Äiti-suomi -sanakirja aloittelijoille

Tässä viimeisen 1,5 vuoden aikana on tullut opittua paitsi uusia äitiystaitoja myös kokonainen uusi kieli. Iso-fix, heittoaisa, tassuhoito ja suihkutissi. Jea.

Ohessa siis äiti-suomi-äiti -sanakirja aloittelijoille, olkaa hyvät!

B

Bilirubiini: ”Ensin ne sanoo, että meidän vauva on sininen. Ja kohta ne jo huolehtii, että nyt se on keltainen. Eikö mikään niille kelpaa..?” Eli jos vastasyntyneen maksa ei vielä hoitele hommiaan kunnolla, se saattaa näkyä ihon keltaisuutena ja tarkoittaa sitä, että bilirubiinia pikkukropassa on liikaa. Hoidetaan sinivalohoidolla.

Bloggaaminen: Pitää äidin järjissään. Pitäisi ottaa jo perhevalmennusohjelmaan, sanon minä.

Bugaboo: Trendivaun… vauvanlogistiikkalaitokset erityisesti kaupunkiolosuhteisiin.

 

C

Cuplaton: Auttaa (jos auttaa?) vauvan vatsavaivoihin puolittamalla ilmakuplat. Eli jos vauvan vatsassa oli ennen 10 isoa ilmakuplaa, nyt siellä onkin 20 pientä. Purrp. (saman tekee (jos tekee?) myös Disflatyl)

D

Doula: Synnytykseen mukaan tuleva ulkopuolinen tyyppi, joka ihan pelkkää ihanuuttaan tulee synnytystukihenkilöksi ja äidille kauratyynyä lämmittelemään.

E

Epiduraali: Synnytyksessä. Se, mitä haluat.

Episiotomia: Synnytyksessä. Se, mitä et halua.

 

 

H

Haikaranpesä: Kätilöopiston synnytyskeidas, joka tarjoaa uima-altaat, synnytysjakkarat ja kaikki uusimmat synnytysniksit niille onnekkaille, jotka sinne sattuvat pääsemään. (ei keskoslasten äideille, niisk) Myös epiduraalin. Ponnistamaan joudut kuitenkin itse.

Muuttumassa enemmän tavisosastoksi Naistenklinikan remontin vuoksi. Mutta hei – ne muutkin synnytyshuoneet on ihan hyviä, ei hätää. Mekin synnytettiin ihan tavishuoneessa.

Heittoaisa: Vaunuissa. Naks, vauva matkustaa pää edellä. Naks, vauva matkustaa jalat edellä. Vaihda suuntaa vauhdissa. Naks.

Hoitolaukku: Mystinen äitiystarvike, jonka tarkoitus ei ole vielä näin vuoden jälkeenkään minulle selvinnyt. Miksi pitää olla ruma erityislaukku, eikö tavallinen nätti laukku kelpaa? Hoitolaukkuun sijoitetaan varavaipat, harsot ja vaihtovaatteet – niitä roudataan mukana 24-7 paitsi silloin, kun se selkäkakkavahinko just sattuu tulemaan.

Hoitolisä: Kodinhoidontuen Eiku: Kotihoidontuen (hyvä! koska mä en ainakaan ole varsinaisesti tätä kotia hoitanut, vaikka olen hoitolisää saanutkin) osanen, joka on riippuvainen vanhempien tuloista. Jos äippä päättää tehdä töitä hoitovapaalla, Kela useimmiten nappaisee tämän osuuden kodinhoidon lisästä pois.

Hoitovapaa: Se köyhäilyaika äitiysvapaan ja vanhempainvapaan jälkeen. ”Palkaksi” tulee muutaman satasen kotihoidon tuki ja mahdollisuus olla kotona muksua hoitamassa jopa 3-vuotiaaksi asti. Jos talous kestää. Voi olla joko isän tai äidin pitämää, ja myös osa-aikaisesti.

 

I

-ilu: Lisää tämä loppupääte minkä tanhansa sanan perään, niin saat aikaiseksi äitiyskoulukunnan. Vrt. kestovaippailu, pottailu. (tästä kirjoitti jo honeychile/Kotirouva Kanadassa)

Imetysrintsikat: ”Luukut auki!” Näitä Madonnakin käytti Suomen-keikallaan.

