Päiväunipukeutumista kevätkeleille

Yhteistyössä: Reima

Kuravuodenaika toi uuden haasteen tyttöjen päikkäripukeutumiseen. Lumikeleillä tällaista ongelmaa ei meillä ollut: ulkoleikkien jälkeen toppapuvusta lumet ravistelemalla pois ja puiks vaan lämpöpussiin. Mutta märällä hiekkiksellä ryöminyt rapanapero, graah. Heti ensimmäisenä päivänä lumivaipan hävittyä leikkipuistosta tajusin pienempää raparipaa rattaisiin nostaessani, että no niin: me tarvitaan joku toinen ratkaisu päiväunipukeutumiseen.

Vaikka puistossa möyrytty välikausihaalari olisikin vain pinnalta märkä ja rapainen (ja siellä fleecepuku alla), ei silti tunnu jotenkin hyvältä laittaa lasta sellaisessa nukkumaan 2-3 tunniksi ulos välillä suht koleaankin kevätsäähän.

Jotain muuta. Pitäisi olla tuulenpitävää ja nukkumismukavaa – ja sellaista, joka menee pieneen tilaan kassinpohjalle niin, että sitä voi kuljettaa mukana koko päivän ja vaihtaa vaan sitten haalarin tilalle päiväuniajan koittaessa.

Silmäni osuivat ensimmäistä kertaa materiaaliin nimeltään windfleece.

Ja jesh, Reimalta löytyi tytöille tällaiset puvut:

reima windfleece kevät

Tässä ollaan jo selvästikin herätty – oh ihanat aurinkoiset kevätillat!

Nämä Reiman windfleecet otettiin päikkärikäyttöön meillä pari viikkoa sitten ja toimii. Malli on nimeltään Aito, ja Silvalla on tuollainen ärtsypinkki ja Seelalla puolestaan vihreä. Haalareiden alla tytöillä on vielä villakerrasto tai fleece-puvut. Ja sitten vaan sisävaatteet.

Ja kyllä. Tuosta windfleece-materiaalista kyllä tykkään, koska se hengittää ja silti pitää tuulta – väitän, että alle laitettavan villan kanssa ihan lyömätön combo. Ja kestää kosteuttakin, jos kevätsade päikkäreillä vähän ripsaisee.

Tässäpä havainnekuva – heh tai siis ainakin itsestäni on ollut koko lapsimeininkiajan kiinnostavaa aina seurailla, että millainen kerrospukeutuminen muilla on sillä hetkellä käytössä. Vertailevaa tutkimusta siis. Eli tällaiset vaatteet meillä puetaan just nyt näillä keleillä 2-3 tunnin ulkopäikkäreille:

kerrospukeutuminen päiväunille

Jätskilelu, barbin balleriinahame ja duplo-palikaeivät kuulu asuun. Nalle kuuluu.

Ainoa haaste tyttöjen tän hetken päikkäripukeutumisessa on ollut tuo sukkapuoli. Vaikka muuten unilta herää poikkeuksetta lämpöinen lapsi, varpaat ovat olleet monesti viileät, vaikka jalassa olisi ollut villasukat poikineen. Viime talvena keksitiin laittaa tuollaiset Joelin isot tekniset sukat (yltävät lapsilla reisiin asti) sukkakerrostuman päällimmäisiksi, ja toppapussissa ne olivatkin hyvät kovillakin pakkasilla. Tonttusukiksi niitä kutsuttiin – ja saatiin vähän pitkiä ihmettelykatseita niitä julkisesti pukiessa. MacGyveriä hei, ja niksipirkkaa – tonttusukat, hyvin toimii! Mutta nyt toppapussin poistamisen jälkeen on taas välillä löydetty viileitä varpaita päiväunien jälkeen.

Kenkiä me ei siis kovinkaan usein laiteta päikkäreille; tuntuu, että pehmeissä sukissa olisi jotenkin mukavampaa.

Siinäpä muuten liikeideaa jollekulle: alkais tehdä sellaisia lämpimiä toppatöppösiä lapsille päikkärikäyttöön. Pienille vauvoille sellaisia onkin tarjolla, mutta isommissa kooissa en ole bongannut – vai onko todella niin harvinaista, että näin isot lapset nukkuvat vielä päiväunia ulkona? Seelan ikäiset 2-vuotiaat ainakin usein varmasti nukkuvat. Olen kuikkinut naperokollegojen vaunuun ja useimmiten ilmeisesti nukutaan kengissä…? Vai?

