Rairuohot vaippaan vs. talouspaperille

Vaikka me ei varsinaisesti mitään perinneihmisiä ollakaan, joitain pieniä suomalaisia vuodenkiertoon liittyviä perinteitä on kiva toteuttaa (vaikkakin vähän soveltaen) täällä Fugessakin. Rairuohon siemeniä onnistuttiin bongaamaan Suomi-kaupasta, mutta ”äääh ei jaksa” -rajan vedimme kukkamullan etsimiseen. Koska ei sitä (kuulemma) tarvita. Paljon lapsiperheuskottavampaa on nimittäin istuttaa rairuohot vaippaan! Tietysti! Vaipan saimme vauvaisalta ystäväperheeltä, kiitos vaan!

Ensikuulemalta Joel repeili mielikuvilleen vihreästä ruohosta kasvamassa pissa- tai kakkavaipassa. Tipu päälle, ja se on siinä! Viimeiseen asti Joel itse asiassa luuli, että aion vaan levittää vaipan pöydälle ja kaataa siemenet siihen – ei ihmekään, että se muutamaan kertaan vihjaili, että onkohan se nyt esteettisin mahdollinen vaihtoehto.

Eijeijei, kun ne vanut tietysti nyhdetään sieltä vaipasta irti ensin!

Tältä kuvittelin tämän aamun istutushetkemme näyttävän:

Mutta tältä se oikeasti näytti:

Espanjalaisessa vaipassa oli nimittäin vanua vain ministi; sen sijaan sieltä löytyi yllätyksekseni isot määrät jotain kummallista valkoista jauhetta. Vähän niin kuin pesujauheen näköistä, mitä lie möhnää.

Koska vanua oli siis yllättävän vähän, jouduimme laittamaan vaipparuohot pienempään astiaan. Tätä mieltä oli 3-vuotias:

”Yääääk!”

Toiseen astiaan kylvimme ruohot talouspaperille. Mulla on hämärä muistikuva, että tätä meillä olisi kokeiltu joskus mun lapsuuskodissa, mutta nyt en ihan varmasti muista…  Revimme kuitenkin siis talouspaperista suikaleita ja ne lautaselle. Ja siemenet siihen päälle.

Nytpä sitten tulee tehtyä samalla pieni testikin. Vaipparuoho…

…vai talouspaperiruoho:

…ja ehtiikö kumpikaan niistä vihertämään ennen pääsiäistä?

Oletteko testanneet jompaa kumpaa ”mullankorviketta”, miten toimi?

23

You Might Also Like

 • Naks
  25.3.2018 at 18:59

  Vaippaan en oo rairuohoa kylvänyt, mutta talouspaperiin kylvin taaperon kanssa just tällä viikolla, tiistaina muistaakseni. Hyvin vihertää jo!

  • krista
   25.3.2018 at 19:45

   Alle viikossa siis teillä alkoi vihertää! Toivotaan, että täälläkin kävisi niin nopeasti – taas oltiin myöhässä tämän kylvön kanssa… Peukut pystyssä, että saadaan vihreää pintaan pääsiäiseen mennessä!

 • Lumina
  25.3.2018 at 19:49

  Laitettiin tänä vuonna talouspaperille ja vanulle! Näin pääsi vajaa 2v myös kylvöpuuhiin! :) Viime vuonna jo testattiin talouspaperia ja hyvin toimi. Piti vaan muistaa kastella usein. Jostain luin tuosta vaippa-hommasta ja ilmeisesti toimii hyvin. Siinä ohjeessa vaan käskettiin kastella vaippa ensin (vedellä!) niin se täyte silleen geeliytyy ja se toimii sit hyvänä kasteluapuna, eli pitää kosteutta eikä tarvi kastella niin usein.

  • krista
   25.3.2018 at 20:56

   Joo on tämä lasten kanssa selvästi siistimpää kuin multaan laitto – sitä ollaan tehty ennen :D Jos tämä tuntuisi toimivan, niin sit jatkossakin näin! :)

   Apua tän ja seuraavan perusteella väittäisin, että me nyt mokattiin tuo vaippahomma :D Eli ei meillä geeliytynyt ollenkaan, kun me laitettiin vaan se vanuosa eikä niitä valkoisia rakeita, ne ois varmaan hoitanut sen geeliytymisen… Damn :D No, tuli sitten vaipan vanuun tuo toinen :)

 • Riika
  25.3.2018 at 19:51

  Korjatkaa ihmeessä jos olen väärässä, mutta mulla on mielikuva, että nimenomaan ne oudot pikku rakeet siellä vaipassa on se _juttu_. Ne ovat mitälie silikoni(?)rakeita, jotka imevät itseensä uskomattoman määrän nestettä, ja muodostavat siten oivan kasvualustan. Jos en nyt ihan väärin muista, kyseiset rakeet on alunperin kehitetty astronauttien avaruusmatkoja ajatellen, juurikin kasvualustaksi tuoreille vihanneksille yms. Myöhemmin niitä keksittiin alkaa hyödyntää arkisemmissakin asioissa, kuten juuri esim vaipoissa.
  Lykkyä pyttyyn projektiin ja peuku pystyssä että ruoho ehtii itää! 😊👍🏻

