Taimiterveisiä!

Yhteistyössä: Rautia

Kasvatuskuulumisia! Taimia, nimittäin.

Äsken saamani tiedon mukaan taimia kannattaa kuulemma ulkoiluttaa ennen maahan istuttamista. Tuumasta toimeen hei:

taimen ulkoiluttaminen

Ja mä kun luulin, että KISSAN ULKOILUTTAMINEN oli turhauttavan hidasta.

Mutta siis joo-joo, oikeasti – niitä pitää kuulemma ulkoiluttaa. Ihan uutta mulle. Totuttaa siis vähitellen ulkoilmaan ennen kuin ne sitten tuikkaa paikoilleen maahan. Olin itse asiassa aikeissa istuttaa ne maaliskuussa kylvämäni kukat maahan jo ensi viikonloppuna, mutta onneksi satuin kysymään Rautian kukkaihmiseltä neuvoja. Ei vielä. Yöhallan mahdollisuus on vielä olemassa, joten vielä pitäisi malttaa jonnekin kesäkuulle asti.

Pysykää-hengissä-siihen-asti, pysykää-hengissä-siihen-asti, pysykää-hengissä-siihen-asti.

Jos ensimmäisenä taimikasvatusvuonnani saan edes jotain maahan asti istutettua, olen valmis julistamaan itseni tän taimipainin henkiseksi voittajaksi. Koko tää kylvöhurahdushan lähti liikkeelle siitä, että sain Rautialta kasan siemeniä, kasvivalaisimen sekä lämpömaton. Ja sit se on ollut menoa ja suihkepullon päivittäistä suihkinaa siitä lähtien. Paljon multaisia kynnenaluksia.

taimien ulkoiluttaminen

Niin ja yksi asia, jota sitten en ollut muistanut, oli latvoittaminen.

Joel haluaa tarkentaa, että tässä tapauksessa muistanut = en ollut ikinä kuullutkaan.

Niinpä en valitettavasti voi antaa ihanille daalioilleni kovin pitkää elinajanodotetta; todennäköisesti latvominen (latvan katkaisu siis) oli aivan liian myöhäistä. Nyt sen kuitenkin tein. Napsis. Toivottavasti meni edes suunnilleen oikeasta kohdasta.

daalia latvominen

Daalia-honkkeliparat. Osaamattoman kasvattajan käsissä olitte, oi te siemeneni.

Latvominen siis tekee olisi tehnyt sen, että taimi olisi kuulemma haarautunut siitä kohdasta – silloin pituuskasvua ei olisi kai tullut niin paljon. No. Ensi vuonna tiedän tämän. Mutta voi mun daaliat, selvitkää nyt edes yksi tästä pliis?

Tekemättömistä hoitohommista puheen ollen: lannoittaminen. Sekin on… …unohtunut. Äh nyt pitää ottaa itseä niskasta kiinni. Mun äiti aina käyttää sellaista vaaleanpunaista lannoitejauhetta. Oiskohan se tämä Kekkilän kesäkukkalannoite…? Viime kesänä ostettu lannoite on ollut meillä talven ulkona; ei ehkä ole selvinnyt pakkasista?

Muilta osin taimitumpelon kukkapöytä näyttää (n. 8 viikkoa kylvöistä) tältä:

kukkapöytä

Prinsessat auttavat. 

Mutta missäs yrtit? Rucola, lehtikaali, mikäs-se-kolmas-olikaan?

Yrttitaivaassa. RIP.

Kaikki yrtit, jotka täällä vielä näyttivät niii-iiin hyviltä, ovat mennyttä. Turhaan koulin (onpa muuten paljon erikoissanastoa tässä skenessä), kaikki heittivät veivinsä. Niks naks nirri pois. Niin menivät samaan hautaan kaikki koulitut kuin kouluja käymättömätkin. Kastelin kenties turhan innokkaasti? En tiedä.

Japanilainen lyhtykoiso sen sijaan näytti vielä viime postauksessa aivan toivottomalta – yksikään ei ollut itänyt muutamassa viikossa. Olin jo heittää toivoni ja kylvää noihin multiin jotain muuta.

lyhtykoiso kylvetty

Lyhtykoiso pari viikkoa kylvön jälkeen. Ei elon merkkejä.