Käsineet meillä muuten myös vaihdetaan unille mennessä aina toppa/välikausihanskoista villalapasiin – tyttöjen käyttämät vuorelliset villalapaset on ostettu Tallinnan joulutorilta (näkyy täällä).

Miten teillä? Onko nukkujilla jaloissa kengät (ja onko kylmät varpaat), ja millaiset ovat teidän muut päikkärivarusteet?

päiväuni pukeutuminen

Uniset tyypit lähdössä nukkumishommiin.

Pelkiksi puhtaiksi (heh) päikkäriasuiksi noita Reiman windfleecejä ei kuitenkaan meillä ole pyhitetty, vaan on ne laitettu päälle rapavapailla keleillä ihan leikkeihinkin:

vauhti keinu

Plus esimerkiksi kauppareissuille, lääkärikäynneille ja niin edelleen.

Tästä muuten näkee aika hyvin, miten nuo koot joustavat – sama haalari sekä 4-vuotiaan että 2-vuotiaan päällä!

reima haalari molemmat

Ainoastaan lahkeet olivat tuossa Seelan vihreässä halaalarissa (koko 92) Silvalle (normaalikoko 104) jo liian lyhyet silloin, kun jalat laitetaan koukuun esimerkiksi istuessa – joten Silvan 98-kokoinen haalari olkoon siis tälle keväälle Silvalle ihan sopiva.

keinussa

Whee!

Onko teillä muilla windfleece-kokemuksia – tykkäättekö?

27

You Might Also Like

 • Maj
  28.4.2016 at 21:07

  Meillä oli huopatossut käytössä aikanaan. Lämpösemmät ja mukavammat kuin kengät. Tossut oli sen verran reilut että mauhtui kovilla pakkasilla paritkin villasukat alle ilman että kävivät ahtaiksi..

 • Sandei
  28.4.2016 at 22:38

  Ihan aiheen ulkopuolelta kyselen, mutta tuli mieleen noista Emmaljungan Vikingeistä: Odotamme toista lasta ja ostimme tällä viikolla tulokkaalle yksöis-Vikingit (ei Superit) ja ainut mikä jäi mietityttämään rattaissa on tuo ratasosan kapeus. Meidän juuri 3 vuotta täyttävä esikoinen toimi koeistujana kaupassa ja hänellekin istuin näytti legginsit jalassa, ilman ulkovaatteita kovin kapoiselta (kapoinen on lapsikin). Mutta teidän Silva näyttää hyvin mahtuvan istuimeen vielä ulkovaatteissakin? Onko hän valittanut, että istuin olisi liian ahdas? Vai onko se vain niin, että tässä iässä lapset kasvaa enimmäkseen pituutta eikä niinkään leveyttä? :D

  Kiitos muuten kattavista Viking-vertailuista ja -kokemuksien jakamisesta! Ilman postauksiasi aiheesta en olisi koskaan tullut harkinneeksi ko. merkkiä ja mallia :) Harmi kun mallia ei ollut silloin olemassa kun etsimme esikoiselle vaunuja. Tai sitten oli, mutta omat antipatiat ko. merkkiä kohtaan estivät kattavat vertailut.

  • krista
   28.4.2016 at 22:46

   Meidän Silva on tosiaan mahtunut vielä ihan ilman ongelmia, mutta Silva on toki ikäisekseen tosi pieni: 4-vuotisneuvola sanoi pituudeksi vajaa 96 cm ja painoksi vajaa 13 kg. Viime talvena Silva oli esimerkiksi vaunussa toppapuvussa ja vielä toppapussissa siihen päälle eikä tuntunut vielä yhtään ahtaalta. Ja kyllä: pituutta nuo tuntuu tuossa 2-4 vuotiaana kasvavan paljon hurjemmin kuin painoa! Ainoa Silvan pituudesta johtuva ”ongelma” (eikä sekään ongelma) on se, että halutessaan se ylettäisi jalalla eturenkaaseen – pitää muistutella, että siihen ei saa laittaa jalkaa. Eikä se tietty mihinkään väliin siitä voi edes jäädä, mutta silti :)

   Me ollaan oltu TOSI tyytyväisiä noihin Vikingeihin. Eniten käytetään tuplana (koska tosiaan ne päikkärit), mutta yksöisvaununa myös. Bugikset on olleet matkakuljetuskassissa Espanjan-lomasta asti eli 1 vuoden ja 2 kk. Pitäis varmaan laittaa myyntiin :) Mulla oli samanlaiset antipatiat, mutta onneksi tuli kohdattua omat ennakkoasenteensa ja tutustuttua noihin! Hyvä hankinta teilläkin varmasti; uskon, että tuutte tykkäämään!

