Testissä: paljasjalkakengät

Puutalossa asuu yksi todellinen paljasjalkailija – siis ihan kirjaimellisesti. Blogin keskustelukentässä tämä on tullut tässä vuosien aikana muutamia kertoja julki, kun joku Joelin vanha koulukaveri on bongannut Joelin blogista ja kysynyt:
”Onkohan tää se sama tyyppi, joka ei koskaan käyttänyt kenkiä….? Se käveli koulussakin paljain jaloin varmasti marraskuuhun asti…”

Joo, sama Joel on.

Ja kyllä se nykyään ihan kenkiäkin käyttää. Yleensä.

Idea tälle blogipostaukselle syntyi keväällä, kun täällä blogissa keskusteltiin kesäkengistä. Sain taas useita suositteluita paljasjalkakengistä ja siitä se ajatus sitten lähti: hei näitä vois testata blogissa!

Ihmetteletkö, että mitkä ihmeen paljasjalkakengät ja miksi…? Tsekkaa terveyskirjasto.fi:n artikkelit kenkien merkityksestä lapsen ja nuoren jalkaterveydelle ja paljasjalkakävelyn vaikutuksista.

paljasjalkakengät lapsilla lowres

Sitten tekemään hieman pohjatyötä – millaisia paljasjalkakenkämerkkejä oikein on olemassa? Netistä löytyi paljasjalkakengät.net -sivusto ja lisäksi naputtelin viestiä ”paljasjaljakenkähurahtaneelle” ystävälleni, joka tällaisten kenkien ylivertaisuutta on hehkuttanut pidemmän aikaa. Pyysin häntä luettelemaan merkkejä ja valmistajia: Feelmax, Lems, Inov8 (yksi malli), Xero Shoes ja Five Fingers, ystävä spontaanisti listasi ensimmäisiä mieleentulevia.

Itse löysin lisäksi Pedipedin lastenkengät, Merrellin paljasjalkamallit ja Soft Starit. Oikeiden yhteyshenkilöiden löytäminen sen sijaan ei ollut ihan helppoa, mutta meiliä laitoin menemään ainakin Feelmaxin, Merrellin, Soft Starin, Pedipedin ja Five Fingersin edustajille – näistä kolmelta ensin mainitulta sain vastaukset ja he antoivat meille paljasjalkakenkämallejaan testiin.

Meidän perheen käytössä on siis tämän kesän aikana ollut Feelmaxin ja Soft Starin paljasjalkakengät lapsille sekä Merrellin paljasjalkamallit aikuisille – ohessa koottuja kokemuksiamme.
(kaikki alla esiintyvät kengät saatu valmistajilta)

Soft Star Shoes: Classics (ja Roo)

Amerikkalainen Soft Star Shoes toi ensimmäisen ison yllätyksen. Olin suht varma, että tuskin nyt amerikkalainen yritys olisi kiinnostunut mistään suomalaisesta perheblogista… Heillä kun ei ole edes maahantuojaa koko Euroopassa; amerikkalainen nettikauppa vain. Mutta kengät näyttivät paljasjalka.net-sivuston kuvauksen perusteella kivoilta ja kiinnostavilta, joten lähetin reippaasti Amerikkaan meiliä ja kappas – sain välittömästi ystävällisen ja ilahtuneen vastauksen. Että totta kai haluavat olla mukana; ja kiva, että Suomessa ollaan kiinnostuneita ergonomisista lastenkengistä!

paljasjalkakengät lasten

Ylärivissä Soft Starin paljasjalkakengät (alarivissä Feelmaxin Nalla)

Vaihdoimme muutaman meilin meidän tyttöjen jalkojen mitoista ja kenkien malleista – Soft Star Shoesit nimittäin tehdään käsin ja mittatilaustyönä lapsen (tai aikuisen) jalan mittojen mukaan. Myös mallin saa halutessaan itse suunnitella nettiohjelman mukaan; itse kuitenkin tykästyimme (tai siis Silva ihastui ensinäkemällä) tähän valmiiseen malliin ja tilasimme sellaiset Silvan jalan mittojen mukaan. Seelalle puolestaan tilasimme mokkasiinityyppiset (nahkapojaiset) Roo-mokkasiinit – myös Seela valitsi mallin itse.

Toimitus Suomeen todellakin toimi. Itse asiassa nämä kengät olivat meillä kotona näistä testikengistä ihan ensimmäisenä – lähipostiin tuli paketti, ja muistaakseni alle viikossa.

Classic-mallissa on siis ohut Vibramin kumipohja ja kengät tehdään mittojen mukaan nahasta. Silva totaali-ihastui kenkiin heti ensinäkemältä, ja niitä on käytetty (juostu! kiipeilty! potkupyöräilty!) tänä kesänä paljon.
soft star taivutus

Taivutuskuva – ei voimaa käytetty vaan hyvin kevyt ote.

Plussat:
– ihanan kauniit mallit, jotka saa valita oman maun mukaan
– käsin tehdyt mittojen mukaan (megaluksus!)
– pysyvät hyvin jalassa
– Vibramin hyvälaatuinen ja taipuisa kumipohja
– mukavat sekä sukkien kanssa että ilman
– nopea toimitus ja ystävällinen palvelu

Miinukset:
– ei voi hypistellä kaupassa; tilaaminen ainoastaan suoraan valmistajalta nettikaupan välityksellä
– tuskin ihan vesisadekelpoinen – hyvän sään kenkä siis

Seelan Roo-kengät tosiaan ovat nahkapohjaiset ja niissä on lämmin vuori. Vaikka valmistajan kuvassa kenkiä käytetään ulkonakin, me emme sitten kuitenkaan ole raaskineet ottaa niitä ulkokäytöön – mutta Espanjaan nämä lähtevät ehdottomasti mukaan, ovat varmaan ihanat kylmillä kivilattioilla!

soft star käytetty

Soft Star Classic yhden kesän aktiivikäytön jälkeen.

