Anime-fanien koulutyyli

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Reiman kanssa.

Yksi keskeisimmistä ahaa-elämyksistäni noiden meidän alakoululaisten ulkovaatetyylissä on ollut tämä: koululainen voi totettaa omaa pukeutumistyyliään, mutta silti sen ei tarvitse olla vaatteiden toiminnallisuudesta pois.

Sen ei siis tarvitse välttämättä mennä niin, että taaperot ovat koko nykyisen vaateteknologian armoittamina mukavasti mutalammikossa päiväkodin pihamaalla, kun taas koululaiset siinä viereisellä pihalla värjöttelevät samassa vesisateessa märkinä ja umpijäässä.

Ei siis kannata luovuttaa koululaisten ulkovaatetuksen suhteen! Moni vaatevalmistaja – meille tutuin on tietysti tämä ylivertainen luottomerkki Reima – on nimittäin yllättävänkin inessä skenessä myös tässä alakoululaisten tyylissä. Tällöin ei tule tyylikieltäytymisiä ollenkaan, vaan ”ihana ihana, äiti, toi toi toi!”

Koululaisten syyspukeutuminen

Meillä taaperon maku on tietysti vielä erittäin satunnainen: tänä aamuna hän ”valitsi” (lue: tempoi vaatekorista) itselleen leppäkerttusukkahousut ja äidin jumppasukan. Nämä hämättiin pois ja puettiin isin valitsema omppumekko tilalle. Valmis!

Mutta isompien lasten aiemmista vuosista muistan, että yllättävän varhain leikki-ikäisille alkaa tulla ihan oikeitakin vaatepreferenssejä. Joskus meillä oli erittäin tärkeää helman pyörähtävyys tai yleinen krokotiilisyys. Meillä on aina ollut linjana, että tätä lapsen omaa tyyliä arvostetaan ja kuunnellaan – vaikka se olisi ihan jotain muuta kuin aikuisen estetiikka.

Tyyli kun on osa identiteettiä ja itseilmaisua. Kyllähän sitä itsekin tietää, jos on vaikka jossain tilaisuudessa ja tuntee olevansa ihan itsellesopimattomissa epämukavissa vaatteissa ja on koko ajan kiusallisen tietoinen siitä. (vaikka muut eivät huomaisikaan mitään haha) Oma tyyli on se, jossa tuntee olevansa oma itsensä!

Silloin on hyvä, mukava ja luonteva olla.

Tyyli voi myös muuttua ja elää, ja etenkin lähestyvään teini-ikään kuuluu totta kai oman tyylin hakeminen, tyylikokeilut ja -pohdinnat.

Meillä – lasten luvalla kerron – tyylijuttuja pohdittiin ja kokeiltiin erityisesti viime kesänä. Toinen lapsista haluaa viedä tyyliään kohti suuntausta yume. Haha, ja meille boomereille tiedoksi (itsekin oon tätä viime kuukausina googlannut ja katsellut lapsen Pinterestistä tallentamia tyyli-inspokuvia), että yume on japanilainen kawaii-tyyli, jossa tyypillistä on pastellivärit, pörröisyys, sadunomaisuus ja söpöys. Sitä muuten ei kannata sekoittaa tyyliin yami, jossa on mukana myös mustaa ja kauhuelementtejä. Yume siis, ei yami! Toisen lapsen omassa tämän hetken tyylissä näkyy anime-vaikutteiden lisäksi K-pop, katutyylit, skeittaus, cool girl ja Barbie. Ihan hyvä yhdistelmä!

Näin vanhemman näkökulmasta hyvää näissä tyylisuuntauksissa on se, että niiden kanssa ei tarvitse laittaa koko vaatevarastoa (uhhuh) uusiksi. Ne rakentuvat aiempien vaatteiden päälle, ja lisäksi tyyleissä on tietynlaista tee-se-itse -henkisyyttä: ei tarvitse mennä vaikkapa kawaii-vaatekauppaan vaan voi kaivaa olemassaolevia vaatteita ja asusteita, ja tuunailla niitä vaikka tupsuilla sekä muilla pörrö- ja söpöysjutuilla. Esimerkiksi vanhojen pitsilahkeisten leggareiden lahkeista syntyi hienot ”käsisäärystimet”!

Ja syksyn uudet ulkovaatevalinnat pystyttiin rakentamaan värejä ja malleja valikoimalla Reiman syysvaatteista aivan loistavasti näitä tyylejä tukemaan.

