9,5 viikon loma ja kesäloman toivelista

”Kesäkuun kuudes – ja koulut on kii,
juostaan laiturille tänään vois vaik onkii,
tai maata nurtsil,
ja olla tekemät mitään.
Aamupalaks jädee jälkiruuaks sitä lisää.”

– Eino ja Aapeli / Älä tule paha kesä,
sana ”eka” muutettu kuudenneksi – 

(paitsi raskausdiabeetikolle, haha)

Eli tässä se on se hetki, ehkä vuoden paras kohta: se, kun edessä on huikea 9,5 viikon kesäloma, ihanaa!

Viime vuonna omenapuu ei tehnyt yhtään kukkaa; tänä vuonna se kompensoi.

Loman alkajaisiksi me listattiin tietysti asianmukaisesti perheenjäsenten odotukset tulevalle kesälle. Niitä tuli spontaanisti hihkumalla tasan kymmenen yhteensä kaikilta perheenjäseniltä, ja ne kuuluvat näin:

1. Sotkamoon!
2. Mummilaan!
3. Biitsille!
4. Jätskin syömistä
5. Linnamäki
6. Korkeasaari
7. Paljon kavereiden kanssa leikkimistä
8. Pikkusiskon syntymä
9. Mökille
10. Pihalla hengailua

Ihanat toiveet – ja taas kerran hyvä muistutus, että lasten kesälomatoiveet eivät (välttämättä) ole tämän spektaakkelimaisempia. Tärkeintä on kesäfiilis, yhdessä olo ja hyvä mieli.

Ja niitä minä toivon meidän tähänkin kesään.

Olin iloinen lasten ”ihmisenkokoisista” kesälomatoiveista tietysti myös siksi, että tämä alkukesä meillä menee tässä hyvinkin kotosalla, vauvan saapumista odotellessa. Esimerkiksi Sotkamot, mökkeilyt ja Korkeasaaret odottelevat sitten vauvan syntymistä ja ensimmäisten viikkojen pesimisen jälkeistä elämää.

Mutta luulisi, että tässä 9,5 viikossa ehtii sitten kaikenlaista vielä loppukesästäkin!

Paitsi hmmm. Jos nyt ihan-ihan rehellisiä ollaan, itse asiassa mulla itselläni saattaisi olla vähän isompiakin toiveita.

Mun mielestä ois mahtavaa vuokrata joku asuntoauto – sellainen, jolla mun kortilla saa vielä ajaa – ja tehdä vaikka Sotkamon reissu sellaisella. Voisi olla matkalla monta yötä, ajaa vain sellaisia sopivan pieniä pätkiä päivässä ja pysähtyä yöksi silloin, kun on sellainen fiilis.

Olen myös jotenkin ihan randomisti saanut päähän Puuhamaan. Googlasin, ja se on jopa vielä ihan olemassakin! Hyvä lähtökohta lomasuunnitelmalle. Mutta jossain sellaisessa olisi kiva käydä. Ehkä Muumimaailmassakin loppukesästä, monen vuoden tauon jälkeen.

Mutta joo, olen näiden vähän isompien toiveideni kanssa ihan hyssssh. Odotetaan se vauva nyt ensin. Ja jos/kun ei tänä kesänä jotain tehdä, niin onhan näitä kesiä ihmisen elämässä vielä varmasti paljon!

…ja tietysti sellainenkin juttu, että toivottavasti vauva on sitten sellainen mukautuvainen kotoalähtijä. Toisin kuin toinen isosiskoistaan aiemmin oli, haha. Mutta kaiken näkee (ja kokee) sitten tietysti vauvan saavuttua. Että millainen uusi pikkutyyppi sieltä meidän perheeseen oikein onkaan tulossa.

Ihana ja rakas ainakin!

Mutta siis aaaaaaah tätä tunnetta: edessä kokonainen megaloma! Megalomaaninen megaloma! Tätä fiilistä ei kyllä oikein voi mikään päihittää, ihanaa ihanaa ihanaa!

”Ensimmäinen hellepäivä,
mä tilaan koko kesäks näitä.
Tummat pilvet käsken väistymään.”

– Eino ja Aapeli / Älä tule paha kesä – 

(paitsi okei öisin saa sataa, että luonto saa vettä)

Millaisia kesälomatoiveita teillä on perheenjäsenillä ilmassa?

 

 

PS. Meillä loma tarkoittaa lasten lomaa; aikuiset toki tekee töitä siinä sivussa.

24

You Might Also Like

 • A
  6.6.2022 at 16:15

  Lapsen kesälomatoiveissa on käsittääkseni kaverien kanssa hengailua (sitä on tehty tänään lähes koko päivä, jesh!), Lintsi/Särkänniemi (joo jossain vaiheessa lienee pakko toteuttaa, paras ois jos saisi lapsen kaverin matkaan ;)), isovanhempien luona yökyläilyä (kyllä! ehdottomasti, ollaan vietetty ihania treffi-iltoja hotellissa yöpyen kun lapsi on isovanhemmilla <3, hälle on iso kynnys jos vanhemmat ei oo samalla paikkakunnalla, mutta hotellissa olo taas ok, hassu iso-pieni), uimista (joo, stadikalla kunhan ehditään, viime vuonna lapsi oli tässä vaiheessa polskinut jo meressä monta monituista kertaa +20 asteen vesissä, mutta nyt on vähän eri lämpötilat, pöh), Tampereen reissu (listalla on, se on meidän äiti-tytär matkakohde ja siellä ehkä tosiaan riehutaan Särkänniemessä).

