Haasteita hammaskeijulle

Kuusivuotiaalla heiluu yläetuhammas – jee jee jee, kohta puutalossa tarvitaan hammaskeijua!

Hammaskeiju tuo siis meillä lapsille aina pienen lelulahjan tyynyn alle. Lapset tietävät, että äiti on hammaskeiju, mutta se ei tietystikään lasten maagisessa ajattelussa hommaa vesitä.

Mutta voih! Hammaskeijulla on ollut haasteita ennenkin (täällä) – ja taas ollaan tilanteeessa, että hammaskeiju-paralle tuli pulma eteen!

Lapsen piirros kuvaa tilanteen parhaiten, kas näin:

Ai että mitä esittää?

No tietysti: hammaskeiju (huomaa maski) juoksee koronavirusta pakoon. Koronaviruksen takaa kurkistaa luonnollisesti koronakuninkaan pää. Hahahaha! Lapsi nauraarätkätti vitsilleen.

Hammaskeijulahja on nyt lisätty seuraavaan eli ensi tiistaina tulevaan ruokatoimitukseen. Täytyy vain toivoa, että hammas pysyy kiinni siihen asti, jaiks.
”ÄLÄ VIELÄ HEILUTA SITÄ, KULTA!”

20

You Might Also Like

 • Torey
  29.5.2020 at 17:34

  Ihana! ”Pidä hammas suussas vielä tovi!” 😂

  • krista
   29.5.2020 at 17:48

   Hihi! Sovittiin jo kyllä sekin, että jos hammas lähtee ennen kuin hammaskeiju ehtii paikalle, hammaskeiju varmaan jättää jonkun viestin sinne tyynyn alle, että on just nyt vähän kiireinen, mutta tulee myöhemmin :D Yritin ehdottaa myös kahden euron kolikkoa, mutta kuulemma lelu on iloisempi yllätys :)

 • Maaritanneli
  29.5.2020 at 19:08

  Meillä oli kerran toiveissa yksi pieni Lego paketti (10€) ja siihen säästettiin kovasti senttejä, joita sai kun tyhjensi astianpesukoneen.
  Ja kun hammas lähti, oli keiju ottanut säästetyt rahat ja käynyt ostamassa yön aikana sen Lego-paketin. Vähän oli keijun pitänyt laittaa omasta pussista lisää rahaa.

  Ja tätä tarinaa kerrotaan edelleen ihan totuutena eteenpäin. 😍

  • krista
   29.5.2020 at 19:57

   Ihana <3 Tosi kiva, että lapsi sai just mieleisensä ja vieläpä (osittain hih ainakin) itse säästetysti :)

 • Rodo
  29.5.2020 at 19:26

  Onko sinusta siis ihan OK, että kuusivuotias lapsi piirtää hammasaiheiseen kuvaan koronaviruksen? On selvää, että tämä korona on sulle todella todella iso juttu, mutta ainakaan minusta ei ole hyvä asia, että aihe esiintyy noin vahvasti lapsen mielikuvituksessa ja ajatuksissa. Olisiko hyvä ihan lasten kannalta vähentää aiheen käsittelyä?

  Itselläni on kaksi lasta myös. He tietävät missä mennään, mutta olen kokenut heidän oman mielenrauhan ja -terveyden kannalta aiheelliseksi rajata aiheen käsittelyä.

  • krista
   29.5.2020 at 19:55

   On, mun mielestä se on erittäin ok, ja olen siis ylpeä lapsen osuvasta huumorista – se oli lapselle vitsi, ja hauska vitsi onkin :) Nyt kun katsoin itsekin juttua sillä silmällä, hoksasin, että siitä ei ehkä tullut ilmi riittävän selkeästi, että piirros oli lapsen pila ja hän nauraarätkätti sille esitellessään, että katso mitä keksin. Ja tuo maski ja kaikki :D Lisäsin pari lausahdusta tekstiin, jotta tuo tulee ilmi! :)

   Mutta siis joo, lapsi on ollut pitkään (jo ennen koronaa) kiinnostunut ihmiskehosta, evoluutiosta ym. ja meillä on luettu kirjoja, mitä on DNA, millaisia bakteerit ja virukset jne. Katsotaan Avaraa luontoa, tiededokumentteja, lasten tiedekysymyksiä jne. On googlattu erilaisia viruksia ja bakteereita ja ihasteltu niiden kauneutta. Jos lapsi sitä pelkäisi, se olisi ihan eri asia – meillä asiaa ei käsitellä pelolla. Ja tietysti on varmasti tosi paljon lapsikohtaista, miten asiaa kannattaa käsitellä, meillä tällainen ns. tieteellinen suhtautumistapa on ollut näille erittäin tiedonjanoisille ja -haluisille lapsille sopiva, ja heillä ei ole asian suhteen pelkoja.

