Epäsuosittuja mielipiteitä

Tähän tarvittiin sitten näköjään vaan sateinen maanantai ja delfiinit.

Viime kesänä blogeissa kiersi hauska ”epäsuosittuja mielipiteitä” -juttuidea. En tullut silloin lähteneeksi haasteeseen mukaan, koska totesin heittämällä, että omat mieleentulevat epäsuositut mielipiteeni olivat jotain ihan muuta kuin sellaista harmitonta ”en tykkää sellaisesta-ja-sellaisesta-kampauksesta” -kamaa.

Mutta hei: sateinen maanantai ja delfiinit. Nyt lähtee. Tosi epäsuositut mielipiteet. 3+1 ensimmäistä mieleentulevaa juuri nyt:

sähkökaappi elina holley

”Joku on piirtänyt äidin kuvan!”, totesi Silva. Ja mainittakoon, että kuvitus ei liity juttuun millään tavalla – sähkökaappitaide on hienoa eikä ärsytä :)

1. Ne delfiinit – WTF

Siis totta kai kamalaa, että ne luontoon kuuluvat älykkäät nisäkkäät ovat eläneet vuosikymmeniä vankeudessa.

Mutta. Eikö kukaan muu ole oikeasti sitä mieltä, että kaiken tämän delfiinimölyn sijaan nyt saattaisi olla myös eläinoikeusjärjestöillä (joita kannatan) ja muilla delfiiniasiaa voimakkaasti esiintuoneilla tahoilla (joita myös kannatan) peiliin katsomisen paikka? Että olivatko he (tahtomattaan) toiminnallaan myötäaiheuttamassa sitä ikävää faktaa, että Särkänniemen delfiinit lähtivät ehkä jopa huonompiin olosuhteisiin kuin joissa olivat nyt…?

Delfiinien vankinapitämisen vääryyksistä puhuminen (mikä on oikein) johti yleisen mielipiteen muuttumiseen delfiiniesitysten vastustamiseen (mikä myös on oikein). Käsittääkseni koko delfiinihomma Särkänniemessä muuttui tappiolliseksi (mikä on oikein). Mutta sen jälkeen Särkänniemi ois mun mielestä tarvinnut ihan hemmetisti tukea asian hoitamiseen – saiko se varmasti sitä? Tukea, eikä pelkkää ryöpytystä ja kritisointia.

ymmärrän, että homma piti ratkaista; delfiinien pito Tampereella maksoi koko ajan. Ja kun sitä sopivaa sijoituspaikkaa ei löytynyt – jotain oli mahdollisesti suunnitteilla/rakenteilla ja niin edelleen – mä hyvin ymmärrän, että ei välttämättä ollut taloudellisia rahkeita mihinkään vuosikausien odotteluun… Pitäis viedä johonkin delfiinieläkeläisvanhusten täyshoitolaan. Hyvä ajatus, mutta entä kun sellaista ei ole olemassakaan…?

Jälkiviisastelu on perseestä, mutta olisiko Särkänniemen delfinien hoitoon ja ylläpitoon voitu järjestää jokin yhteisponnistus – jos kaikki nämä some-närkästyneet ihmiset olisivat TEHNEET jotain eikä vaan jeesustelleet jälkikäteen – oltaisiin kerätty vaikka rahaa delfiinien ”inhimilliseen” ylläpitoon Särkänniemessä niin kauan, että sopiva eläkesijoituspaikka näille älykkäille olennoille löytyy? Yhteisvastuuta!

Mä myös ymmärrän, että siirto tehtiin salaa. Jos itse olisin ollut tuollaista siirtopäätöstä tekemässä, kyllä muakin olisi jännittänyt esimerkiksi mielenilmaisut ja siirron turvallisuus – delfiinien kannalta siis. Uskon, että salasiirto oli delfiinien kannalta paras, JOS kerran se siirto tehtiin (ei olisi pitänyt tehdä). Siinä sen sijaan mun mielestä mokattiin, että heti koneen noustua ilmaan olisi pitänyt lähettää tiedote, että ”delfiinit ovat lähteneet Suomesta, pahoittelemme että emme turvallisuussyistä tiedottaneet asiasta etukäteen” ja niin edelleen.