Molemmat meidän koululaiset iskivät välittömästi silmänsä Reiman pilefleece-takkeihin. Uuuu, mitä ihanaa pörröisyyttä! Toinen halusi nuorten Samota-pilefleecetakin (grey pink) ja toinen Turkis-pilefleeceliivin. Yritin tarjota hänellekin takkia, mutta – ei, liivi on kuulemma best.

Ja sitä paitsi nämähän näköjään ovat aivan ihania myös käytössä: lämpöisiä ja hengittäviä, ja toimivat myös välikerroksina ilmojen viiletessä. Pilefleecessä on mukana kierrätettyjä kuituja: pörrömateriaalista 81 % on kierrätyskuitua, ja takin vettähylkivässä ja tuulelta suojaavassa yläosassakin 65 % on kierrätyskuitua.

Näissä kuvissa ollaan muuten Kalasatamassa, ja tuo pinkki tausta on aivan huikea Jacob Dahlgrenin taideteos nimeltään Early One Morning, Eternity Sculpture. Sen on tarkoituskin kutsua oleiluun ja leikkiin, ja sitä se todella tekee! Teoksessa ei saa kiipeillä, mutta alin taso on ihan tarkoitettukin istuskeluun ja hengailuun.

Toinen lapsi lähti meillä tänäänkin kouluun tuossa uudessa takissaan, toinen hupparin ja tuon pilefleece-liivin kanssa. Jos säätiedotuksessa olisi ollut sadetta, ohut kuoritakki olisi lähtenyt reppuun mukaan.

Viime keväänä Reimalta saadut nuorten Kumlinge-kuoritakit ovatkin olleet meillä keväästä asti ihan valtavassa käytössä. Suomen kesä ja silleen! Mutta ne ovat siis ohuempia kuoritakkeja kuin meillä tavallisesti on ollut; pelkkä kuori siis, ihan niin kuin mun omassa kuoritakissa.

Niin loistavat: vedenpitävät, hengittävät ja esimerkiksi reppuun pieneen tilaan menevät.

Kenkävalinnan puolestaan annoin mennä nyt ihan täysin tyyli edellä.

Reima x Minna Parikka -malliston Peace Low-top -tennarit olivat nimittäin lasten silmään ihanimmat kengät ikinä. Myönnän, että itse olin vähän skeptinen pelkistä kuvista syntyvään vähän ”muoviseen” ulkonäköön (”Äiti! Barbie!”), mutta nämähän ihan yllättivät!

Pohja on nimittäin huomattavasti kevyempi, joustavampi ja taipuisampi kuin mitä olisin kuvien perusteella kuvitellut. Ja koko kesän paljasjalkakenkiä käyttänyt lapsikin esitteli jopa kaverilleen, että katso, miten taipuisa pohja näissä on.

Ei ehkä ihmetytä, että näistä tuli nyt sitten sekunnissa lempparikengät.

Tummanlilat välikausihousut ovat Stormblock-ulkoiluhousut Ulos. Kuulemma aivan ihanat jalassa. Toisella lapsella on kuvissa ”verkkarityyppisemmät” Letkis-housut, jotka bongasin Reiman Redin myymälästä.

Toinen lapsi valitsi (ministi yllätyksekseni) Ankles-kumisaappaat. Kaikista ihanista kengistä just kumisaappaat! Mutta tarkemmin ajateltuna ymmärrän.

Edellisen koon kumpparit olin nimittäin bongannut kierrätysryhmästä, ja vaikka niiden tummanpuhuva kukkakuvio oli äidin mielestä vallan hurmaava, ne eivät kyllä olleet tipantippaa yume. Niinpä ne sitten jäivätkin tosi vähälle käytölle.

”Nyt mä käytän kumisaappaitakin mielelläni, kun sain tällaiset, jotka on ihan mun omaa tyyliä!”, lapsi tiivisti saappaita sovittaessaan.

No niinpä.

Takin alla vilahtaa ihana lasten villatakki Mahin. Liivin alla puolestaan Minna Parikan suunnitteleman malliston Peace Full-Zip -verkkatakki.

Lisäksi välikausikenkinä meillä on aina ja ikuisesti (myös mulla itselläni) luottonkenkinä tietysti Reiman Patterit. Edelliset ovat vielä sopivat, joten ne eivät olleet tämän syksyn hankintalistalla.

Sopivuudesta puheen ollen: heh viime vuosina välikausien käytetyimmät pipot on olleet meillä sellaisia Reiman pipoja, joita lapset ovat käyttäneet tyyliin eskarista asti. Lämpimiä talvipipoja on kyllä hankittu uusia nyt kouluikäisenäkin, mutta jotenkin ohuemmissa neulospipoissa on jumahdettu niihin vanhoihin. Kun nehän venyy, haha.

