Voisitko ostaa joululahjat kierrätettyinä?

Joudun taas lähtemään liikkeelle tästä lentävästä ”mähän kierrätän sukista reiätkin” -lausahduksesta, jonka itse asiassa oon vuosia-vuosia sitten pöllinyt lainannut KIERRÄTTÄNYT joltakulta teistä. Täältä blogikommenteista siis. Käsi hei muuten ylös, jos tää on peräisin sulta, niin saat heti paluupostissa asiaankuuluvat krediitit!

Mutta tällä kierrätystaustalla on oikeastaan vähän kummallista, että ”keksin” joululahjojen kierrätettynä ostamisen vasta tänä vuonna. Tai no: pari vuotta sitten ostin yhden Enchantimals-krokotiilitytön tori.fi:stä, kun sitä ei muualta löytynyt. Mutta sepä taitaa olla tähän asti ainoa kierrätysostettu joululahja meidän lapsille!

Miksi ei aiemmin? En tiedä. Varmaan joululahjojen ostamiseen uutena on syynä lähinnä ollut vaan tavat ja tottumukset.

Mutta siis miksipä ei? Miksipä ei ostaisi myös joululahjoja kierrätettynä?

Tänä vuonna meillä aiotaan tehdä niin – ja lapset suhtautuvat asiaan erittäin positiivisesti.

Toimintatapa meillä toki edelleen on, että lapset saavat valita yhden toivelahjan, joka sitten varmuudella (tai mahdollisuuksien mukaan varmuudella) toteutetaan. Jos tätä lahjaa ei löydy kierrätettynä, se toki ostetaan uutena. Näillä näkymin sanoisin, että toisen lapsen toivelahja löytynee kierrätettynä, mutta toisen todennäköisesti ei, koska se on tällaisia tämän talven uutuuksia.

Lisäksi meillä on lipsunut se taannoisten vuosien ”yhden lahjan politiikka” sellaiseen, että sen toivelahjan lisäksi tulee myös joitain pienempiä lahjaylläreitä. Nämä myös hankitaan tänä vuonna mahdollisimman kierrätettynä.

Ihan kiinnostaa muuten itsekin tarkkailla, että millaiseen kierrätysprosenttiin päädytään: pysyykö tällainen aikomus yllä vai lipsutaanko joulun lähestyessä. Lupaan raportoida!

Taapero muuten tulee saamaan tosi kattavasti tulevina lahjoina kierrätettyjä juttuja – nimittäin isosiskoilta kierrätettyjä. Niitä kun tässä talossa riittää! Olemme jo keränneet näkyvistä piiloon tulevaisuuden lahjadealla tosi paljon erilaisia juttuja: esimerkiksi Ryhmä Hau -lelut, leikkikeittiön tarvikkeineen, Ti-Ti Nalle -pehmot, Duplot, joitain barbeja… Ja isosiskot ovat tosi innoissaan, että voivat antaa tulevaisuudessa omia tärkeitä lemppareita pikkusiskolle lahjaksi!

Oi, mitkä aarreapajat taaperolla onkaan edessä. Todennäköisesti leikkikeittiö tulee nyt joululahjaksi tänä vuonna.

Osa isojen lasten taaperoleluista ehdittiin jo toki kierrättää eteenpäin ennen kuin edes harkittiin, että tämä kolmas oli vielä tulossa – haha vieläkin harmittaa eteenpäin myydyt Megablocks-palikat – mutta paljon löytyy vielä sellaisia, jotka todennäköisesti ovat taaperolle just hyviä tulevien vuosien aikana.

Yksi asia kuitenkin on, missä me ei olla vielä henkisesti päästy kierrätyslinjalle: kavereiden synttärilahjat.

Tämä on niin kummallista, että itselläni (ei ollenkaan lapsilla) on siihen vielä joku henkinen kynnys! Sellainen outo ”mitä ne ajattelee”. Samanaikaisesti me itse ollaan kyllä saatu muutamia kertoja lapsille kierrätyssynttärilahjoja ja meidän reaktio on ollut siihen vaan 150 % positiivinen! Itse asiassa jotkut lahjat ovat lasten mielestä tuntuneet jopa tunnearvokkaammilta, kun he ovat tienneet, että ystävä on omista leluistaan jotain ihanaa poiminut annettavaksi toiselle.

