Ensimmäinen pop-idoli

Meidän lapsilla on ensimmäinen pop-idoli!

Tähän asti lapset ovat fanittaneet ennen kaikkea lastenmusiikkia. Titi-nalle rulettaa edelleen, ja ylitse muiden ovat tietysti myös Mimi ja Kuku. Lisäksi Youtubesta on kuunneltu viime vuosina ”Moana-lauluja” (Vaiana) ja tietysti Let it go:t sun muut ovat olleet asiaankuuluvia hittejä.

Mutta nyt on ilmestynyt ihan salamana kirkkaalta taivaalta tällainen ihan uudenlainen idoli! Hän löytyi lasten tanssin kevätjuhlan esitysbiisin kautta, ja klassisesti porttiteoriamaisesti. Ensin yksi biisi, sitten kotona kuunneltiin Youtubesta toinen, ja siitä se sitten lähti.

Nyt lapsi näkee idolistaan unia, haluaa olla kuin idoli, tanssia kuin idoli, laulaa kuin idoli, samanlaiset vaatteet kuin idoli, samanlaiset hiukset kuin idoli, samanlaiset hiuspompulat kuin idoli.

Lapsi haluaa muuttua siksi idoliksi, ja harmittelee että se ei taida olla mahdollista. Suunnitteilla hänellä on kuitenkin elokuva, jossa hän näyttelee sitä idolia. Vaatteetkin roolisuoritukseen on jo valittu ja siirretty vaatekaapissa erilleen muista.

Ja tämä ensimmäinen pop-idoli on:

…JoJo Siwa!

Ai kuka?

Mähän en ollut siis itse ennen tästä kuullutkaan.

Oon usein (siis jo tätä ennen) miettinyt tätä popidolihommaa.

Että millä tavalla nämä idolit vaikuttavat lapsiin – useinhan lapset voivat poimia idolikseen myös sellaisia artisteja, joita ei ole suunniteltu varsinaisesti lapsiyleisölle.

Annan oman esimerkin. Mun ensimmäinen JoJo Siwan tyyppinen idoli taisi olla Jonna (Tervomaa siis, se oli Mintun ja Villen aikakausi), ja se oli just tällaista lapsille kivaa ja sopivaa.

Mutta sitten ala-asteella fanitin – voi kauhistus – esimerkiksi Samantha Foxia ja Sabrinaa.

Oi kyllä.

Nykyisin näin äiti-ihmisen näkökulmasta nuo seksiin vahvasti vetoavat laulajat eivät todellakaan olleet sitä lapsille kaikkein soveltuvinta matskua. Mutta minkäs sitä tekee, jos oma lapsi alkaa jotain tällaista fanittamaan…? Ei sellaista varmaan voi oikein suorilta kieltääkään…? Mä ainakin olisin ollut todella ihmeissäni, jos näiden kuuntelu olisi kielletty. Sittenhän se vasta olisi tuntunut siltä, että ”mitä ihmeen väärää tässä on, jos en saa kuunnella näin kivaa musiikkia”.

Koska ei lapsi niitä Boys boys boys -uikkareiden alta paljastuvia povipommin nännejä katso samalla tavalla kuin aikuinen.

Ja tavallaan myös se, että tuollaiset asiat (hyvin viattomalla tasolla) lasta jotenkin kiinnostavat, on myös varmasti hyvin normaalia ja kehitykseen kuuluvaa. Ehkä sen kovaan ääneen tuomitseminen voi tehdä jopa enemmän vahinkoa kuin hyötyä…?

Ihan normaali musta (kai) tulikin, vaikka kolmannen luokan luokkakuvassa yritin imitoida Sabrinan ilmettä niin, että muut kyselivät, että mikä ihme sun huulissa (silleen sensuellisti törröllä, haha) on vialla. Duckface ennen kuin kukaan tiesi, mikä on duckface! Ei sitten ihan onnistunut se imitointi, haha.