Feelmax: Nalla

Ensimmäiset pisteet lähtevät tästä: Feelmax on suomalainen paljasjalkakenkämerkki. Ja Feelmaxin Nalla-malli on erityisesti lasten jalalle suunniteltu kevyt ja ohutpohjainen paljasjalkakenkä.

feelmax nalla lowres

”Mä en tykkää noista. Miksi noi on noin harmaat? Mä en laita noita jalkaan, mä haluan ne keltaiset”, kuului nelivuotiaan ensituomio.

No tuota… Katso onhan tässä tätä Frozen-sinistä ja punaista, ei nää ole harmaat vaan sinipunaiset… Pienen taivuttelun jälkeen Silva suostui laittamaan kengät jalkaansa, ja sen jälkeen Nallat ovat olleet todella tykätyt (vaikka lapsen mielestä edelleen rumat).

Feelmaxeja meillä on käytetty eniten, ja ne ovat aivan mahtavat. Myös nämä tuntuvat ”hyvien kelien tennareilta” eli kosteammalla ja kylmemmällä säällä jalkaan valikoituvat meillä kuitenkin ne Reiman Patterit. Mutta juuri nyt näillä säillä (kun ei sada) nämä Feelmaxin Nallat ovat The Kengät. Esimerkiksi kiipeilytelineessä keikkumiseen ihan ehdottoman hyvät; pohja on pitävä ja joustava, ja keveillä kengillä liikkuminen näyttää ketterältä. Näitä Silva on käyttänyt nyt myös päivähoidossa.

feelmax nalla taivutus

Taivutuskuva – ei voimaa, kevyt ote.

Plussat:
– mahtavan hyvä, ohut ja joustava pohja
– valmistajan mukaan suunniteltu juuri lapsen jalalle (ei niin, että valmistettu vain pienempää kokoa aikuisten malleista)
– lenkkarimallisena käyttöaika pidemmälle syksyyn (verrattuna edelliseen malliin)
– helppo pukea, hyvät tarrat!

Miinukset:
– nelivuotiaan mielestä rumat (toki makuasia)
– ei kovin ”syksyiset” eli ei mene välikausikengästä, vaan enemmän kesälenkkari

feelmax nalla käytetty

Feelmax Nalla yhden kesän aktiivikäytön jälkeen.

Merrell: miesten Vapor Glove ja Trail Glove

Merrellin paketti saapui, mitähän täällä onkaan….? Oi, kengät Joelille! Ja… …toiset kengät Joelille! Oho!

Merrellillä on siis ”taviskenkien” lisäksi paljasjalkamalleja, mutta paljasjalkakenkäharrastajien mukaan (lähde: paljasjalkakengät.net) ne ovat ”kenkäisempiä” kuin monet muut paljasjalkakenkävalmistajien mallit. Lasten malleista ei harmi kyllä löytynyt meidän tyttöjen jalkoihin sopivia testikenkiä, mutta kyllähän me aikuisetkin tietysti kenkiä käytämme – niinpä saimme testiin Merrellin Glove-malleja aikuisille.

merrell paljasjalkakengät lowres

Joel on meidän perheestä ainoa, jolla on aiempia paljasjalkakenkäkokemuksia – Joelilla on aiemmin ollut kahdet Vibramin Five Fingers -kengät. Huomaa aikamuoto: on ollut. Ensimmäiset kengät varastettiin toiset ovat hukassa. Et silleen. Lisäksi Joel on vuosikausia (kahdeksan vuotta?) fanittanut Sanuk-kenkiä, jotka siis eivät ole paljasjalkakenkiä, mutta joissa silti on kevyt ja ohut pohja – Sanukeja Joel käyttää aina yhdet puhki ja ostaa sitten seuraavat.

Tällä taustalla Joelin ensireaktio oli yllätys siitä, miten erityisti tuossa mustassa kengässä (Trail Glove) oli voimakas kaarituki. Punainen kenkä (Vapor Glove) nousi ylivoimaisesti Joelin isommaksi alkusuosikiksi. Jos Joel olisi ollut kaupassa ostamassa, se olisi kuulemma valinnut siis ehdottomasti Vapor Gloven – mutta nyt, kun sai molemmat, Joel päätti säästellä Vapor Gloven sisäkäyttöiseksi (kuntosalille) ja ottaa Trail Gloven puolestaan juoksuun.

Kuulemma edelleen Joel valitsisi nuo punaiset – mutta koska mustat tulivat ulkokäyttöön, niitä Joel on kuitenkin pitänyt ylivertaisesti enemmän. Eikä siis pelkästään juostessa vaan ihan aina. Sanukit siis nyt saivat väistyä – noita paljasjalkakenkiä Joel luultavasti käyttää nyt niin pitkään, että lumet tulevat hups eivät tulekaan, kun me lähdetään sinne Espanjaan! Eli todennäköisesti käyttää läpi talven :)

merrell trail glove

Plussat:
– musta tuntuu käytössä kestävältä, tuntuu hyvältä juostessa hiekkatiellä
– punaisissa hyvä tuntuma; Joel tekee tavallisesti salilla nostot paljain jaloin, mutta punaiset kengät eivät kuulemma ollenkaan ”häritse nostoa”, ovat niin ohutpohjaiset

Miinukset:
– musta kenkä hörppää helposti soraa sisäänsä juostessa (punaista ei kokeiltu ulkokäytössä)
– mustassa korkea kaarituki; Joel tykkäisi, että kenkä ei tue jalkaa vaan jalkaterän lihakset tekee itse työn

Merrell: naisten Vapor Glove

Eilen minäkin sain elämäni ensimmäiset paljasjalkakengät!

