Tiesitkö: avokadot kannattaa pestä ennen halkaisua?

Aina sitä oppii uutta! Tällä kertaa sellaista, että pesemättä jätetyn avokadon kuoressa voi ilmeisesti olla jonkinlainen listeriariski – eli että kuoressa mahdollisesti oleva listeria saattaisi halkaisussa veitsen kautta siirtyä hedelmään.

Ja heti tähän disclaimer: Tätä EN ole mistään virallisesta (Ruokavirasto tms) lähteestä nähnyt, eli ihan satunnaisesti tämä tuli netin ihmeellisestä maailmasta vastaan. Joten jokainen voi suhtautua ajatukseen itse oikeana pitämällään tavalla – ja varmasti jos riski olisi oikeasti iso, se olisi esimerkiksi raskaanaolevan ruokasuosituksissa! Mutta ajattelin silti vinkata eteenpäin, jos joku muukin ei ole kuullut ja haluaa noudattaa ”kaiken varalta” -periaatetta esimerkiksi raskaana ollessa.

En siis itse ollut tullut tällaista ajatelleeksikaan. Meillä aina vaan halkaistaan avokado (tai vesimeloni) ja syödään siitä. Usein hedelmä laitetaan jopa samalle lautaselle kuorestaan kiinni muun syötävän kanssa, sellaiseksi (ah) ihanaksi herkkutarjottimeksi.

No, nyt muuttui se tapa niin, että avokadot (ja vesimelonit tai muutkin halkaistavat hedelmät) meillä jatkossa ensin pestään ja vasta sitten halkaistaan.

Näin kuulin asiasta:

Muutama viikko sitten HS:ssa oli juttu avokadojen Tiktok-säilytysvinkistä: että veteen laitettuna avokadojen säilyvyys pitenee. Ruokavirasto kuitenkin varoittaa jutussa listeriariskistä: vesisäilytyksessä kuoren mahdollinen listeriabakteeri voi siirtyä kuoresta hedelmän sisälle.

Het-ki-nen, kuoren mahdollinen listeriabakteeri….?

Googlasin. Suomeksi hakutuloksia tuli hyvin vähän, mutta englanniksi ”avocado listeria” paljon enemmän. Tuossa HS:n jutussakin linkattiin esimerkiksi tähän tutkimukseen. Suomeksi löytyi tällainen vanha pieni MTV uutisten juttu – käännösjutulta näyttää. Jutussa on lähteenä Yhdysvaltalainen elintarvike- ja lääkevirasto FDA, mutta suomalaisilta tahoilta ei ole kysytty kannanottoa.

Myös vesimelonin osalta löytyi vanha MTV uutisten juttu. Siinä sanotaan, että hedelmissä voi olla listeriabakteeria myös Suomessa, mutta Evirasta arvioidaan, että käytännössä todennäköisyys sairastua hedelmän listeriabakteerista on hyvin pieni.

Veikkaisin, että jos avokadon kuoren listerian riski olisi sellainen, josta kannattaisi Suomessa akuutisti huolestua, se olisi varmasti erikseen mainittu esimerkiksi Ruokaviraston ohjeesta raskaana oleville ja imettäjille. Joten toivon, että kukaan ei tästä nyt panikoidu, huolestu tai tunne huonoa omatuntoa syödyistä pesemättömistä avokadoista. Itsekin olen tähän asti vaan halkaissut ja syönyt!

Mutta jos joku muukin (esimerkiksi just raskaana oleva) haluaa ottaa pesutavan jatkossa käyttöön, niin ajattelin siksi vinkata!

Ruokavirastolta kuitenkin löytyy tietoa listeriasta, ja erityisesti riskiryhmien (johon raskaanaolevat kuuluu) suositukset. Ja siellä totta kai mainitaan kaikkien tuoreiden vihannesten huolellinen pesu sekä listerian riskielintarvikkeiksi listataan pesemättömät salaattivihannekset, hedelmät ja juurekset jos ne syödään ilman riittävää kuumennusta.

Esimerkiksi omenat meillä on pesty ennen kuorimista, mutta jotenkin hassusti meidän hoksaamisessa on ollut avokadon – tai kröhöm jopa vesimelonin – kokoinen aukko.

Joten sarjassamme ”tällaista olen viime aikoina oppinut”.

