa pareista noudattaa yhteisiä pelisääntöjä – kierretään lattiaa myötäpäivään ja paikallaan olevat tanssivat keskellä. Vaikka kaikki parhaansa mukaan huomioisivat toisensa, pieniä törmäyksiä sattuu silti välillä. Lasten kanssa tämä on ihan eri juttu, sillä he usein säntäilevät lattialla täysin ennalta arvaamattomasti. Heitä on siis paljon hankalampi varoa kuin muita tanssijoita ja törmäystilanteessa voi pienelle lapselle käydä todella hullusti. Paritanssissa viejä ohjailee hommaa ja valtaosan ajasta seuraaja on viejän edessä kulkusuuntaan nähden, joten yhtäkkiä eteen säntääviä pieniä lapsia voi olla joskus oikeasti ihan mahdotonta nähdä. Ymmärrän siis aika hyvin alkuperäisen mielipidekirjoituksen näkökulman tässä, ja minusta on ihan kohtuullinen pyyntö, että lapset eivät olisi ilman valvontaa tanssilattialla tanssien ollessa käynnissä. Tanssiorkesteri kuitenkin soittaa yleensä vain muutaman setin per risteily ja muun osan ajasta lattia on vapaana temmellyskenttänä.

    Tämä on siis minusta ihan oikeasti enemmän turvallisuus- kuin suvaitsevaisuuskysymys. Muuten olen kyllä ihan samoilla linjoilla kaiken tässä postauksessa kirjoitetun kanssa, enkä mielestäni ole mitenkään lapsivastainen :)

    • krista
     10.4.2019 at 19:30

     Mäkin ymmärrän turvallisuuspuolen ja varmasti omat lapseni paimentaisin pois, jos huomaisin, että meinaavat jäädä jalkoihin. Mutta sit kyseenalaistan tämän, että miksi se olisi pelkästään paritanssijoiden omaisuutta se tanssilattia? Eikö se ole kuitenkin tarkoitettu kaikelle laivan väelle? Jos se ei ole mikään paritanssiteemaristeily. Silloin ei voi pakottaa osaa risteilyporukasta pois edes turvallisuuteen vedoten, vaan turvallisuudesta pitää huolehtia niin tanssijoiden kuin lasten vanhempienkin.

     Ratkaisu voisi olla, jos olisi tanssijoille tarkoitettuja teemaristelyitä, tai vaikka paritanssijoille tarkoitettua ohjelmanumeroa tavallisella risteilyllä – tyyliin ohjelmassa lukisi, että puolen tunnin ajan klo x-xx.30 on pelkästään paritanssijoiden tanssivuoro/yksityistilaisuus tai muuta sellaista. Ja muina aikoina mun mielestä tarvitaan sulavaa yhteiseloa niin, että kaikki saa olla :)

     • Ilargia
      11.4.2019 at 01:28

      Minua taas ärsyttää Suomessa se, että jos missä tahansa kritisoidaan lapsien tai lapsiperheiden käytöstä, niin se on muka lapsivihaa. Monessa muussa maassa (esim. Ranska, Espanja, Saksa) lasten odotetaan myös käyttäytyvän. Eikä näissäkään maissa todellakaan ole niin, että koko maailma pyörii lasten ympärillä. Esim. ravintolassa oletetaan, että lapset istuvat pöydässä, keskustelevat ja syövät kauniisti simpukkansa. Tai sitten menevät keskenään muualle leikkimään, kun aikuiset puhuvat keskenään ja juovat viiniä (ja kenellekään ei tule mieleenkään, että nyt lapsi traumatisoituu, kun äiti ja isä joivat pullon punkkua puoliksi).

      Kovasti Suomessa vedotaan, että lapsi ei voi oppia, jos ei esim. pääse tanssilattialle tai ravintolaan. Mitä se lapsi käyttäytymisestä oppii, jos hän saa esim. mennä heittämään kärrynpyöriä tilaan, joka on varattu paritanssijoille? Tai jos hän saa mennä ravintolaan leikkimään hippaa? Että milloin vain on ok mennä keskeyttämään muiden tekemiset, koska itseä sattuu huvittamaan?

      Kyllä, lapsia on maailmassa ja heillä on oikeus olla. Mutta maailmassa on muitakin kuin lapsia ja lapsiperheitä, eikä voi olla niinkään, että kun lapsi tulee jonnekin, niin kaikkien muiden pitää väistää / lopettaa se, mitä on tekemässä. Kun risteilylavalla on paritanssit käynnissä, niin lavalle mennään paritanssisääntöjen mukaan. Jos lapsi siihen kykenee, niin tervemenoa. Jos ei, niin sitten ei mene. Kun käynnissä on Muumi-disko tai vastaava, niin mennään vastaavasti lasten ehdoilla.

      Ei ne paritanssijatkaan tule Muumi-diskoon valssaamaan lasten tielle. Eikä kukaan aikuinen valita, että miksi tämä ohjelma/tila ei ole kaikille risteilyvieraille, vaan ainoastaan lapsille.

     • krista
      11.4.2019 at 12:05

      Ilagrialle (jos kommentti menee liian alas, ettei hahmotu, mihin vastaan), mä en ihan allekirjoita omilla havainnoilla ainanaan tuota espanjalaisten lasten hyvinkäyttäytymistä :D Tästä oon kirjoittanutkin, mutta mun mielestä kasvatusasioissa Suomi vs. Espanja meidän kotimaa Suomi on se, joka on valovuoden edellä lasten kuuntelussa ja lapsilähtöisessä kasvatuksessa. Espanjassa näkyy paljon sitä, että vaihtoehdot on totaalinen huomiotta jättäminen (lapset ei TODELLAKAAN istu paikoillaan vaan juoksee pitkin ravintolaa) tai sit kun huomioidaan, se voi olla huutoa tai jopa fyysistä väkivaltaa. Toki Espanjassakin näkee hyvinkäyttäytyviä lapsia ravintoloissa, mutta huh heijaa kyllä se on aikausein sellaista menoa, että me suomalaiset (lapsia myöten) ollaan silmät pyöreinä, että uhhuh. Ja muutenkin suomalaista kasvatustapaa arvostan ihan valtavasti – kun taas Espanjan puolelta ylivoimaiset pisteet saa se, miten lapset ovat luonteva osa yhteiskuntaa eikä heitä koeta haittana. Ei edes silloin, kun vapaamielisin suomalainekin alkaa jo ajatella, että ”pitäkää jo hei vähän pienempää ääntä” :D

      Eli siis tiivistemänä mun mielestä suomalaiset vanhemmat ovat hyvin valveutuneita kasvattajia ja lapsia kuunnellaan ja kohdellaan ihanasti. Kun taas yleisellä tasolla ympäristössämme (ehkä vanhemmalla väellä tai lapsettomilla?) on edelleen sitä ajatusmaailmaa, että lapset saavat näkyä, mutta ei kuulua – ja tarkemmin ajateltuna aina ei saisi edes näkyä.