  Vanhempien kesälomatoiveissa siintää loma, ystävien näkeminen ja reissu Saksaan ja toinenkin reissu Saksaan (eka varattiin jo talvella ja toka ex tempore remppapakoiluun). Odotan ihan hurjasti rakkaisiin Saksan kaupunkeihin pääsemistä ja lapsi on innoissaan kun pääsee treenaamaan koulussa opiskelemaansa saksan kieltä). Tällä keski-Euroopan matkailulla toivottavasti tulee taattua aurinko ja lämpö. Vähän turhan vähälle jää kesä-Helsinki, mutta ehkä sitä ehtii elokuussa töiden ohessa. Kotimaan matkailu jää varmaan vähille, koska ei jaksanut olla varailemassa majoituksia ajoissa (jostain syystä on paljon helpompaa löytyy kiva majoitus esim. Berliinistä kuin jostain kesä-Suomen kaupungista..ja ikävää kyllä, Suomen matkailu on myös paljon kalliimpaa, vaikka sitä mielellään myös harrastaisi). Mutta kotimaassa ehkä tehdään päiväretkiä. Ostin museokortin ja sen kanssa aattelin koluta museoita (+lapsi mukaan), Lahdessa olisi myös juliste-biennaali minkä haluisin nähdä, että eiköhän lähiseutumatkailua tuu harrastettua.

  • krista
   7.6.2022 at 14:47

   Ooo kuulostaa tosi ihanalta – ja lapsen kesätoiveet tosi samanlaisilta kuin meillä :)

   Joo, kotimaan matkailu kyllä osaa olla aika hintavaa… No, meitä se rantalomakohde Sotkamo siellä odottelee bensojen hinnalla :D

 • Anna
  6.6.2022 at 19:13

  Maalle reissaamista (joo, tästä ikkunasta näen peltoja ja niiden takana metsää, mutta minulle maalle meno on sukutila järven rannalla). Siellä voi vaan ottaa rennosti ja puuhastella talon ja pihan ylläpitoon liittyviä juttuja sopivaan tahtiin. Siellä näkee myös sukulaisia.
  Tietysti toivon uimareissuja (helpompia sielä kun ei tarvitse kallista bensaa käyttää joka kerta kun haluaa uimaan), pihalla lukemista, uuden laavun rakentamista ja ulkona nukuttuja öitä.
  Haluan haistella kukkia ja muutenkin haahuilla ympäri pihaa ilman sen isompaa päämäärää. Jos välillä nyppäisee rikkaruohon tai kaksi.
  .
  Asuntoautot on muuten ihan sikamaisen hintaisia vuokrata. Joskus ajateltiin mennä yhteen kolmen yön tapahtumaan sellaisella kun oli vauva mukana. Olisi ollut mukavampi kuin iso makuusali. Hinta oli kuitenkin sen verran suolainen, että päädyttiin ostamaan jättisuuri teltta xD Se tuli halvemmaksi ja jäi meille käyttöön reissun jälkeenkin.
  .
  Puuhamaa tosiaan on olemassa ja toiminnassa. Kuulopuheilta hinta-laatusuhde ei ehkä ole ihan kohdillaan, mutta monet kaverit on viettäneet siellä kivoja kesäpäiviä lastensa kanssa kun se on kuitenkin oman kunnan ”vetonaula”. Vähän vanha ja rempallaan ja kaikki jutut eivät ole käytössä. Eväät sinne kannattaa pakata mukaan. Paikan ruokalista on kuulemma aika grillimättön rajoittunut ja annokset kalliita. Mutta nämä siis kuulopuheita aikaisemmilta kesiltä! Me ei olle käyty kertaakaan vaikka ollaan asuttu tässä koko se aika kun on ollut lapsia ja esikoinen on nyt teidän Seelan ikäinen.

  • krista
   7.6.2022 at 14:53

   Apua miten ihanalta kuulostaa teidän sukutila, oikein jotenkin mun haaveiden paikka! <3 Voi oispa itselläkin joku tuollainen!
   -
   Mulle mainosti pidempään Facebookissa joku vuokrauspaikka, taisi olla vuokraamista omistajalta tms ja mulle jäi mieleen, että hinta ois ollut aika kohtuullinen. Mutta enpä kyllä tiedä, löytäisinkö sitä sivustoa enää :D Siellä yllätti myös se, että oli paljon autoja, joita voi ajaa ihan mun kortilla. Luulin aina, että tarvitsee jonkun erikoiskortin.
   -
   Samaa kuulin Puuhamaasta muuten myös Instan privaviestien puolella! Ehkäpä ne laitteet on suunnilleen samat kuin ne, jotka oli käytössä joskus kasarin lopussa (tai ysärin alussa), kun mä itse oon siellä käynyt :D