Että hah miksi ne muut sitten ajattelisi yhtään sen ”huonompaa”, en tiedä… Varmaan se on just tämä ”tavat ja tottumukset”, eli vähitellen näistä vaan pääsee (toivottavasti!) yli!

Miten sulla – voisitko kuvitella antavasi lapsille kierrätettyjä joululahjoja ensi vuonna?

Ja miten oletat, että teidän lapset siihen suhtautuisivat?

Meillä mä tosiaan jo joskus alkusyksystä esitin lapsille tällaisen ajatuksen, koskien sekä joululahjoja että joulukalenterin aarteita. Ja vastaanotto oli pelkästään innostunut – itse asiassa tori.fi taitaa olla meidän lasten lempisivu netissä, haha.

Jos oot muuten innostunut ostamaan joululahjaksi kierrätettyjä leluja tai myymään teidän kaappien käyttämättömiä leluaarteita, tsekkaa mun Insta Storyt!

Siellä nimittäin just nyt on käynnissä sellainen kolmen päivän (ma-ke) kierrätystempaus, jossa jokainen voi laittaa omia joululahjakelpoisia leluja kiertoon ja ostaa kierrätysleluja muilta! Eilen se alkoi ja vähän hiljaista vielä on – hih yksi lelu myynnissä tällä hetkellä – mutta pidän kaikki peukut pystyssä, että joku muukin

Uskon, että ostajia tuolta mun Instan kautta kyllä löytyy, eli mahtava tilaisuus saada ylimääräiset lelut kiertoon ennen joulua!

…vai onkohan tää vielä jotenkin ”liian outoa” ihmisten mielestä ostaa joululahjalelut kierrätettyinä…?

Toivon ihan valtavasti, että ei ole, vaan muutkin innostuisivat tällaiseen! Haastan sut mukaan!

18

You Might Also Like

 • EmppuL
  7.11.2023 at 14:38

  Omille lapsille olen hankkinut sekä synttäri- että joululahjoja kierrätettynä, mutta kaverisynttäreille en ole vielä jotenkin kehdannut.. Muutaman kerran ollaan kyllä saatu kierrätetty tai itsetehty lahja ja oltu tosi tyytyväisiä, koska pääosin muutenkin suositaan kierrättämistä. Tänä jouluna meiltä lapset saa 2 pakettia ja sukulaisilta ajattelin pyytää lahjakorttia esim Hoploppiin tai uimahalliin tms aktiviteettia jos lahjatoiveita kysyvät. Tosi hienoa jos hiljalleen vähentyisi kaiken uuden ostaminen ja normalisoituu kierrättäminen ja kohtuullisuus joululahjoissa.

  • krista
   7.11.2023 at 16:17

   No siis mulla on ollut sama hassu kehtaamisongelma! …mikä on sinänsä tosiaan hassua, kun itse ihan ilahtuu (ja lapset ilahtuvat) kierrätetyistä lahjoista! Aineettomat lahjat on myös tosi kivoja, nyt viime aikoina esimerkiksi leffaliput on ollut tosi kiva lahja.

   Mä kans toivon ihan valtavasti, että tavaroiden kiertäminen joululahjoinakin normalisoituu! Omaan/perheen käyttöön tulevien vaatteiden/lelujen kierrätys kun on jo niin jokapäiväistä, jännä että lahjaksi annettavat tuntuu jotenkin erilaiselta. Vaikka tietäisi, että lahjan saajakin ostaa itselleen kierrätettyjä juttuja! Niin jännä, kyllä tää varmasti vähitellen muuttuu…

 • A
  7.11.2023 at 15:28

  Meillä 11v. tyttären (vaate)ostokset ovat siirtyneet vähintään 50% kierrätysostoksiin (työmatkan varrella on tosi hyvä UFF ja Kierrätyskeskuksen myymälä ja yli 150cm pitkälle esiteinille vaatetta todellakin löytyy kierrätettynä (tänään 100% kashmir-neuletakkki ja farkut, aiemmin tässä kuussa hiihtomonot (jesh!) ja softshell-housut jne). Tässä oli muutaman vuoden tauko, koska tietyissä koossa lastenvaatteita ei vaan löytynyt, pienempänä kierrätyslöytöjä oli paljon myös).

