Äiti-suomi -sanakirja aloittelijoille

Tässä viimeisen 1,5 vuoden aikana on tullut opittua paitsi uusia äitiystaitoja myös kokonainen uusi kieli. Iso-fix, heittoaisa, tassuhoito ja suihkutissi. Jea.

Ohessa siis äiti-suomi-äiti -sanakirja aloittelijoille, olkaa hyvät!

B

Bilirubiini: ”Ensin ne sanoo, että meidän vauva on sininen. Ja kohta ne jo huolehtii, että nyt se on keltainen. Eikö mikään niille kelpaa..?” Eli jos vastasyntyneen maksa ei vielä hoitele hommiaan kunnolla, se saattaa näkyä ihon keltaisuutena ja tarkoittaa sitä, että bilirubiinia pikkukropassa on liikaa. Hoidetaan sinivalohoidolla.

Bloggaaminen: Pitää äidin järjissään. Pitäisi ottaa jo perhevalmennusohjelmaan, sanon minä.

Bugaboo: Trendivaun… vauvanlogistiikkalaitokset erityisesti kaupunkiolosuhteisiin.

 

C

Cuplaton: Auttaa (jos auttaa?) vauvan vatsavaivoihin puolittamalla ilmakuplat. Eli jos vauvan vatsassa oli ennen 10 isoa ilmakuplaa, nyt siellä onkin 20 pientä. Purrp. (saman tekee (jos tekee?) myös Disflatyl)

D

Doula: Synnytykseen mukaan tuleva ulkopuolinen tyyppi, joka ihan pelkkää ihanuuttaan tulee synnytystukihenkilöksi ja äidille kauratyynyä lämmittelemään.

E

Epiduraali: Synnytyksessä. Se, mitä haluat.

Episiotomia: Synnytyksessä. Se, mitä et halua.

 

 

H

Haikaranpesä: Kätilöopiston synnytyskeidas, joka tarjoaa uima-altaat, synnytysjakkarat ja kaikki uusimmat synnytysniksit niille onnekkaille, jotka sinne sattuvat pääsemään. (ei keskoslasten äideille, niisk) Myös epiduraalin. Ponnistamaan joudut kuitenkin itse.

Muuttumassa enemmän tavisosastoksi Naistenklinikan remontin vuoksi. Mutta hei – ne muutkin synnytyshuoneet on ihan hyviä, ei hätää. Mekin synnytettiin ihan tavishuoneessa.

Heittoaisa: Vaunuissa. Naks, vauva matkustaa pää edellä. Naks, vauva matkustaa jalat edellä. Vaihda suuntaa vauhdissa. Naks.

Hoitolaukku: Mystinen äitiystarvike, jonka tarkoitus ei ole vielä näin vuoden jälkeenkään minulle selvinnyt. Miksi pitää olla ruma erityislaukku, eikö tavallinen nätti laukku kelpaa? Hoitolaukkuun sijoitetaan varavaipat, harsot ja vaihtovaatteet – niitä roudataan mukana 24-7 paitsi silloin, kun se selkäkakkavahinko just sattuu tulemaan.

Hoitolisä: Kodinhoidontuen Eiku: Kotihoidontuen (hyvä! koska mä en ainakaan ole varsinaisesti tätä kotia hoitanut, vaikka olen hoitolisää saanutkin) osanen, joka on riippuvainen vanhempien tuloista. Jos äippä päättää tehdä töitä hoitovapaalla, Kela useimmiten nappaisee tämän osuuden kodinhoidon lisästä pois.

Hoitovapaa: Se köyhäilyaika äitiysvapaan ja vanhempainvapaan jälkeen. ”Palkaksi” tulee muutaman satasen kotihoidon tuki ja mahdollisuus olla kotona muksua hoitamassa jopa 3-vuotiaaksi asti. Jos talous kestää. Voi olla joko isän tai äidin pitämää, ja myös osa-aikaisesti.

 

I

-ilu: Lisää tämä loppupääte minkä tanhansa sanan perään, niin saat aikaiseksi äitiyskoulukunnan. Vrt. kestovaippailu, pottailu. (tästä kirjoitti jo honeychile/Kotirouva Kanadassa)

Imetysrintsikat: ”Luukut auki!” Näitä Madonnakin käytti Suomen-keikallaan.

