Päiväunipukeutumista kevätkeleille

Yhteistyössä: Reima

Kuravuodenaika toi uuden haasteen tyttöjen päikkäripukeutumiseen. Lumikeleillä tällaista ongelmaa ei meillä ollut: ulkoleikkien jälkeen toppapuvusta lumet ravistelemalla pois ja puiks vaan lämpöpussiin. Mutta märällä hiekkiksellä ryöminyt rapanapero, graah. Heti ensimmäisenä päivänä lumivaipan hävittyä leikkipuistosta tajusin pienempää raparipaa rattaisiin nostaessani, että no niin: me tarvitaan joku toinen ratkaisu päiväunipukeutumiseen.

Vaikka puistossa möyrytty välikausihaalari olisikin vain pinnalta märkä ja rapainen (ja siellä fleecepuku alla), ei silti tunnu jotenkin hyvältä laittaa lasta sellaisessa nukkumaan 2-3 tunniksi ulos välillä suht koleaankin kevätsäähän.

Jotain muuta. Pitäisi olla tuulenpitävää ja nukkumismukavaa – ja sellaista, joka menee pieneen tilaan kassinpohjalle niin, että sitä voi kuljettaa mukana koko päivän ja vaihtaa vaan sitten haalarin tilalle päiväuniajan koittaessa.

Silmäni osuivat ensimmäistä kertaa materiaaliin nimeltään windfleece.

Ja jesh, Reimalta löytyi tytöille tällaiset puvut:

reima windfleece kevät

Tässä ollaan jo selvästikin herätty – oh ihanat aurinkoiset kevätillat!

Nämä Reiman windfleecet otettiin päikkärikäyttöön meillä pari viikkoa sitten ja toimii. Malli on nimeltään Aito, ja Silvalla on tuollainen ärtsypinkki ja Seelalla puolestaan vihreä. Haalareiden alla tytöillä on vielä villakerrasto tai fleece-puvut. Ja sitten vaan sisävaatteet.

Ja kyllä. Tuosta windfleece-materiaalista kyllä tykkään, koska se hengittää ja silti pitää tuulta – väitän, että alle laitettavan villan kanssa ihan lyömätön combo. Ja kestää kosteuttakin, jos kevätsade päikkäreillä vähän ripsaisee.

Tässäpä havainnekuva – heh tai siis ainakin itsestäni on ollut koko lapsimeininkiajan kiinnostavaa aina seurailla, että millainen kerrospukeutuminen muilla on sillä hetkellä käytössä. Vertailevaa tutkimusta siis. Eli tällaiset vaatteet meillä puetaan just nyt näillä keleillä 2-3 tunnin ulkopäikkäreille:

kerrospukeutuminen päiväunille

Jätskilelu, barbin balleriinahame ja duplo-palikaeivät kuulu asuun. Nalle kuuluu.

Ainoa haaste tyttöjen tän hetken päikkäripukeutumisessa on ollut tuo sukkapuoli. Vaikka muuten unilta herää poikkeuksetta lämpöinen lapsi, varpaat ovat olleet monesti viileät, vaikka jalassa olisi ollut villasukat poikineen. Viime talvena keksitiin laittaa tuollaiset Joelin isot tekniset sukat (yltävät lapsilla reisiin asti) sukkakerrostuman päällimmäisiksi, ja toppapussissa ne olivatkin hyvät kovillakin pakkasilla. Tonttusukiksi niitä kutsuttiin – ja saatiin vähän pitkiä ihmettelykatseita niitä julkisesti pukiessa. MacGyveriä hei, ja niksipirkkaa – tonttusukat, hyvin toimii! Mutta nyt toppapussin poistamisen jälkeen on taas välillä löydetty viileitä varpaita päiväunien jälkeen.

Kenkiä me ei siis kovinkaan usein laiteta päikkäreille; tuntuu, että pehmeissä sukissa olisi jotenkin mukavampaa.

Siinäpä muuten liikeideaa jollekulle: alkais tehdä sellaisia lämpimiä toppatöppösiä lapsille päikkärikäyttöön. Pienille vauvoille sellaisia onkin tarjolla, mutta isommissa kooissa en ole bongannut – vai onko todella niin harvinaista, että näin isot lapset nukkuvat vielä päiväunia ulkona? Seelan ikäiset 2-vuotiaat ainakin usein varmasti nukkuvat. Olen kuikkinut naperokollegojen vaunuun ja useimmiten ilmeisesti nukutaan kengissä…? Vai?

