Supistusten kurissapitoviikot

Kuusi päivää myöhemmin (tämän kirjoituksen jälkeen) vauva on edelleen vatsan sisemmällä puolella ja toivottavasti tilanne pysyykin näin päin. Raskausviikkoja tänään 28+5.

Ja me ollaan jo takaisin kotona.

Tässä kootut vatsakuulumiset!

Pääsiäinen kului siis Sotkamossa pötkötellen, pötkötellen ja pötkötellen. Luin ihan valtavan hyvän kirjan ja nousin oikeastaan vain syömään, vessaan ja lasten keskeisimpiä pääsiäispuuhia (munajahti, lankalauantain virpominen) auttelemaan. Ja kahdesti lyllersin oman rannan grillauspaikalle makkaranpaistoon.

Haha ai kamalaa, näin luettellessa tuossahan on liikettä vaikka kuinka paljon, mutta siis oikeasti olin kyllä levossa lähes koko ajan.

Kuten aiemmissakin raskauksissa, myös nyt lepääminen sai kipeät supistukset loppumaan kokonaan, jesh! Sellaisia tavallisia erittäin napakoita supistuksia – ihan siihen epämukavuuden rajalle, että sattuuko vai ei – toki tuli ihan koko ajan, kun nousin ylös, otin pari askelta, seisoin, tai liikuin, tai tai tai… Välillä jopa sängyssä kylkeä kääntäessä. Mutta niitä mulla on ollut pitkään kaikissa raskauksissa ja lasken ne tavallisten harjoitussupistusten puolelle; ne autossa tulleet pitkäkestoiset ja tosi kipeät supistukset olivat niitä, jotka soittelivat hälytyskelloja.

Pääsiäissunnuntaina oli sitten jännityksen päivä, tilannekatsauksen aika.

Olimme siis sopineet Kajaanin keskussairaalan synnytysosastolle, että käyn siellä tsekissä ennen paluumatkaa varmistamassa, että uskaltaako toiselle kahdeksan tunnin ajomatkalle lähteä. Jännityskertointa nostatti myös edellisen illan tuntemukset: ihan niin kuin olisi tihkunut lapsivettä…? Kääks, mitä jos tässä on jo vedet menossa ja synnytys alkamassa…?

Pakkasin mukaan kaksi laukkua. Selkään pienen repun päivystysjonottelua ja mahdollista yönylitarkkailua varten: laturi, kirja, purentakisko, hammasharja ja tahna, ihoöljy… Ja autoon jätin kassin, jossa oli pakattuna kaikki mun omat vaatteet – jos kävisikin niin, että Joel ja tytöt lähtisivät kohti Helsinkiä junalla ja minä jäisin tänne.

Molemmat laukut olivat turhia.

Tuli nimittäin vain hyviä uutisia, voi helpotuksen helpotus!

Omat henkilökohtaiset synnytysosastoni olivat edelleen täysin kunnossa, supistukset eivät olleet tehneet niihin mitään tuhoja. Jätti-iso tuuletus, jesh jesh jesh! Ja lapsivesitestikin näytti miinusta: ei ollut lapsivettä!

Vauvakin siellä supistelevan kohdun sisällä oli kasvanut hyvin, heh paremmin kuin hyvin. Jos hän pysyisi vatsassa pidempään, hänestä ei tulisikaan sitten mikään pikkutirriäinen! Painoarvio oli nimittäin jo 1,5 kiloa ja mitat yleisesti noin viikkoa enemmän kuin näillä viikoilla. Kuitenkin ihan käyrillä eli ei mitään hälyttävää. Hienosti kasvettu siis siellä vatsan sisäpuolella – ja etenkin jos (kun) hänkin meinaa tulla maailmaan vähän etukäteen, niin on kiva kuulla, että vähän massaakin (hih) jo on ehtinyt kertyä.

Paluumatkalle sai siis lähteä turvallisin mielin! Koko pääsiäissunnuntai me vaan vuorotellen huokailtiin, että oijoijoi, mikä helpotus. Me jo oltiin ehditty maalailla ajatuksiimme sellaista kauhuskenaariota, että nyt sanottaisiin sitten enää vaan puhelimessa heipat ja jäätisiin moneksi viikoksi eri puolille Suomea. Uhhuh.