Imetyspaita: Paita, johon on kikkailtu tavalla tai toisella maaginen aukko rintojen kohdalle. Eroaa tavallisesta paidasta myös viisinkertaisella hinnallaan.

Imetystyyny: Banaanin muotoinen tyyny, ilmeisesti lähes poikkeuksetta rumakuosisella kankaalla. Laitetaan imettäjän vyötärön ympärille, ja vauva voi siinä sitten mukavasti ja tukevasti pötkötellä oikeassa imetysasennossa.

Iso-fix: Sellainen telakaksi kutsuttu möhkäle, johon turvaistuin kiinnitetään, ja joka maksaa yhtä paljon kuin se istuin ja jota ilmankin mun kokemusten mukaan pärjää. Eee ööö äää eipä olekaan, vaan Iso-fix on se juttu autossa, johon se telakka tulee. Öööö.

 

K

Kantoliina: 6 metriä kangasta, jota toiset osaa käyttää vauvan kantamiseen ja toiset ei.

Kantoreppu: (vrt. rintareppu ja roikotin) Kantotsydeemin ergonomisempi vaihtoehto, merkkeinä ainakin Manduca, Ergo, Tula ja uutena tulokkaana Stokke. Ai ja joku Patapum? (hops äsken nää oli väärin päin, nyt virhe korjattu – ehkä? :) Kiitos korjauksesta!)

Kestovaippailu: Ekologista paskapyykkiä.

Kiinteät: Vauvan ruokaa viimeistään 6 kk eteenpäin maidon rinnalla. Sosemössöä, ei oikeasti kiinteää. Vaikuttaa kakan koostumukseen tehden siitäkin… no, kiinteää.

Kiintymysvanhemmuus: Alunperin amerikkalainen suuntaus 60-70-luvuilta piti rivien väleissä mukanaan ajatuksen, että muut lapset ovatkin sitten epäterveesti ”ei-kiintyneitä” huijuijui. Suomeen kiintymysvanhemmuus on tullut maltillisemmassa muodossa. Pitää sisällään ihan järkeviä asioita ja ”teorian” vanhemmille, jotka haluavat lukea teorian niistäkin asioista, jotka voi hyvin ratkaista myös fiilispohjalta. (ks. myös perhepeti, sormiruokailu, kantoliina, vessahätäviestintä)

Kina: Mä oisin itse asiassa sanonut, että se on sitä ekakakkaa. Mutta heitinpä Googleen. Onkin kuulemma jotain töhkää vastasyntyneen iholla. Jaahas.

Kotihoidon tuki: (ks. hoitovapaa) Se muutama satanen, minkä saat hoitaessasi lasta kotona äitiys- ja vanhempainvapaan jälkeen, aina kolmivuotiaaksi asti. Jotkut kaupungit maksavat armeliaasti myös kaupunki-lisää – kiitos, Helsinki (esim.).

 

L

Liivinsuojukset: Joko kertsi tai kestolärpäkkeet, jotka tungetaan imetysrintsikoihin, jotta koko paita ei lainehtisi aina, kun sadan metrin sisällä joku vauva ynähtää.

Limatulppa: Ennen synnytystä tuleva joku. Jäi allekirjoittaneelta sattuneista syistä huomaamatta.

 

M

Maitotilaus: Ei Valiolta vaan kotimeijeriltä. Tyyppi muuttuu yhtä äkkiä (ks. vaihe) ihan järjettömäksi tissitakiaiseksi, koska haluaa lisää maitoa huomiseksi. Jos on vaikka tulossa kipeäksi tai tarvitsee muuten vaan lisää maitoa.

Manduca: Rintareppumerkki, jonka nimeen monet ovat valmiita vannomaan.

Masutuubi: Rinkulaksi ommeltu trikookaistale, joka näppärästi peittää raskausmahan ja myöhemmin sen ex-raskausmahan imetystilanteissa. Voit itse valita, maksatko 30 euroa ”oikeasta” masutuubista vai kipaisetko H&M:ltä trikoomekon/topin neljällä eurolla.

Me & I: Trendikkäitä, värikkäitä ja kalliita lastenvaatteita Tupperware-kutsujen henkeen.

 

O

Osittaisimetys: Tissiä ja pulloa. Ei joko tai vaan sekä että.  Mutta usein rankkaa kuulemma.