  Leluostokset taas, noh, uusia leluja ei hirveästi tule, mutta askartelukrääsää ja satunnaisia ”ihania koristeita” olen lapsen ohjannut mieluummin etsimään kierrätysmyymälöistä kuin Normal/Söstrene Grene/Tiger-tyylisistä kaupoista. Kierrätyskeskuksissa on ihan älyttömän hyvin askarteluorientoituneelle tyypille aarteita myynnissä. Ja tällä hetkellä valtavasti joulukoristeita. Lapsen joululahjat tulevat olemaan uusia (ovat elektroniikkaa ja niissä ei kierrätetty laite ole nyt optio, näitä toki on kierrätetty suvun kesken, tyyliin mummon vanhan tietokone siirtyi lapselle, eli kierrätys ei vierasta ole). Oma lapsi on saanut meiltä kierrätettynä kyllä lahjaksi kirjoja, viime jouluna paketissa oli Manga-piirtokirjoja ja Ottilioita Kierrätyskeskuksesta tilattuna.

  Sellaisen periaatepäätöksen olen tehnyt, että sukulaisten (pienet) lapset saavat kierrätyslahjoja. Tässä kohtaa nimittäin oon saanut huomata että ison serkun vanha lelu on astetta parempi vielä kun uusi. Kun se on ollut sillä isolla serkulla jota katsotaan ylöspäin. Niinpä siskon lapset saa mun lapsen kirjahyllystä ikätasoon sopivia kirjoja ja Lego-setit (joihin rakkaudella, ja isosti tuskaillen, on kerätty ihan joka ikinen nippeli ja nappeli isosta lego-vuoresta). Miehen veljen lapset taas saivat viime jouluna ison kasan taaperotasoisia leluja (duploja, jotka tuli meille takaisin siskon lapsilta), mutta nyt ”lähde” taaperolelujen suhteen on ehtynyt, joten tarkoitus on pitää silmät auki sopivien lahjojen suhteen, todellakin käytetty on tässä hakusessa. Teini-ikäiset serkut taas eivät tavaraa kaipaa, joten heille raha on paras lahja. Kaverisynttärilahjoihinkin olen käytettyjä (uudenveroisia) kirjoja tai taidetarvikkeita sujauttanut, mutta pääsääntöisesti niihin ostetaan kiiressä jotain lähi-Suomalaisesta tai Etolasta (lahjakortti is the best :D).

  Tykkäisinkö itse jos saisin kierrätytyn lahjan. Joo, jos se olisi jotain mistä oisin haaveillut. Oon siskolta saanut esim. Finelin emalikulhon ja Pehtoori-pannun ja onhan ne ihanat lahjat. Itse harvemmin oikeasti kaipaan lahjoja, joten suuri todennäköisyys olisi, että sama kiusaantuminen tulisi kierrätystä lahjasta kuin uudestakin (mutta ehdottomasti hyvä juttu olisi, jos ei-mieluinen lahja ei olisi uusi).

  Kierrätyksessä meillä myös ollaan siellä tarjonta puolella. Työhuoneen nurkassa myyntiin pääsyä oottaa Ikea-kassillinen lajiteltuja legoja (krääh mikä homma), pelejä ja palapelejä (loistavia pakettiin), sukset ja luistimet, matkalaukullinen pehmoleluja (oikeasti, ja lapsi on näitä on myynyt paljon pihakirppiksissä). Onneksi Facen kaupunginosan kierrätysryhmä on toimiva, joten uskoisin, että jouluun mennessä näistä on eroon päästy. Meillä on lapsen kanssa tyypillisesti tehty ennen joulua inventaariokierros lapsen tavaroihin, myyntiin-serkuille-kiertoon-hyväntekeväisyyteen-roskiin -skaalalla ja motivaatiota lisää se, että diili lapsen kanssa on, että äiti myy lelut ja lapsi saa rahat itselleen. Näin kaappeihin syntyy tilaa uusilla rojuille (oikeasti, nykyään näitä onneksi tulee paljon vähemmän kuin pienemmän lapsen kanssa) ja kaikilla on parempi mieli.

  Eli kierrätys todella kunniaan :)

  • krista
   7.11.2023 at 17:56

   Me kans on isoimman kanssa jo koluttu jonkin verran UFFia, kun sieltä voi tehdä hänen tyylin mukaisia löytöjä! Ihmeen hintavia olleet kuitenkin ainakin jotkut UFFit keskustassa, pitäisi kokeilla varmaan jotain syrjäisempää sijaintia.

