Meille tulee skafferi!

Joel alkoi jo tuossa kuukausi sitten puhua ruokakomerosta – että sellainen meille pitäisi saada. Siinä se sitten pyöri ja katseli ja mittaili tuota meidän keittiön kulmaa. Jos tuolle antiikkilipastolle keksisi uuden paikan ja huuvan poistaisi…?

”Nooooouh!”, minä ajattelin.

Erityisesti huuvan poisto teki mulle ajatuksissa tiukkaa; mitään talon alkuperäisiä juttuja ei tekisi mieli lähteä suinpäin poistelemaan. Mutta myöhemmin kurkistelin sitä sisäpuolelta tarkemmin ja totesin, että kappas, eihän se mikään alkuperäinen olekaan, vaan itse asiassa (no, kaikki on suhteellista) suht tuoreen näköinen, ruuveista ja muista päätellen. Superhieno huuva toki, mutta meille ihan tarpeeton. Muuten kuin lasten taideteosten ja muiden irtotavaroiden telineenä.

Kuvagooglailin sitten netistä sellaisia vanhoja emännänkaappeja, sellaisia irtokaapistoja siis. Kyselin Joelilta, että ai tuollaisenko.

”Nooooooouh!”, Joel ajatteli.

Okei, okei. Vähitellen alettiin sitten päästä samalle aaltopituudelle.

Googlekin löysi, mitä Joel tarkoitti. Ruokakomero, ahaaa! (toki samaa nimitystä Joel oli käyttänyt alusta asti)

Ruotsalaisilla (luonnollisesti) on tälle ihan oma nimityksensä. Skafferi.

Ja vihdoin, kun aloin sitten ymmärtää Joelin idean, tajusin, että tällainen vanhassa talossa tietysti täytyy olla. Meidän talossa! Oi kyllä! Kuvagooglauksella skafferi (täällä hakutuloksia) homma alkoi aueta vähän tällaiselle hitaammallekin sisäistäjälle.

”Muumeillakin on sellainen!”, lapset intoilivat.

No sehän se sitten ratkaisi.

Meille tulee skafferi! Kun kerran muumeillakin ja silleen.

Skafferia varten tarvitaan hervoton kasa lautaa ja nikkarointi-intoinen perheenjäsen.

Ja ovi.

Halusimme siis ruokakomerolle vanhan oven; sellaisen, joka näyttäisi puutalon alkuperäiseltä. Tori.fi-haut johtivat turkulaiseen vanhan tavaran kauppaan, ja sieltä se ovi sitten ostettiin. Parissa päivässä se kuljetettiin Turusta puutalon pihaan asti. Näppärää.

No niin, sitten enää…

…toteutus.

Tässä parin muun projektin lisäksi, onhan näitä!

Mutta ai että miten mahtavaa! Ruokakaapista tulee sellainen ”sisäänkäveltävä”, vähän niin kuin pieni huone. Sinne mahtuu ihanan siististi ruokatavarat – ehdin jo alkaa miettiä, että hei pitäisikös mun virkata hyllyjen reunoihin sellaiset koristepitsit.

Kohta me ollaan ihan niin kuin muumit laaksossa!

35

You Might Also Like

 • Anna
  22.5.2020 at 14:54

  Kahveri suomeksi ;) Ruokakahveri. Ja ihana. Aivan ihana. Haluaisin itsekin mieluummin kuivatavaroille kahverin kuin monta kaappia. Ei tuollaisen komeron jälkeen varmasti yksi huuva enää harmita yhtään vaikka itsekin ensin vähän itsekin kauhistelin että apua, älkää nyt ja tuohon kuuluisi kyllä puuhella! Mutta onhan se nyt parempi ja käytännöllisempi :) En malta odottaa lopputulosta.

  • krista
   22.5.2020 at 15:10

   Oiiii, ihana, ruokakahveri! Se siis olkoon tämän nimi jatkossa <3
   -
   Joo tuossa on tosiaan ollut puuhella joskus, mutta se on joskus siitä (valitettavasti) poistettu. Alkuun me ajateltiin, että sellaisen siihen voisi etsiä jostain ja laittaa, mutta sitten toisaalta se olisi meillä vain koriste-esineenä... Ja yläkerrassa kuitenkin on alkuperäinen puuhella toimivalla hormilla, joten jos haluaisi puuhellafiilistellä, niin sielläkin onnistuu. Todettiin, että kyllä se skaf... kahveri nyt on se "meidän juttu", ja vanhaan taloon sopiva <3

 • Emma
  22.5.2020 at 16:53

  Hieno idea! Olette varmasti tämän löytäneet, mutta linkkaan tän Strömsön jutun, koska tietty siellä on sellainen rakennettu!

