Uusia (hipsterimpiä?) ulottuvuuksia Tallinnaan

Eipä sitten oltu ystävän kanssa ainoita, jotka olivat keksineet ottaa yhden päivän välipäiväminiloman Tallinnaan. Eckerön peruspurkki oli pullollaan ja humppa raikasi tinnityskorvatasoisella volyymillä aamukymmenestä asti. Oijoijoijoi.

Mutta hei – lapsivapaa päivä aamuviidestä (huoh) iltakymmeneen. Aika erityistä.

Erityistä oli muuten niiden muutaman Tallinnassa vietetyn tunnin sisältökin. Tavallisesti mä nimitäin Tallinnassa olen just niitä perusturisteja, jotka ajautuvat kerta toisensa jälkeen sahaamaan edestakaisin samoja vanhankaupungin (sinänsä ihania, mutta läpikotaisin tuttuja) pikkukatuja. Niin olisi käynyt myös nyt, jos mun ystävällä ei olisi ollut uusia ehdotuksia.

Tässä vaiheessa tarkennettakoon tuohon jutun otsikkoon, että uusia = minulle uusia. Nimittäin vähän kun googleen näitä mun jatkossa mainitsemia paikkoja heittää, näissä samoissa ”uusissa” paikoissa on käynyt näköjään aika moni muukin – Ilta-Sanomatkin (täällä) näköjään kirjoitti jo 1,5 vuotta sitten, että ”tänne suuntaavat nyt kaikki”. Eli Kalamajan alueelle siis, ja Telliskiveen. Mutta joo. Mulle ihan-ihan uutta. Nyt siis ”kaikki” plus minä myös.

joulumarkkinat lowres

Ensin ajelehdittiin kuitenkin perinteisesti kohti Raatihuonetoria, jossa tiesimme olevan vielä perinteiset joulumarkkinat täydessä vauhdissa. Terästetyt glögit kertsimukiin, niin johan alkoi päästä tunnelmaan. Oikeasti halusin ostaa tytöille lämpimät kaksinkertaiset lapaset päikkärikäyttöön (sellaisia meillä on ollut aiemminkin, mutta ovat jääneet pieniksi) – ja löysinkin. Ja itselleni huovutetut villahanskat myös.  Ihanat.

hanskat lowres

Mutta sitten niihin uusiin ulottuvuuksiin. Tällä kertaa emme nimittäin päätyneet harhailemaan urpoina ”äääääh mitä me syödään” -meininkeihin (ja päätymään Amarilloon). Ystävä oli nimittäin kuullut kehuja Vegaaniravintola V:stä ja jopa varannut sieltä meille pöydän iltapäivälle. Ravintola oli ihan vanhankaupungin ytimen lähellä – näppärä sijainti ja ihana, tunnelmallinen pikkupaikka. Meillä kävi vieläpä niin satumainen mäihä, että meille varattu pöytä oli iiiiihana kulmakolo muhkeine tyynyröykkiöineen. Pikkuravintolan paras pöytä, väittäisin.

Varaus muuten olikin tarpeen; ilman sitä lounas olisi jäänyt haaveeksi. Ovella kävi jatkuvasti kyselijöitä ja kuulemma ei ollut yhtään vapaita pöytiä, ei sinä päivänä eikä seuraavana. Pöytävaraus kannattaa siis ehdottomasti tehdä!

v vegan restaurant ruoka 2

Ruoka oli ihanaa – ja palvelu myös. Sain hyvät suositukset myös ruoista, jotka sopivat mun pureskelurajoittuneisuuteen. Alkupalaksi me jaoimme maistelutarjottimen, pääruoaksi molemmille tulista (oli muuten oikeasti tulista) tofua quinoan kanssa, tomaattikookoskastikkeessa. Ja jälkkäriksi vielä… …jotain. Sisältö jäi hieman epäselväksi (sea buckthorn cream with marinated apple and vegan meringue), mutta hyvää oli sekin. Ei kuitenkaan niin hyvää kuin alku- ja pääruoat.

Suosittelen kyllä muillekin kuin kasvissyöjille/vegaaneille! Ravintola tosiaan oli pieni, joten esimerkiksi vaunuja sinne ei kyllä saa millään sisään ja muutenkin oli sillä rajalla, olisiko paikka ollut liian ”intiimi” esimerkiksi meidän perheen kahdenlapsenhärdellille. Mutta pariskuntia/ystävyksiä siellä oli paljon, ja yksi vähän isompikin pöytä (oisko ollut 6 hengelle) oli tarjolla.

