Kutina vs. minä 2-0

Viisi kuukautta sitten kirjoitin kiusallisesta ongelmasta: aaaaaargh-kutisevasta päänahasta.

Nyt olisi varmaan sitten blogiteknisesti sopiva aika kirjoittaa, että kuinka se kaikki oikein ratkesi. Että miten löysin ihanan hyvinvoivan kutsemattoman päänahan ja elämä muutenkin kukoistaa. Voisiko olla joku mainospuhekin: ”tämä-ja-tämä tuote muutti elämäni, en voisi elää ilman sitä”. (sponsored by tämä-ja-tämä tuote)

Ahhaha.

Eli joo en kirjoita. Koska kutisee edelleen aaaaaaargh.

Toissayönä piti keskellä yötä nousta pesemään hiukset Head & Shouldiersilla, koska kutina muuttui aivan sietämättömäksi. Sitten heti helpotti. Myös antihistamiinin otin, tosin en tiedä, auttaako se edes tämäntyyppiseen kutinaan. Sitten märkä tukka tyynyyn ja ahhhh, unta.

En todellakaan selvittänyt hiuksia sen yöllisen pesun jälkeen.

Viimekertaiseen postaukseen sain ihan valtavasti shampoovinkkejä – jätti-iso kiitos edelleen joka ikisestä!

Nämähän taitavat olla vähän tällaisia, että vaan testaamalla sen sitten tietää, mikä itselle sopii. Jollekin joku tuote ratkaisee kutinan ja jollekin (näköjään) ei. Pidän kuitenkin tuota viimekertaista listaa ”tsekkilistanani” ja optimistina uskon, että jotain sieltä vielä löytyy!

Ainakin vinkkejä tuli tosiaan kymmeniä-kymmeniä!

Heti postauksen jälkeen laitoin seuraavaan ruokakauppatilaukseen Urtekramin shampoon (tarjolla olleista valitsin spicy orange blossomin). Se nimittäin oli sellainen helppo ratkaisu, eipähän tarvinnut erikoiskauppoja miettiä. Samalla tilasin saman merkin deodorantinkin.

No, se deodorantti oli ihan tosi hyvä.

Shampoota sen sijaan käytin sitkeästi puolen pullollisen verran, mutta sitten oli pakko myöntää, että just minulle tämä ei onnistunut viemään kutinaa pois.

Seuraavan kokeilemani tuotteen kanssa katselin sitten apteekkivalikoimaan päin. Sieltä tilasin Ducray Sensinol -shampoota. Tällä siis ensin pestään hiukset. Sitten toisen kerran laitetaan päänahkaan, annetaan hetken vaikuttaa ja sitten pestään pois.

Ensikokemus oli orastava optimismi: hei ei kutise! Mutta kahden vuorokauden kuluttua kutina taas alkoi – ja se iski vieläpä hyvin nopeasti. Yhdenkin kerran sanoin Joelille ääneen illalla, että ei hei mahtavaa, mun tarvitse pestä hiuksia tänään. Mutta jo yöllä heräsin sietämättömään kutinaan, noooooouh!

Tavallaan siis toimii ja tavallaan ei vielä niin pitkällä pesuvälillä kuin toivoisin.

Ja jos olen yrittänyt venyttää väkisin pesuväliä kolmeen päivään, on tullut jo niin kova kutina, että siihen ei auta muu kuin se Head & Shoulders.

Okei. No sitten tulevat mahdolliset ratkaisuskenaariot:

1. Sen hyväksyminen, että hiukset vaan pitää pestä joka toinen päivä. Tuntuu vaan jotenkin niin turhauttavalta. Mutta onko sillä nyt sitten niin väliä, onko se pesuväli kaksi vai kolme vuorokautta? Näköjään sitten kai mulle on.

Muutenkin mua harmittaa aina uusien tuotteiden ostaminen (jos vanhoista jää jämiä seisomaan hyllyille), joten näiden ostettujen shampoiden kanssa toimin varmaan näin. Eli käytän pullonpohjat loppuun tällaisella lyhyemmällä pesuvälillä, nielen ärsytykseni ja kestän kutinani.

2. Head & Shouldiers. Herää jo kyllä tällainenkin kysymys: miksiköhän mä oikeastaan yritän etsiä sille vaihtoehtoja, kun se kerran vie kutinan pois? Mitä jos vaan hyväksyisin, että oon sen käyttäjä? Esimerkiksi Espanjassa pärjäilin just sillä tavalla, että pesin kerran viikossa sillä (vai olisiko ollut joku sikäläinen hilseshampoo) ja muut pesut jollain toisella.