Tai siis oon mä Joelin Five Fingersejä joskus käyttänyt… …räpylöinä :D

vibram fivefingers räpylöinä

Käyttökokemukseni on siis tällä hetkellä vielä hyvin-hyvin minimaalinen (eilinen iltapäivä ja tänään koko päivä), mutta ensikokemus on, että nuo kengät tuntuvat ihanilta. Jotenkin tosiaan se tuntuma maahan on ihan erilainen kuin tavallisissa kengissä; etenkin jos vertaa lenkkareihin. Pohjat ovat pitävät ja kengät vaan tuntuvat hyvältä.

merrell naisten paljasjalkakenkä lowres

Epäröin ensin näitä kenkiä, koska mähän en siis mitenkään juokse. Paitsi ehkä lasten perässä vähän. Mutta eniten siis tarvitsin kenkiä ihan tavalliseen arkikäyttöön – ja tuntui vähän nololta ajatus, että seistätörötän jossain megayyberjuoksukengissä hiekkalaatikon laidalla. Mutta tästä Vapor Gloven mallista ilahduin; mun mielestä se ainakin näyttää ihan käyttökengältä. Miten se nyt sanotaankaan… casual? Sellaisilta, joilla on hyvä kävellä kauppaan, hyvä leikkiä lasten kanssa ulkona ja hyvä käyttää ihanmissävaan.

merrell taivutuskuva

Taivutuskuva – ja tässäkään ei yhtään voimaa, kevyt ote.

Plussaa:
– nätit!
– huippuhyvä tuntuma maahan, tuntuvat jaloissa mukavilta
– joustava, ohut ja taipuisa pohja
– ovat juoksukengät, mutta sopivat hyvin myös arkikäyttöön
– sanoinko jo, että nätit…?

Miinusta:
– ääk en keksi mitään; tarvitsen varmasti lisää kokemusta ennen kuin keksin mitään miinusta, nyt vain keskityn tykkäilyyn :)

Yleiset kokemukset

Alkuperäinen tarkoitukseni oli, että valitsisimme näistä testatuista kengistä suosikkimme, mutta totuus on se, että voimme suositella ihan jokaisia – joskin erilaisiin käyttötarkoituksiin tietysti. Enkä yhtään ihmettelisi, vaikka jokaista näistä malleista ostaisimme jatkossakin, ihan omalla rahalla.

matkalla Lintsille

Matkalla Lintsille.

Soft Starit ovat ihanat ja haluan ehdottomasti tytöille ensi kesällekin tällaiset kesäkengät. Molemmille, ja tuota Classic-mallia siis. JA aion tilata myös itselleni. Meinasin tilata jo nyt, mutta maltoin nyt kuitenkin mieleni. Mutta tällaiset paljasjalkasandaalit haluan ens kesäksi.

Jos lenkkarinosto on jonkun lapselle ajankohtaista, niin ehdottomasti suosittelu tuolle Feelmaxin Nallalle. En ole pitänyt käsissäni parempia lasten lenkkareita – ja kyllä, näitä ostetaan meille jatkossakin.

Minä ja Joel puolestaan aiomme käyttää noita Merrellin Vapor Glovejamme varmasti niin kauan kuin niissä henki pihisee. Ja hyvin suurella todennäköisyydellä nämä eivät jää minun ainoiksi paljasjalkakengikseni. Kun sen jalkatuntuman saa, niin sen vaan tajuaa. Että tällaisilla sitä haluaa jatkossa kävellä niin paljon kuin mahdollista. Jatkossa erityisesti Feelmaxin aikuisten kengät kiinnostavat itseäni tosi paljon.

20160819_111728

Vilpittömät suositteluni siis kaikille näille paljasjalkakengille – ihan huvikseni en niitä lähtisi mielin määrin shoppailemaan (koska hinta), mutta sitten kun kenkähankinta on tarpeellinen (lapsille tai itselle), niin ehdottomasti kannattaa pitää mielessä paljasjalkamallit!

Millaisia kokemuksia teillä on paljasjalkakengistä? Käyttääkö joku teistä joitain muita paljasjalkakenkämalleja? Kaikki käyttökokemukset tervetulleita!

 

PS.Taivutuskuvat lisätty jälkikäteen – postausta tehdessä netti tökki enkä saanut kaikkia kuvia ladattua…

 

Linkkejä sisältävät kommentit saattavat ilmestyä viiveellä – usein automaattiinen roskapostisuodatin nappaa ne. Vapautan ne sieltä aina sitä heti mukaa kuin huomaan! Linkkejä siis saa laittaa, ne on just hyviä, jos/kun suosittelee jotain :)

25

You Might Also Like

 • Karoliinan
  19.8.2016 at 20:14

  Mulla on käytössä Feelmax Saana kengät ja Xero shoesin DIY sandaalit. Talveksi testaan Feelmax Kuuva 4 kenkiä :) (voi höh mikä pettymys että me lukijat ei saatu alennuksia näihin firmoihin :D)

  • krista
   19.8.2016 at 20:40

   Just tää Feelmaxin Kuuva kiinnostais mua talvikengäksi – kerro ihmessä kokemuksiasi niistä, kun alat käyttämään! Ja ne näyttääkin hyvältä!

