Työnantajabyrokratiaa

Palkkaa sinäkin kotiisi kotitaloustyöntekijä! Se on helppoa ja hauskaa! Vain klik klik klik, ja kaikki asiat on puolestasi hoidett... NO EI OLE!

Muistaakseni jonkun aiemman bloggaukseni kommenttikentässä kehuin, kuinka näppärä paikka on maksuton palkanlaskentaohjelma palkka.fi. No, silloinhan en ollut siis tietenkään sitä vielä käyttänyt.

Nyt olen. Viidesti. Enkä ole vieläkään saanut kaikkia tarvitsemiani kohtia täytettyä – toivottavasti sentään Laura-nannyn palkka napsahtaa tämän viikon päätteeksi tilille oikeanlaisena! Mutta kaikki työnantajamaksut ovat edelleen yhtä levällään kuin… …no ne jotkut eväät.

*******

Teoriassa homma menee siis näin (lähde: vero.fi)

”Osapuolten sopimasta palkasta (bruttopalkka) vähennetään työntekijän maksettavaksi kuuluvat maksut. Jos palkka on enemmän kuin 1 500 euroa vuodessa, työntekijälle maksettava määrä (nettopalkka) lasketaan seuraavasti:

bruttopalkka
– ennakonpidätys
– työeläkemaksu (työntekijän osuus)
– työttömyysvakuutusmaksu (työntekijän osuus)
= nettopalkka

Palkan lisäksi työnantajan on maksettava

 • työnantajan sosiaaliturvamaksu
 • työeläkemaksu (työnantajan osuus)
 • tapaturmavakuutusmaksu
 • työttömyysvakuutusmaksu
 • ryhmähenkivakuutusmaksu.”

Teoriassa suurin osa näistä pitäisi hoitua palkka.fi:n kautta.

Siis teoriassa.

Käytännössä olemme aina alkaneet kiltisti täyttää palkka.fi:n kaavakkeita ja tyyliin sivulla yhdeksän todenneet, että ”aaa aijaa meidän ois pitänyt ottaa tapaturmavakuutus”. Seuraavana päivänä olemme soittaneet vakuutusyhtiöön ja hoitaneet homman. Ja illalla alkaneet taas täyttää kaavakkeita ja päässet sillä kerralla ainakin sivulle kymmenen. Hyvällä tsägällä. Sitten on seuraavana päivänä soiteltu työeläkeyhtiöön ja ääääh en edes enää muista, että minne.

Aivan järjettömän vaikeaa.

Okei ilman tuota pakka.fi-sivua homma ei olisi vaikeaa vaan mahdotonta. Mutta silti on ihan pakko ihmetellä.

Kuvittelen, että me olemme ihan järkeviä ihmisiä, jotka ovat täysin kykeneviä hoitamaan asiansa. Ja jos me olemme tämän homman kanssa näin pihalla… Mitä jos esimerkiksi oma 73-vuotias äitini katsoisi eläketiliään, huomaisi siellä pienen joustonvaran ja toteaisi, että hei minähän voisin palkata tänne kerran viikossa jonkun vähän siivoamaan. Miten äitini ikinä selviäisi tästä byrokratiasuosta?

Ei mitenkään. Siksi hän ei sellaista tekisikään.

…ja sitten kuitenkin sanotaan, että halutaan kannustaa kotitalouksia työllistämään. Hmm.

You Might Also Like

 • Blue Peony (Ei varmistettu)
  27.1.2014 at 13:03

  Meillä on jo vuosia käytetty ulkopuolista apua talon hoidossa. Lohdutukseksi voin sanoa, että kun tuon systeemin käytön oppii, se on helppoa. Oikeasti. Mutta opetteluvaihe ja sen käsittäminen, mitä työnantajan velvoitteisiin kuuluu, vie aikansa. Joskus toivon, että jokainen työntekijä omaisi sen rekisteröidyn toiminimen tai vastaavan, ja lähettäisi vain laskun…