JoJo Siwaa sen syvemmin ”tuntematta”, ihan näiden muutamien biisien perusteella, oon kyllä tosi iloinen, että juuri tämä on valikoitunut lapsen ensimmäiseksi oikeaksi pop-idoliksi.

Lapsi itse tykkää siitä omien sanojensa mukaan siksi, koska se on niin iloinen, se laulaa ja tanssii niin hyvin ja sillä on aina ihanat kirkkaat vaatteet.

Mä itse tykkään siitä (noiden edellisten lisäksi) siksi, että se ei pukeudu liian paljastavasti, vaan iloisesti ja värikkäästi. Ja vaikka se hyvinkin heiluttaa peppua tanssiessa, se on just sellaista kivaa ja lapsille sopivaa. Ei seksuaalista, vaan tanssin iloa. Ja biisien sisällötkin on mun korvaan lapsille sopivia.

Ainakin toistaiseksi näin – saa nähdä, mitä tapahtuu, kun JoJo Siwa tuosta vielä enemmän aikustuu, nyt hän taitaa olla 15-vuotias. Että tapahtuuko myöhemmin Britney Spearsit, auts. Sehän oli myös koulutyttömäinen vielä ekalla hitillään, ennen kuin myöhemmin kietoutui lateksiin ja kettinkeihin. Apua.

Mutta joo. Tästä tykkää kyllä äitikin.

17

You Might Also Like

 • Emilia
  20.3.2019 at 14:18

  Tää on mulle tuttu tyttö! Lähipiirin lapsilla on jopa ihan Jojo Siwa -eskarireput selässään :D Ilmeisesti nyt iso juttu lähinnä pienten tyttöjen keskuudessa. Mitä nyt etäältä oon seurannut, niin vaikuttaa just oikeelta ekalta idolilta. Lapsille sopivia videoita, tansseja, lauluja. Vähän ehkä jännittää, miten julkisuus ja murrosikä häntä kohtelee, useinhan noille nuorina julkisuuteen nousseille ei ole käynyt ihan hyvin. Kauhulla odotan, tuleeko parin vuoden päästä Britneyt tai Miley Cyrukset, puolialastomana keikuilua Wrecking ballin päällä :D Hyvältä kummiskin tähän asti vaikuttaa, fanitus on ihanaa <3

  • krista
   20.3.2019 at 20:22

   Joo ihan samanlaiset ajatukset! Ja OI, meidän Silva haluaisi varmasti EHDOTTOMASTI JoJo Siwa -repun, onkohan niitä koululaiskokoisia…? Koulureppu onkin sitten ostoslistalla ensi kesänä <3

 • Miitu
  20.3.2019 at 19:30

  Meillä Robin tais olla ensimmäinen fanitettava, nyt on luettelo jo kasvanut. Hyvin samoja fiiliksiä näistä kappaleiden sanotuksista (ja musiikkivideoista, jos niiden ääreen pääsee), mut eipä se lapsi noista samoin tajua kuin aikuinen. Järkytys/huvitus on ehkä sit vanhempana edessä, kun alkaa ymmärtää, mistä niissä sanoituksissa onkaan kyse. Terveisin vain yksi, joka on täysillä kailottanut ”sä mies oot toisen naisen” 😅
  .
  Jonkinmoinen aikamatka omaan nuoruuteen tässä on kyllä tullut tehtyä, kun lapsi mielellään kuuntelee myös Tiktakia, Nylon Beatia jne.

  • krista
   21.3.2019 at 12:16

   Sulle vastattu kommentti on vahingossa lipsahtanut tuohon alas, mutta huomasit kuitenkin varmaan!

  • Anna
   21.3.2019 at 17:57

   Robin onm kyllä pärjännyt ilmeisesti aika hienosti vaikka oli tosi nuori kun nousi suosioon? Tosi hyvä fanituksen kohde ja esikuva lapsille ja nuorille.

