Terveyskatsauksen tuloksia – ja se arvonta!

Kaupallinen yhteistyö: Terveystalo

Kyllä ne äidit vaan tietää – lähdenpäs tästä nyt sitten apteekkiin rautakuuria hakemaan.


Naisen terveyskatsastuksen (kaupallinen blogiyhteistyö Terveystalon kanssa) tulokset ovat siis saapuneet, ja kävin ne juuri äsken chatin välityksellä läpi lääkärin kanssa.

Viime postauksen ja omien terveydentilaepäilysteni jälkeen marssin siis Kampin Terveystalon labraan ja istahdin reippaasti näytteenottotuoliin.

Sitten tajusin, että olen pukeutunut sellaiseen paitaan, jossa en saa kyynärtaivetta näkyviin. Äh, tyypillistä. Rimpuilin kömpelösti ulos paidastani, paljastin käsivarteni (ja koko yläkroppani) ja istahdin uudestaan reippaasti näytteenottotuoliin.

Siinäpä sitten tyynenä katselin pitkin seiniä, ja vain sivusilmällä sitä, kun putkilo toisensa jälkeen täyttyi  jollain punaisella – yhteensä naisen terveystarkastuksessa tehdään 17 eri laboratoriotutkimusta.

Suihk suihk suihk, yllättävän nopeasti kaikki oli valmista. Saanko ottaa kuvan noista värikkäistä (tyhjistä) putkiloista?

Parin päivän päästä piippasi tekstiviesti: tulokset ovat valmistuneet.

Kirjasin itseni pankkitunnuksilla Oma Terveys -sivulle lukuja katselemaan. Jaahas, jaahas, tässäpä sitten… …aika monta lukua ja kirjainyhdistelmää. Että tutkittu mua nyt sitten selvästikin on.

Tulosten omaa ensitulkintaa helpotti se, että tuloksiin oli merkitty nuolella (ylös tai alas), jos luku poikkeaa normaalista. Kuumeisesti nuolia etsiskelemään. Hmm. Ei nuolta, ei nuolta, ei nuolta… ja sitten: nuoli ylöspäin! Jaiks! Toinenkin nuoli ylöspäin!

Olipa yllätys: ne nuolet olivat kohdassa kolesteroli.

Hah ja mä kun oon ajatellut, että kaikista asioista just se ois mulla varmaan kasvissyöjänä suht hyvällä tolalla. Kummallista. Mutta ehkäpä lääkäri osaa kertoa näistä luvuista vielä enemmän – tulosten käyminen läpi yhdessä lääkärin kanssa chat-palvelussa (klo 8-20 arkisin) kuuluu siis tähän pakettiin.

Tänä aamuna chat-yhteyden toisessa päässä päivysti työterveyslääkäri Jaakko Pitkäjärvi. Huomenta täältä puutalon kirjaston läppäriltä! Miltäs näyttää?

Heti alkuun sain onnittelut hyvistä tuloksista. Että kaiken kaikkiaan hyvältä näyttää! Hei vau. Ihanko totta?

Kolesteroliasiaan oli mahtava saada lääkärin selvennys ja huojennus: luvut olivat vain ihan aavistuksen verran rajan yli, ja kolesterolin suhteen ihmisillä on geneettisiä eroja. Noilla mun arvoilla (ja ruokatavoilla) ei ole syytä huoleen, tulos on erittäin normaali ja hyvä.

No huh! Mä jo ihmettelin…

Eräs luku puolestaan oli raja-arvojen sisällä, mutta silti lääkäri kiinnitti siihen huomion – ja se oli juuri se rauta, mitä tosiaan oma äitinikin arveli. Kuulemma 1-2 kk rautakuuri voisi olla hyödyllinen nostamaan vähän ”pelivaraa” rautatasoon. Sen teen! Kyllä! Lupaan!