  • Kristaliina
   27.1.2014 at 13:51

   Mä veikkaan kans, että kun näin eka kerralla kaikkien tahojen (työeläkevakuutusyhtiöt, tapaturmavakuutusyhtiöt jne jne.) kanssa sopparit on tehty, niin seuraavina kuukausina se on paaaaaljon helpompaa. Mutta kyllä täytyy sanoa, että näin eka kerralla vähän jännittää, että meneehän kaikki varmasti oikein ja järkevästi…

   • kao kao
    27.1.2014 at 16:01

    Palkka-alan asiantuntijana voin vakuuttaa, että kaiken mönkään menneen voi korjata, vaikka virastot sun muut mitä sanoisi. 

    Ja jos haluat joskus soittaa jonnekin ja tarkistaa, että onko kaikki nyt huomioitu, niin esimerkiksi tätä kautta voisi koettaa saada apua http://www.naisyrittajyyskeskus.fi/

     

 • Emmi Nuorgam
  27.1.2014 at 13:35

  Onneksi sen työntekijän voi palkata myös jonkun toisen yrityksen kautta, eikä itse tarvitse toimia työnantajana. :)

  • Emmi Nuorgam
   27.1.2014 at 13:35

   Nim. yllättävän helppoa meidän siivoojan kanssa, kun vaan kerran kuussa maksaa laskun! ;)

   • Blue Peony (Ei varmistettu)
    27.1.2014 at 14:46

    Arvaapa vain, olenko manannut meidän hienopuuseppämme filosofiaa, se mies ei toiminimiä perusta eikä omaa firmaa pyöritä. Mutta on toisaalta luotettava, osaava, kohtuuhintainen ja nopea, joten kun sitä ajattelee, kestää tätä työnantajan leikkimistä. Ei näet ollut ihan helppoa löytää ukkoa, jolla oli meidän kanssa yhteinen visio siitä, miten vanhaa taloa pitää korjata, ja joka kestää sen, että jokainen mitta on oikeasti vähän sinnepäin, nurkat vinksallaan jokainen ikkuna-aukko eri kokoa :-D. Niin ja isäntäväki ihan kädetön remppahommissa siihen vielä bonukseksi.

  • Kristaliina
   27.1.2014 at 13:50

   Nojoo ja kotitalousvähennyskin olisi ollut isompi, jos olisi yrityksen kautta palkannut! Sekin selvisi vasta jälkikäteen… No okei ois tietysti selvinnyt, kun olisi vaan selvittänyt :)

   Mutta pääasia, että löytyi just oikeanlainen tyyppi meille –  tästä byrokratiaviidakosta täytyy vaan jotenkin rimpuilla kuiville. Mutta pakko sanoa ääneen näin erittäin-erittäin kyseenalainen lausahdus: en kyllä ihmettele, miksi jollain voi tulla kiusaus antaa vaan palkkio suoraan rahana käteen. On tämä sen verran työlästä, uhhuh… Eli toisin päin ajateltuna: voisiko pimeän työn teettäminen vähentyä, jos byrokratiaa olisi vähän helpotettu…? (tyyliin yhdessä nettiosoitteessa voisi yhdellä ohjelmalla hoitaa kaiken – vähän niin kuin palkka.fi melkein-lupaa, mutta mikä ei kuitenkaan käytännössä toteudu)

   • Blue Peony (Ei varmistettu)
    27.1.2014 at 14:42

    On käynyt tuo sama mielessä! Koska oikeasti, ei kai se nyt voisi olla niin vaikeaa hoitaa kaikkea samaa kanavaa käyttäen…

   • Vierailija-ande (Ei varmistettu)
    27.1.2014 at 18:06

    Kaveriltani – joka on siis yksityinen perhehoitaja – on kysytty suoraan josko hän ottaisi maksun käteisenä. Tämän luettuani en ihmettele yhtään moista!