Mutta katsokaa näitä nyt! Tadaa!

lyhtykoiso taimi

Kymmenestä purkista viiteen syntyi elämää! Pidän tätä työvoittona – itäminen kesti melkein kuukauden, mutta ITI sitten kuitenkin.

Kaikkein paras meininki kuitenkin on punaisilla auringonkukilla. Tsekatkaas vaikkapa tää beibi! Jea!

auringonkukka

…ja puutalon taimionnistujakilpailun toinen palkinto menee ehdottomasti tälle esikasvatusta-for-dummies -setille eli Nelson Gardenin Easy to Grow -paketille, jossa oli kaikki valmiina. Paketti vaan auki ja kastelemaan. Setin oreganot ja basilikat näyttävät nyt tältä:

easy to grow lowres

Tuo basilika <3 <3 <3 

Nämä voisi jo varmaan kohta laittaa isompaan astiaan, mutta pähkäilen vielä, laitanko maahan vai ruukkuun. Ja jos maahan menevät, niin vielä ei tosiaan ole aika istuttaa ulos asti. Ehkä ensin ruukkuun ja myöhemmin (jos vielä mieli tekee) maahan? Oregano ainakin on käsittääkseni monivuotinen eli se ois kiva saada ihan maahan tuottamaan satoa useammaksikin vuodeksi.

Niin vielä yrteistä puheenollen…

Se, että ne ensin esikasvatukseen kylvetyt kuolivat kaikki, ei tietenkään tarkoita sitä, että luopuisin toivosta oppisin virheistäni. Koska:

istutuslaatikko

Istutuslaatikoita! Istutuslaatikoita!

Naapuri kysyi, että oisko meillä tarvetta istutuslaatikoille, ja minä heitin kuperkeikan (henkisesti) samalla, kun vastasin JOO. Istutuslaatikoita! No todellakin istutuslaatikoita! Mitäs tässä elämässä muuta kuin istutuslaatikoita!

Tähän asti olen lähinnä tanssinut onnentansseja noiden kehikkojen ympärillä ja ”sovitellut” niitä eri puolille pihaa. Tiedättekö; näyttänyt tosi tehokkaalta ja roudannut niitä reippain asekelin ympäri tonttia tekemättä kuitenkaan oikeasti mitään. Kohta pitäisi ehkä päättää, että mitä niihin kylvetään ja lähteä sitten multaostoksille. Ja kuulemma pohjalle joku suodatinkangas – vai ajaisivatko sanomalehdet saman asian?

Sit kylvämään! Lisää basilikaa! Korianteria! Ehkä porkkanoita, voiko tuollaiseen laittaa porkkanoita? Salaattia! Uuuu! Mitävielä?

Joo en todellakaan opi virheistäni, se olisi aivan liian tylsää. Ja se esikasvatus puolestaan – ens vuonna uusiksi hei!

Muut kylvöhurahtaneet; mikäs on toukokuun tilanne? Onnistumisia vai epäonnistumisia?

25

You Might Also Like

 • Iitanen
  12.5.2016 at 13:31

  Aloitin kurkun taimettamisen aivan liian aikaisin ja taimet kasvoivat ikkunan korkuisiksi! Sitten pamahti helteet ja siirsin ne lasitetulle parvekkeelle niiin hellästi kuin osasin, ja kiinnitin honteloiset sellaiseen seinäköynnösjuttuun. Kaveri pelotteli, että kyllä ne paleltuu kun näin aikaisin siirtää kasvit parvekkeelle – mutta hah! Ei ole vielä paleltunut! Kiittäminen vanhaa kivitaloa, ensimmäistä kerrosta ja etelään suuntaavaa parveketta – yöllä lämpotila laskee alimmillaan +15 asteeseen, vaikka ikkunan takana lähentelisi viittä.