Käsineet meillä muuten myös vaihdetaan unille mennessä aina toppa/välikausihanskoista villalapasiin – tyttöjen käyttämät vuorelliset villalapaset on ostettu Tallinnan joulutorilta (näkyy täällä).

Miten teillä? Onko nukkujilla jaloissa kengät (ja onko kylmät varpaat), ja millaiset ovat teidän muut päikkärivarusteet?

päiväuni pukeutuminen

Uniset tyypit lähdössä nukkumishommiin.

Pelkiksi puhtaiksi (heh) päikkäriasuiksi noita Reiman windfleecejä ei kuitenkaan meillä ole pyhitetty, vaan on ne laitettu päälle rapavapailla keleillä ihan leikkeihinkin:

vauhti keinu

Plus esimerkiksi kauppareissuille, lääkärikäynneille ja niin edelleen.

Tästä muuten näkee aika hyvin, miten nuo koot joustavat – sama haalari sekä 4-vuotiaan että 2-vuotiaan päällä!

reima haalari molemmat

Ainoastaan lahkeet olivat tuossa Seelan vihreässä halaalarissa (koko 92) Silvalle (normaalikoko 104) jo liian lyhyet silloin, kun jalat laitetaan koukuun esimerkiksi istuessa – joten Silvan 98-kokoinen haalari olkoon siis tälle keväälle Silvalle ihan sopiva.

keinussa

Whee!

Onko teillä muilla windfleece-kokemuksia – tykkäättekö?

27

You Might Also Like

 • Vannikkila
  28.4.2016 at 13:09

  Ei kokemusta wind fleecestä, mut tässä teille töppösehdotus: https://www.ipanainen.fi/tuote/stonz-tossut-linerz/
  Ja niihin voi tosiaan ostaa myös nuo Linerz-vuoret, jolloin menevät myös kylmemmällä ilmalla. Meillä Linerzit tekee tossuista isopohkeiselle napakat, mutta ei mitenkään käyttökelvottomat.

  Meillä hommattu nämä alunperin siksi, että en jaksanut saada reppureissuilla kengistä kylkiini, mutta ei voitu ihan pelkillä sukillakaan mennä, kun poika halusi päästä välillä itsekin kävelemään. Noissa siis onnistuu molemmat.

  Plus, että ovat ihan sikasöpön näköiset – sekä irrallaan että käytössä! :)

  • Vannikkila
   28.4.2016 at 13:10

   Niin joo, ja vielä siis, että kätevät käyttää, kun saa kiristettyä just niin tiukalle kuin tarvii :) Eivät heti jää pieneksi, kun voi ostaa vähän reilumman koon aluksi, koska nauhalla saa just niin sopivaks ku tarve :)

  • krista
   28.4.2016 at 13:21

   Noi onkin mulle taaperoajalta tutut (Silvalla oli lainassa Stonzit, mutta ne eivät koskaan ehtineet käyttöön asti ja Seelalla oli Reiman vastaavat, näkyy täällä: http://www.puutalobaby.fi/eka-kerta-hiekkalaatikolla/), mutta en ole tiennytkään, että noita on myös isompia kokoja ja vuoria olemassa myös! Kiitos vinkistä!

 • Karoliinan
  28.4.2016 at 13:09

  Tuli muuten mieleen ne Reiman välikausikengät. Ostin samanlaiset kun seelalla (Patter?) Ja huomasin eilen että niiden pohjallisessa on kaarituki. Se on toooosi huono juttu lapsen kasvavalle jalalle. Otin pois.. :) suosittelen.

  • krista
   28.4.2016 at 13:26

   Oho, ihan uusi juttu mulle! Eli tarkoittaako kaarituki sellaista kaarevaa pohjallista vai mitä? Ja sen pohjallisen vois siis kokonaan ottaa pois? Miksiköhän niissä ylipäänsä on sellainen – voisin laittaa Reimalle kyssäriä! Muuten kun oon pitänyt pohjaa niin ergonomialtaan hyvänä!

  • Vannikkila
   28.4.2016 at 13:35

   Mä sain joskus 6- tai 7-vuotiaana juuri sellaiset kaarituet lääkärin määräyksestä. Miksiköhän ne sitten osalle määrätään jos on muuten todettu huonoks jutuks? En tiedä, että oliko iällä sitten jo merkitystä. Vai onko mulla vaan niin vinot nilkat luonnostaan :D

   • krista
    29.4.2016 at 00:30

    Mullekin tää oon tosiaan uusi juttu, täytyypä selvitellä!