   Mä en nyt tähän kysellyt tosiaan mitään alennuksia tai virallisempia yhteistöitä tai muita – MUTTA sellaisen kysely ei mitenkään olisi mahdotonta, jos täältä löytyy kiinnostusta! Eli jos kiinnostaa, hihkukaa ehdottomasti – ja kertokaa, mikä merkki/malli kiinnostaa :) Jos valmistajat/maahantuojat näkevät, että potentiaalisia asiakkaita on, saa alen neuvottelukin hyvät lähtökohdat :)

   • Karoliinan
    19.8.2016 at 23:01

    Feelmaxille! :)

    • krista
     19.8.2016 at 23:03

     Sitä alekoodia mäkin voisin ehkä käyttää :D

   • Susanna
    23.8.2016 at 17:07

    Feelmaxin alekoodille ois käyttöä :)

 • Katri
  19.8.2016 at 21:11

  Voi nuo sun kengät on kyllä tosi nätit! Ehdottomasti jos johonkin alekoodia, niin nuo kiinnostaa.
  Olen välillä aina haaveillut paljasjalkakengistä, mutta Kaenuussa ei oikein pääse sovittelemaan ja netin kautta sokkona ostaminen epäilyttää, joten on jäänyt tämä hanke puoli tiehen. Vaan nyt tiedän, että tuota Merreliä voisin harkita.
  Vaikken juokse minäkään ;)

  • krista
   19.8.2016 at 21:18

   Eiks ole! Mä oon hurjan iloinen noista väreistä; pelkäsin, että on vain jotain harmaata ja harmaampaa tarjolla, mutta siellähän oli kivoja värejä ja väriyhdistelmiä! Ois kyllä ollut ”turvallinen” mustakin, mutta tää vei voiton!

   Hei tuota Merrelliä muuten SAATTAIS (en yhtään tiedä, arvaan vaan) ehkä olla jossain urheiluliikkeissäkin…? Kun tuohan on kuitenkin sellainen yleinen merkki kuitenkin! Niillä on siis tavallisia ei-paljasjalkaisia malleja suurin osa, mutta sitten on nää glove-paljasjalkamallit myös!

   • Laura
    20.8.2016 at 19:35

    Joo Merrellin Gloveja oon nähny ainakin Helsingissä urheilukaupoissa. Itsellä on Pace Glove 2:t ja ne on kyllä parhaat lenkkarit ikinä.

 • Iii
  19.8.2016 at 21:31

  Nuo Silvan keltaset on kyllä niiin nätit! Se kiinnostaa et miten pohja on kestänyt, onko kulumaa tai muuta?

  • krista
   19.8.2016 at 21:37

   Hei mäpäs laitan kuvan, kun saan tän netin paremmin toimimaan! (yritän asentaa uuden mobiili-WHAT-reitittimen, kun tytöt nukkuu)

   Mutta joo näin sanoilla kuvaten tosi hyvin on kestänyt – ei ihan käyttämättömältä tietysti näytä, mutta ei näy kulumiakaan. Ihan niin kuin ois ollut muutamat kerrat jalassa, vaikka näitä on tosiaan käytetty paljon, ja ovat kastuneetkin (mm. Lintsillä siinä vesiroiskelaitteessa) ja nahkakin on ihan uuden näköistä vielä. Tietysti Silva ei ole mikään megarymyäjä leikkimistyypiltään, mutta on noilla tosiaan jarruteltu potkupyörällä ja potkulaudalla (raahaten maassa) ja niin edelleen…

   Laitan ”kesän jälkeen” kuvat sekä näistä että Feelmaxeista – molemmat erittäin hyvässä kunnossa yhden kesän jälkeen!

  • krista
   19.8.2016 at 23:03

   Nyt kuva lisätty! Otin sen nyt illalla, joten vähän hämärä, mutta ehkä näkyy jotain!

 • Tirpustiira
  19.8.2016 at 22:29

  Mulla on varastossa yhet feelmaxit kokoa 39, netistä tilasin sovittamatta ja en hölmö palauttanut kun olivat liian isot. Varmaan semmoseen reilu 39-40 jalkaan olisivat sopivammat. Muuten tosi kivat mut jalat väsyt ihan superpaljon kun kärjessä liikaa tilaa ja epätottumuksesta paljasjalkakengillä väsyy varmaan muutenkin. Noita oon yrittänyt myydä mut ostajaa en oo uudenveroisille kengilleni vielä löytäny (anyone?). Jos eroon pääsisin niin varmaan sit voisin hankkia uudet – niin kiireellä kun se näin syksyn korvilla on järkevää :D Lapselle sain Feelmaxin Pankat joskus puoleen hintaan kun meillä ei vielä edes käytetty kenkiä, ovat kokoa 25 kun oli ainut mitä kaupassa oli jäljellä ja jännitänkin nyt joko ne ens kesänä ois sopivat tai jo liian pienet meidän silloin 3,5-vuotiaalle :P

  • krista
   19.8.2016 at 22:53

   No hei nyt tästä sulle myynti-ilmoitus – ja ihan oikeasti siis! Kannattaa myydä ehdottomasti pois lojumaasta ja ostaa sopivankokoiset itselle! Toivottavasti joku on kuulolla, joka on kiinnostunut ostamaan 39-40 -jalkaan sopivat uudenveroiset Feelmaxit. Tarvittaessa voin välittää mahdolliselle ostajalle ja sulle toinen toistenne meiliosoitteet privaviestinä!

   Meillä nyt Silvalla oli 4-vuotiaana just 25-kokoiset nää Feelmaxin Nallat, ja sopivat oli – menevät varmasti vielä meidän Espanja-talvenkin (siellä nää on ehdottoman huiput). Toivotaan, että teillekin tuo on oikea koko!

 • Anna-Stiina
  19.8.2016 at 22:36

  Ihanat nuo keltaiset kengät!

  Oon Feelmaxien, Merrelien ja Fivefingersien jälkeen tykästynyt Vivon (http://www.vivobarefoot.com/uk) paljasjalkakenkkiin: valikoimasta löytyy niin lenkkareita, kumppareita kuin ”ihan normaaleja” kenkiä. Heidän lenkkareita saa ostettua Suomestakin, mutta normaaleja kenkiä oon tilannut verkkokaupasta (toimituksessa mennyt parhaimmillaan vain 2 vrk:ta). Koko vastaa hyvin sitä mitä normaalisti käytän. Seuraavaksi haaveilen heidän vaelluskenkämallin testausta (kunhan raaskisi niihin investoida).