sähkökaappi pöllö

2. Laadukas varhaiskasvatus – WTF

Mun täytyy myöntää, että en vieläkään ihan ymmärrä, mitä ihmettä se laadukas varhaiskasvatus oikein on. Ympäriltä havainnoitu arkikokemus on nimittäin kyllä sitä, että se on ennen kaikkea sanahelinää, jolla pyritään saamaan hyvä omatunto siitä, että jätetään lapsi (mahdollisesti pitkäksi) päiväksi ”tarhaukseen”. Joskus olen kuullut paheksuttavan ”tarha”-sanan käyttöä, ja onhan se tietysti kamala sana – ”laadukas varhaiskasvatus” on paljon lempeämpi – mutta nimenomaan tarhaukselta se tosi usein kyllä valitettavasti vaikuttaa.

Kuulen tietysti paljonkin myös ”ihana, miten meillä on niin ylimahtava ihana maailmanparas yksilölliset tarpeet huomioiva hoitopaikka” -hehkutusta, mutta pakko myöntää, että olen hieman epäileväinen. Ehkä se sitten on totta – joko niin, tai sitten mukana on ripaus itsepetosta. Tai sitten ainakin satumaisen hyvää tsägää! Koska ainakaan tasalaatuista se hoito ei varmasti kautta tämän maan hoitopaikkojen ole.

Joo. Ymmärrän ”laadukkaan varhaiskasvatuksen” siinä mielessä, että jos/kun lapsi pitää hoitoon laittaa, totta kai sen soisi olevan mahdollisimman laadukasta. Mutta ”jokaisen lapsen oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen” -puhe ikään kuin sen kotona hoidetun hoito olisi automaattisesti jotenkin huonompilaatuista on vaan mun mielestä täysin harhaanjohtavaa. Jos vanhempi panostaa lapsensa kotonakasvattamiseen tarjoamalla virikkeitä, lapsiseuraa, ryhmätoimintaa (esim. kerhot), tutustumalla pedagogiikkaan ja niin edelleen, väitän, että aika usein se voi olla lapselle parempi kuin isoissa lapsiryhmissä laumamaisesti suinpäinrellestäminen (jossa arimmat jäävät rajujen jalkoihin). Sori vaan, mutta siltä aika usein vaikuttaa, että kotona opitaan hyviä tapoja; hoidossa huonoja *).

*) tämä ei koske niitä, joiden vahemmilla ei ole rahkeita tai osaamista hoitaa sitä kasvattamista kotona – totta kai joskus on parempi, että lapsi saa ammattilaisen huolenpidon

On siis aitoja ammattilaisia (joiden työtä hurjasti arvostan!), mutta on myös aivan liian tiukkoja resursseja, sairauspoissaolojen takia hirvittäviä alimiehityksiä, liian suuria ryhmiä ja niin edellen. Isolla sydämellä työtään tekeviä kasvatusammattilaisia on, mutta heille ei anneta riittävän hyviä puitteita tärkeän työnsä toteuttamiseen. Aika menee siihen, että katsoo, että kaikki pysyvät suunnilleen hengissä.

Tiedän, että usein vaihtoehtoa ei ole ja meilläkin on isompi lapsi osa-aikaisessa hoidossa (ja pienempikin varmaankin menee kolmivuotiaana). Mutta vaikka ratkaisut lasten etua ajatellen on tehtykin, en SILTI ole yhtään varma, onko tuo meidän tekemä ratkaisu se paras mahdollinen. Rehellisesti sanoen olen ajatellut, että omille lapsilleni varmasti parasta olisi, jos he olisivat kotihoidossa siihen pakolliseen eskariin asti. Se on sitten eri juttu, olisiko se käytännössä ollenkaan mahdollista ja riittäisikö meidän aikuisten voimavarat ja rahkeet (rahasta nyt puhumattakaan) siihen.

Mutta tää on juttu, jota ei ilmeisesti saa sanoa ääneen: itse en ole yhtään varma, onko isoissa ryhmissä tapahtuva kunnallinen lastenhoito lapsille sitä ”parasta”. Pakko ja välttämättömyys se usein perheelle on, mutta tuntuu, että sitä yritetään verhota johonkin muuhun. Siihen ”oi oi oi laadukas varhaiskasvatus” -jargoniin.

sähkökaappi pöllöt

3. Mölystä ei saa ärsyyntyä – WTF

”Äänet kuuluvat kaupunkiin” -koulukunnan mielipiteet ovat ainakin omassa some-feedissäni tänä kesänä olleet aivan totaalijyrääviä. Kaikenlaisia kaupunkifestareita kannattavat tuntuvat olevan niin pinnoissaan, että varoittamatta hyökkäävät pienenkin soraäänen antajan kimppuun. Jos joku vaikkapa Facebook-ryhmässä on erehtynyt kysymään viattomasti, että ”mistä tuo musiikki kuuluu?”, hän on saattanut välittömästi festarimelua puolustavan sotajoukon niskaansa.