      Mun mielestäään ei ole ok mennä häiritsemään muita – mutta sit siitä oon ihmeissäni, että onko se tanssilava sitten paritanssijoiden valtakunta vai kaikkien? Jos se on ”nyt on käynnissä paritanssit ja klo x-xx tämä tila on varattu paritanssijoille ja muut ei saa tulla”, niin se olisi selkeästi viestittävä. Mutta jos tanssilattia on auki kaikille, niin siihen on oikeus tulla jokaisen, niin pikkudiskoilijan kuin paritanssijankin. Esimerkiksi kun tuossa jutussa puhuttiin tuosta klo 23 koko perheen showsta, niin kyllä se silloin on auki ihan jokaiselle.

     • Elli
      11.4.2019 at 10:33

      Komppaan ihan täysillä tätä Ilargian kommenttia! En minäkään tarkoita, että tanssilattia olisi paritanssijoiden omaisuutta, mutta se on kuitenkin laivalla ainoa paikka, missä kyseistä lajia voi tarkoituksenmukaisesti harjoittaa. Juoksentelua ja kärrynpyöriä voi tehdä muuallakin. Siksi minusta on ihan kohtuullista, että tanssiorkesterin soittaessa tanssilattia varataan tanssille. Ja kyllä sinne lattialle sopivat myös yksin tanssivat ja miksei lapsetkin, jos suurin piirtein osaavat noudattaa lattian pelisääntöjä. Yritin tuossa aemmassa kommentissani tuoda esiin, että tanssilattialla päättömästi sinkoilevia lapsia on usein lähes mahdotonta väistellä. Toki täällä moni kommentoija on korostanut myös vanhemman vastuuta lapsesta huolehtimisesta ja näin fiksu vanhempi varmaan ajatteleekin. Valitettavasti laivoilla näkee kuitenkin yllättävän paljon alkuperäisesssä mielipidekirjoituksessa kuvattua toimintaa, eli vanhemmat istuvat pöydässä ja antavat lasten juosta ihan vallattomasti ympäri tanssilattiaa sillä oletuksella, että kyllä aikuiset heitä väistävät.

      Kuten Ilargiakin kommentoi, laivalla on tosiaan tapahtumia ja tiloja, jotka on varattu vain lapsille. Epäilen, että voisi aiheuttaa närää, jos menisin lasten leikkihuoneeseen tanssimaan sillä oletuksella, että lapset kyllä väistävät ja tarvittaessa keskeyttävät leikkinsä, että minäkin tasavertaisena risteilyvieraana saan toteuttaa itseäni omalla tavallani juuri tässä tilassa.

     • SanniKaarina
      11.4.2019 at 11:07

      Pohdin kirjoitanko mitään, mutta kirjoitan sittenkin :)
      Eikös tanssilattia ole tanssimista varten? Tanssiorkesteri soittaa laivalla, jotta matkustajat pääsevät tanssimaan, eikö?
      Tanssilattialla siis on tarkoitus tanssia, kaikki huomioon ottaen, niin lasten kuin aikuistenkin. Ja risteilylle nyt vaan kuuluu tanssiminen, ilman, että järjestetään mitään erillisiä paritanssiteemaristeilyjä. Siksihän siellä on se tanssiorkesterikin ihan joka lähdöllä.

      Itselläni on kolme lasta, ja olemme risteilleet aina,
      Nyt jo aikuisten poikieni ollessa pieniä, olimme ystäväperheen kanssa kanssa Viikkarilla risteilyllä, lapsia oli mukana neljä, kaikki alle 5 v. Menimme seisovaan pöytään syömään, lapset käyttäyivät nätisti, pojat piirtelivät ja pienin istui kaukalossaan.
      Näin sivusilmällä, kun viereisessä pöydässä oleva eläkeikäinen jenkkipariskunta katseli meitä, ja hetken kuluttua pyysivät tarjoilijan paikalle. Kävivät pitkän keskustelun, jonka aikana kävi hyvinkin selväksi, että lapset eivät heidän mielestään kuuluneet siihen missä olivat.
      Pariskunta siirrettiin muualle tai poistuivat toiseen ravintolaan, se ei meille selvinnyt.
      Hetken päästä tarjoilija tuli meille pahoittelemaan tilannetta, jonka oli kokenut epäreiluksi ja ymmärtämättömäksi.
      Pohdimme yhdessä, että tälle pariskunnalle taisi tulla yllätyksenä, se millaista meidän risteilykulttuurimme on. Toivottavasti eivät eksyneet illan mittaan tanssilattialle :D

     • krista
      11.4.2019 at 12:12

      Hyvä, kun kirjoitit! :)

      KÄÄK tuota teidän kokemusta – ja samaan hengenvetoon ihanaa, että tarjoilija kävi vielä teille juttelemassa! Ois saattanut jäädä huonompi maku tilanteesta (tai itselleni ainakin), jos ei olisi selkeästi viestitty teille, että ette tehneet mitään väärää <3 Varmasti kaikille parempi, että pariskunta sai oman rauhansa sitten jostain toisesta paikasta. Aika erikoinen tapaus! Onkohan jenkeissä tuollainen suhtautumistapa lapsiin, tai onko lapsilta ravintoloihin kielletty pääsy...? Ja MISSÄ sitä sitten olisi voinut syödä? :D
      -
      Mun mielestä tanssilattia on tanssimista varten! Ja jokaiselle tyylillään, on se sitten taitava vauhdikas paritanssi, musiikista nauttiva taapero tai vaikka pyörätuolilla pyörähtelijä. Kaikkihan siitä tanssista tosiaan nauttii <3 Ja silloin ystävällisen rinnakkaiselon ja kaikkien yhteisen hauskanpidon hengessä tilaa tehdään kaikille ja turvallisuudesta huolehtivat kaikki <3 Ja jos on jotain "erityistarpeita" (hauluaa tanssia niin vauhdilla, että muut jää jalkoihin), niin sitä ei voi kuitenkaan tehdä muiden kustannuksella ja muita pois häätäen. Korkeintaan sitten silleen, että olisi tosiaan joku "harrastajatanssijoiden oma vuoro", mun mielestä edelleen se on oikein hyvä idea! Jos siis heistä tuntuu, että he eivät muuten voi "sopeutua" kaikenlaisen tanssikansan sekaan.