    • Karoliinan
     29.4.2016 at 08:39

     http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=jal00193

     Tuol artikkelin alhaalla on hyvä taulukko :)

     • Sandei
      29.4.2016 at 13:19

      Ja vielä, tämän blogikirjoituksen myötä itse heräsin tähän kenkien muotoiluasiaan: http://www.mutsiavautuu.com/2014/04/miten-valita-lapselle-hyvat-ja.html

     • krista
      29.4.2016 at 15:08

      Kiitos Karoliinan & Sandei linkeistä! Tuo Lähiömutsin postaus onkin muuten tuttu – ja se on kyllä niii-iiiin hyvä postaus, palaan siihen arviolta puolen vuoden välein aina, kun kenkähankinta on ajankohtainen!

      Mä en ole nyt ihan satavarma tästä Patterien kaaritukiasiasta. Eilen meillä oli tytöillä molemmilla kengät jaloissa ja olivat ulkona, mutta nyt kengät ovat tuossa ja otin pohjallisen tarkasteluun. Onko tuo sitten kaarituki vai ei, en ole ihan varma… Tuo ei ole sellainen, mitä itse kaarituella oon ymmärtänyt – mutta voin olla ymmärtänyt väärin. Otin Wetterien tuen myös vertailuksi pois ja se on kyllä erilainen.

      Mutta laitan kysymystä Reimalle menemään! Patterien pohjallinen on tosiaan erilainen kyllä kuin Wettereissä.

  • krista
   29.4.2016 at 16:04

   JESH, sain Reimalta näin nopeasti vastauksen!

   Eli Patterien pohjallisissa on muotoilua jalan mukaisesti (anatomista muotoilua), mutta se EI siis ole kaari/holvituki. Kaarituet/holvituet ovat erilaisia, korkeampia ja joskus irrallisiakin, ja joskus aiemmin tuollaisia kaaritukikorotuksia tehtiin lättäjalkojen torjuntaa ajatellen, mutta nykyisin lättäjalkaisuus ei ole enää ongelma/vika.Tärkeintä jalan kasvulle ja lihaksiston kehittymiselle on liikunta, ja nuo Reiman kengät suunnitellaan nimenomaan niin, etteivät ne estä jalan normaalia liikettä.

   Sen pohjallisen voi siis tietty napata helposti pois, jos siltä tuntuu, mutta tosiaan huolissaan sen käytöstäkään ei tarvitse olla – se ei ole siis sellainen kaarituki, minkä käyttöä ei suositella!

 • Torey
  28.4.2016 at 13:11

  Meiän pienemmällä on joskus töppöset villasukkineen ja joskus kengät. Ihan sama mitä sillä on jalassa vaikk vaan puistoillessa, jalat on aina kylmät!

  Ja meillä isompi nukku rattaissa satunnaisesti korkeintaan 2-vuotiaaksi. Sen jälkeen ei pahemmin rattaita edes hänellä käytetty (paitsi esim. Korkeasaari reissulla 3-vuotiaana sellaset oli mukana). Meiän 1v 1kk nukkuu vaunuissa ja rattaissa joskus. Joskus oikein nukutan niihin mutta useimmiten uni tulee kun ollaan rattaiden kanssa muuten liikenteessä.

  • krista
   28.4.2016 at 13:34

   Varpaat on kyllä se ”kriittinen kohta” – ja jännä juttu, että samanaikaisesti esim. meidän tytöillä on melkein aina sormet täysin lämpimät, vaikka niissä on vain tuollaiset yhdet (tosin kaksikerroksiset) villahanskat.

   Meillä on tosiaan nyt tuon 4-vuotias vaununukkuja :) Omasta tuttavapiiristä ei taida kenelläkään olla näin pitkään maistunut vaunupäikkärit; saattaa olla jopa harvinaistakin tämä. Mutta tarvitsee vielä päiväunia ja nukkuu hyvin, joten siellä nukkukoon vaikka hamaan kouluikään asti, jos niin haluaa :)

   • Torey
    28.4.2016 at 16:43

    Meiän 4v. nukkuu kyllä päiväkodissa aina päikkärit, mutta kotona vaihtelevasti. :)

    • krista
     28.4.2016 at 22:51

     Joo ja meillä taas Silva ei nuku hoidossa ollenkaan… Siksi se pitääkin hakea sieltä jo joskus kahdelta pois, että pääsee vaunuille unille – ei se osaa nukahtaa hälisevässä porukassa, kun on niin ehdollistunut noihin vaunu-uniin…