 • krista
  20.3.2019 at 20:27

  Meillä on jotenkin skipattu nämä Robinit ja muut (tätä ennen) ihan kokonaan! Ehkä kun meillä kotona ei soi radio, ja jotenkin ei ole kavereiltakaan tarttunut. Paitsi joku ”meil on disko disko disko”, en edes tiedä, mikä se on :D Mutta sekin yksittäisenä biisinä ja sillä tavalla fanitusta sitä laulajaa kohtaan ei ole päässyt syntymään.

  Hahaa, ja tuosta yksi juttu kerrottavana, siis tuosta että vanhempana alkaa ymmärtää, että mitä sanat tarkoittaa. Mulla on käynyt monesti niin, että jostain tulee joku ”lapsuuden laulu” englanniksi, ja sit yrittää laulaa mukana – ja tajuaa, että laulaa niillä sössönsöö-sanoilla :D Vaikka ”Never gonna give you up, never gonna let you down, never gonna leevilöö, you sööötsii.” Tai: ”Ai soppison laki, laki laki laki, Ai soppison laki, laaa.” :D

  • Mansikka
   20.3.2019 at 21:40

   Haha! Se on kyllä mahtavaa, miten sitä lapsena kuuli monet englanninkieliset laulut ja miten ne omat sanoitukset voi soida vieläkin mielessä :D

   Tuli tuosta Miitun kommentista mieleen hauska muisto lapsuudesta. Sillon 90-luvulla yksi jos toinenkin kaveri suunnitteli hakevansa kilpailemaan Tenavatähteen milloin milläkin biisillä, mutta näin jälkikäteen eniten hilpeyttä herättää kyllä kahden mun kaverin suunnitelma esittää Kikan biisi, jossa lauletaan: ”Nyt syöksyy sukkula Venukseen..” :D

   P.s. Kommenttina sun aiempaan postaukseen, jossa kerroit Suomeen paluuseen liittyvistä tuntemuksistasi: voin niin kuvitella, että kokisin itse vastaavassa tilanteessa ihan samoin! Huhtikuu ei varmasti ole Helsingissä se helpoin kuukausi palata ja olo on varmasti aivan eri kuin monella sellaisella, joka on viettänyt siellä koko talven. Hienoa, että teitte kuitenkin päätöksen eskarilaisenne toiveita kuunnellen <3 Ja hienoa, että kerroit näistäkin tunteistasi blogissasi! Musta on niin ihana juttu, että blogisi on juuri sun näköinen ja kertoo aidosti niistä asioista, joista itse haluat kirjoittaa <3 Hurjasti tsemppiä muuttourakkaan ja ennen kaikkea kaiken sen henkisen mylläkän läpikäymiseen! Toivottavasti teidän ei tarvitse odotella aurinkoa ja vehreyttä pitkään <3

   • krista
    21.3.2019 at 12:19

    Tenavatähti oli kyllä ihan kuuminta hottia silloin, aina piti katsoa! Mitäköhän siellä ois sanottu tuosta Kikka-laulusta…? Mutta tosiaan eihän lapset niitä sanoja hoksaa mitenkään seksuaalisesti ajatella <3 Ihana värikkäästi pukeutuva ja iloisia sävelmiä laulava nainen <3
    -
    Ja kiitos <3 <3 <3 <3 Oot ihana ja sulta löytyy kyllä niin monesti JUST oikeat sanat, kiitos siitä! <3

    • Mansikka
     22.3.2019 at 20:25

     Niinpä! Laulun sanojen merkitys näissä aikuisempaan makuun tarkoitetuissa biiseissä tosiaan avautuu yleensä vasta isompana. Ja hyvä niin <3

     Voi kiitos! Ihana kuulla! <3 Tästä tuli kyllä niiiin hyvä mieli :)

 • A
  20.3.2019 at 20:46

  Mun tyttö (kohta 7v.) fanittaa Palefacea, Vesalaa ja Haloo Helsinkiä (ja Antti Tuiskun sekä Robinin vanhempi tuotanto on myös erittäin pop). Ei ehkä ihan junnukamaa (sanoitukset) mutta toisaalta mun eka fanitus oli ala-asteen alussa Dingo (Kerjäläisten valtakunta LP kuunneltiin lähes puhki ja mun suosikki oli Hämähäkkimies…öö ja huhhuh). Mutta joo, on tullut selostettua lapselle mitä on tequila ja mistä se Paleface laulaa ”pellelaulussa” (Emme suostu pelkäämään).