Mutta siis muilta osin kaikki näytti oikein hyvältä: kilpirauhasarvot olivat hyvät, eikä näkynyt mm. vitamiininpuutoksia tai verenkuvamuutoksia.

”Oletko muuten perusterve?”, lääkäri kysyi ja käynnisti pitkähkön keskustelun.

Kerroin, että ennen olin – mutta viime vuosina (kahden lapsen ja sen leukaleikkauksen jälkeen) olen selvästi huomannut, että yleiskuntoni on huonontunut. Väsyttää usein, ja sairastan joka ikisen flunssan.

Oli tosi kiva kuulla, että vitamiinitasot olivat kohdillaan – sitä olin itse epäillyt yhdeksi sairastelun syyksi. Mutta tosiaan näiden tulosten perusteella vaikuttaa, että omassa terveystilayhtälössäni vaikuttaa ehkä sitten kuitenkin eniten elämäntilanne (pienet lapset) ja mahdollisesti se rauta, johon nyt sitten tiedän kiinnittää jatkossa huomion! Nyt vaan sitten reippailua ja itsestä huolehtimista. Ja henkisesti huojensi tietysti tieto, että mitään isompaa ei näyttäisi olevan vialla. Jesh! Hyvä, kun tuli käytyä!

Seuraavaksi aloimme vielä keskustella luomistani: olisiko esimerkiksi verenkuvassa näkynyt, jos luomissa olisi… …jotain vakavaa? Minulla on aina ollut paljon luomia ja aina silloin tällöin jään seurailemaan jotain luomea vähän huolissani.

Verenkuvasta ei kuulemma kovin hyvin näy tällaiset, joten niitä kannattaisi käydä ihan näyttämässä. Tai – tadaa! voi nykyaika! – ottaa kuva ja lähettää lääkärille chattiin!

Mitä? Vau? Voiko niin tehdä?

Kyllä, se on Terveystalon lääkärien chatissa kuulemma ihan jokapäiväistä. Ottaa vain kuvan ja sitten chattiyhteyden auki. Jos luomi näyttää lääkärin mielestä siltä, että sitä pitäisi tutkia tarkemmin, lääkäri sitten kutsuu paikan päälle ja poistoon.

Sen todellakin teen. Ihan mahtavaa tämä nykyaika, haha. Eipä ollut tullut tällainen mieleenkään!

Seuraavaksi alkoi raksuttaa: hei voiko lasten näppylöistäkin ottaa ja lähettää kuvia…?

Oletteko nähneet Facebookissa sellaisia ”hei tunnistaako kukaan, onko tää vesirokkoa vai enterorokkoa vai mitä?” -kuvia? Meillä oli viime talvena Espanjassa vähän vastaava tilanne, olin jo aikeissa lähettää kuvaa erääseen FB-ryhmään. Sitten aloin miettiä, että hitsi jos joku tunnistaa blogiyhteyden ja kuva lapsen ruvesta jää elämään nettiin… Jaiks. Ei. Päätin olla lähettämättä. Mutta tunnistusapua olisi kovasti tarvittu. Googletin sitten erilaisia näppylöitä pitkin nettiä. En suosittele kenellekään.

Mutta sellaisen tunnistuskuvan voi tosiaan lähettää tuonne chattiin lääkärin katsottavaksi – ja vaikka keskellä yötä, koska chatti on auki 24-7.

”Saako tän kertoa ääneen? Mulla on blogi, jossa on lapsiperhelukijoita – te alatte varmaan saada valtavat määrät näppyläkuvia tän jälkeen…”, minä vitsailin.

Kuulemma totta kai saa. Juuri sellaiseen tuo chat on todella hyvä.