 • Heispi
  28.4.2016 at 13:15

  Ei oo windfleece kokemuksia :) nättejä kyllä ovat :)

  Esikoinen 3v2kk nukkuu sisällä päikkärinsä. Kuopus 1v5kk nukkuu aina ulkona. Talvella toppapussissa ja nyt vielä oon laittanut toppahaalarin, töpökkät (Reiman mikäniidenoikeaniminytoli-tossut, saisi kylläkin olla isompia kokoja. Meidän liki 1,5vllä 25 numeron jalka!), toppahanskat, kypärämyssy (Pierren-niin ihana!) ja pipo. jos on ollut lämpeempää niin sitten fleeceasu + välikausi. Isi on laiska pukija ja välillä purnaa, miksi pitää olla fleece ja vk, eikö pelkkä toppari riittäisi. Mut kerrokset on tärkeitä! Kesää silti odotellen :)

  • krista
   28.4.2016 at 13:40

   Mekin tykätään kerroksista! Ja talvipukeutumiseen verrattuna tuo tuntuu jopa HELPOLTA, että on vain kaksi haalaria puettavana näille keleille. Silloin kun niitä kerroksia oli vaikka ja kuinka paljon :D

   Kesää todellakin odotellen täälläkin! Vois vaan avata oven ja kirmata ulos! <3

 • Triit
  28.4.2016 at 13:27

  Ratkaisuni kurakeleihin ja rattaisiin, nukkuen tai muuten vaan on kuravaatteet tai ainakin housut. Ne voi vetäistä pois ja saa puhtaan lapsen vaikkapa sinne pussiin edelleen (meillä on ohuempi ja paksumpi lämpöpussi).

  Alkuun en tajunnut mihin enää tarvitsee kuravaatteita kun on tekniset haalarit. Sitten oli eka rapainen puistoreissu ja kotimatka rattailla.

  • krista
   28.4.2016 at 13:43

   Meillä on kans Silvalla kurahousut (käsittääkseni) hoidossa välikausihaalarin kanssa. Seelalla puolestaan on tullut nyt viime aikoina joku kummallinen periaatevastustus kura-asun materiaaliin; se vetää hillittömät fliparit, että EI EI EI. Kurahanskat kyllä eilen puki ihan mielellään.

   Hahaa, samastun tuohon raparatasmeininkiin; niii-iiin tiedän tunteen :D

 • jenni
  28.4.2016 at 13:31

  Meillä 1v3kk nukkuu ulkona aina päiväunet ja nyt näillä +10-15 asteilla Itä-Suomessa Reiman normi fleecehaalarissa (ei käytetä oikeastaan muuten kuin unilla ja kantorepussa niin en ostanut windfleeceä) ja villalapasissa- ja sukissa! :) kenkiä ei pidetä unilla koskaan.

  • krista
   28.4.2016 at 13:36

   Oho, onko teillä lämpöpussia tai jotain siellä fleecen alla? Eiku nyt katson tuota sun laittamaa lämpötilaa ja VAU – 10-15 astetta, onko siellä jo niin ihanan lämmintä, ooh <3 Täällä siis maksimissaankin jotain plus kahdeksaa päivällä aurinkoisella säällä...

   • jenni
    28.4.2016 at 21:59

    Joo täällä on ollut tosi lämmintä! Tuosta unohtukin se , että on meillä viltti tietysti vielä päällä :D lämpöpussi jätettiin pois jo vähän aikaa sitten , muuten oli aina ihan hiestä märkä :D

    • krista
     28.4.2016 at 22:52

     Mä jo ajattelin, että ollaanpa siellä lämminverisiä, jos pelkkä fleece riittää. Mutta lapset ON kyllä erilaisia lämmönsäätelyn suhteen, eli ei olisi ihme sekään! :)

 • Tilia
  28.4.2016 at 13:55

  Ei ole kyllä meidän houdineita pystynyt päälle vuoden vanhoina enää ulkona nukuttamaan, sen verran terhakasti on vaunuista karattu (esikoinen tuli sisälle jo alta vuoden vanhana,kun löytyi päikkäriaikaan seisomasta vaunuista neljännen kerroksen parvekkeelta valjaista huolimatta), joten nukkumavaatetukseen en osaa ottaa kantaa. Windfleece-takkeja (Popin) on ollut kesällä siistimpänä takkina, ja on kyllä tykätty niistä.