  • krista
   21.3.2019 at 12:10

   Teillähän ollaan ihan jo inessä tuossa musaskenessä! :)

   Mä myös fanitin Dingoa, se oli Jonnan jälkeen se seuraava ja mun ensimmäiset KASETIT (!) oli just Jonna, Dingon Kerjäläisten valtakunta (muistaakseni tokalla luokalla) ja sit Michael Jacksonin Bad <3 Sit yksisttäisistä biiseistä tuohon aikaan Europen Final Countdown oli kova!

   • He
    21.3.2019 at 15:02

    Final countdownia lauloin pienenä sujuvasti ”iskä faijaa kantaa” 🤣

    • krista
     22.3.2019 at 12:25

     :D :D :D :D Mun piti testimielessä laulaa tää ääneen näillä sanoilla, ihan paras! :D :D :D

 • Marja
  20.3.2019 at 21:48

  Mun oma idoli kolkyt vuotta sitten oli Irwin Goodman! ”Rapakosta krapulassa heräsin” tuli laulettua kerran jos toisenkin 😊

  • krista
   21.3.2019 at 12:10

   Ahhhhahahahaha apua, mikä idoli :D

   Korotan mainitsemalla Bad ja Ryyd, muistaako kukaan? :D Mä olin niitä katsomassa Kittilän markkinoilla!

 • MutiNa
  20.3.2019 at 22:29

  Mää oon pikkutyttönä iloisesti lauleskellut Junnu Vainiota. ”Yleisessä saunassa, miesten puolella…” Toi Irwin oli kanssa kova :D Ja sitten tuli Kikka. En ehkä enää pärjää näitten mun lapsuuden laulujen kanssa…

  • krista
   21.3.2019 at 12:12

   Joo Kikka oli tuttu täälläkin! Me käytiin Helsingissä Suurkisa-matkalla ja Anttilan ale-korista löytyi Kikan levy, mahtavaa! Mulla oli myös samanlainen pinkki huulipuna kuin Kikalla! Sukkula venukseen ja Apinamies!

 • Emmi
  20.3.2019 at 22:45

  Minä olen lapsena fanittanut Kike Elomaata ja laulanut ”sukkula veenukseen!!” 🙈

  • Emmi
   20.3.2019 at 22:48

   Eikun Kikka se olikin 😆

  • krista
   21.3.2019 at 12:13

   Kyllä, sama! Nyt syöksyy sukkula veenuk-SEEN! Ja ”Sinussa on roimaa alkumiehen voimaa, kanna minut metsään apinamies!”

 • Sanna
  20.3.2019 at 23:02

  Apua, tuli toi Glenn Medeiros mieleen😁 just samalla tavalla lauloin minäkin.. you söötsiii!! Ja toinen tämä pump of the volume.., lauloin popootti paljyy😂😅
  Meillä kesällä neljä vuotta täyttävällä vielä Titi-nallen fanitus menossa♡

  • krista
   20.3.2019 at 23:26

   Ei hitto TÄMÄ se oli! Mä mietin tuota kommenttiani kirjoittaessa, että mikä se olikaan se, mille mä olen jälkikäteen eniten nauranut – ja se oli GLENN MEDEIROS!!!! :D Koska ne sanathan siis menee näin: ”Nothing’s gonna change my love for you, you wanna like a lai lai lai, I love you!” Enkä koskaan kyseenalaistanut sitä, että mikä se ”like a lai lai lai” on. Huomasin vasta aikuisiällä ääneen laulaessa, että het-ki-nen, on tällä varmaa jotkut muutkin sanat :D

   Ja siis ihanaa! Meillä kohta 7v ja 5v Titi-nalle-fanit <3

 • Sandraseee
  21.3.2019 at 10:06

  Hahahha tuli tästä mieleen kun itse lapsena fanitin E-roticia… :D Ne oli kivan värikkäitä ja menevät biisit. En tiedä mitä mun vanhemmat on aatelleet kun oon laulanut Max don’t have sex with my ex.. Ja tuo oli vielä kilteimmästä päästä :D Mutta eihän sitä tosiaan lapsi tajua, mä vaan tanssin mukana!