Muutenkin tuota chat-lääkäriä käytämme nyt tämän hyvän ensikokemuksen jälkeen ihan ehdottomasti jatkossakin. Mun mielestä hyvinkin kohtuulliseen hintaan (39e) saa siis yhteyden lääkäriin mihin kelloaikaan tahansa – ja sieltä voi saada mm. lähetteitä labraan tai reseptejäkin. Kuulemma allergiaoireet, virtsatieinfektiot, ihottumat ja hoito-ohjeiden saanti jo-todettuihin vaivoihin ovat yleisiä syitä chattailla lääkärin kanssa.

Ja jatkossa näppyläntunnistukset, haha.

Ja hei – te toivoitte arvontaa viimeksi, ja minä pyysin Terveystalolta sellaista. Onnistui! Jee! Aina kannattaa siis esittää toiveita :)

Kaikkien tähän postaukseen kommentoineiden kesken arvon siis tällaisen ihan samanlaisen paketin kuin missä itsekin kävin: perusteellisen naisen terveyskatsastuksen ja tulosten läpikäymisen chat-yhteydessä lääkärin kanssa.

Kilpailuun voi siis osallistua kommentoimalla tähän postaukseen 3.5.2017 (mun synttäripäivä!) klo 12 mennessä ja kertomalla, miksi juuri sinun olisi hyvä päästä tällaiseen terveyskatsastukseen? Oletko kenties ollut terveydestäsi huolissasi, tai onko omasta itsestä huolehtiminen jostin syystä päässyt lipsumaan…?

Arvon voittajan kaikkien kommenttinsa jättäneiden kesken 3.5. klo 12 ja ilmoitan voitosta henkilökohtaisesti meilissä sekä tämän postauksen kommenteissa :)

Arvonta on päättynyt, kiitos kaikille osallistuneille! Voittajan (nimimerkillä Anni – huomatkaa kuitenkin, että oli useita samalla nimimerkillä osallistuneita) kommentin alla on minulta onnitteluvastaus, ja voittajalle on lähtenyt myös meiliä! Onnea onnea!

Yhteistyössä: Terveystalo

 

19

You Might Also Like

 • Hannammari
  24.4.2017 at 11:21

  Olen vuosikausia ihan hirveästi halunnut tällaiseen terveyskartoitukseen, mutta en ole tiennyt että tämmöinen on oikeasti olemassakin :D varsinkin kolesteroli- ja kilpirauhasarvot kiinnostaisivat suuresti.

 • Maarit
  24.4.2017 at 11:21

  Olen ollut jo jonkun aikaa huolissani väsymyksestä ja aikeissa ollut mennä myös selvittelemään sitä, mutta sitten se kuitenkin vain aina jää ja jää. Joten tällaiselle olisi todellakin nyt paikka!

 • Karoliinan
  24.4.2017 at 11:22

  Kyllä kiinnostaa peruskatsaus! Ei tämmöisellä asialla uskalla lääkäriin mennä T: googlella itselleen sairauksia löytävä sairauskammoinen

 • Riikka
  24.4.2017 at 11:23

  En tiedä tarkemmin ruokavaliostasi, mutta pelkkä lihan jättäminen ei välttämättä tarkoita hyviä kolesteroliarvoja jos käyttää voita, Oivariinia, ruokakermoja ja muita rasvaisia maitotuotteita. Kannattaa kokeilla muutoksia ruokavaliossa ja mittauttaa kolesteroli uudestaan vaikka puolen vuoden kuluttua 😊

  • krista
   24.4.2017 at 20:35

   Se voisi olla ihan kiinnostavaa! Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että arvo olivat hyvät ja muutoksia ei tarvitse tehdä – mutta toki ihan oman kiinnostuksen takia voisi kokeilla joskus :)

 • P.
  24.4.2017 at 11:29

  Olisi kyllä tarpeellinen, en ole oikeastaan koskaan aikuisiällä käynyt kattavassa terveystarkastuksessa kun ei ole ollut tarvetta. Kiinnostaa erityisesti nuo kolesterolit ja kilpirauhasarvot. Myös maksan toimintakoe olisi hyvä. Mukana siis ja toivotaan että onni potkii!