No, hyvin ovat venyneetkin, mutta nyt lapset saivat valita ihan uudet. Tällaiset halusivat!

Pipot ovat Koholla ja Moomin Flinga. Aivan älyttömän söpöt!

…ja vielä yksi juttu, eli kuivat ja lämpimät sormet, kiitos!

Reiman vedenpitävät Pivo-välikausihanskat ovat olleet meillä nyt koululaisvuosina ne kaikkein suosituimmat välikauteen, ja ne eivät ole tainneet märkyyspettää kertaakaan. Niissä oli nyt ihanan yume värisävy grey pink.

Myös Tehden softshell-hanskat ovat tosi koululaisuskottavat ja kivan notkeat kaikenlaiseen puuhasteluun, ja niissä on kosketusnäyttöpinta peukalossa ja etusormessa. Ei tarvitse riisua hanskoja, kun soittaa kotiin! Tehden-hanskoissa on vettähylkivä kangas, mutta ei teipattuja saumoja – kun taas Pivo-hanskat voi työntää vaikka vesilätäkköön.

Molemmista on meillä tykätty. Mutta maku- ja käyttötottumusasia, että kumpi on omalle lapselle parempi!

Hattaraisunelmaisena siis kohti syyskelejä! Tylliä ja pörröpompulaa askarrellaan sitten itse lisää asusteiksi – netistä löytyy inspiraatiokuvia vaikka kuinka paljon!

Onko teillä koululaiset tai teini-ikää lähestyvät pohtineet jo omaa tyyliään? Ja hei onkos kenelläkään muulla just nyt yumea tai jopa yamia talossa – ja oletteko pysyneet mukana näissä tyyleissä vai auttamattomasti jälkikasvun tyylisuuntauksista jo tipahtaneet?

23

You Might Also Like

 • A
  5.9.2023 at 13:21

  Onpa kivan tyylikkäät vaatteet tytöillä! Tuota pileetakkia lapselle pohdin, mutta ei ollut just tuollaiselle tarvista kuitenkaan.

  Minä havahduin viikonloppuna siihen, että lapsi tarvitsee uusia vaatteita (välikausitakki mieluiten parkamallia ja vedenpitävä ja softshell-housut). Housut on helppo, Prismasta sama malli kuin aiemminkin mut kokoa isompana, mutta takki olikin hankala. Eka kohde oli Reima ja tässä kohtaa mun on pakko sanoa että petyin ihan sairaasti. Nimittäin kun rajaa kokoon 158cm ja välikauteen (juuh, 5.lk tyttölapseni on ihan melkein mun mittainen), oli valikoima ihan älyttömän suppea ja todella tylsä (joten vaikka lapsen ”gear” on nyt Reimaa koossa 152cm, on tulevat vaatteet muualta). Tietyllä tavalla hyvin ärsyttävä koko tämä 158cm, melkein mistään ei löydy teini-kokoa kunnon ulkovaatteissa ja naisten ulkovaatteet on pienissä kokonumeroissa kuitenkin naisten muodoilla (mitä esiteinillä ei oo). Onneksi sisävaatteisiin tms. tämä koko on mahtava kirppistelyyn, todella paljon löytyy teinivaatetta priimakunnossa koossa 32/34/XXS/XS. Mutta oikeasti olin kyllä aika yllättynyt, että Reima meidän ”petti” tässä hetkessä (mun mielestä aiemmin on ollut kivempia ulkovaatteita isoihin kokoihin asti). Mutta kengissä mennään Reimalla edelleen, Wetterin sijasta alesta tarttui Keveni-mallin popot.

  • krista
   5.9.2023 at 13:41

   Joo toi on kyllä ihana tuo pileetakki! Tavallisesti ollaan menty takkivalinnassa vedenpitävyys edellä, mutta nyt, kun on lisänä se viime kevään kuoritakki, pystyin perustelemaan itselle (ja koska lapsi halusi just ton, haha), että tän voi just sadesäällä yhdistää siihen kuoreen.

   No höh, kun ei löytynyt! Koivula ei toiminut? Katselin nimittäin sitä ensin (meillä on rakastettu pienemmässä koossa Vantti-takkeja, niitä meillä oli monessa kooossa – ja tää oli vähän sentyyppinen) tai sitten Jatkuu grey pinkinä oli kans meillä pohdinnassa. Meillä on noilla spekseillä ollut joskus Syddi-takit ja ne oli ihan loistavat, mutta harmi kyllä sitä on näköjään vaan mustana tällä hetkellä. Mutta toivottavasti löysitte jonkun toisen!

