Vauvan ensimmäiset vaatteet

Aloin bongailla ensimmäisiä vauvanvaatteita (muistaakseni) joskus tuolta rakenneultran tuntumasta alkaen. Sitten iskikin huuma: mitä enemmän Facebookin vauvanvaate- ja kierrätysryhmissä klikkailin, sitä enemmän algoritmi tarjosi minulle niitä katsottavaksi!

Ihana! Toi meille! Ostan!

Ajatuksenani oli ostaa iloisia ja värikkäitä vaatteita ensin koossa 44-68. Hinnan kipuraja oli 2-3 eurossa per vaatekappale.

Suurin ostohuuma taisi ajoittua sinne jonnekin helmi-maaliskuuhun. Sitten jossain vaiheessa totesin, että okei oon ostanut jo aika paljon ja aloin himmailla. Että seuraavaksi selvittäisin, että mitä kokoa mulla oikein on ostettuna ja kuinka paljon.

No, tein sen selvitystyön vasta tänään.

Ja hup-sis. Kokoa 44 ei löytynyt ollenkaan – tosin ehkä vauva ei siinä koossa välttämättä synnykään – ja kokoa 50 myös hyvin vähän. Vaatteiden sopivuuden arviointi tosin on hieman haastavaa, koska vauva ei ole vielä syntynytkään eri vaatteissa on selvästi hyvin erilaiset kokoluokitukset. Toisen vaatteen 56 voi olla samaa kokoa kuin toisen vaatteen 68.

Lajittelin tänään vaatteet helposti käyttöön otettaviksi. Kylppärin pöydälle hoitoalustan viereen tuleviin koreihin valikoin nyt pienimmiltä näyttäviä koon 50 tai 50/56 vaatteita, jotka tulisivat ihan ensimmäiseksi käyttöön.

Lisäksi tein ”ihan pian”-ritiläkorin, jossa on vähän isommalta näyttävää 50/56-kokoa sekä 56-kokoa. Ideana, että sieltä voi sitten näppärästi ottaa lisää vaatteita jos/kun nämä pienimmät loppuvat päivässä liian nopeasti. Ja sitten tein vielä toisen, ”vähän myöhemmin” -ritiläkorin, johon jätin 62- tai 68-koon vaatteet.

Olinpas mä kerrassaan ahkera ja järjestelmällinen!

”Ihan kohta” -ritiläkori.

Ja tällaisilla vaatteilla meillä nyt sitten mennään kohti vauvan ensimmäisiä päiviä.

Pitkähihaisia pieniä bodyja on liian vähän, vain neljä kappaletta. Ja niistäkin vain kaksi on kietaisumallisia – ja mä kun olin ajatellut, että haluaisin kaikkien ensimmäisten bodyjen olevan just kietaisuja. Vastasyntyneen pään pujottaminen kaula-aukosta on kahden vauvan jälkeenkin vielä kuumottava ajatus.

Myöskään ”ihan pian”-ritiläkorissa ei ole kuin muutama body odottamassa, joten näitä varmaan täytyy hankkia lisää. Mutta todennäköisesti vasta vauvan synnyttyä, niin näkee sen tarpeen.

Olen tähän mennessä ostanut kaikki vauvanvaatteet kierrätettyinä, mutta nättejä kietaisumallisia 50-kokoisia bodyja etsiessäni joudun varmaan klikkailemaan itseni johonkin nettikauppaan. Pieniä kietaisubodyja kun tuntuu selvästi liikkuvan vähemmän.

Ruskeapohjainen leijonabody on meidän vanha, kolme valkopohjaista kierrätysryhmäostoksia.

Lyhythihaisia bodyja sen sijaan on reippaasti enemmän, kahdeksan kappaletta. Ostin suurimman osan (muistaakseni 6 kpl) niistä vaatepakettina, joka oli meidän makuun aika pinkki, mutta tulipahan näppärästi se puoli hoidettua. Sinikeltainen tipubody on meidän vanha.

En ihan tarkalleen tiedä, kuinka paljon lyhythihaisilla edes on käyttöä ihan vastasyntyneenä. Mutta jos on ihan helteet – kai.

Pöksyjä tuntuu olevan aika kiva combo, ja tosi söpöjäkin vielä ovat.

Kuusi kappaletta siis, toinen toistaan suloisempia. Näistä nuo puna-valkoiset ovat meidän vanhat, muut ovat kierrätysryhmäbongauksia.

Lisäksi on yhdet pienikokoiset potkuhousut ja yhdet vähän paksummat velour-kankaiset. ”Ihan pian” -ritiläkorissa pöksyjä on vielä mukavasti lisää, ja parit potkuhousutkin.

”Yökkärit” eli haalarimalliset vaatteet oon kokenut helpoimmiksi vaatteiksi vauvan päiväänkin. Ei tarvitse ujuttaa pään yli eikä pukea montaa vaatekappaletta: vauva vaan vaatteen päälle, raajat oikeisiin koloihin (vaikein tehtävä) ja vetskari kiinni. Parhaissa malleissa vetskari tulee toisesta jalasta asti.

