Suksihuumaa

Aste nolla:
En todellakaan ala ostaa lapsille mitään ylimääräisiä kalliita urheiluvälineitä, jos käyttökertoja tulee joku yksi per talvi. Eihän niille ole mitään säilytystilaakaan! Meillä ei hiihdetä! Joelkaan ei ole koskaan elämässään hiihtänyt ja hyvin on pärjännyt!

Aste yksi:
Hitsi lapset varmaan tykkäis… Mutta ei Helsingissä ole lunta kuitenkaan kuin sen kaksi päivää talvessa.

Aste kaksi:
No voihan niitä suksia vaikka vuokrata.

Aste kolme:
Pitäiskös oikeasti ostaa ne sukset…? Nääh.

Aste neljä:
Hei voisinhan mä noita paikallisia FB-ryhmiä vilkuilla, kun niissä näyttäisi silloin tällöin suksia olevan…

Aste viisi (perjantaina, kun tulossa luminen viikonloppu):
SUKSET!!! NYT!!! PAKKO SAADA!!! VIIKONLOPPUNA KUULKAAS LAPSET HIIHDETÄÄN!!! MULLE ITSELLE KANS!!!

Perjantaina aamupäivällä sain siis päähäni, että viikonloppuna me hiihdetään.

Aloitin optimistisesti FB-kierrätysryhmistä, dippadappaduu. No eihän siellä mitään ole, kaikkiin hiihtovälineisiin on 30 kommentin epätoivojono. No, onhan sitten tietysti FB:n marketplace ja tori.fi. Klik klik klik ja sieltäpä vaan sitten sopivia suksia valitsemaan, näin tämä käy, kohta me jo suihkitaan tuulispäinä pitkin latuja!

”Oisko nää? Entäs nää? Jos ottaisin toiselle nämä ja toiselle nuo?”, kyselin Joelilta ja vertailin vaihtoehtoja ja sijainteja.

Lopulta löytyi hienosti kaksi lasten suksipakettia ja yksi aikuisten. Sellaisilla kivoilla sijainneilla, että voisin yhdellä hakureissulla hakea koska vaan.

Dippadappaduu, kohta hiihdetään! ”Haluaisin ostaa nämä, voin noutaa jo tänään!”, kirjoittelin hyräillen ja itseeni tyytyväisenä kolmelle eri myyjälle.

Ensimmäinen: Valitettavasti on jo myyty.

Toinen: Nämä menivät jo.

Kolmas: Myyty jo.

Mmmmmmitä? Suksivirtuaaliostosreissun onnistumisprosentti – NOLLA!

No hei uutta kierrosta kehiin. Olivathan ne seuraavaksi parhaat vaihtoehdotkin ihan… myyty.

Ja seuraavat.

Ja seuraavat.

Ja seuraavat.

Lopulta huomaan sydän kurkussa refreshaavani tori.fi:tä. Tuu uus ilmoitus, tuu uus ilmoitus, tuu uus ilmoitus. Ja heti kun tulee… ”OSTAN!!! Voin hakea heti!!!”

Mitenkäs muuten kävikin niin, että aamupäivällä suksipaketit olivat 46 eurossa, iltapäivällä satasessa.

”OSTAN!!!!”

Jaahas. Siinäpä sitä sitten oltiin keräämässä pienenpientä käytännön kokemusta siitä, millaista on toimia myyjän markkinoilla. Marraskuun harmaudessa samanlaiset suksipaketit olisi saanut varmasti puolta halvemmalla.

Katselin myös uusia suksipaketteja – mutta äääh, vaikka halvimmillaan paketin taisi saada vähän reilulla satasella, sitten tulisi kaikenmaailman siteiden kiinnitys. Ja aikuisten paketit… jos vaikka tuollaisen ostaisin itselleni, niin sehän sit maksaisi… KAHDEKSANSATAA EUROA PLUS SAUVAT VIELÄ ERIKSEEN MITÄ HEMMETTIÄ.

Takaisin siis käytettyjen pariin tori.fi:hin.

Mutta ihme tapahtui! Hah, ei se mikään ihme ollut, vaan SATUMAINEN SITKEYS.