Enää ei uskalla sanoa julkisesti ääneen, jos häiriintyy jostain metelistä.

Tän vuoden Weekend Festival oli mun mielestä ihan kamala. Monia sen jumputus ei häiritse ja moni siitä ihan vilpittömästi nauttii. Se on ok ja kiva heille. Mutta on ihan yhtä ok, jos mä sanon, että mua se häiritsi. Mun mielestä sen äänet oli vaan järjestetty ihan päin persettä ja sijainti meren rannassa tällaiselle musiikille ihan totaalisen väärä – muut festarit (Flow, Tuska) kun ovat kuuluneet, mutta eivät häirinneet. Sanottakoon vielä, että asuin kuusi vuotta Stadionin (ja sen konserttien) vieressä; ei häirinnyt. Tuska puolestaan järjestettiin Kaisaniemessä vuosina 2001-2010 ja sinä aikana asuin keskustan tuntumassa useassa eri paikassa – koskaan ei häirinnyt.

Mutta Weekend Festival häiritsi ja ärsytti. ”Sehän on vain yksi viikonloppu!” Niin on. Yksi viikonloppu kesästä tahtomattaan kuunnella ikkunathelisyttävää jumputusta. ”Äänet kuuluvat kaupunkiin, muuta maalle!” Mene itse järjestämään ne festaris sinne maalle.

sähkökaappi värit

+1: Puolison jatkuva haukkuminen – WTF

Mä en voi ymmärtää sitä, että täysin järkevät ja fiksut ihmiset kohtelevat puolisoaan kuin idioottia.

*******

No niin, siinä tuli!

Mitä epäsuosittuja mielipiteitä sulla on?

76

You Might Also Like

  • Vikkola
    1.9.2016 at 12:42

    Minua taas riepoo se, että ihmiset ovat tosissaan sitä mieltä, että kotihoidon tuki pitäisi rinnastaa vaikkapa opinto- ja työttömyystuen suuruuteen tai jopa palkkaan. Kotihoidon tukea maksetaan siitä, että ei vie lastaan kunnalliseen päivähoitoon, ja siitä maksetaan vanhemmalle about samansuuruinen korvaus kuin mitä muut vanhemmat maksavat lapsensa päivähoitopaikasta päiväkodissa. Kyllä jokaisen pitää hoitaa ja olla lapsensa kanssa ihan maksutta, eikä vaatia oman lapsensa hoitamisesta kotona ”hoitopalkkaa”. Jokainenhan voi tehdä itse päätöksen omien tulojensa, arvojensa ja halujensa mukaan, hoitaako itse lapsensa kotona tai viekö kunnalliseen päivähoitoon. Mutta että siitä kotona hoitamisesta pitäisi maksaa ”palkkaa” on mielestäni absurdi väite tai toive, jossa ei oikeasti ole mietitty mistä se oikein kustannetaan ja mitä sillä tuella korvataan. Kotihoidon tukihan on tarkoitettu helpottamaan päiväkotien ruuhkaa, eikä palkkana oman lapsensa hoitamisesta.

    Samalla logiikalla ihmetellään miksi opintotuki on niin pieni, ja miksi sillä ei elä. Se ei ole ”opintopalkka”, vaan tuki, jolla onkin tarkoitus tukea opiskelijaa osittain kulujen kanssa, ei kattamaan kaikkea opiskelijan elämään kuuluvaa.
    Ja kyllä, olen itse opiskellut, saanut opintotukea, käynyt samalla töissä ja valmistunutkin ihan kohtuuajassa.

