Millaiset rullaluistimet lapselle?

Lapsi on tämän talven aikana sydänjuurian myöten ihastunut rullaluistimiin – tai oikeastaan tietysti vähän isompiin rullaluisteleviin tyttöihin, jotka viilettävät tuolla pitkin rantapaseota. Ihanaa!

Niinpä hän on pyytänyt rullaluistimia syntymäpäivälahjaksi tai joululahjaksi. Ja totesin, että miksipäs ei, tässähän on tosiaan 7-vuotissynttärit  ihan pian tulossa! Toki olisi ollut fiksua ostaa sellaiset jo aiemmin tänä talvena, kun täällä olisi ollut niin hyvä paikka treenailla tuossa rantakadulla. Mutta onhan se kesä pian tulossa (onhan?) Suomeenkin!

Mutta millaiset rullaluistimet?

Mulla itselläni oli lapsena (kylläkin vähän myöhemmin koululaisikäisenä, muistaakseni viidennestä luokasta eteenpäin) myös rullaluisteluhurahdus; ja sehän oli siis aikaa, jolloin rullaluistelu ei vielä ollut vakiintunut katukuvaan, eikä sellaisia ”pyörät rivissä” -rullaluistimia vielä edes ollut olemassakaan. Kai. Ainakaan Kuusamon leveysasteilla. Hurahduksen alkuperä oli muistaakseni jostain amerikkalaisteinileffasta, jossa jollain oli rullaluistimet.

Ja oi! Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Kuusamosta löytyi kuin löytyikin rullaluistimet urheiluvälineliikkeestä! Vai tilattiinko ne jostain…? Sitä en itse asiassa tiedä. Joka tapauksessa mun vanhemmat – mulle jopa vähän yllätykseksi – todellakin sitten osti mulle sellaiset, JEE! Ja sen ajan paras ystäväkin sai omansa, ihan samanlaiset, ai sitä riemua! Me rullaluisteltiin ihan valtavasti, tyhjillä parkkiksilla ja pihoilla. Opeteltiin piruetteja ja temppuja. Se oli i-ha-naa!

Ja oli se tietysti vähän sellainen meidän oma erikoisuuskin, kun rullaluistelu ei ollut silloin niillä kulmilla tavallista. Olin siitä ylpeä ja varmaan tunsin olevani cuul, hihi.

Ne rullaluistimet olivat silloin sellaiset ”kenkämäiset”. Eli musta varsitennari, jossa sitten oli kiinni rullat: yhteensä neljä rullaa silleen pareittain, kaksi vierekkäin. Ja edessä oli iso jarrupala. Kengät olivat mustat, rullat ja jarru  muistaakseni punaiset, ja sitten me laitettiin itse niihin kirkkaat neoväriset nauhat. Muistaakseni toiseen kenkään keltainen ja toiseen oranssi. VAU.

No sitten joitain vuosia myöhemmin markkinoille alkoi tulla sellaisia luistimia, joissa rullat olivat peräkkäin. Ja voi mikä satumainen mäihä – mä voitin sellaiset jostain arpajaisista! Niillä luistelin vielä Helsingissä asuessanikin, 90-luvun lopun Kalliossa. Käytin minimittaisia mikroshortseja ja rintsikoiden kokoisia toppeja ja rullailin pitkin Aleksis Kiven katua – ja silloin mä vasta cuul mielestäni kuulkaas olinkin. Söin tikkujätskiä luistellessani, tietysti!

Okei, takaisin muistoista nykypäivään.

Mulla on siis itsellä kokemusta sekä noista ”parillisista” että ”rullat peräkkäin” -luistimista. Toki ne kokemukset ovat 20 vuoden takaa, eli luistimet ovat varmasti paljon kehittyneetkin.

Mutta millaiset luistimet siis lapselle kannattaisi hankkia? Löytyisikö teiltä kokemuksia?

Itse ajattelisin, että just tuollaiset ”rullat pareittain” -luistimet voisivat olla kivat ja lapselle helpot, ja jotenkin haikailen niihin omien lapsuusluistimien tapaiseen perinteiseen tyyliin. Ja tämä ihan fiilispohjalta. Mutta en siis tiedä nykyrullaluistimista yhtään mitään, joten vinkit tervetulleita!