Toisaalta haluaisin tieysti löytää jotain, mikä poistaisi ongelman lopullisesti (kun en ole aina siitä kärsinyt) ja haluaisin uskoa, että jotenkin kutisevan päänahan sais vaan palautettua harmoniseen tilaan. Että ei aina pesuväli päättyisi sietämättömään kutinaan ja Head & Shouldiersin hamuamiseen.

3. Tuotteiden testaamisen jatkaminen. No, sitä teen ainakin taas sitten, kun nämä kaksi jo-ostettua shampoota on käytetty loppuun. Joten tuotevinkit edelleen tervetulleita – ja myös vanhan postauksen vinkit ovat tietysti hyvin tuolla tallessa, sieltä olen noita katsellut.

Paljon mainintoja viimeksi siis sai mm. System 4, Bio+, Cutrin Vieno, Decubal ja tuolta mun testaamalta Ducraylta Elution (mulla oli Sensinol) sekä Urtekramilta Tea Tree (mulla oli spicy orange blossom). Ja moni muu!

Pääasiallinen oma hiuspohjaongelmani on siis kutina, ei niinkään punoitus tai hilseily, tai mikään muu silmin havaittava ilmiö (ihottuma tms).

Lisäksi toisena ongelmanani ”liian hellävaraisilla aineilla” pestessäni tuntuu, että hiuspohja ei puhdistu vaan hiukset ovat juuresta rasvaiset jo siinä vaiheessa, kun ne pesun jälkeen kuivuvat. Niin rasittavaa! Ja siitä se kutina sitten alkaa.

Mutta siis rasvoittuvat hiukset – mulla! Mulla, jolla ennen oli pesuväli melkein viikko! Ennen mulla ei hiukset oikeastaan koskaan edes rasvoittuneet. Pesin ne vaan siinä vaiheessa, kun muotoilutuotteita ja lakkoja (oi niitä aikoja) oli käytetty niin paljon, että hiukset muistuttivat harakanpesää. Mutta ei ne olleet juuresta rasvaiset vielä lähes viikon päästäkään!

No, nykyisin ovat.

Nykyisin pesenkin hiukset oikeastaan kahdessa erässä: ensin edestä ja ohimoilta, sitten toisella shampooerällä takaraivosta ja niskasta. Varmaan myös siksi, kun tuota tukkaa on niin paljon. Että shampoo tosiaan osuisi kaikkialle. Kun tuntuu, että osa päästä jää rasvaiseksi, vaikka kuinka huolella pesee.

Usein kutinassa onkin jokin tietty kutiseva kohta (ja se kohta vieläpä vaihtelee), joka myös on alkanut rasvoittua. Onko se kohta vaan jäänyt pesemättä riittävän hyvin?

Taistelu taiteilu kutinan kanssa jatkuu siis edelleen.

Kohtalontovereita?

13

You Might Also Like

 • EL
  14.4.2021 at 08:25

  Minäkin lisään korteni kekoon. Minulla vaikuttaa olevan aika pitkälti saman näköinen kuontalo kuin sinulla. Eli pitkä, hieman karkea taipuisa hius ja sitä on PAL-Jon. Minulla toimii se, että pesen päivittäin hiukset. Hilseshampoo paras, luonnonkosmetiikkakin käy. Mutta tällä pesutahdilla pysyy päänahka tyytyväisenä. Itse hiuksia ei välttämättä tarvitsisi noin usein pestä mutta se päänahka. Ja sitähän ei pysty pestä pesemättä samalla hiuksia.

  • krista
   15.4.2021 at 09:07

   Kuvailit kyllä just mun hiustyypin! Hitsi mä en vaan millään haluaisi mennä päivittäiseen pesuun, kun tosiaan joskus pesuväli olisi voinut olla melkein viikon eikä kutissut…. Nyt on se kaksi päivää, ja sekin tuntuu, että koko ajan pitää olla pesemässä :D Mutta varmasti tottumiskysymys myös! Päivittäisellä pesulla tosiaan kutinalta välttyisi, mutta sitten jännittää, että tottuuko päänahka seuraavaksi sitten siihen ja vaatii vieläkin useampaa, jaiks…

