Tämän kesän kahviherkku: vietnamilainen jääkahvi

Yhteistyössä: Moccamaster

Uusi kesä – uusi jääkahvinvalmistusrutiini!

Mutta se on pysynyt jo useamman vuoden samana, että kesän tullen mun kahvikupin sisältö vaihtuu kuumasta kylmään kahviin. Tänä kesänä aloin jotenkin kaiholla muistella pre-lapsiajan Vietnamin-matkallamme nautittuja megaherkkujääkahveja; että mikä ihme niissä oli, että ne maistuivat niin ylimaailmallistaivaallisen hyvältä.

Joelilla oli antaa vastaus – ainahan sillä on. Jos ei tiedetty, niin keksitty. Ja tällä kertaa vastaus kuulemma on kondensoitu maito.

Täh?
”Etkö muista? Se Carnation.”
Täh?
”Maitomömmö. Sellainen mönjä.”
Täh? Mitä, miksi? Eiks se ole vaan huonompi maidonkorvike?
”Anna mä teen sulle, maista sitten.”

Seuraavalla kauppareissulla Joel osti siis kaupasta (mun korvaan erittäin epäilyttävän kuuloisen) makeutetun maitomömmön. Ja. Nam. Siis NAM. Ihan niinku kertakaikkisen NAM.

jääkahvi

Tämä kesän trademark on löytynyt. Vietnamilaistyyppinen jääkahvi. NAM.

Googlasin ihan ”reseptejä” vietnamilaiseen jääkahviin, ja ilmeisesti jonkun koulukunnan mukaan oikeaoppisesti se uutetaan kylmään veteen ja niin edelleen.
”Höpsis”, sanoi Joel.

Tai no ei se oikeastaan sanonut höpsis.
”Bullshit”, se oikeasti sanoi.

Hipsterihommia kuulemma tuo kylmänä uuttaminen. Vietnamissa se kahvi kuulemma tehtiin kuumaan veteen, mutta ihan erilaisella, vietnamilaisella keittimellä. Eikä mitään sikuria (sitäkin yritin googlausten perusteella ehdotella), kuulemma amerikkalaista hapatusta.

Ja että koska meillä on tuo oranssi Moccamaster, meidän ”vietnamilainen jääkahvi” tehdään tietysti sillä.

Niin tehdään, ja ihan hemmetin hyvin tehdäänkin.

moccamaster

Kahvin paahto tähän saa olla tummaa. Joel tuossa toteaa, että tosihifistelijä voi tietysti etsiä jostain jotain vietnamilaisia aitoja kahvinpuruja – mutta se on kitkerää. Itse olemme käyttäneet nyt tuota Löfbergsin Kharismaa ja hyvin kuulkaas toimii.

Kahvi saa olla vahvaa; puruja ollaan laitettu tavalliseen verrattuna 1,5-kertainen määrä.

Vietnamilainen jääkahvi a la Joel

kuppi vahvaa tummapaahtoista kahvia
6 tl  makeutettua kondensoitua maitoa
reippaasti jäitä

Sitten vaan jääkahvi lempparikuppiin ja ulos aurinkoon. ”Resepti” on sen verran helppo, että onnistuu minultakin.

kahvia juomassa

Ei ehkä ”ihan niin kuin Vietnamissa 2011”, vaan pikemminkin ”ihan niin kuin puutalon kesäisellä pihalla 2016”.

Ihan erinomaisen hyvää, suosittelen kokeilemaan!

 

PS. Kondensoitua maitomömmöä löytyi ihan meidän läheisen ostoskeskuksen K-kaupasta.

17

You Might Also Like

 • E
  22.6.2016 at 12:51

  Siitä mömmöstä saa sit tehtyä myös jäätelöä. Niin paljon kermavaahtoa/rahkaa/muuta vaahtoa ettei ole enää imelän makeaa, sekaan vaniljaa tai suklaata tai ihan mitä vaan ja pakkaseen.

  • krista
   22.6.2016 at 22:31

   Oijoijoi! Siinä paketissa luki, että ”säilyy muutamia päiviä” eli kovin pitkä säilyvyys ei taida olla – jos ei mene kahviin kaikki tuossa ajassa, niin voispa kokeilla jätskinä. Kuulostaa HERKULTA! Kiitos vinkistä! Parin päivän kuluttua taitaa tulla makukokemuksia :)

 • Momo
  22.6.2016 at 14:07

  Ah, kiitos kun muistutit! Join koko viime kesän tätä kahvia jälkiruuaksi palattuani Vietnamista, sellaisella suloisella vietnamilaisella tiputtajakeittimellä valutettuna. Nam!

  • krista
   22.6.2016 at 22:34

   Namskis! Tuosta saa kyllä pienellä vaivalla tosi hyvän herkkukahvin!