  Mulla oli aiemmin sellainen ”jos et pysy hengissä mun kasvatustavalla, niin ansaitsetkin kuolla” -asenne kasveja kohtaan. Mutta nyt kun kasvuolosuhteet on muuton jälkeen huomattavasti huipummat ja parveke neljä kertaa suurempi (entinen oli puhelinkopin kokoinen), yritän tehdä kaiken oikein ja neuroottisesti seuraan pinterestistä kasvatusohjeita :D

  • krista
   12.5.2016 at 14:38

   Oiskohan mullakin se, että oisin kuitenkin kylvänyt nuo daaliat liian aikaisin…? En tiedä. Mutta hei ihan huippua, jos on tuollainen lasitettu parveke! Kylmä kuisti ois varmaan kans hyvä, harmi ettei meillä ole… Meillä on vaan noi ulkoportaat ja niihin osuu tuuli kyllä välillä niin, että jännittää noiden honkkeleiden puolesta :)

   Toi sun vanha motto sopisi hyvin tähän mun nykytilaa, taidanpa asennoitua noin! Mutta tää onkin siitä jotenkin ihana homma tää puutarhan/kukkien hoito, että näköjään tosiaan kokeilemalla oppii. Tää on jo neljäs kesä tulossa meille tälle pihalle, ja vasta nyt tuntuu, että ihan uusin silmin katselee noita kukkapenkkejä sun muita! Hiljalleen tunnistaa sen vuohenputken ainakin, ja vähitellen kasvaa se innostus tehdä itsekin kaikkea pientä fiksausta! Aika koukuttavaa hommaa :)

 • MarjaH
  12.5.2016 at 13:34

  Mä kylvin salaattia, siihen justjust kykenen. Ainakin nyt, kun oon kesän kotona, muuten ei onnistuisi sekään :D
  .
  Oregano tosiaan on monivuotinen, meillä kasvaa sitä villinä jonkun sukulaisen laittamana.
  .
  Tänään 37+1, jee! Eilen lueskelin Seelan syntymään liittyviä postauksia. Samaistuin :)

  • krista
   12.5.2016 at 14:39

   Kylvetäänkö salaatti vaan hujauttamalla siemenet multaan…? Se vois sopia mulle :) Laitoitko sä maahan vai johonkin astiaan/purkkiin?

   Jee, noin pitkällä jo – iik kohta <3 Mä en ehtinyt vielä vastata sun viestiin, mutta joo ei kantsi tähän meidän vatsatautipöpövaaraan kyllä nyt... Mutta kiva, jos asialla ei ole kiirettä! Palataan siis sen kanssa!:) Tsemppiä viimeisille viikoille!

   • MarjaH
    12.5.2016 at 14:40

    Joo sieme

   • MarjaH
    12.5.2016 at 14:42

    Äsh, edellinen lähti liian aikaisin.
    .
    Joo siemenet vaan purkkiin (ostin ikeasta nätin pitkän mallisen), uusia voi laittaa koko kesän :)

    • krista
     12.5.2016 at 14:51

     Jesh, kuulostaa hyvältä!

  • Tilia
   12.5.2016 at 15:39

   Oregano voi levitä todella riesaksi asti. Kannattaa laittaa ruukkuun.

 • Laura
  12.5.2016 at 13:54

  Toivoo on! Oon entinen viherpeukalo keskellä käpälää -tyyppi ja nykyään laittelen ohimennen kasvamaan niin valtaisia määriä yrttejä etten tiiä mihin ne työnnän :D ja toi ulkoiluttaminen tuli poikaystävän chilinkasvattelun myötä mulle kans ihan uutena juttuna. Aina ei mee istutukset just sillon ku kalenterin mukaan pitäis, mut oon järkeilly että ei se kasvi kuitenkaan tiiä mikä päivämäärä on menossa, ennemmin perstuntumailen säätilan ja lämpötilojen mukaan.

  Tää postaus oli ihanaa kasvienkasvatussekoilua <3 menenkin tästä hakemaan lisää istutuslaatikoita…

  • krista
   12.5.2016 at 14:53

   Ihan mahtava kuulla! Tää on just niin ihanaa, kun oppii tavallaan olemaan huolehtimatta, että ”teenköhän mä just oikein” vaan laittaa vaan ja kokeilee, ja tuo on hurjan palkitsevaa, kun tosiaan saa kasvua aikaan! Ja kyllä: perstuntuma rules, ei se kasvi tosiaan kaleteria tunne :D

   Sekoilu on parasta! :) Kasvikuume nousee taas itselläkin, toivottavasti viikonloppuna ehtisin! :)