 • Anna
  14.4.2021 at 09:08

  Hei,
  yksi jota voit kokeilla myös on pelkällä hoitoaineella pesu, itselläni toimi hyvin mm. apteekista saatava biotin tms. Siis ihan päänahka pestiin tällä niinkuin shampoolla yleensä, puhdistuu hyvin mutta ei myöskään liian narskuvaksi. Toinen on perusvoiteella pesu niinkuin jo neuvottiinkin ylempänä. puhdistaa kyllä suurimmalla osalla, vaikkei siltä kuulostakaan 😀 T. farmaseutti

  • krista
   15.4.2021 at 09:10

   Perusvoiteella pesemistä mä tuossa syksyllä kokeilinkin! Se oli kyllä sen verran kertaluonteista, että en osaa sanoa siitä vielä, että auttoiko :D Pitäisi varmaan tehdä useamman kerran, niin tietäisi, että toimiko. Ongelmaksi mulla siinä tuli, että juuri tuntui jäävän rasvaiseksi, ja sitten se kutina taas alkoikin :D

   Hih pitääköhän tässä vaiheessa paljastaa, että mä en ole moneen-moneen vuoteen käyttänyt sellaista poispestävää hoitoainetta… Ainoastaan shampoota ja xz:n Niiskuneidin suihketta selvitykseen. Shampoot on nykyään niin hoitavia, että en ole vaan kokenut tarvitsemani hoitoainetta. Joskus varmaan lasten vauva-aikana oli hoitoaine loppu ja unohtui ostaa – sitten totesin, että hei, en mä sitä tarvitsekaan :D

 • Sanna
  14.4.2021 at 09:27

  Mulla kans rasvoittu hiukset ihan super paljon kun kasvatin omaa väriä. Ootko sä aina värjännyt tukkaa? Mä sit lopulta kyllästyin rasvatukkaan ja värjäsin uudestaan 😅

  • krista
   14.4.2021 at 20:15

   Hitsi tätä mä jäin nyt ihan miettimään! Voisiko tässä tosiaan olla kutinan syy ja salaisuus mulla….?

   Eli: oon värjännyt aina! MUTTTA: se kutina on viime vuosina tosiaan helpottanut aina kampaamokäynnin jälkeen (jolloin värjätty) ja alkanut uudelleen silloin, kun se oma juuri sieltä kasvaa… Ja nyt, kun en ole värjännyt, kutinaa tosiaan on… Voiko todella olla?!? Että tämä olisi tosiaan tämä oma juurikasvu, mikä kutisee, mutta värjätty hius ei kutisisi. Kuulostaa ihan hassulta, mutta siis näin se on tosiaan mulla mennyt. Mindblown.

 • Annek
  14.4.2021 at 09:43

  Moikka!
  Mulla ainakin pää kutisee, kun hiukset rasvoittuvat. Pahinta kutina on mulla
  on menkkojen aikaan, kun hikoilen normaalia enemmän, ja hiuksetkin rasvoittuvat silloin nopeammin. Voisko pään kutinan paheneminen johtua hormooneista?

  Jos se taas liittyy atooppiseen ihoon, niin olisko hyvä käydä näyttämässä päänahkaa lääkärillä? Tsemppiä kutinan elämiseen, toivottavasti saat siihen pian helpotusta!❤️👍

  • krista
   15.4.2021 at 09:14

   Mulla se vois varmaan johtua kummasta vaan, hormoneista tai atopiasta! Tässä ”kutina-aikana” mulla on ollut sekä hormonalista ehkäisyä että hormonitonta, joten sieltä ei selitystä löydy, mutta kenties ehkä ihan tähän vuosien vierimiseenkin voisi liittyä hormonipuolella – esimerkiksi kuukautiskierron tunnen nykyisin paljon selkeämmin kuin nuorempana (vai onko se vaan oman kropan kuuntelemisen oppimista?). Ja sitten tosiaan tuo atopia, siihen mä jotenkin kaikkein eniten tätä liitän. Iho tosiaa pysyy kunnossa hyvillä perusvoiteilla, mutta jotenkin tuolle ”pääpuolelle” ei tunnu samanlaisia löytyvän. Lääkärillä käyminen on tosiaan pilkkinyt mielessä, josko tosiaan koronan jälkeen kävisin, jos siihen mennessä ei ole helpottanut!

 • Tiina-Maria
  14.4.2021 at 12:08

  Minäkin suosittelen System4-shampoota! Itselläni aikoinaan ihotautilääkärin toteama seborrooinen ekseema päänahassa. Myös atooppista ihottumaa oli tuolloin taipeissa. Olen kärsinyt päänahan ongelmista jo 30-vuotta, siis teinistä asti! Mutta, onneksi tilanne on nykyään hyvä.