 • coxia94
  22.6.2016 at 14:12

  Ja samasta mömmöstä voi keittää kinuskia, kun laittaa (yhä peltipurkissa!) Kuumaan veteen kiehumaan ja olikohan n. 3-4h keittoaika. (En oo ite kokeillu vielä mutta kuolaan aina kun kokkiohjelmissa tehdään niin, ostin joskus aikanaan yhden purkin just tätä tarkotusta varten mut huomasin muutama viikko sitten etten edelleenkään ollut saanut aikaiseksi ja siitä oli päiväys jo mennyt umpeen 😂)

  • piupali
   22.6.2016 at 16:43

   Hei kaupoissa on myynnissä myös tällaista valmiiksi keitettyä kinuskia. Saman näköisessä purkissa. Näppärää kun ei tarvi tuntikaupalla keitellä. :)

  • krista
   22.6.2016 at 22:35

   Mmmm… Lapsena joskus tehtiin kinuskia, mutta en muista miten – ehkä jotenkin pannulla…? Toi vois olla helpompaa!

 • A
  22.6.2016 at 17:07

  Ah, jos saa toivoa, niin lisää näitä ”Joel kokkaa”, ”Joel innovoi”, ”Joel lausuu”, ”Joel seikkailee” -juttuja tähän blogiin :D Tykkään tosi paljon tuosta sen ”jos ei tiedetä, otetaan selvää” -asenteesta – ja siitä, että se tekee sulle mitä ihmeellisimpiä palveluksia.

  Viime kesänä Kreikassa join parin viikon ajan jokapäivä paikallista caffe freddoa, joka on TAIVAALLISTA jääkahvia. Se on sellaista vaahtoista, saa sekä maidolla että ilman. Osaisikohan Joel selvittää myös, miten sellasta saisi kotikonstein?

  Kylmä kahvi tosiaan sopii kesään! Täytyypä lähteä ostamaan maitoa ja laittaa jääpalamuotit pakkaseen.

  • krista
   22.6.2016 at 22:42

   ”Joel lausuu” -jutut ei aina välttämättä kestä blogipäivänvaloa :D Tässäkin vähän huvitti, kun meinasin ensin sievistäää Joelin ”bullshitin” ”hupsikseksi” :D :D :D

   Joo samaa mieltä, freddo on TAIVAALLISTA, rakastan-rakastan-rakastan! Mä kans Kreikan-lomilla oon sillä herkutellut, ja viime kesänä tosi usein tehtiin vähän vastaanvantyyppistä… ….eiku hetkinen, se meidän viime kesän jätskikahviherkku taitaakin olla frappe eikä freddo! Täällä siis: https://www.puutalobaby.fi/uusi-kesa-uusi-kahvi/ Mikäs se freddo nyt sit olikaan…? Pitääpä googlata. Tai pyytää Joelia tekemään :D

   • A
    23.6.2016 at 09:37

    Kiitti kahvivinkeistä, kokeiluun menee! Jostain syystä googlaamalla löytyy vain tuota italialaistyyppistä caffe freddoa, joka on jotenkin ihan erilainen kuin kreikkalainen vaahtokahvi. No, onneksi Helsingissä on yksi kahvila, Kalevankadun Gran Delicato, josta saa kunnon kreikkalaisia kahveja. Siellä voi käydä ensi hätään leikkimässä ulkomaanmatkaa! :)

    • krista
     23.6.2016 at 10:23

     Oi, pitääpä testata joskus tuo Gran Delicato! Oon siellä ehkä käynytkin, mutta ottanut vaan jotain tavallista Lattea…

     Ja nyt alkoi muuten tehdä mieli päästä Kreikkaan… Ne kahvit! Feta! Tsatsiki! Kaikki! Nam!

 • Joanna
  23.6.2016 at 10:56

  Jos sokeroitua tiivistemaitoa jää ylitse, niin sitä voi käyttää esim. mustikkapiirakkaan kermaviilin asemasta. Tulee aivan ihanaa (ja makeaa)!

  • krista
   23.6.2016 at 12:36

   Namnam, kuulostaa hyvältä!

 • Amanda
  23.6.2016 at 12:24

  Meidän taloudessa kesän jääkahvit tehdään tällä ja tää on vaan maailman parasta! Osa kahvista jääpaloiksi pakkaseen ja sitten kuppiin. Ei tuu yhtään vetistäkään, kun jääpalat on kahvia.
  http://www.soppa365.fi/resepti/8791/maailman-paras-kylmaeuutettu-jaeaekahvi/

  • krista
   23.6.2016 at 12:37

   Hei mä näinkin jossain kahvijääpaloja; jossain blogissa varmasti. Pitääpä kokeilla :) Kylmäuuttaminen kuulostaa mulle vähän sarjassa ”too much”, mutta kai noihin voi tavallista kahvinkeitinkahviakin laittaa ja sit vaan pakkaseen :)

 • Elmeri
  23.6.2016 at 12:31

  Kannattaa kyllä kokeilla sitä vietnamilaista kahviakin, saa etnisistä kaupoista. Musta se on nimenomaan se pointti ja maistuu suklaalta eikä ollenkaan kitkerältä ☺. Esim.trung ngyuen merkkinen viininpunainen paketti on hyvää mun mielestä.

