Pesukarhu nimeltään Raketti

”Oho”, oli Joelin spontaani ensireaktio, kun ensi kertaa esittelin yhden lapsuuteni rakkaimmista pehmoleluista.

Pesukarhun nimeltään Raketti:

pesukarhu raketti

”Miten se on saanut nimensä?”, Joel kysyi.
”Se oli joku lapsuuden sarjakuva; varmaan telkkarista tuli joku sarja. Joku pesukarhu, jonka nimi oli Rocket; siitä tuli Raketti”, minä vastasin.

Muistan Joelin ihmettelevän ilmeen, mutta asia jäi jotenkin siihen, kun muististani ei löytynyt enempää johtolankoja.

Raketti. Totta kai. Pesukarhu nimeltään Raketti. Rocket.

rocket raccoon

Tajusin Joelin ihmetyksen syyn tuossa muutama päivä sitten, kun katsoimme lasten nukahdettua illalla elokuvaa Guardians of the Galaxy. Parin vuoden takainen leffa siis, traileri tässä:

Hahaa, tuo aloituskuva! Se on just se MUN Raketti!

Koska toimin hitailla (tai ennemminkin kröhöm selvästikin hieman monikytköksisillä) piuhoilla, ajattelin ensin elokuvan Rocket-nimisestä taistelijapesukarhusta, että hahaa tässähän on selvä ironinen viittaus – sehän on nimetty jonkun 80-luvun lasten piirroshahmon mukaan.

Mutta noin puoli tuntia leffan alun jälkeen raks-raks-raks…
”Täähän on se Raketti. MUN Raketti. MUN PESUKARHU-RAKETTI TÄSSÄ LEFFASSA HEI! Miten tää voi olla mahdollista?”

En ymmärrä. En todellakaan ymmärrä.

Vuonna 2014 ilmestynyt leffa perustuu siis Marvelin sarjakuvaan ja sellaiseen versioon, joka on julkaistu vuonna 2008 – näin kertoo Wikipedia. Rocket Raccoon -hahmosta Wikipedia puolestaan kertoo, että se on esiintynyt ensimmäisiä kertoja The Incredible Hulk -sarjakuvassa ainakin vuosina 1976, 1982 ja 1985 ja että nimi on peräisin The Beatlesin laulusta Rocky Raccoon.

Mutta miten hemmetissä 80-luvun kuusamolainen lapsi on voinut tietää tämän hahmon? En voi käsittää. MISTÄ mä oon tän silloin tiennyt? Ei meillä ollut silloin edes kolmoskanavaa meidän telkkarissa, saatikka että olisin jostain amerikkalaisista Hulk-sarjislehdistä koskaan kuullutkaan.

Oma mielikuvani oli, että tämä olisi mukamas ollut jostain telkkarista näkyneestä lastensarjasta. Vaikkapa tyyliin Maija Mehiläinen ja Peukaloisen Retket. Sitten oli myös Tao Tao sekä Jaki ja Nuka (muistaako kukaan tätä?). Mutta mistä tuli pesukarhu nimeltään Raketti…? Ei sellaista sarjaa mun muistista sitten kuitenkaan löydykään.

Leffaa katsellessani mä myös tiesin (luulen tietäväni) että se nimen lähde oli just tuo hahmo. Eli että kyse ei ole vain sattumasta – että olisi ollut joku muukin Raketti.

Löytyykö teistä keneltäkään tietoa tai muistikuvaa tällaisesta?

Ajallisesti tuo pesukarhun nimeämishetki osuu varmaan jonnekin vuosille 1985-1987. Ehkä.

Mysteeri. Hitsi, että jäi mieleen kutkuttamaan!

35

You Might Also Like

 • KK
  7.4.2016 at 11:19

  Hei kukaan mun kavereista ei muista tuota Jaki ja Nuka sarjaa! Minä jo kuvittelin keksineeni koko jutun, mutta nyt, ihanaa, sinäkin olet sitä katsonut :). Ei olekaan vain minun keksimää. Ehkä meillä Kuusamossa oli vähän eri ohjelmat kun täällä etelässä ;).