  • krista
   21.3.2019 at 12:15

   Ja siis hei ajattele, jos vanhemmat ois KIELTÄNEET sua laulamasta sitä – miten hämmentävää se ois varmasti ollut! Hauska ajatella, miten omatkin vanhemmat on tosiaan päässään joutuneet tekemään tällaisia päätöksiä/arviointeja, ja lapsi se on iloisesti vaan loilotellut seksilauluja :) <3 Mutta fiksuja vanhempia ollut meidän ikäpolvellakin, kun näitä ei ole kuitenkaan kokonaan kielletty.

 • Jenni M
  23.3.2019 at 13:31

  En tiedä mitä ajatella, kun 5v tyttö hoilaa antaumuksella Tuiskun ”Keinutaan, keinutaan… mun lantioo-oo.. En haluu lopettaa-aa…”
  Lapsuudesta muistan myös E-roticin ja ne hämmentävät musavideot.

 • sssansan
  23.3.2019 at 14:13

  Hahahah itse olin ala-asteella 2000-luvun alkupuolella kun kovaa huutoa oli Günther, kavereiden kanssa rallatettiin Teeny Weeny String Bikini…… :D:D:D:D

 • Karina
  26.3.2019 at 17:31

  Apua en ole lukenut pitkään aikaan sun blogia ja oon ihan myöhässä näissä! Mut siis mähän ihan punastuin kun radiosta autossa lasten kanssa tuli joku Dingon (olin ihan ykksfani huiveineen ja rannekoruineen sun muineen) Lähetyssaarjaana ja jossain lauletaan ”mä kanssas rakastelen taas ja taas ja taas ja taas”. Mutta todennäköisesti ne ajatteli siitä samalla tavalla kun mä silloin 11-vuotiaana, että rakastelu tarkoittaa vaan jotain rakastamista :D (ollaan puhuttu seksistä molempien kanssa mutta juuri tämä rakastelu-sana on jäänyt esittelemättä).
  Viime vuonna olin pojan ja sen kavereiden (sillon 7v) kanssa autossa ja tuli sellanen biisi ku Rockstar, ja siinä lauletaan todella monta kertaa ”fucking” niin kolme poikaa hihitteli takapenkillä ja kuiskutteli toisilleen et taas se sano fuck :D Mä en yleensä näihin sano mitään, parempi vaan ettei turhaan toitota kiellettyjä juttuja niin niistä ei tule mikään hieno asia.
  Kun tyttö oli joku hmmmm 5v? niin se tykkäs Chisusta, ja sillä on yksi biisi jossa lauletaan viiltelystä. Yhdessä kohdassa ”kun mikään ei tunnu miltään, kipu korvaa ystävää”. Silloin tyttö kyseli vähän että mitä se kipukorvaystävä tarkottaa, mutta ei sitten jaksanutkaan kuunnella mun esitelmää viiltelystä. Sittemmin asia on tullut uudelleen esiin ja nyt hän jo 12-vuotiaana ymmärtää ilmiön ja miksi joku saattaa viillellä. Että niin se lapsen mieli toimii, oudot asiat vaan käännetään niin että ne ymmärtää. Ja ollaanko me menty rikki Raptorin sanoituksista, häh? :D

  Mun lapset on muuten kattonut mm. Nicki Minajin twerkkausvideoita ja tyttö todellakin tiedostaa sen seksuaalisuuden, mutta häntä ne lähinnä nolottaa ja naurattaa. Poika vielä ihmettelee että miten kenelläkään voi olla niin iso peppu :D