     • Karina
      11.4.2019 at 11:37

      Mä olen kyllä myös Ilargian ja Ellin kannalla tässä paritanssiasiassa. Monesti laiva on se yksi ainoista paikoista jossa pariskunnat, jotka paritanssista pitävät, saavat tanssia antaumuksella kivassa ympäristössä (joka ei ole esim tanssikoulu) ja silloin annan kyllä heille sen rauhan ja sanon omille lapsilleni että ihaillaanpa mieluummin noita kun tanssivat noin hyvin. Yleensä paritanssiaikaankin ihan varmasti löytyy hetkiä jolloin tanssilattialle mahtuu myös riehumaan, ja myös sivussa tanssimaan. Muuten olen kyllä sitä mieltä että maailma kuuluu kaikille (ja se, että antaa paritanssijoiden rauhassa tanssia, ei ole ristiriidassa tän kanssa:))

      Viimeksi laivalla muuten lastendisko oli kyllä pettymys meidän 8 ja 11-vuotiaille kun musiikkina oli oikeastaan vain lastenmusiikkia ja Robinia. Pojan mitään toivomuksia ei ollut (Avicii, Alan Walker, Maroon 5, Khalid…) ja aikuisten diskoon ei päässeet lapset lainkaan. Se oli mun mielestä outoa. Luulisi että diskoon voisi mennä lastenkin kanssa ennen jotain kellonaikaa…

     • krista
      11.4.2019 at 12:48

      Hahaa, mä edelleen yksin täällä kannatan tuota omaa ideaani (hihi se on aina parasta kompata itseään :D), että olisi hienoa, jos paritanssijoille olisi joku ihan oma aikaslotti siinä risteilyohjelmassa! Silloin saisi vetää täysillä ja ehkä muutkin haluaisivat tulla jopa ”ohelmanumerona” ihastelemaan hyviä tanssijoita! Ja kenellekään ei olisi epäselvää (olisi selkeät kuulutukset, merkintä ristelyohjelmassa ym), että tietty tunti/puolituntinen olisi tällaista aikaa – ja sitten sitä ”koko kansan aikaa” (jossa tietysti myös parintanssijat voisivat tanssia, mutta varovaisemmin) ja ”muumidiskoaikaa” tietysti myös.

      Onko ”perusdisko” siellä aina K18? Mä muistan ainakin jostain ammoisilta ajoilta, että johonkin alkuillan kellonaikaan se oli ihan typötyhjä ja täyttyi vasta myöhemmin. Siellähän ois kiva olla ”limudisko” alkuillasta vaikka tunnin/puoli tuntia sellaisille teini- ja esiteini-ikäisille, joille ei enää muumihumpat uppoa <3 Meillä mennään vielä tällä muumiosastolla omassa perheessä :)

     • Elli
      11.4.2019 at 12:07

      Sannikaarina, minä ainakin puhun tässä nyt sellaisista lapsista, jotka eivät vielä osaa liikkua tanssilattialla toisia huomioiden. Jotta kellekään ei sattuisi mitään, väistämisvelvollisuus jää tässä tapauksessa aikuisille tanssijoille. Ymmärrän tosi hyvin että se harmittaa, ja siksi kannattaisin kyllä sitä, että lapset eivät tanssien aikana ole tanssilattialla tai ovat siellä aikuisen kanssa. Itseasiassa näin kai usein ohjeistetaankin. Tuon alkuperäisen mielipidekirjoituksenkin mukaan laivalla oli valotaulu: ”Pidä pienille tähtitanssijoille seuraa”. Onhan tuo vähän kryptisesti ilmaistu, mutta minä ainakin tulkitsisin sen niin, että lapset ovat tervetulleita tanssilattialle aikuisen kanssa.
      *
      Lasten olemiseen risteilyllä ylipäätänsä tai edes yökerhossa tanssilattian ulkopuolella minulla ei ole mitään vastaan. Muutenkin minua huvittaa, että tämä mielipidekirjoitus yhdistetään johonkin laajempaan lapsivihaan.

 • Karoliinan
  10.4.2019 at 17:57

  Hyvä teksti! Mä suodatan nää tämmöset sun linkkaamat jutut aina pois (kommentteineen), koska en kestä sitä pahaa mieltä mikä tulee muiden rumista kommenteista.. :( Mä tänään just vaunujen kaa olin bussissa. Reppu täynnä ruokaostoksia ja painava kassi kädessä. Joku tyyppi vaan yhtään sanomatta tunki kirjaimellisesti mun LÄPI siel bussissa niin kovaa, että horjahdin vaunuja päin ja se kassi putos lattialle. Yksi pieni sana minua kohti lähestyessä olisi auttanut, ’anteeksi’. Olisin väistynyt. Mulle jäi niiiiiiin paha mieli koko päiväks ja semmonen puristava olo rintakehään. Miks ihmiset täällä on niin äkäsiä ja ilkeitä ja törkeitä. Tähän diskoasiaan sanon vaan että oho, voiko lapset olla puoleen yöhön helpolla hereillä? Eikö ne sit herää normaalisti sillon seiskalta räyhäämään väsyä. Etenkin jossain laivalla missä päässä hyrrää ja ei malta syödä tai nukkua? :D mun lapset ainakin on tosi herkkiä rytminsä kanssa ja kahdeksalta junassa illalla on jo ihan liikaa. Kiva kun toit tätä espanjalaista puolta esille! Voi kun meidän lapset olisi suomessa ihania ja rakastettuja kaikkialla. Ei ihme että syntyvyys laskee, kun tämä vihamielisyys vallitsee kaikkialla. Onneksi on saanut suomessakin paljon hyvää lasten kanssa! Oon nyt asennoitunut ajattelemaan (vaikeeta!), niin että jos joku pahoittaa mielensä mun lasten takia niin itsepä paskaansa kantaa. Mä kuitenkin teoillani pyrin ystävällisyyteen ja empatiaan ja sitä kautta jaan hyvää ympärilleni. Kunpa muutkin..

  • krista
   10.4.2019 at 18:37

   Joo mäkään en edes alkanut lukemaan noita kommenttiosuuksia, tällä kertaa olin sen verran fiksu, että en siihen lähtenyt ” :D Joskus sorrun, ja paha mieli jää. Niin kuin tuollaisista kaikista epäystävällisistä kohtaamisista. Onko meillä suomalaisilla niin paha olo, että me kohdellaan toisiamme noin töykeästi – vai kumpi on ensin, onko meillä (osittain) SIKSI niin paha olo, että ympäristöstä ei tule meihin empatiaa ja ihastelua vaan paheksuntaa.

   Apua, nyt heräsi ajatus, mikä sai ihan tipan linssiin. EMPATIA JA IHASTELU. Sitä oikeastaan ajoin takaa siinäkin, kun kirjoitin, että miten Suomessa huomaa olevansa näkymätön, kun viikko sitten kaikki vähän hymyili perään. Ja selitin jotain, että ei se ole flirttiä, mutta… Nyt se tuli: empatia ja ihastelu, siellä suhtaudutaan ihmisiin niin. Niin aikuisiin kuin lapsiin: ”ootpa sä ihana, meneepä sulla kivasti, hauskaa päivää!” SE on se asenne, jolla sä kohtaat kadulla jokaisen vastaantulijan. Ja se kontrasti Suomeen on niin valtavan iso!