   • LauraEm.
    27.1.2014 at 18:51

    Varmasti vähenis! Mun tuttava muurautti itelleen takan ja pari muuta pientä hommaa, ja maksujen aikaan vietti huomattavan pitkiä hetkiä setviessään maksujen koukeroita ja huolehdittavia asioita – ja hän on ite juristi! Sano myös, että kuinka (käytännössä) helpolla pääsiskään kun sopis vaan suoraan maksettavan summan.

    Ja joo, yritysten kautta sitä ja tätä, mut harmittaa että ne jotka haluis toimia yksin ja omilla ehdoillaan, on aika pienessä raossa mahdollisuuksien suhteen.

 • HP (Ei varmistettu)
  27.1.2014 at 15:00

  Meillä on sama show edessä kun ollaan palkkaamassa lapsenhoitajaa kotiin mun loppuraskauden avuksi huhti-toukokuussa. Koska haluttiin juuri tietty tyyppi hoitajaksi, ei ole muita mahdollisuuksia kuin toimia itse työnantajana. Muistan lukeneeni tästä samasta aiheesta joku aika sitten Hesarista, että ei ole todellakaan helppoa edes Palkka.fi:n kanssa. Odotan innolla, not!

 • möttis (Ei varmistettu)
  27.1.2014 at 18:47

  Työkkäriin voisi perustaa sellaisen ”palkkaa itse-osaston” joka hoitaisi tuon byrokratian. Senkun menisi vaan että ”mulla olis tällanen nannyn paikka, sopiva plikkakin löyty, työsopimus tässä ja palkka tässä”. Sitten työkkärin ”palkkaa itse-osaston” virkailija tarkastaisi jutut, hoitaisi byrokratian, varmistaisi työsopimuksen ja ottaisi siihen vielä allekirjoitukset. Rahat kulkisi joko niin, että palkkaava kotitalous maksaisi nettopalkan nannylle ja byrokratiamaksut työkkärille (joka hoitaisi asian eteenpäin) tai sitten kaikki työkkäriin josta he hoitaisivat sekä palkanmaksun että byrokratian.

  Nykyiselläänhän systeemi on suoraan saatanasta, ei kukaan tuollaisia jaksa.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  27.1.2014 at 19:10

  Itse olen käyttänyt http://easyjobi.fi/ palvelua kun en ole vielä katsonut tarpeelliseksi toiminimen perustamista satunnaisia työkeikkoja varten. :) tämä siis toimii ikäänkuin päinvastoin kuin tuo palkka.fi :)

 • pojan äiti (Ei varmistettu)
  28.1.2014 at 09:39

  voi juurikin ihanankamala sivusto on tullut tutuksi. Syksyllä palkkasin hoitajan pariksi päivää viikossa pojalleni, jota voisin käydä koululla tekemässä lopputyötäni. Syksy meni ohitse en oikein viitsinyt käyttää hoitajaa (ts. lopputyö jäi heitteille pahasti taas kerran) ja muutamat kerrat käytin palkanmaksuun juurikin palkka.fi:tä, nekin kerrat AINA hermostuin ja ärräpäitä lensi.. JA juurikin samaan malliin meni nuo vakuutus asiat ”ai mäkö tarvin tämmöstä, niin jaa tommonenkiko mun pitää otta..” ja parit puhelut sivuston omaan asiakastukeen (josta muuten AINA sai loistavaa palvelua ja ihanan ystävällisen auttajan, paitsi perjantai iltana kun aloin puolen yön aikaan suorittaan työnantajan velvollisuuksiani).. siis muka kaikessa kätevyydessään äärimmäisen kamala ja epämääräinen. Eikä aina edes ihan looginen palvelu. En todellakaan ihmettele jos jollakin jää käyttämättä ja raha muuttuu harmaaksi.. mut kiva kuulla et ootte saanu pelaamaan :)

 • Heya (Ei varmistettu)
  28.1.2014 at 14:04

  Saman homman olen joutunut opettelemaan kantapään kautta ja soittelemaan kaikki tahot läpi ja vielä monta kertaa uudestaan. Nyt en enää viitsi, vaan ulkoistin homman tilitoimistoon. Suosittelen. :)