    • krista
      1.9.2016 at 14:15

      Tiedätkö mä oon hyvin varovaisesti ajatellut olevani samaa mieltä… Tai oon huomannut ajattelevani noin. Tuolla aiemmin kirjoitinkin tuosta, että ennen mäkin mielessäni purnasin, että ei kotihoidon tuella elä. Sit kun sille itse jäin, tajusin että joku maksaa mulle (edes jotain) siitä, että mä hoidan omia lapsiani ja työpaikka (ehkä) odottelee siellä sillä aikaa. Että sehän on jo ihan mieletöntä sekin.

      Opintotuki oli kyllä ihan poskettoman pieni (ja on varmasti vieläkin) silloin, kun mäkin sitä sain. Tein aina töitä. Siinä on mun mielestä sellainen ristiriita kuitenkin, että nykyisin kai samanaikaisesti painostetaan valmistumaan tietyssä ajassa – ja se on tietysti vaikeaa tai jopa mahdotonta, jos on pakko tehdä samaan aikaan töitä. Eli tää pitäis mun mielestä ottaa huomioon tuossa yhtälössä.

      • Lilia
        1.9.2016 at 22:14

        Mustakin tuet ja hyvinvointiyhteiskunnan mahdollisuudet ovat kaikkinensa mielettömiä – ja olen niistä kiitollinen! En purnaa kotihoidontuen pienuudesta nytkään, se on ainutlaatuinen mahdollisuus. Osana perhepolitiikkaa tuilla on kuitenkin tarkoitus vaikuttaa myös ihmisten käyttäytymiseen, ja mikäli yhteiskunta HALUAISI tukea lasten kotihoitoa, mistä tutkimusten mukaan olisi hyötyä, kotihoidontuen suuruuteen olisi kiinnitettävä huomiota. Samalla tavalla lapsilisät ovat alkujaan syntyneet tasaamaan lapsista aiheutuneita kuluja, jotta syntyvyyden lasku loppuisi. Rahalla voi vaikuttaa.

        Tästä en nyt ole varma, mutta käsittääkseni kunnallisesta päivähoidosta tulee huomattavasti enemmän kuluja per lapsi, kuin kotihoidon tuesta. ( ja etenkin tilanteessa, jossa esim kolme lasta on yhtä aikaa kotona ja kulut yhteiskunnalle siitä sen vajaa 500e) Sen puoleen tuen korotus voisi olla järkevääkin. Toki sitten jäisi työstä verotulot saamatta. Kaikki kotihoidon tukeminen on kuitenkin satsausta lasten hyvinvointiin ja sitä kautta yhteiskunnan tulevaisuuteen, ja samalla eriarvoisuuden poistamista.

        • krista
          1.9.2016 at 22:23

          Kyllä! Juuri samoin olen käsittänyt ja juuri sataprosenttisen samoin ajattelen!

  • Laura T.
    1.9.2016 at 17:51

    Kaksi ensimmäistä kohtaa osui ja upposi ja sanon tämän eläin- ja lapsirakkaana useita vuosia lto:n töitä tehneenä suurperheen äitinä, jonka omat lapset on hoidettu mahdollisimman pitkään kotona :)

  • anneb
    1.9.2016 at 23:39

    *nyt yks taas mutta vähemmän keskustelua herättävä: lätkä, futis tai ihan mikä vaan urheilu, evvk. Ei kiinnosta mm-päivitykset, kuka voitti kultaa kuka ei. ja kenen suksi katkesi ja kenellä ei luistanut, huh Myöskin ne päivitykset lätkä vanhemmilta,pohdiskellaan kuinka selvitän syksy kun treenejä ja pelejä on 100h viikossa, sekä kuinka paljon on mokaaruutuja leivottu :D nounounou :D

    *Nyt pinnalla oleva pokemon go.. öööö? ei kiinnosta

    *konmari-jutut, aluksi en edes tiennyt mitä se on.Googletin ja ei, ei ole mun juttu yhtään. Miksi pitäis taas hypätä jonkun muoti-ilimiön mukaan? niitä tulee ja menee. keskityn siihen mistä oikeasti tykkään.

    *Kamalat nuden väriset napapaidat ja ne automaatista saatavat kursituspannat :D ja sellaset spaissari nutturat päälaella ja muu tukka vapaana, eeeeiii.

    p.s. en ole enää väsynyt, kiukkuinen ja nälkäinen, eli mun epäsuosittu mielipide nro, ei ole niin ajankohtainen kun nää yllä..:D

  • 1 2 3