 • Mervi
  28.4.2016 at 23:07

  Meillä on molemmilla lapsilla ollu vauvaikäisenä windfleecet juurikin vaunuillessa, päikkäreillä ja kauppareissuilla. Melko hinnakkaat oli ainakin popin haalarit mutta ehdottomasti joka euron arvoiset :)
  Mä en myöskään tykkää nukuttaa kengissä, joten meillä on menty vauvana villasukat ja toppatöppöset combolla ja myöhemmin muutamat villasukat päällekkäin, lämpöpussi ja vielä neuleviltti kaksinkerroin jalkojen päällä. Näin meillä on löytynyt vaunuista lämpövarpaisia lapsia :)

 • Laineilla
  29.4.2016 at 08:28

  Reima on tosi jees jees, mutta mulla on useaan kertaan pyörinyt mielessä kysymys ja nyt mä vihdoin muistan ja samalla onnistun sen kysymään, joten laitan sen tähän: oletko sä missään vaiheessa kirjoittanut sun ajatuksista liittyen sun lapsien blogijulkisuuteen? Itse kun myös bloggaajana mietin tuota teemaa usein ja olen huomannut, että esikoiseni vanhetessa asiasta on tullut hänen kohdallaan entistä ongelmallisempi. Missä määrin on okei kirjoittaa lapsistaan ja julkaista heistä kasvokuvia?

  Monissa jutuissa olen huomannut olevani kanssasi samaa mieltä ja siksi kai kaipailenkin, että kuulisin sinun näkemyksiä aiheesta.

  • krista
   29.4.2016 at 22:29

   Joo oon! En bloggauksessa, mutta kommenteissa tästä tasaisin väliajoin kysellään kyllä. Yritän kaivaa sulle viimeisimmän (hitsi, ensimmäisillä pikahauilla en vielä löytänyt) ja jos haluat priva-sparrata aiheesta, laita ihmeessä meiliä! Juttelen mielelläni! :)

 • -s-
  29.4.2016 at 14:45

  Hei, meillä myös ”isot” lapset nukkuu ja on aina kotioloissa nukkunut päikkärit ulkona. Lapset ovat 2v 10kk ja 4v6kk. Päiväkodissa onnistuu unet sisällä. Tuntuu olevan harvinaista tosiaan että näin vanhat nukkuu rattaissa. Olenkin miettinyt että onko olemassa joku syy tai sääntö siitä milloin siirrytään sisälle nukkumaan ja josta en vaan tiedä? :D Ja mikä se sellainen syy olisi?:)

 • Laura
  29.4.2016 at 21:18

  Meillä ekaa lukuunottamatta kaikki muut nukkuneet aina pihalla, niin kauan kuin päiväunia on nukuttu (2-3v). Color Kidsin toppatöppöset on meillä, maksoi jotain kympin (ehkä alessa?). En ole koosta varma, mutta on mennyt meidän suht isojalkaisille niin kauan kuin tarvis. Ulkopäikkärit on ihan parhaat, en oikein edes ymmärrä, miksi kukaan haluaa sisällä nukuttaa (tietty asumisolosuhteet yms ja kyllä mä nyt oikeesti ymmärrän..)

 • rinkeli
  1.5.2016 at 22:09

  Jos mä laitan typykän ulos nukkumaan näillä keleillä, niin laitan ne äitiyspakkauksen toppa”kengät”+villasukat, ne on sen verran isot että varpaat kyllä pysyy lämpimänä. Meillä siis neiti melkein 2v ja jalan koko on ~23-24. :)

 • Sakasu
  3.5.2016 at 13:27

  Meillä ei talvella toimineet untuvapussissa villasukat eikä toppatöppöset (eikä edes asuta Suomen pakkasissa), aina oli kylmät varpaat. Pelastajaksi tulivat veljen lahja Lapista: lampaannahkatöppöset. Siis sellaiset, joissa on karva sisäpuolella ja nahka ulkopuolella. Seuraavalla Lapin reissulla täytyy sellaiset löytää itsellekin, koska vetelen kotona suurimman osaa vuotta varpaat jäässä villasukkissa.

 • 1 2