Kello viisi iltapäivällä tiesin pääseväni yhtä lasten suksipakettia hakemaan. Ihan läheltä, vain 50 kilometriä ja silleen. Ajomatkan aikana vahvistui toinenkin paketti. Jaahas missäs tää sijaitsee, onneksi on navigaattori. ”Aja tietä… Karhuntassuntie… viisi kilometriä. Käänny… vasempaan… tee U-käännös. Käänny oikeaan. Aja tietä… Karhuntassuntie… tee U-käännös”. Aaaaaaargh. Siellä mä vetelin rekkojen keskellä jossain teollisuusaluella. Kiitos, navigaattori.

Ja illalla puoli yhdeksän aikaan vielä lähdin kolmannelle suksitoivioretkelle… ”Aja pitkin… Hämeentie… yksi kilometri” (kun Hämeentie on ajettu jo päähän) …josta palasin (kuntoonsa nähden ylihintaisen) aikuisten suksipaketin kanssa. Phuuuuuh.

Päädyimme maksamaan 50 euroa toisesta lasten suksipaketista – hinta kuulosti hyvältä, mutta välineet olivat kyllä tosi-tosi vanhoja, varmaan parinkymmenen vuoden takaa. Toinen lasten suksipaketti oli huippuhyväkuntoinen ja veikkaisin, että vain yhden käyttämä – se maksoi 70 euroa. Sitä pakettia pidän näistä ostoista onnistuneimpana: vaikka hinta oli aika korkea, oli tosiaan kuntokin tosi hyvä.

Ja aikuisten (tai oikeastaan teinien) paketista maksoin suolaiset 95 euroa. Se oli tosi paljon erityisesti verrattuna kuntoon (varsinkin monot olivat aika antiikkiset), mutta hei: siinä vaiheessa kello oli puoli yhdeksän perjantai-iltana…

…ja viikonloppuna kuulkaas hiihdetään!

Ja niin hiihdettiin! Ja oli ihanaa!

Fiksumpi kuitenkin saattaisi alkaa valmistautua asiaan ennen kuin sinä perjantai-iltana, kun koko muu pääkaupunkiseutukin on päättänyt, että hei viikonloppuna kuulkaas hiihdetään.

Ihan muistui mieleen se, kun joskus seitsemän (?) vuotta sitten kuljetin sukkasillaan olevaa naperoa kaupassa tyhjiä kenkähyllyjä ihmettelemässä, kun en ollut ottanut huomioon, että lapsi hei saattaa tarvita kengätkin.

Joskus opii. Toisinaan ei.

27

You Might Also Like

 • Stea
  11.1.2021 at 13:34

  Hieno suoritus! Voisinkin laittaa meidän kamoja kiertoon, jos tosiaan on myyjän markkinat juuri nyt. :)

  Me ei hiihdetä, itselläni ei edes ole ollut kamoja peruskoulun jälkeen, mutta koululaiset on pidettävä ”hiihtovalmiudessa”. Ärsyttävästi monoissa on pohjassa erilaisia profiileja, mitä ei olla sisäistetty kunnolla. Eli kaikki sukset ja monot ei ole yhteensopivia. Senpä vuoksi meillä on tällä hetkellä molemmille lapsille sopivat monot, mutta molempien monot sopivat vain yksiin suksiin. Olisi kyllä 2 muutakin suksiparia, mutta kun väärä profiili, aargh. Onneksi lukujärjestyksessä on lapsilla eri päivinä liikuntaa. :)

  • krista
   11.1.2021 at 15:05

   Joo NYT on oikea aika myydä, etenkin siis täällä pääkaupunkseudulla!

   Mä en muuten yhtään tiedä, onko täällä tulossa koulussa hiihtoa vai ei… Esimerkiksi Joel ei ole koskaan hiihtänyt, niillä ainakaan hiihtoa ei ollut. Mutta jotenkin nyt veikkaisin, että on sitä tulossa! Etenkin nyt kun tuntuu, että tää hiihtohuuma on jotenkin tosi levinnyttä sorttia :D

   Mitä perjantain ostoprosessi opetti, niin ilmeisesti siteitä on NNN ja SNS. Ja sit vielä joku, joka sopii jompaan kumpaan näistä. Meilläkin nyt näissä toisessa taitaa olla NNN ja toisessa SNS. Mä ajattelin, että samassa paketissa kiitos kaikki (enkä irtokamoja katsellukaan), niin on sit varmasti monot ja siteet yhteensopivat!

