Loraus makua – helppo munakoiso-tofukastike

Tämä julkaisu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Keijun ja Indieplacen kanssa.

Mitä chilimpi, sen parempi. Jos mun maustemieltymyksiin pitäisi keksiä jokin slogan, niin siinäpä se varmaan olisi.

Mutta! Ei se itse asiassa noin yksiselitteistä ole! 

Vastoin (käsittääkseni) aika yleistä ennakkokäsitystä minä ajattelen, että chili on muutakin kuin kirvely ja polte. Joskus esimerkiksi ravintolaruoassa käy niin, että chilinen ruoka on vain ja ainoastaan tulista – sellaista, jonka maku peittyy pelkkään poltteeseen. Itku tulee ja maha menee sekaisin. Senkin ruoan sitten tietysti sisulla (heh luonnollisesti) syön ja päälle ehkä vielä nenä vuotaen valehtelen väitän, että hyvää on eikä tunnu missään.

Vaikka oikeasti chili on parhaimmillaan maukkautta – sellaista, joka ei peitä alleen kaikkia muita vivahteita, vaan antaa vaan ruokaan sellaista mahtavaa ytyä ja täyteläisyyttä. Mulle ruoka saa todellakin olla tulinen, mutta mielellään maukas tulinen, ei ”minä-kestän-mitä vaan” -uholla ryyditetty.

Aivan superhyvä pehmeänchilinen munakoiso-tofukastike, resepti tulee tässä postauksessa!

Viimeisen parin viikon aikana puutalon kotikeittiössä on hekumoitu Keijun chili, tomaatti & basilikayrttiöljyllä, jota sain laatikollisen (JEA!) tämän blogiyhteistyön myötä testiin ja johon hurahdin heti ensimaistamalta. Nyt kuulkaas osui täydellisesti mun makunystyröihin!

Joel on sen jälkeen laittanut tätä yrttiöljyä mulle oikeastaan ruokaan kuin ruokaan – ja ah, miten se tekee ruoan maustemaailmasta just sellaisen ihanan täyteläisen. Ja helpolla, ihan vaan lorauttamalla sitä mukaan ruokaan. Tämä yrttiöljy on siis just sellainen maukas chilinen; tavallisellekin länsimaiselle suulle sopiva, ei yhtään polttava vaan pikemminkin pehmeä. Chilin sieltä kuitenkin tuntee, mutta hyvin lempeään tapaan.

Keiju chili, tomaatti & basilikayrttiöljy on yksi Keijun neljästä yrttiöljyistä. Muut maut ovat Keiju sitruuna, basilikayrttiöljy, Keiju tomaatti, valkosipuli & basilikayrttiöljy sekä tämän kevään uutuus Keiju sipuli, tomaatti & oreganoyrttiöljy. Ja nämä sopivat siis paistamiseen, leivontaan, marinointiin, maustamiseen ja salaatteihin Näistä tuota Keiju sitruuna, basilikayrttiöljyä meillä on käytetty myös, ja se on ihana just kesän raikkaissa salaateissa.

Keijun yrttiöljyt ovat rypsiöljypohjaisia ja niissä on paljon omega-3-rasvahappoja. Yrttiöljyt on maustettu tutuin yrtein ja maustein; niiden mukana on siis kuivattuja yrttejä.

Jos öljyjen käyttö kiinnostaa syvemminkin, niin Keiju Öljyakatemiasta löytyy tosi paljon erilaista tietoa kasviöljyistä: esimerkiksi terveellisyydestä, minkälainen öljy sopii mihinkin, miten voi käyttää öljyä leivonnassa ja vaikkapa että millaisia öljyjä eri maissa käytetään.

Ja reseptejä myös! Omaan silmääni osui tuolta Öljyakatemiasta ihan ensimmäiseksi salsa verden resepti, jota tosiaankin haluan maistella kesäruokien kanssa!

Viime torstaina (helatorstai) Joel kokkasi meille tällaista munakoiso-tofukastiketta, ja minä olin haukkana kyselemässä sen aineksia ja ohjetta. Joelin reseptien kirjaaminen täytyy nimittäin tehdä aina siinä saman tien, koska jälkikäteen on ihan mahdotonta saada tietoa siitä, paljonko mitäkin ainesta on pannulle ropsahtanut.

Jotkut ne vaan vetää fiilispohjalta ja onnistuu aina!

Jotkut toiset sen sijaan istuu kannettavan kanssa vieressä ja kyselevät, että sano nyt, mitä sä sinne laitat. Sano nyt, mitä teet, paljonko sitä nyt meni? Mitä mitä mitä?

Olkaapa hyvä, Joelin täyteläinen munakoiso-tofukastikkeen resepti tässä!

Tämä resepti on juuri sellainen sopivan mieto ja maukas, ei polttava. Ja true-chilipäät voivat tietysti halutessaan terästää makua vielä vaikka tuoreen chilin viipaleilla.