 • Anna
  12.5.2016 at 14:43

  Voi pistä porkkanat kun on kaksi laatikkoa päällekkäin. Voit muuten latvoa sun muut taimet myös, ne hyötyisi siitä :) ainakin oreganot, basilikat. Viljelylaatikoiden alla toimii mainiosti sanomalehdet, pari kolme hesarit ja kastele vähän että tiivistyy niin ei nouse rikkaruohot kesän aikana. Lehdet kannattaa jättää niin että ne tulevat hieman laatikon ulkopuolella myös. Suosittelen muuten teille ruusupavut, must tuntuu että sopisi teille mainiosti. Nopeita, elinvoimaisia, vähän villejä ja kauniita. Se on siis köynnöstävä syötävä papulajike

  • krista
   12.5.2016 at 14:55

   KIITOS NÄISTÄ! Joo, tuota mä just mietinkin, että laittaisin kaksi päällekkäin niin josko ois tilaa porkkanoille. Hyvä, jee kiitos!

   Luuletko, että tuota oreganoa uskaltais kans latvoa? Sehän on tosi-tosi ohutta tuossa, paksuuntuminen tekis kyllä hyvää. Mutta auts jos katkaisen koko varren. No, ehkä otan riskin.

   RUUSUPAVUT, vau, en ole kuulltukaan! Selvitän heti, kuulostaa ihan huipulta! Kylvetäänkö ne suoraan maahan?

   • Anna
    12.5.2016 at 22:34

    Uskaltaisin kyllä latvoa, ei se siihen kuole :) haaroutuu vaan kivasti. Ruusupavut voi esikasvattaa mutta voi myös kylvöä suoraan, suosittelen. Tulee tanakat taimet alusta asti, vähän niinkuin tuoksuherneet, ne ovat kanssa helppoja jos haluaa koristekukat johonkin. Niistä saa kanssa ihanat kimput, mitä enemmän poimit sitä rehevämpää niistä tulee

 • oojula
  12.5.2016 at 15:35

  Ihana kevät ja kesä. Lainaa nyt heti kirjastosta lavatarhuri. Ei tarvii ees lukea MITÄÄN (paitsi alkaa kuitenkin himottamaan – ihana kirja), mutta siellä on ohjeet siihen mitä laitat lavoihin että ne kestää hetken (no nopeesti kerron jos et jaksa lainata: pohjalle soraa ja siihen päälle suodatinkangas jossa viiltoja matojen talvehtimista varten ja sitten päälle multa, ei ylös asti että vähän tuulensuojaa kasveille). Lapset voi sinne sitten matoja ettiä möyhimään multaa… :D Ihana MULTA. On muuten ihana blogi sulla.

  • krista
   12.5.2016 at 16:41

   Oi, kiitos suosituksesta!
   .
   Ja mitämitä, meinaatko, että sitä samaa multaa voi sit käyttää useana vuonna…? Kato, näin urpo mä oon :D Tajusinko oikein? Mä luulin, että ne tyhjennetään aina talveksi ja viedään kehikot varastoon :)

   Ihana KOMMENTTI myös <3 Jesh, noudatan tuota sun ohjetta! Soraa löytyy omasta takaa, kangas pitää ostaa. Kiitos!

 • Tilia
  12.5.2016 at 15:41

  Viljelylaatikon alle kannattaa laittaa myyräverkko ennen suodatinkangasta. Kukaan, joka on laittanut, ei ole katunut, mutta moni, joka ei ole laittanut, on kironnut laiskuuttaan myyrien narskutellessa onnessaan porkkanat naatin alta. :)

  • krista
   12.5.2016 at 16:39

   Narsk narsk. Hyvä huomio! Se on siis joku paksumpi, suodatinkangas ei riitä? Täytyypä googlata :)

 • Puumis
  12.5.2016 at 16:24

  Kokemuksen syvällä rintaäänellä en suosittele syötävien yrttien maahan istuttamista. Kantapään kautta opin, että koirankusioregano ei maistu kovin mairittelevalta – no teillä nyt ei koiria ole, mutta kissoja varmaan kuljeskelee vapaana sielläkin päin? :)

  • krista
   12.5.2016 at 16:38

   Totta! Kissoja on, ja joskus vähän koiriakin :) Hmm itse asiassa nyt kun sanot, niin varmaan jokin alitajuinen tällainen on jättänyt mut aiemmin syömättä meidän aiempia yrttejä (itse asiassa oreganoakin), joka kasvaa penkissä ikään kuin syreeniaidan penkassa. Eli joo, ei kantsi varmaan jatkaa oreganojen syömättömyyttä laittamalla sitä LISÄÄ sinne.

