Hae testiryhmään: huppari uusiokuidusta!

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Reiman kanssa.

Tekstiilien kierrättäminen on yllättävän hankala juttu – se on jotenkin itseäni aina hämmästyttänyt! Että kun paperi kiertää, metalli kiertää, jopa muovi kiertää. Että mikä siinä tekstiilissä voi olla niin vaikeaa!

Vai onko se vaan ollut tekstiiliteollisuudessa sellainen ruususenunta torkkuva ajatus pidempään kuin monella muulla teollisuuden alalla?

Mutta siis ihanaa, että tähän on viime vuosina todella herätty! Uskon lujasti, että suunta on kohti poistotekstiilin kierrättämisen suuntaa. Kunhan vaan sopivia menetelmiä keksitään, testataan ja otetaan laajempaan käyttöön!

”Ihan pari vuotta sitten” eli näköjään vuonna 2015 (ahhhaha, eilen!) juttelin pitkät pätkät tästä Reiman vastuullisuusihmisen kanssa. Jo silloin hän kertoi, että Reima on mukana trash to cash -EU-projektissa, jonka tarkoitus on selvittää materiaalien jatkokehitysmahdollisuuksia, eli vaateen työstämistä takaisin kuiduksi ja siitä taas tekstiileiksi ja vaatteiksi.

Nyt viime vuosina olenkin yhä useammasta meidän lasten Reima-vaatteesta bongannut merkinnän ”sisältää sertifioituja kierrätyskuituja”. Lisäksi olen nähnyt ja aiemmin testannutkin lasten kanssa Reiman monomateriaalivaatteita – se tarkoittaa sitä, että vaatteet ovat valmistettu vain yhdestä materiaalista ja ne ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä.

Mahtavaa!

Ja tällä viikolla esiteltiin taas ihan uusi uutuus tällä saralla: suomalaisesta innovaatiosta, InfinnaTM-uusiokuidusta tehty huppari! Okei pieni askel tavallaan: yksi huppari. Mutta samalla se on tosi iso askel siinä mielessä, että tämä on nyt sitten kaikkien aikojen ensimmäinen kaupallinen lastenvaate, jossa on käytetty Suomessa kehitettyä InfinnaTM-uusiokuitua. Tämä huppari toimii siis hyvänä suunnannäyttäjänä!

Tämän hupparin nimi on Uudesti, ja sitä on myynnissä vain rajoitettu pilottierä Reiman myymälöissä (ei outlet). Uudesti-huppareiden ompelija on suomalainen Ommellinen, ja hoitolaput ja muut lisätarvikkeet on suomalaiselta Tuotenauhalta.

Reima muuten etsii tälle uutuudelle tuotetestaajia, kannattaa ehdottomasti laittaa hakemusta menemään! Siitä lisää postauksen lopussa.

Mutta vielä tuosta InfinnaTM-kuidusta! Sen takana on suomalaisen Infinited Fiberin teknologia, jolla poistotekstiileistä loihditaan puuvillaa vastaava kuitu. Ja kun tiedetään, miten (sinänsä aivan ihanan materiaalin) puuvillan kasvattaminen kuluttaa ympäristöä… Mitä enemmän sitä voidaan korvata kierrätyskuiduilla, sitä vähemmän kuluu vaikkapa vettä ja maa-alaa puuvillan viljelyyn!

Puhumattakaan siitä, että saadaan jo-tuotetuille (eli jo-luonnovaroja-kuluttaneille) vaatteille ja tekstiileille uusi elämä. Tämä on jotenkin se, mikä saa mut aina hykertelemään tyytyväisyydestä.

Poistotekstiili voi siis olla vaikka vanhoja lakanoita tai puhkikuluneita farkkuja. Tällaisista poistotekstiileistä eroteltu selluloosa hajotetaan ihan molekyylitasolle. Sen jälkeen se kehrätään uudestaan puhtaiksi kuiduiksi. Ja se on se InfinnaTM-uusiokuitu!

Saimme siis meidän koululaisille testiin nämä Uudesti-hupparit, ja ensivaikutelmia tässä:

Materiaali on ihana. Tämä oli myös koululaisten ensihypistelyvaikutelma: oi, miten pehmeät ja mukavat nämä on – saako heti laittaa päälle?

Pisteet isosta hupusta: me tykätään just tällaisista, että sinne saa vaikka pipon tai ison kampauksen alle!

Kiva yksityiskohta myös tavallista pidemmät resorit. Pidentää nimittäin vaatteen käyttöikää, kun hihojen pituutta voi säädellä.

Testasin myös hupparin ensipesunkestoa laittamalla toisen hupparin pesukoneeseen ja vertaamalla sitä pesemättömään. Sain nimittäin Reimalta vinkin, että Uudesti-huppari kutistuu vähän ensipesussa ja pyynnön kokeilla, että mitä käy 134/140-kokoiselle hupparille: onko se pesun jälkeenkin vielä sopiva 134/140-kokoiselle lapselle?

Tulos: on sopiva! Huppari tosiaan vähän ensipesussa kutistuu, mutta lähtökohta oli sen verran mukavanreilu, että se on edelleen… no, mukavanreilu ja menee lapsilla todennäköisesti käytössä pitkään. Ihan tarkkaan syynätessä näkee, että pestyn hupparin helma lyheni noin 2 cm verran, mutta hupparin leveys pysyi samana. Ja hihojen osalta hihan pituus pysyi samana, mutta hihojen leveys kapeni vähän ensipesussa.

Eli sanoisin, että aika hyvin vastaa kokoaan ensipesun jälkeenkin!

Tämä pilottituote kaipaa nyt tosiaan aitoja lapsiperheitä testaamaan sitä ja kertomaan kokemuksiaan, ja siten auttamaan Reimaa tulevaisuuden tuotteiden suunnittelussa!

Testiryhmään voi hakea, jos on Reima Friends -jäsen (eli kannattaa liittyä, jos ei ole), ja testiryhmään haetaan Reima-sovelluksen kautta. Täällä tiedot ja linkit sovellusten lataamiseen!

Testiryhmään haku on auki enää tämän viikon sunnuntaihin 17.9. asti, joten kannattaa toimia nopeasti! Paikkoja on rajoitetusti.

Mutta siis loistavaa, Reima ja Infinited Fiber! Hienoa, että olette löytäneet toisenne, ja näin Reiman vaatteiden aktiivikäyttäjän (ja himokierrättäjän) näkökulmasta toivon paljon hyvää yhteistyötä teille jatkossakin.

Uskotaan ja toivotaan, että uusiokuiduissa on tekstiilialan tulevaisuus ja joskus tulevina vuosikymmeninä vielä pidetään ihan itsestäänselvänä (niin kuin pullonpalautus tai lasin kierrätys), että myös kaikki tekstiili kierrätetään uuteen elämään ja kaikissa ostetuissa vaatteissa on kierrätettyjä kuituja mukana!

Tästä se (toivottavasti) lähtee!

14

You Might Also Like

 • Mymmeli
  14.9.2023 at 20:57

  Hei, lähtikö hupparista väriä? Eli uskaltaako pestä kirjopyykissä muiden kanssa.

  • krista
   14.9.2023 at 21:50

   Hyvä kysymys! Mulla oli eka pesussa varalta koneessa vain muita täyspunaisia ja värinkerääjäliina (kuten aina), ja värinkerääjään jäi silleen normaalin määrän verran punaista. Sanoisin, että saman verran kuin muusta uudesta voimakasvärisestä vaatteesta. Ekat pesut pesisin punaisten kanssa ja/tai sillä kerääjäliinalla.