Vanhimmat vaatteeni

Näin jokin aika sitten Jodelissa (oi kyllä) jonkun esittämän juttutoiveen bloggaajille: että jakavat kuvan vanhimmasta käytössä olevasta vaatteestaan.

Hahaa! Okei okei, mä arvaan, että tuossa jodlauksessa ei tarkoitettu ihan muntyyppisiä kalsaribloggaajia, mutta en malta, en malta! Väitän nimittäin, että mä oon aika vahvoilla tässä!

Täten esittelen kaksi mulle rakasta vaatekappaletta, jotka olette varmasti ainakin Instagramin puolella nähneetkin – ja olette nähneet ne siksi, että mä tosiaan oikeasti aktiivisesti edelleen käytän näitä.

Mikki Hiiri -paita on ostettu elämäni toiselta ulkomaanmatkalta, Miamista. Ja samalla käytiin Walt Disney Worldissa. Olen ollut viidennellä luokalla ja vuosi on ollut… öööh 1989, jos oikein laskin.

Paita ei tietenkään ole ollut kaikkia näitä 31 vuotta jokapäiväisessä käytössä. Aikoinaan kotoa pois muuttaessa se jäi äitini kaappeihin, josta sen jossain vaiheessa bongasin – hei tämä täällä! Otanpa uudestaan käyttöön!

Alkuun pidin tätä vain kotipaitana, mutta viimeisinä vuosina oon käyttänyt tätä ihan kodin ulkopuolellakin. Koska onhan tämä tosi hieno!

Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä:
”Höhöhööö! Mikki Hiiri on ihan nössö!”, huuteli joku pikkupoika kerran perääni.

Veikkaan, että hän oli vaan kateellinen mun hienolle paidalle.

Ja sitä paitsi Walt Disneyn hiirihahmot eivät ole ollenkaan nössöjä. Itse asiassa mulla oli aikoinaan Minni Hiiri -paita mun ja Joelin ensitreffeillä. Vanhassa postauksessa (vuodelta 2013) nekin vaatteet näkyvät. Ja mun sinkkuajan saamispaita myös.

Toinen ihan yhtä vanha paita on itse asiassa samalta matkalta, Key Westistä. Kävimme silloin Ernest Hemingwayn kotona – tuonikäiselle kohokohta oli Hemingwayn kuusivarpaiset ihanat kissat.

…joista muistoksi sain toisen college-paidan tuolta samalta matkalta:

Paita oli itse asiassa ennen pinkki, mutta värjäsin sen…. hetkinen, vuonna 2014 eli täällä oranssiksi. Tuolla vanhassa postauksessa näkyy, miltä paita näytti pinkkinä.

Värjäämisen jälkeen paita päätyi mulle takaisin vakkarikäyttöön.

Tän paidan kaikkein hauskin juttu on mun mielestä tämä – jotenkin tämä alkaa aina hymyilyttää. Paita edestä…

…ja takaa:

Täten äänestän, että kaikissa painatuksella varustetuissa paidoissa pitäisi olla takana sama kuva selästä päin!

Itse asiassa en yhtään tiedä, ovatko nämä paidat minulla ne ihan kaikkein vanhimmat käytössä olevat vaatteet – nämä oli helppo nimetä juuri siksi, että ne ovat tuolta matkalta, jolloin tiedän olleeni viidesluokkalainen.

Lisäksi mulla on muutamia yöpaitoja suunnilleen samalta ajalta.

Mutta ei nämä vielä mitään.

Joel ei ole bloggaaja, mutta jos olisi, tässä olisi suvereeni voittaja.

Joelin takki on tällainen…

…ja sen vuosikerta paljastuu täällä.

Nojoo, ei hän itse ole ihan (haha) tuosta vuodesta asti tuota takkia käyttänyt. Diskataan! Sääntörikkomus!

Mikä on sun vanhin aktiivikäytössä oleva vaate, ja miltä vuodelta se on peräisin?

21

You Might Also Like

 • A
  24.4.2020 at 15:40

  Mun vanhin vaate on ehkä mun kummitädin neulomat villasukat ihan 90-luvun alusta (itse asiassa ne on olleet ensin mun pikkuveljellä, mutta ne jäi sille pieneksi, joten jäivät mun käyttöön). Kumman kestävät ovat kun pohjat on edelleen täysin ehjät ja niillä talvisin hiihtelen kotosalla (kummitädin neulomuksia on kyllä pipoja tallessa vanhempiakin, äidille hänen neulomiaan 70-luvulla, mutta ne on harvemmin käytössä enää). Kummitädin 90-luvun alun neulomia asusteita mulla on tallessa paljonkin, seiskaveikka silloin tuntuu olevan superkestävää (ja mikä ihaninta, mun tyttö 2010-luvulla on saanut näitä ihan parhaita kummitätini sukkia ja lapasia paketteina ihan vauvasta asti).