  Nyt pitäisi tietää, onko sulla kuiva päänahka vai tuo rasvaisempi muoto. Itse luulin ensin, että kärsin ihon kuivuudesta (kutinaa, hilsettä), mutta sitten diagnoosi olikin tuo. Mulla ei punoita päänahka, mutta pahasti oireillessa näkyy sellaista hilsemuodostumaa päänahassa. Jota voi mukavasti rapsutella pois..

  Mulla ei ole mikään muu tuote tuohon auttanut kuin System4 shampoo, sitä lääkärikin suositteli. Tuota ostin aiemmin apteekista, mutta nyt ei löytynyt enää. Yllätys oli suuri, kun ihan Prisman hyllystä löytyi! Itsellä käytössä 1 rasvoittuville hiuksille ja hiuspohjalle. Mutta, löytyy myös kuiville. Ja, aina kun lopetan ton käytön niin kutina palaa. Onneksi tuo 500ml pullo on tosi riittoisa!

  Itse olen myös huomannut, että kaikki hoitoaineet ja muotoilutuotteet lisää kutinaa, joten olen lopettanut niiden käytön. Vinkiksi vielä sellainen nokkapullo, joka itsellä joskus oli kortisonikuurissa. Sen avulla pystyi tehdä jakauksia ja sai tuotteen helposti päänahkaan asti. En sit tiedä, missä noita myydään, ehkä apteekissa?

 • Jenni
  14.4.2021 at 13:26

  Minulla kutinan aiheutti eräs shampoissa suhteellisen yleisesti käytössä ollut sulfaatti (sodium lauryl sulphate). Vaihdoin shampoota ja ongelma ratkesi siten.

  Kutinavaiheessa kosteutin päänahkaa öljyhoidolla. Hieroin ihan vain perus rypsi- tai oliiviöljyä päänahkaan ja ehkä perään vielä perusvoidetta. Sitten hengasin ne päässäni kotona, kunnes menin suihkuun. Vähintään puolisen tuntia mutta monesti useamman tunninkin.

 • kARKKI
  14.4.2021 at 15:17

  Oma kutinaongelmani juontuu päänahan hiivasta, tosin tähän liittyi myös paha hilseily. Kaikki hiustuotteiden öljyt pahentaa kutinaa, joten pitää olla tosi tarkka ettei ole yhtään kookosjohdannaista yms. ainesosaluettelossa. Tällä hetkellä olen tyytyväinen LV prebiottishampoon käyttäjä, tosin silläkin pitää välillä pestä kahdesti jos pahasti rasvaiset hiukset. Mutta mielummin niin kuin se jatkuva kutina. Eikä sitten nukkumaan märillä hiuksilla!

 • Krisse
  14.4.2021 at 16:05

  Nyt kuulostaa kyllä tosi tutuilta noi sun oireet! Mulla syyksi paljastui seborrooinen ekseema. Ylivoimaisesti paras shampoo mulle on Wellan SP Clear scalp. Hiukset on pakko pestä joka toinen päivä, muuten kutina yltyy mahdottomaksi. Hiusten värjääminen helpottaa mulla oireilua selvästi. Tsemppiä ja kiitos ihanasta blogista!

 • Anne
  14.4.2021 at 21:43

  Päänahan ongelmat on meikälle todella tuttuja. Kärsin kroonisesta punajäkälästä joka on tuonut tulleessaan montaa muutakin vaivaa. Enää en myöskään pysty olemaan kolmea päivää pidempään pesemättä hiuksia ja hiusten lähtö on runsasta, jollen pese niitä.
  Valmistan yrityksessäni saippuoita ja kehitin Kamomilla-Teepuusaippuan lapsenlapselleni jolla psoriasis. Toivottiin siitä apua hänen iholleen mutta hän ei ole vielä päässyt testaamaan sitä kun valohoidot ovat kesken. Itse rohkeasti kokeilin sitä myöskin hiustenpesuun, ja ylläri, minun hiuspohjani kestää sillä pesua, kutinaa eikä näppyjä ole juurikaan ollut käytön aloittamisen jälkeen. Saippuani ei ole shampoo vaan saippuaa, joten aika yllättynyt olen tuloksesta. Ehkä teepuuöljy on se juttu. Tsemppiä kutinan poistoon.