   Mahtavaa kierrätystä teillä suvussa! Ja joo tuo on tosiaan huomattu, että toiselta kierrätettynä saatu voi olla jopa tärkeämpi kuin uusi – ja oon aika ylpeä, että omilla lapsilla ei ole (kop kop puuta) yhtään sellaista ajatusta, että lelun/vaatteen/whatever pitäisi olla ns. pakasta repäisty, että se on hyvä tai kelpaa. Nämä nykylapset on fiksuja, ymmärtävät kierrätyksen arvot!

   Meillä ei aikuisten kesken vaihdeta lahjoja ollenkaan, oon iloinen, että se myös ihan toimii se sopimus. Mutta jos tulisi, tykkäisin kyllä kierrätetystä lahjasta. Tai itse tehdystä, vaikka tyyliin villasukat!

   Meillä lapset on itse myyneet aina alkukesäisin lelujaan kaupunginosakirppiksillä ja muutenkin laittamalla vaan ”tee-se itse-henkisen kirppiksen” pystyyn johonkin kadunkulmaan. Hyvin on toiminut! Nyt meillä sitten onkin vähän eri tilanne, kun onkin tuo uusi taapero leluja vielä kierrättämässä perheen sisässä, ei enää tulekaan kokonaan pois myytävää lelustoa niin paljon :)

 • Anna S
  7.11.2023 at 15:46

  Meille on joskus ostettu joululahjoja kierrätettynä, ollaan sanottu sukulaisille, että kierrätetyt lahjat on plussaa ja meillä kierrätetään lahjapaperitkin jos aukeavat siististi. Aika paljon tulee ostettua kyllä uutta jouluksi, mutta ehkä se tulee enemmän siitä, että kun paljon tulee kierrätettyä juttua niin jouluna annan luvan ottaa löysemmin.
  Kaverisynttärien suhteen ollaan siirrytty sellaiseen systeemiin, että kutsussa jo mainitaan ettei lahjaa kaivata, mutta jos jotain haluaa tuoda niin jotain yhteiseen herkkupöytään voi ostaa, mutta on täysin ok tulla myös ilman tuomisia. Kaverisynttärit kun koin meillä pahimpana turhan muovikrääsän kasaantumisessa.
  Voisi olla hauskaa muuten jos lapsille rantautuisi hobittien harrastama mathom-kulttuuri, että etsitään kotoa jotain pientä ja itselleen turhaa, joka annetaan eteenpäin ja samat lahjat saattavat kiertää hobitilta toiselle pitkäänkin.
  Tolkien-seuran vuosijuhlan lahjojen vaihto toteutetaan aina juuri tällä ajatuksella ja se on ollu hurjan hauskaa.

  • krista
   7.11.2023 at 17:57

   Joo lahjapaperit ehdottomasti! Hih ja mulla vähän niiden lajittelu laahaa, mulla on vielä tuossa toissa joulunkin lahjapaperit yhdessä kassissa keittiön nurkassa :D Mutta sieltä me kaiveltiin viime vuonnakin paperinkulmia. Ja nauhat kiertää varmaan 10 kertaa!

   Oi tuo ois niiii-iiiin ihana tapa tuo omasta toiselle antaminen. Hyvä idea, hobitit! Tulisipa tavaksi täällä ihmismaailmassakin :)

 • Kaisa
  7.11.2023 at 16:15

  Onneksi 8-vuotiaan lapsen kavereille voi jo ostaa lahjakortteja, eikä summan tarvitse olla edes iso! Itse tiedän että lapsi tulee saamaan jouluna jotain leluja käytettyinä, tiedän myös ettei kaikilla ole rahaa ostaa uutena, joten käytetyssä tavarassa yhdistyvät sekä taloudellisuus että ekologisuus.
  Lapselle olen myös ostanut käytettyjä Legoja lahjaksi, ei ole varmaan edes huomannut etteivät ole uusia.
  Lautapelit ehkä ottaisin uusina, kuluvat yleensä käytössä eikä käytetyissä aina ole kaikki osat takuulla tallella.