  https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/15/ett-traditionellt-skafferi

  • krista
   22.5.2020 at 17:07

   Hahaa, TOTTA KAI Strömsössä on rakennettu skafferi, ois pitänyt arvata! :D <3 Ei oltu tätä bongattu, Joel on ihan miettinyt itse rakenteet sun muut, mutta ainakin ulkoisesti kuvan perusteella just samantyyppinen meille on tulossa - tosin ilman ikkunaa (tulee tuuletusaukko kyllä), mutta just tuollainen "viistoseinäinen" on hyvä, kun se jättää tilaa hienosti keittiöön. Pitääpä vähän vilkaista, onko meille tulossa skafferi niin kuin Strömsössä :D <3

 • Tuulie
  22.5.2020 at 20:38

  Skafferi, asia jota ilman en voisi olla! Se on keittiön pelastus ja niin ihana, jotenkin just sellaista vanhan ajan tuntua kun kävelee ruokakomeroon ja ottaa puurohiutaleet hyllyltä. Hyllyltä, jonka reunaan olen kiinnittänyt valkoista pitsiä :)
  Tulette varmaan olemaan tyytyväisiä ihanaan skafferiinne

 • Torey
  22.5.2020 at 21:04

  Ihana, ihana, ihana! Ja ehdottomasti käytännöllisempi kuin tuo huuva. 😁

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2020/05/22/toukokuu-on-vihrea-ja-pinkki/

 • Riika A
  22.5.2020 at 22:26

  Kuvia odotellessa! Voi kun meidän mökki keittiöön mahtuis tollanen. <3

 • Life with Satu
  24.5.2020 at 09:25

  Oi ihana, aivan ihana idea! Kelpaisi niin kyllä meillekin tollainen. Kuvia odotellaan täälläkin sitten valmiista versiosta!

  Aurinkoista sunnuntaitata!

 • Petra - Sängyn alla
  24.5.2020 at 14:41

  No nyt vähän hävettää oma tietämättömyys 😂😂 luin sun instan profiilista tän linkin ja luulin et se on koirarotu 🤣 sit näin siellä kuvan aiheesta ja oli pakko tulla lukee että hetkinen….. 🙈 Kuulostaa kivalta teidän suunnitelmat 👌🏻

  • krista
   25.5.2020 at 14:46

   Hahahaa, siis skafferi kuulostaa kyllä ihan selvästi koiralta! :D Selvästi seefferin pikkuserkku! :D

 • Anna A
  25.5.2020 at 11:32

  Reunapitsit ehdottomasti!
  Tulee varmasti ihana ruokakomero. Mun suvun kesämökillä oli keltaiset kulmakomero-ovet ja niissä reiät. Lapsena ne näytti musta aivan lehmän (härän?)silmiltä. Nyt en enää muista et oliko ovissa joku naamakuva oikeasti, vai onko kyse lapsen mielikuvituksesta ja kyseessä oli vain keltaiset ovet kahdella reiällä :D

  (Ja nyt kätevänä emäntänä vinkkaan, että taatusti olen nähnyt jossain (huomaa loistava lähde!) myynnissä hyllyreunan pitsiä. Samassa paikassa myytiin myös hyllypaperia :) )

 • Venla
  28.5.2020 at 07:02

  Onnea hyvästä suunnitelmasta. En tiedä mikä siinä on, mutta ruokakomerot generoivat onnea ja hyvää oloa.

  Meillä saaressa on ulkoruokakomero. Muuten sama, mutta sinne mennään sisään keittiön oven vierestä huvilan ulkopuolelta. Auttaa pitämään ruuat kylmempinä. Muistan sen pikkuisesta saakka – niiltä ajoilta, kun yletyin näkemään vain ihan alimpien hyllyjen herkkuruuat. Siellä oli myös pelottava purkki, missä luki ”Verta”. Isoäidin verilettuihin, oletan näin jälkikäteen.

  Nyt remontin myötä ruokakomero jyrätään ”turhana” ja sydämeni vuotaa verta.

  Hobitithan myös harrastavat näitä.

  Tyttäreni 50-luvulla rakennetussa yksiössä on myös, vaikka keittiö on muuten aivan pikkiriikkinen.

 • Ina
  1.6.2020 at 21:49

  Kts. ”Keltainen kahvipannu”-bogista. Skafferi = suom.huom. skaffa=hanki, osta, tilaa. Ennen suomessa sanottiin ”kylmiö, KELLARI, kylmätilä tai säilytys kuiva-aineille… Ps. Synnyittekö eilen?

  • krista
   1.6.2020 at 21:58

   Tuolta blogista olen itse asiassa skafferin kuvia ihastellutkin :)