  • krista
   19.8.2016 at 23:02

   Vivo, totta, sehän tästä unohtui – kiitos! Sitä myös pyörittelin tähän testiin, mutta muistaakseni en löytänyt suomalaista/muuten tavoitettavaa yhteystietoa vai eikö sieltä vastattu tai jotain… Miten ne sun mielestä vertautui noihin muihin, osaisitko eritellä eroja…? Onpa siellä hyvännäköisiä malleja tosiaan – aijai iskin silmäni noihin mokkasiinityyppisiin naisten kenkiin <3 <3 <3
   -
   Myös Soft Starilla oli mokkasiinit, joita kuolasin (Espanjaan?), tällaiset: http://www.softstarshoes.com/southwest-desert-moccasin-by-r-l-tabor.html Mulla on nyt useamman vuoden (viisi vuotta?) ollut akuutti mokkasiini-ihastus. Mutta maksaahan ne nahkaiset tietty…

   Otin muuten sun nimimerkistä sukunimen pois, en tiennyt, halusitko sen näkyviin…? Laita viestiä, jos haluat sen takaisin näkyviin :)

   • Anna-Stiina
    19.8.2016 at 23:46

    Isoin ero lienee ulkonäkö – paljasjalkakenkkiin ihastuttuani halusin kengät joiden kans voi vaikka lähteä teatteriin. Feelmaxit (hankittu noin 6-8 vuotta sitten) taisivat olla mallia Panka (semmoiset tossut, joissa hyvin ohut pohja) ja oli mulla työkenkinä. Niiden pohja kului aika nopeasti. Fivefingersit oli miellyttävät jalassa, mutta seuralaiset nauroi aina mun ”räpylöille”. Niiden käyttö jäi sit vähemmälle. Mulle on nyt parin vuoden aikana kertynyt Vivolta lenkkarit (liikuntaan ja hiekkalaatikolle), balleriinat (menee sekä juhlakenkinä että kesäkenkinä) ja kumppanit. Muut kengät jääneet tosi vähälle käytölle, kun tuntuvat kömpelöiltä.


    Kiitos! Sukunimi lipsahti vahingossa näkyviin.

    • krista
     19.8.2016 at 23:56

     Kyllä – tän Vivojen hyvän ulkonäön tosiaan huomasi heti tuolla sivulla!

     Ja joo, mä oon samaa koulukuntaa tuon ”räpyläisyyden” suhteen. Koska sehän olin siis MÄ, joka suositteli joskus aikoinaan-aikoinaan Joelille sen ensimmäisiä Five Fingersejä; olin lukenut niistä jostain. Ja innolla olin mukana ostamassa niitä SILLE, mutta en silti ITSELLENI. Mullekin oli jotenkin kuitenkin liikaa se räpylämäisyys. Joel sen sijaan ei välitä muiden katseista :D Vaikka ne Five Fingersit on nykyään tietysti suurelle osalle tuttuja ulkonäöltäänkin, niin silti mä itse mieluummin välitsen vähän räpylättömämmät kengät – niin hölmöä kun sen ääneensanominen onkin :)

    • Anna-Stiina
     20.8.2016 at 00:05

     Tytölle ei olla vielä uskallettu tilata kenkiä ilman sovitusta, joten on menty niillä mitä kaupasta löytyy. Ensin oli Pedipedit (tykättiin valtavasti!) ja Stonz-töppöset, sitten Feelmaxit (pohja kului puhki kesän aikana) ja nyt Merrelit. Merrelit on kestänyt käytössä hyvin, mutta tyttö tarvitsee apua nauhojen kanssa. Ensi kesäksi pistän Nallat harkintaan! :)

 • Kati
  19.8.2016 at 22:53

  Vivoja mäkin tulin hehkuttamaan! 4-vuotiaan luottokengät, jossain kohtaa sai yhtä mallia jopa XXL:stä, nyt saatiin Ameriikan tädin tuliaisina viimeisimmät. En muista mallia mutta aavistuksen paksumpi pohja on, koska poika iloitsee ”äiti äiti näistä ei tunnu kaikki kivet läpi! ” Auts…
  Mies käyttää myös Vivon kenkiä, mulla on Merrelit. Kuopus on aito paljasjalkainen, tai paljaspolvinen konttaaja 😉

  • krista
   19.8.2016 at 23:06

   Tekin ootte siis paljasjalkakenkäperhe – mä veikkaan, että tästä lähtien mekin :)

   Noi Vivot näyttää kyllä niii-iiiin hyvältä! Mikä malli teidän 4-vuotiaalla on?

   • Kati
    20.8.2016 at 08:28

    VIVOBAREFOOT AW 14 TRAIL FREAK Oli ne Vivot joita XXL myi, oli sinistä ja pinkkiä tarjolla. Näissä on tositosi ohut pohja, jonka nelivuotias melkein potki potkupyöräillessä puhki! Mutta hyvät kengät, meillä ollut kahdessakin koossa.
    Nyt tilattiin kälyn kautta Jenkeistä Vivon Neo Velcrot, niissä on ihan pikkusen paksumpi pohja mutta tosi joustavat!
    Esikoisella oli aikanaan Feelmaxitkin käytössä, 2-vuotiaana, mutta meilläkin ne meni kärjestä puhki noin 2kk käytön kohdalla, siinä mallissa se pohjan ja päällisen sauma tuli just siiven ”kivien potkiskelu”-kohtaan.
    Sitä ennen (ja nyt konttaajaa odottamassa) oli Pedipedit ja Stonzit.

    Vielä kun jostain löytäis talveksikin lämpimät joustavat kengät. Pari viime talvea on menty Bisgaardeilla.

    Kommentoin muuten ekaa kertaa, ja mahtavaa kun sä jaksat vastailla kommentteihin 😊 Jeejee!