 • Laura
  24.4.2017 at 11:33

  Tällainen terveydentilan perustarkistus olisi loistava! Olen viime aikoina ollut kovin väsynyt, ja vaikka se todennäköisesti johtuu lapsiperhearjesta, niin olisi silti hyvä tarkistaa ettei kyse ole mistään muusta. Jos en voita, niin taidan tilata tuon joka tapauksessa!

 • Milla
  24.4.2017 at 11:33

  Olis tosi kiva päästä tuollaiseen mittaukseen. Kilooareita ja rautaa onkin välillä aina katsottu, mutta sellainen kokonaiskuva olisi kiva saada, kun on paljon stressiä ja väsymystä.

  Miten muuten tuo mainitsemasi hinta tuosta chat-hommasta, onko se kuukausimaksu vai kertamaksu?

  • krista
   24.4.2017 at 11:39

   Se on kertamaksu! (ja 24h) Ja reseptien uusinnassa se on itse asiassa vielä edullisempi (just huomasin) eli siihen se on 22e, ja se auki klo 8-20. Tässä terveyskatsastuspaketissa puolestaan chatti kuului samaan hintaan kuin labrapakettikin (17 tutkimusta+ chatti) :)

   • Tilia
    24.4.2017 at 11:50

    Reseptit voi ainakin meilläpäin ihan ilmaiseksi uusia Omassakannassa http://www.omakanta.fi. Ja neuvolaan voi terkkarille lähettää kuvia sähköpostilla ihottumista sun muista.

    • Lilah
     25.4.2017 at 12:50

     Näin on ihan kaikkialla, joskin tietysti vaihtelua kuinka pätevää apua neuvolan th:lta saa. Meillä kysyy edelleen lääkäriltä tarpeen vaatiessa niinä päivinä kun neuvolalääkäri on paikalla. Ei siis 24/7, mutta akuuttiasioissa mennäänkin yleensä päivystykseen.

 • Emmi
  24.4.2017 at 11:38

  Kilpirauhasarvot pitäisi tutkituttaa, josko niistä löytyisi syy ihme oireiluun…eli toivon itselleni arpaonnea :)

  • N
   24.4.2017 at 19:53

   Nyt on kyllä ihan pakko kommentoida tähän että ei ne pelkät veriarvot kerro todellakaan aina koko totuutta. Itselläni otettiin monta kymmentä verikoetta epämääräisten oireiden takia, ja ainoa arvo joka oli hieman viitearvojen ulkopuolella oli kilpirauhasarvo. Eli veriarvojen mukaan vain lievä vajaatoiminta. Oireet vain jatkuivat ja jatkuivat ja vasta vuoden kuluttua kun kaula ultrattiin selvisi että minulla onkin kilpirauhassyöpä! Ja se on siellä ollut 5-6 vuotta. Ei näy missään verikokeissa tälläiset…

   • krista
    24.4.2017 at 20:20

    Joo verikokeet ovat hyvä alku, mutta eivät ”koko totuus” – tuon chatin idea onkin sit just käydä tuloksia läpi ja jutella, että koetaanko jatkotutkimuksen aihetta jostain kohtaa. Että mitä oireita on ollut jne., tällaisen keskustelun itse kävin sitten chatissa. Itse ajattelen, että se tulkintakeskustelu on just tosi tärkeä!

    Huh tuota sun tarinaa! Toivottavasti terveytesi on tällä hetkellä hyvässä kunnossa! <3

 • vannikkila
  24.4.2017 at 11:41

  Tekisi kyllä hyvää. Reumaani seurataan kyllä tasaisesti, mutta ei reumapolilla voi käydä läpi juuri kaikkia luomia ynnä muita.