Mutta joo. Sitten siinä jälkiruokaa maistellessamme heitimme googleen sanan Telliskivi. Ystävä nimittäin siitäkin oli kuullut (lue: mä olisin vaan hoomoilasena pyörinyt edelleen siinä Raatihuoneentorin ympärillä) ja kyllä: lähellä näytti olevan! Aikaakin vielä kolmisen tuntia jäljellä – sinne!

Puhelimeen (heh siis ystävän puhelimeen – apua mä taisin olla maailman huonoimmin varustautunut päivämatkaaja; no varustauduin sitten ainakin pätevällä ystävällä jos en muuta) tallennettu kartta vei meidät Telliskiveen hieman… …kröhöm… …kiertotietä. Mutta kun bongasimme  ensimmäisen sushiravintolan, totesimme että nyt meidän on pakko olla lähellä.

torni lowres

Ja sieltä sitten, osoitteesta Telliskivi 60A, löytyi Tellisikivi Loomelinnak – jotenkin rakennukseltaan Kaapelitehtaan (älkää kysykö, miksi) mieleentuova putiikkikeskittymä. Eikä siis tällä kertaa niitä samoja alusvaatekorsetteja, viinapulloja ja Frozen-mekkoja (voi hemmetti niitä oli muuten paljon; melkein ostin, mutta hillitsin kuitenkin sitten itseni) kuin Sadamarketissa tai Merekeskuksessa. Vaan paikallisten pienten suunnittelijoiden vaatteita (myös lastenvaatteita), koruja ja mitä-ikinä. Ihania. Hinnat olivat kyllä sitä luokkaa, että kukkaronnyörimme pysyivät kiinni.

Paitsi sellaisessa yhdessä halvassa hippikrääsäkaupassa (kaikkea muuta kuin paikallista; made in India ja silleen), josta mä ostin maailman hipeimmän hindujumalapaidan (ylitti överihippirajan jopa mulle, mutta oli vaan pakko) ja ystävä puolestaan (mun yllytyksestä) haaremihousut, jotka kuulemma ihan huusivat, että ”jaa on sitä tullut sitten Kristan kanssa käytyä ostoksilla”  :)

Ja hei viime bloggaukseen liittyen – katsokaas tätä!

plumeria pinnit lowres Miten mahtavan ajoituksen löytö!

Telliskivi on kesäkuukausina (heh mikäpä paikka ei olisi) kaikkine kirpputoreineen varmasti vieläkin antoisampi paikka kuin eilisessä lumettomassa koleudessa. Veikkaan, että silloin myös alueen iiiiiihanankomeat puutalot myös pääsevät vielä paremmin oikeuksiinsa.

Mutta kiva koukkaus tutun vanhakaupunkikierroksen lisäksi tuo Telliskivi ehdottomasti oli – JA se on ihan vaan pienen kävelymatkan päässä satamasta. Päivän aikana ehtii siis hyvin vaikka molemmat :)

 

PS. Kotona oli ikävöity ja seuraava yö oli kamala.

25

You Might Also Like

 • Vannikkila
  29.12.2015 at 15:32

  Päivä onneksi oli ihana (tuohon p.s.’ään liittyen :)

  Minähän siis osaan Tallinnassa kulkea oikeastaan vain Kaubamajaan tai bussilla sinne Prismalle :D Olet siis aika tosi paljon enemmän nähnyt kuin minä (mä olisin vanhassakin kaupungissa varmaan ihan et ”Wau, onko täällä tämmösiä!”) :D Tukholmassa sit voinkin tyytyväisenä viettää koko päivän vanhassa kaupungissa (tosin poika ollut mukana vain mahassa, et enpä sit siitä vaunuystävällisyydestä osakaan sanoa) :P

  • krista
   29.12.2015 at 19:57

   Hih mä taas en yhtään osaa kulkea siellä julkisilla! Tai joskus aaaaaikoinaan (heh 90-luvun puolella) tiesin YHDEN bussin, joka vei silloiselle Mustamäen torille – onkohan sitä enää? Sieltä ostettiin piraatti… ….cd:tä ehkä kuitenkin? Ei sentään kasetteja, sen verran nykyaikaa taidetttiin kuitenkin elää :D