Ja vielä muistutuksena: jos riski olisi Suomessa iso, siitä varmasti olisi erikseen varoituksia esimerkiksi neuvolan ja Ruokaviraston raskausajan ruokavalio-ohjeissa. Eli enemmänkin sellaista ”kiva tietää tällaistakin” -osastoa tämä.

Laitoin tästä tänä aamuna spontaanisti Insta Storyyn pienen kyselyn.

Sen mukaan (tällä hetkellä) vain 12 % vastausklikanneista on tähän asti pitänyt tapanaan pestä avokadot ennen halkaisua.  Ja jatkossa näin aikoo tehdä lähes puolet eli (tällä hetkellä) 47 %.

Itse siis kuulun tähän ryhmään: ennen ei olla hoksattu, mutta jatkossa aiotaan pestä. Pieni helppo juttu kuitenkin pestä kuten muutkin hedelmät.

Mitenkäs sinä? Olitko kuullut tällaisesta aikaisemmin ja aiotko jatkossa ottaa tavaksi pestä – vai pidätkö turhana?

16

You Might Also Like

 • A
  20.4.2022 at 19:04

  Meillä kaikki hedelmät ja kasvikset kiertävät huuhtelun kautta, myös kuorittavat (no, suomalaisia mansikoita en huuhtele), mut siis banaanit, avokadot, omput, rypäleet (näissä muistaakseni voi olla jotain jämiä), omput (kotimaiset ja ruotsalaiset syödään kuorineen, muut kuoritaan), sitrushedelmät jne. Niin ja porkkanat pestään sekä ennen kuorimista, että kuorimisen jälkeen (se tärkeää koska etenkin näin vanhoissa porkkanoissa voi olla —öö, jotain bakteeria tms). Tää tapa aktivoitui korona-aikaan, mutta ehkä tosiaan hyödyllistä yleisemminkin (tosin terveille aikuisille ja isommille lapsille riskit on pienet, mutta ei mikään sairastelu kivaa oo).

  Mut tosiaan 2019 alussa oisin vielä vastannut, etten huuhtele, mutta nyt on vakkarirutiini.

  • krista
   21.4.2022 at 12:45

   Meillä kans huuhdellaan lähes kaikki – mä huuhtelen muuten myös kotimaiset mansikat – mutta sit on jäänyt jotain aukkoja: just nämä halkaistavat varmaan. Jännä, kun kuitenkin kuorittavat huuhdellaan! Hauskasti huomaa omalta kohdalta, miten kysymys on ennen kaikkea rutiinista: on tullut ottaneeksi tavaksi huuhdella jotain ja sitten taas just halkaistavia en vaan ole hoksannut, tullut ajatelleeksi. Ja hei banaania en ole huuhdelllut koskaan! Pitäisköhän sekin… Jos siitä kuoresta syö suoraan koskematta?

   Tuo porkkanahomma oli kans uutta, että ennen JA jälkeen. Mutta niin tosiaan tuolla Ruokaviraston sivullakin sanotaan. Otetaan kyllä tavaksi meilläkin etenkin nyt raskausaikana,

   • A
    21.4.2022 at 13:17

    Toi kuoritun porkkanan huuhtelun tärkeys on musta ollut lähes vuosittain esille mediassa, kun se yersinia bakteeri voi aiheuttaa oikeita ongelmia varastoitujen porkkanoiden aikaan joukkoruokailuissa (esim. porkkanaraasteessa), sitä kautta on tullut itse bongattua ja näin vuoden viimeisiä jo vähän ”eläneitä” porkkanoita kuoriessa muistan olla kyllä tarkkana (sit taas pellosta nostettu uusi porkkana menee pellon laidalla kyllä ihan multineen vähän pyyhkäisten nassuun, ei sitä riskittä voi aina elää). Mutta kohta päästään uuden sadon porkkanoihin ja se on kyllä mahtavaa :)

    • krista
     21.4.2022 at 14:08

     Aaaaa totta, siis tosi usein niissä massavatsatautiuutisissa onkin muuten mainittu porkkanraaste alkuperäksi (vai vääristääkö muistikuvat, en tiedä). Uuuh, joo porkkananpesutapa muuttuu siis täten täällä.