   Mä muuten mietin ensin (jossain huumavaiheen 3-4 kohdalla), että ostaisin vaan yhden paketin ja lapset voisivat käyttää samoja molemmat ja sit toivotaan, että mahdolliset hiihdot on eri päivinä. Mutta sitten sain päähäni tuon KOKO PERHE HIIHTÄMÄÄN -mielihalun (koko perhe = muut paitsi Joel), niin piti ostaa kaksi pakettia samaa kokoa. Nooh, saa ne sitten varmasti taas myytyä eteenpäin. Pitää vaan muistaa ajoittaa myynti sit ensilumen aikaan :D

 • 6veen ja 2veen äiti
  11.1.2021 at 13:49

  Hui mitä hintoja… itse olen just se hamsteri, joka toukokuussa bongaa nettikirpparin alelaarista lapselle seuraavan talven monot 8eurolla :D . Mutta kyllä tuossa varmaan asuinpaikkakin vaikuttaa, täällä susirajalla liikkuu lasten suksipakettien hinnat siinä 20e tuntumassa ja allekin, joskus näkee 50e jos on uudenveroiset. Siis nytkin, kun siellä on se epätoivojono. Eli ehkä tarjontaakin on silti enemmän suhteessa kysyntään, kun lunta on joka talvi.

  • krista
   11.1.2021 at 15:08

   Joo, nyt kun tämä hiihtohomma on korkattu, niin mä yritän siirtyä tuohon samaan tahtiin! Nyt ei vielä toukokuussa tullut mieleenkään, että tällainen huuma tässä vielä iskee :D Mutta samaa yritän tehdä muissakin varusteissa, viimeksi tänään katselin Reiman alea, että seuraavat Wetterit kannattaisi nyt sieltä ostaa, kun saa taas vähän halvemmalla. Alehaukkailu kannattaa!

   Asuinpaikkakin varmasti tosiaan vaikuttaa! Ja just tämä, että moni helsinkiläinen ei varmaan ennakkoon osta suksia, kun ei edes tiedä, että tuleeko sitä kunnon talvea vai ei. Nyt kun tuli, niin kaikki on ihan hulluna tuolla suksiostoksilla :D

 • EA
  11.1.2021 at 14:04

  Hei vinkkinä, niin seuraavalla kerralla kannattaa katsastaa myös sportti-divari, jos sieltä päin löytyy! Itse oon hommannut lasten sukset ja luistimet jo useampana vuonna sieltä. Hinta on kohtuullinen (okei, nyt menin lupaamaan lapselle punaiset sukset, niin setti maksoi 70e. Muun väriset olis saanut huomattavasti halvemmalla 😅) ja valinnanvaraa löytyy 😊

  • krista
   11.1.2021 at 15:10

   Joo tästä löytyy hyvinkin läheltä tosi kehuttu sporttidivari! Tsekkasin myös sen netin, mutta harmi kyllä netissä ei ollut mitään myynnissä ja näin korona-aikaan ei kuitenkaan haluttu lähteä ahtaaseen myymälätilaan – kun ennakoin, että siellä on lumista viikonloppua edeltävänä perjantai-iltapäivänä aika moni muukin suksia paniikkiostamassa :D Mutta joo, tuota ”meidänkin” sporttidivaria on kehuttu paljon!

 • A
  11.1.2021 at 15:18

  Minä olin siellä myyjäpuolella (hitsi ois ehkä pitänyt nostaa hintaa, harmillisesti vaan möin ennen kuin lumitalvi varmistui). Pränikät lasten sukset+monot+sauvat (pränikät tarkoittaa että tasan yksi hiihtokerta kahteen vuoteen) vaihtoi kotia 70 eurolla noin 5 minuutissa myyntiin laitosta ja kirpparilta ostetut monot (me käytettiin nolla kertaa) meni vähän hitaammin, ehkä vuorokaudessa tms. Samaten luistimet kävi kaupaksi nopsaan (ja superduper alelöytöjen ja onnen takia kahden luistinparin käyttöhinnat, sisältää teroituksetkin, jäi mulle 3 euroa, jee!…suksien hinta taas, nooh, sanotaan että se yksi hiihtokerta maksoi about 30 euroa…elämä on).