 • Torey
  11.4.2019 at 08:54

  Suomessa tuntuu vallitsevan se ajatus, että lapset, lapsiperheet ja vanhukset pitäisi sulkea koteihinsa. Niistä on vaivaa. Ne häiritsevät. Ne ovat tiellä. Mikä on siis mun mielestä aivan käsittämätöntä! Kaikilla meillä on täällä yhtäläinen oikeus olla ja elää!

  On ok, että on aikuisten hotelleja ja joskus sanoin, että senkus perustaisivat ruokaravintoloita jotka on K18. Mutta sen ikärajan pitää sit olla ilmoitettu, eikä niin että henkilökunta tuhahtelee että lapset on tiellä jne.

  Sekin on ihan karseeta, että lasten kanssa bussiin mennessä sitä toivoo, ettei vauva ala itkemään ja ettei nyt vaan häiritä ketään ja saada paheksuvia katseita. Siis mitä hittoa? Häiritä? Olemassa ololla?

  Monesti se on just niin päin, myös ihan perus arjessa, että ne on ne aikuiset jotka eivät osaa käyttäytyä!

  https://naissanelioissa.wordpress.com

  • krista
   11.4.2019 at 12:18

   Muutamia kertoja oon muuten oikeastikin (toki some-provoja ne varmaan on olleet) nähnyt sellaisen kommentin, että vaikka kun on ollut juttu siitä, miten bussikuski oli huutanut (?) vauvan kanssa matkustavalle, joku kommentoi, että KOTIIN NIIDEN VAUVOJEN KANSSA EIKÄ BUSSEIHIN. Siis ihan karseaa! Ja sit tämä, että vaikka vanhukset eivät saisi tulla tiettyihin kellonaikoihin liikkumaan vaikka kauppaan/julkisiin, koska ovat liin hitaita. Voi mikä kamala ajatusmaailma! Ihan niin kuin maailma kuuluisi joillekin ja joillekin ei :( Ihan tulee surulliseksi pelkästä ajatuksesta.

   Mä luulen, että näissä tapauksissa ne ihmiset ajattelevat VAIN itseään: mulla on kiire, mulla on oikeus mennä, joku on mun tiellä. Mä luulen, että joissain tapauksissa pelkkä syvään hengittely ja tilanteen ulkopuolelle asettumisen harjoitus saattaisi avata silmät. Mutta monella tuntuu olevan arjessa niin kiire ja stressi, että ei riitä aikaa ja kapasiteettia ajatella yhtään sen ”mitä tässä just nyt mulle tapahtuu”:n ulkopuolelle :(

   • Torey
    11.4.2019 at 15:05

    Mä en kestä kaupassa vetelehtijöitä. Siis sitä kun esim. jouluruuhkaan kaikki paikat on täynnä ja porukka laahustaa mun edessä ja argh. En ole koskaan huutanut ”pois tieltä” vaikka oisin halunnut. Sen sijaan teen palveluksen kaikille ja välttelen kyseisiä tilanteita. 😂 Samoin ne jotka ei kestä naapurissa asuvia lapsiperheitä tai bussiin tunkevia jne. Niin ostaisivat oman auton ja muuttaisivat ylhäiseen yksinäisyyteen. Ihan vaan vinkkinä voisin niille antaa! 😂

    https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/04/11/ryppyja/

    • krista
     11.4.2019 at 21:38

     Tähän muuten sopii hyvin se viisaus (joka ei tosin sovi kaikkiin juttuihin, mutta tähän just sopi), että TOISTEN käyttäytymiseen on todella vaikea vaikuttaa, OMAAN on paljon helpompi vaikuttaa. Eli joskus potentiaalisen konfliktin voi välttää just muuttamalla omaa käytöstä/menemistä niin, ettei näihin tilanteisiin joudukaan!

 • Veema
  11.4.2019 at 10:02

  Oon samaa mieltä kovasti siitä, mitä kirjoitit. Lasten kuuluu saada osallistua normaaliin elämään ja olla osa kaikkea menoa. Ja jokainen perhe päättäköön itse omat uni- ja päivärytminsä. Mutta jaan kyllä myös tuon ajatuksen siitä, että osa tätä on se, että samalla lapselle opetetaan lapsen kehityksen mukaisesti, miten huomioidaan toiset siinä tilanteessa. Tässäkin kyllä silti paras tapa on se, että aikuiset näyttää, miten toiset huomioidaan.

  Mutta mun on pakko tuoda myös oma positiivinen näkemykseni tähän. En tiedä johtuuko se siitä, että mä en vaan huomaa, vai onko meillä vaan käynyt tosi hyvä tuuri, mutta mä en ole ikinä huomannut, että mulle ja mun lapsille olisi tuhahdeltu. Pikemminkin niin päin, että melkeinpä aina kun ollaan vaikka ravintolassa, joku käy ihasteleen ja leperteleen heille. Varsinkin nykyään 1v 8kk kuopukselle. Mun esikoinen jopa puuskahti tässä taannoin, että ”vähän epäreilua, että nykyään kaikki käy lepertelemässä pikkuveljelle, kun aiemmin ne aina teki sitä mulle.” 😂

  Mutta voi toki olla, että mä en vaan huomaa mahdollisia paheksujia ja hyvä niin, mielummin kiinnitän huomiota niihin, jotka hymyilee ja kannustaa. Yritän myös itse jakaa tätä positiivisuutta ihmisten ilmoilla liikkuessa.

  • krista
   11.4.2019 at 12:23

   Mä oon ihan samaa mieltä! Ja siis TOTTA KAI olen sitä mieltä, että vanhempien kuuluu katsoa niiden tanssilattialla viipotavien lastensa perään. Veikkaan, että suuri osa katsookin. Vähän isompien lasten kanssa (esimerkiksi jo meidän lapset) se ei välttämättä tarkoita sitä, että ollaan siinä metrin päässä vieressä, vaan jos me oltaisiin tuolla, luultavasti jossain seurueessa istuttaisiin pöydässä ja juteltaisiin, ja samalla vilkuiltaisiin lapsiin päin (omien ja toisten lasten) ja katsottaisiin, että tilanne pysyy hanskassa. Taaperoikäisten kanssa sitten tietysti ihan siinä vieressä jo ihan siksi, ettei tule pää edellä alas jostain portailta tai jää jalkoihin.

   Ja siis IHANAA, sulle on varmasti kasvanut tuhahtelusuodatin! Tai sit teillä on ollut hyvä tsägä! Mä väitän, että meilläkin on vieläpä TODELLA hyvin käyttäytyvät (en kiitä kasvatusta vaan ihan lasten luonnetta) lapset, ja SILTI jotenkin kuulen niitä; ehkä etenkin Espanjan jälkeen oon niille herkistynyt, kun se kontrasti tuntuu niin isolta. Kun siellä vaan tulee KOKO AJAN sitä tui-tui-tui-ihastelua. Tuosta ”läpi Aleksanterinkadun”-muistostani tuli muuten jälkikäteen mieleen, että Fugessahan mä yhtenä päivänä viikossa kuljetin välillä isompaa lapsiporukkaa harrastukseen pitkin vilkasta katua, jossa on ahdas jalkakäytävä. Ja ai että, miten mieletöntä ihastelua meidän ”käsi kädessä” -letka aina sai <3 <3 <3 Ihan tuli hyvä mieli, kun sai kävellä letkan perässä, ja kaikki ihmiset ympärillä vaan hihkuivat ihastusta, kun me oltiin niin supersuloinen näky <3 Se oli IHANAA!