 

P

Perhepeti: No pitäähän nyt sillekin asialle nyt oma termi olla, kun lapsi nukkuu äidin ja isin vieressä. Kun onhan se niin outo juttu, että sitä on tehty vasta… ….öööh no ehkä jostain esi-ihmisestä asti.

Perhevalmennus: Neuvolakuvioihin kuuluvat ”ryhmätapaamiset” muiden tulevien vauvaperheläisten kanssa. Meidän tapauksessa hyvästä potentiaalista huolimatta monta tuntia täysin joutavaa jorinaa. Sisältää joissain paikoissa myös tapaamisia synnytyksen jälkeen – silloin pääsee vakoilemaan, minkä näköisiä pötkylöitä muille vanhemmille on syntynyt, mikä oli tietysti valmennuksen sitä kaikkein parasta antia.

 

R

Rintakumi: Kumilärpäke, jolla voi (kai?) lievittää imetyksen kipua tai (kai?) lievittää ”suihkutissisyyttä” (ks. suihkutissi). Kuulemma hyvä, ei henkilökohtaista kokemusta.

Rintapumppu: Käsin tai sähköllä. Ajattele vesiputousta tai valuvaa vesihanaa.

Rintaraivari: Gräääääääh. Sitäkin enemmän henkilökohtaista kokemusta tästä. Vauva kiljuu suoraa huutoa tissille ja äiti kokeilee uutta imetysasentoa päällään seisten. Meidän tapauksessa loppuivat maagisesti kiinteiden aloituksen myötä.

Rintareppu: (ks. roikotin) Näppärä vehje muksun kantamiseen, joskin sen avulla ilmeisesti voi pilata lapsensa elämän ja tulevaisuuden. Vaihda ”rinta” sanan tilalle ”kanto”, niin johan alkaa lapsen lonkat kiittää. Ja keskustelupalstat.

Roikotin: (ks. rintareppu) Kantoversio, jossa vauvan lonkat roikkuvat ja elämä tuhoutuu (mikäli nettikeskusteluihin on uskominen).

Ruskovilla: Suosittuja villaisia tai silkkivillaisia vaatteita. Klassikko on se jokavauvan Ruskovillan silkkimyssy, jota Steiner-opeilla kutsuttiin kai ”fiksuusmyssyksi” joskus hamalla 70-luvulla.

Rv: Raskausviikko, joita raskauteen kuuluu noin 40. Jos kuuluu. Mystiseksi viikkojen laskut tekee se, että viikkoja ei lasketa hedelmöityksestä vaan edellisistä kuukautisista. Voit siis tälläkin hetkellä olla vaikkapa raskausviikolla 1+3, vaikka et olisi vielä edes pannut tulevan isin kanssa.

 

S

Selkäkakka: Tiedät sen, kun näet sen. Kakkaa kaikkialla.

Sophie-kirahvi: Ihan nätti klassikkolelu, joka oikeasti on ihan tavallinen lelu.

Sormiruokailu: Minityyppi syö itse. Eli sottaa avocadot naamansa, työntää banaaninpalan kurkuunsa ja oksentaa kaiken päällensä.

Suihkutissi: Jepjep, tällekin on nimitys. Joo se maito voi siis lentää siellä tissistä paineella metrikaupalla. Esimerkiksi ravintolassa naapuripöyään asti.

 

T

Tassuhoito:Sili-sili älä huuda et saa tissiä/et pääse viereen nukkumaan”. Mä nii-iiin en oo oikea ihminen kuvailemaan tätä. Kuuluu unikouluteoriaan ja toimii kai sitten joillekin onnellisille.

Telakka: No tää on nyt se möhkäle, josta Iso-fix-kohdassa kirjoitin. Eli öö autossa on se iso-fix ja siihen kiinnitetäään telakka ja siihen kiinnitetään se turvakaukalo. Ööö.

Turvakaukalo: Turvaistuin tyypille, joka ei vielä istu.

Täysimetys: Pelkkää tissimaitoa.

 

U

Unikoulu: GRAAAAAH. Mä en sano tähän mitään.

 

V

Vanhempainvapaa: Kelan sponsoroima vauvanhoitovapaa, jonka voi käyttä joko äiti tai isi.

Vessahätäviestintä: ”Piiiiisu-pisu-pisu-pisu-pisuuu!” Kyllä, se voi oppia pissaamaan pottaan myös alle 1-vuotiaana.

 

Ä

Äitiysfarkut: Pitkä paita peittää sen, mikä vyötärön kohdalle piiloutuu… Miksi se trikookaistaleosa muuten aina on sininen?