   Kevenit meillä on kans kerran ollut, mutta meidän Patter/Wetter-fanitus ei vaan helpota :D Taaperolla on nyt Passot, kierrätettynä saadut ja tosi hyvät pikkujalkaan!

   • A
    6.9.2023 at 11:42

    Syddi purple värissä ois kyllä hyvin voinut meille tulla, mutta valitettavasti ei oota isoissa koossa (mustassakin, pöh). Mutta ylipäänsä puuttuu valikoimasta sellaiset vähän tyttömäisemmät mallit (joissa on vyötärökiristystä tai leikkauksen avulla muotoilua ja vähän pidempää helmaa), näitä on aiemmin ollut ja nämä on siksi käteviä, että lapsi ei tykkää jos takki on liian ”teltta” ja toisaalta pidempi helma suojaa jalkojakin, jos (kun) ne ulkohousut on jätetty naulakkoon tai reppuun :D

    • krista
     6.9.2023 at 12:25

     Joo meilläkin oli just se Syddi deep purple -värissä kerran! Nyt jo siis pieneksi jäänyt, mutta kasvavalle taaperolle jemmattu, haha. Mäkin tykkään, että helman pitäisi vähintäänkin peittää peppu, niin on lämmittävämpi. Mustana siitä muuten vielä oli kuin olikin isompanakin (https://www.reima.com/fi-FI/products/reimatec-takki-syddi-1?colorId=9990), mutta se oli silleen hassusti, että se on tuolla kaupassa eri vaatteena kuin se, missä oli kaksi värivaihtoehtoa (ja joka on alessa). Mutta musta on toki… musta :)

 • isä
  5.9.2023 at 13:25

  hei
  käyttääkö sinun lapset vielä kellopuhelin olisi kiva kuulla kokemuksia siitä

  • krista
   5.9.2023 at 13:41

   Joo käyttää, ihan päivittäin! Voisinkin tehdä siitä joskus ihan oman postauksensa!

   • isä
    5.9.2023 at 13:48

    meidän lapset 7v ja 13 v molemmat käyttää vielä kellopuhelinta oli kesällä käytössä myös uidessa (=
    13v ei ole edes halunnut vielä puhelinta

 • Karina
  6.9.2023 at 10:06

  Oi kun ihania! Mulla on vähän Reimaa ikävä (lapsilla ei) kun lapset on jo 16 ja 13 ja 13veelle ei ole elämässä tärkeää olla lämmin ja kuiva :D Just kuivateltiin yhtiä lenkkareita kaksi päivää sen monsuunisateen jälkeen, oliko viime viikolla? :D
  16veen kanssa onneksi käytetään samaa kokoa sekä vaatteissa että kengissä, niin märkäkelillä kelpaa äidin ulkoiluvaatteet koululiikuntaan (vapaa-ajallahan ei enää ulkoilla lainkaan sadesäällä, heh). 13veelle on iskän kengät yhtä kokoa liian isot, mutta mietin että villasukan kanssa vois hätätapauksessa mennä gore texit jos niille tulee joku suoretki.
  Ihanalta kuulostaa teidän kawaii-tyylit! Meillä 16veellä on sellasia jättifarkkuja joissa lahkeet laahaa maata, mitä oli hiphoppareilla ysärillä, mutta oon saanut sen puhuttua käärimään lahkeita vähän kun on sadesää :D 13vee taas haluaa olla cool, mutta ei missään tapauksessa halua näyttää roadmanilta tai että vaatteissa on näkyviä merkkejä tai että niissä lukee mitään noloa :D

  • krista
   6.9.2023 at 10:22

   Joo hei ne leveälahkeiset farkut on kai nyt in; meillä toinen lapsi halusi sellaiset 70-lukuhenkiset (se on kai sitä ”cool girl” -tyyliä) ja mä kans ihmettelin niitä pitkiä lahkeita, että nehän kerää kaiken ravan :D Todettiin sitten, että toimii parhaiten kuivalla säällä ja ne farkut pidetään ulkohousuina eteisessä :D Kerran ne on ollut vasta koulussa; lapsi valitsee sitten kuitenkin mieluummin aina leggarit ja viileämmällä (kuten tänään) päälle nuo lilat housut. Toiset leveät ns. seuraavan koon farkut ostin kirppikseltä, mutta ne on kyllä niin leveät, että en tiedä, koska ne on meillä kenellekään sopivat. Vois mennä toinen lapsi toiseen ja toinen toiseen lahkeeseen :D No, ehkä ne istuu paremmin sitten, kun ovat sopivan kokoiset. Haha sitten on ehkä vaan pillifarkkumuoti takaisin :D Farkut ei muuten ole meillä koskaan oikein lyöneet läpi. Aina päädytään sellaiset ostamaan, mutta sitten jäävät kuitenkin tosi vähälle käytölle.