  • krista
   7.11.2023 at 17:59

   Lahjakortit on kyllä hyvä lahja esimerkiksi just synttäreillä! Ja joo, legot on sellaisia, että nehän ei kulu miksikään – kunhan vaan ohje ja oikeat osat on tallella :)

 • Jenn-
  7.11.2023 at 16:49

  Kidia kirpparilla sanottiin, että leluja myydään ennen joulua erityisen paljon eli kyllä ihmiset antaa käytettyjä leluja lahjaksi. Itse meinaan siis viedä paljon leluja myyntiin marras-joulukuun vaihteessa.

  Lapsille en oo ostanut joululahjoja käytettynä, mutta oon sanonut, että kymmenestä lelusta pitää luopua ennen joulua.

  Tekis mieli antaa kummipojalle lahjaksi vanhat Hot Wheelsit, mutta en tiedä mitä hänen äitinsä tykkäis siitä. Ne on kuitenkin paljon arvokkaampia kuin mitä pystyisin uutena ostamaan.

  • krista
   7.11.2023 at 18:03

   Hei kannustan täältä kovasti: KYSY vaikka, että mitä tämä äiti tykkäisi! Veikkaan, että ottaisi innolla – ja jos ei tykkää, niin jää hänelle mahdollisuus vastata, että ei oikein iske :)

   Heh mä oon näissä lahja-asioissa aikaisin liikkellä kyllä :D Mutta oikeastaan ihan siksi, kun on tarkoitus löytää kaikki kierrätettynä ja joulukalenteriin kans, niin on sitten paremmin aikaa etsiä. Joulukalenterissa on kymmenkunta luukkua per lapsi jo löytynyt, onhan niitä vielä muutama jäljellä :D

 • Ida
  7.11.2023 at 19:39

  Siis mä olen ostanut käytettyjä vaatteita lapsille joululahjoiksi ja onneksi meilläkin on lapset sitä polvea, että käytetty ei ole enää YÄÄÄÄH vaan COOL. Mä olen niin onnellinen, että kodin lisäksi kouluissa puhutaan nykyään kierrättämisestä ja itse myös koulussa työskentelevänä on ollut ihana huomata miten iso prosentti lapsista pitää jo ainoastaan hyvänä asiana jos polkupyörä, reppu tai jokin vaatteista onkin jonkun toisen vanha. Ei se siistissä kunnossa oleva huppari kirppikseltä oo yhtään sen huonompi, kuin uutena ostettu. Itseasiassa se on parempi! Meidän muksuilla on myös kierrätettyjä pyöriä ja luistimia jne, ja meidän vanhat on myyty/lahjotettu eteenpäin!

  Hurraa kierrätys!

  https://naissanelioissa.wordpress.com/

  • krista
   8.11.2023 at 16:45

   Joo sama meidän lasten mielestä, kierrätetty on just COOL ja se on löytö. Eli kaupasta ostetut on silleen vähän tylsempiä, kun niitähän on hyllyt täynnä, mutta sitten joku edullinen kierrätysostos on sellainen aarre! Heh kenenköhän asenne sinne on periytynyt :D

   Mä en ole itse asiassa vielä kertaakaan myöskään lähipiirin lapsista kuullut mitään sinne päinkään, että kierrätetty ois jotenkin huonompaa, päin vastoin tosiaan. Fiksuja nuo nykylapset!

 • Anni
  7.11.2023 at 21:14

  Meillä isä on antanut kautta aikojen kierrätettyjä tai itsetehtyjä lahjoja, joten tästä on onneksi tullut itselle normi hyvin pienestä asti. Aikuisten kesken arvotaan, että kaikki ei tosiaan osta kaikille, mutta, että jokainen saa kuitenkin yhden kivan paketin. Ja näissäkin on sovittu budjetti+ suositaan aineettomia lahjoja/yhdessä tekemis ”lahjakortteja”.