    • krista
     21.8.2016 at 15:32

     Onpa hyvännäköisiä talvikenkiä muuten tuolla Bisgaardilla! Meillä on tosiaan ollut ihan Kuomat talvella ja en ole niistä ihan vakuuttunut, vaikka ne ns. helppo valinta (saa joka kaupasta) onkin…

 • Triit
  19.8.2016 at 23:32

  Feelmaxin Nallat on meilläkin olleet kesän luottokengät sekä äidin että onneksi (eivät olleet ihan ilmaiset) tyttärenkin mielestä. Meidän tyttö pitää niiden ulkonäöstäkin ja äiti myös, koska näyttävät ihan tavallisilta kengiltä eikä paljasjalkakengiltä 😀
  Alekoodi siis kiinnostaa.

  Ps. En muuten luota sun taivutuskuviin enää ollenkaan kun ilmeisesti sulla on melkoiset näppivoimat 😁. Lähdin keväällä innolla katsastamaan noita Reiman Pattereita, mutta en saanut niitä taipumaan kun kauhealla voimalla. Suositukset Nallan tapaisemmille syyskengille ovat siis tervetulleita.

  • krista
   19.8.2016 at 23:41

   Kenkäsamikset siis! :)

   Hahaa, ja tosiaan siinä Pattereita taivuttaessani en ollut ottanut taivutuskuvia ennen – siinähän tosiaan silleen napakasti yhdenkäden sormilla sai taivutta, kun taas näissä se taipui ihan huisk vaan itsestään; kyllä sen eron tietysti huomasi VAIKKA välikausikenkänä edelleen varauksettomasti fanitetaankin noita Pattereita (ja ollaan niitä jo tänä syksinäkin kosteilla/kylmillä keleillä jo käytetty; myös minä omiani ja ne tuntui taas IHANILTA) :) Mutta niin se varmaan on, että välikausikenkään olennainen juttu on lämmön lisäksi se vedenpitävyys; tai näin ainakin meillä, ja paljasjalkakenkien tuoma suoja ei sit kuitenkaan ole sitä sellaista tasoa, jolla vois vesilätäkköön mennä seisomaan… Mutta jos tuollaisia kenkiä on, niin suositukset erittäin tervetulleita tosiaan!

   Ahhhahaha ja pakko kertoa noista Pattereiden käytöstä – joku jo varmaan snäpissä näkikin. Meillä muulla perheellä (mä ja lapset) oli keskiviikon sadepäivänä Patterit ja Joelilla noi paljasjalka-Merrellit. Joel jo kotoa lähtiessä totesi, että no nyt on askeltuntuma paljas JA märkä. Iyyyh. Meillä muulla perheellä Reiman Pattereissa täysin kuivat ja mukavat jalat. Että EN laittais minäkään tuon jälkeen noita omia Merrelleitäni vesikeleille – mä tykkään lämpimistä ja kuivista varpaista. Kuten täällä näkyi :) http://www.puutalobaby.fi/kun-minua-vitutti/

   • Triit
    20.8.2016 at 22:52

    Juu, kyllä meilläkin menee kuivat ja lämpimät varpaat joustavien pohjien edelle 😀 Syyskengät on siis hakusessa, mutta nyt nautitaan Nalloista kun vielä pystyy. Toistaiseksi Superfiteissä on tähän saakka ollut goreissa parhaat pohjat, mutta nekin vaihtelee 😯

 • Saarajohanna
  20.8.2016 at 00:04

  Tässä tänään saamani vinkki kurakeleille. Ajattelin tilata tuolta sadevesi tossut kokeiluun. :)
  https://www.mymayu.com/pages/learn-more-muddy-munchkins

  • Saarajohanna
   20.8.2016 at 20:58

   Sadevesi tossut = sadekelin tossut…
   Autocorrect. Huoh.

   • krista
    21.8.2016 at 15:39

    Sadevesitossut :) Joo mä kans vastailin eilen mobiilista tänne, meinasi palaa pinna arvailevaan tekstinsyöttöön – tai Joel nauroi, että se on pikemminkin v*uileva tekstinsyöttö, Mitäs ne nyt olikaan… Ainakin Patterit > PatteRitva ja jotain muutakin, mutta unohdin :)

    OI VAU, ihan mahtavan näköiset kengät – tuollaisia en ole koskaan nähnytkään!

 • Riina
  20.8.2016 at 00:17

  Rakastan Merrelin paljasjalkakenkiäni yli kaiken! Ostin ne alun perin juoksukengiksi, mutta todellisuudesa käytän niitä kans ihan aina….

  Merrelillä on muistaakseni myös gore-tex pinnotteella paljasjalkakenkiä. Itse ostin kuotenkin ihan ne vettäkin hörppivät Merrelit. sillä en halua kehooni mitään hormoonin häiritsijöitä.

  Tytöllä kokeiltiin kans Vivoja ja tykättiin niistäkin. Vivot oli tosin hieman ”muovimaiset”.

  • krista
   21.8.2016 at 15:42

   Mä niii-iiin ymmärrän. Mä kans aion pitää noita aina, kun keli sallii ja kun on aikaa kiinnittää kengännauhat. Heh, sekin rajapyyki on nyt ylitetty – vuosi tai kaksi sitten kenkien ehdoton ominaisuus oli jalkoihintyönnettävyys; nauhalliset kengät oli nou-nou uloslähtökaaoksessa. Nyt on sen verran isot lapset ja helpommat lähdöt, että ehtii solmia kengännauhatkin. Edistystä :D

 • Emilia
  20.8.2016 at 00:33

  Hankin ehkä puoli vuotta sitten just tommoset Merrelin paljasjalkakengät sellaisiksi kuivan sään retkeilykengiksi, mutta nyt käytän niitä joka päivä, koska ne on yksinkertaisesti maailman parhaat kengät. Heti ostopäivästä lähtien oon pystynyt kävelemään niillä PALJON ilman että ne meinaa hangata yhtään. Ja vaikka ne välillä vähän kastuisi, niin ne kuivuu ihan supernopeasti.