 • Sodapop
  11.4.2019 at 11:17

  Mutta mistä ihmeestä tuollainen valitus kumpuaa!! Me ollaan oltu useasti perheenä laivaristeilyillä, niin Siljalla kuin Viikkarilla, ja mun mielestä siellä on ihan selvästi ollut ensin alkuillasta tanssiaikaa, jolloin lapset voivat pyöriä tanssilattialla ja sitten myöhemmässä vaiheessa iltaa on kuulutettu että tästä eteenpäin tanssilattia on TURVALLISUUSsyistä aikuisten tanssijoiden käytössä. Esimerkiksi jouluaattoa edeltävällä risteilyllä oli iltaohjelmaa lapsille yökerhossa, kuusen koristelua, muumidiskoa, jne. 21.15 oli ensimmäinen show, jonka useimmat perheetkin jäivät katselemaan. Sen jälkeen tanssilattia oli aikuisille varattu ja lapsiperheet alkoivat hiljalleen kdota yöpuulle. Puolen yön aikaan oli vielä toinen show. Aika ok?!

  • Elli
   11.4.2019 at 12:13

   Sodapop, valitus kumpuaa todennäköisesti siitä, että kaikki eivät kunnioita tuota kehotusta, että tanssilattia olisi vain aikuisille varattu. Kun jonkun ryhmän (tässä tapauksessa lapset tai lapsiperheet) yksikin edustaja käyttäytyy idioottimaisesti, niin silloin valitus kohdistuu helposti koko ryhmään. Näin on monessa muussakin asiassa.

   • krista
    11.4.2019 at 12:32

    Niin siis miksi/miten se tanssilattia on vain aikuisille varattu? Puhutko tilanteesta, jossa näin olisi yleisesti kuulutettu, että nyt on aikuisten tanssivuoro – vai onko vain sellainen oletus, että se on aikuisten eikä kenenkään muun?

    Jos on selkeästi ilmaistu vaikka kuulutuksellla, että nyt alkaa aikuisten tanssivuoro, totta kai on lasten vanhempien tehtävä ottaa lapsensa sieltä sen ajaksi pois. Mutta tässä keskustelussa sekoittuu myös se, että jotkut olettavat, että lattia on aikuisten niinäkin aikoina, kun se on kaikkien laivan käytäjien käytössä (esim. se koko perheen show klo 23). Tanssimisen ilo kuuluu kaikille, vauvasta vaariin ja kaikenlaisilla taidoilla varustetuille. Paitsi jos toisin erikseen ilmoitetaan, että nyt on vaikka tietyn porukan vuoro.

    • Elli
     11.4.2019 at 20:22

     Miksi on varmaan just ne turvallisuussyyt ja miten vaihtelee laivoittain. Nyt puhuin tästä mielipidekirjoituksessa kuvatusta tilanteesta, jossa lavalla oli valotaulu, jossa luki ”Pidä pienille tähtitanssijoille seuraa”. Ei ehkä ole kovin selkeä, mutta itse tulkitsisin sen niin, että lapset olisivat tanssilattialla yhdessä vanhempiensa kanssa. Vai tulkitsetko itse jotenkin toisin?
     *
     En ole aikoihin ollut laivalla, jossa olisi ollut mitään show:ta, mutta muistelisin, että se show on siinä tanssilattialla. Silloin lattialle ei ole asiaa lapsilla eikä aikuisilla, vaan se on esiintyjille varattu.

  • krista
   11.4.2019 at 12:29

   Todellakin aika ok, just noinhan sen pitäisi mennä! Mä taas veikkaan, että tuo valitus kumpuaa jostain syvemmästä tyytymättämyydestä (mihin?en tiedä – jopa huono päivä, harmaa sää tekee mielen harmaaksi tai jokin asia painaa) tai huonosta fiiliksestä, joka sit osuu johonkin yksittäiseen juttuun niin kuin pariin lapseen tanssilattialla. Ja ihmismieli on hassu, että se helposti alkaa syyttää ”sitä toista ihmisryhmää” johon ei itse kuulu joko nyt tai koskaan. Eli että ”lapset tanssilattialla” tuntuu olevan valittajasta se häntä häiritsevä asia, koska se on helpompi ja selkeämpi antaa syyksi kuin se, mikä se syy ehkä oikeasti on.

   Haha, keittiöpsykologiaa.

   • T
    11.4.2019 at 13:40

    Mä taas veikkaan, että tuo valitus kumpuaa siitä, että on lähdetty risteilylle paritanssit mielessä (kuten olen kuullut monen +60 henkilön lähtevän) ja silloin, kun on ollut tanssibändi soittamassa esim. Siljalla tänään klo 20 (https://www.tallinksilja.fi/silja-serenade-viihdekalenteri) niin siellä onkin lapset ollut tekemässä kärrynpyöriä lavalla ilman vanhempien valvontaa. Kirjoitat Krista ylempänä siitä, että pikkutuinneilla riittää varmasti aikaa tanssijoille, niin oman kokemukseni nämä tanssijat ovat sen verran jo vanhempia, että eivät jaksa valvoa pikkutunneille asti.
    Ymmärrän, että kokemuksesi on ollut sellainen, että olet saanut paljon paheksuntaa muilta, kun lapset ovat muka Suomessa tiellä ja tuntuu, että haluat löytää sille jotain selitystä, miksi jotkut ovat niin myrtsejä. Minusta nämä ovat kuitenkin nyt kaksi eri asiaa, kun tässä tanssilattiajupakassa mielestäni lapset ovat olleet siellä lavalla juuri silloin kun on ollut tämä ”paritanssiaika”, jonka perään kovasti kuulutat.
    Todellakin lapset saavat näkyä ja heidän pitää saada elää ihan täyttä elämää kaupungilla, ravintoloissa, laivalla ym. Mutta silloin kun laivalla paritanssiaika, tulee vanhempien huolehtia, että kärrynpyörät tehdään jossain muualla ja vaikka mennä yhdessä lapsen kanssa tanssimaan paritansseja eikä siemailla drinkkejä katsomossa.