  Kun lapset on parivuotiaasta potkupyöräilleet kesät talvet, vaunujen käyttöikä jäi muutenkin aika lyhyeksi. Täällä kun ei ole sellaista julkista liikennettä, jonne vaunuilla kannattaisi tukkeentua, niin pitemmät matkat mentiin autolla ja lyhemmät lapsen omin voimin.

  • krista
   28.4.2016 at 22:54

   Mä oon Seelalla pitänyt ”kaiken varalta” -tyyppisesti valjaiden ”alaosaa” kiinni nyt keväällä, kun ei ole enää pussissa. Ja molemmilla itse asiassa just silloin yhden vuoden pintaan piti olla aina valjaat. Mutta nyt ne on jotenkin niin tottuneita nukkumisrutiiniin, että aika hyvin voi luottaa siihen, että kuuluu vaan iloinen ”HERÄSIN!”, kun siellä ollaan hereillä :)
   .
   Mutta joo – parvekkeella ois myös vähän eri juttu. Hui! Onneksi ei käynyt mitään!

 • Anu V.
  28.4.2016 at 14:07

  Kommentoin ekaa kertaa ikinä, ja aloitan ”perussetillä” eli kiitos mainiosta blogista!! :) Kylmävarvas-asiaan; minulle on joskus sanottu että jos lapsella on ylipäänsä lämpimästi (tarpeeksi) päällä niin silloin sormet ja varpaat ovat lämpöiset. Eli jos varpaat on kylmät mutta lapsi muutoin tuntuu sopivan lämpöiseltä, niin silti saattaa olla että vaatetta saisi olla enempi. Tiedä häntä sitten, ja varmasti vaikutusta on sillä, MITÄ lapsen päällä on, säällä ja tietysti lapsien yksilöllisyydellä – onhan meillä aikuisillakin joillakin esim kesät talvet villasukat jalassa jne.. :)

  • krista
   28.4.2016 at 22:57

   Jee, kiitos! <3
   -
   Mun äiti viljelee tätä sanontaa toiseen suuntaan eli että kun sormet/varpaat on lämpimät, tuntee olonsa lämpimäksi muutenkin :) Tiedä sitten, mikä on totuus - ehkä molemmat :) Ja toi yksilöllisyys on kyllä niii-iiin totta, Joel esimerkiksi kulkee meillä kotonakin paljain jaloin kovillakin pakkasilla ja mulla on villasukat. Myös etenkin Seela tykkää olla kotona paljain varpain, vaikka lattiat ois viileätkin... Outoja tyyppejä - mun mielestä pehmeät puhtaat sukat jalassa on iiiiiihanaa :)

 • Mii
  28.4.2016 at 14:12

  Oon niin kateellinen teidän päiväunista! Meidän molemmat (nyt 6 v ja 4 v) ovat lopettaneet ulkonanukkumisen reilun vuoden iässä. Jos uni rattaissa tuli, niin vain noin 35-45 minuutiksi ja sitten poikkeuksetta pinkaisu pystyyn, oli rattaat liikkeessä tai ei. Ja believe me kyllä yritettiin, monta monituista kertaa, eri tavoin ja eri vaiheissa, mutta ei niin ei. Sängyssä tuli sitten 1,5-2 h unet, ei tarvinnut olla edes oma sänky vaan kyläpaikkakin kelpasi. Mä jotenkin yhdistin ton mielessäni siihen, että kun lapsi jo kävelee ja ulkomaailmakin alkaa kiinnostaa, niin ulkona oleminen vaan yhdistyy niihin kivoihin virikkeisiin mitä sieltä löytyy, keinut, hiekkalaatikko jne. En tiedä. Olisko ne voinut jotenkin kouluttaa? Multa loppui keinot. Oli sit aika rasittavaa olla aina kiinni päiväuniaikaan kotona, toki joskus lähdettiin liikkeelle mutta hintana oli sitten ne lyhyet unet ja sen seuraukset eli yliväsynyt kiukkukalle illalla. Nyt meillä ei ole nukuttu päiväunia enää yli vuoteen, ja huolimatta etukäteisjännityksestä olenkin kokenut sen tosi vapauttavana kun päivää ei tarvitse jakaa unien mukaan. Ollaan siis vapaita kuin taivaan linnut, tekemään mitä vaan about millä aikataululla vaan! :D Ja nämä mussukat nukkuvatkin sitten pitkät yöunet eli sitä aikuisten vapaa-aikaakin jää päivittäin.