  • krista
   21.8.2016 at 15:43

   Mulla ei ole kertaakaan vielä kastunut, mutta kiva kuulla, että kuivuvat nopeasti! Mä veikkaan, että noi on mun ykköskengät Espanjan talvessa!

 • Henna
  20.8.2016 at 05:56

  Itseltäni löytyy yhdet Feelmaxit ja voin kyllä kans suositella. Kyseistä mallia en äkkiseltään löytänyt Feelmaxin sivuilta, ei varmaan valmistetakaan enää. Mutta tämän näköisestä, Kuusaa-nimisestä kengästä kyse:

  http://www.vuosaarenjalkaterapia.fi/upl/website/feelmax-tuotteet/Kuusaa20_srcset-large.jpg

  On ostettu isän kanssa eräältä Oulun reissulta…silloin kun olin kahdeksannella luokalla! Käytetty ulkona monet kesät, käytetty sisällä ja nakattu ronskisti välissä pesukoneeseen. Ja ovat siis edelleen käytössä! Nykyään ihan lempparit työkengät. Vuosia yhdelle parille on kertynyt siis valtavasti, niiden kanssa on käyty loppuun yläaste ja lukio, pidetty välivuotta, valmistuttu ammattikorkeasta ja nyt työskennelty. Äärimmäisen iso peukku siis!

  • krista
   21.8.2016 at 15:44

   Vau. Siis VAU. Mikä kestävyys! Jos ajattelee siis hintaa per käyttökerta (tai käyttövuosi), niin on kyllä todellakin hintansa arvoiset! Ihan huippua! Tuollaiset ”elämänkumppanikengät” jo <3

 • Andi
  20.8.2016 at 07:52

  Feelmaxilta on tulossa pian uusikin lasten lenkkari, Luosma. Huomattavasti siistimmän näköiset mielestäni mitä nuo Nallat. Ne ovat jo ennakkotilattavissa.
  http://store.feelmax.com/luosma-blue-pre-order

  Jännä kyllä, että mistään ei tunnu löytyvän vedenpitäviä paljasjalkakenkiä! Puhumattakaan talvikengistä. Voiko niiden teko oikeasti olla niin paljon vaikeampaa, ettei niitä saada tehtyä, ihmetyttää :D

  Vivobarefootit meinasin jo tilata, mutta niistä on niin paljon laadun suhteen negatiivisia kommentteja netissä, etten uskaltanutkaan ostaa.

  • Andi
   20.8.2016 at 08:03

   Niin ja Merrelin ja Feelmaxin alekoodit tulis kyllä käyttöön!

 • Kreetta
  20.8.2016 at 08:07

  Hei kiva postaus! Mutta oisitko voinu tietämättömälle selventää, että mitä kaikkea hyötyä noista paljasjalkakengistä on? :)

 • Hakranah
  20.8.2016 at 10:27

  Mie olen oikein oottanu tätä postausta siittä lähtien ku paljastit että teillon näitä testissä ;D Minun pikkuvauva opettelee ensimmäisiä askeleitaan, ja kovasti on pitäny miettiä että mikkä sille kinttuihin löis. Ei oo oikein meillä vaihtoehtonakaan sille mittään jäykkiä kapuloita sitoa jalakoihin ku ittekki hiippailen niillä räpylöillä tyytyväisenä ;) (Ainoat miinukset niissä on se ku ei voi normaaleja sukkia käyttää, ja ku talavella ei tarkene)

  Kuka se keksis semmosen vaihtoehon jossa ois säädettävä koko, noilla hinnoilla kun ei oikein pysty pikkuvauvalle ostamaan oikean kokosia monta kertaa vuodessa. Stonzit meillä nyt on ensiaskeleille, saa nähä mihin asti ne riittää :D

  Nyt ois tietysti ihan selkeästi arvonnan paikka, palkintona loppuelämän paljasjalkakengät! XD

  • krista
   21.8.2016 at 16:06

   No hei hienoa – ja toivottavasti postauksesta oli hyötyä!

   Stonzit on varmaan hyvä valinta! Meillä tytöt aloittelivat kävelyn kesällä ja silloin meillä käytettiin sellaisia pehmytpohjaisia kerhotossuja, kesäajankohta oli siis helppo tässä mielessä… Mutta talvi onkin tosiaan paljon vaikeampi. Jos oon oikein ymmärtänyt, noissa Stonzeissa taitaa olla kuitenkin aika pitkä käyttöikä eli hyvällä tsägällä pärjäättekin kevääseen asti!

 • Jenn-
  20.8.2016 at 12:52

  http://aijaa.com/58dFA4
  .
  Meidän pojan Feelmax Nallat 3-4 kuukauden aktiivisen käytön jälkeen. Kuva ei valehtele, vaan noi on haalistunut todella paljon. Eikä niitä ole edes pesty tms.
  .
  Poika aluksi vähän vierasti niitä, mutta on kyllä tottunut käyttämään. Kun kengän takaosakin on niin pehmeä, niin ne on aavistuksen vaikea pukuä päälle, kun se kanta menee ruttuun.
  .
  Heh, ja kumpikin lapsi haluais aina käyttää vaan Crocsejä :D

  • krista
   20.8.2016 at 13:15

   Kiitos kuvasta, olivatpa tosiaan hurjasti haalistuneet! Meillä tosiaan haalistumista ei ole vielä näkyvissä, mutta tsekkasin insta-kuvista, että vasta vajaa 2kk ovat olleet meillä aktiivikäytössä, saas nähdä mikä on tilanne muutaman kuukauden päästä. Muutamia kertoja meillä nää on kastuneet, onko teillä kastunut usein?