Niitä yökkäreitä yritin ostella reippaammin, mutta näköjään vain viidet ovat tätä ihan pienintä kokoa. ”Ihan pian” -korissa näitä on kuitenkin vielä vähintään saman verran lisää.

Näistä tuo valkopohjainen eläinyökkäri on meidän vanha, muut neljä kierrätysryhmistä.

Sukkia ja käsitöppösiä meillä näyttääkin sitten olevan kaikkein eniten, haha!

No mut hei kesävauva: laitetaan hänelle vaipan lisäksi sukat, töppöset ja myssy, niin kesäpäivän asu olkoon sitten siinä!

(ei oikeasti)

Mitäs sanotte, näyttääkö aivan liian vähältä vai pärjätäänkö?

Me ajateltiin nyt ensin lähteä liikkeelle näillä, ja hätäriostetaan sitten lisää, jos/kun on tarpeen.

Isommissa koossa vaatteita sitten onkin jo paljon paremmin.

Ja laitokselta kotiin lähdetään näillä näkymin näillä:

Pupuhaalari, fiksuusmyssy, sukat ja käsitöppöset meidän vanhoja. Body ja pöksyt kierrätysryhmästä.

Oih! Kohta noiden vaatteiden sisällä on ihan oikea vauva!

44

You Might Also Like

 • Anna
  8.6.2022 at 17:46

  Riippuu vähän miten usein teillä pestään pyykkiä noissa väreissä xD Ja miten puklaileva vauva on. Meillä kun on ollut kaksi puklumasiinaa niin meni helposti 3-4 vaatekertaa (varsinkin yläosia) päivässä.
  Muistin tätä lukiessa, että esikoisen ollessa vauva (toukokuussa syntynyt) jouduttiin erikseen ostamaan lyhythihaisia kun iski superhelteet heti synnytyksen jälkeen (sairaalalle mennessä oli kylmää ja sateista ja ulos astuessa meinasin kääntyä ovelta kun lämpöaalto iski vastaan xD).
  Toinen mikä palasi mieleen oli se, että me ei lajiteltu ihan vastasyntyneelle erikseen yökkäreitä. Kun vaatetta vaihdettiin muutenkin jatkuvasti puklujen takia niin katsottiin vaan, että oli jotain suht puhdasta päällä kun illalla mentiin nukkumaan. Yökkärit tuli käyttöön sitten kun alkoi viettää enemmän aikaa lattiatasossa.

  • Anna
   9.6.2022 at 11:50

   Ja siis haalareita meilläkin käytettiin. Jos kuvio ei erityisesti viitannut nukkumiseen niin en koskaan osannut ajatella, että haalarit olisivat vain yökkäreitä vaan ihan oli päiväkäytössäkin haalareita pienillä.

  • krista
   10.6.2022 at 08:57

   Joo jos tulee kovasti puklaileva vauva, niin mehän ollaan heti eka päivän jälkeen bodyostoksilla 😅

   Heh jännä muisto, kun mä muistan oikeasti eka vauvan kanssa miettineeni, että VOIKO tällaista haalaria pitää päiväsaikaan. Että vaikka ”mitä ne neuvolassa sanoo”, tai blogikommenteissa! 😂 Kaikkea sitä miettiikin, omg 🙃 Mutta tosiaan sehän on vaan vaate. Jossain noista kyllä on painatuksessa zzzz unen merkkinä, mutta hei vastasyntynyt vauvahan nukkuu paljon päivälläkin 🙃

 • Iina
  8.6.2022 at 19:16

  Ainakin meidän vauvoilla bodyjä on tarvinnut enemmän kuin housuja. Bodyyn tulevat nimittäin niin puklu- kuin kakkatahratkin (housut välttyivät välillä ensiksi mainituilta :D), ja välillä vauva käyttää iholla pesiessä pelkkää bodya. Mutta ihania löytöjä olet tehnyt!

  • krista
   10.6.2022 at 08:59

   Tällainen muistikuva mullakin on… Bodyja varmaan tarvitaan lisää, toki riippuen minkä kokoinen vauva tosiaan tulee. Toisaalta niitä ei tosiaan ollut 56-koossakaan kuin ihan pari, 62-koossa sitten enemmän. Kokoja toki niin hankala ajatella nyt, kun esimerkiksi eka vauva käytti 62/68-kokoa, kun käveli jo 😂

 • Ekv
  8.6.2022 at 20:20

  Polarn o pyretillä oli ainakin joskus sellanen postikortti missä oli lueteltu määrineen ’näillä pärjää’ ekat vaatteet. Vieläköhän löytyisi jostakin?

