Pakkasmuistoja

Lapsuusmuistojen vuodenvaihteessa Pohjois-Suomessa oli pakkasta aina vähintään neljäkymmentä astetta.

Varmaan ihan samaan tapaan kuin kesät olivat joka ikinen päivä pelkkää hellettä. Ai niin paitsi silloin, kun satoi lunta.

Mummolassa vähän Levistä pohjoiseen oli uutena vuotena aina ”pirtti-ilmat”. Ulkona pystyi vain pistäytymään, mielellään ei sitäkään. Muistan katselleeni pakkastaivasta ja ihmettelin vihertävän näköistä pilvihutua.

Myöhemmin kävi ilmi, että ne olivat revontulet. Ja minä kun luulin, että en ollut koskaan nähnyt revontulia. Koulussa ne piti aina piirtää leiskuvina moniväriraitoina taivaalle. Kuvittelin, että ne oikeasti ovat sellaisia. Oli vähän pettymys tajuta, että oli elänyt revontulten alla ja ne olivatkin vaan tuollaisia.

Teininä lähdettiin kylälle perjantai- ja lauantai-iltaisin, vaikka mittari oli yli kolmenkymmenen. Keskustaan käveli yli puoli tuntia ja keskustassa käveltiin vähän lisää, torin ja Priman parkin väliä. Välillä istuttiin jonkun kaupan portailla. Sitten käveltiin takaisin kotiin.

Sain paleltumavamman kulmakorusta, kun kylmä metalli osui ihoon. Pipot eivät olleet muotia.

18-vuotiaana jonotettiin siinä samassa pakkasessa baariin. Joulujamit, kato. Monta tuntia pakkasessa. Minulla oli kierrätyskeskuksesta ostettu niin lyhyt punainen lasten minimekko, että se taisi olla enemmänkin vyö. Sanoin, että ”tää on villaa” ja nauroin päälle. Lämmikkeet olivat sisäisiä.

Pakkasilma niillä leveysasteilla tuntui ihan erilaiselta kuin täällä Helsingissä.

Sain siitä jotenkin ihan sellaisen kokokroppamuiston nyt Sotkamon -30 asteen pakkasilla.

Tavallaan oli ihan älyttömän kylmä, mutta sitten taas ei sellainen armottoman kylmä. Aivan eri tavalla kylmä, sellaisella tietyllä tavalla, jota tavallaan ei voi kuvailla, mutta tuntea sen voi.

Olen yrittänyt usein sanallistaa sitä täällä Helsingissä niin, että pohjoisen kylmässä se kylmä on paikoillaan, mutta se vain on. Se ei riivi ja raasta.

(paitsi jos seisoo tuntikaupalla Shamanin jonossa)

Esimerkiksi tuollaisissa yli 30 asteen pakkasissa pystyi Sotkamossa ihan hyvin ulkoilemaan: vaatetta vaan paljon päälle ja sitten ulos nauttimaan.

Rehellisesti sanottuna en mä Helsingissä menisi ulos samoissa pakkasasteissa. Jos vaan voisi välttää.

Ehkä siihen jotenkin suhtautuukin eri tavalla. Välipäivinä Sotkamossa ulkoiltiin joka päivä. Kun palattiin Helsinkiin, olin visusti sisätiloissa kaksi viimeistä lomapäivää. Että sellainen reipas ulkoilija tässä hei.

Näin muuten elämäni ensimmäisen pakkassateenkaaren Sotkamossa välipäivinä. Erikoinen ilmiö! Suomen luonto -lehti kuvaa sellaista näin.

Nyt voidaan sitten kuvitella, että se olisi ollut sellainen lasten piirrosten sateenkaari: täydellinen puoliympyrä, jossa oli kaikki sateenkaarenvärit siististi värijärjestyksessä.

No ei. Se oli siis sellainen pieni pystysuora ilmiö taivaalla.

Vähän niin kuin niissä revontulissa kuvitelma vs. todellisuus.

Näin 19 ensimmäistä elinvuottani Kuusamossa asuneena (ja Kittilän yläpuolella säännöllisesti oleskelleena) paljastettakoon. Kun näette niitä upeita revontulivalokuvia netissä ja Instassa…

…filtterit, valotusajat, kamera-asetukset ja photoshop.