  Mut pitkä asia lyhyesti: ihanaa kun teidän tytöt nukkuvat nuo vaunupäikkärit ja vielä samaan aikaan, aivan mieletön luksus ja varmasti auttaa teidän vanhempien jaksamisessa :)

  • krista
   29.4.2016 at 00:36

   Mä uskon, että lapset on vaan niin erilaisia! Meilläkin tytöt nukkuivat Thaimaan-reissussa sängyssä ihan hyvät päikkärit (vain eka kerta oli Silvalla vaikea nukahtaa), mutta taas Suomeen palattua on ollut helpompi jatkaa tätä vaununukuttamista, niin tosiaan ei tarvitse olla tiettyyn aikaan kotona vaan voi olla menossa missä vaan.

   Mutta nää on tosiaan näitä ”puolensa ja puolensa” -juttuja, meillä taas nukkumaan mennään päikkärien takia myöhemmin. Pääasiahan se tietty on, että löytyy oman perheen kannalta sopiva rytmi! Ja aina ei edes löydy; sit vaan pitää elää sen mukaan parhaalla mahdollisella tavalla :)

   Ja joo musta itsestä tuntuu, että en iiiiiiikinä halua luopua noista yhteispäikkäreistä :) Heh ja jos ne loppuis, niin loppuisko myös tää blogi? (no ei varmaan) Mutta mähän oon siis AINA, koko tän neljän vuoden ajan blogannut päiväuniaikaan; sen ansiosta tää blogi on olemassa :) Että nyt vaan kaikki sit joukolla toivomaan, että tää meidän päiväuniluksus kestää mahdollisimman pitkään! :D

 • A
  28.4.2016 at 14:22

  Heh, meillä ei nukuta päiväunia. Tai jos nukutaan, niin sit kotona päiväkodissa pikkareissa ja hihattomassa topissa tai omassa sängyssä varustuksena trikoomekko :D Neljävuotias lapsi siis kyseessä. Päikkärit vaunuissa kuulostaa niin kaukaiselta jutulta mulle (alle 1v. iässä niitä nukuttiin säännöllisesti mutta vain liikkuvissa vaunuissa), viime kesänä tyttö kahdesti nukahti bussissa pitkän matkapäivän aikana rattaisiin, mutta that’s it (ja itse asiassa rattaitakaan ei olla käytetty sitten viime kesän ja niiden myynti on todo-listalla).

  • A
   28.4.2016 at 14:25

   Miin kommenttiin tuossa yllä vielä, että päivään tulee tosiaan mahtavasti mittaa lisää kun päiväunet jää pois. Me ollaan vähän välitilassa, kun 4v. välillä tuntuu tarvitsevan unet ja välillä ei (useammin ei kun joo, päiväkodissa nukkuu päiväunet ehkä kerran viikossa, viikonloppuna vaihtelevasti)…mutta niinä päivinä kun äiti päättää ettei päiväunia edes yritetä, niin ehditään tehdä hurjasti juttuja, kun ei tartte kökkiä kotosalla klo 12-14 aikaväliä. Harmi vaan, että äiti ja isä mielellään nukkuisi viikonloppuna päiväunet :D

  • krista
   29.4.2016 at 00:40

   Hahaa, mä en ole varma, HALUAISINKO mä sitä noin mahtavanpitkää päivää :D No, onhan sen pitkä tietysti näinkin, mutta vaan tosiaan kahdessa osassa ja siinä välissä mä saan hermolevon ja bloggausajan :)

   Meillä tosiaan Silva itse sanoo sen, että haluaa nukkua päikkärit. Kerran yritin ehdottaa, että mitä jos ei nukuttaiskaan – silloin oltiin aika myöhään lähdössä hoidosta ja Silvan muskari oli illalla eli nukkumiseen ois jäänyt vaan jotain tunti. Silva oli ihan, että ”MÄ HALUUN NUKKUA, ET SIT KANS HERÄTÄ MUA, MÄ HALUAN NUKKUA ENKÄ MUSKARIIN!”. Haha, mulla tuli sellainen olo, että okei YMMÄRRÄN ton tunteen :D Annoin nukkua ja muskari jäi väliin.

   Mutta lapset on tosiaan niin erilaisia tässäKIN suhteessa!