  • krista
   25.3.2018 at 20:58

   Oho! Ja hupsis! :D Eli laittamalla pelkät vanut ilman rakeita me nyt taidettiin menettää tämä avaruusteknologiaulottuvuus ja kylvettiin siis pelkkään vanuun :D Tuolla kyllä OLISI tuo loppuvaippa vielä roskiksessa, jos sen kaivaisi ylös ja varistelisi valkoiset rakeet perään… Hmm :D

   Kiitos peukuista, toivotaan että ehtii! :)

 • Salallaa
  25.3.2018 at 21:27

  Kollega on vinkannut, että kylvökset kannattaa laittaa pimeeseen esim.kaappiin itämään, viime vuonna toimi ainakin, tänä vuonna en vielä osaa sanoa…

  • krista
   26.3.2018 at 10:57

   Oiskohan tämä joku koulukuntakysymys :) Mä oon ennenkin kuullut tämän pimeän, mutta sitten taas meillä kotona perinteisesti on laitettu lämpimään aurinkoiseen paikkaan eli ikkunalaudalle, ja muovipussin (johon pitää muistaa laittaa reikiä) alle niin kauan, että näkyy vihreää :) Luultavasti itää molemmilla nikseillä! Joskus pitäisikin testata, että kumpi tapa toimii paremmin :)

 • Maj
  25.3.2018 at 21:42

  Hei testattiin kanssa tuota vaipan täytettä. Istutettiin pilttiprkkeihin ja lapset värjäsi veden vesiväreillä. Tuli hauskat värikkäät kasvumönjät :D

  • krista
   26.3.2018 at 11:14

   Joo hitsi mä harmittelin tätä tuolla FB:n puolellakin – en tajunnut, että vesivärejä olisi voinut käyttää! Olin siis nähnyt (googlaamalla löytyi) värjättyjä pumpuliruohoja, mutta ne oli värjätty elintarvikevärillä. Ajattelin vaan, että ”höh, en mä sellaista ala mistään etsimään” enkä yhtään ajatellut pidemmälle, että vesiväriäkin voisi käyttää :D Tosi hyvä idea, tuli varmasti hienot!

 • A
  26.3.2018 at 11:24

  Noi rairuohon siemenet nyt itää about missä vaan :) Kunhan on tarpeeksi (muttei liikaa :D) kosteutta alussa, niin tulos on aika lailla taattu…

  Meillä käytetään vaihtelevasti multaa ja talouspaperia. Kumpi vaan toimii. Noita vanuja tai vaipan rakeita en viitsisi itse, kun kyseessä on kuitenkin varsin nopsaan biojäteroskikseen päätyvä kasvatus, niin ois kiva että kasvatusalustankin voisi sinne samaan syssyyn laittaa…(eipä sillä, ei meillä vaippojakaan ole ollut vuosiin, vaikka tollaisella geeliytyvällä rakeella olisi periaatteessa kiva leikkiä).

  • Tilia
   26.3.2018 at 12:26

   Joo samat fiilikset kuin A:lla, miksi ihmeessä tuottaa sekajätettä touhussa vaippakasvualustan muodossa, kun se ruoho kasvaa mullassa tai talouspaperissakin, jonka voi laittaa lopuksi biojätteisiin toisin kuin vaipan.

   Ja mitä tulee multaan ja lapsiin, niin multatouhuissa lapsen elimistön puolustusjärjestelmä saa just parasta altistumista. Multa kynsien alla on oiva allergianestokeino, joka nykyiset kaupunkilapset saavat kokea ihan liian vähän.

   • krista
    26.3.2018 at 12:38

    En halua edes laskea, kuinka monta vaippaa meidän kaksi lasta ovat neljän vaippavuotensa aikana käyttäneet :D En nyt ihan kamalan huonoa omatuntoa tästä yhdestä vaippanurmikkokokeilusta koe :D Se on siis hauska kokeilu, ei ole tarkoitus jatkossa korvata meidän kukkapenkkiä vaippavanulla :)

    Toi multa kynsien alla onkin kyllä jännä juttu – meidän lapsilta kyllä ainakin löytyy tasaiseen tahtiin multaa kynsien alta, ihan sama missä asutaan! Jostain ne ilmeisesti löytävät aina sen kasan, jonne ne kyntensä upottaa :)

  • krista
   26.3.2018 at 12:35

   Joo mä luulen, että itäminen on sellainen ruohon ominaispiirre, että aloittelevampi hortonomikin saa sen onnistumaan :D PAITSI kyllä mä muistan itse asiassa ”mustia pääsiäisiäkin” eli lapsuudesta ruohoja, joita ei saatu pintaan. Mutta oisko ollut sitten edellisvuoden siemeniä :)