  Teollisesti valmistetuista vaatteista on sit vaikeampi sanoa, ei tule äkkiseltään mieleen mitään 90-luvulta, mutta 2000-luvulta löytyy kaipa jotain (ainut vaan, että kokoni on +10kg 2000-lukuun, niin eivät ole aktiivikäytössä).

  • krista
   24.4.2020 at 16:58

   Vau miten kestävät villasukat <3 Meilläkin on itse asiassa tuollaisia vanhoja villasukkia - ja hei yhdet säärystimet, jotka ovat olleet lapsuudesta asti, ne ovatkin muuten aivan ihanat! Mutta nuo sukat ei ole mulla aktiivikäytössä (ja pitäisi parsiakin... ja ensin opetella parsimaan, ha), eli niitä en voi laskea itselleni tähän...
   -
   2000-luvulta mulla löytyy paljonkin, ehkä voisi jopa sanoa, että suurin osa vaatekaapista, haha. Terveisin nimimerkki jämähtänyt :D No, mullakin on + 10 kg tullut ja paljon olen laittanut eteenpäinkin sellaista, mihin en luultavasti enää koskaan mahdu. Mutta sit sellaisia silloin löysiä on, jotka on nyt sopivia :D Samoin nämä ysäri-colleget on aikoinaan olleet niin roikkuvia, että nyt vasta ovat sopivia :D

 • Jenni
  24.4.2020 at 15:50

  Vanhin käytössä oleva vaate taitaa olla mekko, joka isoäidilläni oli päällä ensimmäistä kertaa, kun isoisäni vei hänet kyläläisille näytille. Mekko taitaa olla jostain 50-luvun puolivälin tienoilta. Ei se nyt ihan jokapäivä käytössä ole mutta töissä ja sukujuhlissa aina välillä. Mekossa on kellohelma ja se on todella paksua puuvillaa, joten se on varsin painava päällä ja kesäisin aika kuuma. Mutta laadukasta tekoa, eikä hajoa ainakaan kankaan hapertumisen takia. Lisäksi minulla on joitain toisen isoäidin vanhoja paitoja ja hameita ja yksi leninki. Niiden ikää en tiedä mutta todennäköisesti josatain 60-luvun lopulta tai 70-luvun alusta.

  • krista
   24.4.2020 at 16:52

   Oi, miten ihanalta kuulostaa – mä niii-iiin ihastelen aina sitä, kun vaate kiertää sukupolvelta seuraavalle! <3 Tekisi mieli nähdä kuva, kuulostaa tosi kauniilta <3
   -
   Mä en itse asiassa hoksannutkaan, että jos ajattelee myös äidin/isoäidin vaatteita, niin multakin löytyy sellaisia! Äidiltäni useita mekkoja, ja lisäksi nämä isoäitini kotimekot/essut. Näitä en ole kyllä juurikaan raaskinut pitää, mutta tallessa ovat ja niitä silloin tällöin ihastelen. Raaskisikohan näitä käyttää...? <3 https://www.puutalobaby.fi/kotiessut-70-luvulta/

 • Torey
  24.4.2020 at 19:04

  Kesähousut Kreikasta, muistaakseni vuodelta 2007? Eli olen ollut sen 17v. kun ne on ostettu. Ja edelleen käytössä! Lisäksi niissä on niin hauska vyötärön säätö, että ne meni myös raskausaikana! 😄

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2020/04/24/uudet-nakimet/

  • krista
   27.4.2020 at 10:38

   Oi! Kuulostaa just sellaisilta pöksyiltä, joita mäkin käyttäisin <3

 • SMaaria
  24.4.2020 at 20:51

  Kansallispukuharrastajalle tää on vähän… eri juttu ;) Mutta kyllä arkivaatteitakin löytyy, meidän varhaisen ysärin havaijipaidat, samettimekot ja villapaidat aloittaneet seuraavan sukupolven aktiivikäytössä.

  • krista
   27.4.2020 at 10:40

   Hei meilläkin on muuten kasari/ysäriä jo seuraavan sukupolven käytössä! Ja siis oi, miten muistan itse teininä – että millainen aareeaitta oman äidin ja mummonkin (nuoruus)vaatekaappi oli… Ooooh! Ehkä siksi itselläkin tulee säästettyä niin paljon vaatteita. Tietää, miten upeita löytöjä ne saattavat joskus lasten mielestä olla!