  • krista
   7.4.2016 at 11:20

   Hahaa, ehkä se on tullut jostain Kuusamo-kanavalta! :D

   • Anmini
    7.4.2016 at 20:19

    Etelä kuittaa. Täälläkin katsottu Jakia ja Nukaa 😊

 • keel
  7.4.2016 at 12:27

  Mä muistan kanssa ton ohjelman! Ja olen saman ikäinen kun sä. Meidän lapsuudessahan tuli huomattavasti vähemmän lastenohjelmia telkkarista kuin mitä nyt. Eli melkeinpä sitä jokainen on ne samat ohjelmat sitten kattonu. :) Muistaako kukaan ohjelmaa jossa oli pörrösiä värikkäitä otuksia jotka asui maan alla, siinä oli myös semmonen elävä lehtikompostiläjä. :D Sarjan nimi oli fragglit tai jotain sinne päin.. se oli kans ihan huippu! Oisko ollu muppettien tekijöitten käsialaa tämä, vähän saman tyylisiä hahmoja..

  • Karo
   7.4.2016 at 13:45

   Kyseessä on Fraggle Rock (olisko ollut Fragglet suomeksi, tästä en tiedä), ja se on tosiaan Muppetsien/Sesame Streetin spin-off. Ne on julkaistu DVD:llä muutama vuosi sitten, muistaakseni ostin oman DVD-boksini jostain ihan tavallisesta kaupasta tyyliin Prisma tai Anttila :)

  • krista
   7.4.2016 at 13:57

   Oijoijoi Fragglit (?) oli tosi hyviä – ”soikoon musiikki, fraggliluolassa!” Ja sit se tunkio, ja ne tyypit jotka rakensi jotain.

   HEi siis muistat tuon Raketinkin? Saatko MINKÄÄNLAISTA johtolankaa muistin sopukoista kaivettua vielä siitä? Ihan pienikin johtolanka saattais taas aktivoida itselläkin jotain piuhakytköksiä… Tekisi niin paljon mieli löytää, että onko tosiaan ollut esimerkiksi joku telkkarisarja noista tai jotain…

   • keel
    7.4.2016 at 20:59

    Sori, siis muistan vaan ton Jakin ja Nukan.. tosta raketti hommasta ei valitettavasti ole muistikuvia. Vähän hassusti kirjotinkin ton viestin, lapset pyöri jaloissa… ;)

    • krista
     7.4.2016 at 22:39

     Hahaa, mä kato vaan toiveikkaasti yritin tulkita tuon, että muistaisit Raketinkin :) Mutta Jaki ja Nuka oli kyllä muistaakseni ihana!

   • Mii
    13.4.2016 at 09:00

    Hei toi Fragglit näkyy netflixissä. 1.kausi :D

 • pire
  7.4.2016 at 13:51

  Isoveli on syntyny 1980 ja ovat kattoneet jakia ja nukaa :) mut tuo fraglit! Hyi sehän on jotenki tosi pelottava! Kunnan kirjastosta joskus lainasin (en tiedä miksi?) Lukio ikäsenä ja tuumasin vain silloin että ihan järkyttävä lasten piirretty:D

  • krista
   7.4.2016 at 13:59

   Hahaa, ja mun muistikuvat taas oli, että ne oli IHAN MAHTAVIA :D Mutta helposti omat lapsuusmuistikuvat näyttää aikuiselta ihan joltain muulta kuin ne on olleet. Mun lemppparikirjoissa mm, jotain aivan kummallisia ”opetuksia” ja niin edelleen. https://www.puutalobaby.fi/sensuroitua-lastenkirjallisuutta/ (äh, kuvat ovat kääntyneet blogimuutossa väärin päin)

