Liian vaarallinen (ja älyttömän hyvä) kukkakaali

Kukaan ei usko tätä (ööö paitsi ne, jotka on kuulleet tän aiemminkin), mutta mulle yksi maailmanparhaistaikinäruokalajeista on kukkakaali.

Kyllä, kukkakaali!

Mutta ei tosiaankaan mikä tahansa kukkakaali (peruskoulun kukkakaaligratiinitraumat 4-eva) vaan ihan yhden tietyn ravintolan ihan yksi tietty kukkakaali. Se ravintola on Fuengirolassa libanonilainen ravintola Mezzanotte, ja kukkakaali on meze-annoksissa kaikessa yksinkertaisuudessaan espanjaksi nimellä coliflor.

Vuosien varrella aina näinä kukkakaaliaikoina olen vihjaillut, pyytänyt, muistutellut ja anellut Joelia, että pliiiis voitko kokeilla sitä kotonakin. Mutta vastaus on ollut (tähän asti!) akselilla liian vaikeaa – liian vaarallista. Haha. Öljyssä uppopaistaminen ei varsinaisesti ole meidän kotikokin lemppareita.

Mutta tänä kukkakaalikautena sain kuin sainkin Joelin testaamaan.

Ja Joel nimesi reseptinkin: huonoimmillaankin ihan älyttömän hyvä kukkakaali.

Tai vaihtoehtoisesti vaarallisen hyvä kukkakaali, muista sammutuspeite.

Libanonilaistyyppinen uppopaistettu kukkakaali syntyy näin:

Ainekset:

 • 1 kukkakaali
 • 0,5l öljyä paistamiseen
 • 3 rkl sitruunamehua
 • 1 rkl tahinia
 • 1 tl suolaa
 • 0,5 tl korianterijauhetta

Tee näin:

Pilko kukkakaali sopiviksi paloiksi. Sekoita kastike: tahini, sitruunamehu, suola ja korianterijauhe.

Kuumenna pienehkössä kattilassa öljy n. 190-asteiseksi, kannattaa käyttää lämpömittaria. Uppopaista kukkakaali 4-5 erässä. Jokainen erä laitetaan yksittäin öljyyn ja nostetaan sieltä muutaman minuutin päästä, kun se on ruskistunut sopivasti. Valuta ylimääräinen öljy pois talouspaperilla ja laita kulhoon. Sivele kastiketta kukkakaaleille ja pyörittele niin, että se leviää.

Välihuomautus: Huomioi öljyssä uppopaistamisen turvallisuus, mm. sammutuspeite. Huomioi myös ennen paistamista, että öljyyn tipautettavan kukkakaalin pitää olla ihan kuivaa (eli ei esimerkiksi huuhtelusta märkää).

Testimaistele – jos haluat vielä kirpsakampaa kielituntumaa, lisää ihmeessä vielä pieni loraus sitruunamehua.

Valmis!

Tätä voisi siis syödä lisukkeena jonkun kanssa. Meillä kokeilut ovat päätyneet niin, että nämä on napsittu vauhdilla (kumpi ehtii syödä enemmän) suoraan kulhosta ennen kuin Joel on edes ehtinyt miettiä, että minkä kanssa näitä oikein syödään.

Eli kyseessä on vaikka sitten alkupala, haha.

Edessä keskellä täydellisellä tasolla paistunut yksilö.

Ruokalajin onnistumisprosentti ja lopputulos on vähän… hasardi harjoitusta vaativa.

Nimittäin jos kukkakaalia uppopaistaa vähän liian kuumassa, siihen tulee palaneen maku. Tai jos paistaa vähän liian matalassa lämpötilassa, ne jäävät öljyisiksi. Molemmat on ihan hyviä, mutta sit just ihan täydellisen huomaa kyllä sitten, kun sen maistaa.

Ja jos kotona (tai lähikaupassa) ei ole tahinia, tätä voi kokeilla myös ilman. Eli tällöin on mausteena vain tuo sitruunamehu, öljy ja korianterijauhe. Testattiin myös sillä tavalla, ja vaikka se ei ollut ihan samaa, niin aika hyvää kuitenkin!

Parin minuutin kuluttua kulho näytti tältä.

Joel haluaa kuitenkin huomauttaa, että tämän kotona tehdyn ruokalajin herkullisuus ei ole läheskään sitä samaa kuin siellä ravintolassa. Mutta erinomaisen hyvä korvike ainakin – siihen asti, että päästään taas sinne libanonilaiseen ravintolaan aidolla kamalla herkuttelemaan!

Jos testaatte, niin (älkää polttako itseänne) kertokaa, tykkäsittekö!

26

You Might Also Like

 • NupunTaimi
  7.9.2023 at 14:07

  Mun ehdoton lemppari (ja turvallinen :D) kukkakaaliresepti on tehdä mauste-jauheseos ja pyöritellä kukkakaaleja siinä. Sen jälkeen paistan ihan vaan uunissa. Sen lisäksi, että on turvallisempi on myös terveellisempi :) ja sitten joku ihana tahna niidenkin kanssa. Apua, nyt alkoi harmittaa etten äsken ostanut torilta kukkakaaliakin!

  • krista
   8.9.2023 at 13:34

   Kuulostaa hyvältä! Millaisia mausteita teillä on ollut seoksessa?

 • Selja
  7.9.2023 at 21:25

  Oijee, Tämä on varmasti herkullista.
  Tuli mieleen ravintola Namaskaarissa syömäni kukkakaalipakorat. Mausteisessa frityyritaikinassa pyöritellyt ja öljyssä kypsennetyt. 25 vuotta sitten noita söin ja vieläkin herahtaa vesi kielelle.

  • krista
   8.9.2023 at 13:35

   Joo – on, lupaan! Ja oi nam, kukkakaalipakorat on kyllä kans ihan herkkua! Mäkin oon syönyt noita just Namaskaarissa ja muuallakin, myös Intiassa! <3

 • Kata
  7.9.2023 at 22:44

  Iltalehdessä oli pari viikkoa sitten ”helpon kukkakaalicurryn” tms. nimellä ruokaohje, tuli älyttömän hyvää! Siis niin hyvää, että päihittää monen ravintolan kasvisruoat. En ole edes kukkakaalin ylin ystävä, mutta pitäähän näihin satotalkoisiin osallistua.

 • Anna Saarimaa
  10.9.2023 at 20:10

  Kukkakaali <3
  Mutta korianteri on sellainen, että paljon kamalampaa asiaa en ole tainnut elämässäni maistaa. Samaa tasoa sen kanssa kun huuhtelin juomapulloa ja se jäi "vähän" kesken ja tein mehun pulloon, joka oli puolillaan fairyvettä ja pokkana hörppäsin siitä oikein ison suullisen xD
  Voisi kyllä tehdä kukkakaaliwingsejä taas joskus. Lapset tykkää kukkakaalista kyllä enemmän raakana. Minulle se taas maistuu paremmin kypsänä. Eli kullekin laitetaan tavallaan :)