    • krista
     11.4.2019 at 13:50

     Edelleen: jos se on ”paritanssiaika” virallisesti, ohjelmaan merkitty ja kuulutuksiin ilmoitettu, tämä aika on totta kai paritanssijoille tarkoitettu. En tiedä, onko näin. Mutta JOS sitä EI ole erikseen ilmoitettu paritanssiajaksi (jos se on esimerkiksi se koko perheen viihdeshow), jokainen risteilymatkustaja on mun mielestä tasa-arvoisessa asemassa sen suhteen, missä tilassa he saavat olla. Tanssin ilo kuuluu kaikenikäisille, ja on hassua, etteivätkö meillä Suomessakin erilaiset ihmisryhmät voisi nauttia siitä sulassa sovussa, toinen toistensa iloa ruokkien ja toinen toisiaa ihastellen: ”ihania taitavia tanssijoita!” ja ”ihania suloisia lapsia!”

     Ja edelleen myös tämä: kuten olen sanonut sekä kirjoituksessa että kommenteissa, ymmärrän myös paritanssijoiden harmituksen siitä, että tila ei olekaan 100 % heidän (asia, jonka heidän kuitenkin varmaan täytyy hyväksyä – tai sitten alkaa järjestää ihan paritanssijoiden omia ristelilyjä ja yksityistilaisuuksia) enkä tätä alkanut edes kirjoittaa sen mielipidekirjoituksen pohjalta. Tekstin kirvoitti lopulta tämä Iltalehden näkökulma-kirjoitus, jossa ei käsitelty paritanssia vaan aikuisten sikailua.

 • A
  11.4.2019 at 13:11

  Mä pohdin tätä siltä kannalta, että jos joku tanssiorkesteri soittaa jotain humppaa, niin oisko ok jos joku aikuinen menisi siihen vetää älyttömiä discomoveseja ympäri lattiaa poukkoillen. Ehkä ei… Sen sijaan jos lapsoset tanssisi jossain sopivan rauhallisessa kohdalla lattialla jotain omaa söpöä versiota humpasta, niin ei haittaisi varmaan montakaan ihmistä. Eli musta tässä on puolia ja puolia, eniten tuntuisi että jos otettaisiin toiset huomioon, eikä oltaisi ”minä ensin” ja ”minulla on oikeus”-asenteella liikkeellä, niin kaikilla olisi kivempaa.

  Musta ylipäänsä tuntuu, että Suomessa se ”minä ensin” (tai ”mun lapsilla on oikeus”) on aika vahvasti voitolla. Jos mun oma lapsi vetäisi lavatanssien aikaan jotain omaa showtaan muita huomioimatta ympäri tanssilattiaa, niin kyllä mä kieltäisin (ja käskisin ottaa tanssijoista mallia). Mutta on paljon vanhempia joiden mielestä Jani-Petterin nyt on saatava ilmaista itseään just silleen kun haluaa ja missä ja milloin haluaa.

  En siis ole jaksanut vetää herneitä nenään tästä uutisoinnista, voin hyvin kuvitella että syytä marmatukselle löytyy sekä lapsiperheiden että aikuisjuhlijoiden käytöksestä. Luulisin että samalle tanssilattialle mahtuisi kaikki ja sopu sijaa antaa. Voi toki johtua siitä, että jo sen Muumi-discon jälkeen alan olla valmista kauraa unille ja ei ole toivoakaan, että jaksaisin valvoa jonnekin puolen yön showhun (joo ja ei ole omena kauas puusta pudonnut, en usko että mun 7v. on ikinä valvonut yli klo 22…).

  • krista
   11.4.2019 at 13:19

   Hihi mun mielestä olisi erittäin ok vetää discomoveseja :D Mutta siis vakavissaan: ei tietysti muiden päälle poukkoillen. Mutta MIKSI ei saisi tanssia omalla tavallaan…? Oonkohan mä liian tanssivapaamielinen, vai Espanjako mut on muuttanut…? Hassua!

   Mutta siitä oon edottomasti samaa mieltä, että avain tän ratkaisuun on toisten huomioonottaminen, niin aikuisten tanssijoiden kuin lapsitanssijoidenkin! Siitä tämä mielipidekirjoitushomma varmaan alkoikin, että joku ajatteli, että jollain on tilaan enemmän oikeus kuin toisella.

   Mullahan ei tosiaan kirjoituskynnystä vielä ylittänyt tuon tanssijan mielipidekirjoitus, pidin tavallaan ihan ymmärrettävänä, että häntä harmitti, että ei päässyt kunnolla tanssimaan, ja hänen mielipidekirjoitus lähti siitä. Mutta sit tuo toinen Iltalehden kirjoitus sai sit mun näppäimistön polttelemaan. Siinä kun vedottiin enemmänkin siihen aikuisten oikeuteen sikailla rauhassa, tai mä itse tulkitsin sen niin. Näistä se jälkimmäinen kirjoitus oli just se, miksi mä tän postauksen kirjoitin ja johon teki mieli sanoa se klassinen ”väärin ajateltu” :D

   Mä kans uskon, että sopu sijaa antaa niin taaperotanssijoille kuin aikuisillekin. Ja kyllähän ne taaperot sitten ”luontaisesti” jossain vaiheessa iltaa hyytyy, niin jää aikaa varmaan siihen vauhdilla humppaamiseenkin :)

   • A
    11.4.2019 at 14:27

    Juu, tossa esimerkissä oli pointti juurikin se ees taas poukkoilu. Pahimmillaan lapset kun on ihan älyttömän vaikeasti ennakoitavissa ja ihan älyttömän nopeita. Ja jos aikuinen vetäisi paritanssiparien keskellä samalla taktiikalla, niin ei olisi kiva. Eli ei musta ole sinällään kiinni siitä onko lapsi vai aikuinen ja tanssiiko paritanssia vai omaa tyyliä, vaan siitä että ottaako muut huomioon.

    Mä oon vähän allerginen näille lapsien ” mun oma kullannuppu Jani-Pettereille”, kun niiden takia omalta lapselta on jo jäänyt kaksi (sisällöltään) mieluisaa harrastusta pois. Ensin tanssista meni ilo kun siellä jotkut tietyt lapset vaan sähläsi ja opelta meni lähes koko aika niiden lasten ruodussa pitämiseen. Seuraavaksi sitten muskarissa opelta puuttui täysin kokemus lasten hallinnasta ja kun se yhdistettiin pariin ”Jani-Petteriin” niin sitten muskarit oli silkkaa kaaosta. Nykyinen harrastus (jumppa) on superihana. Ryhmissä on periaatteessa ikäjako, mutta opet bongailee nuorempien ryhmästä isompien ryhmään ne, joilla on kykyä keskittyä harrastukseen ja kuunnella ohjeita (plus fyysiset edellytykset). Kun ope ehdotti silloiselle viskarille kouluikäisten ryhmään siirtymistä, jännitti se lasta hurjasti, mutta eipä ole kaduttanut, lapsesta on ollut ihan älyttömän kiva harrastaa kun ryhmästä puuttuu ympäriinsä sekoilevat lapset (eivät ole välttämättä iältään nuorimpia siis).