 • Anu A.
  24.4.2017 at 11:44

  Tämmöstä tarvisin, koska olen tosi huono menemään lääkäriin mistään. Välillä joku oire tms. huolestuttaa, mutta sitten ajattelen, että ei se oo varmaan mitään. Kuitenkin vois olla hyvä tarkistaa aika ajoin tämmösiä juttuja, vaikka ei sitten olisikaan (toivottavasti) mitään :)

 • Hetti
  24.4.2017 at 11:45

  Olen ollut vegaani lähes puolitoista vuotta ja olisi kiva päästä tsekkaamaan, että onhan ruokavalioni tarpeeksi monipuolinen ja kaikkia vitamiineja saatu tarpeeksi :)

 • Tindeka
  24.4.2017 at 11:49

  Ehdottomasto tarviisin. Väsymys vaivaa ja ei oikein meinaa jaksaa tätä perusarkeakaan.

 • Täti-T
  24.4.2017 at 11:58

  Olisiko kiinnostavaa tietää, saako tarpeeksi vitamiineja vai ei.

 • Sarppa
  24.4.2017 at 12:02

  Mulle ei oo ikänä tehty kunnon veritestejä ja pelkään piikkejä. Nyt olisin kuitenkin rohkaistunut menemään jos tilaisuus tulisi

 • Emppu
  24.4.2017 at 12:03

  Hei! Olen käynyt ”kunnon” verikokeessa (verenluovutuksen yhteydessä otettavaa testiä lukuunottamatta) todella liian kauan sitten, vuonna 2008! Tämän jälkeen olen kerännyt elonpainoa yli kymmenen kiloa ja sairastanut tsiljoona flunssaa, joten itseänikin kiinnostaisi tuo vitamiinitilanne ja itseasiassa ihan kaikki muutkin arvot tasapuolisesti. Olisi ihan huippua!

 • Salla
  24.4.2017 at 12:03

  Vitsit, tällainen tarkastus olisi tosi hyvä!
  Olen ollut pääasiassa ihan perusterve, mutta tässä viimeisen puolen vuoden aikana on tullut sairastettua (kuten sanoit) joka ikinen flunssa. Olisi ehkä ihan tarpeenkin selvitellä mistä tällainen muutos voisi johtua..

 • Mimini
  24.4.2017 at 12:08

  Tämä olisi todella tarpeellinen ja olen tästä haaveillutkin. Ensimmäinen vuosi vegaanina tulee kohta täyteen(juhannuksena) ja takana on myös monen vuoden laihdutus urakka -45 kg joten kiinnostaisi todella paljon tietää millaisilla vitamiini ja kolesteroli arvoilla mennään. Ja tietysti mitä voisi parantaa.

 • Iidis
  24.4.2017 at 12:08

  Juuri viikonloppuna päätin, että minun on hakeuduttava verikokeisiin. Olen jo vuoden verran kärsinyt raskaasta, jatkuvasta stressistä (diagnoosina pienet lapset ja monta päällekkäistä työtä, häät yms.). Pieni tai isompi tarkistus olisi paikallaan veriarvojen osalta.

 • Ninnukka
  24.4.2017 at 12:12

  Tarkastus olisi ihan super tarpeellinen. Kakaroita tulee juoksutettua lekurissa aina pitkin vuotta ja vitamiinit heille syötettyä. Itseni olen unohtanut tässä ruuhkavuosihässäkässä. Olisi mukava tietää voiko jotain arvoja korjaamalla saada lisää virtaa ja olisiko painon nousuun muutakin syytä kuin unettomuus, esim. kilpirauhanen. Tänä vuonna 5 poskiontelotulehdusta takana….

 • siru
  24.4.2017 at 12:16

  Olen nyt vuoden harrastanut aktiivisemmin liikuntaa ja urheillut, ja olisi supermielenkiintoista saada tietoa omasta terveydentilasta suhteessa aiempaan. Olen myös vegaani, joten siitäkin näkökulmasta kiinnostaa, onko balanssi liikkumisen, ravinnon, unen ja muun suhteen kunnossa.

 • 1 2 3 9