Yksi vuosi

Ihmismieli taitaa olla sellainen, että se tykkää rakentaa erilaisia merkityksiä tapahtuneeseen.

Esimerkiksi isompien lasten kohdalla olen kertonut kerta toisensa jälkeen siitä, että kaksi kertaa (vuonna 2012 ja 2014) täsmälleen samaa aikaan 4. huhtikuuta aamulla muun maailman leimatessa kellokorttejaan (klo 8.30) minä siirryin synnytyssaliin. Miten voikin sattua näin – kahdesti täsmälleen päivä ja sama aika!

Mutta pienimmän lapsen syntymäpäivämäärä on jotenkin vielä huikeampi sattuma.

Nimittäin 25.6. vuonna 2021 – sekin oli juhannusaatto – olin ottanut cytotecin keskenmenon jälkeistä lääkkeellistä tyhjennystä varten. Odottelin pitkään, että koska lääke alkaisi vaikuttaa. No, kuudelta illalla sitten alkoi tapahtua.

Jos minulle silloin olisi kerrottu, että tasan (siis oikesti TASAN!) vuotta myöhemmin eli vuonna 2022, kellonaikaa myöten täsmälleen samana päivänä ja samana kellonaikana kuudelta illalla makaan Naistenkilinikan sektiosalissa, kun perheen kolmatta vauvaa autetaan maailmaan…

No, en todellakaan olisi uskonut.

Ja ihan uskomattomalta se tuntuu vieläkin.

Sinä surujen juhannusaattona en olisi tiennyt, että sama päivämäärä on meille vielä joskus onnenpäivä.

Nyt vauvan syntymästä on vuosi.

Vuosi! Kaikki kliseet sitten tähän siitä, miten nopeasti vauvavuosi hurahtikaan. Mutta sehän siis oli ihan silmänräpäys!

Vauvelin 1-vuotispäivä on meillä saanut erityisesti Joelin hieman haikeaksi: nyt se vauvavuosi on takana. Itse en jostain syystä ajattele niin päivämäärärajapyykihenkisesti. Olen pohtinut, että minulle isoimpia ”jotain on takana” -hetkiä ovat olleet vauvelin (tai ehkä pitäisi kutsua jo taaperoksi) kehityksen stepit. Siinä vaiheessa, kun hän siirtyi seisoma-asentoon – ja etenkin, kun hän 11 kk iässä lähti tarmolla kävelemään – tuntui, että pikkuvauva-aika on takana.

Ja silloin, kun hoksasin, että sylipäikkäreitä ei enää ole vähään aikaan ollut.

Haha ja kun tajusin, että en ehdikään enää lukea vaan säntäilen vaan koko päivän suin päin kaikkialle-ehtivän pikkuterminaattorin perässä.

Kakku ei maistunut.

Voi taapero sentään. Se hän jo on.

Kävelee tosiaan tarmokkaasti ja pitkiä matkoja. Heittää palloa, jopa siskon mailaan tähdäten. ”Järjestää” kaikkialla eli purkaa kaikki kassit ja pakkaa haluamallaan tavalla uusiksi. Rakastaa veden pärskimistä, vierastaa vähän, halaa pehmolelua ja omia perheenjäseniä täydellä vauvanrakkaudellaan.

Nukkuu kahdet päiväunet (vaunuissa tai repussa), ja yöt välillä hyvin ja välillä hyvin surkeasti.

Rakastaa ja ihailee yli kaiken siskojaan ja sanoo: sssko.

Emme olisi ikinä osanneet kuvitella näin suurta onnea kuin tämä, että saimme hänetkin vielä elämäämme.

93

You Might Also Like

 • Hannam
  26.6.2023 at 22:05

  Ihana juttu! Nyt sun täytyy todellakin päivittää blogin kuva! Miltä vuodelta kuva on? Tytöt ihan pieniä siinä!

  • krista
   27.6.2023 at 09:16

   Hihi ongelma vaan on, että tuota kuvaa parempaa ei voi olla! 🙃 Jos löytyisi yhtä hyvä… Mutta ei löydy 🤣 Kuva on vuodelta 2016 eli tytöt on 2 ja 4, kuvaaja Sissi Vuorjoki.