Luistimilla ei siis luisteltaisi mitenkään ”matkaa”, ja niillä lujaa pääsy on pikemminkin huono kuin hyvä piirre :) Eli sellaiset, joilla olisi hyvä harjoitella ja saada onnistumisen kokemuksia! Sellaiset, joita olisi suht helppo hallita ja jarrutella! Ehkä opetella joku pikkupyörähdyskin.

Olin ensin ajatellut ostaa rullaluistimet täältä (ehkä edullisempaa?), mutta nyt alkaa aikakin vähän loppua, kääk. Huomenna lauantaina kenties ehtisi tunnin täsmäostoksille, jos suorilta tietäisi, että mitä etsii… Täällä näyttäisi olevan katukuvassa lapsilla sekä peräkkäin että rinnakkain olevia pyöriä, ja useimmiten näyttävät olevan tuollaisia muovirakenteisia, eli kenkämalleja en ole tainnut ollenkaan bongata.

Ja sitten tietysti suojaus! Mulla itsellä on rannesuojat ja polvisuojat – niiden lisäksi varmaan kyynärpäät ja KYPÄRÄ. Aika hurjaa, että silloin sitä pokkana luisteli ilman kypärää. Onko näissä suojissa jotain, mitä kannattaisi tietää…? Niitä saattaa olla täältä jopa hankalampi löytää, täällä ei juurikaan suojia käytetä. Ei usein edes kypärää lapsilla pyöräillessä, saatikka sitten aikuisilla. Ihan hirvittää ja tekee mieli huudella, että kypärä päähän!

Mutta siis: rullaluistinvinkit tervetulleita!

17

You Might Also Like

 • Ninneri
  22.3.2019 at 12:54

  Moikka! Mä oon ollut töissä rullaluistimia myyvässä nettikaupassa (ja omaa kokemusta löytyy myös molemmista malleista), eli vastaan työkokemuksen pohjalta :)
  ”Vanhanaikaisia” side by side -rulliksia saa edelleen samantyyppisinä kuin sullakin on joskus ollut, eri tavallaan tossuina joissa on alla rullat. Niitä löytyy myös tukevammalla kengällä, sekä jopa perus ”kaunoluistinkengällä” (se valkoinen, jossa on matakal musta korko). Side-by-side rullisten suurin ero on painopiste, niiden kanssa pitää opetella luistelemaan polvista joustaen, pitäen painopisteen mahdollisimman alhaalla jottei keikahda vahingossa taaksepäin. Lapsi varmasti oppii oikean painopisteen nopeasti, aikuiselle se tuppaa olemaan aluksi hankalampaa (me tupataan pelkäämään taaksepäin kaatumista enemmän kuin lapset). Jarruttaminen kannattaa opetella myös ainakin parilla eri tavalla, koska edessä olevalla jarrupalalla pehmeästi jarruttaminen voi ollaa hankalaa varsinkin kun vauhtia on hiukan enemmän. Yleisimmät jarruttamistavat on T-jarrutus (Youtubesta löytyy ohjevideoita hakemalla ”rollerskating t- stop”) tai auraamalla (luistelusta ja hiihdosta tuttu tapa käätää varpaat sisäänpäin ja pysähtyä siirtämällä painopiste mahdollisimman eteen).

  Uudemmilla rullaluistimilla, joissa rullat on jonossa voi olla helpompi päästä alusta nopeasti liikkeelle, koska painopiste on samanlainen kuin jäällä luistellessa, ja rullikset toimivat ”samalla tavalla” kuin luistimetkin. Jarruttaminen on myös helpompaa, koska jarrupala on toisen luistimen takaosassa -ainoa juttu, mikä pitää oppia on varpaiden nostaminen ilmaan. Uusien rullaluistinten kenkä on usein tukeva ja suht paksu, ja ne myös painavat tavallisesti hiukan side by side-rulliksia enemmän.