   • Jenn-
    23.8.2016 at 10:18

    Nää on ollut ihan kuivan kelin kenkinä, mutta on ne tietty joskys voinu kastua. Mun mielestä kenkien ei kuuluis noin nopeasti kulahtaa, mutta toisaalta kyse pn vaan kosmeettisesta haitasta, niin en oo jaksanu valittaa niistä.

    • krista
     23.8.2016 at 11:06

     Joo ei kuuluisi noin nopeasti kulahtaa, samaa mieltä!

  • Kare
   25.8.2016 at 17:52

   Feelmax Nallat Canvas-kangas on värjätty luonnollisilla kasvisväreillä (ei ”myrkyillä), niiden värinkestävyys on huonompi, mutta vastapainona ekologisuus ja haittojen väheneminen lapsille. Materiaali on samankaltaista kuin farkut, ne vain haalistuu.

   Mitä mieltä olette, kumpi on tärkeämpää, värien pysyvyys vai terveydelle paremmat aineet?

 • Laurasss
  20.8.2016 at 17:04

  Aivan oivalliseen aikaan tuli tämä postaus! Oon vakuuttunut siitä, että paljasjaloin kävely on terveellistä ihmiselle, mutten edennyt oikeastaan siitä pidemmälle vaikka paljasjalkakengät noin konseptina tuttu itselle onkin. Kun anoppi sanoi (vanhoilla tiedoillaan) että mennäänpäs lapsenlapsen kenkäostoksille oikein tukevia kunnon kenkiä ostamaan, jokin mielessäni hälytti. Noupnoup! Sulta sain vahvistuksen omille aavistuksilleni! Soft starilta me tilataan ihan varppina kengät ensi keväänä minulle ja tyttärellemme ainakin. Uskonpa avomiehenkin ihastuvan ajatukseen! Kenties anopin ja apinkin! Ehkä välikausi kengiksi nuo Reiman Patterit. Ovatko ne teillä riittäneet läpi talven viileimmät ja lumisimmat ajatkin?

  • krista
   20.8.2016 at 17:25

   Kiva kuulla! :)

   Meillä Pattereita – tai siis Wetter-malli se silloin oli, sama siis nauhallisena – pidettiin muistaakseni viime talvena jonnekin marraskuuhun asti ja sit lumiaikaan (n. 3kk) oli kyllä ihan varsinaiset talvikengät. Harmi kyllä toi talvikenkäpuoli on meillä edelleen sellainen, jossa meillä ei ole suosikkeja – tytöillä on ollut ihan perinteiset Kuomat, mutta käsittääkseni ne eivät ole ergonomisesti mitenkään erityisen hyvät… Mä käyn varmaan Reimalla lähiaikoina ja ajattelin kysellä kyllä niiltä vähän tuota talvikenkäergonomiaa…. Nyt ens talvelle me itse ei sit varmaan talvikenkiä tarvitakaan, sinne Espanjaan lähtee varmaan nää paljasjalkakengät ja Patterit :)

   • Sanna
    22.8.2016 at 12:55

    Itse tässä kuumeisesti googlettelen talvikenkiä ja oli heti pakko tulla hehkuttamaan: Wettereistä tullut talviversiot!! Wau! :)

    https://www.reima.com/fi/Vauvat/Vauvan-keng%C3%A4t-ja-t%C3%B6pp%C3%B6set/Vauvan-talvikeng%C3%A4t/Lasten-Reimatec%C2%AE-talvikeng%C3%A4t-Freddo-Toddler/p/569287-4620

    https://www.reima.com/fi/Koululaisten-lastenvaatteet/Lasten-keng%C3%A4t/Lasten-talvikeng%C3%A4t/Lasten-Reimatec%C2%AE-talvikeng%C3%A4t-Freddo/p/569288-4900

    Lapselle ostin siis Patterit ja nyt tilasin itselleni Wetterit. Kaikkea kanssa! :) Nyt jos vielä tilaisi talvikengät molemmille, niin kyllä kirpaisee, mutta olen ihan hullaantunut noihin, Kiitos sinun!
    On muuten ensimmäinen kerta varmaan kun kommentoin blogiasi. Alusta saakka olen seurannut, vaikka silloin oma lapsi oli vasta haaveissa, eikä kirjoitukset liittyneet juuri mitenkään omaan elämäntilanteeseen :) Kiitos mukaansa tempaavasta blogistasi ja ihanasta kirjoitustyylistäsi. Blogiasi on miellyttävä seurata!

    • krista
     22.8.2016 at 15:24

     No hei VAU!!!! Näyttääpä ihan huipuilta, me niii-iiiin ostettais tuollaiset, jos nyt tänä vuonna talvikenkiä tarvittaisiin. Myös mulle :) Lilat! Voi oispa vielä enemmän värivalikoimaa… Multa on mennyt toi malli jotenkin ihan ohi, taisinpa eka kertaa nähdä tässä.

     Tuutte varmasti olemaan noihin tyytyväisiä, ja HYVÄ kun tilasit myös itsellesi. Mä ra-kas-tan noita omia Wettereitä, jalassa ne oli tänäänkin. Tänään oli liian märkä paljasjalkakengille, mutta Wettereille (ja lapsilla oli Patterit) just sopivat :)

     Kiitos ihanasta palautteesta, tuli hyvä mieli maanantai-iltapäivään :)

 • Jenni
  27.8.2016 at 22:16

  Parhaat leutoon talveen tai kylmään syksyyn soveltuvat kengät ovat mielestäni nämä https://www.zalando.fi/richter-talvisaappaat-steel-fuchsia-ri313k00b-c11.html . Pohja on todella taipuisa ja kengät huippukevyet ja kestävät upotuksen veteen helposti. Ainoa harmitus on se, että ovat aika kapeaa mallia, joten paksua villasukkaa ei meillä mahtunut kenkään. Nämä eivät ole varsinaiset paljasjalkakengät mutta ovat meidän kestosuosikit!