 • Miitu
  25.4.2020 at 10:47

  Aktiivikäytössä yhä 2001 piruetista ostetut housut – ihan parhaat! Etätyöaikaan olleet taas entistä ahkerrammassa käytössä. Kestäneet aikaa ts. paino vaihtelut, raskaudet jne. Muita vanhoja löytyy käytöstä -97 neulomani villasukat, sekä lasten käytöstä 80-luvun yöpaita. Ja tietty sokerina pohjalla 1954 tehty kastemekko, joka yhä kiertää suvussa. Tuo nyt tosin ei ole aivan päivittäisessä käytössä…

 • raks
  25.4.2020 at 11:31

  No tuota, talvisin pidän toppahousuja, jotka on ostettu joskus 90-luvulla. Olen hekotellut tälle itsekin, mutta olin hieman pyöreämpi lapsena. Ne on ollu ”varastossa” välissä, mut lasten myötä tuli tarvetta, jostain ne löysin ja jäivät käyttöön.
  Toinen, minkä tarinaa ja ikää en tiedä tarkemmin, on mummolta peritty huivi. Käytän sitäkin ihan arkikäytössä.
  Oma lukunsa ovat lapsilla enemmän ja vähemmän käytössä olevat vanhat vaatteet jostain 80-90-luvulta. Suurin osa niistä on saatu sukulaisilta.

  • krista
   27.4.2020 at 10:44

   No vau! Mulle takit ehkä menisi, koska silloin oli niin väljät mallit – mutta housut ei kyllä mitenkään… Tai no niin eipä sitä tietty kokeilematta tietäisi, että josko niissäkin olisi ollut sellaiset muhkeat joustovyötäröt, niin olisi sellaiset sopivan piukat mulle nyt :)

 • Satu
  26.4.2020 at 08:27

  Vitsi miten kiva postaus idea! Ihan mahtava, saatan napata tämän omaan blogiin kyllä myös.

  Mulla ei ole kauhean vanhoja vaatteita, johtuen siitä että jojosin painoa, heitin kaiken pois ja ostin käytettynä itselleni uusia mutta kotivaatteena on muutama ysäriltä säilynyt paita jotka äiti bongasi kaapista ja toi tänne. Sen sijaan! Laukut ja huivit on! Osa minua vanhempia ja peruja omalta mummilta ja siksi niin tärkeitä myös ❤️

  Ihanaa sunnuntaita!

  • krista
   27.4.2020 at 10:45

   Joo hei nappaa ihmeesssä, ois kiva lukea – ja laita tähän linkki sitten, niin muutkin löytää lukemaan!

   Tätähän voi totta kai soveltaa laukkuihin ja huiveihin myös <3 Mulla on muuten joitain isoäitini laukkuja. Ei kylläkään käytössä, mutta säästössä silti <3

 • Mummeli Keski-Suomestä
  26.4.2020 at 11:31

  Tämä on kyllä niin hyvän mielen blogi :)
  Terveisiä sinne puutaloon koko perheelle ja voikaa hyvin.

  • krista
   27.4.2020 at 10:46

   Tulipä hyvä mieli tästä, kiitos kovasti! Terveisiä myös kovasti sinne Keski-Suomeen ja kiitos tästä viestistä! <3 <3 <3

 • avaruuskenguru
  26.4.2020 at 15:09

  Minulla on vielä aktiivisessa käytössä mun äidin isän äidin eli isomummoni mekko, jonka hän on itse myös käsin ommellut. Veikkaisin, että mekko on ehkä 30- tai 40-luvulta. On ihan käsittämätöntä, miten laadukkaista materiaaleista ja taitavasti ja tarkasti se on tehty. :)