 • Janna
  28.4.2016 at 15:17

  Meillä on ollut päiväunikäytössä huopatossut noin puolen vuoden. Ne on mun mielestä huiput siihen käyttöön. Meillä päiväunet nukutaan lasitetulla parvekkeella ja nyt alkaa jo pärjäillä pelkällä fleecehaalarilla ja villapeitolla (asutaan Oulussa…). Lapsi on nyt kaksi-vuotias ja en tiedä miten ton sais opetettua nukkumaan päikkärit myös sisällä. Alkaa nimittäin vaunut käydä pieneksi pikkuhiljaa…

  • krista
   29.4.2016 at 00:46

   Oh, ihana kuulla! Mä nimittäin haaveilin sellaisista tänä vuonna ja yritin bongata kierrätysryhmästä (en raaskinut ostaa uutena, kun ovat aika hintavia), mutta aina jäin vain jonotuslistalle eikä ostoilmoituskaan tuonut tulosta. Jos siis sama päikkärimeininki jatkuu meillä ens talvenakin, niin huopatossut menee nyt kyllä sitten ehdottomasti hankintalistalle!

   Teidän tilanteesta tietämättä sen tarkemmin – ja vain omiin lapsiin perustuen – suosittelen, että jos vaan uni maistuu vaunuissa, niin antaa mennä vaan jatkossakin! Vaikka jotkut isommat parvekevaunut unitarkoitukseen? Meillä tosiaan tää 4-vuotiaskin nukkuu 2-3 tuntia vaunuissa joka ikinen päivä ja se on meille kyllä arjen jaksamisvoimavara <3

   • Jasu
    29.4.2016 at 08:16

    Jos sulla on lähipiirissä villasukankutoja,niin pyydä kauniisti tekemään huopuvasta langasta paksut töppöset tytöille. On lämpimät ja pehmeät.

    • krista
     29.4.2016 at 08:18

     Totta, hei kiitos vinkistä! Voisin jopa tehdä itsekin, ois kiva keksiä joku neulottava juttu, jota oikeasti tarvitsee. Mun neulomisvimma on jotenkin loppunut siihen, kun en keksinyt enää mitään uutta sellaista neulottaaa, mitä oikeasti tarvittaisiin :)

     • Jasu
      29.4.2016 at 09:14

      Hih,sitä luulee lempibloggarinsa ”tuntevan” hyvinkin,mutta sun neulomistaidot on mennyt ihan ohi!

     • krista
      29.4.2016 at 15:39

      Jasu, hei olet siis missannut esimerkiksi TÄN! :D http://www.puutalobaby.fi/se-mekko-mekkonen/

 • KattiLaKoo
  28.4.2016 at 18:47

  Nukkuvatko 2-vuotiaat päikkäreitä?, kuuluu aavistuksen kateellisen äidin kysymys. 😞😒
  Kokemusta ulkopäikkäriasusta ei meillä ole, koska molemmat muksut käytännössä lopettivat päikkärit vajaan kahden vuoden iässä. Ja sitä ennen lopettivat ulkona nukkumisen, kun taloyhtiön piha alkoi päiväuniaikaan olla täynnä leikkiviä lapsia, joiden äänet kantautuivat parvekkeelle.
  Päiväkodissa aloitettuaan ottavat päivälevon (max. tunti, koska yöunet), mutta vapaapäivinä ei puhettakaan lepohetkestä – äidille siis.

  • krista
   29.4.2016 at 15:41

   Voih! No, toivottavasti menevät sitten illalla (ja varmasti menevätkin) aikaisemmin nukkumaan kuin nämä meidän kukkujat :) Mutta joo, lapset on tosiaan hyvin erilaisia unentarpeensa kanssa! Sen huomaa meillä tyttöjen keskenkin; Silva esimerkiksi nukkuu vuorokaudessa jonkin verran enemmän kuin Seela, vaikka Seela on kaksi vuotta nuorempi. Jännä juttu.

 • Asilah
  28.4.2016 at 19:22

  Meillä nukkuu vaunuissa 3v ja 1,5v. Ja jos ollaan oltu puistossa niin vaunuihin vaan, ohuempi lämpöpussukka käytössä kevät/syksyaikaan. Ja joskus kesälläkin.

  • krista
   29.4.2016 at 15:43

   Onko teillä jotenkin sellainen lämpöpussukka, joka otetaan välillä pois – vai onko se pussukka aina? Mulla seuraava ”ongelma” (heh) on sit se, että laittaako kuraiset kengät sinne pussiin. Talvella siis meillä kyllä otettiin kengät aina pois. Että eihän se tavallaan ole mikään ongelma, tottumus vaan :D

   Kevyempi pussukka vois siis olla oikein hyvä!