  Laadusta sanoisin että valkkaa luistimet joissa on hyvän oloiset kengät (ei liian kovat eikä liian painavat), ja kunnon uretaanirullat. Suomessa asfaltti tuppaa olemaan vähän heikommassa kunnossa kuin Espanjassa, joten muoviset rullat eivät Suomen teillä toimi (vaikka niitä näkyykin lasten luistimissa suht usein). Mitä kovempi rullamateraali, sitä enemmän luistimet ”täristää” ja hankaloittaa rullisten hallintaa. Itse olen yleensä suositellut Suomeen lapsille rullia 78A-82A kovuuksilla, Silvalle varmaan joku 78A vois olla hyvä koska olet maininnut että hän on monia ikäisiään kevyempi. Ja yks juttu vielä, monia lasten luistimia saa nykyään muunneltavana, eli samaa luistinparia pystyy ”venyttämään” jopa kolmen kenkäkoon verran -muunneltava malli voi siis mahtua lapselle jopa parin-kolmen kesän ajan.

  Varusteista ehdottomasti kypärä, polvisuojat ja rannesuojat. Suojat kannattaa ostaa ihan vaan yhtenä pakettina, ne on yleensä edullisempia kuin että ostaisi kaikki erikseen. Ja viimeisenä, yhtä tärkeä taito kuin rullaluistelun opettelu on opetella kaatumaan oikein: mahdollisimman matalalta ja joustavasti ensin polville ja viimeisenä käsillä maahan osuen. Jossain vaiheessa vauhti tulee kuitenkin kiihtymään liian nopeaksi, jolloin oikealla tavalla kaatuminen voi olla paras tapa pysähtyä :)


  Ja viimeisenä vanhan duunipaikan mainos, jos Espanjasta ei löydy hyviä rulliksia: Skatepro.fi toimittaa tilaukset Tanskasta Suomeen, ja siellä on hyvä suomenkielinen asiakaspalvelu vastaamassa kysymyksiin :)

  • krista
   22.3.2019 at 13:03

   Kiiiiiiiiiiitos kiitos kiitos kiitos kiitos KIITOS! <3 <3 <3 <3 Ihan mahtavaa!!! Kiitos tästä tietopaketista, mä luen tän nyt useampaan kertaan läpi! Melkein tuntuu, että luistinten osto ois parasta jonkun osaavan henkilön kanssa paikan päällä; mut tuntuu, että espanjaksi ei välttämättä tän valinnan teko onnistu :D
   -
   Jos sulla on suorilta sanoa esimerkiksi tuolta skatepro.fi:stä, että mitkä SÄ valitsisit, niin anna palaa! :) Silva on tosiaan pieni ja kevyt, painaa n. 15 kg ja pituutta ehkä max 110 cm, tosin nyt ei olla puoleen vuoteen mitattu.

  • krista
   22.3.2019 at 13:09

   …ja OI miten nättejä siellä on! Silva tietysti haluaisi just jotkut tuollaiset kauniit ihanuudet… Oisko mitään järkeä jossain tällaisessa paketissa, ois niin helppo valinta: https://www.skatepro.fi/77-27937.htm?stockcode=1000000007/26-29

   • Ninneri
    22.3.2019 at 15:42

    Hehe noi on just semmoset ”harjoitusrullikset” joita en suosittelis, toi niiden kenkäosa on samantyyppinen kuin muovisissa luistimissa ja siellä on sisällä samanlainen sisäkenkä. Ne on yleensä aika kovia ja saattaa painaa ilkeesti nilkkaan, ja siellä oli joku kirjoittanut arvioon että soljet ei meinaa pysyä kiinni kun lapsi kaatuu (kannattaa vähän lueskella niitä arvioita kanssa).

    —-
    Mun suosikkeja on nämä:
    https://www.skatepro.fi/77-29981.htm?stockcode=RS530/WH/P/UK12J-2J

    https://www.skatepro.fi/77-29177.htm?stockcode=010618145/32-35

    https://www.skatepro.fi/77-15519.htm

    Valkkasin noi koska niissä on kaikissa säädettävä kenkä, joka ei ole kauttaaltaan muovia joten se tuntuu pehmeämmältä ja todennäköisesti hengittää jonkun verran, ja rullat vaikuttaa hyviltä.
    MUTTA mä tosiaan harrastan rullaluistelua itse, joten oon vähän kriittinen näiden suhteen.