  Mutta joo, mä vannon ja vakuutan, että en, en en osta lapselle suksia (vaikka ehkä nyt kun kattoo ikkunasta niin vois olla kivat). Luistinradat on auki ja me luistellaan, se on ihanaa (siis lähiluistinrata aukesi virallisesti kai tänään, me ollaan jo kaksi päivää vietetty tunteja luistelemassa ja tänään oli lapsilla lupa viedä luistimet ip-kerhoon, eli sielläkin luistellaan, oi mahtavaa!)

  • krista
   11.1.2021 at 15:27

   Oijoijoi, kun me aiemmin oltaisiin oltu suksenostoaikeissa, niin mä oisin houkutellut sua myymään noin teidän sukset meille :D Ja siis vielä pari postausta sitten heh mäkin kirjoitin (tai ainakin olin aikeissa kirjoittaa), että ei mekään varmaan osteta… No, sit perjantaina iski toiset ajatukset :D

   Me kans odotellaan lähiluistinratoja, varmaan tänään käydään katselemassa, että oisko auki! Isoille tekojäille ei Helsingissä lähdetty, kun lehdissä oli, että niissä on monen tunnin jonot… Mutta Sotkamossa luisteltiin just lähijäällä joka päivä! Niin ihanaa! Mä sain luistimet ystävältä, jolla oli jäänyt ne pieneksi, nyt mullakin on eka kertaa aikuisiällä ikiomat luistimet!

 • Anna
  11.1.2021 at 18:23

  Teillähän on se onni että pääsette käymään välillä pohjoisen lumilla jos etelässä ei lunta ole. Eli ei välttämättä mene sukset ihan hukkaan vaikka ne ostaisi toukokuussa ja etelään ei tulisikaan lunta seuraavana talvena.

  • krista
   12.1.2021 at 11:20

   No niinpä! Tuonkokoiset lastensukset mahtuu vieläpä meidän autoonkin – aikuisten sukset sen sijaan jää kyllä varmaan Sotkamon-reissuilta kotiin ja lainaan mun äidin suksia vaan :) Ja tosiaan saahan ne sitten myytyä eteenpäin varmasti, jos käyttö jossain tulevassa koossa vähäisemmäksi jääkin! Etenkin näin käytettyjä ostaessa varmaan saa lasten suksipaketeista about saman myydessä kuin mitä itse maksaa, jos ei ole itse käyttänyt (että ei kulu lisää)… Etenkin jos helsinkiläisten lumihuuman aikana myy :D

 • Laura
  11.1.2021 at 20:59

  Hahaa tää hiihtohuuma on kyllä kummallinen juttu 😂 siis en kyllä muista et olisin ikinä nähnyt nettikirppareita näin täynnä suksia ja monoja. Lapselle bongasin onneks syyskuussa hyvän setin viidellä eurolla. Noh, sit käytiin kerran viime viikolla ja innostuin et mullekansmullekans (niinkin about kaikki muutkin) ja torista löyty onneks hyvä setti samana iltana haettavaksi neljälläkympillä. Ja oli kyllä kivaa!

  • krista
   12.1.2021 at 11:24

   Hihi joo, ja en muista myöskään somessa koskaan nähneeni näin paljon ”kävin hiihtämässä eka kertaa 20 vuoteen” -päivityksiä! Mahtavaa!

   Ja siis VAU mikä löytö, vitosella! Ja aikuisten settikin tosi edullisesti! Mä yritin ensin yhtä 45 euron aikuisten settiä perjantaina, mutta se oli mennyt jollekin muulle. Se ois ollut ihan megapaljon paremmassa kunnossakin kuin tää mun perjantai-illan 95 euron setti… Mutta joo, myyjän markkinat oli ja näinhän siitä kärsii just se (mä), joka oli liian myöhään liikkeellä :D

 • Eve S.
  12.1.2021 at 05:55

  Ihanaa, että sait sukset. Teidän hiihtoretket näyttäneet tosi kivoilta ja lapset näyttää nauttivan kovasti. Suksilla myös varmasti käyttöä Sotkamossa, kun käytte siellä. Mukavia hiihtoretkiä!