 • PikkuKirppunen
  29.12.2015 at 18:57

  Oi, Telliskiven alue ja Kalamaja on kyllä ihana. Käytiin kesällä siellä haahuilemassa, ja Telliskiveä ollaan pööpöilty ympäriinsä jo kahtena kesänä enemmän tai vähemmän. Ja jos nyt arvelisin, niin taisitte käydä samassa ”intia”-kaupassa, kun me viime kesänä (Telliskivi 60A tai jotain sinne päin), ja jos se oli se niin voi jee se oli kyllä ihana! Haahuiltiin siellä ihan hullun pitkään, saaliina ihana elefantin kuvalla koristettu kauppakassi (vaikka puolet kaupasta olisin kyllä voinut kotiin hymy korvissa).
  Mut joo, kannattaa kesällä kyllä käydä siellä kattelemassa – rannassa on muuten joku tiedekeskuskin, joka on vissiin aika kiva lapsille (jos mä oon mitään mistään tajunnu ni vähän sellanen Heureka-tyylinen paikka, ei siis olla ite käyty [eikä meillä oo lapsia ni en sillee osais sitä ajatellajaan muuta ehkä-tasolla]). Rannassa myös näky ainaki viime kesänä hyvin uuden ja vanhan rinnakkaiselo; tien toisella puolella saatto olla selkeesti ei-monta-vuotta vanha talo ja toisella puolella jo lähes purkukuntonen talo…
  Oi vitsi, asuapa lähempänä Helsinkiä (matkaa noin 450 kilometriä), että vois helpohkosti lähtee päiväreissulle lahden toiselle puolelle… -> pakko kaivaa vanhat matkakuvat fiilistelytarkoitukseen <3
  Kiitos tästä postauksesta, tulipa hyvä mieli muistellessa ^_^

  • krista
   29.12.2015 at 20:02

   Joo, ihan varmasti samat mestat! Tuossa Intia-kaupassa ihanaa oli myös hinnat; vaikka muissa putiikeissa hintataso oli Suomen tasoa, just tuolla se oli reilusti Suomen intiakamakauppoja halvempaa. Vaikka ei tietenkään yhtä halpaa kuin Intiassa :D Mutta tyyliin nuo pinnit olivat 0,60-0,70 e ja muutenkin hinnat noin puolet siitä, mitä Suomessa.

   Tuonne kyllä ehdottomasti olisi kiva mennä ensi kesänä! Toi tiedekeskusjuttu kuulostaa kans kivalta, täytyypä selvittää! Vois mennä vaikka perheen kanssa niin, että olisi yhden yönkin Tallinnan puolella…

  • SP
   30.12.2015 at 08:39

   Kalamajan/Telliskiven alueella on myös aivan mahtavia ruokapaikkoja. F-hoonetta on kovasti hehkutettu jo muutaman vuoden ajan, mutta itse vierailisin niissä kaikissa muissa (oli itselle pettymys).

   Tuo Pikkukirppusen tarkoittama tiedekeskus on varmaankin merimuseo. Se on loistava myös aikuisille! Vieressä Patarein vankila on myös aikamoinen kokemus, mutta sinne en ehkä niitä lapsia veisi.

   • krista
    30.12.2015 at 09:35

    Joo se F-hoone bongattiin! Myös siinä Telliskiven putiikkikeskittymässä näytti olevan kahviloita (olisikohan niiden yhteydessä ollut jotain leikkitilaakin; en niin tarkasti painanut harmi kyllä mieleeni), jotka näyttivät ihan kivoilta :)

 • MarjaH
  29.12.2015 at 19:42

  Jälkiruoka kuulostaa ihanalta! Tyrnivaahtoa, marinoitua omenaa ja vegaanista marenkia (eli kikherneiden liemestä vaahdotettua se marenki).

  Muutenkin kuulosti tosi ihanalta tuo teidän reissu <3

  • krista
   29.12.2015 at 20:03

   Aaaa, kiitos käännöksestä! :) Munkin omaan jälkkärimakuun toi oli siinä mielessä kiva, että oli sopivan kirpsakkaa. Jotain suklaa(ish)kakkuja sun muita siellä myös ois ollut tarjolla, mutta mun makuun ne ois olleet aivan liian makeita :)