   Mutta lapsi- ja perhekohtaista varmasti <3

  • Torey
   29.5.2020 at 22:46

   Siis tästähän on ihan uutisoitu, että on vaan tervettä, että korona tulee esim. lasten leikkeihin nyt mukaan. Lapsilla on omat tavat käsitellä asiaa. Ja kyllä meidän lasten leikeissä just tänään kuului jotain sellaista kuin ”ei voi kun on tää korona”.

   • krista
    31.5.2020 at 17:23

    Kyllä! Lapset käsittelee asioita leikin kautta ja mä kans uskon, että se on hyvä tapa käsitellä ajatuksia <3

 • Lilah
  30.5.2020 at 00:28

  Meillä on myös paljon puhuttu koronasta. Ei pelolla vaan kiinnostuksella. Seurattu uutisia, spekuloitu tilastoilla, naurettu hamstraamiselle ja rajoituksille joissa ei ole päätä eikä häntää (lapset voivat mennä kouluun koska koronavirus ei tartu lapsiin, mutta lapset eivät voi tavata isovanhempia etteivät tartuta virusta ym.) jne. Yläkouluikää lähestyvä esikoinen puhuu asiasta tosi fiksusti ja analyyttisesti ja tarkastelee montaa muutakin ilmiötä samalla tavalla (esim. Dipper-karkkien synnyttämä kohu), kolmevuotias laulaa välillä non-stoppina ”muista pestä kädet” ja lisää aina tietäväisesti loppuun ”kun nyt on se kolonavilus”. Jos on jotain, mitä ei voida tehdä, kysyy usein ”ai kun on se kolonavilus?” vaikka syy voi olla että koska äidin auto on rikki :-) Sen enempää lapset kuin aikuiset eivät pelkää tautia saavansa ja toisaalta olemme luottavaisia sen suhteen, että siitä selvitään jos saadaan. Isovanhempien annamme itse vetää rajansa tapaamisille. Autamme tarvittavissa jutuissa ja pidämme etäisyyttä, mutta jos haluavat itse tavata lapsia niin päätös on heidän. Väkijoukoissa emme viihdy muutenkaan, mutta emme näe mitään syytä tinkiä lasten kaverisuhteista viruksen tämänhetkisellä esiintyvyydellä. Täydellisen eristäytymisen kokisin vaikeaksi perustella lapsille tässä tilanteessa, kun tautikäyrä on hyvää vauhtia laskussa.

  • krista
   31.5.2020 at 17:31

   Joo meillä kans (niin kuin kuukausi sitten täällä kirjoitinkin: https://www.puutalobaby.fi/korona-lasten-ajatuksissa/) koronasta on puhuttu ihan sellaisena kuin se on – kun on senikäiset lapsetkin, että tilanne on ollut helppo selvittää. Just tää sun ”ei pelolla vaan kiinnostuksella” on hyvin sanottu.

   Tuli muuten vielä mieleen, että joihinkin muihin perheisiin verrattuna meillähän on vielä sellainen ero, että meillä ei katsota ”telkkariohjelmatelkkaria” eli lapset eivät ole nähneet esimerkiksi tv-uutisia tai ajankohtaisohjelmia, lööppiotsikoista nyt puhumattakaan. Tämäkin on varmaan vähän niin kuin vahingossa edesauttanut sitä, että koronaa koskevan lapsille kuuluvan puheen määrä ei ole tullut överiksi. Aikuiset lukevat netistä uutiset tykönään. Koronasta toki keskustellaan ja etenkin jos lapsia jokin pohdituttaa, tällaisten vähän isompien lasten kanssa koen, että tällaisen asian käsittely on jopa aika helppoa. Vaikkapa jokin sotauutisointi ja sen ymmärtäminen tuntuisi paljon hankalammalta.