  • krista
   12.1.2021 at 11:35

   Joo siis meillä on ollut niiii-iiiin ihanat viime viikot, kun ensin saatiin lunta Sotkamossa ja nyt täälläkin. Siis meillä on ollut aivan valtava lumi-ikävä Espanjan-talvien takia (ei se Sierra Nevada ollut sama), ja nyt nautitaan kyllä täysin siemauksin. Niiii-iiiin onnekasta, että just tähän talveen tuli Helsinkiinkin kunnon talvi!

   Ja kyllä, lasten sukset tosiaan ainakin mahtuu autoon. Toivottavasti talvilomalla saadaan taas hoidettua homma (eristykset ym.) niin, että päästäisiin taas Sotkamoon! Ja pääsiäisenäkin siellä on vielä tavallisesti hiihtokelit!

 • Ida
  12.1.2021 at 08:19

  Mä skippaan mielihyvin noi suksihommat. Sen sijaan luistelemaan, luistelemaan. Onneksi kävi niin hyvin, että molemmille lapsille mahtui vielä vanhat luistimet. On muuten tosi kätevät nuo kuopuksen luistimet, jotka on esikoisen vanhat. Niitä saa kasvatettua. Oliskos ne kokoa 26-30.

  Ensi vuonna saakin sitten ostaa molemmille uudet. Jos tulee kunnon talvi. Viime vuonnahan ei luisteltu täällä meidän suunnalla ollenkaan.

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2021/01/11/loman-tarpeessa/

  • krista
   12.1.2021 at 11:40

   Haa! Mun porttiteoria kulki ensin luistimiin ja nyt ollaan talviliikunnassa jo suksiasteella :D Seuraava steppi olisi, että Joelkin kokeilisi suksia (luistellut se on jo muutamia kertoja, ei kylläkään tänä talvena), mutta sitä ei uskalla ehkä vielä edes ääneen ehdottaa :)

   Meillä on tytöillä sellaiset harjoitusluistimet (hokkarityyppiset), jotka on olleet ihan yllättävän hyvät! Ne on kans just jatkettavat muistaakseni koossa 30-33 eli menee vielä ainakin tämän talven! En ois uskonut, että noi on noin hyvät (oli ihan halpa vaihtoehto Prismasta), niillä hyvin oppii oikeaa (?) tekniikkaa luisteluun.

   • A
    12.1.2021 at 12:38

    Kandee jatkaa hokkarimallilla myöhemminkin (ellei sitten tytöt innostu taitoluistelusta, siinä tapauksessa tietty taitoluistimet), niillä luistelu on ihan eri kivaa verrattuna kaunokkeihin. Itsellä kokemusta sekä kaunokeista että hokkareista (vaihdoin aikuisiällä ja aikuiselle siinä on tietty learning curve, kun ei voi nousta kärjille, eikä nojata taaksepäin, aika monet kerrat tuiskahtelin polvilleni ja pepulle, mutta kyllä vanhakin oppiin). En itse vaihtaisi takaisin kaunoluistimeen (siitäkään syystä, että hokkareissa on paljon lämpimämpää varpaille, voi niitä lapsena palelleita varvasparkoja). Oma 8v. on luistellut hokkareilla 2,5v. iästä asti (aika superia, tää on hänen 7. luistelutalvi) ja onneksi on niin aivopesty, ettei ole kaunokkeja haikaillut, vaan ylpeänä käyttää hokkareitaan ja ottaa vastaan aikuisten ihmettelyjä (huoh). Välillä oli pinkit hokkarinauhat ja ne oli kyllä päheet (ihanan helppoa erottaa oma lapsi luistinradalta), tänä vuonna mennään perusvalkoisilla nauhoilla (hih, ja lapsen hokkarit on 1/3 numeroa isommat kun äidin…). Luistimet on kyllä siitä kiva talviurheiluväline, että niistä löytyy mukavia tarjouksia ihan uutenakin (meillä lapsen kolmet ekat luistimet löytyi kirpputoreilta hintaan 5-10 euroa, seuraavat on ostettu uusina hintaskaalalla 10-25 euroa, kirpparilla oon sit myynyt kunnosta/teroituksesta riippuen pois 10-20 eurolla, joten kalliiksi ei ole tullut tämä harrastus).