  • Anna S
   27.6.2023 at 17:48

   Joel piirtämään pitkästä aikaa uusi kuva ;)

 • Anna S
  27.6.2023 at 18:05

  Minulla ei ole ollut päivämääräsattumia, mutta yksi sattuma, jota jaksan ihmetellä ja josta jaksan iloita. Olen kolmesti synnyttänyt samassa sairaalassa ja kolmesti ollut samassa lapsivuodeosaston huoneessa nro 6! Olen katsellut ikkunasta samaa hevoskastanjaa ja saanut kolme hyvin erilaista kokemusta.
  .
  Ensin 2014 perhehuoneessa ihmettelemässä esikoista yhdessä miehen kanssa. Minä eristäydyin huoneeseen ja sänkyyn. Jälkisupistukset olivat kamalia ja jälkivuoto inhotti. Luin Youtsubaa, tuijottelin vauvaa, harjoittelin imettämistä ja ihmettelin kun mies pesi kakkapyllyä ja vaihtoi vaippoja. Käytännössä olin täysihoidossa siellä miehen kantaessa ruuatkin sänkyyn. Ainoastaan pumppuhuoneeseen piti mennä itse ja siellä käskettiinkin käydä, että maito nousee. Kaikki oli vaan ihan uutta ja outoa. Muistan yhden todella itkuisen yön (lapsi itki, en minä) ja vuorossa oli vanhempi hoitaja, joka tuli paikalle, nappasi minua tissistä kiinni ja tunki sen vauvan suuhun ja sanoi, että sillä on nälkä. No ei se ihan noin raakaa ollut miltä kuulostaa, mutta siis ilmeisesti imuotteessa oli jotain mätää.
  .
  Toisella kerralla olin samassa huoneessa ensimmäisen lapsensa saaneen pariskunnan kanssa. Minua ahdisti kulkea heidän sänkynsä ohi vessaan, ahdisti hakea ruokaa, ahdisti jos oma vauva alkoi itkeä, ahdisti kun side vuoti, ahdisti kun pariskunnan toinen puolisko maiskutti leipäänsä niin kovaäänisesti, että olisi tehnyt mieli kiljua. Minun oletettiin tietävän valmiiksi missä on mitäkin ja kuinka osastolla toimitaan. Mitään ei siis neuvottu. olinhan jo toista kertaa osastolla. paitsi, että silloin mies hoito kaiken. Vietin sairaalassa alle 12 tuntia synnytys mukaan lukien. Halusin vaan äkkiä pois.
  .
  Kolmannen kanssa sain olla huoneessa yksin, minua kohdeltiin enemmän ihmisenä kuin liukuhihnan tuomana objektina, sain apua kun tarvittiin, minulta kysyttiin haluanko, että minua tullaan katsomaan vai soitanko jos on tarvetta. Yhtenä yönä lapsi oli muutaman tunnin hoidossa, että sain nukkua. Pienellä oli vatsavaivoja. Ja sitten sekoilu punnituksessa. Opiskelija punnitsi lapsen ja kirjasi painon ylös. Totesivat painon laskeneen ja en päässyt sovittuna aikana kotiin ja lapselle, joka jo sai rinnasta maitoa ja söi hyvin ja kakkasi maitokakkaa parin vuorokauden iässä jouduttiin antamaan vielä lisämaitoa kolmen tunnin välein. Kuitenkin muutamien tuntien kuluttua painoa olikin tullut huimasti lisää ja se olisi riittänyt kotiutumiseen (ilmeisesti opiskelija oli mokannut punnituksen jotenkin), mutta tarvittiin lääkärin lupa kotiutumiseen ja lisämaidon lopettamiseen ja kotiutuminen siirtyi vuorokaudella. Olin osastolla neljä päivää. Viivytyksestä ja sen aiheuttamasta epätoivosta huolimatta minua kohdeltiin hyvin ja hoitajat tekivät parhaansa, että saatiin lisämaidolle lopetuslupa mahdollisimman pian.
  .
  Niin ja tuolla sairaalassa ruoka on ihan tajuttoman hyvää. Parempaa kuin joissain ravintoloissa, missä olen käynyt. En ole ikinä syönyt missään niin taivaallisen hyviä kasvispyöryköitä kermaviilikastikkeen kanssa ja ihan mitä tahansa siellä tarjottiin niin se oli paljon parempaa kuin perus lounaspaikoissa.