     Joel vähän protestoi eilen illalla, että ”mitä voi tapahtua, jos ei pese” (siis enää kuorimisen jälkeen). Mä referoin tuolta Ruokaviraston sivuilta, että nooooh: jopa 25 % listeriatartunnan saaneista riskiryhmäläisistä voi menehtyä, voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen, vastasyntynyt voi saada tartunnan äidiltä istukan kautta ja syntyä vaikealla yleisinfektiolla, tai vastasyntynyt voi saada aivokalvontulehduksen, ja… Tässä vaiheessa Joel totesi, että okei, pointti meni perille, älä lue enempää. Eli jatkossa huuhdellaan myös meillä kuorimisen jälkeen.

   • Lilah
    21.4.2022 at 13:22

    Mut oudoimman jutun kuulin hiljan lapseltani: luokkakaverinsa syö usein välipalana koulussa kiwi-hedelmän, jonka pesee ja sen jälkeen syö kuorineen, vain kannat jää! En pystyisi.

    • krista
     21.4.2022 at 14:03

     Oho, syö kuorineen! :D Me muuten vitsailtiin Joelin kanssa just eilen, että mitenköhän kiwi-hedelmä sit pestään, kun se on niin karvainen. Mutta ilmeisesti sit pestään ja joku syö kuorineenkin. Hih erilaisia tapoja!

 • Lilah
  21.4.2022 at 11:02

  THL:n listerianvälttelyohjeessa neuvotaan pesemään kaikki raakana syötävät hedelmät ja kasvikset ennen ja jälkeen kuorimisen. Itse ei ole kyllä tullut moista neuvoa koskaan noudatettua. Kuorittavista hedelmistä pesen ennen kuorimista vain sitrukset (joskus omenan jopa saippualla samasta syystä, jos otan vaikka evääksi ja aion syödä kuorineen), jos kuori tuntuu säilöntäaineilla kyllästetyltä. Tämä ihan siksi, että käsistä säilöntäaineet siirtyvät hedelmään pintaan helposti jo kuoriessa vaikka kuorimisen jälkeen toki pesen kädet. Kuorittua hedelmää en koskaan huuhtele. Juurekset huuhtaisen ennen kuorimista, jos ovat kovin multaisia. En tautivaaran takia vaan kuorimaveistä säästääkseni. Toisaalta en ole raskausaikoinakaan muutenkaan ollut kaikkien riskien välttelyn malliesimerkki vaan mennyt enemmän maalaisjärjellä kuin ohjeita pilkuntarkkaan noudattaen.

  • krista
   21.4.2022 at 12:50

   Joo meilläkin on kyllä ennen JA jälkeen -huuhtelut jääneet tekemättä… Enkä kuorittuja hedelmiä ole koskaan huuhdellut, kuorimisen jälkeen eli meillä ensin huuhdellaan ja sitten kuoritaan, tarvittaessa pestään kädet siinä vaiheessa (esim. appelsiini) mutta tuntuisi hassulta sitten vielä huuhdella kuorittu appelsiini… Mutta ennen kuorimista huuhdellaan kyllä.

   Ja noihan on tosiaan riskiryhmäläisten (raskaana olevat, vanhukset) ohjeet, eli tavalliselle aikuiselle ja lapselle listeria ei ole niin paha. Mutta hah haa kun ajattelen edes teorian tasolla sitä, että alkaisin äidiltäni (vaikka syytä olisi, 81v) pyytämään, että toimisi noin omalta kohdaltaan… Ei taitaisi mennä läpi mun ohjeet :D

 • Nadja
  21.4.2022 at 19:41

  Itsekin muuten syön kiwi kuorineen – huuhdeltuna kyllä :D eikä tuo karvaisuus haita.
  Ja tosiaan taidan ihan automaattisesti huuhdella nuo avokadot ennen leikkamista. Vaikkei ei meillä ihan kaikkea huuhdella, ei ainakaan banaaneja. Mansikoita kyllä.
  Enkä tiedä, mistä tuo huuhdella/ei huuhdella tulee, jostain takaraivoista kai :D
  Riskiryhmät ovat taas erikseen. <3

  • krista
   22.4.2022 at 08:08

   Haa mä eilen googlasin tän, ja sitähän jossain ihan suositeltiin! En olisi kyllä tullut ajatelleeksi, että voi syödä kuorineen!

   Mä luulen, että mullakin on jotenkin takaraivosta vaan tullut, että minkä huuhtelee ja minkä ei – ja heh sitten meillä jäänyt jotain epäloogisuuksiakin niihin takaraivosta tuleviin rutiineihin, kun halkaistavia ei olla tajuttu huuhdella. :) Mut paljon varmaan just siitä kiinni, että minkä tulee ottaneeksi tavaksi.