 • Tilia
  26.4.2020 at 15:30

  Opiskeluvuosilta 90-luvulta on melkein puoli vaatekaappia, mutta on siellä kaikenlaista vanhempaakin Esim. neukkuhuiveja 70-luvulta, jotka on ihan parhaita kaulaliinoja talvisin. Ikävä kyllä muutkin ovat tämän nyt huomanneet kuin minä, ja hinnat ovat nousseet kirppareilla ihan älyttömästi. Äitini 70-luvulla tekemät villasukat on edelleen käytössä parsimattomina – en tajua, mitä muovia lankaan on tuohon aikaan laitettu mukaan. 1970-luvulla mummin neulomat lasten villatakitkin ovat täysin koin koskemattomina säilyneet seuraaville sukupolville. Kovilla pakkasilla käytän isän vanhaa läpällistä karvahattua 1960-luvulta. Hellemekkoni on mummin kotitakki 60-luvulta. Luottokesämekkoni on muuten yhä edelleen oma ylioppilasjuhlamekkoni ysäriltä. Mökillä aktiivikäytössä on pappavainaan saunatakki, jonka mummi on ommellut 1950-luvulla. Tytär siirtyi juuri käyttämään minun äitini saunatakkia 60-luvulta, ennen se oli minulla käytössä kotona. Nuorempana käytin aktiivisesti myös papan puvun liiviä ajoilta ennen sotia, mutta se on nykyään puolison vaatekaapissa… Harmi kyllä olen isompi kuin kumpikaan isoäideistäni, niin en pysty useimpia heidän vaatteitaan käyttämään, vaikka joitain onkin vielä tallessa. Huiveja ja koruja lähinnä.

 • Sanna
  26.4.2020 at 21:19

  Mulla on neljä edesmenneen isoäidin mekkoa 70-luvulta, ja kaksi suunnilleen samanikäistä takkia. Sitten pari äitini vanhaa vaatetta, joita hän piti ollessaan 16. Nyt taisi juuri täyttää 58. Sitten ainakin yksi 1990-kuolleen isoisän villapaita, ja yksi vintage-kaupasta ostettu iltapuku suomalaiselta merkiltä, joku meni -90-luvun lamassa konkkaan.

  Itsellä pisimpään käytössä ollut on varmaan yksi t-paita, jonki ostin muistaakseni 15-vuotiaana, mutta näin 28-vuotiaana se ei ole vielä aivan kohtuuttoman kauan. Villasukkia on kyllä myös. En muistaakseni oo heittänyt yksiäkään villasukkia sen jälkeen pois kun jalkani on lopettanut kasvamisen joskus 12-vuotiaana.

 • Tia
  26.4.2020 at 21:52

  Näitähän löytyy, äidinäidin kellofarkkuhame mikä päällä on riennoissa käyty 60 vuotta sitten, mun vaatekaapissa sen ollut jo 20 vuotta ❤️ just eilen vetäsin yhdet sukat jalkaan mitkä on 20 vuotta vanhat, oli jostain syystä vähän kulahtaneet.. mies kysy että pitäisköhän sulle ostaa uusia sukkia 😅

 • MT
  27.4.2020 at 09:20

  Jostain 70-luvusta alkaen on paljonkin vanhoja vaatteita. Osa mummoni, osa isäni ja osa äitini :D Collegeja ja erilaisia paitoja lähinnä mutta kovalla käytöllä olleet ja on yhä. Naurattaa aina käyttää vaatteita jotka on minuakin vanhempia mutta varsin toimivia ja usein saa kehuja niin miksipäs ei :)

 • Anna A
  27.4.2020 at 09:29

  Hmmmm. Mun äidin tanssiaispuku ehkä, toki se ei ole aktiivikäytössä eikä varmaan mahdu mulle enää päälle. Eli ei taida kelvata tähän kategoriaan.

  No, mulla on käytössä pikkusiskoni/veljeni vanhat toppahousut, mutta nehän on melkein uudet kun on luultavasti vain 20 vuotta vanhat, Muutoin mennään aika vahvasti kalsariosastolle, mun yläasteen aikainen kalsaripaita ja pitkikset on vieläkin aktiivisesti käytössä aina puoli vuotta (talvet pohjoisessa) talvisin. Samaten mulla on ollut paitoja tuolta lähtien käytössä, mutta mun äitini repi ne joku kuukausi sitten rievuiksi, kun ne oli muka reikäsiä ja loppuunkuluneita (mitenniin muka?!).

  Mutta voittaja taitaa olla mun pikkusiskolta peritty sininen palmikkoneulepaita. Se on ainakin 25 v vanha tai ylikin, ollut vakiokäytössä ja olen mennyt sillä molemmat raskausaikanikin (ei ole silti teltta)… Käytän sitä jopa töissä.. tarkemmin ajatellen, en ole nähnyt sitäkään vähään aikaan…

  Tälläiselle vaatteiden loppuunkuluttajalle, tämä oli vaikea kysymys :)
  Ja nämä mun vaatteet tosiaan ei ole mitään upeaa vintagea vaan ihan perusvaatteita, jotka on aivan normiarkikäytössä. Vuodet vaan kuluu niin vauhdilla.