Äitiys-mikävaan: Lisää automaattisesti ostettavan tuotteen hintaan 50 euroa. Pätee myös tilanteessa: koira-mikävaan.

 

 

 

PS. Sanakirjaa on täytetty pitkän ajan kuluessa, joten laatija (minä) on todennäköisesti muuttanut jo mieltään kaikissa mielipideasioissa. Ja vähän muissakin. Sori.

Mitä termejä listasta puuttuu? Tai haluatko antaa jollekin  yllä olevalle termille aivan erilaisen määritelmän?

Antaa tulla  – täydennetään sanakirjaa yhdessä!

 

PSS. Ai niin ja hei hauskaa vappua! Nythän taitaa olla sellainenkin.

1

You Might Also Like

 • Tommi K
  30.4.2013 at 13:52

  Kantoreppu ja rintareppu meni väärin päin. Kantoreppu on se ihana ja ergonominen ja rintareppu se helvetistä peräisin oleva roikotin.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 13:54

  kantoreppu jee, rintareppu (babybjörnit tms) buu. kaikki kanto-alkuiset on aina hyviä. :)

 • Mari T. (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 13:55

  Voi taivas mikä kirjoitus! =)
  Vähän vaarallista lukea tätä töissä, jossa käy asiakkaita. Saattaa aiheuttaa hallitsemattomia naurunpurskahduksia ;)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 13:55

  ai tommi olikin nopeampi, no mutta selväksi ehkä tuli :D

 • Kristaliina
  30.4.2013 at 13:55

  Hehee, että näin hyvää asiantuntemusta :D Vaihdan!

  Ja joo: tää on myös isi-suomi -sanakirja. Mulla oli otsikossa ensin vanhempi-suomi, mutta se kuulosti  kököltä :)

 • Liisa
  30.4.2013 at 14:03

  Mulle oli ennen synnytystä arvoitus käsite ”maitotilaus”. Siis se, kun 0-6 kk ikäinen lapsi on välillä rinnalla puolen tunnin välein ”tilaamassa maitoa” eli kasvattamassa maidontuotantoa vastaamaan energiantarvetta.

  Korjaisin myös nyanssin: yhdessä kohdassa puhutaan ”kodinhoidontuesta”. Jatkossa sana olikin ihan oikein eli ”kotihoidontuki”.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 14:04

  Valitettavasti Haikaranpesä on suljettu/sulkemassa ovensa Naistenklinikan remontin vuoksi. Joten ei hehkuteta sen ihanuutta meille joille synnytys vasta hitaasti mutta varmasti lähestyy :D
  T:12 vkoa laskettuun aikaan

 • Iksu
  30.4.2013 at 14:06

  Iso-fix ei ole sama kuin telakka, vaan iso-fix on se joku osanen, joka on autonpenkin välissä, johon se telakka-möhkäle tulee kiinni. (Tarpeeksi epäselvästi?) Meillä esim. ei ole isofixiä meidän autossa, mutta oli turvakaukalon telakka. Se telakka helpotti oikeasti tosi paljon – naks, ja baby on turvallisesti kyydissä, ilman vöiden kanssa sähläämistä ja kurkottelua. Ps. inhoan sanaa perhepeti. Miksei voi vaan sanoa että lapsi nukkuu vieressä?

 • Jenn-
  30.4.2013 at 14:19

  Aiheen vierestä, mutta oon Iksun kanssa kyllä samaa mieltä tosta telakasta. Eihän sitä välttämättä tarvitse ja saa voihan sen kaukalon siihen vöilläkin köyttää, mutta mun mielestä joka sentin arvoinen!

 • S ja J 10kk (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 14:23

  Miten teillä muuten nukkuminen päättyi? Vieläkö imetät öisin? Meillä homma piti, sitä en tiiä, onko nuo yöt nyt sitten sen kummempia, mutta enpä ainakaan enää imetä öisin.

 • S ja J 10kk (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 14:24

  Niin ja perhepedissä ollaan.