Imetyspaita: Paita, johon on kikkailtu tavalla tai toisella maaginen aukko rintojen kohdalle. Eroaa tavallisesta paidasta myös viisinkertaisella hinnallaan.

Imetystyyny: Banaanin muotoinen tyyny, ilmeisesti lähes poikkeuksetta rumakuosisella kankaalla. Laitetaan imettäjän vyötärön ympärille, ja vauva voi siinä sitten mukavasti ja tukevasti pötkötellä oikeassa imetysasennossa.

Iso-fix: Sellainen telakaksi kutsuttu möhkäle, johon turvaistuin kiinnitetään, ja joka maksaa yhtä paljon kuin se istuin ja jota ilmankin mun kokemusten mukaan pärjää. Eee ööö äää eipä olekaan, vaan Iso-fix on se juttu autossa, johon se telakka tulee. Öööö.

 

K

Kantoliina: 6 metriä kangasta, jota toiset osaa käyttää vauvan kantamiseen ja toiset ei.

Kantoreppu: (vrt. rintareppu ja roikotin) Kantotsydeemin ergonomisempi vaihtoehto, merkkeinä ainakin Manduca, Ergo, Tula ja uutena tulokkaana Stokke. Ai ja joku Patapum? (hops äsken nää oli väärin päin, nyt virhe korjattu – ehkä? :) Kiitos korjauksesta!)

Kestovaippailu: Ekologista paskapyykkiä.

Kiinteät: Vauvan ruokaa viimeistään 6 kk eteenpäin maidon rinnalla. Sosemössöä, ei oikeasti kiinteää. Vaikuttaa kakan koostumukseen tehden siitäkin… no, kiinteää.

Kiintymysvanhemmuus: Alunperin amerikkalainen suuntaus 60-70-luvuilta piti rivien väleissä mukanaan ajatuksen, että muut lapset ovatkin sitten epäterveesti ”ei-kiintyneitä” huijuijui. Suomeen kiintymysvanhemmuus on tullut maltillisemmassa muodossa. Pitää sisällään ihan järkeviä asioita ja ”teorian” vanhemmille, jotka haluavat lukea teorian niistäkin asioista, jotka voi hyvin ratkaista myös fiilispohjalta. (ks. myös perhepeti, sormiruokailu, kantoliina, vessahätäviestintä)

Kina: Mä oisin itse asiassa sanonut, että se on sitä ekakakkaa. Mutta heitinpä Googleen. Onkin kuulemma jotain töhkää vastasyntyneen iholla. Jaahas.

Kotihoidon tuki: (ks. hoitovapaa) Se muutama satanen, minkä saat hoitaessasi lasta kotona äitiys- ja vanhempainvapaan jälkeen, aina kolmivuotiaaksi asti. Jotkut kaupungit maksavat armeliaasti myös kaupunki-lisää – kiitos, Helsinki (esim.).

 

L

Liivinsuojukset: Joko kertsi tai kestolärpäkkeet, jotka tungetaan imetysrintsikoihin, jotta koko paita ei lainehtisi aina, kun sadan metrin sisällä joku vauva ynähtää.

Limatulppa: Ennen synnytystä tuleva joku. Jäi allekirjoittaneelta sattuneista syistä huomaamatta.

 

M

Maitotilaus: Ei Valiolta vaan kotimeijeriltä. Tyyppi muuttuu yhtä äkkiä (ks. vaihe) ihan järjettömäksi tissitakiaiseksi, koska haluaa lisää maitoa huomiseksi. Jos on vaikka tulossa kipeäksi tai tarvitsee muuten vaan lisää maitoa.

Manduca: Rintareppumerkki, jonka nimeen monet ovat valmiita vannomaan.

Masutuubi: Rinkulaksi ommeltu trikookaistale, joka näppärästi peittää raskausmahan ja myöhemmin sen ex-raskausmahan imetystilanteissa. Voit itse valita, maksatko 30 euroa ”oikeasta” masutuubista vai kipaisetko H&M:ltä trikoomekon/topin neljällä eurolla.

Me & I: Trendikkäitä, värikkäitä ja kalliita lastenvaatteita Tupperware-kutsujen henkeen.