 • Janisah
  7.4.2016 at 21:35

  No nyt tulee tosi kaukaa ehdotus, mutta heti kun mä näin pesukarhun ja nimen raketti, niin mulla tuli heti mieleen davy rocket (joka muuten näköjään kirjoitetaan crocket tms.), mutta että mä oon aina mieltäni sen pesukarhu-raketti yhdistelmäksi myös! :D Ja kuvittelen varmaan, mutta voisiko siitä olla jotain piirrettyä olemassa…? Saatan ihan kyllä kuvitellakin…

  • krista
   7.4.2016 at 22:42

   Hei eiks sillä ole sellainen pesukarhuhattu… Tai joku karvahattu… Äh, en mä muista :D ”Davy Crocket cartoon” -kuvahaku ei kuitenkaan tuottanut mitään muistikuviaherättäviä hakutuloksia, höh!

   • Torey
    7.4.2016 at 23:02

    Musiikin kirjassa oli muistaakseni kuva miehestä jolla oli ”pesukarhu” päässä. :D

   • Maria
    26.4.2016 at 11:25

    Se on Davy Crockett :) walt disneykin on näköjään tehnyt tästä jotain piireettyä 50 luvulla…?

 • Ansku
  8.4.2016 at 08:09

  Raketti pesukarhu on ollu muissakin Marvel jutuissa muistaakseni Avengers tms… Mut mulle tuli semmonen mielleyhtymä Kun Tohtori Sykerö :) ! Siinähän on mäyrä, mutta tommonen musta-valkoinen naama, en tiedä kuinka pieni olit silloin, kuinka tarkasti tunnistit silloin… Ja tietty siinähän on tärkeä PUM PUM raketti :) ! Voi olla kyllä kaukaa haettu…! Vaikka kuinka itse silloin katsoin tuota, niin silti piti googlata mikä eläin se siinä oikein oli… Raketti on jäänyt mieleen!

 • Sup
  8.4.2016 at 08:37

  Joskus 90-luvulla tuli piirretty missä oli tuommonen kultahäntäpanda(?) pelastustiimin johtajana. Siinä oli myös joku naishahmo ja vähän Heimo Huiman -tyylinen tyyppi. Niistä oli jotain keräilytarroja tms. Rice crispies -muropaketissaki :D

  • Sup
   8.4.2016 at 08:38

   Bambukarhut! Oli ohjelman nimi :D

 • Minna
  8.4.2016 at 10:18

  Jaki ja Nuka! Nimesin lapsena mun lempilelun (karhu pehmolelu) sen mukaan Nuka-nakiksi! 😝

 • Maikki
  8.4.2016 at 22:10

  Elämän kevät! Toisella pojalla oli pesukarhu Raketti??! Tää oli siis joku piirrossarja

  • krista
   8.4.2016 at 22:14

   Mitä, ääk – mikä se oli! Ihan tuttu nimi, mä VARMASTI katsoin tota! Ääk, google soimaan!

 • Maikki
  8.4.2016 at 22:21

  Muistan jonkun jakson missä kalkkarokäärme puri pojan isää ja jotain myrkkyä poistettiin. Toisella pojalla (jody??) oli peura.

  • krista
   8.4.2016 at 22:40

   Mä löysin Youtubesta jotain pätkiä, just yritän virittää muistiani, mutta ei ihan yhdisty piuhat vielä… Hei JOO MÄ TUNNISTAN TON MUSIIKIN! Ääk, voisko täältä löytyä ratkaisu…?

   • Paula
    9.4.2016 at 00:47

    Eikä mihin cliffhangeriin tää jäi!!! :D

 • Aaa
  9.4.2016 at 08:29

  Nyt on pakko tilata kommentit itsellekin, seuraan :D

 • Toope Tyttelssön
  10.4.2016 at 16:57

  Mäki seuraan!?!

  Tähän väliin voisin kertoa että näin yhtenä yönä unta, että te olitte muuttamassa ja teil oli ihan valtavat läksiäisbileet! Mä kuljin siitä ohi ja tulin mukaan hengailee ja oli jotenki nolo olo olla ku en oikeesti tunne teitä :D