Joten helpotus, helpotus, helpotus! Helpotus myös tietää, että joka ikistä supistusta ei nyt tarvitse niin jännittää, kun matkaa synnytyspaikkojen avautumiseen ainakin vielä on (oli sunnuntaina) jäljellä. Mahdollisimman paljon levossa nyt täytyy kuitenkin olla, ja herkästi taas uudestaan tarkastukseen. Aiemmat ennenaikaiset synnytykset kun siis nostavat todennäköisyyttä, että sellainen tapahtuu seuraavallakin kerralla – ja tämähän minulla on tietysti ollut jo edellisistä raskauksista asti tiedossa. Siksi se on ollut hyvin helppo hyväksyä osaksi näitä mun raskauksia.

Paluumatka meni samaan tapaan supistellen kipeästi, mutta muuten ihan hyvin. Hulluista ohittelijoista huolimatta. Istuin siinä mukamas tyynyn päälle asettuneena – en tiedä, auttoiko mitään heh. Huomasin muuten selvästi, että supisteluaikaa oli erityisesti motariosuudet. Jännä sinänsä, että vauhti vaikuttaa niin, vaikka tie noilla motareilla on selvästi tasaisempi kuin perusmaantiellä. Mutta Kuopion osuus, Mikkelin seutu ja sitten taas loppumatkan Lahtiepätoivo eli (Heinola-)Lahti-Helsinki olivat pahimmat. Taajamaan tullessa tai pysähtyessä supistukset taas loppuivat saman tien.

Eli että ei motareita mulle lähtulevaisuudessa, haha.

Tulevina viikkoina otankin sitten elon taas (ja edelleen) hitaasti ja rauhallisesti, jotta sunnuntaina nähty synnytyspaikkojen tila pysyisi yllä jatkossakin eivätkä kipeät supistukset alkaisi uudelleen. Onneksi tulevien viikkojen aikataulu sen mahdollistaa: kalenterissa on väljiä päiviä, ja mun töitä voi onneksi tehdä pötkötellen kannettavan kanssa. Muutamia menoja tietysti on silloin tällöin. mutta niiden välissä on aina useampien päivien pötköttelyväljyys. Voin siis ottaa kunnon lepopäivät aina uimakoulukuskausten ja hammaslääkärikäyntien väleihin.

Haaveeni ulottuvat sellaiseen, että aina muutaman päivän levon jälkeen pääsisi vaikka lasten kanssa lähimetsään, vappupiknikille (oho, sekin jo lähestyy!) tai jollekin pienelle yhteiselle rauhalliselle tekemiselle. Kotipihalle nyt ainakin: voisi parkkeerata jonkun mukavan tuolin aurinkoiseen spottiin.

Voinnin mukaan, tietysti.

Tämä olisikin paras tilanne, jos välttäisi mahdollisimman pitkään ”sen lopullisen vuodelepokäskyn”, jossa sai viimeksikin nousta vain vessaan, ja pystyisi pitkittämään tätä omaehtoisen lepojakson pituutta.

Levosta ja tästä pötköttelykirjoituksesta puheen olleen; miten mä olenkin ajautunut tähän pöytäkoneelle tätä kirjoittamaan? Aijaijaijai! ”Mä vaan ihan nopeasti tän…” Hush takaisin makuuasentoon kannettavan äärelle!

Jokainen päivä ja viikko siellä vatsassa on kuitenkin näillä viikoilla tosi tärkeä.

Olo on hyvinkin optimistinen: ainakin sellainen tuntuma on, että tällaisella lepoelämällä pystyn pitämään supistukset vielä kurissa. Peukut pystyssä, että tilanne pysyykin tällaisena!

62

You Might Also Like

 • Nannanapa
  19.4.2022 at 22:44

  Ihana kuulla kuulumisia, jokainen päivä jonka vauva pysyy vielä vatsan sisällä, on pieni voitto 😘 Pidetään peukkuja, että ainakin muutaman viikon vielä malttaisi pysyä sisällä 👍👍

  Ja mikä se valtavan hyvä kirja oli? 🤩

  • krista
   20.4.2022 at 13:44

   Kyllä! Mäkin oon ajatellut nyt joka ikisestä päivästä, että JESH, taas tuli päivä lisää! Ja päivät kertyy viikoiksi <3
   -
   Hih joo se kirja oli Kate Quin: Koodinimi Alice. Aivan mahtava, taisi kiilata kaikkien aikojen lukemieni kirjojen TOP10:iin. Kirjoitan taas koottuja kirjafiiliksiä tarkemmin myöhemmin, ehkäpä jo seuraavan kirjan jälkeen!