  • krista
   6.7.2023 at 18:59

   Oi vau! Oispa muuten jotenkin ihana fiilis, että ois saanut olla samassa huoneessa kaikki kerrat <3
   -
   Mutta tosi erilaiset kokemukset tosiaan! Meillä kans oli erilaiset, tiivistettynä esikoisen kanssa oltiin viikko perhehuoneessa ja kaikki oli sellaista pumpulista hormonihuuruista höttöä. Kätilöopistolla oli jotenkin ihanaa ja turvallista. Toinen kerta oli Kätilöopistolla jaetussa huoneessa ja halusin vaan pian kotiin, mutta olo oli silti ihan hyvä. Kolmas kerta oli Naistenklinikalla sektion jälkeen ja se oli niin horror, että jos haluaisin kärjistää, sanoisin, että se on syy, miksi meille ei tule neljättä lasta (oikeasti on tietysti muitakin syitä ja kaikenlaisia ajatuksia). En enää IKINÄ halua sinne, se oli ka-ma-laa, ja vaikka silloin ajattelin, että oli siinä hyvääkin ja hyviä kohtaamisia, jälkikäteen ajateltuna on vaan sellaiset traumaattiset muistot, uhh. Haha, ja näköjään sen verran traumaattiset, että pukkaa näin päälle :D Ruoasta ei muuten jäänyt muistikuvaa, jännä! :D

 • Kata
  28.6.2023 at 00:08

  Paljon onnea teidän pienelle! Ihanaan perheeseen hän sai syntyä :)

  • krista
   6.7.2023 at 18:59

   Oi, kauniisti sanottu, kiitos! <3

 • Nadja
  2.7.2023 at 12:36

  Lämpimästi onnea 1v neitoselle ja koko perheelle! <3
  ! Tuli mieleen, tarvitsetteko pienelle kantorinkan? Meillä oli kuopuksella aktiivisesti käytössä 1-2,5vna ja siitä ennen yhdellä lapsella. Erittäin mukava malli, ilman metallista runkoa ja toimii samalla reppuna. Voisin laittaa mailia kuvineen. Ehjä ja siisti onkin ja saisitte 1v lahjaksi, jos käyttöä tulee :)

  • krista
   6.7.2023 at 18:59

   Oi ihana sinä, kiiiitos! <3 Mä vastaan sulle meiliin <3 <3 <3

 • emiliakatariina
  4.7.2023 at 14:03

  Paljon onnea 1-vuotiaalle! Aika maagisia kyllä nuo teidän päivämäärät! Meillä ei ihan noin satumaiset, mutta kyllä on ihmetyttänyt kun toinen lapsi syntyi juhannuksena ja toinen jouluna. :D

  • krista
   6.7.2023 at 19:00

   No hei tuokin on aika hyvä päivämääräsattuma! <3 Kiitos onnitteluista ja samoin sinne onnittelut tuoreelle synttärisankarille!

 • Anne-Marie
  6.7.2023 at 15:21

  Myöhästyneet onnittelut 1-vuotiaalle! <3

  Ensimmäisen lapsen jälkeen koin 2 keskenmenoa. Kolmas raskaus sai alkunsa samaan aikaan, kun oli toisen raskauden laskettu aika. Neljäs raskaus – plussasin samana päivänä kun olisi ollut kolmannen laskettu aika. Toinen lapsi (neljäs raskaus) syntyi samalla päivämäärällä kun toisen raskauden kehitys oli päättynyt ja sydän lakkasi lyömästä. Jotenkin tuntuu että ympyrä sulkeutui näin <3

  • krista
   6.7.2023 at 18:52

   Oi! Mulla ihan jotenkin ihokarvat nousi (positiivisella tavalla) pystyyn! Todellakin, niin kuin ympyrä sulkeutuisi <3 <3 <3