19

You Might Also Like

 • Anna
  9.1.2024 at 14:25

  Se ON ihan eri asia olla kuivassa pakkasilmassa tai kosteassa pakkasilmassa. Avonainen merivesi tuo ilmaan kosteutta, joka menee kaikkien vaatteidenkin läpi luihin ja ytimiin. Tuuli tekee myös paljon. Olen ymmärtänyt, että meren rannalla Helsingissä (ja Tukholmassa) tuulisi lähestulkoon aina?
  Minä olen sisämaan asukki Etelä.Karjalassa lapsuuteni viettänyt ja muistan kun oli se talven kovin pakkanen ja mittarissa -30C (ei ehkä joka talvi, mutta nuo on jääneet mieleen) ja minun oli lapsena j teininäkin ihan PAKKO päästä ulos. Topattiin villahousuja, lapasia rukkasia ja kaulahuivi vedettiin nenän yli. Kun meni ulos niin pakkanen nipisti heti nenän sisäpuolelta ja parissa minuutissa ripset alkoivat kerätä jäätä ja tarrata kiinni toisiinsa, kaulahuivi oli huurussa ja tuoksui villalta ja jos tukkaa oli pipon ulkopuolella niin sekin oli jäässä. Kävelin vaan pihalla tai metsässä ja fiilistelin pakkasta. Ja se oli ihanaa <3 Eikä kyllä ollut yhtään kylmä muualta kuin nenästä ja sekin oli ihan ok. Ja pakkasulkopilun jälkeen oli ihanaa tulla sisälle. Oli raikas ja piristynyt olo.
  Minä rakastan vieläkin pakkasta ja minun pitää ihan tietoisesti toppuutella itseäni kun -30 pakkasilla olisin halunnut pakata kaikki lapset mukaan ja lähteä pitkälle kävelylle x'D Ei sitä vauvaa nyt ehkä kuitenkaan tarvitse noin kylmään viedä. Ja sitten surin miten tunkkainen ja ikävä olo vauvalla varmaan on olla koko päivän sisällä. Oikeasti hän oli hyvin tyytyväinen ja leikki ja touhusi menemään.

  • krista
   11.1.2024 at 14:42

   Niin on! Just tuo tuollainen luihin ja ytimiin meneminen, hrrrr! Sitä ei tuolla sisämaassa tapahdu, se on jotenkin niin erilaista kylmyyttä.

   Mä joo väittäisin, että täällä Helsingissä tuulee lähestulkoon aina. Ainakin paljon. Joskus se voi olla myös pienestä kiinni: meillä omalla pihalla on esimerkiksi aivan erilainen ”mikroilmasto” kuin ihan naapurikaupunginosassa, joka on rannalla. Sen eron huomaa ihan sellaisella alle kilometrin kävelymatkalla!

 • Eepu
  9.1.2024 at 15:50

  Kyllä me onnistuttiin näkemään viime hiihtolomalla sellaisia revontulia, että ei saatu edes kuviin sitä hienoutta. Oltiin melkein tunturin laella. Ne nousi taivaalle spiraalina ja liikkui pitkänä kirkkaana elävänä seinämänä, jossa värit vaihtelivat. Teki suuren vaikutuksen jopa teineihin. Olen aikaisemminkin nähnyt revontulia, mutta en tuollaisia. Ehkä nyt oli sijainti ja keli kohdillaan. Tuntui siltä, että juoksemalla huipulle, niitä olisi voinut kurottua koskettamaan.

  Luontoelämykset ovat yksi hienoin asia, jonka lasten kanssa voi jakaa. Niistä toivottavasti jää pysyviä muistijälkiä aikuisuuteen. Olemme retkeilleet ja yöpyneet luonnossa myös talviaikaan, toki emme -30C pakkasilla. Varustelukysymys ennen kaikkea. Kuusamossakin olemme käyneet vaeltamassa muutamaan otteeseen ja nuorin nukkuin jo 4kk vanhana ensimmäiset yöt teltassa. Koko perhe teltassa tai laavussa kylki kyljessä tähtiä katsellen, siinä on taikaa!

  • krista
   11.1.2024 at 14:44

   Oho! Heh mä oon tosiaan asunut ne ekat 19 vuotta Kuusamossa ja paljon ollut Kittilän tasollakin, ja oon nähnyt vaan sellaista säälittävää vihreää sumun näköistä :D

   Luonnossa ja ulkona olo lasten kanssa on kyllä ihanaa! Me ei olle mitään isompia vaelluksia tehty tai yövytty metsässä, mutta metsäretket on meille sellaista tosi tärkeää perheen kanssa tehtävää yhteistä tekemistä <3

   • Eepu
    11.1.2024 at 22:46

    Joo. Se on tuuristakin kiinni. Noi revontulet olivat yöllä ja kestivät mielettömän upeina ehkä sen 10 minuuttia.
    Kannattaa kyllä uskaltautua metsään yöpymäänkin. Olisi varmasti lapsille upea kokemus. Mikään ei voita aamulla luonnossa heräämistä. Ollaan yövytty teltassa, laavussa tai riippumatoissa, vähän kelistä riippuen. Joskus ollaan ajettu ”lähilaavulle” vaan yöksi. Laavussa nukkuminen vaatii vaan kevytvarustuksen, eli alustan, makkarin, hyönteisverkon ja hyvät eväät 😊 Iltapala nuotiolla, uiminen, iltasatu ja unen odottaminen luonnon ääniä kuunnellen. Aamulla rauhallinen aamupala ja nokipannukahvit. Ihan parasta akkujen latausta. Aina ei tarvitse himoretkeillä.