 • Nadja
  20.4.2022 at 08:54

  Peukkuja ja tsemppia teille kaikille! Onhan se aina jännitystä koko perheelle. <3 <3 <3

  • krista
   20.4.2022 at 13:49

   Kiitos! Joo vähän jännitystä on pidellyt, mutta toivottavasti nyt kipeiden supistusten loppuessa vähän jännitys ja muutenkin tilanne tasoittuu <3

 • Tonttu
  20.4.2022 at 09:57

  Hienoa että pääsitte kotiin ja akuutein huoli helpotti! Tässä about samoilla raskausviikoilla menevänä voin vain kuvitella kuinka stressaava tilanne tuo on, huh. Miten sun keho kestää pötköttelyä? Itsellä juuri makaaminen on ihan pahinta tässä kohtaa, kun kehoa alkaa kolottamaan (tyynymeiningeillä voin lähinnä vaikuttaa siihen, mihin kohtaan kehoa sattuu, täydellistä autuutta en ole löytänyt). Kevyt liikkuminen tuntuu paremmalta, joten ajatus vuodelepoon joutumisesta kauhistuttaa. Sulle on varmaan kertynyt hyviä vinkkejä onnistuneeseen pötköttelyyn raskausaikana!

  • krista
   20.4.2022 at 13:55

   Joo ei ole ihan vielä sellaiset raskasuviikot, että synnyttämään tekisi mieli lähteä, jaiks!

   Hih pötköttelyn täydellinen autuus on suhteellista :D Mulle se on autuus siksi, että ne supistukset loppuu, mutta eihän siinä sellaista täysautuaaksi tekevää asentoa saa. Kylkeä pitää kääntää jatkuvasti, kun alalonkka puutuu – ja kyljen kääntäminen ei onnistukaan niin vain pyörähtämällä, vaan aina pitää ähertää itsensä istuma-asennon kautta :D Vasen kylki on kuulemma parempi puoli, mutta välillä käyn siis oikeallakin. Mä pötköttelen ihan kyljellään, tyyny jalkojen välissä. Lukiessa nojailen tyynypinoon, välillä omaan kyynärpäähän, mutta sitäkin alkaa pistellä korkeintaan vartissa ja pitää vaihtaa puolta :) Mutta tosiaan se on varmaan mihin vertaa: mulle se liikkuminen on niin supistelevaa, että pötköttelyn vaivat ei sen verralla tunnu miltään :D Sen muistan viime raskauden pitkältä täyspötköttelyltä, että pidemmän makuun jälkeen jaloille oli välillä sietämätöntä löytää asentoa. Ja tukisukat oli jalassa ja välillä jalkoja varovaisesti jumppailin. Nytkin oon ajatellut, että pitäisi etsiä (pyytää Joelia etsimään) tukisukat jo valmiiksi esiin.

   • Tonttu
    20.4.2022 at 17:28

    Hyvä näkökulma tosiaan tuo että pötköttelyn vaivat on helpompi sietää, kun vaihtoehtoinen vaiva on vielä pahempi :D Mulla kyljen kääntäminen onnistuu vielä ilman istumaan nousemista, mutta välillä se taitaa aiheuttaa harjoitussupistuksen, mikäli olen oikein tulkinnut yöllisiä vatsatuntemuksia. Tsemppiä pötköttelyyn!

 • Oravanpyörässä oravaperhe
  22.4.2022 at 17:25

  Koodinimi Alice on niitä harvoja ”jännäreitä”, joista itselle tullut loistava lukukokemus (olen vannoutunut kaunokirjallisuuden ystävä).
  Suosittelen Kristin Hannahin ”Satakieli” teosta jatkoon. Ja lisäksi kotimaista ”Säkenöivät hetket” (Katja Kallio)

  Omat ”vauvat” on koululaisia ja lapsiluku jäi kahteen, mutta silti tulee eläydyttyä voimakkaasti toisten odotuksiin ❣ (Julia Thuren taitaa saada kolmannen aarteen hetkenä minä hyvänsä)