 • Liisa
  30.4.2013 at 14:26

  Ai niin, tuosta iso-fixistä minunkin piti vielä nipottaa mutta Iksu ehti ensin. :) Asia on henk.koht. pian ajankohtainen, koska Ilo alkaa pikkuhiljaa kasvaa ulos turvakaukalosta ja edessä on turvaistuimen hankinta. Koska autossamme on Iso-fixit, kiikarissa on istuin, jonka saa kiinnitetyksi niihin. (Ja itse olen sitä mieltä, että ilman kaukalotelakkaa EI PÄRJÄÄ jos pääsee maistamaan helppoa naks-elämää telakan kanssa!) :D

 • Mindeka
  30.4.2013 at 14:34

  Puuttuu ainakin rintapumppu, imetyssuojat, jääside, Lansinoh- voide ja Disflatyl tai Cuplaton ;)

  Rintakumeille hurraan koko loppuelämäni ajan! Ihan sen verran hyödylliset oli, ettei tarvinnut itkeä ja pelätä, kun otti oman vastasyntyneen vauvansa syliin, että  lenttäkö veri ja pystyykö imettämään itkemättä tällä kertaa.

 • Kristaliina
  30.4.2013 at 14:47

  Lisäillään & korjaillaan – menikö suunnilleen oikein? :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 14:48

  Juu, Iso-fix on tosiaan uudemmissa autoissa oleva kiinnike (taitaa olla jo pakollisena uusissa autoissa), johon saa sellaisen turvaistuimen tai telakan kiinni, joissa on Iso-fixiin sopiva kiinnitys. (Tää on tosiaan hankala selittää! :D)
  Iso-fix -kiinnikkeet löytyvät takapenkiltä ja ovat turvallisemmat, kuin vyökiinnitys. Tämän ovat huomanneet tieysti turvaistuinvalmistajat, koska yllätys, yllätys, iso-fix-kiinnitteiset turvaistuimet ovat kalliimpia…! :D

  Hauskaa vappua Puutalobabylandiaan :)

 • Vierailija H (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 14:56

  Ihana lista!
  Tekisin yhden lisäyksen: Ruskovillan silkkimyssy lienee tuttu käsite monessa vauvaperheessä. Ihana pehmoinen, lämmin muttei hiostava myssy vauvalle. Ja lisäksi vauva näyttää söpöltä siinä myssyssä (todella tärkeä hankinta-argumentti…) :). Tän ei ole tarkoitus olla mainos, vaan ihan vaan tosi-tosi tyytyväisen myssynomistajan maininta.

  Niin ja mä komppaan kanssa kaukalotelakan ihanuutta, varsinkin jos autoilee paljon.

 • (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 15:00

  Korjaan: haikaranpesä ei sulje oviaan, Haikaranpesä vain ei enää ole hp, vaan ihan tavallinen synnytysosasto. Synnytysosaston puolella olleet perhehuoneet on remontoitu synnytyssaleiksi. Toisaalta, sama ihana henkilökunta ja samat ihanat varusteet ja tavat siellä on. Kriteerit vain ovat poistuneet, ja tilaa on useammille synnyttäjille ;) Nimellisesti edelleen Haikaranpesä, mutta tosiaan valmennukset je tapaamiset ovat loppuneet, ja perhehuoneiden määrä vähentynyt, Naisteklinikan remontin myötä.

 • LauraEm.
  30.4.2013 at 15:01

  Ounou, mä jo innostuin että onks meilläkin se maaginen iso-fix, kun vauva matkaa autossa telakkaan naksautettavassa kaukalossa. Mut näköjään the fix onkin joku vielä spesifimpi juttu ja jää omalla kohdalla edelleen hämärän peittoon :D

 • Kristaliina
  30.4.2013 at 15:06

  LauraEm: On teillä varmaan se iso-fix! :D …eli jos se tarkoittaa niitä autoissa pelkkien raossa olevia metallisia rinkuloita, joihin se telakka on kiinnitetty :) Eli hei meilläkin on se, jea! (vaikka meillä ei ole sitä telakkaa)

  Joo, silkkimyssy on olennainen – meilläkin on niitä peräti kolmin kappalein :) Lisään, ja muokkaan vielä kerran tuota Haikaranpesää :)

  Hei ja Mindeka tarkoititko imetyssuojalla noita liivinsuojia vai jotain ihan muuta..? Jääside? Lansinoh? Mä en selvästikään ole vielä kovinkaan pitkällä tässä kielioppimäärässä :D

 • Mindeka
  30.4.2013 at 15:09

  Voishan sinne lisätä vielä POPin ja AIO -vaipatkin, napatynkää unohtamatta!

 • 1 2 3