 • Johanna
  14.4.2021 at 22:56

  Oletko kokeillut Saaren Taikaa? Moni kutinasta kärsivä on saanut avun:
  https://www.saarentaika.com/apua-kutisevaan-hilseilevaan-ja-artyneeseen-paanahkaan-saaren-taika-tyrni-kehakukka-shampoo-ja-hoitoaine/

 • Mar-Jatta
  14.4.2021 at 22:57

  Meinasin ihan pari päivää sitten komnentoida vanhaan postaukseen, mutta sitten se jäi… Oon nimittäin kaivellut sieltä vinkkejä omaan päähäni, kun ongelma vähän muuttui eri tyyppiseksi eikä vanha oma niksini tepsinytkään. Aiemmin atooppinen kutinani helpottui System 4-sarjan Scalp Tonicilla, mutta nyt ongelmana on ihan hirveä kuivuus päänahassa. Kosmetiikkaliikkeessä huomasin, että System 4-sarjalla on myös päänahalle tarkoitettu voide. Sitä oon nyt laittanut suihkun jälkeen (!!). Ei estä pään kutinaa hiusten kuivuessa, mutta helpottaa oireita. Siinä missä Scalp Tonic haisee vähän tervaisalle, tuo voide on suht.hajuton.

 • MMinne
  15.4.2021 at 12:41

  Mä kans kannatan tuota System 4-sarjaa! Löytyy ihan Prismankin hiusosastolta nykyisin.. Miksihän värjäys vähentää rasvoittuvuutta? Kun mietin, että voiko itsellänikin lisääntynyt rasvoittuvuus ongelma johtua siitä, että en ole värjännyt hiusta hetkeen. Noin vuosi sitten laitettiin viimeksi hieman raitoja ja koko päätä on värjätty joskus -19 vuoden puolella, en muistakaan enää koska. Itsellä nimenomaan vain värjätty, ei vaalennettu ja sitä vain paristi vuodessa. Voihan tämä toki muustakin johtua, mut mielenkiintoista, jos muilla ollut samaa..

 • mustikka
  18.4.2021 at 06:47

  Tutulta kuulostaa. Minulle tähän liittyi lopulta myös hiuksien irtoaminen. Tuollaisesta isosta pehkosta katosi ainakin kolmannes. Toisilla maha reagoi stressiin, itsellä päänahka. Tässä omat vinkkini, jotka auttoivat. Pesen nykyisin kerran vkossa. Tuosta tiheästä pesemisestä pitää päästä pois, se pahentaa tilannetta, lisää rasvaisuutta. Alussa se on toooosi hankalaa, mutta tilanne kohenee. Hoida ennenkaikkea päänahkaa ja hiustuppea. Kuori hyvin kevyesti, kosteuta. Paras tähän on savinaamio (löytyy puna, valko, vihersavea), löytyy tuubista esim cattierilta. Se kuorii ja kosteuttaa, imee rasvaa. Kuiviin hiuslatvoihin karitevoi, älä päästä sitä päänahkaan. Kampaaja voi katsoa hiuspohjan sellaisella ”kameralla” ja suositella oikeat tuotteet. Älä vaihda tuotteita tiheään. Karsi tuotteet minimiin. Pois markettishampoot ja sulfaatit. Tämä toiminut itsellä hyvin: John Masters Organics 2-in-1 Shampoo & Conditioner for Dry Scalp With Zinc & Sage -Tasapainottava Shampoo. Ei tarvitse erikseen hoitoainetta. Huom! Tällä ei saa pestä liian usein, muuten hiuksista tulee raskaat. Oma kokemukseni on, että monet luonnokosmetiikkashampoot ovat pesuteholtaan kehnoja ja eivät oikein vaahtoa. Mutta tuo JM on hyvä. Ja sitten voit unohtaa head and shouldersit. Tsemppiä! Kyllä tämä ratkeaa. Ja jos ei muu auta, sitten ihotautilääkärille.

 • Ellen
  20.4.2021 at 18:51

  Tää on ainoa, mikä itsellä auttanut:
  https://www.yliopistonapteekki.fi/system4-t-climbazole-scalp-tonic-tehohoito-200-ml-13054

  Voi lisätä yöllä, jos kutina iskee :D Rauhoittaa ihanasti eikä jätä ainakaan minulla rasvaiseksi

 • Lääkäri
  25.4.2021 at 22:34

  Lääkäriltä saa reseptillä Diprosalic liuos iholle, se on kortisonipohjainen, päänahan psoriasikseen tarkoitettu, auttaa myös muusta syystä (mm.kuivuudesta) johtuviin kutinoihin :) Todella hyvä teho! Mutta oikea shampoovalinta on ensisijainen, tuota sitten tarvittaessa kutinakohtiin kun pesuväli pitenee.

 • 1 2