    • krista
     12.1.2021 at 13:30

     Joo mäkin toivon, että jatkossakin hokkarimallit menisivät meilläkin! Veikkaan, että hokkarit on yleistyneet tytöilläkin ja yleistyy entisestään!

     • anki
      18.1.2021 at 09:10

      Ihan samaa mieltä, eli tytöillekin hokkarit (tai piikittömät harjoitusluistimet) alusta alkaen. Kaunoluistimillakin voi toki oppia luistelemaan oikein, eli sivulle suuntautuvin potkuin. Mutta todennäköisesti lapsi luistelee sillä helpoimmalla tekniikalla, eli piikeillä suoraan taakse potkien.

      Kaunoluistimissa on yksi hyvä puoli: niiden sitominen on helpompaa kuin hokkareiden. Kaunoluistimet eivät ole niin jäykät ja tukevat kuin hokkarit, eikä nauhojen kiristämiseen tarvita niin paljon voimaa. Tämä voi hokkareiden suhteen olla ongelma siinä vaiheessa, kun lapsen pitäisi koulussa suoriutua luistinten jalkaanlaitosta itse.

      Hokkareita voi tuunata juurikin niillä pinkeillä nauholla. Ja näin yhdellä fb-kirpparilla hokkareita, joihin oli tehty koristeita jollain kiilleliimalla/maalilla. No, tuo prinsessavaihe menee ohi ennemmin tai myöhemmin. Meidän 10-vuotias ei enää todellakaan halua mitään pinkkiä tai kimalletta. :D

      Minäkin vaihdoin aikuisena kaunoluistimista hokkareihin, ja piti kyllä opetella koko homma melkein alusta. Hokkareilla on paljon vaikeampi pysyä tasapainossa, kun kantapäiden takana ei ole senttikaupalla terää. Polvet reilusti koukkuun vaan ja peffa alemmas niin alkaa sujua. =)

 • Veema
  12.1.2021 at 18:47

  Heh, aikamoisen hiihtoinnostuksen huomaa tuolla meidän molempien lähirannan ladulla! Ihanaa, että tuli niin paljon lunta, että siihenkin saatiin tehtyä latu. Nyt täytyy käydä usein, kunnes tämä harvinainen ihana ilmiö katoaa. Me oltiin juuri edellisenä tiistaina niitä, jotka uskaltautui siihen lähi-sporttidivariin maskit päässä, vähän kyllä hirvitti, kun muutkin oli keksinyt, mutta saatiin kuopukselle hyvä setti suht ok hinnalla (50€ tosin sekin). Vanhempi tarvitsi vain monot.

  Meidän esikoinen on käynyt koulusta hiihtämässä (sama koulu kun teillä), tosin viime vuonna ei ollut tarpeeksi lunta. Saa nähdä menevätkö tänä vuonna. Mutta jos ei ole ollut suksia, niin niille oppilaille on keksitty muuta lumiliikuntaa, hauskaa on ollut kaikilla ☺️

  • krista
   12.1.2021 at 19:50

   Me oltiin siellä lauantaina ja silloin ei ollut vielä latua ajettu – mutta porukkaa oli :D Iiiiiihanaa päästä siihen hiihtelemään, kun ilmeisesti lumikin tosiaan pysyy (ja sitä tulee, ha) maassa täälläkin, jeeeeeee!

   Joo hei mä olin ymmärtänyt, että viime vuonna ei ollut hiihtoa, se varmaan oli sit lumen puutteesta johtuva hiihdottomuus! Mutta onpa kivasti järjestetty, että ”sukselliset” saa hiihtää ja suksettomille on muuta lumiliikuntaa (pahimmillaan oon kuullut, että kävelytetään kentän ympäri niin kuin ois rangaistus – uhh ei noin), niin on kaikilla kivaa! Toivottavasti menevät tänä vuonna!