 

O

Osittaisimetys: Tissiä ja pulloa. Ei joko tai vaan sekä että.  Mutta usein rankkaa kuulemma.

 

P

Perhepeti: No pitäähän nyt sillekin asialle nyt oma termi olla, kun lapsi nukkuu äidin ja isin vieressä. Kun onhan se niin outo juttu, että sitä on tehty vasta… ….öööh no ehkä jostain esi-ihmisestä asti.

Perhevalmennus: Neuvolakuvioihin kuuluvat ”ryhmätapaamiset” muiden tulevien vauvaperheläisten kanssa. Meidän tapauksessa hyvästä potentiaalista huolimatta monta tuntia täysin joutavaa jorinaa. Sisältää joissain paikoissa myös tapaamisia synnytyksen jälkeen – silloin pääsee vakoilemaan, minkä näköisiä pötkylöitä muille vanhemmille on syntynyt, mikä oli tietysti valmennuksen sitä kaikkein parasta antia.

 

R

Rintakumi: Kumilärpäke, jolla voi (kai?) lievittää imetyksen kipua tai (kai?) lievittää ”suihkutissisyyttä” (ks. suihkutissi). Kuulemma hyvä, ei henkilökohtaista kokemusta.

Rintapumppu: Käsin tai sähköllä. Ajattele vesiputousta tai valuvaa vesihanaa.

Rintaraivari: Gräääääääh. Sitäkin enemmän henkilökohtaista kokemusta tästä. Vauva kiljuu suoraa huutoa tissille ja äiti kokeilee uutta imetysasentoa päällään seisten. Meidän tapauksessa loppuivat maagisesti kiinteiden aloituksen myötä.

Rintareppu: (ks. roikotin) Näppärä vehje muksun kantamiseen, joskin sen avulla ilmeisesti voi pilata lapsensa elämän ja tulevaisuuden. Vaihda ”rinta” sanan tilalle ”kanto”, niin johan alkaa lapsen lonkat kiittää. Ja keskustelupalstat.

Roikotin: (ks. rintareppu) Kantoversio, jossa vauvan lonkat roikkuvat ja elämä tuhoutuu (mikäli nettikeskusteluihin on uskominen).

Ruskovilla: Suosittuja villaisia tai silkkivillaisia vaatteita. Klassikko on se jokavauvan Ruskovillan silkkimyssy, jota Steiner-opeilla kutsuttiin kai ”fiksuusmyssyksi” joskus hamalla 70-luvulla.

Rv: Raskausviikko, joita raskauteen kuuluu noin 40. Jos kuuluu. Mystiseksi viikkojen laskut tekee se, että viikkoja ei lasketa hedelmöityksestä vaan edellisistä kuukautisista. Voit siis tälläkin hetkellä olla vaikkapa raskausviikolla 1+3, vaikka et olisi vielä edes pannut tulevan isin kanssa.

 

S

Selkäkakka: Tiedät sen, kun näet sen. Kakkaa kaikkialla.

Sophie-kirahvi: Ihan nätti klassikkolelu, joka oikeasti on ihan tavallinen lelu.

Sormiruokailu: Minityyppi syö itse. Eli sottaa avocadot naamansa, työntää banaaninpalan kurkuunsa ja oksentaa kaiken päällensä.

Suihkutissi: Jepjep, tällekin on nimitys. Joo se maito voi siis lentää siellä tissistä paineella metrikaupalla. Esimerkiksi ravintolassa naapuripöyään asti.

 

T

Tassuhoito:Sili-sili älä huuda et saa tissiä/et pääse viereen nukkumaan”. Mä nii-iiin en oo oikea ihminen kuvailemaan tätä. Kuuluu unikouluteoriaan ja toimii kai sitten joillekin onnellisille.

Telakka: No tää on nyt se möhkäle, josta Iso-fix-kohdassa kirjoitin. Eli öö autossa on se iso-fix ja siihen kiinnitetäään telakka ja siihen kiinnitetään se turvakaukalo. Ööö.

Turvakaukalo: Turvaistuin tyypille, joka ei vielä istu.

Täysimetys: Pelkkää tissimaitoa.