Täyteläinen munakoiso-tofukastike

Ainekset:
300g tofua
1 kpl punasipuli
100g kirsikkatomaatteja
1/4 isosta munakoisosta (tai puolikas pientä)
150g paseerattua tomaattia
2 rkl kermaa tai kookoskermaa
5-6 rkl Keiju chili, tomaatti & basilikayrttiöljyä
3 rkl soijahiutaleita annoksen päälle
riisiä

Tee näin:
Pilko munakoiso, punasipuli ja tofu noin 1-2 cm kuutioiksi ja siivuta kirsikkatomaatit. Paista Keiju chili, tomaatti & basilikayrttiöljyn (4 rkl) kanssa munakoiso, punasipuli ja tofu keskilämmöllä, välillä sekoittaen. Kun tofun pinta on ruskistunut, lisää paseerattu tomaatti ja kirsikkatomaattiviipaleet.

Hauduttele miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää kerma ja vielä 1-2 rkl Keiju chili, tomaatti & basilikayrttiöljyä. Kastike on valmis.

Tarjoile riisin kera. Ripottele päälle soijahiutaleita tai esimerkiksi cashew-pähkinöitä.

NAM!

Joel muuten haluaa vinkata noista kirsikkatomaateista, että tällaiset vähän kurttuisiksi käyneet kirsikkatomaatit eivät ole enää yhtä raikkaita salaatissa – mutta ne ovat mahtavan meheviä ja makeita kastikkeissa tai vaikkapa munakkaissa!

Kannattaa siis laittaa ministi ”ylimenneet” kirsikkatomaatit pannulle paistumaan, niin nam!

Mainitsin tuolla aiemmin, että Keiju sitruuna, basilikayrttiöljyä meillä on käytetty salaateissa – enkä malta olla jakamatta tähän loppuun vielä mun perjantain lounassalaattia.

Eli: feta-päärynä-avokado-kirsikkatomaatti-kurkku-pinjansiemen-tammenlehväsalaatti reilulla lorauksella Keiju sitruuna, basilikayrttiöljyä. Mä ra-kas-tan just tällaisia salaatteja! Taju lähtee, miten hyvää!

Keiju antoi mulle Instagramin puolelle laitettavaksi arvontapalkinnon: kolme onnekasta voittajaa saa itselleen Keiju Yrttiöljylajitelman (sisältää kolme yrttiöljyä ja reseptivihkosen). Kannattaa siis käydä Instagramin puolella osallistumassa!

Olettekos maistelleet jo näitä yrttiöljyjä? Löytyykö vinkkejä näiden käyttöön – mihin ruokaan lorauttaisitte?

Kaupallinen yhteistyö: Keiju

9
Like

You Might Also Like

  • A
    24.5.2020 at 18:28

    En oo maistettu näitä, mutta yrttiöljynhän tekee tosi näpsästi ihan itsekin :)

    Itse ra-kas-tan basikayrttiöljyä. Se syntyy helposti ottamalla iso kasa basilikaa sauvasekoittimen kulhoon, perään hyvää oliiviöljyä ja muutama pyöräytys suolaa myllystä, sauvasekoittimella sekaisin ja puhtaaseen purkkiin jääkaappiin. Empiirisesti näyttää säilyvän ainakin pari viikkoa hyvänä. Tuota lisäilen sit lähes kaikkeen (salaatteihin, valmiisiin ruokiin, leivän päälle ihan sellaisenaa tai tuorejuuston kaverina. Nams. Mies taas teki kuivatusta chilistä ihanaa chiliöljyä kuumentamalla öljyn ja sinne chilit plus paahdettuja seesaminsiemeniä. Oli kyllä törkeän hyvää.

    • krista
      24.5.2020 at 18:41

      Oi nam, kuulostaa aivan ihanalta, just basilika ja chili on ehkä mun lempimaut maailmassa! Okei ja inkivääri ja korianteri siihen päälle <3 Me ei olla koskaan itse tehty yrttiöljyjä, ollaan enemmän tällaisten valmiiden vaihtoehtojen käyttäjiä :) Mutta kuulostaa ihan superhyvältä!

  • Airi
    24.5.2020 at 18:55

    Kiitos ihanasta ohjeesta, teen sitä huomenna. Annan yhden omani ohjeen jota tein lapsille eilen, eli 7 munaa, maitoa tai kermaa loraus ja suolaa myös hieman, sekoitan ja kaadan uunipelille jossa leivinpaperi. Päälle ripottelin savukalaa, oliivirenkaita, ja runsaasti Emmental-juustoa tai muuta maukasta ja rasvaista, paistoin 25 minuuttia 200 asteessa ja että pojat söivät hieman jäähtynyttä uunimunakasta, tuohon voi siis laittaa mistä tykkää sekaan mutta juustoraaste on se ykkösjuttu. Hyvää illanjatkoa.

    • krista
      25.5.2020 at 10:07

      Oi, kiitos vinkistä! Meillä ei ollakaan koskaan testattu uunimunakasta lapsille, tuota voisi kokeilla!

  • Heli L
    25.5.2020 at 10:37

    Oi, miten ihanat ohjeet! Kiitos :)

    • krista
      25.5.2020 at 11:03

      Jos testaat reseptiä, huikkaa ihmeessä sitten, että miltä maistui :)