   Nuo istutuslaatikot on kyllä hyviä siinä mielessä, kun ne on korkeammalla. Vaikka hmm kyllä sinne tietty kissa voi halutessaan hypätä… Etanoita mä myös ajattelin; mulla oli eka kesänä aivan IHANA tomaattipensas, joka tuotti valtavat määrät tomaatteja (oon joskus kertonutkin), mutta mä en voinut syödä niistä yhtään, kun siellä oli jatkuvasti sellaisia ihan kuvottavia isoja etanoita. Iyyyyh!

 • Taru
  12.5.2016 at 23:49

  Meillä on ollut helppoina juttuina laatikoissa mm. retiisiä ja rucolaa. Superhelppoja ja retiisit tosi nopeita, ehtii laittaa monta kertaa. Ja oreganoja ja muita kun poimii niin kun ei poimi juuresta vaan jättää muutamat lehdet jäljelle niin taas haaroittuu ja kasvaa lisää. :)

 • Johanna
  13.5.2016 at 01:51

  Hyvältä näyttää! Se oregano tosiaan on monivuotinen ja leviää sitten muuten äärettömän tehokkaasti. Eli jos maahan istuttaa niin saattaakin sitten hetken kuluttua peittää kaiken mun alleen. 😁

 • anniM
  13.5.2016 at 10:04

  Joku toinenkin suositteli retiisejä! Ne on nopeita ja lapsillekin tosi jänniä kun maasta löytyy ihania punasia mollukoita :) Ja maultaan ihan eri luokkaa kuin kaupasta ostetut. Ja ne selviää tuollaisessa ei niin syvässä laatikossakin mainiosti.

 • R
  13.5.2016 at 12:18

  Herneitä! Ovat helppoja, liottaa vaan yön yli siemeniä ennen kylvöä, ja sitten tukee jollain risulla/tikuilla kun ovat niin pitkiä että tukea kaipaavat. Ja mahtavia naposteltavia suoraan penkistä ;) Härkäpavut! Mahottoman hyviä ja vielä helpompia ku herneet, ei tartte ees tukea kun kasvavat sen verran vahvoiksi että pysyvät pystyssä itekseen.

  Meilläkin olisi kasvatuslaatikkojen perustus edessä. Hommattiin semmosta vahvaa juurimattoa laatikoiden pohjalle jotta puut ei ajan mittaan juuriaan laatikoihin lonkeroisi. Ja siis joo, mullat kelpaa useempana vuonna, uutta saanee lisätä aina keväisin (ja kompostia lannotteeksi?) sekä lannottaa, mutta muutenhan se on kelvollista. Ja! nuo papukasvit parantaa ja lannottaa maata jossa kasvavat, eli joka vuosi herneet ja pavut eri penkkeihin.

  Mutta se juurimatto, jäin nyt sitten miettimään niitä matoja.. Jos mattoon tekee reikiä, tulee puitten juuret läpi, jos ei tee, niin madot on ansassa.. O’ou..

  Salaatista, jota kannattaa ehdottomasti laitta kans, sen verran tuli mieleen, että kannattaa kylvää aina vaan pieni erä kerrallaan ja sitten hetken päästä toinen erä, esim. viikon välein? Näin saa siis uutta nuorta salaattia koko ajan syötäväksi. Hernettä voi muuten kans porrastaa pariin erään, niin on pitempään syötävää siitäkin.