  • krista
   8.11.2023 at 16:45

   Toi on kyllä tosi kiva, että aikuisillakin on joku linja! Meillä on niin, että aikuisille ei toivota lahjoja, ja oon tosi tyytyväinen siihen :)

 • Nadja
  8.11.2023 at 15:41

  Meillä aina annettu suurin osin kierrätettyjä/itsetehtyjä lahjoja, sekä lapsuuteni kotona, että omassa perheessä ja lapsille se on tavallista. Sen lisäksi sai toivoa yhden aineettoman lahjan/yhdessä tekemisen ”lahjakortin” muodossa ja on toiminut mainiosti poikien kanssa. Realistiset toivomukset ovat aina ja yleensä yllätyksenä (4,5v ikäeroa huomioon ottaen) toivovat samaa juttua/menoa (uimahalli-, elokuva lippu, kivaan kahvilaan), eli helppo toteuttaa :) Välillä taas toivovat oma juttu isän tai äidin kanssa. :)

  • krista
   8.11.2023 at 16:46

   Itse tehdyt ja aineettomat on kyllä kans ihan huippuja! Joku uimareissu voisi muuten meillekin olla tosi kiva lahja koko perheen aineettomana lahjana :)

   • Nadja
    9.11.2023 at 15:39

    Uimareissut koko perheen voimin meillä on yksi suosituimpia lahjoja! Ja sopii muuten myös esikoisen kaverille lahjaksi, kuin museokäyntikin. Silloin mennään poikaporukalla uimaan tai museoon. :)

 • Riika_a
  8.11.2023 at 21:42

  Omalle lapselleni en ole varmaan koskaan ostanut mitään lahjaa uutena, mutta kaverisynttäreiden suhteen mulla on sama ongelma, että ei jotenkin kehtaa. Viime kaverisynttäreille laitoin kutsun mukaan toiveen second hand -lahjasta. Kavereiden vanhemmilta saadun palautteen mukaan idea oli loistava. No montako niitä kierrätyslahjoja sitten tuli? Ei yhtäkään. 😢😅

  • krista
   9.11.2023 at 10:16

   Hei mä nyt tästä innostuin, että ens kerralla laitetaan kyllä kutsuun kierrätyslahjatoive – vaikka tuolleen Annan tyyliin (yllä), että poimisi omista tavaroista/leluista/kirjoista/vaikka vaatteistakin jonkun itselle jo turhaksi jääneen jutun ja toisi lahjaksi. Vaikka sitten kävisikin sama tulos kuin teillä :D Mutta olisi ainakin yrittänyt! Mä uskon, että meidän lapsetkin just tykkäisi tällaisesta, ehdotan kyllä heille tätä!

   • Riika_A
    10.11.2023 at 08:43

    Tää oli myös vähän yritys herättää asiasta keskustelua vanhempien kesken (tai siis mun oli tarkoitus siinä juhlien aikana vähän kysellä – useimmilla lapsilla siis vanhempi vielä mukana), mitä he olisivat mieltä siitä, että heidän lapsilleen toisi kierrätetyn lahjan. Mutta enhän mä sitten siinä kaiken juhlatohinan keskellä ehtinyt.

    Kerro sitten keväällä miten teillä meni! :)

 • Jhhh
  9.11.2023 at 13:22

  Omille lapsille oon pyrkinyt hankkimaan lahjat kierrätettynä parin vuoden ajan. Miksen ollut aiemmin ole hoksannut?! Maapallo ja lompakko kiittää. Lapset 2, 5 ja 8 v. ei meillä osaa arvottaa kierrätettyjä tai uusia lahjoja mitenkään erilaisiksi, iloa ja pettymyksiä aivan samalla tavalla, oli uusi tai vanha. Olen itse ja lapset on myös muilta saaneet kierrätettyjä lahjoja ja olen niistä aina iloisempi kuin uusista. Sukulaisille olen esittänyt pyynnönkin suosia kierrätettyä. Rivien välistä olen joiltain vanhemmilta sukulaisilta saanut siitä kritiikkiä. Tässä olisi minusta asennemuutoksen paikka ihan yleisesti. Kiertotalouteen meidän kaikkien pitäisi mahdollisuuksiemme mukaan pyrkiä. Siistikuntoista kuitenkin pitää olla tottakai, ei kukaan toisten roskia halua vaivoikseen..

  • krista
   9.11.2023 at 13:40

   Mäkin oon itse vähän ihmeissäni, että miten en ole aikaisemmin hoksannut! Mutta varmaan just tavat on tiukassa eikä niitä tule kyseenalaistaneeksi ennen kuin saa jonkun oman sisäisen ahaa-elämyksen :)

   Meillä kans on tulossa ihan yhtä kivat (toivottavasti!) lahjat lapsille näin kierrätettynä kuin on ollut ennenkin. Ja onhan se selvästi edullisempaakin!