    • Elli
     11.4.2019 at 20:33

     Mun mielestä on ehdottomasti ok vetää discomuuvsseja ja tanssia just omalla tyylillään, siksi en lähtisikään rajaamaan mitään tiettyä aikaa tiukasti vain paritanssille. Pointti on siinä, että huomioi muut, ja sitä kaikki lapset eivät vielä osaa. Silloin ei vielä pärjää yksin tanssilattialla.
     *
     Poukkoilevan aikuisen ja lapsen välillä on lisäksi se ero, että aikuiset usein ovat yleensä lapsia suurikokoisempia. Tällöin yhteentörmäyksen sattuessa harvemmin käy suurempaa vahinkoa, kun törmääjät ovat samaa kokoluokkaa. Lisäksi suuremman koon takia poukkoilevat aikuiset on paljon helpompi havaita, toisin kuin lapset, joita viejä ei oikeasti seuraajan takaa välttämättä edes näe. Poikkoilu on siis lapsille huomattavasti vaarallisempaa kuin aikuisille.

 • Homssu
  11.4.2019 at 20:03

  Todella hyvä kirjoitus! Harmillista vain, kun tässä menee helposti kaksi asiaa tavallaan sekaisin, eli a) se, onko ok, että lapset ovat juoksentelemassa tanssilattialla tanssiorkesterin soittaessa selkeästi paritanssiin sopivia kappaleita? ja b) se, eivätkö lapset saisi ollenkaan näkyä ja kuulua esim. laivan yökerhossa.

  Itse ymmärrän kyllä tavallaan sen, että moni (usein iäkkäämpi) paritanssista nauttiva toivoisi, että paritanssien aikaan tanssilattia olisi varattu vain heille. Yleensä laivan ohjelmassa onkin ilmaistu esim. ”tanssiorkesteri viihdyttää ” missä sanattomana oletuksena on siis paritanssit. Mietin, että miksei ohjelmaan voisi kirjoittaa lisäksi, että ”annattehan tilaa tanssipareille” tai että ”tanssilattia varattu paritanssijoille klo x-y. klo y jälkeen tervetulleita ovat kaikenikäiset tanssijat.” Pienillä muutoksilla vältyttäisiin monelta mielipahalta: lapsille muumidisko, paritanssijoille tanssiaikaa, ja lopuksi tanssia kaikille.

  Sen sijaan sitä, etteivät lapset olisi lainkaan tervetulleita yökerhoon tietyn ajan jälkeen tai tanssilattialle tekemään kärrynpyöriä en ymmärrä ollenkaan. Todellakin kaikenikäiset saavat kuulua ja näkyä laivalla ja missä tahansa julkisella paikalla. Kun itse olin lapsi, perheemme kävi melko usein laivalla ja yksi reissun parhaista jutuista oli nimenomaan se, että sai valvoa hieman tavallista myöhempään. Vaika itse olin ujo, enkä koskaan tykännyt tanssia, niin show:n katsominen ja lasten oman juoman valitseminen valotikkuineen oli se juttu! Mielestäni vanhempien pitää joka tilanteessa valvoa lapsiaan, mutta kyllä lapset saavat nauttia risteilystä ja ohjelmasta siinä missä muutkin. (ja tosiaan ainakin siljalla on ns. yökerhon lisäksi ihan k-18 diskokin, jonne voi mennä aikuisseurassa. Se, että aikuiset sikailevat alkuillasta on vain ja ainoastaan noloa.

  Eka kerta muuten kun kommentoin sun blogia. Oon lukenut tätä jo vuosia, vaikka mulla ei edes ole lapsia (vielä) :D

  • krista
   11.4.2019 at 21:44

   Kiitos! Joo ja keskusteluhan on vieläpä mennyt ihan ”paritanssilinjalle”, vaikka kirjoituksessa en puhunut siitä yhtään, vaan kirjoitin tuohon Iltalehden kolumniin ”vastineen” (en paritanssijalle). Mutta toki keskustelu voi tällä tavalla elää! Itselleni tulee kuitenkin jo olo, että pitää korostaa sitä, että kyllä mäkin ymmärrän sen, että iäkkäämpi ihminen voi pahoittaa mielensä tai toivoa saavansa tanssia ”rauhassa”. Sellaiselle en olisi lähtenyt vielä vastinetta kirjoittamaan, mutta tuohon ”pillunhuutelujuttuun” sitten suhtauduinkin ihan eri tavalla!

   Mutta oon samaa mieltä! Pienin muutoksin/täsmennyksin voisi välttyä mielipahalta, ja sitten päälle sellaisella suvaitsevaisella iloisella juhlamielellä antaa kaikkien juhlia sillä ”yhteisajalla”. Ja samoin oon ihan samaa mieltä tuosta jälkimmäisestä!

   Hei huippukiva, kun kommentoit! Ja ihana kun oot mukana <3 Täällä on itse asiassa aika paljonkin lapsettomia, oon huomannut! Ja se on mun mielestä ihan huippua, jee! Kommentoi toistekin! :)

 • Julia
  11.4.2019 at 20:14

  Mulla on vähän ristiriitainen olo tästä aiheesta. Toisaalta olen erittäin pitkälle samoilla linjoilla kuin sinä Krista ja monet kommentoineet, että lapset ja lapsiperheet tulisi hyväksyä Suomessa yhä laajemmin osaksi yhteiskuntaa ja sen rientoja. Että tosi hyviä pointteja siis tässä postauksessa ja kommenteissa!

  Toisaalta taas. Ite oon ennen lasta käynyt jonkin verran laivoilla ja jo silloin ihmetellyt sitä, miten on mahdollista tuoda ihan pienikin lapsi humalaisten sekaan yökerhoon. Ei sillä, että kaikki risteilyillä olisivat ympäripäissään, mutta aika moni. Eikä lapset kuulu maissakaan yökerhoihin niin miksi sitten laivoilla? Eikö niitä koko perheen showhommia vois järjestää jossain muualla ku yökerhoissa? Tai sit oikeasti vähän aiempaan ku yömyöhään. Olen myös joutunut todistamaan (onneksi? vain yksittäis)tilannetta, jossa taapero itki ja pyysi päästä nukkumaan, ja selkeesti päihtyneet vanhemmat maanittelivat et ollaan vielä hetki, kyllä äidin ja isin kulta jaksaa vielä varmaan hetken 😓 Tuolla lailla jos maissa tekis ni ilmiselvä lastensuojeluilmoituksen paikka, mut merellä eri säännöt. Jo edesmenneessä Äitilandia-blogissa bloggari muistaakseni kirjoitti kokemuksistaan tästä asiasta ja oli ihan kysynyt laivayhtiöiden vastausta tähän, joka oli tyyliin ”no tämä on sellanen vähän hankala asia ja veteen piirretty viiva”..?!