    Toisaalta kun kyseessä on lapsen ensimmäiset rullikset, eikä vielä tiedetä tuleekö niille lopulta paljon käyttöä vai ei, ei välttämättä kannata heti käyttää 60-79 euroa rulliksiin ja 20-30 e suojavarusteisiin. Eli neuvoisin miettimään onko Silva kommentoinu koskaan niitä harjoitusluistimia mitenkään kun ootte käyny siellä testaamassa luistelua? Jos hän on valittanut että ne sattuu jalkaa, tai jos luistelu on vaikuttanut hankalalta luistinten takia, kannattaa miettiä kahteen kertaan tuleeko samantyyppisellä kengällä oleville rulliksille käyttöä. Jos taas luistelu on sujunut hyvin eikä niistä muovikengistä oo ollu vaivaa niin mikä jottei, kyl ne kalliimmat luistimet ehtii hankkia sit myöhemmin kun tietää tuleeko niille oikeesti käyttöä :)

    • krista
     22.3.2019 at 16:33

     KIITOS! Tästä on ihan valtavasti hyötyä! Täytyy vielä tuota kokoasiaa pähkäillä noista, kun 30 on vielä ihan liian iso… Tuossa ekassa on koko 25,5-29 ja siitä nyt sit mietin, että meneekö se sit liian pian pieneksi.. Silvan jalka on 28-29. TOISAALTA onhan niille sitten toinen käyttäjä tulossa, ja lisäksi hyvät luistimet saa varmaan myös myytyä eteenpäin oman käytön jälkeen!

     Silva ei ole valitellut noita täkäläisiä muovisia luisteluradan luistimia; toisaalta ei ole kokemusta muista :D Joten… hmm… kahden vaiheilla! Oma järjen ääni sanoisi kyllä, että mieluummin paremmat, niin tulee hyvä ensikokemus! Ja sit tosiaan jos saa myytyä, niin siitäkin saa muutaman kympin parhaimmillaan takaisin.

     Suojausvarusteseteistä vielä. Käykö ihan pyöräilykypärä myös rullaluisteluun, vai kannattaako luistelussa pitää erillistä kypärää?

     Ai että mä oon kiitollinen näistä vinkeistä, KIITOS!

     • Ninneri
      23.3.2019 at 01:45

      Ei mitään, mielellään näistä välillä höpöttää ku ei enää tuu jauhettua aiheesta kahdeksaa tuntia joka arkipäivä :D Ihan tavallinen pyöräilykypärä riittää, sitä kannattaa sit vaan pitää silmällä ja vaihtaa uuteen jos se kolahtaa jossain kohtaa vähän kovempaa. Itseasiassa kypärissä on yleensä myös jonkinlainen parasta ennen päivämäärä tms mut en oo koskaan tutkinu et kuinka monen vuoden välein pitäs vaihtaa uuteen. Itse vaihdan noin viiden vuoden välein tai jos kaadun niin et pää kolahtaa maahan.

 • Annm
  22.3.2019 at 13:09

  Ihan mahtavaa mitä tietotaitoa ja auttamishalua täältä kommenttiosiosta aina löytyy! Mulla ei ole lapsia enkä ole hankkimassa rulliksia mutta silti ilahduin jotenkin tosi paljon lukiessani tämän viestin :)

  • krista
   22.3.2019 at 13:50

   Voit uskoa, että samoin! <3 <3 <3 Tuntui niin kuin eka kommentissa oikea jättipotti! <3 Te ootte tän blogin lukijat vaan niii-iiiiin parhaita - oon superiloinen!