 

U

Unikoulu: GRAAAAAH. Mä en sano tähän mitään.

 

V

Vanhempainvapaa: Kelan sponsoroima vauvanhoitovapaa, jonka voi käyttä joko äiti tai isi.

Vessahätäviestintä: ”Piiiiisu-pisu-pisu-pisu-pisuuu!” Kyllä, se voi oppia pissaamaan pottaan myös alle 1-vuotiaana.

 

Ä

Äitiysfarkut: Pitkä paita peittää sen, mikä vyötärön kohdalle piiloutuu… Miksi se trikookaistaleosa muuten aina on sininen?

Äitiys-mikävaan: Lisää automaattisesti ostettavan tuotteen hintaan 50 euroa. Pätee myös tilanteessa: koira-mikävaan.

 

 

 

PS. Sanakirjaa on täytetty pitkän ajan kuluessa, joten laatija (minä) on todennäköisesti muuttanut jo mieltään kaikissa mielipideasioissa. Ja vähän muissakin. Sori.

Mitä termejä listasta puuttuu? Tai haluatko antaa jollekin  yllä olevalle termille aivan erilaisen määritelmän?

Antaa tulla  – täydennetään sanakirjaa yhdessä!

 

PSS. Ai niin ja hei hauskaa vappua! Nythän taitaa olla sellainenkin.

1
Like

You Might Also Like

 • Kristaliina
  30.4.2013 at 15:11

  Heijeijei apua-apua-apua, en mä tunne noita! :D :D :D Mä joudun äitiyskielen apuluokalle! Kirjoita Mindeka vaiks omat kuvaukset kommenttiketjuun :)

 • Eppuli
  30.4.2013 at 15:21

  Meillä on tunnettu toi kakkaa kaikkialla-kakka takatukkakakkana. Ja selkäkakka sotkee vaan paidan ja housut. Muuten mainio listaus :D Huisin hauskaa vappua kaikille!

 • elppis (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 15:36

  Jääside =synnytyssairaalassa oli kasteltuja ja pakastettuja terveyssiteitä, joita sai sitten käyttää viilentämässä (puuduttamassa) alapään kipeitä paikkoja kun hoitsut eivät suostuneet antamaan lääkettä..?
  Lansinoh sitä ihanaa vaseliinintyylistä tissirasvaa?

 • Kristaliina
  30.4.2013 at 15:37

  Uijuijui, en mä vaan tuollaista jääsidettä saanut :D Kiitos täydennyksistä! :)

 • Mindeka
  30.4.2013 at 15:40

  Jep, elppis on kokenut (tai kuullut) samat kuin minä ;)

  POP= Polarn O. Pyret

  AIO= paskapyykin oheistuote= All in One -vaippa, jossa on kaikki tarvittava, eikä erillisiä imuja tai kuorivaippoja tarvitse hankkia.

   

 • Mindeka
  30.4.2013 at 15:44

  Ja imettäville äideille vinkiksi, että äippäpakkauksen kosteusuojan (sen muksun sänkyyn pissasuojaksi ajatellun) kannattaa sijoittaa omaan sänkyyn, ettei yölliset maitotulvat pilaa aikuisten patjaa! Kun siis minä ainakin nukahdin aina yösyötöille, muksu kainaloon ja liivinsuojat (imetyssuojat)  jossain tyynyn/ sängyn alla ;)

  Seuraavaksi Kristaliina siis käyttöopas näille kaikille! 

 • Mindeka
  30.4.2013 at 15:45

  Synnytysallas!

 • elppis (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 15:52

  Mindeka, joo jääside oli kyl ihan ehdoton pelastus ku menin pyytämään kipulääkettä ja hoitaja laskeskeli et edellisestä Panadolista ei oo viel 8tuntia kulunu.. Lansinoh oli sit kyl kans pelastus!
  Yks hyvä vinkki minkä sain (ja kokeilin) oli lasten pieni pumpattava uimarengas synnytyksen jälkeen, se vaan tuolille ja kas kummaa, pysty jälleen istumaan!
  Ne jääsiteethän oli viel jossain muovipussis sisäl, muutenhan ne olis jäätyny paikkoihin kiinni (Auts!).