  • krista
   10.6.2022 at 09:01

   Täytyypä googlata 👍 Toisaalta sit taas arviot ja oman vauvan todellinen tilanne voi olla miten kaukana vaan 😂 Kun tosiaan ei tiedä, missä koossa sieltä edes synnytään ja pysyykö maidot sisällä vai loiskuuko yli 🙃

 • Jenni
  8.6.2022 at 22:19

  Omaan silmään tuo näyttää paljolta mutta on varmasti sopiva määrä. Meillä oli viime kesänä syntyneelle ainoastaan äitiyspakkaus, parit potkuhousut jotka olivat minun vanhat ja yksi lyhythihainen shortsipuku. En jotenkaan innostunut vaatteiden ostamisesta ja ajattelin sitten hankkia niitä tarpeen mukaan, kun tietää minkä kokoinen ja mallinen vauva on. Ja kaikkialla toitotettiin, että niitä tulee sitten lahjaksi. Ei kylläkään saatu lahjaksi kuin yksi body mutta viime kesän helteillä ei muutenkaan käytetty vaatteita vaan oltiin kotona aina vaippasiltaan. Hyvin pärjättiin sitten niillä vaatteilla mitä oli. Öisin meillä oli pelkkä kapaloliina ja vaippa. Saipahan vauva ainakin reilusti ihokontaktia.

  Innostuin myöhemmin kyllä kirppistelystä ja nykyään löytyy vähän enemmän vaatteita mutta siltikin varmaan aika vähän. Mutta varmasti tuuriakin mukana, kun sattui vauva, joka ei juurikaan pulautellut, eikä vaippakaan ole falskannut.

  Ihania vaatteita olet kyllä löytänyt pienelle. Vinkiksi muuten, että Kidian lastenvaatekirppikset jakavat tärppejä instassa ja ne voi varata sieltä itselle seuraavaan päivään asti muistaakseni. Sinne tulee aina välillä vinkkinä, että mitä kokoja löytyy. Todella kiva juttu ainakin omasta mielestäni, niin voi tehdä täsmäiskuja vähän samaan tapaan kuin fb-kirppiksillä, kun muuten kirppiksillä käyminen on sellaista tuuripeliä. Nyt muuten näkyi olevan tulossa Lippulaivaan huomenna koon 50-56 vaatteita.

  • krista
   10.6.2022 at 11:50

   Hih joo suhteellista, onko paljon vai vähän :) Varmaan tosiaan säästäkin riippuu, että ollaanko vaatteissa vai vaippasillaan. Meillä talo pysyy alakerrasta ihanan viileänä helteelläkin (yläkerrasta puolestaan ei tosiaankaan pysy), joten vois kuvitella, että jotain vaatetta tarvitsee kuumallakin. Tai sit tosiaan köllötellään ihokontaktissa vaan :)

   Kiitos vinkistä, tuolla Kidiasssa mä en ole koskaan käynytkään!

 • ~ mummo ~
  9.6.2022 at 17:36

  Tuo instassa oleva kuva odottavasta äidistä kauniissa valossa ja nätissä koltussa on niin hieno.
  Toivon kaikkea hyvää teille ja onnea odotuksen loppumetreille. ♥

  • krista
   10.6.2022 at 11:51

   Kiitos ❤️ Kesäillat on kyllä niin ihania!

 • Puutalon asukas
  9.6.2022 at 17:58

  Tällä kertaa voi myös tulla vauva, joka syntyy suoraan 56 kokoisena :) Meillä ensimmäinen käytti viikon 50 kokoa ja toinen syntyi suoraan 56 kokoon, joten odottelisin vauvan syntyvän ja sitten lisää, jos on tarve. Myös useita 62 kokoisia voi jo käyttää aiemmin, jos hihoissa tai lahkeissa hyvät resorit, joilla saa ylim. käännettyä.

  • krista
   10.6.2022 at 11:54

   No kuule mulla onkin ihan tuoretta tietoa tästä – sanotaan nyt niin, että koko 44 meillä ei ainakaan tarvita 😂 Eli kokoarvion mukaan vauva on iso, nyt jo 3,2 kg. Joten ihan eri kokoluokan vauva taitaa olla tulossa kuin ennen 🙃

 • Nadja
  9.6.2022 at 20:17

  Meidän kuopuksen kohdalla (ihan toukokuun lopussa syntynyt) ei oikeastaan käyttetty paljon muuta kuin lyhythihaiset bodyt (niitä oli muutama kappale) vaipat ja kesamyssy kesän 2017 aikana tarrojen ja kantoliinan lisäksi. Molemmat pojat (myös marraskuussa syntynyt ja nyt melko 10v esikoinen) viihtyivät kotona pelkässä vaipassa (myös lattialla), sama öisin. Ja edelleen paras yöpuku on ei mitään :D
  Mutta! Asiassa on todellakin monta tekijää, kuin jokaisen asian kohdalla <3
  Hyvää vointia teille ja ja kiiretöntä lomaa teille kaikille! <3

  • krista
   10.6.2022 at 11:58

   No noita lyhythihaisia meillä tosiaan löytyykin 👍 Varmaan kannattaa just tarpeen mukaan katsoa sitten vauvan synnyttyä! Meillä on tosiaan sisällä alakerrassa viileämpää, mutta sittenhän sen näkee, että mikä vaatetus tuntuu sopivimmalta.

   Ja kiitos 💞 Täällä sitä vielä pötkötellään vauva mahan sisäpuolella!