   Se on jännä, että jossain kohdassa teini-ikää tulee se värjöttely! Onkohan se vääjäämätön kaikille, vai voiko sitä välttää…? Saas nähdä :D Mä itse värjöttelin ihan siellä Kuusamon taajudellakin :D EI VOINUT LAITTAA PIPOA. Ihan hullua, onneksi nykyään ei taida olla sellaista pipokieltäytymistä vallalla vaan pipot näkyy teineilläkin.

   • Karina
    6.9.2023 at 11:02

    Itse asiassa tuo tytär ei ole koskaan pahemmin värjötellyt! Kun ei enää ulkohousut ja toppahousut kiinnostaneet, eikä housujen alle voinut missään tapauksessa laittaa pitkiksiä tai sukkahousuja, niin ostettiin pitkä talvitakki, eli polvipituinen. Se sama takki oli käytössä koko yläkoulun ajan ja on yhä ihan käyttökelpoinen, mutta voi olla että siirtyy mulle nyt ja lapsi (”lapsi” :D) haluaa jonkun trendikkäämmän – koluaa nyt uffeja ja reloveja sillä silmällä. Pipoa ei juurikaan käyttänyt koska sellaisen kanssa ei voi käyttää kuulokkeita (ei tykkää nappikuulokkeista) mutta siinä takissa on myös jättihuppu!
    Tuo 13vee puolestaan on JUST sellanen teini joka kulkee tuolla olkapäät korvissa kädet taskussa umpijäässä…. 170cm koossa lasten osastolta löysin vielä farkkuja joissa oli sellanen ohut fleece-vuori mutta aikuisille ei niitä enää tunnuta tekevän niin katotaan miten tuleva talvi värjötellään :D

    • krista
     6.9.2023 at 11:17

     Pitkät toppikset on kyllä niiii-iiin huippuja just tuohon! Meillä kans toinen meni yhden vuoden tosi pitkälle talveen koulussa kapeilla välikausihousuilla (Reiman Idea/Idole) ja pitkällä muhkealla takilla. Just se takki ois ollut kyllä niiii-iiiin ”yume”, näkyy pari vuotta sitten täällä: https://www.puutalobaby.fi/hiidenportti-sotkamo-lasten-kanssa/ Mutta niisk, se on jo liian pieni.

     Harmi, pojilla (jos tulkitsin oikein, että teidän 13v on poikaoletettu?) harmi kyllä tuollaista muhkean pitkän takin trendiä ei taida olla. Vai onko, enhän mä tiedä vaikka olisikin :D

     • Karina
      6.9.2023 at 22:38

      Joo pitkä takki ei just nyt ole sitä kuuminta hottia teinien keskuudessa :D Mun mielestä miehille kyllä tehdään pitkiä toppiksia, että eipä sitä tiedä jos vaikka joskus trendais!
      Tyttärellä oli kans noita Reiman pidempiä takkeja lapsena ja ne oli tosi hyviä! Ihana kyllä tuo karkkipinkki! Meillä oli valkonen (en suosittele) ja munakoiso. Sellasen vihjeen muuten voisin antaa, että peppumäkeen sellanen pitkä takki ei meillä soveltunut vaan siihen repesi reikä – olis pitänyt olla erikseen peppumäkitakki (kun toppahousuissa kuitenkin vahvike tätä tarkoitusta varten)… Se repes aika pahasti, mutta sain korjattua jollain paikkapalalla ja kelpas seuraavalle käyttäjälle onneksi, koska muuten oli ihan priimakunnossa.

     • krista
      7.9.2023 at 09:15

      Toi haaleanvaaleanpunainen muuten pysyi yllättävän puhtaana! Sitä siellä pari vuotta sitten joku epäili :) Ja joo, voi kuvitella, että pitkä takki sanoo helposti pulkkamäessä KRÄTS. Meillä on pulkkamäessä edelleen ihan haalarit, saa möyrytä mielin määrin :)

 • ISÄ
  7.9.2023 at 09:42

  hei
  mitkä Xplora teidän lapsilla on käytössä

  • krista
   7.9.2023 at 12:15

   Meillä on ne X5playt eli parin vuoden takainen malli