 • Melina G (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 16:11

  Sukkalukko = kun sukat laitetaan housun lahkeiden päälle ennen päällysvaatteiden tai kenkien pukemista.

  POP = Polarn O. Pyret

 • LauraEm.
  30.4.2013 at 16:15

  Mä oon Kristaliina edelleen epäileväinen meidän isofixien suhteen :D kun nyt on mielikuva että kaukaloasiaa pohtiessa mies tutki asiaa ja sillon mun mielestä meijän autossa ei ollut niitä jotain klipsuja… ja että telakka ois laitettu kiinni vöillä ja jollain tuella. Mut ehkä pystyn joka tapauksessa elään tässä epätietoisuudessa :D

 • MirvaK
  30.4.2013 at 16:35

  Kaalinlehdet rintojen hoitoon. :)

   

  Ihana sanakirja. :D

 • Elmeri (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 17:04

  Mahtava teksti, kiitos! Voisiko joku asiantunteva vielä selventää eroja kestovaippamaailman syövereistä? Kuorivaippa, taskuvaippa, sisävaippa, pul-kuori?! Ja sitten vielä ne nimet, jotka kuulostaa lähinnä äitien salakieleltä; Itti Bitti, imse vimse, tots bots, fuzzy bunzi, mamzi bambzi :D Mistä tälläinen tuleva äiti tietää mitä pitäs hankkia?

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 17:15

  Nenä imuri/niistäjä

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 17:16

  imetystee :D

 • elppis (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 17:19

  http://www.babyidea.fi/kestovaipoista/aakkoset.html
  Elmeri, olisko tosta apua?

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 17:38

  Elmeri: käy sivuilla kestovaippainfo.fi —> kestovaipat —->kestovaippasanasto. Sivuilla muutenkin paljon hyvää tietoa!

  Jotenkin aika negatiivisia suurin osa selityksistä, vaikkakin ymmärrän, että pilke silmäkulmassa kirjotettu. Ekku kertaa pitkään aikaan, en jaksanu lukea. Liekkö omien lasten vauvavuosista riittävästi, muttei liian pitkä aika?

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 17:46

  No mikä se bumbo on??

  • Hertta
   6.1.2015 at 16:03

   Se on semmoinen jakkara vauvalle, joka (käsittääkseni) ei vielä oikeasti osaa istua. Ei kokemusta, mutta nähty on :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 18:07

  LauraEm: ei teillä tarvitse olla Isofixiä :) Sen telakan saa autoon kiinni ihan vöilläkin. Ne kalliimmat vaan on niitä isofixtelakoita, mutta tavallisiakin on ;) Samoin kuin isompia turvaistuimia on tavallisia vöillä kiinnitettäviä ja isofixeillä kiinnitettäviä.

 • M-M
  30.4.2013 at 19:21

  Tuo hoitolaukku monesti unohtuu myös silloin, kun ollaan autossa menossa lääkärikäynnille.
  Jolloin Kittilä-Rovaniemen puolivälissä huomataan, että napero on oksentanut syliinsä ja KAIKKI vaatteet on oksennuksessa (ja se istuin). Sitten pikavisiitti ennen sairaalaan menoa citymarkettiin ostamaan KOKO vaatetus. Tietenkään ei ole aikaa hintalappuja kovin selata ja kassalla pääsee pitkä vihellys loppusumman kuullessa. (Toista kertaa EN UNOHDA varavaatteita.)

 • millis (Ei varmistettu)
  30.4.2013 at 20:03

  Huh, miten reipas teko, kokonainen sanakirja! :)

  Mä oon myös sitä mieltä, että se isofix-kiinnitteinen telakka on paras sijoitus vauva-aikana. Tai onhan niitä turvavyökiinnitteisiä telakoita, mutta siis se telakka on niin huippu jos yhtään enemmän liikkuu autolla. Naks vaan!

  Teepä seuraavaks käyttäytymis- ja kulkemisohjeet kodin ulkopuolella vauvan kanssa. Siis tyyliin, että elän kuukauden aikana Prismassa käynti on juhlaa, bussilla pääsee ilmasks, kaupoissa ja kauppakeskuksissa on kaukalollisia kärryjä (ei tarvi ees kolikkoa) ja kirjastossa rattaita.

 • 1 2 3