  Nimim. Palstaviljelijä kolmelta vuodelta, nyt ensimmäistä kesää oma piha, ja millään en malttaisi oottaa hallanvaaroja pois, vaan haluaisin kylvää KAIKEN. HETI. :D

 • Heidi
  13.5.2016 at 20:13

  Mä räjähdin tuolle kuvalle x’D Mutta hei, tämähän selittää miksi osa kasveistani ovat kuolleet ennen kun ovat kasvaneet kunnolla: liian viileät yöt! Ihmetelin miten on mahdollista että vaikka ne kuinka kastelee ja hoitaa, mutta kasvu ei sitten millään onnistu. Pitäisi ottaa ne varmaan taas sisälle yöksi ja aamulla taas ulos haukkaamaan happea, ennen kun ilmat suosivat pitämään ulkosalla ympäri vuorokauden. Kiitos vinkistä!

 • En muista :)
  13.5.2016 at 21:23

  Hei, ihana toi uus banderolli!

  • krista
   14.5.2016 at 13:42

   Kiitos! Sen otti ihana Sissi Vuorjoki, blogin lukija ja dokumentaarinen valokuvaaja. Saatiin päivän (tai no puolen päivän) kuvaussessio häneltä lahjaksi, lisää kuvia blogissa varmasti ens viikolla <3

 • Outi vaan
  15.5.2016 at 14:05

  Mä välttelen etanoita kasvattamalla salaattia amppelissa. Tai parvekelaatikossa. Tomaatit ovat olleet viime vuonna kasvusäkissä pienessä kasvihuoneessa tai terassilla ruukuissa eikä vielä näkynyt etanoita niissäkään onneksi.

  Mulle vau-hetki oli se, kun viime syksynä kevyesti maahan laitetut amppelimansikat olivat kuin olivatkin talvehtineet ja pukkasivat pientä uutta vihreää kasvustoa. :) Nyt olen nostanut ne takaisin amppeleihin. Eivät toki yhtä isoja kuin puutarhamyymälöissä nyt myynnissä olevat mutta kierrätysmansikoiksi oikein hienoja! Vielä kun marjojakin tulisi. :D

  Meilläkin on 2 lavakauluksen korkuinen kasvimaalaatikko, sinne tulee hernettä ja porkkanaa ja avokin toiveesta mustajuurta. Ikinä en ole viimeksi mainittua ennen kylvänyt mutta hauska kokeilla!

 • Sanni Charlotta
  16.5.2016 at 14:47

  En lukenut kaikkia kommentteja, mutta mä olen nii-in mieleni moneen kertaan pahoittanut, kun olen basilikan taimeni avomaalle istuttanut; ei tykkää tästä Suomen suvesta mokoma näköjään, aina on kuollut. Suosittelen siis laittamaan ruukkuun ennemmin, että sen voi siirtää sisälle jos vähänkään säätiedote lupailee tuulista/viileämpää/vesisadetta/räntää, mitä näitä nyt on :)

  Täällä ollaan myös täydessä tohinassa taimikasvatuksen ja muiden puutarhahommien suhteen. Perunat istutin maahan muutama päivä sitten idätyksen jälkeen, mutta joku otus (peurat, luulen) olivat myllänneet potut yön aikana pitkin penkkiä. Nyt hautasin ne uudestaan, paremmin. Kurpitsan taimet lykin tänään maahan ja nyt kun olemme lähdössä Espanjaan, tuskailen, mitä tehdä mm. tomaatin taimille, uskaltaako niitä jättää ulos suojaan vai pitääkö jättää eläintenhoitajan vastuulle nekin sisälle nököttämään… Mutta kiva lukea puutarhajuttuja täälläkin! Terveisin yks ihan hurahtanut :)

 • Kao kao
  18.5.2016 at 05:01

  Mä en ole latvonut mun yrttejä! Jaoin jo ne maailmalle.. hups.

  Mä olin viikon Lapissa ja sillä välin ”rikkaruohot” eli mansikantaimet oli kuolleet idätysastiassa. Onneksi olin koulinut niitä jo turveruukkuihin.
  Samoin mun pensastomaatin idätykselle kävi huonosti. Mies esitteli mulle turveruukkuja joissa oli kuolleita taimia ja sanoi ihan joka päivä kastelleensa. Mua vähän nauratti mut sain pidettyä pokan.

  Nyt meille kotiin jätetyt taimet on miehen vanhempien hoidossa pari viikkoa. Toivottavasti ne siellä kasvaa ja kukoistaa kunnes ”äiti” tulee kotiin.