   • Ninneri
    22.3.2019 at 15:47

    Mä taas ilahduin ku kerrankin on jotain mihin voi kommentoida oikein olan takaa :D Oma elämäntilanne on sen verran kaukana Puutalon meiningeistä, ettei yleensä tuu kommentoitua oikein mitään. Sen sijaan nautin hyvin kirjoitetusta suomen kielestä ja mielenkiintoisista postauksista, vaikkei mulla mitään taloa tai lapsia olekaan :)

    • krista
     22.3.2019 at 16:38

     <3 Ihanasti sanottu, kiitos <3

 • Torey
  22.3.2019 at 17:05

  Mä olen rullistellut kanssa lapsesta asti, mutta kanssa pikkasen vanhemmasta. Etenkin ylä-asteella tykkäsin käydä ihan yksinäänkin rullistelemassa. Mutta nyt kun mietin, että laittaisin meidän tytöille moiset jalkaan (tunnetut vauhtihirmut) niin joo ei apua. :D Esikoinen tuppaa alkuun olemaan varovainen, mutta kuopus tahtoisi heti varmaan mennä mahdollisimman kovaa. :D

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/03/21/rajattu-some/

 • Mima
  22.3.2019 at 18:08

  En osaa kyllä yhtään sanoa millaiset rullaluistimet olisi hyvät lapsille. Itselläni oli lapsens sama villitys ja tein itselleni luistimet sitomalla villalangalla 80-luvun duplo-legojen autoista ne pohjaosat (levy jossa renkaat) jalkapohjiini :)

 • Essi
  22.3.2019 at 20:12

  Oliko täällä jossain kommentissa jo, että on muunneltavia luistimia missä voi säätää kengän koon lisäksi myös luistelusettiä? Joissain on kaikki mahdollisuudet eli pitkittäispyörät, rinnakkaispyörät ja terät. Meillä on treeniluistimina ihan kirpparilta sellaset pehmeät pitkittäisrullat+terät ja ihan ok niillä on ilmeisesti sujunut myös luistelu nyt talvella vaikka alunperin pitikin oikeasti ostaa paremmat kaunot tälle kaudelle kun kävivät päikyn kanssa kumminkin viikoittain jäällä.

  Niin ja rahtusen ohi aiheesta mutta erehdyin sinne-yhteen-konkurssipesään ostamaan rullailutennarit ja niihin meillä on neiti ihan rakastunut koska ne kimaltaa ja on pinkit liukumisen lisäksi. Mulle jäi hiukan hampaankoloon että valitsin vaan söpöimmät enkä övereimpiä vilkkuu, soi ja rullaa yhdistelmiä 😂. Nää on enemmän sellaset fiilistelyvälineet kuin varsinaiset kulkuneuvot. Mut mitä ilmeisemmin hurjan hauskat

 • TMS
  25.3.2019 at 09:29

  Sori, ei liity rullaluistimiin, mutta kevään tuomiin liikunnan iloihin kyllä. 🙂 Eli kyselisin, onko lähiaikoina mahdollisesti tulossa frog bike -alekoodia? Lapsen pyörä on jäänyt pieneksi ja pohditaan, satsattaisiinko nyt jo kalliimpaan pyörään.

  • krista
   25.3.2019 at 12:09

   Oot jo toinen, joka tätä kyselee :) Mäpäs laitan sinne vähän tiedustelua nyt huhtikuun alussa, kun me palataan Suomeen. Ei siis olla vielä mitään aiheesta puhuttu, mutta ainakin viimeksi antoivat koodin mielellään. Palaan siis tähän!

   Ja siis SUOSITTELEN satsaamaan, noi Frogit on vaan niin parhaita <3

 • pinsu
  25.3.2019 at 09:36

  Meidän tytölle ostettiin rullaluistimet (in-line eli renkaat peräkkäin) ja suojat Stadiumista. Luistimissa on säädettävä koko, hintaa taisi olla noin 50 €. Suojasetti maksoi ehkä 20 €. Stadiumissa on aika usein jäsenpäiviä tms. jolloin koko valikoimasta saa 20 tai 25 % alen. =)

  Tyttö luistelee talvella hokkareilla, joten rullaluistelu oli aika helppoa kun luistelutekniikka on molemmissa sama. Jos lapsi on tottunut potkimaan kaunoluistinten kärjillä, pitää sivulle suuntautuva potku opetella erikseen.