    Kuusamon suunnalla on kyllä upeaa luontoa ja Hossan kansallispuisto myös ihana. Oletteko käyneet Ärjänsaaressa Kajaanissa? Me ei olla, mutta se on ollut listalla.

   • Nro26
    13.1.2024 at 19:17

    Mä olen kyllä nähnyt Kuusamossa todella hienoja revontulia lapsena ja teininä. Voi osaksi johtua ehkä siitäkin, että asuttiin taajaman ulkopuoella, niin valosaastetta ei ollut senkään vertaa ja pelkässä tähtitaivaan loisteessa tuli useinkin käveltyä koulusta/kaverilta kotiin? Mutta enpä oikeastaan olekaan nähnyt sieltä pois muuttamisen jälkeen yhdelläkään verailulla tosi hienoja. Lapsena toki tuli oltua paljon ulkona ja teininäkin enemmän kuin aikuisena. Joka tapauksessa todella hienot revontulet taitavat olla aika harvinaisia kuitenkin? Sekin on mahdollista, että näin todella hienoja vain kerran tai kaksi, mutta ajatuksissa ja muistoissa olisi ikäänkuin ollut useampikin kerta.

    Kerran muuten näin parikymppisenä Limingassa ihan mielettömät koko taivaan yli eri suuntiin liikkuvat valkoiset revontulet! Ja ei, pilviä ne ei todellakaan olleet (enkä minäkään ollut pilvessä tms, heh), liikuivat kuten revontulet ja muutenkin revontulten näköiset, väri vain oli valkea. (Jos olisivat olleet pilviä, niin tuskin olisivat erottuneet kovin hyvin tähtitaivaalta – pilvethän on yleensä tummahkoja tähtitaivasta vasten.)

 • A
  9.1.2024 at 18:09

  Jeps, -30 astetta Kainuussa (kuivaa ja täysin tyyntä) ottaisin anytime verrattuna Stadin -15 (tuntuu kuin -26) tuuliseen ja kosteaan viimaan (viime viikolla oli kosteusprosentti ulkona 80, huh). No, ottaisin minä mieluummin Kainuussa vähän lämpimämmän kelin, mutta pakkasissa on eroja. Mun muistoissa Oulu on todella kylmä paikka, aina kun lapsena/teininä mentiin shoppailemaan Ouluun, niin siellä tuntui aina turkasen paljon kylmemmmältä (kun se on merikaupunki ja merihän on sielläkin aina osin auki).

  Revontulet on kyllä ihme juttu, kun on asunut pohjoisessa parikymmentä vuotta ja nähnyt revontulia nolla kertaa (siis ollaan myös iskän kanssa ajeltu kauas korpeen valoja pakoon katsomaan tähtiä ja linnunrataa pakkasöinä, upeaa sekin, mutta zero times revontulia). Ekan kerran näin ne sit pohjoisessa kun olin reilu parikymppisenä lähdössä yöjunalla takaisin Helsinkiin. Nyt taas Helsingissä olisi ollut mahdollisuuksia monesti (kuvia bongattuna lähiseutujen revontulista), mutta mieluummin valitsen olla kotona sisällä yöaikaan :)

  • krista
   11.1.2024 at 14:51

   Jep, samoin mäkin valitsisin!

   Joo tällä Helsingissä mäkin oon usein nähnyt sellaisia ”revontulia ens yönä” -ilmoituksia. Mutta oon priorisoinut aika vahvasti kans nukkumisen :D

 • Huonomuistinen
  11.1.2024 at 13:59

  Hei! Tää tulee nyt ihan väärään asiayhteyteen ja on varmaan sekavasti muotoiltu, mut mikä oli se sivusto missä pystyi kaupitella omia erikoisosaamisiaan?

  • krista
   11.1.2024 at 14:08

   Tasker! :) Eli tasker.fi/

 • Appa
  13.1.2024 at 21:52

  Meidänkin pikku paikkakunnalla oli Prima, ja pakkasta se +30 usein, kuulostaa niin tutulta.