  • krista
   23.6.2016 at 12:40

   Täytyypä katsoa, jos joskus tulee vastaan! Voiskohan tuota olla jossain isojen Prismojen valikoimissa tai hmm meillä on lähellä K-kauppa, jossa on vähän erikoisempaakin valikoimaa… Voisin katsella! Etnisissä kaupoissa kun meillä käydään noin kerran vuosikymmenessä nykyään :) Erikoiskauppaan erikseen lähteminen kun tuntuu niin ylimääräiseltä vaivannäöltä nykyään, että ei sitä tule tehtyä; joskus ”ennen lapsia” -ajalla Joel asioi niissä kyllä useinkin…

   • Elmeri
    23.6.2016 at 13:17

    Ymmärrän hyvin. Meillä erikoiskaupoissa olo on sitä äidin omaa aikaa😂.

    • krista
     23.6.2016 at 13:25

     Uuu tätä en olekaan tullut ajatelleeksi! :) ”Äiti lähtee käymään kaupassa!” :)

 • PikkuKirppunen
  23.6.2016 at 23:27

  Joo. Ostettiin sitä kinuskiversiota. Ähvötettiin siinä hyllyllä aikamme puhelin kourassa ohjetta tavaten (sen jälkeen ku olin kiertäny eka Prisman hyllyvälejä ristiinrastiin juhannushässäkkäruuhkassa ja lopulta kysynyt nuorelta henkilökuntaan kuuluneelta mieheltä, joka totes saman tien et ”Joo ne on täällä – ei mulla aiemmin ollu hajuaka mitä ne on saati missä ne on ja onko meillä edes niitä, mut niit on aika paljon kyselty, oon oppinut” :D) ja tietty päädyttiin valittemaan väärä tölkki. Voin kertoa, että ei kyllä toimi sen ruskeen purkin mössön kanssa. Mössö itessään oli ihan jees mutta yhdistettynä kahviin ja jääpaloihin… Yyhhh.
  Mutta positiivista; mies lupautui maistamaan uudestaan, kunhan ostetaan sitä maitoversiota kondensoidusta maidosta. 👍 Eli ei ku ostoksille ;)

  • krista
   23.6.2016 at 23:53

   Hihii, te siis testasitte tee-se-itse-kinuskikahvin; ei tainnut ihan toimia :D

   Meidän käyttämä purkki oli tän näköinen: http://www.kauppahalli24.fi/media/catalog/product/cache/1/small_image/166x/602f0fa2c1f0d1ba5e241f914e856ff9/k/o/kondensoitu_maito.1464946707.png …ja kuulemma ”se oikea” (Joelin mielestä) on Carnation. Toivottavasti löytyy! :) Hitsi ois pitänyt ottaa bloggaukseen kuva siitä purkista!

   • PikkuKirppunen
    24.6.2016 at 10:02

    Joo ei :D Mut sen makusta se kuiten oli, että tänäaamusti kipitin lähikauppaan, josta löysin just tollasen samanlaisen ku teilläki oli ollu. Sun replyn huomasin kyllä vasta kauppareissun jälkeen :D
    Mutta ai että oli hyvää, kiitos reseptistä! Mieskin tykkäs! Hyvä aamukaffe, parempi mieli – vai kuis se men :D
    Hyvää juhannusta! :)

   • PikkuKirppunen
    24.6.2016 at 10:12

    Aaa ja siis piti sanomani, että varmasti jokanen fiksu tajuis, että jos se on ruskea purkki ja siinä lukee karamellisoitu(varsinkin, kun karamellisoitu maito käsitteenä oli entuudestaan etäisesti tuttu), niin ei kai se nyt mitenkään voi olla oikea. :D

    • anna-täti
     25.6.2016 at 13:41

     No enpäs ollut minäkään tarpeeksi fiksu, vaikka kondensoitu maito on jossain määrin tuttu juttukin :D
     Mihinkähän ton kinuskin nyt käyttäis sit?

     • Lintunen81
      25.6.2016 at 20:33

      Kinuski-mustaherukkapiirakka! Fazerin valmispiirakoiden inspiroimana kokeilin: murotaikinapohja, mustaherukoita ja kinuskia raitoina päälle, voi laittaa taikinakannen, toimii myös ilman <3

 • Heya
  26.6.2016 at 22:02

  Espanjassa juodaan espressoa tuon kondensoidun maidon kanssa, puolet ja puolet. Yllättäen opin juomaan kahvia siellä asuessani…