 • Anna
  28.4.2016 at 19:23

  Mä en myöskään voi lakata hämmästelemästä, että 4-vuotias a) suostuu (ja mahtuu) rattaisiin b) nukkuu niissä c) 2-3 tuntia! Mistä tommosia lapsia saa?! ;)

  • krista
   29.4.2016 at 15:43

   Tuolla Kättärillä kävin puristamassa :D

 • Hilla**
  28.4.2016 at 19:29

  Windfleecet on mahtavia :) Reiman semmoisista ei tosin ole kokemusta. Vauva-aikana ollut käytössä windfleece sekä päikkäreillä vaunussa että kantorepussa retkeillessä.

  Huopikkaita minäkin suosittelisin paleleville varpaille. Niissä on vähän sitä ilmavaraa niin lämmittävät paremmin kuin pelkät sukat. Ja ovat talvella ihanat autossa natkatessa myös.

  • krista
   29.4.2016 at 15:45

   Huopikkaat hankintaan siis meille ens talveksi! Hmm tai ehkä niitä sais alesta just nyt kesää vasten, pitääpä katsella…

 • Marika
  28.4.2016 at 19:51

  Meillä 1,5v nukkuu päikkärit vaunuissa lämpöpusissa, villahaalarissa ja -asusteissa. Ollaan siis vähennetty vaatteita välistä. Varpaat on pysyneet lämpöisinä. :)
  Miten olisi jos kietaisisi jalat vilttiin?
  Ja tiedostattehan, että fleecekankaat on ympäristölle haitallisia..

 • Olgamaria
  28.4.2016 at 19:57

  Hei,
  varvasasiaa! Laita pelkkä villasukka jalkaan, ei siis tavallista sukkaa sinne väliin, ja lämpö pysyy. Tavallinen puuvillasukka eristää sen villan lämmön. Paukkupakkasilla tarvittaessa kaksi villasukkaa päällekkäin . Ja tämä toimii ihan kaikenkokosilla. :)

 • Nina
  28.4.2016 at 20:04

  Windfleece on ostoslistalla vasta, mutta varvas-asiaan. Laita villaa suoraan iholle, niin pysyy varpaat lämpöisenä. Jos välissä on ns. Tavallinen sukka, niin villa ei lämmitä ollenkaan niin hyvin.

 • Amaalia
  28.4.2016 at 20:51

  Just mietin samaa kuin muut, meillä hädin tuskin 1,5-vuotias suostuu vaunuihin :D esikoinen lopetti päikkärit täysin 3-vuotiaana. On tosin kotihoidossa ja saa nukkua niin myöhään kuin haluaa aamulla. Eli sellainen 12-13 tuntia unta vuorokaudessa tuntuu riittävän siinä iässä ainakin meidän lapselle. Meillä on kyllä pidetty aina kaikkien yöunista tarkkaan kiinni ja huolehdittu että saa riittävät ja hyvälaatuiset unet.

  Annan 1,5-vuotiaankin itse kävellä, sen takia ei varmaan oikein suostukaan enää vaunuihin. Kyllä se helposti jopa 1,5-2 km kävelee :) kantoreppu on joskus varalla mukana. Toki aikaa menee, mutta sitähän kotiäidillä riittää ;). Päikkäreitä nukkuu 1,5-2tuntia ja yöunia sellaiset 12-13 tuntia. Ulkopäikköreitä en jaksa kaivata, kun ulkoillaan 2-3 kertaa päivässä niin pukemista riittää jo siinä riittävästi, ettei tarvii enää päikkäreillä pukea ;).

 • Riinanen
  28.4.2016 at 20:57

  Hauskaa kun kirjotit tästä. Olenkin muutaman kerran miettinyt, että teillä on melko paljon vaatetta päikkäreillä, mutta mikäli mitään ei enää ole päällä, niin se selittää asian. Nyt on jotenkin tosi vaikea pukea päikkäreille kun lämpöä saattaa olla päikkäreiden alussa +4 ja lopussa +14. Mulla on tytön vaatetuksessa käytössä sisävaatteiden päälle toppapuku, välikausipuku ja fleecepuku. Vaunuissa puolestaan on kevytlämpöpussi, äitiyspakkauksen makuupussi ja Emmaljungien jalkapeite. Näistä sitten varioidaan lämpötilan, auringon ja tuulen mukaan erilaisia sekoituksia. :D esim. toppapuku+Emmaljungien jalkapeite, fleecepuku+lämpöpussi+jalkapeite (noin +10 astetta).

 • 1 2