  Okei, tämä meni vähän aiheen sivusta, harvoinhan (toivottavasti) vanhemmat ovat humalassa siellä laivojen yökerhoissa lapsineen. Mutta on siellä kyllä sitä humalaista porukkaa muuten, tanssilattialla ja muutenkin. Että tuo scene ei ole kyllä mielestäni ensisijaisesti lapsen paikka, ainakaan niin kauaa kun suomalainen rellestyskulttuuri elää ja voi hyvin. Mutta tässä tullaankin siihen mitä Krista jo postauksessa avasitkin, eli että kenen käytökseen pitäs puuttua, lasten VAI känniääliöiden (mielestäni viimesten).

  Mut siis ristiriitaiset tuntemukset ainakin itellä tästä asiasta, kuten kommentin pituudesta voi huomata 😅 Kiitos Krista ajatuksia herättävästä postauksesta jälleen kerran ja ilo oli myös huomata miten asiallista keskustelua aiheesta täällä on, toista se oli osassa Hesarin ja Iltalehden kommentteja (joissa osassa toivotettiin helvettiin lapsiperheet kokonaan laivoilta ja osassa taas ne paritanssijat).

  Ja haluan vielä tarkentaa et oma käsitykseni laivojen yökerhoista rellestyspaikkoina ja tietty skeptisyys suomalaiseen juomakulttuuriin pohjautuvat myös omaan lapsuuteeni, mun isä oli (ja on) alkoholisti. Kun olimme laivoilla ollessani lapsi mun isä joi, ja se oli kamalaa. Ja oltiin myöhään liikenteessä, ja kaipasin hyttiin nukkumaan mut en päässyt. Toki tälläkin siis vaikutusta, miten asian koen. Ja tiedostan siis, ettei oma kokemukseni ole koko totuus, toivottavasti en siis kuulosta ihan kauheelta ankeuttajalta 😆 Omalle lapselleni haluan silti opettaa, että on ok jos aikuiset ottavat joskus viiniä ruoan kanssa tms. Ja hei, otin mä jo viinilasillisen ravintolassa lounaalla tytön ollessa 6-viikkoisena kantorepussani ulkomaanmatkalla 🙊 Meillä ois kyllä Suomessa paljon opittavaa monen muun maan alkoholikulttuurista.

  • krista
   11.4.2019 at 21:56

   Kiitos ihan mahtavan hyvästä kommentista! Oispa paljon juteltavaa tästä! Ensinnäkin noista kännäävistä vanhemmista; mun mielestä se on kyllä ihan lastensuojeluilmoituksen paikka. Kai sellaista voi laivallakin tehdä? Onkohan niin…? Tiedän ainakin tilanteen, että ulkomailla olevasta suomalaisesta perheestä tehtiin lastensuojeluilmoitus Suomeen päin, koska lapsista oltiin laajalti huolissaan (myös siellä ko. maassakin toimittiin). Mutta koettiin, että on parempi, että se ilmoitus on tehty myös Suomeen, vaikka perhe ei siellä juuri silloin ollutkaan. Voisi varmaan tehdä laivallakin? Tosin ehkä miten perheen sitten tunnistaa, jos ei ole tietoa nimistä tms… Kyllä mä näkisin, että yhteys laivan henkilökuntaan, ja heidän kautta/kanssa sitten tilanteeseen. Näin mä tekisin, jos näkisin jonkun kamalan tilanteen, jossa lapset kärsii!

   Tosi surullista, että sulla on tuollaisia kokemuksia. Kenenkään lapsen ei pitäisi kokea tuollaista; ja niisk, silti se on niin yleinen tarina :( Meidän alkoholikulttuurissakin on kyllä tosiaan ongelma. Se on usein just holtitonta ryyppäystä tai sitten nollalinja. No, onhan meilläkin perheessä tietysti nollalinja tuolla Joelilla, joka on absolutisti, mutta esimerkiksi minä kyllä otin usein viinilasillisen (etenkin Espanjassa, jossa se on ihan tapa) ruoan kanssa – ja just sellaisen terveen suhtautumisen alkoholiin mäkin haluaisin lapsille välittää!

   Liian humalaisesta ympäristöstä mä itse ihan ehdottomasti lasten kanssa poistuisin. Mutta kyllä se harmittaisi, jos ohjelmassa olisi jotain sellaista, joka oltaisiin haluttu nähdä, mutta huonosti käyttäytyvät aikuiset olisivat sen ”pilanneet”. Pakko muuten mainta, että Kallio Block Partyilla me oltiin joskus lasten kanssa. Tarkalleen en muista, mutta oisko lapset olleet 3 ja 1. Kyllä siinä jo illan kääntyessä myöhäiseksi tuli olo, että okei äkkiä pois, nyt ei ole enää lapsille sopivaa. Mutta sit lähdettiinkin kyllä

 • Mari
  13.4.2019 at 08:02

  Hyvä kirjoitus! Tästä tuli mieleen viime laivareissumme. Olimme n. 21 aikaan muumidiscon jälkeen vielä tanssilattialla lasten kanssa (lattialla oli useita lapsia meidän tuolloin 4v ja 2,5v lisäksi, jotka kaikki käyttäytyivät oikein hyvin ja nauttivat musiikista lasten tyyliin), kun lattialle tuli hyvin aggressiivisesti tanssiva pari. Katsoin hetken tämän parin tanssia ja juuri kun olin alkamassa hälyttelemään omia lapsiani lattialta vähän sivumpaan ettei yhteentörmäystä sattuisi, parin mies alkoi jalallaan työntää lapsia pois, mukaan lukien oman 2,5-vuotiaani, joka kaatui lattialla ja satutti itsensä. Puhumattakaan säikähdyksestä. Nostin lapseni pystyyn ja lohduttelin, kun pariskunta tuli huutamaan minulle, että laivan disco ei ole mikään leikkikenttä, lasten pitäisi pysyä poissa kun aikuiset viettää iltaa. Menin niin hämilleni tästä kommentista ja olin järkyttynyt siitä että aikuinen mies työntää jalalla lapsia pois, etten oikein edes osannut vastata. Hetken kuluttua keräsin itseni ja kävin kertomassa henkilökunnalle parin käytöksestä, heidät poistettiin tanssilattialta.

  Mun mielestä on ihan kieroutunutta, että aikuiset olisivat jotenkin oikeutetumpia nauttia musiikista, bändistä tai juhlahumusta kuin lapset. Meidän lapset tykkää livemusiikista ja tanssimisesta, jopa vielä enemmän kuin laivan pallomerestä. Hohtavat lasten juomat ja hämärä tila ja valot tanssilattialla on ihan parasta omieni mielestä, mutta aina ollaan viimeistään 22 oltu hytissä ihan vaan väsymisen vuoksi. Uskoisin etä sama väsyminen tapahtuu jokaisella lapsiperheellä, joten on uskomatonta että aikuiset eivät voi rauhasssa odottaa sitä.